Dodaj do ulubionych

Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzedal...

IP: *.core.lanet.net.pl 11.02.11, 07:19
Faktycznie jest się z czego cieszyć bo przeniesiono do Polski produkcję czyli najgorszą robtę. Efekt tego taki że na stanowiskach robotniczych pracuje magister inżynier obok kogoś kto dodawać nie potrafi, a pogania ich kierownik który też ma z liczeniem kłopoty. Pniemy się w górę..... nie ma co
Obserwuj wątek
    • Gość: karbat Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.11, 08:16
      Polski rekord exportowy ... niby tak , ale scislej mowiac trzeba mowic o exporcie firm znajdujacych sie na terenie Polski .

60 % tego exportu , to export firm zachodnich - zachodniego kapitalu , znajdujacych sie terenie Polski . To one czerpia ZYSKI z tego exportu . Polska ma z tego podatki i zatrudnienie dla sily roboczej .

Podobnie pisze sie , mowi sie o polskim przemysle samochodowym , ... jaki zaklad produkujacy samochody ma Polska .... jest w rekach polskich .... nalezy do Polski .... .
      • Gość: mistrzostwoswiata "Ale z danych widać, że firmy UMIEJĄ zadbać o" IP: *.ip.jarsat.pl 11.02.11, 08:50
        No to to jest już mistrzostwo świata, chyba tylko GW tak "umieje"
        • robert6_666666 Re: "Ale z danych widać, że firmy UMIEJĄ zadbać o 11.02.11, 09:26
          a co u ciebie na wsi mowia "umia" ?
          kochany zajrzyj do slownika - przekleje CI:
          Czas teraźniejszy
          ja umiem
          ty umiesz
          on/ona/ono umie
          my umiemy
          wy umiecie
          oni/one umieją
          • volim Re: "Ale z danych widać, że firmy UMIEJĄ zadbać o 11.02.11, 11:25
            Chyba chodziło o to, że “potrafią” może brzmiałoby lepiej. Ale w tym kontekście użycie obu czasowników jest poprawne.
            Bardzo ciekawy artykuł.
            • Gość: TT Re: "Ale z danych widać, że firmy UMIEJĄ zadbać o IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 13:37
              Ciekawe, eksport rośnie, a bezrobocie też rośnie.
      • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 09:15
        Polska ma jeszcze z tego pensje ktore dostaja pracownicy ktore zwiekszaja nasz dochod narodowy i sa wydawane, inwestowane lub oszczedzane w Polsce. Polska ma z tego dostep do technologii, do lepszej kultury zarzadzania. Polska ma z tego tez wzrost wydajnosci i konkurencyjnosci. Poza tym nie wiem skad wziales dane ze akurat 60% tego eksportu to firmy zachodnie moze podasz jakies zrodlo ? Glowne sektory naszego eksportu to chemia, meble, towary rolne, czesci do maszyn - nie bardzo tu widze kapital zachodni.
        • hooligan1414 gadaj zdrów 11.02.11, 09:37
          "Glowne sektory naszego :)) eksportu to chemia, meble, towary rolne, czesci do maszyn" - a skąd ty wziąłeś te swoje dane? ale nawet jesli przyjąć, że to prawda - towary rolne - hehe, wielki high-tech :)). Chemia - jaka? Meble (moja branża) - tu liczy się tylko niski koszt robocizny przy pracochłonnej produkcji, bez importu technologii i półfabrykatów z zachodu polskie meblasrtwo praktycznie nie istnieje - mogło by robic co najwyżej drewniane zydle.
          "dostep do technologii, do lepszej kultury zarzadzania" - bez komentarza, trawestując naszego Zbawiciela - "wybaczam ci, bo nie wiesz co mówisz"
          • robert6_666666 Re: gadaj zdrów 11.02.11, 11:04
            bez > importu technologii i półfabrykatów z zachodu polskie meblasrtwo praktycznie n
            > ie istnieje - mogło by robic co najwyżej drewniane zydle.

dostep do technologii, do lepszej kultury zarzadzania" - bez komentarza, trawe
            > stując naszego Zbawiciela - "wybaczam ci, bo nie wiesz co mówisz"

widzisz jak sam sobie przeczysz :-) :-)
          • robert6_666666 Re: gadaj zdrów 11.02.11, 11:06
            a dane na temat sektorow wzialem ze statystyk handlu zagranicznego GUS - za rok 2009 co prawda ale od paru lat glowne pozycje w eksporcie sie nie zmieniaja wiec nie sadze zeby akurat 2010 przyniosl tu wielkie zmiany.
          • Gość: ttt Re: gadaj zdrów IP: *.n-81.18.253.qore.nl 11.02.11, 11:12
            Generalnie sie z zgadzam z robertem. Wystarczy porownac co eksportowalismy 25 lat temu i dlaczego (dumpingowe ceny spowodowane kilkadziesiat razy nizszymi kosztami robocizny).
            Nalezy sie tylko cieszyc, a nie w kolko marudzic.

Troche konkretor: chemia - nawozy, meble - IKEA (nie nasza, ale tak juz jest na swiecie).
            • hooligan1414 gooowno przykleiło się do burty.... 11.02.11, 11:22
              i krzyczy "płyniemy". Eksportowaliśmy. -my. Jak to dobrze robi na ego:))) W 80% żaden Polak nie podjął decyzji na temot tego eksportu i produkcji. Ale jeśli się jest tylko od sprzątania....
              Zrozum, że gdyby nie kwestie ideologiczne, eksport w PRL byłby więszy niż teraz w III RP. Ze względów ideologicznych cieżko tu było ulokować fabryki i zatrudnić białych murzynów (a myslisz, żeby nie chcieli, ci z zachodu?). były wyjątki, traktowane jako "przerób zewnętrzny" - za Gierka produkowane meble dla Ikei a Cora zszywała płaszczyki dla elegantem zza Łaby z dostarczonyc materiałów - ot, eksport. teraz tez masz dumping - white niggers w Tychach nasuwają po 3 zmiany za 1/3 stawki ich kumpli z Turynu i Cassino
              • Gość: kera Re: gooowno przykleiło się do burty.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:41
                jezeli bylo tak dobrze za gierka to czemu moj znajomy sie poplakal w markecie w niemczech zachodnich jak zobaczyl ile jest towarow, a u nas nic nie bylo dostepne?
                • Gość: Zamorano102 Re: gooowno przykleiło się do burty.... IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 11.02.11, 12:06
                  Utożsamianie wyłącznie dostępności i oferty towarów w sklepach z dobrobytem jest przecież właśnie garbem po komunie. Za Gierka to do kryzysu paliwowego mniej więcej, akurat rozbuchana się jak na demoludy zrobiła konsumpcja jak na standardy PRLowskie.
                  • Gość: kera Re: gooowno przykleiło się do burty.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:19
                    czyli dostepnosc towarów i usług to dla Ciebie nie jest dobrobyt, natomiast niedostatek wszystkiego, więc nie widzenie własnej biedy (nikt nie może kupić, więc ja nie jestem biedny, tylko taki jak każdy inny) jest dla Ciebie dobrobytem i sprawiedliwością społeczną? Lepiej jak nie ma nikt niż jak ma mieć połowa społeczeństwa?
                    • Gość: zenek Re: gooowno przykleiło się do burty.... IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 13:24
                      Za Gierka to dawali mieszkania za darmo.
                      Ddyby teraz mieli dawać, to i octu na półkach byś nie zobaczył
                      No i ciekawe kiedy nasza RP wybuduje jakąś elektrownie, komuchy potrafiły a teraz od 20 lat nic, a stare bloki energetyczne zaczynają si sypać....oj będzie problem.
                      • Gość: zzz Re: gooowno przykleiło się do burty.... IP: *.ie.pwr.wroc.pl 11.02.11, 13:38
                        Pątnów II, Łagisza, Bełchatów (nowe bloki), coś tam jednak wybudowano...
                        • robert6_666666 Re: gooowno przykleiło się do burty.... 11.02.11, 15:08
                          no przeciez nie bedziemy ulegac tyrani plaskich faktow :-) :-) :-)
                          to jest dyskusja "merytoryczna" :-)
                      • robert6_666666 Re: gooowno przykleiło się do burty.... 11.02.11, 14:49
                        taa dawali mieszkania za darmo :-) SB-kom.
                        dobrze wiedziec przynajmniej z kim sie rozmawia.
                        • hooligan1414 a więc tylko w 1978 roku było 300 tys nowych SBków 11.02.11, 15:04
                          bo tyle mieszkań z dużym hakiem wtedy wybudowano.
                          Ale cóż, jak pisałem - ty nie potrafisz merytorycznie - operujesz pojęciami uknutymi na wasze potrzeby - młodych, "wykształconych" z wielkich miast. Taki "wykształcony ciemniak" - podobno nie ma nic gorszego
                          • robert6_666666 Re: a więc tylko w 1978 roku było 300 tys nowych 11.02.11, 15:10
                            moze najpierw przeczytasz panie merytoryczny to co komentujesz... nie wiem ile wybudowano bo nie chce mi sie sprawdzac w statystykach... ale na pewno nie dano ich za darmo.

cos strasznie cie uwiera ten "wyksztalcony" i z "wielkich miast" :-) :-) to widac slychac i czuc a jak to dobrze czuc :-)
                            • Gość: zenek Re: a więc tylko w 1978 roku było 300 tys nowych IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 21:23
                              „młodzi, wykształceni” to nadchodząca postać współczesnej ciemnoty. A trzeba nam wiedzieć, że nie ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona. Zwyczajna ciemnota wie, że jest ciemna i - zdając sobie sprawę z rozmiarów własnej ignorancji – jest ciekawa świata i chłonna, podczas gdy ciemnota oświecona tego nie wie i myśląc, że zjadła wszystkie rozumy, ma skłonność do pogardzania wszystkim, czego nie może pojąć; -Stanisław Michalkiewicz
                • hooligan1414 haaalo, ziemia do głąba 11.02.11, 12:11
                  A gdzie ja tu chwaliłem Gierka? to raz. pisałem, że gdyby mogli (tzn. wpuścić inwestorów z ich kapitałem), zrobiliby eksport 10 razy większy niż dzisiejszy
                  Po drugie twój znajomy jeszcze raz się popłacze - jak odbierze pierwszą polską emeryturkę
                  • Gość: kera Re: haaalo, ziemia do głąba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:22
                    za tą emeryture kupi więcej niż w prl, a z powodu braku hiperinflacji również ma zaoszczędzone sporo pieniedzy
                • tornson Re: gooowno przykleiło się do burty.... 11.02.11, 13:44
                  Gość portalu: kera napisał(a):

> jezeli bylo tak dobrze za gierka to czemu moj znajomy sie poplakal w markecie w
                  > niemczech zachodnich jak zobaczyl ile jest towarow, a u nas nic nie bylo doste
                  > pne?
                  No i co z tego? Dzisiaj i w Polsce półki uginają się od towarów, tyle że mało kogo stać na coś poza chlebem, kartoflami, miksem masłowym i jakimiś produktami mięsopodobnymi.
        • tornson Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 13:38
          robert6_666666 napisał:

> Polska ma jeszcze z tego pensje ktore dostaja pracownicy ktore zwiekszaja nasz
          > dochod narodowy
          Głodowe pensje.

> i sa wydawane, inwestowane lub oszczedzane w Polsce. Polska ma
          > z tego dostep do technologii,
          Teraz to palnąłeś! Do jakich technologii? Wszystkie podzespoły koncerny robią u siebie, montownia tylko składa te podzespoły do kupy

> do lepszej kultury zarzadzania.
          Chyba raczej "kultury nadzory nad niewolnikami", do tego sprowadza się w skrócie "zarząd" nad montownią.

> Polska ma z tego
          > tez wzrost wydajnosci i konkurencyjnosci.
          Chyba kpisz sobie. To że Polska wyzbyła się ośrodków badawczo rozwojów, dobrze płatnych miejsc pracy dla inżynierów i naukowców to ma być wzrost wydajności i konkurencyjności? No chyba że że pisząc "konkurencyjność" masz na myśli wyścig na dno, a za wzrost wydajności uznajesz większe popędzenie niewolników w montowniach.
          • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 14:53
            proponuje sie powiesic... przynajmniej nie bedziesz przeszkadzal ludziom ktorzy pracuja, ksztalca sie i bogaca
            • tornson Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 15:21
              robert6_666666 napisał:

> proponuje sie powiesic... przynajmniej nie bedziesz przeszkadzal ludziom ktorzy
              > pracuja, ksztalca sie i bogaca
              Ojej, skończyły się debilowi argumenty...
              • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 15:25
                argumenty? :-) :-)
                ty widziales kiedys chociaz z daleka argument w swoim zyciu ?
                • hooligan1414 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 15:28
                  OK - może nie widział
                  ale zwracam się do ciebie, krynico mądrości
                  ty wydukaj z siebie choć jeden
                  • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 15:39
                    zaczne od najprostrzego o tych glodowych pensjach - moze i one sa glodowe :-) ale jeszcze nigdy w Polsce nie sprzedawalo sie tyle nowych samochodow, komputerow i sprzetu audio-t tele. Jeszcze nigdy nie widzialem na swiecie i to w egzotycznych krajach (a jezdze od ponad 30 lat) tylu polskich TURYSTOW - i to nie tylko takich co jada na all-inclusive zalewac sie w jakichs tanich hotelikach w Tunezji. Problem z takimi jak Ty czy tornston jest taki ze nie potraficie dostrzec ze Wasi rodacy naprawde sie bogaca, co wiecej widza coraz wiecej swiata wiec takze mentalnie wychodza z zascianka. Duzo wiecej nam nie potrzeba zeby odniesc sukces bo my przewaznie jako jednostki jestesmy calkiem inteligentni (a wierz mi ma porownanie do wielu narodowosci). Srednia nie wypada zle - tylko to zalosne meczace czarnowidztwo, narzekania, opluwanie i zawisc. Oczywiscie brak jeszcze zaufania, obycia, kultury, tolernacji i straszne kompleksy nizszosci (czesto wcale nieuzasadnone) - spadek po najlepszym z systemow. Ale to sie zmienia mimo takich jak Wy przyjaciele
                    • hooligan1414 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 15:48
                      Wiedziałem, że padnei kiedyś te rzyg intelektualy :))
                      nowych samochodów? ile? wydawalo mi się, że sprzedaż spadła. W wielkosciach per capita Polacxy kupują 2RAZY MNIEJ aut niż Chińczycy (kupili 17 milionów samochodów w 2010 roku). czyli generalnie aut sprzedaje się MAŁO jak na 40 milionowy kraj. do tego w większości są to auta tanie, w dużej części flotowe. Poza tym samochód samochodowi nie równy. są po 30 tysięcy, sa i po pół miliona. Niemiec kupi merola - równowartość 10 matizów czy fiatów panda - no ale Polacy bogatsi, bo kupili 10 aut, a biedny Niemiec tylko jedno :) W niemickim landzie średniej wielkości sprzedaje się więcej nowych aut klasy premium niz w całej Polsce. W wycieczkami jest tak samo - korzysta jeden procent, kupuje najtaniej, byle co, byla jak i byle gdzie, bo dziad nie ma kasy, ale za to ma aspiracje. był taki program w telewizji - Śmiechu warte
                      • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 16:03
                        od razu mowie ze odpowiadam ostatni raz - rozmawiajac z Toba juz po pierwszym Twoim zdaniu mam wrazenie ze zupelnie niepotrzebnie znizam sie do poziomu szamba.
                        Sprzedaz nowych samochodow spadla w roku 2009 ze wzgledu na kryzys. W roku 2010 (dostepne statystyki maj do maja) znowu wzrosla. Ja porownuje do tego co bylo pare lat wczesniej. Co do argumentu tanich aut to mnie rozbawilej w kontekscie Chin :-) - proponuje wybrac sie kiedys do Chin i przyjrzec sie zdecydowanej wiekszosci z tych 17 milionow aut - w razie czego sluze zdjeciami :-). Oczywiscie na ulicach Shanghaju mozesz tez zobaczyc najnowsze modele Porshe, Audi i Mercedesow - dzieci bonzow partyjnych jak to zwykle w kraju feudalnym. A co do wycieczek to znowu zwracam uwage ze komentujesz zanim przeczytasz co napisano. Na razie dobranoc - pierwszy powod te wazniejszy juz podalem a drugi jest taki ze u mnie jest teraz 23.00
                        • hooligan1414 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 16:12
                          możesz i ostatni raz - wisi mi to. Tak jak przewidywałem, nie odniosłes się merytorycznie, zwłaszcza do sprzedaży per capita w Polsce i naprawdę rozwiniętych krajach. Fakt, to niewygodne, lepiej przemilczeć. Nie wiem o co ci chodzi z samochodami w Chinach - pewnie da się jeździc, skoro kupują. niedługo te autoa bewda lepsze i w ich ojczyźnie znajdą ze 30 milionów chętnych. To tyle. A luksusowe fury w Polsce? Oczywiscie na ulicach Warszawy mozesz tez zobaczyc najnowsze modele Porshe, Audi i Mercedesow - dzieci bonzow partyjnych jak to zwykle w kraju feudalnym.
              • Gość: chór wujów Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.internetia.net.pl 11.02.11, 15:32
                Odezwał się ten, co zapodał choć jeden sensowny argument...
      • jmb2 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 13:51
        cytat> ... Podobnie pisze sie , mowi sie o polskim przemysle samochodowym , ... jaki zaklad produkujacy samochody ma Polska .... jest w rekach polskich .... nalezy do Polski .... .

Dlatego rząd polski powinien wspierać eksport polskiej żywności oraz wspomagać rozwój na światowym poziomie polskich placówek medycznych. Już na dzisiaj możemy być potentatami w żywieniu i leczeniu. Mamy do tego odpowiedni potencjał.
      • Gość: Franek Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.11, 13:53
        No ale produkujemy naprzyklad autobusy Solaris, spolka zwieksza co roku zyski.
        Ludzie jestescie zalosni, to ze wam sie nie udalo, nie znaczy ze innym nie wychodzi. Tylko Ci ludzie co pracuja i odnosza sukcesy nie pisza bo nie maja na to cazsu bo ciezko pracuja a tu tylko pisza placzki, pampresy jak dla mnie. Cieszcie sie ze zachodnie firmy wogole inwestuja bo na Ukrainie tak nie inwestuja, przejedz sie zobaczyc jak tam pieknie ludzie zyja. Czy uwazacie ze Polska powinnna prosperowac jak zachod Europy. Tylko ze u nas prywatne firmy sie dopiero rozwijaja a najwiekszy boom oraz brak konkurencji ze strony BRIC i azjatyckich tygrysow nie wykorzystalismy bo mielismy bajeczna komuna i mozna by taki pisac i pisac ale barany tego nie rozumieja to niech nadal narzekaja wcale was nie zaluje, beke z was wam
    • hooligan1414 dr Josef Goebbels byłby dumny 11.02.11, 08:34
      "polski eksport" brzmi jak "polskie obozy koncentracyjne". Co tu polskiego? chociaż nie było kiedyś coś polskiego na eksport - zespół disco-polo Polskie Orły - podobno kiedyś zrobił piorunująca karierę w USA
      Przygrywając do kotleta w polonijnych knajpach
      Poza tym, aby Polska mogła cokolwiek wyeksportować, musi wczesniej ostro zaimportować (stąd ten deficyt handlowy) - pierwszt przykład z brzegu - autobusy solaris, od których pryszczaci maja kisiel w majtach - ponad połowa wartości tych pojazdów to komponenty IMPORTOWANE - silnik, transmisja, zawieszenie, układ kierowniczy, systemy pneumatyki do drzwi. polskie są tanie ręce w hali w bolechowie, dzięki czemu mozna zaproponować produkt konkurencyjny cenowo. Bo to główny atutr tych pojazdów - no bo co mają lepszego od Neoplana czy Volvo - ergonomia zbliżona, a technika dokładnie ta sama. I tak to wygląda ten wasz eksport
      • Gość: kera Re: MARUDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 08:49
        uwielbiam tą forumową żółć :) a wiecie dlaczego? czasami staram się na siłe wymyśleć co tu można negatywnego powiedzieć o artykule, ale często poprostu nie potrafie tego zrobić, widocznie nie mam 100% polskich korzeni. No i w komentarzach zawsze mnie zaskakujecie.
        Ciekawe co by się stało jakby któryś z Was wygrał milion dolarów :) pewnie byście powiedzieli, że to spisek i strzał Wam w twarz i nie przyjmiecie tych obcych srebrników :D

np. ostatnio ludzie marudzili, że na bolidach F1 jest napisane: szybkiego powrotu do zdrowia Robert, a powinno być szybkiego powrotu do zdrowia Robercie i ze nikt nie szanuje naszego narodu :)

Pozdrawiam i życzę udanego dnia :) mam nadzieję, że kiedyś przestaniecie marudzić, a zaczniecie odnosić sukcesy!
        • Gość: zenek Re: MARUDY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 09:01
          a ja osiągam sukcesy w marudzeniu heh
          • Gość: sasasa Re: MARUDY IP: *.n-81.18.253.qore.nl 11.02.11, 11:14
            Nie frustruje cie, ze sa lepsi od ciebie w marudzeniu?
        • zstrucki Re: MARUDY 11.02.11, 09:13
          Ja mam dokładnie to samo. Czytam sobie artykuł, myślę, kurczę, fantastycznie, tyle poszło tu, tyle tam, sukcesy Horteksu, naszej marki, jest dobrze. Tylko boli ten brak euro. A później komentarze, i uśmiech z twarzy znika. Ciekawe, czy tego narzekania się od kogoś nauczyliśmy, czy mieliśmy tak od zawsze?
          • Gość: nieogarniesz Re: MARUDY IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.02.11, 11:14
            Większość narzekających to zwyczajni nieudacznicy, którzy nie potrafią nic zrobić ze swoim życiem, więc muszą to zwalić na czynniki obiektywne. Wmawiają sobie, że ta mizeria to wina biedy, złodziejstwa, braku perspektyw, zacofania - a nie wszystkie, znowuż, winny jest rząd. Z jakiej partii jest rząd, to nie ważne, 3-4 lata i będą obwiniać każdą opcję o te gruzy, które nazywają swoim życiem. Gdyby ilość energii, którą wkładają na wmawianie sobie, że oni są ostatnimi osobami odpowiedzialnymi za własny mizerny żywot, włożyli w ruszenie dupy i wzięcie się do roboty żyłoby się lepiej im, nam i Polsce w ogóle. No ale nie przetłumaczysz. To rząd, Jałta i marsjanie odpowiadają za to, że pan X zarabia 1500 brutto - bo przecież nie on sam :)
            • b.ojciec Re: MARUDY 11.02.11, 12:05
              Niestety, te marudy mają dużo racji. Pocztaj np. "Doktrynę szoku" Naomi Klein.
              • robert6_666666 Re: MARUDY 11.02.11, 12:13
                to juz lepiej "O krasnoludkach i sierotce Marysi" - opis rzeczywistosci na podobnym poziomie realizmu ale za to bardziej wartka akcja i ma pozytywne przeslanie. No i produkt polski
            • Gość: Franke Re: MARUDY IP: *.pools.arcor-ip.net 11.02.11, 13:57
              dokladnie zgadzam sie w 100% jeszcze rozumiem emerytow czy inwalidow, ale zdrowi mlodzi ludzie jak tak placzac, to odrazu bym gdzies wyslal na Syberie kartofle zbierac zeby docenili to co maja
              • tornson Re: MARUDY 11.02.11, 14:40
                Gość portalu: Franke napisał(a):

> dokladnie zgadzam sie w 100% jeszcze rozumiem emerytow czy inwalidow, ale zdrow
                > i mlodzi ludzie jak tak placzac, to odrazu bym gdzies wyslal na Syberie kartofl
                > e zbierac zeby docenili to co maja
                Pokaż jeden post tutaj gdzie ktokolwiek narzeka tutaj na swój osobisty los? A jak nie znajdziesz to stul ryj i nie spamuj więcej trollu. To jest forum o gospodarce analfabeto, a nie o prywatnych sukcesach czy porażkach. Chcesz się pochwalić jak tatuś i mamusia są bogaci i wyśmiać narzekających na swój los biedaków to zmień forum.
                • Gość: Voyshick Re: MARUDY IP: *.uminho.pt / *.uminho.pt 11.02.11, 15:23
                  brawo tornson!

takie cieplo od Ciebie bije :) W realu tez taki mily jestes? Az milo posluchac takich dobrych slow :)A szabelke tez masz?

Buzka!
                  • robert6_666666 Re: MARUDY 11.02.11, 15:30
                    chyba klonice...
                • Gość: asuskosti Re: MARUDY IP: *.sydskane.nu 11.02.11, 18:31
                  To nie jest forum o gospodarce, Nie z twojej strony. To ty jestes demagogiem i kłamiesz. Twoje wypowiedzi to wyraz ideologicznej flustracji. I pewnie dużo straciłeś osobiście na zmianach.
                  • tornson Re: konformiści! 11.02.11, 21:39
                    Ja podają czyste fakty, wy odpowiadacie personalnymi połajankami bo na nic więcej was nie stać. W sumie nie pozostaje wam nic innego bo jak tu bronić gospodarki o strukturze zacofanego bantustanu III świata.
            • tornson Re: MARUDY 11.02.11, 14:36
              Gość portalu: nieogarniesz napisał(a):

> Większość narzekających to zwyczajni nieudacznicy, którzy nie potrafią nic zrob
              > ić ze swoim życiem, więc muszą to zwalić na czynniki obiektywne.
              Jak to jest że w Polsce tych, wedle takich ciebie, nieudaczników 90%, a Niemczech, Francji czy Skandynawii góra kilka procent? Czyżbyś sugerował że Hitler miał rację mówiąc o słowiańskich untermenschach??
              • Gość: nieogarniesz Re: MARUDY IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.02.11, 14:44
                90% procent to znaczne przeszacowanie, nie wiem też co ma Hitler ze swoimi teoriami do zgrai narzekających nierobów. Przyczynę lenistwa i roszczeniowej postawy widzę w komunie, gdzie każdy miał pracę i "czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy". A teraz jak trzeba się przekwalifikować czy dokształcić, albo przeprowadzić by znaleźć pracę, to śmierdzące lenie wybierają opcję siąść i narzekać.
                • tornson Re: MARUDY 11.02.11, 15:17

> 90% procent to znaczne przeszacowanie,
                  To mniej więcej odsetek ludzi którzy w Grajdole nigdy niczego się nie dorobią, jeśli widzisz w tym winę wyłącznie tych ludzi to znaczy że zgadzasz się z Hitlerem co do podrzędności polskiej nacji.

> nie wiem też co ma Hitler ze swoimi teoriami do zgrai narzekających nierobów.
                  Tutaj akurat bardzo wiele, bo darwinizm społeczny to aspekt faszyzmu pasujący do niego nawet bardziej niż rasizm.

> Przyczynę lenistwa i roszczeniowej postawy widzę w komunie,
                  Że co?? Lenistwo?? Nie ośmieszaj się!
                  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Yearly_working_time_2004.jpg
                  Roszczeniowa postawa? Gdyby we Francji czy Grecji ludzie byli tak gnojeni i pomiatani przez władze polityczne, biznesowe i kościelne, to ulice spłynęłyby krwią. W całej Europie nie ma tak spolegliwego społeczeństwa z tak wpojoną niewolniczą mentalnością jak w Polsce. 20 lat otępiania społeczeństwa przyniosło niestety tragiczne efekty. :(

> gdzie każdy miał pracę
                  Przeczysz sam sobie, lenistwo - źle, każdy pracuje - źle, zdecyduj się człowieku, trochę logiki w rozumowaniu!

> i "czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy".
                  Dzisiaj na 2tys to trzeba pracować w półniewolniczych warunkach na kasie w markecie albo w montowni, zresztą na jakie 2tys, tam nawet tyle ludzie nie zarobią. Czy się stoi czy się leży to dziś tyczy się nierobów na managerskich stołkach i niestety nie 2000 ale jedno-dwa zera więcej. :/

> A teraz jak trzeba się przekwalifikować czy dokształcić, albo
                  > przeprowadzić by znaleźć pracę, to śmierdzące lenie wybierają opcję siąść i nar
                  > zekać.
                  Sam śmierdzisz! Gdzie szkolenie, gdzie aktywizacja bezrobotnych przez urzędy pracy, jak ma to miejsce w całej cywilizowanej Europie! Państwo ma psi obowiązek pomagać ludziom, jeśli się z tego nie wywiązuje to po ch... ma takie państwo istnieć?
              • robert6_666666 Re: MARUDY 11.02.11, 14:57
                tornson - ty to jeszcze nie 90%
              • Gość: asuskosti Re: MARUDY IP: *.sydskane.nu 11.02.11, 18:33
                Tornson to typowy troll. Już i Hitlera przywołuje, idiota.
                • tornson Re: MARUDY 11.02.11, 21:41
                  Gość portalu: asuskosti napisał(a):

> Tornson to typowy troll. Już i Hitlera przywołuje, idiota.
                  Bo darwinizm społeczny jaki tutaj, bando bezmózgów, promujecie to nieodzowna część ideologii faszystowskiej.
          • tornson Re: MARUDY 11.02.11, 14:33
            zstrucki napisał:

> Ja mam dokładnie to samo. Czytam sobie artykuł, myślę, kurczę, fantastycznie, t
            > yle poszło tu, tyle tam, sukcesy Horteksu, naszej marki, jest dobrze. Tylko bol
            > i ten brak euro. A później komentarze, i uśmiech z twarzy znika. Ciekawe, czy t
            > ego narzekania się od kogoś nauczyliśmy, czy mieliśmy tak od zawsze?
            Chcesz żyć w błogiej nieświadomości i z mitem Polski zielonej wyspy oazy dobrobytu to czytaj papierkową GW i nie wchodź na forum gdzie możesz wyczytać jakieś niewygodne dla swego błogiego mitu faktu.
        • tornson Twój prymitywny konfrormizm to oznaka braku 11.02.11, 14:55
          jakiegokolwiek myślenia i totalnej podatności na propagandę. Niestety większość Polaków to albo ogłupione lemingi które klaskają jak to wspaniale się żyje w kraju biedą i nędzą płynącym, albo równie tępe mohery dla których jedyny problemy to zbyt mało krzyży i bogoojczyźnianego bełkotu. Kraj takich tępaków skazany jest na wieczne bycie grajdołem.
          • Gość: nieogarniesz Re: Twój prymitywny konfrormizm to oznaka braku IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.02.11, 15:14
            Jeśli ten kraj będzie grajdołem to przez takich jak ty, co zamiast machać rękami machają gębą, jak to im źle. Na co ty czekasz? Aż ci rząd przyzna rentę 3000 tys. za te cierpienie co tu przeżywasz?Rusz dupę do roboty, a będą się działy cuda, serio.
            • hooligan1414 to prawda - oto lista cudów, w kolejności 11.02.11, 15:27
              Gościu zakłada firmę, na dzień dobry staje się niewolnikiem ZUS-u, PIH, PIP, Sanepidu i czego tam jeszcze. Jeśli ze swym biznesem wejdzie w drogę lokalnemu kacykowi, co to pija wódę z tym, z kim trzeba jak w banku ma co miesiąc kontrolę z USu (do skutku). Musi płacić VAT nawet od niezapłaconych faktur, A za kase wyrwaną mu siłą Donek zatrudni kolejne 100 tysięcy urzędasów, którzy go będa uszczęśliwiać. to są te cuda
            • tornson Re: Twój prymitywny konfrormizm to oznaka braku 11.02.11, 15:33

> Jeśli ten kraj będzie grajdołem to przez takich jak ty, co zamiast machać rękam
              > i machają gębą, jak to im źle. Na co ty czekasz? Aż ci rząd przyzna rentę 3000
              > tys. za te cierpienie co tu przeżywasz?Rusz dupę do roboty, a będą się działy
              > cuda, serio.
              Tylko na prymitywne ataki personalne ciebie stać kmiocie? Nie mówi o mnie pajacu, mówimy o sytuacji jaka panuje w kraju, chyba się tobie fora trollu pomyliły.
              Polacy zapie...ją jak nikt inny w Europie i gó... z tego mają, bo problem jest w ustroju gospodarczym a nie wyimaginowanym lenistwie.
    • Gość: johnny Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... IP: *.Red-217-126-135.staticIP.rima-tde.net 11.02.11, 09:05
      Jak za czasow Gierka chca nam wmowic ze Polska jest jednym z czolowych panstw w gospodarce. W Hiszpanii mowi sie o wielkim kryzysie bo jest az 20% ludzi na bezrobociu, a w Polsce jest bardzo dobrze, bo tylko 20% od 20 lat.
    • robert6_666666 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 09:06
      narzekam wiec jestem, tak ?
      wedle twojej logiki to pomysl sobie jak Niemcy maja przerabane - sa duzo wiekszym eksporterem od nas to u nich to chyba magister inzynier co najwyzej na babcie klozetowa sie nadaje :-)
      • Gość: fumfel widze ze nic nie rozumiesz IP: *.internetia.net.pl 11.02.11, 16:27
        Niemcy mają kadrę techniczną inżynierską, placówki rozwojowe a do nas przenieśli produkcję, gdzie zapierd.. będą polacy w oparach toluenu. ( na bhp też przyoszczędzą bo polak pokaże ) Za 5 lat przeniosą produkcję do rumunii a u nas wykwalifikowana kadra co najwyżej protest zorganizuje. fachowcu od optymizmu
    • ereta Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 09:11
      Gość portalu: fumfel napisał(a):

> Faktycznie jest się z czego cieszyć bo przeniesiono do Polski produkcję czyli n
      > ajgorszą robtę. Efekt tego taki że na stanowiskach robotniczych pracuje magiste
      > r inżynier obok kogoś kto dodawać nie potrafi, a pogania ich kierownik który te
      > ż ma z liczeniem kłopoty. Pniemy się w górę..... nie ma co
      #### Racja, polską gospodarkę sprowadzili na psy dającą tanią siłę roboczą w warunkach XIX wiecznego kapitalizmu. "JEST SIĘ CZYM SZCZYCIĆ". BRAWO rządząca beznadziejo.
      • Gość: papaj Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 15:44
        I tak dobrze, że jesteśmy już w XIX w. a nie jeszcze w średniowieczu...
    • Gość: kukok Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 09:27
      bu bu bu

srecenzje.blox.pl/html
    • dante_waw Lata 60-te ubieglego wieku Japonia... 11.02.11, 09:28
      ... siedzi Japonczyk na forum, czytajac artykul nt nowego tygrysa gospodarczego jakim jest Japonia i zaczyna narzekac.

-No i co ze tluka te samochody skoro to wszystko amerykanska technika, jakie tam japonskie te auta, miecze samurajskie jakby kupowali to byloby cos japonskiego na export, cos czym mozna pochwalic sie na swiecie.

- A tak, McArtur napadl na nas okupuja nam kraj i sprowadzaja do taniej sily roboczej, ktora wytwarza jakies obce nam zachodnie wynalazki.

-Na pewno nic dobrego z tego nie wyniknie i nasz kraj stoczy sie w przepasc
      • robert6_666666 Re: Lata 60-te ubieglego wieku Japonia... 11.02.11, 09:32
        bingo, ale obawiam sie ze adresat nie zrozumie :-) :-) za daleko idaca parabola i za duzo ironii. do tego niestety trzeba 3-cyfrowego IQ
        • kamyk_wj Re: Lata 60-te ubieglego wieku Japonia... 11.02.11, 09:46
          Tak bardzo bym się tymi marudami nie przejmował. Część z nich to produkt słabej edukacji, część - starzy funkcjonariusze PRL, która, jak wiadomo, była gospodarczym mocarstwem, a wielu to chwilowi (lub permanentni) frustraci, którzy mają problemy osobowościowe.
          Co najciekawsze, marudy tylko marudzą. Np. że kapitał zachodni, albo że eksport na Zachód, albo że na Wschód itp. Co charakterystyczne, maruda nie przedsawia, co by go satysfakcjonowało (przypuszczam, że eksport węgla, siarki, kadłubów statków i samochodów "Syrena" rodzimej produkcji, ale to tylko moja spekulacja). Właściwie to maruda nie jest w stanie napisać, co by mu się spodobało, bo, po pierwsze, nie podoba mu się nic, a po drugie, gdyby nie daj Boże ziścił się wymarzony scenariusz, straciłby podstawę do marudzenia, która konstytuuje jego osobowość.
      • hooligan1414 wrong way, cwany nieuku 11.02.11, 09:47
        W takim 1964 roku Japończyk mógł przeczytać:
        - zorganizowaliśmy WLASNYMI SIŁAMI najlepsze igrzyska olimpijskie (Tokio 1964)
        - na nasze tory wyjechał najnowocześniejszy i najszybszy pociąg świata opracowanymi WŁASNYMI SIŁAMI (pierwszy Shinkansen - 220 km/h)
        - nasze auta, jakkolwiek mało jeszcze doskonałe, sa opracowane tylko przez nas (za 2 lata ruszy produkcja corolli mk I), do końca dekady będziemy PRODUKOWAĆ prawie 3 miliony aut własnej konstrukcji i technologii
        - z pomocą państwa tworzymi wielkie grupy keiretsu, gigantyczne koncerny, rzucające rękawicę najwięskzym firmom z USA i Europy (Mitsubishi, Mitsui, Toyota, Matsushita etc).
        - Tworzymy rowiązania technologiczne o 10 lat wyprzedzające dokonania konkurencji
        Tak było w Japonii. Więc zapytuję cię, cwana mamejo, co może przeczytać polactwo w 2010 roku? jak tam PKP; są szanse na osiągnięcie prędkości handlowych pociągów z czasów Kaisera Wilhelma? wiecie już, jak dojadą kibice na Uuro 2012 i gdzie będą spać? Macie pomysł na spłatę 800 mld długu? W samochodach produkowanych w Polsce ani jednego elementu nie zaprojektował rodak. Nie macie w ogóle własnej technologii, praktycznie ŻADNEJ. Nie rozumiesz swej śmieszności, bęcwale?
        • Gość: kera Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:04
          Co mnie zdziwiło to to, iż marudy forumowe i życiowe mają jakąś wiedzę, ale wykorzystują ją w zły sposób :)

Nie masz pracy, że o tej porze wylewasz frustracje na forum?? a jeżeli masz to pracuj :P tylko kierownicy mogą siedzieć na forach w czasie pracy :D
          • hooligan1414 coż, liczyłem na merytoryczną odpowiedź 11.02.11, 11:14
            a znalazłem jeno intelektualna wybroczynę a`la pseudosalonowe piardy o niczym.
            Mam pracę, to nie frustracje tylko rzeczowe argumenty potwierdzine historycznie, z tym kierownikiem jesteś blisko.
            więc pytam jeszcze raz, mameje i fantaści forumowie - ile jeszcze Bulandzie zostało do Japonii - gdański elektryk budował tu Japonię nr 2 więc zakładam, że niewiele. słyszałem, że Unimor czy inna Unitra ma zamiar wykupić sony i Panasonica razem wzięte - żóltki podobno bieleją ze strachu
            • Gość: Zbigniew Ldz Re: coż, liczyłem na merytoryczną odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:15
              Argumenty "potwierdzone historycznie"? Czyli jednak lepiej w PRLu było? Pewnie nie wiesz również że wspomniana przez Ciebie Unitra produkowała na licencji niemieckiej, że nie wspomnę o "polskich" samochodach. Pewnie nie wiesz też kto stawał na czele wielkich koncernów japońskich i jak bardzo ich sukces był związany z ich specyficzną kulturą i sytuacją geopolityczną. Nie narzekaj nasza gospodarka rozwija się nieźle pomimo bierności rządzących.
            • tornson To się przeliczyłeś. 11.02.11, 15:49
              Jakiej merytorycznej odpowiedzi oczekujesz od idiotów którzy wszystko sprowadzają do ataków personalnych i dla których jedyne argumenty to "nieudacznik", "leń", "nierób", itp.
        • Gość: zzzz Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.n-81.18.253.qore.nl 11.02.11, 11:25
          Hm, to moze porownajmy sie do Chin? Zaczynali z niczego...
          • Gość: toma Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:20
            dokładnie. po pierwszym poście miałem tą samą myśl, w Chinach też była kiedyś tylko tania siła robocza, bo Chińczycy nie mieli technologii. Sprowadzili więc zachodnie koncerny i zaczęli się od nich uczyć. dlaczego my mamy być gorsi ;]
            • hooligan1414 Dlaczego? już tłumaczę 11.02.11, 12:27
              porównujać Polske do Chin obrażasz ten kraj - po 22 latach Polska tez sprowadziła zachodnie koncerny, ale nie uczy się ni w ząb - znajdź sobie obrazki pod hasłem "chińskie szybkie pociągi" - łuski spadną ci z oczu
            • tornson Re: wrong way, cwany nieuku 11.02.11, 15:53
              Gość portalu: toma napisał(a):

> dokładnie. po pierwszym poście miałem tą samą myśl, w Chinach też była kiedyś t
              > ylko tania siła robocza, bo Chińczycy nie mieli technologii. Sprowadzili więc z
              > achodnie koncerny i zaczęli się od nich uczyć. dlaczego my mamy być gorsi ;]
              Więc dlaczego Polska przez 20 lat nie tylko niczego się nie uczy, ale wręcz cofa się technologicznie? Dlaczego państwo nie tworzy dużych firm-liderów które ciągnęłyby cały rozwój, tylko wręcz przeciwnie od 1989 unicestwiła cały polski przemysł.
              W 1988 Polskę od Chin dzieliły lata świetlne, Chińczycy nie potrafili ani wyprodukować samochodu, ani telewizora, ani nawet elektrowni atomowej zbudować, ich dochód narodowy na łebka był ze 20 razy mniejszy niż w Polsce. A jak wygląda to dziś? Chiny mają multum państwowych koncernów produkujących samochody i elektronikę, Polska wszystko co miała oddała za półdarmo i opiera gospodarkę w 100% o montownie.
          • Gość: Zbigniew Ldz Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:26
            Nie kochany, nie zaczynali z niczego. Zaczynali od ogromnych zasobów naturalnych i gigantycznego przyrostu naturalnego. Dodaj do tego totalitaryzm zbudowany na gruzach jednej z najstarszych cywilizacji świata. Czyli jest czym zarządzać - są umysły, ręce do pracy i surowce. Warto pamiętać też o powiązaniu gospodarki chińskiej z amerykańską. Ja jednak wolę mieszkać w Polsce niż Chinach.
            • tornson Re: wrong way, cwany nieuku 11.02.11, 16:01
              Gość portalu: Zbigniew Ldz napisał(a):

> Nie kochany, nie zaczynali z niczego. Zaczynali od ogromnych zasobów naturalnyc
              > h i gigantycznego przyrostu naturalnego. Dodaj do tego totalitaryzm zbudowany n
              > a gruzach jednej z najstarszych cywilizacji świata. Czyli jest czym zarządzać -
              > są umysły, ręce do pracy i surowce. Warto pamiętać też o powiązaniu gospodarki
              > chińskiej z amerykańską. Ja jednak wolę mieszkać w Polsce niż Chinach.
              Chińczycy rzeczywiście zaczynali od zera, gdy komuniści przejmowali państwo Chiny trawił permanentny trwający 2tys lat głód (od 100 roku pne do lat 50ych XX wieku średnio jedna klęska głodu na rok), u progu lat 50ych dochód na jednego mieszkańca mieścił się w pierwszej piątce najbiedniejszych państw świata. Ostatnie 60 lat to rozwój nie mający precedensu w dziejach, rozwój oparty o centralne planowanie i interwencjonizm państwa. Mimo że w Chinach też są montownie zagranicznych koncernów, to jednak rozwój państwa opiera się o wielkie państwowe przedsiębiorstwa. Gdyby w Chinach był w 100% obcy kapitał, jak w Polsce, to kraj ten wyglądałby dziś jak Bangladesz.
          • tornson Re: wrong way, cwany nieuku 11.02.11, 15:44
            Gość portalu: zzzz napisał(a):

> Hm, to moze porownajmy sie do Chin? Zaczynali z niczego...
            Ale, mimo tego że zostali zmuszeni by wpuścić montownie do siebie, to jednak rozwój opierają o własne państwowe firmy, w Polsce nie ma żadnej większej rodzimej korporacji.
        • Gość: zvv Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:17
          hooligan, Twoje chamstwo nie zmienia tego, że niestety masz 100% racji.
          Polska nie ma żadnej swojej technologii, przez 20 lat nie potrafiła wypromowac absolutnie żadnej marki, nie ma w Polsce absolutnie żadnego przedsięwzięcia inżynieryjnego lub inwestycji, którym można się pochwalić na Discovery. Od dziecka wpajana jest nam nienawiść do Niemców, podczas gdy setki tysięcy ludzi pracują w niemieckich firmach i dzięki temu mają w ogóle gdzie pracować. Polska jakoś nie potrafiła wygenerować sieci hipermarketów, montowni samochodów ani pakowni proszków do prania. Lepsza więc taka praca, niż żadna, bez tych wszystkich fabryk gdzie Polak jest robolem nie byłoby w ogóle niczego, tylko nieustające obchody kolejnej żałoby, upadku powstania i świąt katolickich.
          • Gość: Zbigniew Ldz Re: wrong way, cwany nieuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:36
            "przez 20 lat nie potrafiła wypromowac absolutnie żadnej marki"
            Jest wiele polskich marek, które wypromowały się na świecie same bez pomocy państwa. Wiele z nich produkuje podzespoły, części i oprogramowanie dla przemysłu, więc społeczeństwo o nich nie wie. Jasne mogłoby być lepiej, ale ten defetyzm i malkontenctwo na forum mnie powala.
            • hooligan1414 tak jak w każdym kraju 11.02.11, 14:47
              tyle że w nich takich firm jest o wiele więcej. Jednak o sile gospodarki decydują giganty (choc wiele pomiotów po wczesnym Balcerowiczu bredzi coś o przewodniej roli small biznesu). Niemcy raczej nie natłukłyby swego rekordowego eksportu, gdyby nie sprzedawały tego co sprzedają, środków transportu, które wielu ludzi na świecie uważa za najlepsze, najnowocześniejszych, kompletnych zakładów przemysłowych i ciągów technologicznych (Chińczycy biorą z pocałowaniem w rączkę), nowoczesnych pociągów etc. Sprawdź ile kompletnych niemieckich zespołów jest w każdym airbusie. A poten przypomnij sobie jak jest z polskim przemysłem lotniczym - złożono juz tego Black Hawka w Mielcu?
      • tornson Doucz się analfabeto czym była Japonia a czym jest 11.02.11, 15:41
        Grajdoł!

dante_waw napisał:

> -No i co ze tluka te samochody skoro to wszystko amerykanska technika, jakie ta
        > m japonskie te auta, miecze samurajskie jakby kupowali to byloby cos japonskieg
        > o na export, cos czym mozna pochwalic sie na swiecie.
        Jaka amerykańska technika debilu? Toyota, Honda, Mitsubishi, Sony, Hitachi, Fujitsu, Yamaha...
        No amerykańskie marki jak cholera, nic Japońskiego!
        Nie to co współcześnie w 100% polski Fiat, Opel, Man, LG, Dell ...

Cały czas nie mogę wyjść ze zdumienia jak skutecznie mózgi ludziom pierze kapitalistyczna propaganda...
    • szatek100 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 09:29
      75% Polskiego eksportu generują FIRMY Z PRZEWAGĄ KAPITAŁU ZAGRANICZNEGO. Polski biznes eksportuje głównie zywność i jak widzimy nie do UE, lecz do dawnych demoludów. Oto miara siły gospodarczej Meksyku Europy.

PS: Od lat import rośnie szybciej, niż eksport. Na rachunku obrotów bieżących coraz większa tragedia - za 2010 byliśmy w plecy o ponad 10 miliardów Euro. Gdyby odliczymy napływajace do nas środki UE (ok. 10 miliardów Euro) oraz środki przesyłane przez emigrantów do kraju (jakieś 3mld Euro), to "na czysto" nasza Gospodarka ma debet w wysokości 23 miliardów Euro w przepływach finansowych z zagranicą. Środki z UE będą coraz mniejsze, transfery od emigrantów również, za to wypływy z Polski coraz większe, bo postępować będzie prywatyzacja z udziałem zagranicznego kapitału (stawiam, że już niedługo pod młotek pójdzie PKO, Orlen, PGNiG, KGHM etc.)
      • Gość: bolko von karierow Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.subscribers.sferia.net 11.02.11, 09:45
        ww.destatis.dePresse/Pressemitteiligungen/Aussenhandel

przy globalnej wartości eksportu niemieckiego dochodzącej do 976 miliardów EURO w 2010.
        wielkość polskiego eksportu jest po prostu żenująca.
        tam 13.000 EURO czystego eksportu towarów i usług produkcyjnych na statystycznego NIEMCA,
        tutaj 3000 EURO na jednego statystycznego POLAKA czyli akurat cztery razy mniej...
        kraj zdecydowanie Trzeciego Świata, oaza niebywałego zacofania, bez wielkiego sektora super-innowacyjnego przemysłu elektro-maszynowego, biotechnologii, nano- i robotyki i farmacji biogenetycznej, przemysłu laserowego i urządzeń dla energetyki atomowej.
        • Gość: życzliwy Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.ipcom.comunitel.net 11.02.11, 10:01
          Taką ciekawostkę Ci podam - pracuję w dużej firmie projektującej złożone układy scalone do zastosowań sieciowych (czyli zasadniczo nasi klienci to właśnie jeden z Twoich ulubionych sektorów). Polska jest jednym z ważniejszych krajów dla naszego europejskiego działu sprzedaży... ważniejszym, niż np. Włochy czy Hiszpania.

Tak, ja też się zdziwiłem. Ale od lat 90-tych troszkę się jednak zmieniło. I zmienia nadal.
          • hooligan1414 Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 10:15
            Co znaczy "duża"? Czy wielki chomik jest dużym zwierzęciem? Domyslam się, że twoja pojedyncza firma ma co najmniej 90% rynku i na podstawie jej obrotów na poszczegolnych rynkach masz prawo sądować, jak stoją poszczególne branże w poszczególnych krajach?
            firma Jacuzzi wypromowała w 2009 roku najdroższą kabine prysznicową W Europie - w przeliczeniu 140 tysięcy złotych. W Polsce sprzedalo się a jakże :) 80% tego co w Niemczech. Więc polska gospodarka to 80% niemieckiej? czyż nie tak.
            • Gość: życzliwy Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: 84.77.245.* 11.02.11, 11:10
              Duża to ok. 8600 pracowników. W branży półprzewodników to dużo (zwłaszcza wśród firm typu fabless). Powiedzmy, że za 2010 mieliśmy ciut większe przychody, niż AMD.

Nic nie zrozumiałeś. Przedmówca stwierdził, że w Polsce tzw. zaawansowane technologie w ogóle nie istnieją. A ja odpowiedziałem, że to nie do końca tak jest i że z różnych względów Polska istnieje na mapie np. przemysłu urządzeń sieciowych w większym stopniu, niż, dajmy na to, Hiszpania czy Włochy.

Jeszcze jedna ciekawostka - nasz ciut większy konkurent w zeszłym roku szukał osoby na stanowisko dyrektora ds. business development (ok, nie wiem, jak to przetłumaczyć) na terytorium Polski, a to znaczy, że uznali nasz kraj za rynek strategiczny i rozwojowy, do spółki z raptem kilkoma w Europie.

Owszem, część tej branży w Polsce to rzecz jasna kapitał zagraniczny (Samsung Polska, NSN) ale nie tylko. Jest też DGT i ADB (zupełnie niedawno przejęli włoskie Pirelli Broadband). I nie pierdzielcie proszę, że ADB to nie jest polska firma, bo ma siedzibę w Genewie czy akcje w Zurychu. Dzisiaj wiele firm, które wydaje się, że są skądśtam, zarejestrowane są zupełnie gdzie indziej... to po prostu organizacje międzynarodowe, którym paszport jest zbędny.
              • Gość: Voyshick Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.uminho.pt / *.uminho.pt 11.02.11, 16:12
                ale ty pracujesz w Hiszpanii (Galicja), tak? I ta Twoja firma tam sie miesci?
              • piotrko7 Sukces ADB ... 27.03.11, 11:16
                > Owszem, część tej branży w Polsce to rzecz jasna kapitał zagraniczny (Samsung P
                > olska, NSN) ale nie tylko. Jest też DGT i ADB (zupełnie niedawno przejęli włosk
                > ie Pirelli Broadband). I nie pierdzielcie proszę, że ADB to nie jest polska fir
                > ma, bo ma siedzibę w Genewie czy akcje w Zurychu. Dzisiaj wiele firm, które wyd
                > aje się, że są skądśtam, zarejestrowane są zupełnie gdzie indziej... to po pros
                > tu organizacje międzynarodowe, którym paszport jest zbędny.

ADB polską firmą? W Polsce firma ma tanią siłę roboczą. Podobnie zresztą czynią inne firmy zagraniczne. Oczywiście dobrze że inwestują w Polsce. Nie wszystkie jednak opierają swój sukces na oszustwie:

obywatelkowalski.blogspot.com/

• he1ku Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 12:07
            Nie zmieniła się mentalność polaków.Wejdz do jakiegoś sklepu i spójrz co rodacy kupują .Chińską tandetę-biedni,niemieckie towary z uwagi na ich przereklamowaną jakość - to bogatsi,lub jeżdzą na zakupy do Paryża po kreacje ,kosmetyki,czy wczasy w Egipcje zamiast w kraju.Dług jaki został tu poruszony w temacie,to nie z winy eksportu czy importu.To zwyczajna rozrzutność rządzących na wszystkich szczeblach władzy.Zatrudnianie ponad potrzeby urzędników.nieproduktywnych ludzi,którzy tylko emitują straty.Budowanie pałaców ,lub wiezowców z armią urzędasów,każden w swoim gabinecie,komputer,czajnik na herbatę .Ilość świąt,możliwość brania wolnego za przypadające święta w niedzielę lub sobotę.Oczywiście limuzyny w wyposazeniu urzędów.Sejm rozdęty do limitu beznadziejności,senat twór ,który sam nie wie o czym decydować ma a bardzo dużo kosztuje.Przywileje dla służb i pracowników państwowych ,a których ciężko teraz ująć.Bunt przed prywatyzacją państwowych zakładów.My wszyscy za to zapłacimy,bogaci jesteśmy.Tu potrzebna jest rewolucja jak w Egipcie.Rozgonić tą hołotę z kościelnym rodowodem.Gdzie liczy sie tylko kler i ich dobro,plebs to tylko potrzebny jest do oddawania dziecięciny i podatków dla państwa.policja tylko by ściągać mandaty.To wszystko jest ustawione na głowie.
        • Gość: bolko von karierow Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.subscribers.sferia.net 11.02.11, 15:08
          Główny Urząd Statystyczny zjednoczonych Niemiec:

htttp://www.destatis.de

najpierw zakładka "Presse" na czole portalu
          potem zakładka "Pressemitteilungen"
          potem zakładka "Aussenhandel"
          i wychodzimy na gigantyczną kwotę niemieckiego eksportu niewiele niższą od 1 biliona EURO w 2010.
    • Gość: konrad.ludwik02 Jakże się cieszę i raduję, że polskim firmom ... IP: 78.8.107.* 11.02.11, 09:46
      Jakże się cieszę i raduję, że polskim firmom krzywa rośnie, dzięki czemu ich bonzom żyje się dostatniej! Mogą se, bestyja, budować następne wylle i lymuzyny, kupować jachty i wywczasy na Seszelach, a także dać zatrudnienie dodatkowym służącym i ochroniarzom. A rząd i partia - obojętnie czy z PiSu, Samoobrony, PO lub PSL zadba już o ich interesy i kiedyś wreszcie ufunduje im ten ich upragniony podatek liniowy. No bo przecież w Polsce mamy "zaledwie" 14-krotny rozziew średnich zarobków liczony w 10-%centowych skrajnych grupach zarobkowych (dane OECD!), niech się skryją Niemcy za swoim 7.5-krotnym zróznicowaniem, a Czesi niech się wstydzą za zaledwie 5.5-krotność. Kto to widział - takie niesłuszne pojmowanie sprawiedliwości społecznej jak w Niemczech lub Czechach! Niech się uczą od nas, Polak potrafi!
      • Gość: morqadir Re: Jakże się cieszę i raduję, że polskim firmom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:26
        wiedziałem że tak będzie :P , jak kapitał zagraniczny to źle , jak polski to też źle :P . Wydaje mi się zresztą że większość malkontentów to trolle bo nie może być tylu pier... w narodzie. Mnie tam zresztą cieszą ich posty jak im jest źle to mi od razu lepiej :D
        • Gość: bono To uważasz że ten wsp. 14,5 jest prawidłowy a nie IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 12:37
          kryminogenny? Idź się lecz dzieciaku
          • tornson Re: To uważasz że ten wsp. 14,5 jest prawidłowy a 11.02.11, 16:07
            Gość portalu: bono napisał(a):

> kryminogenny? Idź się lecz dzieciaku
            Mnie też nie raz ponosi, ale mimo wszystko starajmy się jednak wpierw edukować. Tacy jak on to niestety ofiary totalnego prania mózgów przez kościół i korporacyjne mass-media. Dobrze jest spróbować wpierw im przemówić do zdrowego rozsądku. Choć w pewnym momencie rzeczywiście ręce opadają i człowiek rzeczywiście nie ma już siły analfabecie tłumaczyć, rozumiem to.
        • tornson Re: Jakże się cieszę i raduję, że polskim firmom 11.02.11, 16:05
          Gość portalu: morqadir napisał(a):

> wiedziałem że tak będzie :P , jak kapitał zagraniczny to źle , jak polski to te
          > ż źle :P . Wydaje mi się zresztą że większość malkontentów to trolle bo nie moż
          > e być tylu pier... w narodzie. Mnie tam zresztą cieszą ich posty jak im jest źl
          > e to mi od razu lepiej :D
          Wyzysk zawsze jest zły, dlatego jedyne sensowne rozwiązanie to wszystko powyżej średniej firmy w ręce państwa. Na Zachodzie czy na Dalekim Wschodzie mimo pozornej prywatnej własności żaden koncern nie podejmie żadnej strategicznej decyzji bez zielonego światła od rządu, w niektórych państwach główne koncerny (Francja) czy nawet wszystkie koncerny (Chiny) są wprost w rękach państwa.
          • romad2447 Re: Jakże się cieszę i raduję, że polskim firmom 11.02.11, 23:20
            nawet wszystkie koncerny (Chiny) są wprost w rękach państwa.

Wszystkie najlepsze koncerny chinskie sa na gieldzie w Nowym Jorku i nie sa panstwowe.
            Kapitalizm zawsze gora.
    • arche556 Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... 11.02.11, 10:01
      Ten artykuł jest odpowiedzią na to czy walczyć i psuć relacje z sąsiadami (jak chce PIS) czy współpracować i mieć dobre, korzystne dla obu stron warunki do działania biznesu. Niech ci krzykacze, wymachiwacze szabelkami, zapytają pracowników firm ekspotujących do Rosji czy chcą pracy czy "świętej" prawdy PISdziaków.
    • Gość: jakpragnezdrowia Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 10:20
      trzeba by pomyśleć, jak wyeksportować marudy z polskich forów internetowych.
      To by był deal, jesteśmy światową potęgą w produkcji narzekania.

Japończycy mają takich, którzy kupują parę akcji, chodzą na walne zebrania spółek i marudzą bez sensu rozbijając głosowania.
      Są opłacani przez konkurencję, żeby utrudnić życie swoim rywalom.

Zaraz, zaraz, a może nasze forumowe kojoty to też produkt importowany?

• hooligan1414 to miało być zabawne?? 11.02.11, 10:23
        ironia wyznaczniekiem inteligencji, ale tobie się nie udało. Widać czegoś ci brakuje, lamusie
        • krzy-czy Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 10:34
          jeśli jest tak dobrze/gospodarka ,eksport kwitnie/-to dlaczego jest tak ch..wo/podateczki podnieść,bidnych ludków skopać po d..e?/
        • robert6_666666 Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 11:11
          powiem Ci czego na pewno brakuje Tobie, po pierwsze kultury a po drugie opanowania
          nad tym moglbys przynajmniej popracowac bo pesymizm i krytykanctwo pewnie sa juz w genach.

Przyznac musze za to ze trafnie dobrales nick
          • hooligan1414 Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 11:23
            OK - wydaliłeś z siebie ten wymiot intelektualny, pewnie ci lepiej
            No ale merytorycznie?
            • robert6_666666 Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 11:26
              merytorycznie krzyczec i wyzywac sie nie da
              • hooligan1414 Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 11:36
                A Onufry Zagłoba herbu Wczele potrafił - widac jesteś 350 lat do tyłu
                • robert6_666666 Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 11:39
                  w porownaniu z Toba to bez kozery powiem pincet
                  • samo_dobro Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 12:17
                    hooligan1414 wyemigrował i z niewiadomych przyczyn ciągle zaciekle sra na Polskę z obczyzny. Zamiast ciągle obsrywać Polskę na forach lepiej by tu wrócił i coś zmienił, ale nie to nie w stylu prawdziwego Wolaka. Mentalność i chamstwo widać, że jednak zabrał ze sobą.
          • tornson Re: to miało być zabawne?? 11.02.11, 16:16
            robert6_666666 napisał:

> powiem Ci czego na pewno brakuje Tobie, po pierwsze kultury a po drugie opanowa
            > nia
            > nad tym moglbys przynajmniej popracowac
            Powiedział dupek który z rozmowy o gospodarce państwa schodzi za każdym razem na ataki ad'personam i wyzywa wszystkich z którymi się nie zgadza od nierobów, nieudaczników, leni, biedaków (wedle niego przyczynek do wstydu nie dla państwa które do biedy dopuszcza ale człowieka będącego ofiarą masowo panującego w grajdole ubóstwa).

> bo pesymizm i krytykanctwo pewnie sa juz w genach.
            u ciebie genetycznie wrodzona to jest chyba podatność na propagandę kleru i korporacyjnych szczekaczek z mainstreamu.
        • Gość: Zbigniew Ldz Re: to miało być zabawne?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:40
          Udało mu się :)
          Marudo.
          Exportowany?
          ;)
    • Gość: zenek Jestem prawdziwym Polakiem, katolikiem IP: 95.108.69.* 11.02.11, 11:08
      i tak jak większość piszących na tym forum szlag mnie trafia, kiedy czytam że jest dobrze.
      Mogliby chociaż dla osłody napisać, że ktoś ukradł, oszukał lub wziął łapówka i że to wszystko zaraz runie.
      Albo chociaż że komuś krowa zdechła.
      • volim Re: Jestem prawdziwym Polakiem, katolikiem 11.02.11, 11:30
        Takie czasy. Mojemu znajomemu od dwóch lat pies choruje na nowotwór. Kupił dwa inne psy, żeby dzieci nie płakały jak pierwszy zdechnie. W tej chwili ma trzy psy, a ten pierwszy ciągnie i ciągnie, w dodatku ostatniu apetyt mu się poprawił.
    • he1ku Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed 11.02.11, 11:18
      wolałbyś by ten inżynier zmywał gary w Anglii,czy Niemczech ?
    • tbarbasz Polski? Jaki polski? 11.02.11, 11:27
      To FIAT, OPEL czy Indesit to polskie firmy? Ich zysk nie jest transferowany za granicę?
      A nie przypadkiem płacą "białym murzynom" za robotę (grosze w porównaniu z EU - bo liczą tak jak Niemiec bierze 1 Ojro to Polak ma to zrobić za 1 zł albo i mniej).
      • Gość: życzliwy Re: Polski? Jaki polski? IP: 84.77.245.* 11.02.11, 13:04
        Zysk kończy zasadniczo albo jako inwestycje organizacji, albo w kieszeniach akcjonariuszy.

Kup akcje Fiata, Opla i Indesitu to będzie i transferowany do Ciebie w postaci dywidend. A jak przekroczysz próg 50% akcji to na dachu siedziby głównej będziesz mógł zatknąć polską flagę. Albo przenieść siedzibę do Włoszczowej.
        • tornson Re: Polski? Jaki polski? 11.02.11, 21:51
          Gość portalu: życzliwy napisał(a):

> Zysk kończy zasadniczo albo jako inwestycje organizacji, albo w kieszeniach akc
          > jonariuszy.
          >
          > Kup akcje Fiata, Opla i Indesitu to będzie i transferowany do Ciebie w postaci
          > dywidend. A jak przekroczysz próg 50% akcji to na dachu siedziby głównej będzie
          > sz mógł zatknąć polską flagę. Albo przenieść siedzibę do Włoszczowej.
          Wiem że to może przekraczać twój poziom rozumowania, tworze kapitalistycznej propagandy dla bezmózgów, ale w cywilizowanych krajach korporacje płacą od swoich zysków spore podatki, a decyzje strategiczne raczej nie zapadną bez zgody rządu.
          • romad2447 Re: Polski? Jaki polski? 12.02.11, 22:48

> Zysk kończy zasadniczo albo jako inwestycje organizacji, albo w kieszeniach akc
            > jonariuszy.
            >
            > Kup akcje Fiata, Opla i Indesitu to będzie i transferowany do Ciebie w postaci
            > dywidend. A jak przekroczysz próg 50% akcji to na dachu siedziby głównej będzie
            > sz mógł zatknąć polską flagę. Albo przenieść siedzibę do Włoszczowej.
            Wiem że to może przekraczać twój poziom rozumowania, tworze kapitalistycznej propagandy dla bezmózgów, ale w cywilizowanych krajach korporacje płacą od swoich zysków spore podatki, a decyzje strategiczne raczej nie zapadną bez zgody rządu.

Bezmozgowy to Ty jestes,takie glupoty to tylko kretyn moze pisac.Napewno Nokia konsultowala sie z rzadem o swojej strategii i tak na tym wyszla jak zablocki na mydle,bo Apple Computer nigdy Busha o zgode nie pytal.Zobacz jakie dewidendy placi AT&T albo Philip Morris wtenczs porozmawiamy o propagandzie
    • led47 Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... 11.02.11, 11:27
      Sukces, sukces, sukces ! Przeżyjmy to jeszcze raz ! Polska coś eksportuje ? Coś naprawde własnego ? A tak: palety i ziemniaki
      • Gość: honeker Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 IP: 93.175.85.* 11.02.11, 11:49
        Eksportuje owoce pracy Polaków. A jeśli uważasz, że nie powinniśmy tego eksportować to zaproponuj inne rozwiązania, albo jeszcze lepiej zrób to!
      • miron999 Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 11.02.11, 11:58
        A co z eksportem usług? Ktoś to zlicza, czy drukujemy Euro u siebie ? ;)

• Gość: k37 k...a! wiecznie niezadowoleni! wieczni narzekacze! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.11, 11:44
      polska gospodarka się rozwija jak nigdy w historii, Polska to jeden wielki plac budowy - nigdy nie budowało się tyle autostrad i stadionów, Polacy zarabiają więcej niż kiedykolwiek w historii, ale nie... ponarzekać obowiązkowo trzeba.
      • hooligan1414 tak, od stadionów gospodarka wyrwie z kopyta 11.02.11, 12:32
        wieśniak musi mieć wieśniackie horyzonty. A jak zapytam - a jak tam sektor energetyczny, jak tam sie buduja elektrownie? A swoją drogą - gdyby PRL po drugiej WŚ rozwijał się w dzisiejszym "zawrotnym" tempie jak dziś, to połowa ludzi mieszkałaby w lepiankach. Tłumaczę ci na czym polaga tówj problem - pierwsze 15 lat marazmu II RP potraktowałeś jako normalność (młody jesteś pewnie i głupi, nie znasz innej rzeczywistosći) więc teraz masz kisiel w majtach jak zobaczyłeś parę dźwigów i koparek. Ot co. A rzeczywistość skrzeczy
        • Gość: kera Re: tak, od stadionów gospodarka wyrwie z kopyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:42
          Drogi hooliganie, proszę odpowiedz mi tylko czy pochodzisz z małej miejscowosci lub Polski wschodniej? jezeli tak to wiesz... na zachodzie naprawde Polska sie zmienia, ludzie naprawde w miare ok zarabiaja i dobrze zyją...

Pozdrawiam z Wrocławia
          • hooligan1414 Re: tak, od stadionów gospodarka wyrwie z kopyta 11.02.11, 13:00
            Tak - we Wrocławiu raj na ziemi - juz nie macie na ulicach największych korków w kraju, wreszcie wywalili tych zuliz Dworca? na waszym zachodzi zmienia się na waszą zachodniopolską (ale dalej polską) miarę. Mieszkałeś kiedyś w normalnym kraju? Co znaczy zarabiac ok? Kwotowo więcej czy mniej od niemieckiej kuroniówki? Co znaczy dobre zycie? Macie tam ten kawałek tej autostrady z nawierzchnią z czekolady (mam na myśli właściwości asfaltu), tylko co z tego. Płacenie 25 groszy za kilometr (kiedy w Czechach jeździsz cały rok do oporu za 200 złotych) jest takie OK?
            Może zatrudnieni na swoim płacą mniej ZUS-u w tym waszym Wrocławiu? możę w kolejce na operację czeka się krócej? może pociągi... nie dosyć, pociągi nie, nie kopie się inwalidy leżącego we własnych odchodach
      • Gość: fumfel uspokój się IP: *.internetia.net.pl 11.02.11, 21:28
        Nikt nie narzeka, tu są normalni ludzie, którzy tylko nie podzielają tej podniety gołymi cyferkami. Fajnie, rozwijamy się, tyle tylko, że jak produkcję przeniosą do rumunii to się przestaniemy rozwijać. O to chodzi i to nie pozwala wkładać sobie ręki między nogi jak to robi autor.
      • tornson Re: k...a! wiecznie niezadowoleni! wieczni narzek 11.02.11, 21:56
        Gość portalu: k37 napisał(a):

> polska gospodarka się rozwija jak nigdy w historii, Polska to jeden wielki plac
        > budowy - nigdy nie budowało się tyle autostrad
        Nigdy i nigdzie przejazd autostradą nie był i nie jest tak drogi.

> i stadionów,
        I kto będzie grał na tych stadionach po Euro, pół-amatorskie polskie kluby? I nie podniecaj się Lechem już za darmo oddali Peszkę, wcześniej za pół-darmo Lewandowskiego, kiedy odpadną z pucharów pół składu odejdzie za grosze albo za free z własną kartą zawodniczą i kim zastąpi ich klub bez szkółki młodzieżowej i z budżetem na poziomie drugiej ligi ukraińskiej?

> Polacy zarabiają więcej niż kiedykolwiek w historii,
        Powiedz to tym co zarabiają 1300 brutto i samych rachunków za czynsz i media maja 1500.

> ale nie... ponarzekać obowiązkowo trzeba.
        Bo to oznaka myślenia, a nie konformizmu typowego dla analfabetów.
    • janan2 Jeśli jest tak dobrze,no to dlaczego 11.02.11, 11:54
      Jest tak żle.To czuć i widać.Przypomina mi to epokę Gierka i propagandę sukcesu.Czyżby biurwy rak złośliwy całokształtu życia w Polsce postanowiły udowodnic,że serwując takie kadzidło zamydlą oczy?No bo tzw."politycy" problemów gospodarczych już dawno nie czują,nie wiedzą,a tym bardziej nie widzą.
    • ulanzalasem Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... 11.02.11, 12:00
      Rekord, rekord tam...najwyższa sprzedaż samochodów w państwie X, najniższe bezrobocie od 10/20 lat w państwie Y, największy eksport w kolejnym...a ludziom i tak nie żyje się lepiej. Bo nie można nazwać poprawą jakości życia faktu, że ktoś jest również rekordowo zadłużony...a firmy windykacyjne po raz pierwszy w historii w Polsce reklamują się w TV - dla zwykłego Kowalskiego - to raczej przeraża!
    • Gość: drupal Polska piąta na świecie po Chinach we wzroście PKB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:04
      Polski PKB:
      w 1990 - 64 mld dol
      w 2007 - 420 mld dol
      (liczone w parytecie siły nabywczej)
      Hiszpania miała w 1990 o 100 mld więcej niż Polska teraz.

W Europie jesteśmy zieloną wyspą nie w skali Tuska tylko w skali 20 lat:
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_growth_1990%E2%80%932007
      Czyja to zasługa?
      Ani jednego rządu z tych, które w tym czasie mieliśmy:
      www.heritage.org/index/Ranking
      Polskie państwo pod koniec pierwszej setki państw na liście wolności gospodarczej!

Nikt nam wolności ekonomicznej nie dał, sami musieliśmy ciężko walczyć o najprostsze rzeczy, rządy kolejnych partii skupiały się głównie na rzucaniu kłód pod nogi ludziom przedsiębiorczym i szukaniu sposobów, jak tu obywatelowi dopieprzyć.
      A my ich jeszcze wybieramy!

Gdyby Polska dostała wreszcie choć jeden rząd, który nie szkodzi obywatelom tylko im pomaga to pewnie z tych 420 mld dol nasz GDP urósłby do 3000 mld dol przez następne 10 a nie 20 lat.

Czyli osiągnęlibyśmy obecny poziom PKB Francji i Wielkiej Brytanii przy ich większej liczbie ludności i przegonilibyśmy Włochy i Hiszpanię!

Po drodze pojawiłyby się polskie marki światowej klasy, to nieuchronne. Tak jak to się dzieje teraz w Chinach, Indiach czy Brazylii.

Dlaczego to niemożliwe?
      Czy tylko dlatego, że kochamy nasze rządy i w kółko od 20 lat wybieramy tych samych skompromitowanych nieudaczników z PO, PiS, PSL, SLD czy pod jakimi tam szyldami nie występowali?
      • hooligan1414 opowieści z mchu i paproci - cd 11.02.11, 12:37
        a co tam Włochy i Hiszpanię - Niemcy przegonicie w cuglach
        Tak - mielibyście polskie marki, tylko wam zawsze ktoś przeszkadza, Żydzi, cykliści, Tatarzy pod Legnicą
        A może jesteście po prostu za głupi, nie potrafiący tworzyć kolektywnie (a to dzis podstawa)
        To tak jak w piłce nożnej - 40 miliony naród ma garstkę żałosnych kopaczy, ogrzewaczy ławek w zachodnich klubach, tyle że zbyt dobrze opłacanych i z rozbuchanym ego - kto wam zabrania dobrze grac w piłkę? może Putin dla odmiany?
        • Gość: jakpragnezdrowia Re: opowieści z mchu i paproci - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:04
          tak, w piłkę zabrania nam grać UEFA, bo gdy chcieliśmy rozgonić komunistyczny gang PZPN to chciała nam odebrać Euro.
          Dlatego do porządków w piłce nożnej trzeba poczekać aż po euro i wtedy rozgonić czerwoną hołotę. Tak, jak to zrobił Putin w Rosji.

Dlaczego nie zrobiliśmy tego dużo wcześniej?
          Z tego samego powodu, z którego rządzą nami na przemian nieudacznicy z partii takich jak PiS, PO, SLD i PSL.
          Bo jesteśmy dupy wołowe, które dają się wodzić za nos i lubią narzekać zamiast coś zrobić.

Co nie znaczy, że tego nie można zmienić.
          Przestać narzekać i wziąć się do roboty i myślenia przy wyborach to pierwszy krok.

• drupal Re: opowieści z mchu i paproci - cd 11.02.11, 13:41
          obecnie mają GDP (PKB):
          Francja - 2500 mld dol
          Włochy - 2000 mld dol
          Niemcy - 3300 mld dol
          UK - 2800 mld dol

Jeśli Polska utrzyma obecne mizerne tempo rozwoju to w ciągu następnych 20 lat będzie miała tyle, co te kraje teraz.

Biorąc pod uwagę ich tempo rozwoju z ostatnich 20 lat to jeśli je utrzymają to swój PKB podwoją - do około 6000 mld dol. Ale u nich mieszka dwa razy tyle ludzi.

Nasz dystans do nich się zmniejszy.
          I przez kolejne 20-30 lat może nawet ich dogonimy.

Co oznacza, że dzieciaki, które teraz się urodziły, będą miały na starość szansę żyć w kraju rozwiniętym podobnie do zachodniej Europy. O ile nie wyjadą, wtedy zamieszkają tam wcześniej.

I to jest dobre tempo.
          Najlepsze, na które nas stać, biorąc pod uwagę, że wybieramy sobie do władzy tych samych nieudaczników z PiS, PO, PSL i SLD.

Biorąc pod uwagę liczbę ludności to PKB na łeb możemy mieć takie jak Zachód już za 20 lat.

A co do własnych marek: nie znam zbyt wielu marek holenderskich, duńskich czy belgijskich a jednak te kraje całkiem nieźle sobie gospodarczo radzą.
          • szatek100 Re: opowieści z mchu i paproci - cd 11.02.11, 14:03
            Znasz, tylko o tym nie wiesz...

en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_the_Netherlands
        • drupal Re: opowieści z mchu i paproci - cd 11.02.11, 13:55
          hooligan1414 napisał:

> a co tam Włochy i Hiszpanię - Niemcy przegonicie w cuglach

Podałem konkretne wartości, fakty, oparłem się na niezależnych od polskiego rządu danych z okresu 20 lat, podałem linki do źródeł.

W odpowiedzi dostałem Twoje drwiny i szydercze oskarżanie o bajkopisarstwo.
          ZERO argumentów, zero danych źródłowych.
          Jakoś nie chce mi się z Tobą dyskutować.

Ktoś, kto przeczyta ten wątek, sam to sobie oceni.

To samo było ze stadionami. Najpierw były szyderstwa, że Polska nigdy ich nie zbuduje, teraz są szyderstwa, że Polska będzie do nich wiecznie dopłacać a za kilka lat będzie narzekanie, że są za małe i brakuje biletów. To nieuleczalne.
          • hooligan1414 bo to jest warte szyderstw 11.02.11, 14:12
            stadion narodowy, kóry miał kosztować 500 mld złotych wyjdzie grubo ponad 2 mld - nie wiem, czy gdzieś na świecie jest droższy. Dodam że gwałtowny "wzrost kosztów" przypał na lata kryzysu, gdzie powinny one spadać. ale coż - polnische wirtschaft - ja na twoim miejscu wstydziłbym się przed całą Europą - ty chcesz się tym chwalić. Żalosne
            • szatek100 Re: bo to jest warte szyderstw 11.02.11, 14:45
              Dokładnie :) W Monachium- najbogatszym (a więc i pewnie najdroższym) mieście Niemiec parę lat temu wybudowali innowacyjny stadion Allianz Arena na niemal 70 tys. ludzi za 330 mln Euro. W Londynie (2 najważniejszej metropolii świata, gdzie życie jest drogie nawet na brytyjskie standardy) wybudowano stadion Emirates Stadium na ponad 60 tys. ludzi z full zapleczem za 350 mln Funtów. U nas - w kraju o średnio cztery razy niższych zarobkach mniej zaawansowany obiekt na 55 tys. ludzi już dziś kosztuje 2 miliardy złotych- ponad pół miliarda Euro. Żeby było śmieszniej - tam budowały podmioty prywatne i podane ceny zawierają (prawdopodobnie) VAT a u nas jest podana cena netto (buduje państwo i VAT wraca tam, skąd wypłynął). Oni budowali w czasie boomu a my w czasie kryzysu. By żyło się lepiej !
              • drupal Re: bo to jest warte szyderstw 11.02.11, 17:46
                są bardzo różne dane, ale niewątpliwie stadion to góra połowa kosztów, reszta to kombinacje.

Stadion u Ruskich miał kosztować rekordowe 2 mld złotych a teraz już podskoczył do 3 mld złotych
                Co kraj to inny złodziejski obyczaj:
                stadiony.net/aktualnosci/2011/01/petersburg_czarny_scenariusz_potwierdzony
                Dla porównania, każdy fotelik na widowni to na przepłaconym Wembley 44 767 zł, a na warszawskim Stadionie Narodowym to 34 245 zł. [na podstawie kursów średnich NBP z 26.01.2011]

stadiony.net/stadiony/eng/wembley_national_stadium
                "Jedno krzesełko we Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, gdzie powstają podobne ze względu na pojemność i przyszłe funkcje obiekty, kosztować będzie około 4 tys. euro. Kiedy przed mistrzostwami świata w 2006 r. areny budowali Niemcy, koszt jednego krzesełka na dużych, wielofunkcyjnych stadionach (takich jak w Kolonii, Hamburgu, Hanowerze) nie przekroczył 2,5 tys. euro. Jedno miejsce na luksusowym obiekcie w Warszawie powstanie kosztem niemal 9 tys. euro. To mniej więcej tyle samo, ile kosztowało jedno krzesełko na oddanym w 2007 r. superluksusowym stadionie Wembley (przy zastrzeżeniu, że od wydanych przez Anglików 757 mln funtów odejmiemy 120 mln przeznaczonych na kupno gruntu), i niemal dwa razy więcej niż w Düsseldorfie, najdroższej pod tym względem arenie mistrzostw świata z 2006 roku.
                RPA za stadiony (50–55 tys. miejsc) na tegoroczne mistrzostwa świata zapłaciła po 350–400 mln euro."
            • drupal Re: bo to jest warte szyderstw 11.02.11, 15:11
              hooligan1414 napisał:

> stadion narodowy, kóry miał kosztować 500 mld złotych wyjdzie grubo ponad 2 mld
              > - nie wiem, czy gdzieś na świecie jest droższy. Dodam że gwałtowny "wzrost kos
              > ztów" przypał na lata kryzysu, gdzie powinny one spadać. ale coż - polnische wi
              > rtschaft - ja na twoim miejscu wstydziłbym się przed całą Europą - ty chcesz si
              > ę tym chwalić. Żalosne

Jeśli miał kosztować 500 mld a kosztuje 2 mld to jest 250 razy tańszy. Jest się z czego cieszyć.

Ok, rozumiem, pomyliłeś się.

A tu wyjaśnienie, dlaczego stadion podrożał, cytat z prasy:

Pieniądze wyprowadzone z budowy stadionów poszły na tajny fundusz wyborczy PiS - zeznał w prokuraturze Tadeusz M. To jeden z dwóch zatrzymanych przez CBA dyrektorów Centralnego Ośrodka Sportu podczas kontrolowanego wręczenia łapówki. Zeznał, że za korupcją w ministerstwie sportu i podległych mu instytucjach stał układ personalny. Należeli do niego działacze PiS: Artur P. (były doradca prezydenta Kaczyńskiego, oskarżony o handel kokainą), Arkadiusz Ż.(oskarżony wraz z T. Lipcem o korupcję), Marek R. (działacz warszawskiego samorządu związany z byłym rzecznikiem rządu Konradem Ciesiołkiewiczem, z którym zna się z harcerstwa) i sam Tomasz Lipiec. I to właśnie były minister sportu jest kluczową postacią. Bo nominował szefa COS, który realizuje budowę Stadionu Narodowego w Warszawie - inwestycję wartą 1,2 mld zł.Z tej kwoty, w ciągu dwóch lat, urzędnicy i działacze PiS chcieli wyprowadzić 100 milionów, czyli niecałe 10 procent. - Pieniądze miały być wyprowadzane przy zamówieniach na usługi ochroniarskie,
              ubezpieczeniowe czy reklamowe wyjaśnia były urzędnik który zna zawartość akt prokuratorskich.

Na co potrzebne były pieniądze?

Według Tadeusza M. trafiły ona na fundusz, z którego były opłacane wydatki polityków PiS. Pierwsza transza, 10 milionów złotych, trafiła do byłego współpracownika Lecha Kaczyńskiego z czasów prezydentury stolicy.

PAP 13.08.2009 Były dyrektor Centralnego Ośrodka Sportu Tadeusz M. potwierdził na procesie b. ministra sportu Tomasza Lipca i innych oskarżonych o korupcję, że przekazał Lipcowi 170 tys. zł łapówki za przetarg na ochronę stołecznych obiektów sportowych.

Powtórzył też przed sądem, że słyszał o funduszu PiS, na który miały trafiać pieniądze z przetargów na budowę stadionu narodowego. Tadeusz M. powtórzył przed sądem to, co mówił już w śledztwie ws. korupcji w COS na temat generowania pieniędzy z łapówek przy przetargach na budowę Stadionu Narodowego. Pytany przez adwokatów M. oświadczył, że miało wtedy chodzić o przetargi na reklamy, wywóz gruzu, ochronę i ubezpieczenie inwestycji.

- Chodziło o planowane zamierzenia inwestycji. Według mojej wiedzy, pieniądze miały być przeznaczone na przekazanie firmom w jakiś sposób zależnych od jednej z partii politycznych - od PiS. Firma, która ma przekazać pieniądze, przekazuje je na podstawie umów i faktur na usługi firmom wskazanym przez doradcę Lipca, Jacka Różyckiego. - podkreślił Tadeusz M.

• hooligan1414 ale pan się chwali, czy się żali? 11.02.11, 15:22
                KTO podprowadził tę kasę? kosmici? podpowiem - twoi rodacy, królewski szczep piastowy, ojczyzna wszelkiego złodziejskiego pomiotu. A wiec widzisz, że problemy tego kraju/narodu mają charakter niejako organiczny. I nad tymi odtrąbianymi sukcesami należałoby przejść do porządku dziennego. Bo podobne rzeczy sa realizowane w innych krajach niejako z palcem w odbycie. gdyby chociaż to był stadion - gigant na 100 tysięcy miejsc. Albo chociaż ultranowoczesny. A tu mamy stadion, jakie w normalnych krajach budowano 30-40 lat temu, tyle że 5-krotnie przepłacony. Na przecież normalnemy człowiekowi przychodzi jedna mysl do głowy: "żeby mi to q..wa było ostatni raz". ale nic to - będa następne. i następne. A głupi ludek bedzie się cieszył
                • drupal Re: ale pan się chwali, czy się żali? 11.02.11, 16:26
                  ok, nadal siedzimy w gó...e, to prawda.
                  Tylko ja zamiast narzekać wolę robić swoje i cieszyć się, że powoli z tego gówna wyłazimy.
                  Pokazywać drogę wyjścia z szamba a nie szczury dookoła, bo jak się skupisz na szczurach to będziesz stał w miejscu i tylko się oganiał.
                  To perspektywa dziesiątek lat ale szybciej się nie da bo narodek mamy przymulony i łatwowierny. Za to pracowity, coś za coś.

Weź pod uwagę, że WIĘKSZOŚĆ tego narodu polubiła szambo i tapla się w nim z przyjemnością od 20 lat.

W tej perspektywie pozostaje nam cieszyć się drobnymi przyjemnościami jak choćby to, że stadion zbudowali, nie pytać za ile bo naród nie pytał kiedy ich wybierał.

• szatek100 Re: Polska piąta na świecie po Chinach we wzrości 11.02.11, 13:56
        Gość portalu: drupal napisał(a):

> Polski PKB:
        > w 1990 - 64 mld dol
        > w 2007 - 420 mld dol
        > (liczone w parytecie siły nabywczej)

Po pierwsze mulisz pojęcia - to nie jest ppp, tylko wartości nominalne. w PRL złotówka była niewymienialna w miarę integracji z zachodem się wzmacniała- jak waluty wszystkich krajów III świata począwszy od lat dziewięćdziesiątych.

tutaj są dane ppp - PKB kraju i PKB na mieszkańca- Polska i Niemcy.

www.tinyurl.pl/?rkTipwUW
        Zauważ, że w 1990 PKB (ppp) na mieszkańca w Polsce wynosił 36% wartości niemieckiej. Potem przyszedł boski Balcerek i po jego "reformach" dopiero w 1997 roku wrócilismy do punktu wyjscia - 36%

> Hiszpania miała w 1990 o 100 mld więcej niż Polska teraz.
        >
        > W Europie jesteśmy zieloną wyspą nie w skali Tuska tylko w skali 20 lat:
        > en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_growth_1990%E2%80%932007

Wspomniałem o tym wyżej. Dodatkowo nam było łatwiej się rozwijać, bo po stanie wojennym i strajkach w latach 80tych nasza gospodarka gniła nawet na tle innych demoludów. Im niższa podstawa PKB, tym łatwiej się rozwijać. De facto liczac w cenach stałych przez ostatnie 20 lat nasz PKB ledwo sie podwoił

www.tinyurl.pl?HRh35YvL
        > Czyja to zasługa?
        > Ani jednego rządu z tych, które w tym czasie mieliśmy:
        > www.heritage.org/index/Ranking
        > Polskie państwo pod koniec pierwszej setki państw na liście wolności gospodarcz
        > ej!

POdziekuj Ryśkom i Zbyszkom z różnych branż, którzy od 20 lat wytrwale lobbują, by nie wprowadzać więcej wolnej konkurencji - przykłady : "wolne zawody"(prawnicy, notariusze, komornicy, budowlańcy, architekci. lekarze etc.) , Zryczałtowana składka ZUS dla biznesu (superkorzystna dla rekinów, zabójcza dla płotek) . O takich kwiatkach, jak koncesje autostradowe, koncesje telekomunikacyjne etc. nie chce mi się nawet pisać.
        • Gość: drupal Re: Polska piąta na świecie po Chinach we wzrości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 16:05

No i to jest dyskusja, rozmawiamy o argumentach z odniesieniem do danych.

Nie mam żadnych złudzeń, że kolejne rządy i ich zaplecze zajmowały się głównie wsadzaniem kija w szprychy polskiej gospodarki. Ryśki i Zbyszki to tylko rezultat, a nie przyczyna, najważniejsze jest skuteczne manipulowanie tzw. elektoratem, który w kółko wybiera tę samą okradającą go klikę.

I tu nie ma wyjścia, dopóki ludzie nie nauczą się liczyć i w tych cyferkach nie dostrzegą, że rząd nie okrada już ich ale ich dzieci i wnuki (800 mld zł zadłużenia, ZUS-bankrut i pół miliona urzędników, kolejne 2 mln emigrantów w tym roku, teraz do Niemiec) dopóty nie ma szans na jakąkolwiek zmianę. Rząd bawi się z obywatelami jak cinkciarze za komuny z cudzoziemcami: liczy na chwilę nieuwagi i podmienia kasę na skrawki gazet.

Z twoich danych wynika, że Polska potroiła a Niemcy podwoiły swój PKB na łeb mierzony w PPP. Efekt końcowy, czyli następne 20 lat przy tej samej prędkości rozwoju to 70 tys na łeb w Niemczech i 60 tys w Polsce. Nawet, jeśli wziąć ostatnie 10 a nie 20 lat wychodzi podobnie.

Ten rozwój jest, tylko jest drogi jak nasze stadiony, bo na karku siedzą nam Rychy i Zbychy jak nie z PiS to z PO albo SLD.

Niestety, wymiana PO na PiS czy SLD nic nie zmieni.
          Trzeba zmiany mentalności, etyki, uczciwości i rozsądku w całym narodzie.
          Człowiek uczciwy nigdy nie zagłosuje na PiS, PO, PSL czy SLD.
          A jednak ktoś ich wybiera.
          To nie najlepiej świadczy o nas, ale co zrobić, naród dojrzewa powoli.
          Może za 20 lat?

• Gość: Radman Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:08
      Z czego tu się cieszyć? Import jest wyższy od eksportu o 13 mld euro rocznie! I tak od wielu, wielu lat. I to w momencie gdy mamy niższe koszty płac, energii, niższe podatki ...
    • Gość: piotrek Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... IP: *.atem.com.pl 11.02.11, 12:29
      Ja bym nie bagatelizował kwestii, ze produkujemy tylko żywność, więc to jest śmieszne. Żywność to towar który jest kupowany codziennie a nie od święta jak lodówka, pralka, samochód. Wszyscy bagatelizują gdy artykuły elektroniczne tanieją, a podnoszą lament gdy żywność drożeje. Telewizorem nikt się nie naje. Produkcja żywności to coś na czym można i trzeba robić interes, bo na to będzie popyt cały czas.
    • Gość: m Re: Polski rekord eksportowy - w 2010 roku sprzed IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.11, 12:30
      > Faktycznie jest się z czego cieszyć bo przeniesiono do Polski produkcję czyli n
      > ajgorszą robtę
      To wez i zaloz sobie swoja fabryke, rozwin swoje technologie swiatowej klasy, zamiast marudzic. Brak intelektu i mamony? wiec trzeba sie cieszyc, ze daja inzynierowi prace przy tasmie w zagranicznej firmie s w Polsce, gdzie "kierownik ma z liczeniem klopoty"
    • Gość: olik Zgnilizna PO IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 12:33
      Zgnilizna PO

1. Afera hazardowa – korupcja – Chlebowski, Drzewiecki
      2. Korupcja polityczna (kupowanie głosów) – Ludwiczuk i wałbrzyska PO
      3. Ksenofobia (geje i lesbijki) – Radziszewska i Węgrzyn
      4. Niestosowność i niedotrzymywanie słowa – Komorowski
      5. Nieudolność (PKP i autostrady) - Grabarczyk
      6. Pic i bajer, czyli likwidacja OFE – Tusk

Straszny smród bije od partii rządzącej.

Janusz Palikot
    • Gość: Bartek Stefaniak Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 2010 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:35
      jejku, gdzie sie tacy narzekacze rodza?
      czy jest jakas wiadomosc z dziedziny poskiej gospodarki, kotra nie jest w stanie wywolac na tym forum fali defetyzmu?

jakie to ma znaczenie jakiej "narodowosci sa eksporterzy?
      wazne do czyjej kasy placa podatki i komu daja prace (od kotrej ten ktos tez odprowadza podatki) oraz jak to wplywa na ogolny bilans platniczy kraju.

a to ze maja zysk? bardzo dobrze. po to sie wchodzi w interes zeby miec z niego zysk. po to sie tez zatrudnia pracownikow, inwestuje w zaklady itd. to ich swiete prawo, zeby miec zysk
      inna sprawa, ze (poza podatkami, kotre placa w Polsce) czesc z tych zyskow jest reinwestowana w naszym kraju. czesto eksporterzy inwestuja tez za pieniadze z kredytow z bankow, kotre tez placa podatek dochodowy w Polsce.

a to jakiej "narodowosci" jest firma jest sprawa czysto umowna (o ile oczwysicie nie sa zarzadzane wedlug klucza politycznego a czysto biznesowego. ale takie firmy to sa glownie w Rosji). jest kwestia umowna szczegolnie w przypadku spolek gieldowych, ktore caly czas przechodza z rak do rak. jednego dnia sa dla przykladu w 1/4 Polskie, w 1/4 Tureckie a w 2/4 Amerykanskie, a juz nastepnego dnia te proporcje moga wygladac zupelnie inaczej.

a eksport na poziomie 1/4 eksportu Niemiec (w przeliczeniu na jednego mieszkanca) to moim zdaniem niesamowity sukces jak na kraj praktycznie bez potencjalu intelektualnego, ktorego glownym atutem z punktu widzenia inwestora jest tania sila robocza. przpyominam ze Niemcy sa swiatowym liderem zarowno jesli chodzi o eksport jak i innowacyjnosc gospodarki.
      1/4 poziomu lidera to naprawde niezle.

warto sobie uswiadomic nasze prawdziwe miejsce w swiecie.
      ze przez ostatnich kilka lat pozycja Polski naprawde sie zmienila.
      trafilem niedawno na zestawienie dotyczace tegorocznych swiatowych budzetow wojskowych. warto to sobie poczytac, tym bardizje ze w tej dziedzinie cudow nie ma - kazdy wydaje tylko tyle na ile naprawde go stac. okazuje sie na przyklad, ze nasza "biedna" Polska wyda w tym roku na obronnosc prawie dwa razy tyle co Australia!

polecam link:
      www.globalsecurity.org/military/world/spending.htm

• dinki_red Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 11.02.11, 12:49
        W artykule nie jest napisane ze eksportujemy 1/4 tego co Niemcy tylko ze 1/4 naszego eksportu idzie do Niemiec.

Co nie zmienia faktu ze mamy wiecej powodow by sie cieszyc niz zeby narzekac.
        To tylko takie nasze skrzywienie narodowe, ze zawsze widzimy szklanke w polowie pusta zamiast szklanki w polowie pelnej.
        • tornson Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 11.02.11, 22:06
          dinki_red napisała:

> Co nie zmienia faktu ze mamy wiecej powodow by sie cieszyc niz zeby narzekac.
          > To tylko takie nasze skrzywienie narodowe,
          Ty jesteś chyba niepoważny! Zobacz jak ludzie protestują w Grecji, Francji, Hiszpanii, nawet flegmatyczni i konserwatywni Angole! W krajach gdzie cięcia socjalne oznaczają i tak życie na poziomie bez porównania większym niż w Polsce, gdyby ktoś próbował zaaplikować im takie gó... jak w Polsce to ulice spłynęłyby tam krwią. Polacy to niewyobrażalni konformiści, ludzie z kręgosłupem całkowicie przetrąconym przez dziki kapitalizm, o wpojonej mentalności niewolnika.

> ze zawsze widzimy szklanke w polowie pusta zamiast szklanki w polowie pelnej.
          Tyle że tutaj raczej chodzi o szklankę w 1/10 pełną albo w 9/10 pustą.
          • romad2447 Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 13.02.11, 07:56
            Dziki to jestes Ty a nie kapitalizm .
        • Gość: Bartek Stefaniak Re: Polski rekord eksportowy - 117 mld euro w 201 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 02:46
          wystarczy sobie policzyc

Polska:
          38 mln mieszkancow
          117 mld EUR eksportu
          ok 3000 EUR eksportu na mieszkanca

Niemcy
          82 mln mieszkancow
          952 mld EUR eksportu
          ok 11600 EUR eksportu na mieszkanca

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka