Gość: łódzkie Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 12:40 Mały region = skuteczniejszy region. Gratulacje dla sąsiedniego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 13:13 Ranking województw według wysokości uzyskanych dotacji w przeliczeniu na jednego mieszkańca (w złotówkach): 1. Zachodniopomorskie (2034) 2. Mazowieckie (1932) 3. Dolnośląskie (1857) 4. Śląskie (1659) 5. Warmińsko-mazurskie (1623) 6. Pomorskie (1539) 7. Lubuskie (1484) 8. Łódzkie (1430) 9. Wielkopolskie (1364) 10. Kujawsko-pomorskie (1360) 11. Świętokrzyskie (1274) 12. Lubelskie (1257) 13. Opolskie (1249) 14. Podlaskie (1178) 15. Podkarpackie (1125) 16. Małopolskie (1105) "Z unijnych funduszy zostało już przyznanych ponad 95 tysięcy dotacji o wartości 73,3 miliardów złotych. W województwach pozyskano ponad 64,6 mld zł dotacji. Za te pieniądze udało się przeprowadzić inwestycje warte 110 miliardów złotych. (...) Do powyższych statystyk trzeba również doliczyć projekty nie związane z konkretnym regionem, które są realizowane na szczeblu krajowym. Mowa o tysiącu projektów dofinansowanych kwotą ponad 8,6 mld złotych. W rankingu województw zostały ujęte wszystkie fundusze, które były i są dostępne od 2004 do 2013 roku. Są to: Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, Europejski Fundusz Społeczny, Fundusz Spójności, Europejski Fundusz Orientacji i Gwarancji Rolnej oraz Finansowy Instrument Orientacji Rolnej. Pod uwagę zostały wzięte również wszystkie programy, które wchodzą w skład tych funduszy." www.poznanskie-nieruchomosci.pl/index.php?itemid=1327&catid=8 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=421499&page=5 Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 13:25 ("...być dużym to cholerne rezyko... jak mawia poeta: małe jest pięk-ne!..."?...: www.youtube.com/watch?v=6yi4DSp6BqU&p=6AF6AC9A16E76A30&index=15&feature=BF ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizinezz W Olsztynie porażająca niekompetencja IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.11.10, 12:56 Napisałem do szanownej pani urzędniczki, o co mi chodzi ze szczegółami, to mi przekleiła info ze strony WWW, a jak jej odpowiedziałem, że to jest nieco nieprofesjonalne i jeśli czegoś nie rozumie, to chętnie pomogę, wytłumaczę, tylko niech ona pomoże mi, to nie odpisała, aż minął termin składania wniosków. Jakim prawem takie cieniactwo jest opłacane z moich podatków? Co to jest? Służba cywilna do azyl dla niedojd? Co się potem dziwić, że takie są wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: W Olsztynie porażająca niekompetencja 04.11.10, 09:31 Urzędy są przechowalnią dla pociotków lokalnych polityków oraz pociotków tychże pociotków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzl Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.146.214.183.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.11.10, 13:06 PO i PSL mogą zapomnieć o wygranych wyboracz w woj. lubelskim !!! Koniec tych patałachów z Palikotem nieudacznikiem na czele !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 13:45 Na samym dole podanej przeze mnie listy są województwa podkarpackie i małopolskie... Cała ściana wschodnia oraz kieleckie... Bastiony PiS oraz PSL - a przecież to nie centrala rozdysponowuje fundusze unijne... To nie jest PRL! To poszczególne województwa, ich samorządy oraz mieszkańcy przygotowują projekty np. inwestycyjne, zgłaszają i opracowują wnioski... Proszę pretensje kierować do swoich ziomali oraz wybieranych przez siebie samorządowców i polityków... Małe województwa = słabe województwa (wyjątek potwierdzający regułę: mało ludne warmińskie, nie wiem jak oni to zrobili, ale na pewno można znaleźć konkretne powody; lubuskiemu mogła podbić lepsze, niż przypuszczałem wyniki autostrada? na pewno korzysta też z sąsiedztwa z bogatą Brandenburgią - ale moim zdaniem i tak powinno znaleźć się po części w wielkopolskim, po części w zachodniopomorskim). Ponadto inwestycje np. w przemysł czy infrastrukturę transportową (gęstszą na terenach silnie zurbanizowanych, pełnych miast) oraz miejską są bardziej kapitałochłonne, niż w rolnictwo czy turystykę. Stąd różnice w liczbach. Byłoby absurdem, gdyby te liczby były równe. W ogóle to trzeba mieć dosyć dobrą orientację odnośnie polityki Brukseli w zakresie dotacji, by je ocenić. Poszczególne programy mają konkretne cele i dosyć szczegółowo określone warunki przyznania takich czy innych dotacji. I pamiętać, że to są pieniądze podatnika - w niemałej części także NASZE (lecz przepuszczone przez brukselską maszynkę), choć w niemałej także niemieckiego czy francuskiego i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 15:03 a na końcu przychodzi Bieńkowska i .... ujebała większość inwestycji na Podkarpaciu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 18:21 Dobrze byłoby poznać jakieś szczegóły? Jedno trzeba sobie dosyć brutalnie przypomnieć: odcięcie granicą Lwowa zamienionego w miasto ukraińskie trwale upośledziło rozwój i perspektywy Małopolski południowo-wschodniej (bardzo nie podoba mi się ten neologizm "Podkarpacie", jedna z fatalnych niekonsekwencji mocno zdeformowanej przez rozmaite naciski i niekonsekwentnej reformy administracyjnej Buzka, to jest MAŁOPOLSKA południowo-wschodnia). Lwów zastąpiło miasto Wrocław, które leży zupełnie gdzieś indziej. Rzeszów nigdy nie zdoła zastąpić Lwowa. Nawet wespół z pełnym pięknych zabytków, bardzo malowniczo położonym lecz także średniej wielkości Przemyślem. Dlatego też moim zdaniem lepiej byłoby, żeby całą południową Małopolskę reprezentował, koordynował jej administrację na szczeblu samorządowym, tworzył i wdrażał plany rozwojowe regionu (podejmował starania o fundusze unijne dla regionu jako całości, etc.) KRAKÓW - stolica regionu Małopolska Południowa (w ramach tego województwa powinny się znaleźć także Kielce, jak to zresztą planowano). Małopolskę Północną - LUBLIN jako stolica regionu Małopolska Północna (razem z Radomiem w roli wzmocnienia dużego województwa, Radom jest miastem MAŁOPOLSKIM, a nie mazowieckim!), przy okazji można by zrobić lekką korektę i wyrównanie granicy dwóch regionów MAŁOPOLSKICH w stronę Sanu (z Lubaczowa znaczniej bliżej jest do Lublina, niż Krakowa - nie warto tu konserwować bardzo sztucznej granicy porozbiorowej). Być może w ten sposób chociaż Lublin - jako jedyne miasto na wschód od linii Wisły - zdołałby przebić się z czasem do grona miast wielkich w skali naszego kraju - obok Trójmiasta, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Łodzi, czy Szczecina (Warszawa i aglomeracja katowicka - to ośrodki już metropolitalne, liczące kilka milionów ludzi). W każdym razie goniłby króliczka, mając przynajmniej cień szansy na to. Koncepcja zagęszczenia struktury osadniczej w punkty (migracja części mieszkańców przeludnionej wsi do miast średnich i dużych), racjonalizacji przerażająco CHAOTYCZNEGO i ogromnie rozproszonego osadnictwa - oznaczałaby jednocześnie, że chociaż szczególnie dynamicznie miałyby rozwijać się w przypadku Małopolski takie centra, jak Kraków i Lublin (w znacznym stopniu polegając zresztą na własnych siłach, inwencji i przedsiębiorczości - nie możemy w Polsce liczyć tylko i wyłącznie oraz wiecznie na rozmaitego rodzaju wsparcie i pomoce) - to również populacja miast średnich: Kielc, Radomia, Rzeszowa, Przemyśla i Tarnowa by wzrosła, choć w znacznie mniejszym stopniu. Oczywiście wespół z rozbudową szeroko rozumianej infrastruktury tych miast - bo przecież nie chodzi o tworzenie w miastach polskich slumsów na wzór brazylijskich faweli... Moim zdaniem dobrze byłoby, gdyby rząd z grubsza taką koncepcję realizował w ramach swoich kompetencji (daleko już wykroczyłem poza temat: fundusze europejskie). Rzeszów i Przemyśl pozostaną ważnymi punktami na budowanej już AUTOSTRADZIE do Lwowa. Zarazem Kraków ma dużo większą siłę przebicia pod każdym względem i wszędzie... I tak obecnie ściąga już nawet na studia najbardziej przedsiębiorczych i ambitnych mieszkańców Małopolski południowo-wschodniej, którzy już tu zostają lub ruszają potem do Warszawy lub wręcz za granicę... Kielce i Radom pozostaną ważnymi punktami na szlaku Kraków-Warszawa. Lublin wespół z Radomiem zapewne podjęłyby starania by zmodernizować i rozbudować łączące je szlaki (również kolejowe!) - dzięki czemu Radom z miasta przelotowego stałby się ważnym węzłem komunikacyjnym (znaczący wzrost znaczenia trasy Lublin-Łódź krzyżującej się z drogą Kraków-Warszawa). Ani Polski, ani samej Małopolski nie stać na te rzesze rozmaitej maści urzędników i lokalnych polityków (efekt rozdrobnienia administracyjnego) - oraz straszny chaos rozproszonego osadnictwa. Chcemy rozwoju - to musimy zgodzić się na zmiany i wziąć w nich aktywny udział. Alternatywą jest dalsza, masowa emigracja do lepiej urządzonych, obcych krajów i osuwanie się kraju na coraz niższe szczeble drabiny cywilizacyjnego rozwoju... Wskaźnik urbanizacji Polski od kilku dekad utknął na 61%, przy czym w istotnym stopniu liczbę ludności miast zwiększano poprzez rozciąganie ich granic administracyjnych na sąsiednie wioski. Sztuczny zabieg, statystyczne hokus-pokus... W ciągu ostatnich kilkunastu lat odsetek mieszkańców miast u wszystkich naszych sąsiadów wyraźnie wzrósł - i jest obecnie wyższy nawet na Białorusi i Ukrainie! Jedynie na Słowacji mieszka więcej ludzi na wsiach, niż u nas. W Rumunii, Albanii... W Czechach niemal 75% ludności mieszka w miastach, w Niemczech - ponad 85%... pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_urbanizacji Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 04.11.10, 09:44 Istnieje pewien ważny czynnik, który zadecydował o obecności Radomia w województwie mazowieckim. W Radomiu znajduje się komenda wojewódzka policji dla województwa warszawskiego. Wielka i wypasiona komenda w Radomiu została wybudowana przez ekipę Gierka w podzięce za lojalność MO w roku 1976. Tak, tak, Gierek nie tylko huty i drogi za zagraniczne kredyty budował. Położona w Radomiu komenda wojewódzka obsługuje także sprawy z rejonów Siedlec, Ostrołęki i Płocka. Urzędasy się cieszą, bo jest więcej delegacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rulzz Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 20:08 zastanów się co piszesz "mało ludne warmińskie, nie wiem jak oni to zrobili, ale na pewno można znaleźć konkretne powody" a słyszałeś człowieku o Olsztynie??? "lubuskiemu mogła podbić lepsze, niż przypuszczałem wyniki autostrada? na pewno korzysta też z sąsiedztwa z bogatą Brandenburgią - ale moim zdaniem i tak powinno znaleźć się po części w wielkopolskim, po części w zachodniopomorskim)" Widze żę kolegę ze Szczecina to trochę boli że sąsiednie Lubuskie tak dobrze sobie radzi w przeciwieństwie do Szecina który miał być metropolią a jak jest, każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 22:23 Słyszałem o OLSZTYNIE!!! :))) 176 tys. mieszkańców... A jestem ...Górnoślązakiem. Szczecińcem jeszcze mnie tu nie zrobili! :))) A czytałeś wyżej to forum, nim się ZASTANOWIŁEŚ - czy za dużo literek na raz (zachodniopomorskie - ściągnęło średnio 2034 PLN/łeb, lubuskie - ściągnęło średnio 1484 PLN/łeb)?... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 22:41 (zachodniopomorskie ściągnęło więcej w przeliczeniu na jednego mieszkańca, niż którykolwiek inny region w Polsce - przynajmniej jeżeli chodzi o sumy przyznane, z wykorzystaniem wszędzie jest mizernie, Polska jakby nie potrafi strawić tych środków; lubuskie ma znacznie gorsze wyniki, choć lepsze położenie, i zapewne podbite przez autostradę, która nie jest jego zasługą - to jest wymowne...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyniak Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: 91.104.70.* 14.11.10, 15:32 O Olsztynie to moze slyszales ale o wojewodztwie warminsko-mazurskim juz chyba nie.Nie ma czegos takiego jak wojewodztwo warminskie!Wojewodztwo warminsko-mazurskie liczy 1.5 mln mieszkancow i obszarowo jest jednym z wiekszych w kraju.W Polsce wytworzylo sie lobby polityczne kilku miast takich jak(Katowice,Gdansk,Poznan,Wroclaw,Krakow,ktore okradaja inne polskie miasta i wojewodztwa.Slask zawsze byl rozpieszczany za komuny a teraz jeszcze dostaje niewspolmiernie duzo unijnych funduszy,ktore powinny trafic w inne regiony Polski.Ten wasz Slunsk powinien byc odlaczony od naszego kraju tak jak Kosowo od Serbii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 14:32 Odpowiadam na: Gość portalu: mzl napisał(a): > PO i PSL mogą zapomnieć o wygranych wyboracz w woj. lubelskim !!! Koniec tych p > atałachów z Palikotem nieudacznikiem na czele !!! W lubelskim było tak wyborcza.biz/biznes/1,101562,8045338,Klotnia_o_dotacje_na_Lubelszczyznie__sa_dwa_projekty.html wyborcza.biz/biznes/1,101562,7995115,MRR_wstrzyma_dotacje_dla_lubelskiego_za_zlamanie_przepisow_.html Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 04.11.10, 09:48 Gwoli ścisłości, Janusz Palikot nigdy nie miał realnego wpływu na urzędasów w skali samorządowej. Był nawet przez urzędasów ścigany za "bezprawne pomalowanie własnego domu". Swego czasu nawet przeniósł siedzibę swej spółki Ambra do Warszawy, bo jak wiadomo każdy urząd skarbowy suwerennie interpretuje przepisy podatkowe. Widocznie urzędasy warszawskie były mniej represyjne od biłgorajskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony demokr Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 13:11 Nie zgadzam się z tym. Nie może być tak że wszystkie województwa płacą takie same podatki a dzieli się na tych którzy dostaną mniej i na tych co dostaną więcej .Taką niesprawiedliwością powinien zająć się TK i orzec że nie może być tak że jedne województwa bogacą się kosztem innych bo to nie konstytucyjne .To jest jawna dyskryminacja to może niech ci którzy płacą podatki w tych województwach płacą większe skoro korzystają więcej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAT Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: 89.174.138.* 03.11.10, 13:26 Powinna byc decentralizacja,jeszcze lepiej autonomiczne regiony! Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 13:52 III RP to nie jest PRL!!! Tych funduszy nie rozdysponowuje centrala, rząd według swojego widzimisię! Choć na pewno jest duża nieprzejrzystość i sporo korupcji oraz np. nepotyzmu wokół całego systemu. Jeżeli jakieś województwo lepiej ściąga fundusze - to znaczy, że jest dobrze pomyślane w przeciwieństwie do tych, które marnie sobie radzą - bo np. są za małe i brak im siły przebicia. To poszczególne województwa, ich samorządy oraz mieszkańcy przygotowują projekty np. inwestycyjne, zgłaszają i opracowują wnioski według określonych kryteriów... Proszę pretensje kierować do swoich ziomali oraz wybieranych przez siebie samorządowców i polityków... Małe województwa = słabe województwa (wyjątek potwierdzający regułę: mało ludne warmińskie, nie wiem jak oni to zrobili, ale na pewno można znaleźć konkretne powody; lubuskiemu mogła podbić lepsze, niż przypuszczałem wyniki autostrada? na pewno korzysta też z sąsiedztwa z bogatą Brandenburgią - ale moim zdaniem i tak powinno znaleźć się po części w wielkopolskim, po części w zachodniopomorskim). Ponadto inwestycje np. w przemysł czy infrastrukturę transportową (gęstszą na terenach silnie zurbanizowanych, pełnych miast) oraz miejską są bardziej kapitałochłonne, niż w rolnictwo czy turystykę. Stąd różnice w liczbach. Byłoby absurdem, gdyby te liczby były równe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 14:45 (inwestycje centralne dostały bodaj te 8,5 mld PLN dofinansowania, o których wyżej wspomniałem - i to jest wpływ rządu centralnego na kierunki strumieni finansowych z Brukseli, o ile się nie mylę - nie zajmuję się zawodowo tą problematyką; prawie 65 mld PLN - to w niemałym stopniu wynik aktywności poszczególnych regionów, które o dotacje występują w różny sposób - poprzez wojewodów, sejmiki samorządowe, samorządy miast i gmin, inicjatywy poszczególnych obywateli czy organizacji pozarządowych - niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę; dane które znalazłem na chybcika są z zeszłego roku, nie całkiem świeże) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smokk vavelsky Polska 1989-2012 Epoka Dynamicznego Zwoju... IP: *.183.227.142.dsl.dynamic.eranet.pl 03.11.10, 13:39 Polska 1989-2012 Epoka Dynamicznego Zwoju - Od Stołu Bez Kantow do Kantow Bez Stołu ...wszelka pomoc infrastrukturalna pojdzie jak krew w piach (vide DDR) jesli kraj nie produkuje już żadnych realnych dobr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Polska 1989-2012 Epoka Dynamicznego Zwoju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 13:52 W lubuskiem wszystkie dotacje rozdawane są bez konkursów - według zasady , żę priotytety wojewódzkie. Ostatniuo priorytetem jest np. parę hektarów na zasadzenie winorośli i ma się tym zajmować PWSZ z Sulechpwa . LOtnisko BAbimost dostało miliony + następne w drogę dojazdową i teraz marszałek musi dotować 9 miejsc w awionence by cokolwiek wyleciało. na dzień dzisiejszy lotnisko Babimost/ Zielona ma 6 startów w tygodniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Tak się trwoni pieniądze i dostaje granty . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: native Brawo lubuskie! Wprawdzie Gorzów i Zielona Góra.. IP: *.icpnet.pl 03.11.10, 13:45 ...między sobą na codzień drą koty, ale - jak widać - pieniądze wydają i rozliczają sprawnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Jak się trwoni pieniądze w lubuskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 13:56 W lubuskiem wszystkie dotacje rozdawane są bez konkursów - według zasady , żę priotytety wojewódzkie. Ostatniuo priorytetem jest np. parę hektarów na zasadzenie winorośli i ma się tym zajmować PWSZ z Sulechpwa . LOtnisko BAbimost dostało miliony + następne w drogę dojazdową i teraz marszałek musi dotować 9 miejsc w awionence by cokolwiek wyleciało. na dzień dzisiejszy lotnisko Babimost/ Zielona ma 6 startów w tygodniu!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Tak się trwoni pieniądze i dostaje granty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.10, 13:58 Warszwsko-peowscy bandyci znów łżą jak bura suka . Najpierw wstrzymywali środki unijne dla wschodnich województw a teraz mówią że ich nie wykorzystały . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzelczanin Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 16:04 ty chyba sobie kpisz - zobacz, jaka kasa poszła na drogi czy szeroko pojętą infrastrukturę na wschodzie, a jaka kasa została przydzielona takiemu opolskiemu w ciągu 2004-2012 to pogadamy, kto komu zarąbał olbrzymie dofinasowania. Sam mieszkam w Opolskim (a raczej mieszkałem), widziałem jak bardzo ludzie chcieli dopłat (moja mama pracuje w firmie zajmującej się profesjonalnym przygotowaniem projektów) - parcie przez te wszystkie lata było olbrzymie - zarówno na 'zwyczajne' dopłaty dla rolnictwa, jak i na szereg inwestycji czy to w maszyny, czy to w przedsiębiorstwa (stawianie hangarów etc.) Widząc to, jak ludzie podchodzą do tego na wschodzie (zarówno urzędnicy, jak również brak firm zajmujących się wsparciem) wcale się nie dziwię, że zarówno w warszawie (gdzie kasa unijna głównie pożytkowana jest przez urząd miejski a cała okolica nie korzysta) jak i w tych czerwonych województwach wynik jest 'marny'. Szkoda jedynie, że nawet najwyższy wynik wojewódzki (troszeczkę ponad 30%), jest bardzo marny sam w sobie. Wszak tej kasy jest jeszcze 3x tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 18:18 no i po co to skrobać o czymś na czym się nie znasz? określanie całej wschodniej Polski jako "czerwone województwa" jest o tyle zabawne ze moje Podkarpacie jest wszak czarną owcą polskojęzycznej propagandy. Ale czarną owcą o odchyleniu prawicowo-klerykalno- konserwatywnym. U nas, chłopcze to nawet komuniści byli prawicowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzelczanin Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 18:32 człowieku - ja rzuciłem odwołanie do mapki z artykułu i o dokładnie te 'czerwone' województwa mi chodziło. Zawsze zaraz znajdzie się ktoś, kto w zwyczajnym kolorze dopatrzy się krytyki partii rządzącej ;) Tak czy inaczej - jeszcze raz prostuję - chodziło mi o czerwone województwa z mapki przy artykule. I tylko o to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xa Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 18:43 Daj spokój mądrali z C-entraly. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 20:06 widać frustrację w świetle niedawnego artykułu jak to podkarpackie przegania opolskie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dooooom1 Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... 03.11.10, 13:59 Bardzo dobrze! W końcu Lubuskie na dobrej pozycji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.icpnet.pl 03.11.10, 19:41 Pomijając sztuczne wspieranie południa województwa (np. w postaci lotniska) kosztem północy lubuskiego to i tak wydawanie środków europejskich nie wygląda źle. Nawet jeśli przeliczymy na powierzchnie/mieszkańca itp. Zawsze Lubuskie jest w górnej części rankingu. To świadczy o tym, że pomimo gorzowsko-zielonogórskiego piekiełka jesteśmy w stanie współdziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... 03.11.10, 14:00 Ja mam nawet sygnaturkę na temat :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: 213.17.245.* 03.11.10, 14:07 Brawo panie Struzik. Jak zwykle bez zmian. Na szarym końcu! Odpowiedz Link Zgłoś
lord.wiader Niech mi ktos wytlumaczy jedna sprawe 03.11.10, 14:16 Czyms sie rozni wpomowanie pieniedzy bez pokrycia w towarach produkowanych przez lokalna gospodarke od wydrukowania tych pieniedzy? OK, mozna za nie cos kupic/wybudowac, bo sa to realne pieniadze, ale wylacznie kosztem pobicia inflacji i/lub zwiekszenia importu. Na serio prosze kogos kto sie na tym zna o krotkie wytlumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Niech mi ktos wytlumaczy jedna sprawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:30 to co oni w nas pompują to są realne pieniądze, które pod warunkiem, że są mądrze inwestowane, w miarę szybko się zwrócą. Powiedziałbym, że pieniądze dodrukowane właśnie, nie stanowią wartości, bo oddziałują między innymi na inflację, czyli spadek wartości tegoż... Chociaż jakby nie patrzeć wszystko to co w nas pompują, to tego potem od nas wołają (w mniejszym lub większym stopniu)... albo w drugą stronę... zależy jak to kto widzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
don_pompon Re: Niech mi ktos wytlumaczy jedna sprawe 03.11.10, 16:56 Owszem, sa to realne pieniadze, ale w kraju nie ma "masy towarowej" o odpowiedniej wartosci. Pieniadze te trafiaja na rynek poprzez pensje osob, ktore przy inwestycjach pracuja oraz tych, ktore pracuja przy wytwarzaniu materialow potrzebnych do ich realizacji. Czyli per saldo zwieksza sie podaz pieniadza w warzywniaku, ale podaz towaru zwieksza sie co najwyzej w skladach materialow budowlanych. Na chlopski rozum mozna to uzupelnic importem albo inflacja. W pierwszym wypadku pieniadze wracaja za zachodnia granice, w drugim drenowana jest kieszen przecietnego Kowalskiego, niezaleznie od tego czy jakas korzysc z inwestycji odniosl czy tez nie. Podkreslam - bardzo chetnie zweryfikuje swoja opinie, jezeli ktos mi krotko pokaze gdzie sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nwo Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: 68.71.46.* 03.11.10, 14:29 kazdy Polak i kazda Polka w kazdym wojewodztwie powinni miec po 4, 5 dzieci, inaczej Polska zginie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafixcch Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 14:41 pan redaktor nie dodał iż w wielu tych dobrych rządzi również PiS lub SLD z PO w koalicji. A te najgorsze to tam gdzie PO rządzi z PSL albo samodzielnie - Lubelskie, Mazowsze, Śląsk, i po co bdzury pisać panie redaktorze? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 04.11.10, 10:01 Aby były polskie dzieci, za każdym razem potrzebny jest 1 Polak i 1 Polka. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... 03.11.10, 15:01 jaka ta Unia głłłłłupia to się w pale nie mieści. Przecież to nie inwestowanie forsy, tylko marnowanie kasy na byle co, byle jak, byle szybko i dużo. Premiowanie rozrzutności to bez wątpienia wielki wynalazek UE. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 04.11.10, 09:57 Dokładnie. Urzędasy wydają pieniądze podatników na szkolenie urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Skutki zatrudniania krewnych i znajomych królika IP: *.chello.pl 03.11.10, 16:53 Zapomniałem jeszcze o partyjnym kluczu, bo powszechnie wiadomo, że jak się czlowiek już do niczego nie nadaje, to idzie do polityki, albo do samodządów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzzyczny Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.ip.telfort.nl 03.11.10, 17:07 "Stworzono system dotacji unijnych jako narzędzie przesuwania kapitału z kieszeni biedoty i klasy średniej, wolnych przedsiębiorców, itp małych podmiotów, w kieszeń bogatej klasy. Jest to zwykła piramida finansowa. Bezczelna hohsztaplerka. " prawda2.info/viewtopic.php?t=6076 www.prawica.net/node/16778 Precz z Eurokołchozem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajan Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:02 Zapóźnienie we wschodniej części Polski wynika jeszcze z przed przystąpienia do UE .W Polsce A inwestycje trwały już w 90-tych lata i głównie powstawały w tak zwanych strefach ekonomicznych gdzie były duże ulgi podatkowe przez co praktycznie postępował rozwój zachodu .W Polsce B nie było ani jednej strefy i praktycznie nawet rentowne firmy uciekały na zachód bo były niższe podatki .Obecnie aby spełnić wymagania do pozyskania środków punktuje się co jest już zrobione a jak wiadomo pompowano pieniądze w Polskę A i konkurowanie wschodu nie ma szans .Dostrzegła to nawet UE i przeznaczyła eurasy na rozwój Polski wschodniej ale jak to w Polsce podzielono pieniądze według zapotrzebowania a jak zwykle zapotrzebowanie jest w Polsce A .Po mimo organizowania mistrzostw europy z Ukrainą nie ma po tej stronie Wisły ani jednego stadionu co według logiki powinny być bo jest najbliżej do sąsiada .Kibice chyba poruszać się będą za pomocą teleportacji bo niema ani jednej drogi która mogła by być pokazowa .Tu pasuje przysłowie ''czegoś biedny boś głupi , a czego głupi boś biedny ....". Gdy bogaciła się Polska A to i B się dołożyło ale jak trzeba zrobić coś w B to tak jak powiedział Balcerowicz lepiej przesiedlić na zachód niż budować coś na wschodzie . Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 18:24 nie jestem w stanie pojąć Twojej logiki. Najpierw opisujesz kurestwo jakim był niezrównoważony rozwó Polski A i B, potem zaś stwierdzasz że kurestwo jest w porządku. Nie, nie jest. ku... to ku...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajan Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 19:07 Widać żeś z zachodu i nie potrafisz pojąć najprostszej logiki w której jedni wydymali drugich a jak się wydało to padł mit o wielkim rozwoju i w rzeczywistości nikt więcej nie pracował na zachodzie ale rozwineła się wysoka kultura okradania innych .Najlepszym przykładem jest dzisiejszy biznes bo zaczynając od najbogatszych Kluczyków kończąc na pokrętnych Sobwiesiakach przez całe grono psełdo-wybitnych polityków to pochodzą z rejonów niestety jakby nie patrzyć zachodnich no może u nas to Paligłup poziom zaniża ale dla równowagi że w A też żyją uczciwi ludzie .Chodzi o to że Polska jest podzielona wzdłuż Wisły i jak by nie było raz powinno być lepiej a raz gorzej tylko te lepiej przypada zawsze na tych z zachodu .''Było to tak dziobał bociana szpak a potem była zmiana i szpak dziobał bociana ''ile razy był dziobany szpak a ile bocian ? bo według ciebie wydaje się że po równo a ja Ci mówię że bocian cały czas dostawał w d...ę :). Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 19:03 Struktura osadnicza całej Małopolski jest do remontu. Nie chodzi o wysiedlenie Małopolan lecz zagęszczenie osadnictwa w punkty (miasta duże i średnie) oraz uporządkowanie zagospodarowania przestrzennego zarówno samych miast, jak też ich otoczenia. forum.gazeta.pl/forum/w,30,118265038,118291117,Re_Min_12_regionow_dostanie_bonus_za_sprawne_wy.html Dopiero na takim fundamencie można coś sensownego budować. Alternatywą jest trwająca od dwustu lat emigracja (w sumie z całej Polski) za granicę w poszukiwaniu lepszego miejsca do życia. Dwa razy gęściej zaludnione od naszego kraju Niemcy, mające dużo gęstszą sieć dróg i kolei (co przecież także zajmuje teren) mają procentowo więcej gruntów ornych i lasów od nas! Jednak u nich 85% ludności mieszka w miastach i wszystko mają starannie upakowane w znakomitych i w pełni realizowanych planach ZAGOSPODAROWANIA przestrzennego każdego kawałka Niemiec. Małopolska musi postawić na rozwój Krakowa, Lublina i miast średnich (takich, jak Kielce, Radom, Rzeszów, Przemyśl i Tarnów) oraz infrastruktury tychże miast oraz infrastruktury je łączącej. Porządkowanie i zagęszczanie (migracja sporej części Małopolan ze wsi do najbliższych większych miast - to chyba lepsze, niż Emigracja?). Sieci energetyczne i ciepłownicze, wodociągi, kanalizacja, drogi dojazdowe, transport publiczny mają sens i bilansują się w ośrodkach zwartych i dobrze rozplanowanych. Nie da się tego zrobić w chaosie i rozproszkowanym osadnictwie (realizowanym na zasadzie: moja chata z kraja...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.multimo.pl 03.11.10, 19:39 Fajnie piszesz tylko nic z tego nie wynika byłeś kiedyś w Lublinie? Pewnie nie i wcale sie nie dziwie bo tu nie ma jak dojechać żadnej porządnej drogi nie ma do tego miasta a w samym mieście drogi sa tak dziurawe jak ser Szwajcarski. Co do osiedlania się ludzi z okolic w lublinie to też nie widzę żadnych perspektyw to miasto się wyludnia co roku ubywa mieszkańców głównie młodych patrząc na znajomych z którymi kończyliśmy tu studia większość uciekła bo jedyne co jest im w stanie zaproponować to miasto to praca akwizytora lub kasjera w markecie, nie ma tu praktycznie żadnego przemysłu a największymi pracodawcami są uczelnie i szpitale ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 22:08 Byłem w Lublinie kilka razy, aczkolwiek przyjeżdżałem pociągiem. Piękna starówka - wspaniałe zabytki, niezwykły klimat - dla przybysza z Górnego Śląska niemal orientalny. :) Atmosfera niespieszności i śpiewna wymowa, nieco egzotycznie. :) Lublin musi spróbować nieco przyspieszyć kroku swoich mieszkańców (śpiewna wymowa może pozostać, bo jest piękna i niczemu nie wadzi), powiększenie regionu może coś da (wzrost znaczenia Lublina jako ośrodka całej Małopolski Północnej)? Plus budowa tych powiązań z Radomiem? Nikt też nie powinien być bardziej zainteresowany rozszerzeniem UE, bardziej o to zabiegać, niż cała ściana wschodnia - bo sporo tracicie na tym kordonie granicznym oraz wskutek marazmu i biedy za wschodnią granicą (Ukraina to obecnie chory człowiek Europy, nic nie kupują, nie ma co tam przewozić, niemal nie ma po co tam jeździć - nawet turystycznie, bo baza nędzna...). Lublin leży na głównym szlaku z Warszawy do Lwowa i Kijowa - na jego rozwidleniu... Trzeba walczyć o lepszą przyszłość - jest Lubelska Strefa Ekonomiczna, Honker, PZL Świdnik (weszła tu Augusta-Westland), PGE-Energia, Sipma, Pol-Skone, Lubella, Solidarność (słodycze), Herbapol, Perła, dziesiątki centrów handlowych i hipermarketów... Macie KUL, UMCS, Politechnikę, Uniwersytet Medyczny, Lubelski Park Naukowo-Techniczny... "Firma SolarEnTech we współpracy z naukowcami z Politechniki Lubelskiej planuje w najbliższym czasie utworzenie w Lublinie pierwszej w Polsce fabryki baterii słonecznych. Moduły będą wytwarzane z krzemu. Docelowo zatrudnienie ma znaleźć ok. 350 specjalistów..." pl.wikipedia.org/wiki/Lublin#Gospodarka Lublin jest także całkiem mocnym punktem na mapie kulturalnej Polski, a jednocześnie mnóstwo ciekawych ludzi stąd wyszło i ciągle nowi wyrastają, nie jesteście na straconej pozycji. Tzw. kapitał ludzki (że tak się brzydko wyrażę) to rzecz ogromnie ważna. Macie stosunkowo czyste, nieskażone środowisko, wspaniałe krajobrazy w okolicy, NADZWYCZAJ piękne dziewczyny (jedno z moich osobistych spostrzeżeń), ludzie są otwarci i gościnni (choć troszeczkę mniej Polmosu i Perły bym zalecał, nawet w weekendy - kac potem męczy i rozrodczość spada, a defetyzm rośnie). Uwierzcie bardziej w swoje możliwości i pamiętajcie o tym, że trawa gdzie indziej zawsze jest bardziej zielona... Trzeba umieć docenić to co się ma, spojrzeć nieco łaskawszym okiem na pewne atuty Lublina i regionu. Bo są takie! Wiele zależy od samych mieszkańców - dziurawe drogi są w całej Polsce (tak samo na Górnym Śląsku, o zgrozo - i to jak...), bo jest brakoróbstwo, korupcja, a społeczności lokalne NIC z tym nie robią. Więcej lokalnego zaangażowania i przedsiębiorczości, zamiast eskapizmu (wycofania się bądź ucieczki gdzieś indziej) i strusiej polityki. Samo nic się nie zrobi i nic się nie zmieni (chyba, że na gorsze...). Wkrótce wybory samorządowe - trzeba się takimi rzeczami interesować, być może samemu się zaangażować? Niech więcej ludzi kandyduje na radnych, to są często straszne głąby - dlaczego wykształceni ludzie pozwalają, by nimi głąby rządziły lub jakieś palanty?... Miasto nie proponuje? Nie pytaj co miasto może Ci zaproponować, sam coś zaproponuj! Miasto tworzą i zmieniają jego mieszkańcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy IP: *.multimo.pl 03.11.10, 22:28 Widzę że coś tam wiesz o Lublinie ale nie wiele :) Jako że tu mieszkam wiem co nieco więcej od tego co podają media. Taka mała korekta większość firm które wymieniłeś zajmuje czołowe miejsca w temacie na forum kuriera lubelskiego pod tytułem "lubelskie obozy pracy" to chyba nie wymaga komentarza. Kolejna sprawa to strefa ekonomiczna to dopiero jest cyrk na kółkach i te inwestycje które miały w niej powstać to już historia wszyscy się wycofują. Powstało może kilkadziesiąt nowych miejsc pracy, reszta to firmy które po prostu przeniosły się z innych obszarów lublina żeby nie płacić podatków. Oczywiście nieskażone środowisko ładne dziewczyny są niestety rodziny tym nie wykarmisz to już wole śląski smog i perspektywy pracy niż zieloną trawkę i bezrobocie. Nic tu się nie zmieni i nikt tu nie zainwestuje dopóki nie będzie się tu dało dojechać a jak narazie nie zanosi się na szybką poprawę, nie raz słyszałem wypowiedzi czołowych analityków (Balcerowicz) że nie warto inwestować w nasz rejon a należny zachęcać ludzi do przesiedlenia się do tzw Polski A chyba stosując metodę jak nie chcesz dobrowolnie to my cie do tego zachęcimy siłą :) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 20:07 dawno temu, udowodniono że lączenie Krakowa z Rzeszowem to bzdura nie mająca żadnego racjonalnego uzasadnienia Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wy 03.11.10, 22:36 Tak? A kto to udowodnił i gdzie można o tym poczytać? Rozumiem jednocześnie, że ktoś na głowę upadł ciągnąc autostradę na wschód od Krakowa w stronę Rzeszowa? Po co chlapiesz pustosłowiem na forum o bzdurach i racjonalnym uzasadnianiu (gdzie TWOJE uzasadnienie?) tylko dlatego, że być może jesteś z Rzeszowa i Rzeszów swój widzisz OGROMNY, drapiąc się w głowę czy w przeciwny koniec ciała?... WAKE UP! PORA SIĘ OBUDZIĆ! Co ci daje utrzymywanie zgrai wojewódzkich urzędników w mieście i wojewódzkich gmaszysk? Etacik? Kto za to zapłaci? Kto to utrzyma? Urzędnik tylko KONSUMUJE, niczego nie produkuje. Co Rzeszów znaczy wśród takich miast, jak Kraków, Wrocław, Łódź, milionowe Trójmiasto, Poznań, nawet Lublin? Cienkim głosikiem piszczy i mocno musi uważać, by go nie przydeptali. W potężnym województwie południowo-małopolskim byłby razem z Kielcami jednym z TRZECH GŁÓWNYCH miast, a sam region - nader wpływowy. Zarówno w Warszawie, jak i Brukseli. Byłby także mocnym i aktywnym partnerem współpracy transgranicznej (gospodarczej, turystycznej...) z całą Słowacją czy Ukrainą zachodnią. Inicjatorem rozmaitych przedsięwzięć. Kraków, Kielce i Rzeszów działające razem znacznie by na tym zyskały. Każde z tych miast - wraz z ich zapleczem, otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Górny Śląsk ze stolicą w Opolu IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.10, 18:49 Tak było do lat 30. i już nie będzie. Osobiście chciałbym by powstało województwo Górnośląskie w oparciu o Katowice (stolica) i Opole (sejmik) , w granicach historycznego Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek a nie lepiej IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 19:27 wielkie województw Śląskie ze stolicą: Miastem Wrocław :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek ale bzdury lol IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.10, 19:26 nie można porównywać kraju pod względem tych dwóch danych albo porównajcie ile zostało wydanych (podpisanych umów) zaś osobno ile zostało rozliczonych .... jak coś mogę służyć radą tylko to kosztuje :P 200 zł netto/godz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Ta mapka dobrze ilustruje stopień poparcia dla PIS IP: *.e-wro.net.pl 03.11.10, 20:00 Ta mapka dobrze ilustruje stopień poparcia dla PIS. Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.10, 21:31 Jakoś się nie mówi o zwrocie przez Mazowsze ponad miliarda zł z alokacji 2004-2006 plus odsetki źle wykorzystanej kasy. A w także aktualnym RPO też szykuje się oddawanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prz Min. 12 regionów dostanie bonus za sprawne wyda... IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.11, 17:15 To mają być bonusy? Smieszne. Prawdziwe bonusy to takie na ktorych mozna jeszcze przyrobic a nie tylko dostac lub nie. Regiony sie niech uczą na Tekst linka i kupują Odpowiedz Link Zgłoś