ereta SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 10:07 Kiedy wreszcie nachalne telefony i SMS będą traktowane jako zakłócanie spokoju. Najczęściej czasem i kilka razy dziennie proponuję się korzystny abonament lub przejście do nowego operatora. Mnie kiedyś po takim telefonie zmienili samowolnie bez mojego podpisu! ze standardowego na abonament droższy darmowe wekendy. TP nie chciała przyjąć telefonicznej reklamacji. Dopiero pisemne zażądanie kserokopii mojego wniosku o zmianę abonamentu i postraszenie prokuratorem przyniosło natychmiastowy efekt. (Ile takich spraw było, że wystraszyli się kontroli prokuratorskiej? Na UKE nie ma co liczyć. Chronią operatorów innych niż TPSA.) TP stwierdziła "błąd w bazie danych". Po prostu dzwoniący samowolnie zaznaczył w komputerze moją zgodę. Ilu ludzi placi za takie chamstwo przedstawicieli operatorów. SKOŃCZYĆ Z TAKIMI TELEFONAMI I ZMIANAMI BEZ PISEMNEJ ZGODY !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote 09.02.11, 10:26 "Kiedy wreszcie nachalne telefony i SMS będą traktowane jako zakłócanie spokoju." A kiedy Instytucja rzymsko-katolicka da spokój Polakom? Może wreszcie wówczas zrozumiemy, że nachalność SMS-owa (i nie tylko) jest tak samo naganna, jak nachalność pazernej Instytucji rzymsko-katolickiej. Pochodna nachalności to nieświadomość tych, którzy nachalnie nam wciskają kity i odbiorców tych wciskanych kitów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.acn.waw.pl 09.02.11, 10:39 dzieje się tak, dlatego że jest ogromna presja w pracy na konsultantów obsługi klienta i sprzedaży, by wciskać klientowi jak najwięcej różnych produktów. tak jest w bankach, kiedy wciskają ci kartę kredytową, lub kredyt taki czy inny, obiecując cuda na kiju, ale nie powiedzą ci, że kolejna karta, czy kredyt jest oprocentowany tak, że nie warto w niego wchodzić. idea jest taka, żeby wyciągnąć od ludzi kasę. motto dzisiejszego świata to "kupuj", "wydawaj", "ciesz się", a tak naprawdę to chodzi też o to, by ludzi uzależnić od konsumpcji. co do konsultantów, to jeśli nie są w stanie namówić klienta na nowy "produkt", to o ile nie ma prawnych przeciwskazań, to sami zmienią ci umowę na inną i długo nie dojdziesz z nimi do prawdy. mnie wkurzyła (spory eufemizm z mojej strony) pewna lala z Ery, która zadzwoniła do mnie w sobotę w porze śniadaniowej i proponowała zmianę w umowie, bo rzekomo tak będzie dla mnie bardziej opłacalna. powiedziałam jej, aby przysłała mi te warunki na piśmie, i że przeczytam je sobie w spokoju kiedy indziej, bo po pierwsze teraz jem z rodziną śniadanie, a po drugie nie podejmuję takich decyzji przez telefon. Z reguły najpierw zapoznaję się z ofertą pisemną i dopiero, gdy z moich wyliczeń (kończyłam finanse) wyjdzie, że mi się to opłaca to wtedy do nich się zgłoszę. ta lala zamiast uszanować moją decyzję wsiadła na mnie z pyskiem, że to jej praca i że powinnam z nią porozmawiać. powiedziałam jej, że jest bezczelna i wyłączyłam się. w ciągu 30 min zadzwonił automat Ery z prośbą o ocenę konsultanta - oceniłam ją na najniższe noty. potem w ciągu godziny zadzwonił ktoś z działu jakości i spytał się dlaczego ocena była tak niska. odpowiedziałam, że laska sobie na to zasłużyła i że nie życzę sobie nękania mnie w weekendy .... Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 10:14 Każde wyłudzanie kasy jest oparte na braku ludzkiej świadomości (po obydwu stronach). Mistrzami w wyłudzaniu kasy jest Instytucja rzymsko-katolicka twirdząc, że to ofiara. Inni i cały biznes światowy jeżeli wyłudza kasę to wziął przykład z tej pazernej Instytucji rzymsko-katolickiej - liczą, że lud o braku świadomości, dokładnie tak, jak Watykan. Różnica tylko taka, że Watykan czynie to nieświadomie, a ludzie biznesu świadomie chcą być z dnia na dzień milionerami. Ogólnie to kasa najbardziej zabija ŚWIADOMOŚĆ - niszczymy i okradamy się wzajemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 10:35 Nie tak dawno słyszałem takie zdanie od tak zwanego biznesmena: "Jeżeli święty Kościół rzymsko-katolicki wyłudza kasę i majątek to dlaczego ja miałbym tego nie czynić - może i ja zostanę świętym?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.acn.waw.pl 09.02.11, 10:42 dobre :D ale też i smutne :-( Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote 09.02.11, 10:57 Oleczko Smutne jest to - brak ludzkiej świadomości. Często przeglądam w swoim telefonie SMS i raz na jakiś czas hurtowo je kasuje, ale też się zastanawiam ilu ludzi dało się (w swojej pazerności na kasę) naciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 14:21 a daj już spokój z tym kościołem. To nie ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostowski SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: 83.24.139.* 09.02.11, 10:49 Wiele osób powinno być tak samo uświadomionych jak korzystać z telefonu komórkowego w taki sposób, jak uczy się dzieci korzystania z komputera, by nikt im nie zrobił krzywdy. Przecież wiele osób nie wie jak zablokować przysyłanie marketingowych informacji. Na mój gust każdy, kto jest uświadomiony nie jest nigdy ofiarą loterii i nieprawdopodobnie wysokiego rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tazz Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.11, 08:59 Tutaj bardziej nić o uświadomienie chodzi o zdrowy rozsądek. Myślę że gdyby ludzie bardziej na przykład z przemyśleniem podchodzili do takich gier jak pusty sms czy era, czy cokolwiek innego to by nie burzyli się tylko na spokojnie po prostu grali jeśli się na to zdecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote 15.02.11, 14:20 Gość portalu: Tazz napisał(a): > Tutaj bardziej nić o uświadomienie chodzi o zdrowy rozsądek. Myślę że gdyby lud > zie bardziej na przykład z przemyśleniem podchodzili do takich gier jak pusty s > ms czy era, czy cokolwiek innego to by nie burzyli się tylko na spokojnie po pr > ostu grali jeśli się na to zdecydowali. Piszesz NIE NA TEMAT. ERA wciągała do gry ludzi BEZ ich wiedzy! Co ci pomoże myślenie i zdrowy rozsądek jak OPERATOR robi cię w ch* ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: 178.37.147.* 09.02.11, 10:56 My mamy państwo prawa ale tylko broniące bandytów i złodzieji.Biedny nie ma do niczego prawa,nawet do godnych zarobków a co dopiero mówic dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.acn.waw.pl 09.02.11, 11:00 ja też dostaję takie smsy, ale od razu je kasuje bez otwierania wiadomości. jeśli widzę rozmowę z numeru zastrzeżonego, to nie odbieram lub przyciskam czerwoną słuchawkę. na razie nie dostałam zawyżonego rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: 178.73.63.* 09.02.11, 11:01 Ktoś tu napisał, że przeniósł się z Ery do Play i przestał dostawać bezczelne SMS-y. To bzdura. Jestem od kilku lat w Play i właśnie przez ostatnie miesiące ciągle dostaję tego typu SMS-y - mnóstwo, do tego stopnia, że naciągnęli mnie na 650 zł!!!!! Odpowiedziałam tylko na jeden i zaczęło się - od nr 74500 ciągle SMS-y. Nie czytałam, kasowałam natychmiast, bo to logiczne się wydawało. Nie chcę w tym uczestniczyć i do głowy mi nie przyszło, że płacę za t, że ktoś do mnie wysyła SMS-y! Dotychczas moje rachunki nie przekraczały 100 zł. Reklamowałam kilka razy, w umowie nie zgodziłam się na przetwarzanie moich danych i co! NIC. Ciągle przychodzą - ale na szczęście już znacznie rzadziej - te SMS-y. Mam niestety umowę na dwa lata - jeszcze do listopada br. ale muszę się mocno zastanowić co zrobić, jeśli p. Streżyńska nie zdoła tego zmienić to może nawet trzeba będzie zrezygnować z komórki. Nie byłoby to dobrym wyjściem, ale nie stać mnie na takie rachunki i w dodatku nie przeze mnie wydzwonione - to wszystko strasznie krzywdzi ludzi i jest bardzo, bardzo podłe. Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 11:14 Moja propozycja i apel do ludzi, którzy uważają, że zostali naciągnięci. Czytać ze zrozumieniem jeżeli nie chcecie być naciągnięci. W świecie nie ma nic za darmo - na wszystko trzeba sobie zapracować. Na ŚWIADOMOŚĆ też. Gdyby nie było popytu na SMS zwrotne o udziale w szelakiego rodzaju loteriach pieniężnych i towarowych to SMS byśmy nie dostawali. Przez takich, jak ci, co się wciąż dają naciągać w loteriach SMS - jestem również zarzucany tymi SMS-ami i wciąz muszę je kasować, aby mniej było śmieci. Nie będziecie brać udziału w loteriach SMS - nie będziecie dostawać SMS-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 14:26 drogi luk... Nie ucz o czytaniu ze zrozumieniem, bo w tym akurat przypadku najpierw Cię przyłączyli do konkursu (mówię tu o przypadkach automatycznych połączeń) a później wysłali JUŻ PŁATNY SMS z informacją gdzie jest regulamin. A tego regulaminu ze zrozumieniem nie da się przeczytać. Przestań więc pierdzielić i zwalać winą na pazerność - ja osobiście wyznaję zasadę, że nic za darmo nie ma i na wszystko trzeba zapracować!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 11:15 Nie orientuję się jak to wygląda z innymi sieciami (być może podobnie), ale Era takie numery kręci od lat. Jakiś czas temu codziennie (bez zamawiania) "uszczęśliwiali" mnie żartem dnia i prognozą pogody. Co prawda nie były to takie kwoty jak w artykule - za SMS-a winszowali sobie jedynie ok. 20 groszy - ale jak to mówią: "ziarnko do ziarnka...". Zorientowałem się w sytuacji po ok. 10 dniach i chcąc się tego pozbyć wszedłem na ich stronę internecie - tam miał być podobno regulamin i wyjaśnienie, jak tę "usługę" anulować. Zapewniam jednak, że nie będąc wtajemniczonym - czyli pracownikiem Ery - trzeba by chyba być Kasparowem, żeby tę łamigłówkę rozwikłać. Pozostało tylko pójść do punktu Ery i wytłumaczyć, żeby się łaskawie ode mnie odpieprzyli, którą to prośbę zaraz spełniono. Wszystkim użytkownikom mogę tylko doradzić natychmiastowe kasowanie takich SMS-ów i przerywanie połączeń telefonicznych. Branie udziału w loteriach, o których nic nie wiadomo i "granie" o nagrody, które nie istnieją to czyste frajerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
h.osinski SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 11:21 Organizujemy pozew zbiorowy: pozywamy-zbiorowo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszylula Era przegięła totalnie 09.02.11, 11:33 Rozumiem - wysyłać smsy z informacją o nagrodzie, bo to akurat marketing może i jest, ale co innego kasować na rachunku za ich odbieranie tak jakw Erze! Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 SMS-owa pułapka-za niektóre z nich 09.02.11, 11:47 ...za samo przesłanie takiego sms-klient sieci komórkowej płaci-za 4 sms-y 25,- bez zgody,bez pozwolenia taki płatny spam zasypuje tel.kom i jeszcze za to sie tym wyłudzaczom płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FOX77 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.play-internet.pl 09.02.11, 11:59 HAHAH: "Do "zabawy" wszedł, wysyłając SMS-a o treści "Odczepcie się!"" - na głupich zarabia się najlepiej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:50 Sam jesteś głupi. Wyraźnie określił swoją wolę. Dla sądu to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lukipuki55 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 12:16 Pod komentarzami naszymi jest reklama - "Kredyt mieszkaniowy 1,55%" No właśnie - "GW" też umożliwia swoje portale naciągaczom. Nie ma kredytu o ogólnych kosztach 1,55%, ale można pomniejszyć stopę procentową kredytu i dodać inne koszta o których partnera informuje się, ale w "ukryciu". Dopiero zobaczy, jak będzie musiał płacić. Cały biznes naciągający polega na półprawdach i kamuflarzu. Świadomi to odkryją i decyzje podejmą rozsądną, ale głupcy i tak dadzą się naciągnąć, myśląc, że zarobią lub trochę grosza zaoszczędzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Andrzej SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 13:17 I o to mam pretensję do mojego ukochanego państwa. Prokuratorzy doskonale wiedzą o takich praktykach, ale nie reagują, albo reagują zbyt późno. Przekręty z systemem losowej sprzedaży samochodów na raty, oszustwa deweloperskie, piramidy finansowe typu Skyline, nawet najgłupszy prokurator mógłby wyłapać je czytając codzienną prasę albo oglądając telewizję. Ale oni nie mają czasu ścigając przestępców od psiej kupy albo tych, którzy obrazili Ducha Świętego. To się nazywa państwem prawa – gdybyście nie wiedzieli. Więcej na: ulotnerefleksje.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zakaz SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 14:02 Można zakazać wszystkiego i to dosłownie, a potem patrzeć jak ludzie będą te zakazy łamać bo jak będą chcieli brać udział w loterii, to nic ich nie powstrzyma. To znaczy ludzkiej głupoty nic nie powstrzyma i tego można się obawiać najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hub381 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 14:19 Jak najbardziej-kategorycznie zakazać tego typu sugestie-to czyste"sku...syństwo"w biały dzień. Nabieranie ludzi,to dawno powinno być zlikwidowane,więc prośba do UKE-zakazać tej Firmie dalszej działalnośći!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: usamathew SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: 95.108.24.* 09.02.11, 14:39 Tak jasne ze sieci komorkowe wspolpracuja z UOKiK - hahaha. Przeciez oni w tym rowniez maja swoje udzialy. Odnosnie tej loterii dzwonilem do ERY (ktos z mojej rodziny sie na to nabral) i spytalem sie Pani skąd firma ktora prowadzi konkurs wogole ma moj numer telefonu - odpowiedz: "to sa nasi partnerzy". Wyjscie jest jedyne - zablokowac numer w Biurze Obslugi Klienta aby sie nie pojawial na liscie dla firm ktore prowadza tego typu konkursy. Jednak Polska to dziki kraj. Z niczym nie umieja sobie poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt_59 SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 15:07 JESTEM ZA ZAKAZEM. Czasy ciężkie i wielu ludzi ledwo wiąże koniec z koncem. I wlaśnie to wykorzystują różnego rodzaju oszuści z Telewizja Publiczną na czele. Nawet wszelkiego rodzaju wybory jak Telekamery czy inne konkursy . Większość myślących ludzi wie że np. głosowanie na tego czy owego kandydata to "lipa na kółkach". Kto to sprawdzi kto dostał więcej głosów. Mam co do tego wiele watpliwości. Myślę ze są one uzasadnione. A wszelkie konkursy robią nie operatorzy tylko w większości firmy "krzak". I nabija się "kabzę" opratorom którzy za nic nie odpowiadają. Ostatnio taką lipe reklamował w TVP "wizyrek" czyli Z.Chajzer. Tutaj organizator pobił wszelkie rekordy chamstwa i natręctwa. A z telefonów korzysta bardzo wiele starszych osób ktorzy naprawdę niechcący wpadają w pulapkę konkursową. Więc państwo powinno chronić tysiące obywateli a nie kilku czy kilkunastu "organizatorów" konkursów. Niby jest demokracja. Ale są luki i luczki ktore wykorzystują róznego rodzaju oszuśći. Gdy te parę osób nie zarobi to nic się nie stanie ale tysiące ludzi zwlaszcza starszych ominą przykrości i stresy związane z ww konkursami ktore nabijają kabzę tylko oszustom i operatorom. Konkluzja jak na poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:12 są możliwości zbiorowych pozwów, to myslę skutecznie załatwia sprawę. Zawiadomienie do prokuratury o oszustwie i zbiorowe Orange, Era, Plus do sądu cywilnego z odszkodowaniem na hospicjum i głośno w prasie i na forum o tym fakcie Odpowiedz Link Zgłoś
cezbak SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 15:17 "konsumenci nie rozumieją "istoty zjawiska i zasad, jakimi rządzą się gry hazardowe"." raczył powiedzieć pan prezes - coś mi się wydaje, że tam nie ma żadnych zasad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Prawo jest dla tych którzy mają kasiore... IP: *.centertel.pl 09.02.11, 15:23 dla bidoków nie ma prawa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sraka Re: SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w lote IP: *.138.246.94.ip4.artcom.pl 09.02.11, 15:32 czy hazard w Bolandzie ma jakies ograniczenia ustawowe,koncesyjne,zezwolenia itp.? Czy prezes prowadzi gry hazardowe zgodnie z prawem? Odpowiedz Link Zgłoś
karlato SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... 09.02.11, 15:19 Nie, nie wszyscy operatorzy nas naciągają. Uciekłem z trzema abonamentami z sieci Orange jak ciągle przysyłali podejrzane sms-y. Ale wśród znajomych jak dyskutujemy powtarzają się ciągle: ORANGE, ERA i Telewizja Polska - to właśnie na tych Oszustków należy uważać, a szczególnie namawiać by rezygnowali z wszelkich usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azyt zbieram takie smsy IP: *.fbx.proxad.net 09.02.11, 15:20 potem wezme sie za operatora, wynajme adwokata, ktory udowodni, ze to g wno naraza mnie na stres, czy cos w tym stylu, jak bekna raz manipulanci, to moze dadza sobie spokoj z prymitywnymi sposobami na zarobek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster to nie Ameryka Stasiu ;-) IP: *.centertel.pl 09.02.11, 15:27 W USA możesz pozwać sąsiada za to że jego kot narobił ci na trawnik...i dostaniesz odszkodowanie...a w Polsce jak lekarz ci po pijaku zaszyje szmate i umrzesz to rodzina nie dostanie grosza a lekarz bedzie dalej leczył...u mnie w miasteczku był taki lekarz....po śmierci baby której zaszył gaze w brzuchu leczył jeszcze kilka lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rek SMS-owa pułapka, czyli jak brać udział w loteri... IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.11, 15:26 Największą karą dl firmy byłoby zmuszenie jej do wypłacenia obiecanych w smsach wygranych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max kodeks karny? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:27 Czy organy ścigania nie powinny sprawdzić, czy to naciąganie można zakwalifikować jako działanie zorganizowanej grupy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster znikoma szkodliwość społeczna Haha IP: *.centertel.pl 09.02.11, 15:29 Jakiej grupy? przecież oni nie kradli...ludzie dobrowolnie te smsy wysyłali ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: znikoma szkodliwość społeczna Haha IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:36 >Jakiej grupy? przecież oni nie kradli...ludzie dobrowolnie te smsy wysyłali ... to tobie się konkursy pomyliły... o czymś innym to mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majster Re: znikoma szkodliwość społeczna Haha IP: *.centertel.pl 09.02.11, 15:42 nic mi sie nie pomyliło...jak dostałeś smsa konkursowego i odesłałeś to twoja wina a nie sieci ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: znikoma szkodliwość społeczna Haha IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:53 a co jeśli nie. Jak to wytłumaczysz. I nie próbuję się teraz żalić bo bo jak pajac odpisałam na sms i wstyd się przyznać - nie odpisywałam i mam na potwierdzenie biling. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max grupa przestępcza? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:53 Z postów tu zamieszczonych widać, że ta kałamarnica brała kasę nawet jak ktoś nie odpowiedział na "konkurs" i nie wysyłam żadnego SMS-a. Czy nie ma w tym kraju dobrej kancelarii prawnej czy odpowiedniego prokuratora? Widać, że kręcenie lodów z góry zaraża i ośmiela a może i zachęca? PO wszak to mutant PZPR-UW-KLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sage Re: grupa przestępcza? IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 15:55 > Czy nie ma w tym kraju dobrej kancelarii prawnej Jest ;) Odpowiedz Link Zgłoś