Dodaj do ulubionych

Trzy hipermarkety w jednej stały wiosce

• Gość: Qbeb Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.04.11, 14:16
      A ja wynająłem tydzień temu mieszkanko w Poznaniu, wiadomo - masa marketów itd...
      Jednak kupuje tylko w małych sklepikach osiedlowych i warzywniakach. Markety omijam szerokim łukiem. :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: Qbeb Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.04.11, 14:25
        A i jeszcze jedno...
        NIGDY nie chodzę po marketach w weekend! Zawsze zaopatruje się w piątek z dużym zapasem.
        Hehe, a ja widzę tych weekendowych buraków "apaczy" (a patrze tylko) co z rodzinami robią wycieczki żeby pooglądać towar w markecie to mi się wymiotować chcę..
        Weekend jest do spędzania czasu w gronie znajomych na świeżym powietrzu albo w knajpce ew. w domu z rodziną!
        • najlepszygeorge Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości 05.04.11, 15:44
          Urzekła nas twoja historia...
    • Gość: semeon Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.11, 14:21
      Taka ekspansja, tyle tysięcy sklepów i ciągle wykazują straty lub minimalne zyski. Ciekawe po co oni to robią? To pewnie nasi "dobroczyńcy".
    • Gość: hm Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.reverse.destiny.be 05.04.11, 14:22
      Jeżeli ktoś jedzie po Auchan, Lidl, Biedronce itp. dlatego, że nie płacą w Polsce podatków to mogętylko powiedzieć, że w Polsce ŻADNA duża firma nie płaci podatków takich, jak powinna. Te same triki podatkowe stosuje Auchan, jak Orange, Fiat, CityHandlowy czy o zgrozo "państwowy" Orlen. Więc sieci handlowe wcale nie odstają od średniej.

A co do "drobnych sklepikarzy" sprawa jest banalna. Każdy z nich oczekuje od swojego biznesu zyskowności wyrażonej w tysiącach złotych miesięcznie. A jak w takim Biłgoraju czy Hrubieszowie nie wyciąga ze swojego sklepiku 10 tys. miesięcznie to uważa, że nie jest rentowny i biznes mu się "nie opłaca". To taka pozostałość jeszcze po komunie, gdy każdy prywaciarz był milionerem. Teraz ludziom ciężko mentalnie dostosować się, że na biznesie sklepikarskim można wyciągnąć niewiele więcej niż średnia krajowa. Ale to ich problem i rozczulanie się nad tym przez mediajest idiotyzmem.

• najlepszygeorge Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości 05.04.11, 15:47
        Zgadza się, w Polsce każdy kto otworzy biznes to uważa, że mu się od razu 10 tys. na rękę należy, bo inaczej 'to się nie opłaca'.
    • giggitygoo Koniec z wami 05.04.11, 14:25
      Wyrżniemy cały mały i średni handel. Będą dwie grupy ludzi: my - właściciele sieci handlowych i robole za 1400 brutto. A wzdłuż głównych ulic i wokół rynków lśnić będą same witryny banków cobyście mieli gdzie kredyty brać na zakupy
      • Gość: happy peter Re: Koniec z wami IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 15:38
        Trafne spostrzezenie.
    • Gość: Alek Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.tvk.torun.pl 05.04.11, 14:31
      Najwazniejsze jest to ze klient moze kupowac taniej i ma wiekszy wybor.

A co do firm rodzinnych to mam mocno mieszane uczucia, bo rabia klientow ile się da.
      • Gość: djnorbi Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 05.04.11, 14:44
        nie rozumiem o co te lamenty. sprawa wygląda prosto. dla mnie jako konsumenta im więcej marketów, tym większa konkurencja, tym lepiej. chodzi o to, abym kupił jak najtaniej jak najlepszy towar. Jeśli jakis sklepikarz skarży mi się tutaj na forum, że nie ma jak konkurować z marketami bo one mają takie tanie produkty ,że on w hurtowaniach drożej kupuje, to odpowiedz jest jedna: jak się koleś nie nadajesz do handlu, zamknij sklepik , przestań marudzić i zrób sobie kurs wózka widłowego. Nikt Cię siłą w tym sklepie nie trzyma. Jeszcze raz powiem, im wiecej marketów, tym dla klienta lepiej. Jak dla mnie to może ich byc nawet 10 na jednej ulicy.
        • Gość: ratataj Mózgu sobie i tak tam nie kupisz... IP: *.play-internet.pl 05.04.11, 14:49
          Chyba że weźmiesz kredyt w Millenium.
    • Gość: Byle się nałapać Drobny handel pokazuje Klasę nad Bałtykiem IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 14:41
      Drobny handel pokazuje Klasę nad Bałtykiem i na Mazurach w tzw. sezonie.
      Frytki i plaki ziemniaczane smażone na oleju zmienianym raz na tydzień.
      Przeterminowane artykuły spożywcze, a wszystko to w astronomicznych cenach.
      • Gość: happy peter Re: Drobny handel pokazuje Klasę nad Bałtykiem IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 15:42
        W Mielnie rzeznia przynajmniej jeszcze pare lat temu. Ale wydaje mi sie, ze to nie biznes tylko jacys ludzie ktorzy mysla: "kupie chinskie badziewie 2zl sztuka i opyle za 7zl".
    • j_hani Setki marketów powstaną w małych miejscowościach 05.04.11, 14:44
      Mieszkam we Wroclawiu, teoretycznie nieograniczony dostep do wszystkich przybytkow tego typu. Nasza strategia zakupowa to: wszelkie "duże" albo "gospodarcze" rzeczy (zgrzewki wody mineralnej, ręczniki papierowe, tabletki do zmywarki, pieluchy) kupujemy w Realu albo w Selgrosie. Ale np. juz warzywa na lokalnym straganiku, mięsko w najbliższym mięsnym, a "drobne" zakupy ('..bo się masło skończyło..') w osiedlowym spożywczaku. Chleb pieczemy sami, bo w żadnym z w.w. nie jest jadalny.

I tylko czekam, kiedy się znów pojawi np. sklep rybny z prawdziwego zdarzenia, taki w którym można kupić coś więcej niż kostki z mintaja i pangę. Zgadzam się, że taka "specjalizacja" z dużym asortymentem produktów z każdej półki to właśnie przyszłość małych sklepików.
    • Gość: otis Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: 198.36.86.* 05.04.11, 14:45
      A w Mysłowicach na osiedlu Brzęczkowice zamieszkanym przez 12 000 mieszkańców jest jedna Biedronka.

Czy jest jakikolwiek sens w rozwoju tych sieci handlowych i wybierania nowych lokalizacji?
    • Gość: OBS Kłóćcie się Polaczki, oto właśnie nam chodziło... IP: *.play-internet.pl 05.04.11, 15:03
      Ale potem pamiętajcie żeby pójść do hipermarketu bo świeże mięso i owoce, do pięknego banku przy rynku po gotówkowy a z wieczora coś nawrzucać na necie na Kaczkę.
      • Gość: happy peter Re: Kłóćcie się Polaczki, oto właśnie nam chodził IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 15:43
        Trafne spostrzezenie.
    • Gość: Maxs ankieta IP: *.vlan153.enoch.lubman.net.pl 05.04.11, 15:06
      powinny byc jeszcze odpowiedzi:
      -małe dyskonty np. biedronka
      -hipermarkety
    • Gość: zuza Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: 88.199.109.* 05.04.11, 15:15
      a kiedy w końcu doczekamy się Tesco w Zamościu??!!!!!!!
    • Gość: pipi Re: Trzy hipermarkety w jednej stały wiosce IP: 217.153.34.* 05.04.11, 15:18
      Takim to własnie sposobem położą wszystkie małe biznesy: piekarnie, masarnie ,przetwórnnie, a ludzie na bruk - a podatki to niech od sieci sobie ściągają to jest mądre i ooszczędne państwo, rzygać się chce
      • Gość: djnorbi Re: Trzy hipermarkety w jednej stały wiosce IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 05.04.11, 15:30
        państwo to jak najdalej od gospodarki niech się trzyma! to jest zdumiewające, tak wiele ludzi nadal żyje w socjaliźmie. skoro te piekarnie byly takie super to dlaczego nie przetrwały? We wroclawiu jest najlepsza piekarnia na bema. pieką tam chleb na miejscu, naturalnie, pakują w papier. ceny mają wysokie ale jakość najlepsza w mieście więc ludzie czekają w kolejkach na dworze i nie marudzą. odpier.... się kolego od moich pieniędzy. wydaje je tam gdzie mam ochote. chcę to idę do biedronki , chcę to czekam w kolejce po drogi ale najlepszy chleb w mieście. moje pieniądze, moja sprawa gdzie je wydaję. jeśli jakiś sklep nie ma klientów to ma upaść a na jego miejsce pojawi się ktoś lepszy. jesli nie będzie lepszy, to też upadnie. takie jest prawo dżungli :P
    • Gość: andzia Re: Trzy hipermarkety w jednej stały wiosce IP: *.euronet.net.pl 05.04.11, 15:31
      a ja czekam aż otworzą Tesco w Radomsku...
    • Gość: mat Kolejny przykład- Lubartów k.Lublina,12 marketów:D IP: *.xdsl.centertel.pl 05.04.11, 15:32
      23 tysiące mieszkańców i 3 Biedronki, Tesco, Kaufland, Lidl, Stokrotka, 2 Żabki i 5 Luxów (Społem) :D
    • oza47 Za to zyskują klienci! 05.04.11, 15:42
      Zamiast 7,50 za cukier w sklepiku-4,69 w Biedronce! To i tak za dużo!
      • three-gun-max Re: płatna spamerka JM 06.04.11, 09:46
        ale nigdy nie wiesz czy w środku nie znajdziesz zdechłego szczura
    • oza47 A miejsca pracy w marketach też się liczą! 05.04.11, 15:45
      Zwłaszcza w małych miejscowościach! Mam w nosie drobny handel, jeśli w sklepiku muszę zapłacić dwa albo i trzy razy tyle. W Biedronce bułka 31 gr, w sklepiku 70 gr! I ja mam się troszczyć, by sklepikarz przetrwał? Niech idzie na etat-też będzie robił zakupy w markecie!
      • three-gun-max Re: płatna spamerka JM 06.04.11, 09:47
        31 gr za żarcie trocin? hmm.
    • plosiak Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości 05.04.11, 15:48
      I tu się mylisz. Mnóstwo osób kupuje w marketach czy dyskontach towary typu Cola, woda mineralna, kosmetyki, chemia, część żywności, żarcie dla zwierząt itd. Bo są sporo tańsze od cen narzucanych przez sklepikarzy i mają dobrą jakość. A pieczywo, wędliny, ryby, piwo kupuje w specjalizujących się w tym sklepikach.
    • kaszalotpik Setki marketów powstaną w małych miejscowościach 05.04.11, 15:57
      Ciekawe rzeczy tu wypisujecie. To tak żeby nie było że dyskonty i markety to takie święte krowy i bez wad.
      1. CENY
      Czy ktoś z was zastanowił się z was z kąt biorą się takie różnice w cenie, obawiam się że nie zwalacie wszystko na marże i tyle bo tak najprościej. to teraz wam coś pokażę:
      market czy dyskont kupuje towar X u producenta w cenie fabrycznej -30% rabatu powiedzmy, do tego dostaje termin płatności minimum miesiąc a z reguły są to co najmniej trzy miesiące i na dodatek ma jeszcze możliwość zwrotu towaru w przypadku nie sprzedania go czy to z powodu że nie schodzi(produkty przemysłowe), czy z powodu przeterminowania się (spożywka). Natomiast taki sklepik dostanie co najwyżej w hurtowni (czyli już u pośrednika) co najwyżej kilka procent rabatu często płacąc gotówką za towar, a zwrocie towaru to w ogóle można zapomnieć (czasami przedstawiciele poszczególnych firm coś załatwią przy przeterminowanym towarze). no to sobie teraz policzcie i dodajcie oczywiście do tego jeszcze koszta transportu.
      2. Płace pracowników
      Jeśli ktoś uważa że małe sklepiki zatrudniające pracowników płacą mniej niż w marketach to proponuje pogadać ze sprzedawcami z marketów. Można się zdziwić.
      3. Podatki
      Tutaj kombinują wszyscy i markety i mali sklepikarze, tylko że różnica jest taka że markety i dyskonty z reguły są zwalniane z podatku od nieruchomości odprowadzanego do gmin czy urządów miasta. małe sklepiki niestety nie, a są to dodatkowe koszty
      • Gość: MichalM Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości IP: *.rwd.prospect.pl 05.04.11, 16:01
        Nalezy sobie tez odpowiedziec na pytanie co sie stanie z pracownikami i ich pensjami w zakładach produkcyjnych gdy nie bedzie juz malych odbiorców płacących gotówką od reki. Czy rabaty dalej będą -30% czy może raczej -70% (bo komu niby można sprzedać)
    • Gość: polska b Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.tepsalan.pl 05.04.11, 16:29
      w moim mieście ok 25 tys, powstało niedawno tesco, poszedłem raz, nie zauważyłem super promocji, ceny też nie są takie super jak w reklamach i więcej tam nie pójdę
      • Gość: klient Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 16:43
        7.5 tysięczne miasteczko Lądek Zdrój z turystami i kuracjuszami znacznie więcej. Sklepik Eko,Żabka, market prywatny w rynku,kilka małych sklepików głównie sprzedajacych alkohol.Ceny z kosmosu aż prosi się o coś większego.
        • Gość: ratataj Re: Setki marketów powstaną w małych miejscowości IP: *.play-internet.pl 05.04.11, 19:06
          Nie ceny z kosmosu tylko Ty i reszta narodu klepie biedę.
    • Gość: berecik Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.opole.hypnet.pl 05.04.11, 16:41
      Kluczbork ma przeszło 30 tysiecy mieszkańców a brak tu Tesco:((((
    • Gość: mc4444 Wieś Skórzewo wita Panią Redaktor IP: 81.219.255.* 05.04.11, 16:46
      Pani redaktor, Skórzewo pod Poznaniem jest taką samą wsią jak Józefów czy Konstancin pod Warszawą ;)
    • Gość: budowniczy Płochocin IP: *.ncr.com 05.04.11, 16:46
      Płochocin to nie wiocha a biedronek Ci u nas dostatek:P
    • Gość: sdasd Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 17:06
      Do końca wykończa juz małe skelpy www.echoroztocza.cba.pl
    • Gość: Klient Setki marketów powstaną w małych miejscowościach IP: 212.160.111.* 07.04.11, 21:41
      Czasami kupuję w małym sklepiku. Miasteczko 20 tys. Też market na markecie. Chemia w tym sklepiku jest tańsza, chleb tańszy ( i normalny), normalne bułki (a nie sztuczne jak z marketu), ciastka na wagę są tańsze. Herbata/mleko/śmietana/dżemy- właściwie ceny te same.
      Warzywa smakują jak warzywa- np.pomidory, które w Tesco sa obrzydliwe.
    • postri Setki marketów powstaną w małych miejscowościach 08.04.11, 19:44
      W niemieckim miasteczku w Bawarii , ktore ma 10 tys mieszkancow są:
      discounty:Penny, Lidl, Aldi, Netto,
      sklepy "normalne" :Marktkauf, Rewe i Edeka i jesden rosyjski sklep z ichnimi jak i polskimi towarami.

Co daje w sumie 7 sklepow. Wszystkie zyją. Tu nie ma czegos takiego jak mały sklepik osiedlowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka