Dodaj do ulubionych

Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał deba...

• Gość: Tomek.123 Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał deba... IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 09:52
      Nie wazne kto wygral, a wazne co dalej sie stanie ;]

pozdr,
      songo-blog.blogspot.com
      tinyurl.com/66f4n4z
    • royal_pl Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de 22.03.11, 09:58
      W całej tej debacie chodzi tylko o to, kto nas będzie doił. Czy tylko rząd za pomocą ZUS czy też rząd razem z OFE (czyli stojącymi za OFE zagranicznymi bankami). Oczywiście rząd słusznie zakłada, że lepiej doić pracujących samemu niż za pośrednictwem OFE. Nikt jednak, ani rząd ani tym bardzie oczywiście OFE, nie myśli o przyszłych emerytach, gdyż obie strony doskonale wiedzą, że przy obecnej demografii państwo polskie za najdalej 20 lat będzie totalnym bankrutem, więc nie będzie miało z czego wypłacać emerytur, ani tym bardziej wykupywać obligacji sprzedawanych obecnie OFE. Gra idzie tylko o to, kto się OBŁOWI TU I TERAZ. Czyli sami politycy czy też politycy i bankowcy. A co potem? A co ich to obchodzi po nich tylko potop.
    • mark6 Bełkot balcerowicza 22.03.11, 09:59
      to, że tzw. przeciętny forumowicz nie kuma nic z debaty o OFE może nie dziwić ale to. że tzw.
      profesor nie jest lepszy to już tragedia.
      Szanowni dyskutanci czy do waszych zlasowanych mózgów nie dochodzi, że w tej tzw. reformie
      OFE WCALE nie chodzi o wasze emerytury???? że Rząd kompletnie OLEWA jak "wielkie"
      kiedyś będą wypłaty???? a cała sprawa to próba ratowania polskiej gospodarki , która w zasadzie jest BANKRUTEM!!!!Że Rząd za wszelką cenę próbuje ZMNIEJSZAĆ DEFICYT???
      Trzeba być kompletnym KRETYNEM, żeby tego nie zauważać.
      pozdrawiam
    • mineyko Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał deba... 22.03.11, 10:03
      Oczywiście oglądałem,
      Panie Psorze ja zgłupiałem,
      Wsłuchując się w głos ministry,
      Też byłem jak wyżej bystry.
      Stąd wypływa wniosek jeden,
      Dwa plus dwa, to bywa siedem!,
    • Gość: awacss Rostowski konkretniejszy IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 10:04
      Rostowski przedstawiał konkretniejsze argumenty, przygotował pewne wyliczenia , grafiki. Unikał wprawdzie niewygodnych dla Rzadu tematów ale udowodnił kolejny raz główna teze swojego projektu: udowodnił bezsensowność tych przepływów pienięznych między OFE i ZUSem oraz wynikajacym z tego istotnym skutkiem ubocznym: groźnym zadłużanie państwa. Osławiona reforma emerytalna z 1998r. nie została do końca przemyślana. Odkładanie pieniedzy w OFE poszło od razu od 1.01.1999r na "całą naprzód" a powinno być rozłożone w czasie na długi dystans tak, by zwiekszać te wpłaty w kolejnych latach stopniowo w miarę zmiejszania się owej "wyrwy ' w funduszu ZUS.

Natomiast pan Balcerowicz jak zwykle z duzym-charakterystycznym dla siebie uporem- powtarzał tezy i zalecenia z podreczników ekonomii ale unikał wszelkich konkretów. Nie przedstawił żadnych liczb, zadnych grafik i wykresów. Jego wystapienie było w stylu "ja Balcerowicz wam to mówię". Żadna to niespodzianka, pan Balcerowicz zawsze taki był: niczego konkretnie nie tłumaczył a wygłaszał ogólne formuły, z niczego sie nigdy nie wytłumaczył i do zadnych błędów nie przyznał
    • paulhandyman Bolszewicka PO na czele z towarzyszem Tuskiem 22.03.11, 10:05
      Przez 20 lat wolnej Polski nikt nie ośmielił się upaństwawiać prywatnej własnośći. Dopiero bolszewik Tusk wraz z Vincentem nacjonalizują 222 miliardy prywatnych składek, które ludzie zebrali przez ostatnie 20 lat w funduszach emerytalnych.
      Ten bolszewicki kłamczuch przebił psychpatycznego Kwaczyńskiego, a nawet samego Leppera, który coś burczał niegdyś o skoku na rezerwę NBP...
      Ten bolszewicki rząd dostanie rachunek za swe działania jesienią przy urnie....
      • Gość: ken Re: Bolszewicka PO na czele z towarzyszem Tuskiem IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 10:13
        Debilu-wrzaskunie, nikt ci nie zabira tych 220 mld ! Najpierw dowiedz sie o co chodzi a pozniej pisz te swoje umyslowe wymiociny jak juz musisz pisac te brednie
        • paulhandyman Re: Bolszewicka PO na czele z towarzyszem Tuskiem 22.03.11, 10:17
          Gość portalu: ken napisał(a):

> Debilu-wrzaskunie, nikt ci nie zabira tych 220 mld ! Najpierw dowiedz sie o co
          > chodzi a pozniej pisz te swoje umyslowe wymiociny jak juz musisz pisac te bredn
          > ie
          sam jesteś debil... państwo przejmuje zobowiązania OFE i tak samo jak na Węgrzech zabierze aktywa.... (teraz bolszewik Vincent o tym ani wspomni, lecz po wyborach tak zrobi).
          O to głównie chodzi w tej całej "reformie"
          • Gość: xyz Re: Bolszewicka PO na czele z towarzyszem Tuskiem IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 22.03.11, 20:31
            sam jesteś debil... państwo przejmuje zobowiązania OFE i tak samo jak na Węgrze
            > ch zabierze aktywa.... (teraz bolszewik Vincent o tym ani wspomni, lecz po wybo
            > rach tak zrobi).
            > O to głównie chodzi w tej całej "reformie"

co ty pitolisz,taka gadka to do tępego dziadka.państwo od początku istnienia ofe jako gwarant przejęło zobowiązania ofe.ofe w tym systemie nic nie gwarantują,oprócz tego że trzepią kasę z prowizji, bez ryzyka i jakichkolwiek nakładów własnych.na tym właśnie polega przekręt ,ten co zarabia na maxa nic nie ryzykuje.ofe dla przyszłych emerytów zarobiły 4miliardy w ciągu 11 lat,a ile dla siebie, banalne 19,2 miliarda.dysproporcja jak jasny gwint. nic nie ryzykując .jak tąpnie na giełdach to okaże się że owe miliardy dla emerytów poszły się j*bać,zamiast zysku może być strata. tego co ofe już dla siebie skroiły nikt im nie odbierze.
    • Gość: powsinoga Kiepscy i znachiorzy: Balcerowicz i Rostowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 10:10
      Debata pokazała infantylizm i głupotę naszych pseudoprofesorów,
      którym Nobel nie grozi..
      Taki hochsztapler i oszust PITu nie potrafi wypełnić, pietruszki nie sprzeda, ale ma pełną gębę frazesów i za to z budżetu bierze od las kasę.
      Balcerowicz przedstawiany jest od lat przez Michnikowszczyznę jako król i zbawca polskich finansów...
      KRÓL OKAZAŁ SIĘ JEDNAK NAGI...
    • Gość: ken Obronca rekinow finansjery Balcerek skompromitowal IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 10:11
      sie do cna, a wraz z nimi jego klakierzy z tego forum, ktorzy niczego nie pojeli oprocz demagogii tego pseudoekonomisty, ktory poza demagogią o konstutucji nie przedstawil zadnych argumentow merytorycznych jak zawsze zreszta.
      Obowiazek konstytucyjny panie Balcerku to ma tylko rząd ktory co miesiąc musi wyplacic ludziom emerytury, wiec nie pieles pan jak ciężko potłuczopny swych populistycznych farmazonow.
    • gaucho123 "nienasycona hydra" urzędnicza zagarnia kolejne 22.03.11, 10:13
      oszczędności obywateli a wy ,lemingi, dalej się spierajcie , kto ma rację."biedni bo głupi , głupi bo biedni" .
    • Gość: irek Cały zachód Europy ma system zusowski i doskonale IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 10:21
      daje sobie rade. Przez to unika dodatkowego zadłużania sie i cięzkich miliardow wydawanych na obsługę tego zadłuzenia. Hochsztapler Balcerek, chodzący na pasku miedzynarodowej finansjery (warto przeczytac artykul w Przegladzie sprzed tygodnia czy 2) otumanil kupę mlodych ludzi, aby dali sie strzyc cwaniakom z OFE jak stado baranow !
    • Gość: arno Ha,ha,kto wam wmowil ze Balcer to wybitny ekonomis IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.11, 10:28
      ekonomista ? Ten gośc zatrzymal sie w swym ekonomicznym pseudoliberalizmie jeszcze z lat 80-tych i tak pozostal jak slup soli ! Jego transformacja i owszem byla udana, ale jakim kosztem ? Wylal dziecko z kapiela, tak to kazdy potrafi. Potem juz zawsze i regularnie mylil sie w swych prognozach gospodarczych, ani razu nie byl w stanie przewidziec inflacji. Za wczesnie zacząl schladzac gospodarke, jednym slowem jako minister finansow zawiodl na calej linii, po prostu brak kompetencji (o porazkach w doradzaniu innym nawet nie wspomne bo to totalny blamaz, poznali sie na nim zreszta szybko i dali mu kopa w 4 litery). To taki Dyzma polskiej ekonomii, a stado wrzaskunow wiwatuje na czesc tego ekonomicznego matolka. Co za farsa.
    • samo_dobro Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0 22.03.11, 10:31
      Po wynikach glosowania widac, ze w Wolsce w szkolach uczy sie religii, ale nie ekonomii. Stad tepota spoleczenstwa w tych kwestiach jest zatrwazajaca.

Ciekawe dlaczego tej reformy nie wprowadzily zadne kraje Europy Zachodniej, tylko Ameryka Poludniowa i byle demo-ludy? Skoro jest taka dobra to wszyscy powinni brac z nas przyklad.

OFE moze i cos zarobia dzieki inwestowaniu w akcje, ale jednoczesnie kasuja 3.5% od kazdej skladki (jeszcze niedawno 7%, a na samym poczatku 10% - DZIESIEC PROCENT PROWIZJI). Do tego jeszcze nalezy doliczyc oplaty za zarzadzanie. Wiec zyski z OFE beda czysto iluzoryczne w relacji do ZUSu.

Za to na pewno zyski maja zarzadzajacy OFE, ktorzy kazdego roku wyciagaja prawie miliard PLN z kieszeni wszystkich uczestniczacych w tym systemie. Te pieniadze zwyczajnie przepadaja, sa to prowizje na rzecz OFE. Ot pelne koryta dla garstki cwaniakow i tworcow reformy (vide prof. Marek Gora, ktory sobie znalazl ciepla posadke w jednym OFE).

OFE to oligopol, bo nie konkuruja ze soba, a sa przymusowe. Gdyby byla dowolnosc w kwestii OFE wtedy moze by sie cos zmienilo w tej kwestii. Teraz jest to niepotrzebny posrednik, ktory przesuwa szmal z jednej kupki na druga i przy okazji zgarnia sowita prowizje.
      • Gość: niestety Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0 IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 10:37
        Balcerowicz na konkrety Rostowskiego odpowiadał sloganami typu "a u was murzynów biją".
        Straszny cienias z niego.
    • Gość: asd Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 10:35
      "dalsze obniżenie podatków " - jakie dalsze, coś przespałem?
    • Gość: www Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 10:37
      "Minister finansów przekonywał, że gdyby nie obniżka składki do OFE, rząd musiałby podnosić podatki albo jeszcze mocniej zadłużać kraj." - czyli zamiast pożyczać, to po prostu zabierze, inaczej mówiąc okradnie nas
      • Gość: trzeba Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 10:48
        komuś zabrać. Likwidacja ofe to nie zabieranie (członkom ofe) tylko przywracanie normalności i sprawiedliwości. Dlaczego całe społeczeństwo ma pokrywać ubytki kasy transferowanej do OFE ?
        • Gość: www Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 10:53
          "przywracanie normalności i sprawiedliwości" dość populistyczne stwierdzenie,
          jeśli chodzi o pytanie to równie dobrze można je zadać w drugą stronę, dlaczego rząd nie zreformuje finansów publicznych, czyżby z obawy przed wyborami?
          • Gość: to Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 11:29
            może odpowiedz dlaczego wszyscy muszą sie składać na to byś ty mógł odkładać w OFE ?
            • Gość: www Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 11:53
              może odpowiem ci tak
              - tak by było nadal gdyby OFE działało na starych zasadach bez reformy finansów - wtedy ty jako zwolennik ZUS płacisz, ja też płacę chociaż nim nie jestem, więc nie rób z siebie Konrada Wallenroda :)
              - OFE działałby na zasadach dotychczasowych, ale PO+PSL jednak spojrzałoby na siebie w lustrze i zobaczyło jak tak na prawdę wyglądają i zreformowało finanse - prawdopodobna przegrana w wyborach, ale mieliby mój głos, a tak to się w ch...a mogą ugryźć :)
              - będzie tak jak rostowski i kolesie chcą, łatwa kasa - w przyszłości znów i tak ZUS NIE BĘDZIE MIEĆ NA EMERYTURY:) wtedy cię znajdę i wyszarpię ci kasę na moją emeryturę, tak jak rostowski wyszarpał moją teraz:)
              • 3_po_3 Rostowski to taki sam intelekt jak bul Komorowski! 22.03.11, 12:04
                !!!!!!!!!!!!...gdyby jeszcze Noble mogli sobie sami przyznawać.... dostałby go na bank Rostowski za genialne zlikwidowanie dziury budzetowej i tym samym poluzowanie rzadowi w sferze wydatków (Tusk będzie mógł budować kolejne ORLIKI) !!!!!!!!!!

No cóż dziury budzetowej nie ma, ale ponieważ w ekonomii jak w przyrodzie nic nie ginie, dziura ta rozłoży sie na wszystkich emerytów. Zresztą co to za róznica czy dostniemy głodowe emerytury czy emerytury będą godne za to podniosą nam podatki. Tak czy siak za wszystko płaci podatnik i nie wazne czy nazwiemy to dziurą budzetową czy niewydolnością systemu emerytalnego
                !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Ty Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 15:46
                nie pal głupa tylko odpowiedz dlaczego wszyscy mają się składać byś Ty mógł odkładać w OFE ? Chcesz być kolejną świetą krową?
                • Gość: www Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 18:54
                  idioto
                  nigdy nie zrozumiesz, że skok na OFE to zagrywka służąca do załatania dziury w budżecie? zamiast pożyczać, rząd zabiera i nie musi oddawać
                  gdyby zreformował finanse (krus, górnicy, administracja itd. itp.) to nikt nie musiałby się zrzucać na emerytury! a jak nie chcesz się zrzucać dla innych to wypie...j z kraju, albo zacznij kraść
                  • Gość: ja wiem Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 13:03
                    że dla skrobiniarza takiego jak ty trudno jest zrozumieć że twoje oszczędności w OFE są kosztem całego narodu. To cały naród musi wypracować nadwyżkę którą ty chcesz zapisać na swoje konto w OFE.
                    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 13:22
                      Nie - on ma swoje oszczędności, a cały naród składa się na dopłaty dla rolników, górników, mundurowych i innych pasożytów ze wcześniejszymi emeryturami, bądź takimi, na które składek nie odkładają wcale...
                      • Gość: to Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 14:25
                        cały naród musi wypracować środki by zlikwidować dziurę po twoich "oszczędnościach".
                        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 14:28
                          Nie, oszczędności sa robione z pieniędzy, które zarobię, dziura robi się z faktu, że wypłaca się pieniądze osobom, które tych pieniędzy w odpowiedniej ilości nie odkładali i dalej nie odkładają...
                        • Gość: i Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 14:30
                          ja sie zgadzam "dopłacać " do rolników , górników i mundurowych , ale nie chcę dokładać do jego i twoich "oszczędności" w OFE. Od rolnika czy górnika w zamian otrzymuję tanszy produkt natomiast tacy skrobiniarze jak wy są zakałą narodu i nie mam zamiaru do was dokładać.
                          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.11, 14:58
                            Problem w tym, że nie dostajesz tego tańszego produktu. I ja się nie zgadzam, by z moich pieniędzy dopłacano do górników, rolników, mundurowych 35 letnich emerytów z emeryturą kilkukrotnie wyższą od wielu osób ze 40 letnim stażem pracy...
                            • Gość: no no Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 22:42
                              jak się nie zgadzasz to pisz na Berdyczów, a nie zaśmiecasz forum.
                              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 08:31
                                Na razie to Ty się nie zgadzasz, na to, żebym ja moje pieniądze oszczędzał...
                                • Gość: jakie Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 14:06
                                  twoje.To przecież twój guru Balcerowicz stwierdził , że to nie jest żadna składka tylko podatek emerytalny , a skoro tak to niby dlaczego ty masz mieć ulgę w tym podatku ?
                                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0.Kto wygrał de IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 08:26
                                    W przeciwieństwie do Ciebie, ja nie chodzę za jakimiś guru, więc mozesz sam pokłony bić i spijać nektar z czyichś ust. Na razie jest duża banda korzystająca z moich podatków, typu rolnicy, górnicy mundurowi, sędziowie, prokuratorzy, politycy i jeśli się nie odczepią, to ja ze swoimi podatkami przeniosę się gdzie indziej - proste.
    • Gość: dojo odpowiedz dla Rostowskiego IP: *.infonet.com 22.03.11, 10:48
      Rostowski pytal o sens "brania kredytu i wkladania tych pieniedzy na lokate". To zle porownanie, bo jezeli uznamy, jak mowi Balcerowicz, ze to nasze pieniadze (ludzi nie panstwa jak w socjalizmie) to kredyty dajemy my z naszych skladek a pozycza kto inny (panstwo). Jezeli nam sie cosnie podoba, to OFE nie beda kupowac Polskich obligacji tylko inne, bardziej rentowne, mniej ryzykowne, a ZUSie bedzie nie mozna tego zrobic (musimy kupowac tyle i po tyle). Inna sptrawa, to ze za zarzadzanie w papiery skarbowe powinny byc pobierane minimalne prowizje.
      • demodee Re: odpowiedz dla Rostowskiego 22.03.11, 11:03
        Właśnie - dlaczego nie pozwolić OFE na kupowanie obligacji innych państw?

Bo tu problem polega na tym, że tę samą kasę (moją!!) przekłada się z jednej kieszeni do drugiej czyli (moja!!!) składka przeznaczona dla OFE sobie przepływa od rządu do OFE i z powrotem. Wprowadzenie do tej zabawy ZUSu nic nie zmieni, bo ZUS jes przecież zależny od rządu, więc to dalej będzie przekładanie z kieszeni do kieszeni, przy czym część tych pieniędzy wpada pod podszewkę (prowizja dla OFE).

A gdyby tak OFE mogły inwestować poza naszym krajem?
        • Gość: dojo Re: odpowiedz dla Rostowskiego IP: *.infonet.com 22.03.11, 12:21
          nie chodzi o obligacje innych panstw, bo Grecja mam wysoki zwrot ale i wysokie ryzyko, a niemcy odwrotnie. Ale mozna na przyklad inwestowac w polskie platne autostrady i pozniej wyplacac emerytury przez kikadziesiat lat z oplat. mozna finansowac prywatne projekty z naszych skladek poporzez OFE a nie dac pieniadze politykom a oni moze nam wybuduja autostrady (pewnie pozniej i drozej) albo zapelnia KRUS bo to dla nich wyborcy w tym roku
    • gellu73.0 wypłata emerytury z ZUS jest Swiadczeniem!!!!!!!!! 22.03.11, 11:11
      wszystko fajnie tylko jest jeden problem że wypłata emerytury z ZUS jest świadczeniem i jak pewnego dnia P Rostowski się obudzi i powie że się nie należy to nic nie można zrobić bo świadczenia nie są w żaden sposób zakontraktowane . Więc przestańcie wierzyć w te bzdury o przesuwaniu środków .Zus trzeba jak najszybciej zlikwidować ( ilu urzędników tam pracuje za wasze pieniądze?! i je marnotrawi) a nie reformować.
    • Gość: ziggiz Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0 IP: 167.202.201.* 22.03.11, 11:11
      0:0? Buahahaha. Vincent sciemniał jak mógł!! Oj wyborcza, stajecie sie towarzysze typową tubą propagandowa.
      Z kominternowskim pozdrowieniem!
    • monsiu46 Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0 22.03.11, 11:12
      Balcerowicz korzysta z istnienia OFE, jego małżonka też , plus mnóstwo "doradców" i "ekonomistów" z kręgu BCC i innych organizacji finansowych.Dla mnie, a także na pewno większości Polaków istotne byłoby - zamiast czczej gadaniny - wykazać ludziom czarno na białym: ....oto od czasu istnienia OFE zebrano tyle a tyle składek, całość składek obecnie wynosi tyle a tyle, poprzez operacje giełdowe kwota ta zwiększyła się o tyle, minus koszt utrzymania administracji zarządzającej finansami itd..... I byłoby jasne, komu naprawdę opłaca się to cale OFE - korporacjom zarządzającym, czy zwykłym obywatelom. A dyskusje "fachowców" tylko robią mętlik w głowie obywatelom, bo każdy z tych "fachowców" ciągnie kołdrę do siebie.
    • gelbigel polskie realia 22.03.11, 11:16
      widac wykształcenie decytuje o wszystkim
      Podczas kiedy Rostowski odbierał swój baczelors z jakiejś oderwanej od rzeczywistości szkółki w londynie jego kolega prof. Balcerowicz brał cięgi i ciężkie lekcje w polskich realiach dlatego wydaje się być bardziej wiarygodnym ekonomistą
    • Gość: XXX Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0 IP: *.dynip.asn.pl 22.03.11, 11:23
      Czym się różni Balcerowicz od Rostowskiego? Ano tym, że Rostowski dba o budżet, a Balcerowicz o własną kieszeń.
    • 3_po_3 Rostowski to taki sam intelekt jak bul Komorowski 22.03.11, 11:34
      ...gdyby jeszcze Noble mogli sobie sami przyznawać.... dostałby go na bank Rostowski za genialne zlikwidowanie dziury budzetowej i tym samym poluzowanie rzadowi w sferze wydatków (Tusk będzie mógł budować kolejne ORLIKI)

No cóż dziury budzetowej nie ma, ale ponieważ w ekonomii jak w przyrodzie nic nie ginie, dziura ta rozłoży sie na wszystkich emerytów. Zresztą co to za róznica czy dostniemy głodowe emerytury czy emerytury będą godne za to podniosą nam podatki. Tak czy siak za wszystko płaci podatnik i nie wazne czy nazwiemy to dziurą budzetową czy niewydolnością systemu emerytalnego
    • renek.z Ciężkie życie prezesa OFE 22.03.11, 11:52
      Prezes OFE to ma ciężkie życie ,od czasu do czasu ,musi wstać rano ,no powiedzmy o 9 ,wypije poranna kawę w towarzystwie pięknej młodej zony (ale niekoniecznie zony ) ,wsiada do swojego BMW ,Mercedesa jak ma fantazje to Porsche ,jedzie do biura ,klnie na korki jak wszyscy to fakt ,ale jak już wjedzie na podziemny parking zaparkuje na zarezerwowanym miejscu to jest w innym świecie. Poklepie współpracowników idąc do swojego biura ,sekretarkę poprosi o kolejna kawę ,zasiądzie w wygodnym fotelu i podpisze dokumenty o zakupie obligacji ! Później niestety trzeba zjeść lancz a to męczy i taki zmęczony wraca do biura posiedzi trochę w internecie,wykona kilka telefonów ale najgorsze przednim musi wsiąść do windy i zjechać do garażu !!! I to wszystko tylko za jakieś tam marne 140 tys zł (średnio na członka zarządu ) są tacy którzy biorą po 300tys. A ty przyszły emerycie szykuj się na siedzenie pod palmą tą na skrzyżowaniu AL.Jerozolimskich z Nowym Światem tylko tam mało miejsca wiec kto pierwszy ten lepszy . !
    • Gość: pik Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0. Podsumowanie d... IP: *.ghnet.pl 22.03.11, 12:08
      Proponuję przeczytać artykuł pięknie pokazujący dlaczego ekipa Balcerowicza i inni wybitni myśliciele polskiej ekonomii stoją za OFE.

www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/kto-stoi-za-ofe
    • macine123 Istotnych spraw nikt nie poruszył, bali się ? 22.03.11, 12:09
      O prowizjach nie było mowy, o tym że należenie do OFE jest obowiązkowe i nie można z tego zrezygnować, że np. w Niemczech nie ma czegoś takiego jak OFE. Bo co to za wolność jak obywatel jest zmusziny należeć do OFE, które nie gwarantuje w żadnej wysokości wypłacania emerytury. Czy to jest zgodne z konstytucją ? W/g mnie jest złmaniem konstytucji przez władze państwowe, które nie dają obywatelowi prawa wyboru.
    • staryrys48 Balcerowicz vs. Rostowski - 0:0. Podsumowanie d... 22.03.11, 12:28
      Przez Rostowskiego wyszło chamstwo, cały czas wchodził prof. Balcerowiczowi w słowa i ciągle mu przerywał.Moim zdaniem Balcerowicz ma rację, ja już jestem na emeryturze i mnie jest obojętnie jaki będzie system emerytalny,ale popieram Balcerowicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka