Dodaj do ulubionych

Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask...

IP: 82.118.66.* 19.11.10, 16:06
Wolałabym Wigilię lub piątek przed Wielkanocą, wtedy są bardziej potrzebne i racjonalne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ogotaj Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.chello.pl 19.11.10, 16:50
      Czemu ciągle się powtarza, że do 2020 dostaniemy 9 dni wolnych w związku z tym świętem? Przecież 6 stycznia może przecież wypaść w sobotę lub niedzielę. I za to nie odda się dnia wolnego.
      Zdarzy się to w 2013, 2018 i 2019 roku jeśli dobrze sprawdziłem.
      • Gość: QbeK Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.220.120.124.dsl.dynamic.eranet.pl 19.11.10, 17:11
        Co to sa trzy dni w ciaglosci wszechswiata.......
      • Gość: kurdupel Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 22:21
        Czy chodzi o święto czy o dzień wolny? Myślę ,że o to drugie.
      • Gość: Tomek Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.google.com 20.11.10, 02:14
        Nom, masz rację Ogotaj.
      • Gość: amacier Urodziny Prezesa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 11:20
        Urodziny Prezesa musza byc dniem wolnym i swietem koscielnym.
    • abalysii Duda wy świętujcie dzień lenina 19.11.10, 16:59
      bolszewickie pomioty
    • floress Wigilia 19.11.10, 17:18
      Dlaczego do tej pory w naszym państwie Wigilia nie jest dniem wolnym? To chyba najważniejszy dzień w roku dla większości Polaków. Katolików, ewangelików, ateistów i innych. Trzech Króli? Na co mi to? Co to za wymyślone święto? Po diabła mi dzień wolnego tuż po świętach i Nowym Roku, w zimie, w styczniu?
      Nie chcę 6 stycznia. Chcę 24 grudnia!
      • janu5 Tusk nawet sondazy nie zrobił 19.11.10, 20:02
        Jaki dzien chcieliby polacy i na jakich zasadach. To typowa arogancja władzy. Czego się mozna po chołocie spodziewać.
      • Gość: jorge Re: Wigilia IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 21:32
        Wigilia, jak sama nazwa wskazuje to dzień poprzedzający święta, stąd nie jest dniem wolnym. Dni wolne przypadają na święta państwowe i większość kościelnych.

Ja bym chciał dzień wolny w moje urodziny. Myślę, że każdy by chciał. No ale co z tego?
        • Gość: spicy_orange Re: Wigilia IP: *.chello.pl 19.11.10, 22:31
          > Ja bym chciał dzień wolny w moje urodziny. Myślę, że każdy by chciał. No ale co
          > z tego?

no ja tak mam-mogę sobie wybrać czy wolę mieć wolny dzień imienin czy urodzin-jest to tzw. dzień osobisty, spoza puli. Zdarzają się lata, kiedy zarówno imieniny jak i urodziny wypadają w weekend-jak się jest Anną to przechlapane, bo Anny jest raz w roku. Moje imię na szczęście powtarza się często w kalendarzu-dzisiaj jest i przedwczoraj było, więc jak moje "prawdziwe" imieniny są w sobotę to szukam kiedy jeszcze i odbieram wolne :D
        • floress Re: Wigilia 22.11.10, 07:44
          Gość portalu: jorge napisał(a):

> Wigilia, jak sama nazwa wskazuje to dzień poprzedzający święta, stąd nie jest d
          > niem wolnym. Dni wolne przypadają na święta państwowe i większość kościelnych.

Aczkolwiek w Polsce jest taka tradycja, że Wigilia jest dniem świętowania. Nie widzę problemu, aby ustanowić go dniem wolnym. Albo ustanowić Wigilię świętem. Skoro Trzech Króli może być świętem, Zielone Świątki (zagarnięte przez kościół jako święto kościelne, a wywodzi się z tradycji pogańskiej) i jakieś inne 15 sierpnia (nawet nie wiem co to za święto), to Wigilia też może, a nawet powinna.
      • tyveog Re: Wigilia 19.11.10, 22:03
        floress napisała:

> Dlaczego do tej pory w naszym państwie Wigilia nie jest dniem wolnym? To chyba
        > najważniejszy dzień w roku dla większości Polaków. Katolików, ewangelików, atei
        > stów i innych. Trzech Króli? Na co mi to? Co to za wymyślone święto?

Aż się we mnie krew wzburzyła. Jak to po co?!!! W tym dniu jest finał turnieju 4 skoczni! W końcu będzie można oglądać transmisję bez nerwów, bo rozumiem że dziennikarze tv będą w pracy? ;D
      • Gość: Michał Re: Wigilia IP: *.pl 20.11.10, 08:08
        > (...) w zimie, w styczniu?
        > Nie chcę 6 stycznia. Chcę 24 grudnia!
        Nie chcę Cię martwić ale 24 grudnia zazwyczaj też jest zima.
        • floress Re: Wigilia 22.11.10, 07:41
          Gość portalu: Michał napisał(a):

> Nie chcę Cię martwić ale 24 grudnia zazwyczaj też jest zima.

Ale w przeciwieństwie do 6 stycznia, akurat w tym dniu większość Polaków świętuje. Więc nie ma znaczenia jaka to pora roku. Natomiast, gdy dzień wolny wypada poza Bożym Narodzeniem tudzież Wielkanocą, to większość Polaków wykorzystuje go po prostu jako dodatkowy urlop. Dlatego fajnie, gdy takie dni wypadają w maju (1-3), czerwcu (Boże Ciało), sierpniu (15) lub po dłuższym braku wolnego (listopad - 1, 11). Natomiast 6 stycznia wypada zaraz po świętach i Nowym Roku. W środku zimy. Jedyne na co można go wykorzystać, to spanie. Też przydatne. Aczkolwiek 24 grudnia byłby bardziej przydatny.
      • Gość: pytalski Re: Wigilia IP: *.nyc.res.rr.com 21.11.10, 21:43
        floress napisała:

> Dlaczego do tej pory w naszym państwie Wigilia nie jest dniem wolnym? To chyba
        > najważniejszy dzień w roku dla większości Polaków. Katolików, ewangelików, atei
        > stów i innych. Trzech Króli? Na co mi to? Co to za wymyślone święto? Po diabła
        > mi dzień wolnego tuż po świętach i Nowym Roku, w zimie, w styczniu?
        > Nie chcę 6 stycznia. Chcę 24 grudnia!

Żebyś się dobrze wysrała po świątecznym obżarstwie zanim wrócisz do pracy ?
    • Gość: ezo są ważniejsze rzeczy niż dochód narodowy IP: 67.159.45.* 19.11.10, 17:21
      np. czas spędzony z rodzina, wypoczynek, uczestnictwo w kulturze, turystyka, sport - polscy pracodawcy-wyzyskiwacze woleliby żebyśmy pracowali 16 godzin na dobę 6 dni w tygodniu przy głodowych pensjach, tylko po to, żeby pomnażać głównie ich majątki

zabranie tego dnia za święto w sobotę pokazuje że rząd bardziej troszczy sie o interes wąskiej grupy pracowadców kosztem pracowników

ale poczekajcie, zobaczymy kogo będzie wiecej przy urnach wyborczych, chciwców z lewiatana czy zwykłych, cieżko pracujących ludzi
      • Gość: ezo II Re: są ważniejsze rzeczy niż dochód narodowy IP: *.chello.pl 19.11.10, 19:56
        Oczywiście , ze są ważniejsze rzeczy niż kasa. Zrezygnuj z kasy za 3 króli i nie bądź ch... wyzyskiwacz. Wtedy możesz sobie świętowac do woli. Bo nie jest w porządku, że dostajesz dzień wolny za frajer i pie...sz o wielce ważnych rzeczach... wypoczynek, rodzina, uczestnictwo w kulturze.
        ja pie... jak mnie takie lesery wku...ają.
        • Gość: ezo Re: są waąniejsze rzeczy niż dochód narodowy IP: 67.159.45.* 22.11.10, 10:18
          jesteś strasznym prostakiem i nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem

nie masz argumentów wiec obrażasz jak każdy cham - a z takimi sie nie dyskutuje, won!

• panbramkarz Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... 19.11.10, 17:35
      Jak w demokratycznym panstwie mozna swietowac "kroli" zwlaszcza "starych" jest to pochwala monarchi a ta sie ma nijak do demokracji.
    • Gość: gosc Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: 149.149.136.* 19.11.10, 17:44
      ustawa o ew. wolnym w Swieto Trzech Kroli powinna byc tak skonstruowana, aby ci, co chca miec wolne, czyli nieplacone w ten dzien za prace, mieli wolne, a ci, co chca pracowac i miec placone, aby mogli pracowac. Przeciez nie mozna nikogo przymuszac do swietowania! Solidarnosc krzyczy, ze "komunisci zabrali ludziom to swieto" ale nie mowi, ze trzeba bylo odbudowac kraj ze zniszczen wojennych; teraz z kolei, chce kazdego w Polsce przymusic do swietowania w to swieto i jasne ze chce, aby to swieto bylo platne! tak to nie ma nigdzie, ze sie nie pracuje ale pensje sie bierze! Dlaczego ani Solidarnosc ani rzad nie zapytaja Polakow czy chca miec wolne w to nowe swieto?????
      • ar.co Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 19.11.10, 18:09
        Ci wszyscy, którym tak spieszno przywrócić przedwojenne święto trzech k., powinni też żądać przywrócenia pracy w sobotę - przecież tak było przed wojną, w cudownej II RP.
        Ciekawe, że wszyscy mówią tylko o dniu wolnym czy roboczym - a gdzież te szczytne wartości chrześcijańskie, które niby to wymagały aż ustawy, żeby katolicki ludek mógł się cały dzień świąteczny modlić? Jak zwykle okazuje się, że chodzi tylko o jeszcze jeden dzień "święty" dla nierobów...
    • maura4 Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... 19.11.10, 18:01
      Ja po Bożym Narodzeniu świąt mam dosyć na długo. Zaraz też jest wolne w Nowy Rok, a i w Sylwestra często, gesto też. I znowu w ciemną zimę mam mieć wolne ? Po co ? Babcie i tak pójdą do kościoła i im wolne nie jest potrzebne, a młodzi i tak nie pójdą. Pośpią dłużej. Nie chcę tego święta. Na PO już głosu nie oddam.
      • bardzoprostynick Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 19.11.10, 23:49
        tak z ciekawości, rozumiem,że soboty i niedziele w styczniu Ci nie przeszkadzają i nie domagasz się ich przeniesienia na np. letni okres.
        • Gość: Antoni Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 23:58
          Tak, tylko dziwnym trafem większość świąt państwowych przypada w naszym kraju na listopad, grudzień i styczeń, czyli najbardziej atrakcyjne miesiące w roku. Chore.
          • bardzoprostynick Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 20.11.10, 00:15
            jeśli najbardziej atrakcyjne to dlaczego chore. akurat u mnie i w lipcu i w styczniu dzień ma 24 h.
    • janostrzyca Czym się różni Polska od Iranu? 19.11.10, 18:25
      Czym się różni Polska od Iranu, skoro można w imię religijnych fikascji fundamentalistów katolickich uchwalić prawo, które ogranicza pracownikom i ich rodzinom możliwość godnego wypoczynku? Tak tylko pytam...
      • bardzoprostynick Re: Czym się różni Polska od Iranu? 20.11.10, 00:03
        rozumiem, że Ty z rodziną "godnie wypoczywasz" pracując. polecam zatem odśnieżanie z rodziną lub sprzątanie śmieci z trawników.
        • lava71 Re: Czym się różni Polska od Iranu? 20.11.10, 01:37
          oczywiście zapomniałeś zaproponować odpoczynek na kolanach przed złotym cielcem.
          Nie ma to jak psychiczne upośledzenie rozwijane poprzez sekciarską indoktrynację.
    • ubiquitousghost88 Było za Stalina, to ma być i za Tuska! 19.11.10, 18:40
    • Gość: kattarro Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.net.tele-plus.pl 19.11.10, 18:55
      tiaa najlepiej w ogóle nie pracujmy coby wyzyskiwacze nie zarobili. no może z miesiąc w roku a za resztę niech nam płaci Państwo (ich problem skąd wziąć pieniądze byle nie od najbiedniejszych czyli ode mnie). Tak w ogóle jestem zaciętym kapitalistą, nienawidzę komuny, jestem wykształcony i z dużego miasta...
    • Gość: jacek xxx Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 18:55
      zajmujecie sie pie...mi co to za zwiazki gdzie podwyzka placy minimalnej dlaczego tego niewymusicie na tym nieudacznym rzadzie przecierz pracujemy tylko poto rzeby oplacic rachunki i na nic wiecej niestarcza a mydlicie ludziom o jakis trzech krulach zajmicie sie czyms konkretnym a nie pie...mi ludzie w zakladach pracy traca do zwiazkuw zaufanie i to bezwzgledu jakie to zwiazki zajmijcie sie rzeczami konkretnymi bo ludzie was niedlugo na taczkach wywioza
      • Gość: all Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 08:07
        zamiast biadolić i zmień swoje stanowisko z roszczeniowego, popatrz co masz w ręku... i coś z tym zrób...
    • kibic_rudego cymbały z Sejmu wchodząc w d Krk złamali konkordat 19.11.10, 19:08
      a hr. Komorowski po całowaniu łap Benka wszystko tej mafii podpisze.

Wszak to katolik i od klęczenia przed Czarnymi ma wypchane spodnie na kolanach.
    • Gość: zxc Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 19:31
      a dla czego nie "Wigilia"
    • gralp dni wolne od świąt 19.11.10, 19:32
      a co jeśli dwa święta się nałożą, np ruchome święto wielkanocy z narodowym świętem prima-aprilis? trudno sobie wyobrazić chodzenie tego dnia z jajami do kościoła, poza tym czymże by był prima aprilis bez udanego kawału zrobionego znajomym w pracy? uczynienie tego dnia wolnym mogło by spowodować nieodwracalne szkody w psychice pokaźnej częsci społeczeństwa. żądamy ustanowienia prima-aprilis dniem wolnym od świąt!
    • Gość: w Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: 93.181.188.* 19.11.10, 19:42
      a czy ktos wzial pod uwage ze to jest robienie z polski kraju wyznaniowego? zamiast isc droga nowoczesnego swiata i zostawiac religie sumieniom ludzi ktorzy chodza do kosciolow, to narzucamy wszystkim obywatelom kolejne swieta religijne.

a wydaje mi sie ze to odbieranie swiat za soboty jest bardzo racjonalne, pracodawcy zawsze mocno wstecz wybieraja jakis dzien w zamian kiedy sa najmniejsze straty i wszystko gra.

a teraz? nie dosc ze bedzie taka sytuacja ze np swieto jest w czwartek, to pracodawca mogl dac wolne za sobote na piatek i wszystko bylo spoko, to ludzie beda brali urlopy nawet na żądanie na piątek, a OPROCZ tego jeszcze dodatkowo jak swieto trzech kroli wypadnie znowu w czwartek to kolejne straty.

Pracodawcy maja racje mowiac ze nas nie stac na takie zagrywki.
    • beatrix-kiddo Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... 19.11.10, 20:00
      Ta Solidarność to banda nierobów. Odebrali im możliwość odbierania wolnego za święto przypadające w sobotę, to od razu wrzask i pisk. Do roboty, lenie, już nie ma zasady, że "czy się stoi, czy się leży, pensja się należy".
    • jurber1 Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... 19.11.10, 20:31
      Duda chce się "wykazać" - wszystko jedno jaki będzie powód - trzeba zacząć spór, bo bez tego gwizdki i syreny działaczy zardzewieją a czlonkowie odejdą do innego zwiazku
    • jantos51 Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... 19.11.10, 20:34
      Czy Trzech Króli jest dniem wolnym czy świętem kościelnym. Jeżeli świętem kościelnym to nasze kochane państwo zubożyło podatnika a wzbogaciło nasz pazerny katolicki kościół a właściwie ich przedstawicieli. Ile zbiorą na tacę z całego kraju? czy ktoś jest w stanie to oszacować? A ile straci zadłużony budżet państwa to wiadomo.
    • Gość: rysio c Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.toya.net.pl 19.11.10, 20:42
      tylko polaczek jest tak głupi , że cieszy się z wolnego dnia , tracąc tym samym kilka dni i nadgodziny w sobotę .
      • z17 Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 19.11.10, 20:46
        Termin święta jest beznadziejny. Zaraz po Bożym narodzeniu i Nowym roku, kiedy ludzie mają juz dość. W dodatku nie bardzo można uciec w tym czasie z kraju (mówię o opcji długi weekend zaczęty świętami), bo ceny na całym świecie są w tym okresie kosmiczne.
    • Gość: konti Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 21:14
      W mojej opinii każde dodatkowe święto to gospodarcza głupota! Proszę nie analizować tego jako jeden dzień wolny1 podam przykład -ostatni czwartek 11 listopada ! Większość firm w piątek tez nie pracowała!A w następnym tygodniu braki w zaopatrzeniu przestoje w transporcie u kooperantów do połowy tygodnia! takie sa praktyczne fakty! A potem dziwimy się ze sa kraje które maja dwa razy taki wzrost gospodarczy jak my!
    • Gość: jar Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.stk.vectranet.pl 19.11.10, 21:19
      Typowe uszczęśliwianie na siłę. Z kim bym nie rozmawiał- każdy puka się w głowę, pracodawcy i związkowcy (choć z przeciwstawnych powodów) protestują jak nigdy jednym głosem a tu proszę- mamy kolejny dzień wolny. Po co? Żeby czarni mieli większe wpływy na tacę? Przecież kto chciał i tak szedł na mszę. A tym czasem w prawdziwym życiu Polska obudzi się po świętach około 15 stycznia. Sprawy urzędowe? Zapomnij. Zamówienia? Pewnie na luty. Tylko jakoś to wszystko się musi turlać przez styczeń. Ciekawe co wszyscy amatorzy extra świętowania (są tacy?) powiedzą pod koniec stycznia jak przyjdzie noworoczna wypłata...
    • eventhorizon Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 19.11.10, 21:20
      > Wolałabym Wigilię lub piątek przed Wielkanocą, wtedy są bardziej potrzebne i ra
      > cjonalne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a ja juz bym nawet wolał 22 lipca - przynajmniej lato i ciepło.
      6. stycznia jest nie dośc, że po tuż po okresie świąteczno-noworocznego wolnego to jeszcze środek zimy - dzień na zmarnowanie....
    • Gość: AJ Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy zask... IP: *.2.14.vie.surfer.at 19.11.10, 21:33
      Prawie wszedzie w Europie 6 stycznia jest dniem wolnym od pracy. Nikomu to nie przeszkadza. Tyklo jak zwykle my ¨polaczki¨mamy problem. Niedobrze sie robi jak sie czyta tego co tu niektorzy wypisuja!!!!
      • maura4 Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 19.11.10, 22:27
        I prawie wszędzie w Europie Boże Narodzenie to jednodniowe święto, a Wigilia jest normalnym dniem pracy, a nie tak jak u nas. Pracują tylko ci co muszą.
        • Gość: ibnalqq Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za IP: 192.168.1.* 20.11.10, 00:25
          Spojrzyj z łaski swojej na tę tabelkę i przestań pie...ć głupoty. Rozumiem, że antyklerykalizm odbiera ci zdolność racjonalnego myślenia, ale wszystko ma swoje granice. Jak się taki jajnik wyrodził?
        • bardzoprostynick Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 20.11.10, 00:33
          ależ nikt Tobie nie nakazuje świętować w Boże Narodzenie, ani nie traktować Wigilii jako normalnego dnia pracy. śmiało pracuj ile chcesz. znów z ciekawości - rozumiem, że to święto Trzech Króli Cię tak uwiera - czy chciałabyś skasować więcej świąt katolikom?
          • lava71 Re: Bitwa o Trzech Króli. Związki i pracodawcy za 20.11.10, 01:41
            Wy katole nie wiem dlaczego ale chcecie zawłaszczyć dla siebie całą przestrzeń publiczną. Jak chcecie uprawiać jakieś pogańsko beduińskie rytuały to sobie uprawiajcie w domu albo w budynkach ze złotym cielcem. Nie musicie się obnosić z tym po ulicy ...
    • je2bny Prezydent zrobił z siebie "szmatę" na usługach PO. 19.11.10, 22:33
      Zacznijmy więc od początku.
      Inicjatywa wyszła od Kropiwnickiego, po zebraniu wystarczającej liczby podpisów petycję
      przekazano Marszałkowi Sejmu Komorowskiemu, który oświadczył , że Polski nie stać
      na dodatkowy dzień wolny od pracy i jak, to się mówi wypieprzył do kosza. To wszystko
      było długo przed wyborami.
      Obecnie przed wyborami samorzadowymi, a potem parlamentarnymi nagle doznali
      "olśnienia" i ""ni z gruszki, ni pietruszki"" uznali, że jednak przyda im się ten dzień wolny,
      jako kiełbasa wyborcza dla idiotów i bezmózgów manipulowanych przez PO.
      Nie czekając na wyniki wyborów pajac Komorowski pociagany za sznurki przez PO,
      podpisuje, a tym samym staje w tym samym rzędzie co były Prezydent Kaczyński.
      Czego ten "patafian" nie był tak stanowczy w sprawie "krzyża" pod swoimi oknami ???
      • Gość: egon tiusk i komorescu i cała ta banda POsrańców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 00:19
        łża jak psy, niestety przez to nowe święto ukradli nam naprawdę wolne soboty, i tracimy i to sporo, ale tiusk to kłamliwy ch... a motłoch głosujący na peło to łyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka