Gość: tt IP: *.multi-play.net.pl 11.06.11, 08:01 piwo 10,5 było spoko.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: boss Kultowe to chyba dla kiboli - wole dobre wino IP: *.29.167.90.threembb.co.uk 11.06.11, 08:10 taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Guzik prawda, zniknęło, bo... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.06.11, 08:17 W latach 90-tych, w sezonie, zamówienie piwa w browarze graniczyło z cudem. Nikt tego już nie pamięta, ale wydajność browarów była niska i w lecie browary robiły produkcję tylko zakontraktowaną kilka miesięcy wcześniej. Elbląg jako jeden z pierwszych potrafił zrobić na prawdę dużą produkcję. Inne polskie browary były w tym czasie przejmowane i reorganizowane. Dopiero wtedy mogły trzaskać tyle, ile potrzebował rynek. Ale przez kilka lat to EB łatwiej było kupić niż Żywiec, czy Okocim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlag_mnie_trafi pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.beskidmedia.pl 11.06.11, 09:46 zeby usmiercic zubra? wystartowali z debowym mocnym, promowali to wszedzie a ludzie i tak pili zubra. kupili wiec dojlidy, przeniesli produkcje, przedstawicielom handlowym kazali zubra chowac w sklepach na najdalszych regalach, nie wkladac do lodowek itp, dalej promowali debowe - a ludzie i tak pili dalej zubra. wreszcie dali za wygrana ps. moim skromnym zdaniem i debowe i zubr to szczyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 12:44 a propos lodówek - obszedłem kiedyś pół dużego miasta w Czechach - w zadnym sklepie nie było piwa w lodówce! I pozostało iść do baru. Niezły sposób - z jednej strony można tam sobie kupić piwo w sklepie i wypić na ławeczce, na przystanku, w pociągu - gdzie się chce,nie ma zamordyzmu jak u nas z drugiej - z braku zimnego i tak się tego raczej nie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
franz.joseph Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej 11.06.11, 12:53 To chyba byłeś nie w tych Czechach, w których ja mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 14:13 w Karwinie, na rowerze, objeździliśmy sporo sklepów i zonk, wszędzie mieli ciepłe, moze już jest inaczej, bo teraz nie sprawdzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
czernobyl2 Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej 11.06.11, 20:24 piwo EB miało przepiękne reklamy, kiedyś się skusiłem i kupiłem kilka,… okazało się ze to taki syf jakiego nie piłem ani wcześniej ani później. Zastanawiacie się co zabiło browar? Spisek? Nie! To ohydny smak, woda z oczyszczalni ścieków i śmieci zamiast chmielu. Ale żeby być „kultowym” wystarcza reklamy, to zupełnie tak jak z wiedzminem, i wieloma innymi „kultowymi” produktami, wystarczy reklama, towar Moz być trefny, motłoch kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjh Gowno się znasz.EB było świetnym piwem.Najlepszy IP: *.elartnet.pl 11.06.11, 21:31 dowód że trzyma się na najtrudniejszym rynku świata, bo w Niemczech gdzie na piwach to się znają, baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok ob Brak piwa w Polsce może mieć związek z rynkiem nie IP: *.elartnet.pl 12.06.11, 08:58 mieckim. Na pewno nie sprzedawało się źle skoro tylu je pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Po co mi BMW jak mam już Volkswagena i Audi IP: *.opera-mini.net 13.06.11, 00:22 Tłumaczenie pana z grupy Żywiec jest co najmniej dziwne. Koncerny zabijają się o to by większość piwa ludzie kupowali od nich. Pan z grupy Żywiec nie wie "po co im kolejna silna marka"? Taki tekst to może walnąć urzędnik, ewentualnie zmęczony żonami muzułmanin (po co mu następna) ale nie KORPORACJA nastawiona na (maksymalny) ZYSK. Chyba lepiej byłoby dla koncernu żeby Polacy kupowali ich EB zamiast Lecha konkurencji. Zwłaszcza że EB miał bardzo mocny brand, sam pamiętam to piwo z wielu UDANYCH reklam. Widocznie w grupie była spora inercja a kto wie być może nawet sabotaż - tak się zdarza gdy firmy się łączą, zwłaszcza zakompleksieni i słabi menedzerowie z grupy Żywiec nie mogli pewnie znieść tych z EB. Nadażyła się jednak świetna okazja, właściciel Grupy Żywiec wykupił konkurenta. No i mogli wreszcie pokazać "kto jest debeściak". Dziś rynek jest inny i powrót EB byłby rzeczywiście kosztowny i niekoniecznie musiałby być udany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: npd 2010 Re: Gowno się znasz.EB było świetnym piwem.Najlep IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.11, 12:56 baranie to pija tylko polaczki,normalny niemiec pije piwo lokalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak baranie Re: Gowno się znasz.EB było świetnym piwem.Najlep IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.11, 15:45 baranie to pija tylko polaczki,normalny niemiec pije piwo lokalne! Nie koniecznie baranie. Beck´s, König Pilsner, Warsteiner, Bittburger czy Krombacher jest w kazdym sklepie i we wszystkich Landach RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze EB Re: Gowno się znasz.EB było świetnym piwem.Najlep IP: *.pools.arcor-ip.net 12.06.11, 15:18 dowód że trzyma się na najtrudniejszym rynku świata, bo w Niemczech gdzie na piwach to się znają, baranie Z tego co obserwuje kupcami EB w RFN jest polska emigracja, ale na pierwszym miejscu znika Tyskie. Nostalgia Slazakow do ojczystej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Gowno się znasz.EB było świetnym piwem.Najlep 12.06.11, 19:23 Gość portalu: kjh napisał(a): > dowód że trzyma się na najtrudniejszym rynku świata, bo w Niemczech gdzie na pi > wach to się znają, baranie. Czolowe niemieckie marki jakoscia tez nie grzesza. A EB w Niemczech jest kompletnie niszowy. W porownaniu z nim to Lech jest rzeczywiscie popularnym piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez prawda Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 18:10 a propos lodówek - obszedłem kiedyś pół dużego miasta w Czechach - w zadnym sklepie nie było piwa w lodówce! I pozostało iść do baru. Niezły sposób - z jednej strony można tam sobie kupić piwo w sklepie i wypić na ławeczce, na przystanku, w pociągu - gdzie się chce,nie ma zamordyzmu jak u nas z drugiej - z braku zimnego i tak się tego raczej nie robi... Bo i narod niewspolmiernie bardziej kulturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 21:57 naród jak każdy, też chleją bez umiaru. Tylko nie mają polityków, którzy wiedzą lepiej i chcą wszystkich za mordy trzymać, tak jak nasi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: pamietacie batalie kompanii piwowarskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 21:48 jako byly pracownik browaru moge powiedziec tyle, ze debowe i zubr to to samo, roznia sie tylko iloscia ekstraktu i alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Czyli dlaczego zniknęło? IP: 87.204.209.* 11.06.11, 11:48 Przecież to proste. Pojawiło się więcej innego piwa, którego wcześniej brakowało, a potem było za dużo. Z czegoś trzeba było zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 11.06.11, 08:28 Problemem dzisiejszych piw jest ich bezsmakowość. Kiedyś lubiłem Warkę Strong za jej charakterystyczny smak - przejął ich Żywiec i spieprzył, smak piwa zdecydowanie się zmienił i to na gorsze. Żywiec także przestał mi smakować, zmienili widać recepturę czy co... Myślałem, że to może ze mną coś nie tak, że tylko wydaje mi się, że dawniej te piwa smakowały lepiej, a nie jak przemysłowe szczyny - ale to nie ze mną było coś nie tak. Przekonałem się o tym, gdy spróbowałem piw z lokalnych browarów - no kurde, to jest smak piwa, jaki pamiętam z dawnych czasów. Mocny, wyraźny, zostający w ustach po pierwszym łyku... Obecnie omijam piwa wielkich browarów i jak dla mnie dobrze na tym wychodzę, choć i mniejszym browarom zdarzają się wpadki - to jest kilka marek, na których mogę polecać. Nazw nie podam - kto chętny znajdzie, ważny jest sens przekazu - że grupie Żywiec udało się w procesie przemysłowej produkcji dojść chyba do perfekcji, szkoda tylko że po drodze stracili smak. W innym artykule płaczą, że tracą klientelę - widać część innych piwoszy myśli podobnie. Jeśli sam jesteś (jak kiedyś ja byłem) fanem Żywca ale czujesz, że coś jest nie tak - spróbuj piw lokalnych browarów, pewnie też na tym dobrze wyjdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobas Produkuje sie tylko dla alkoholikow............... IP: *.play-internet.pl 11.06.11, 09:06 tzw mocne, supermocne o smaku denaturatu. Reszta piw przejeta przez koncerny to zwykle pomyje. Ja pije albo czeskie albo niemieckie piwa bo tam kazde ma smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlag_mnie_trafi Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.beskidmedia.pl 11.06.11, 09:50 podaj marki to podyskutujemy, bo duza czesc piw niemieckich i czeskich to tez wielkokoncernowe pomyje spod znaku millera, heinekena czy carlsberga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobas Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.play-internet.pl 11.06.11, 10:40 niemieckie: Aldersbacher Kloster Weisse Hell [review] [www.aldersbacher.de] Ayinger Brau-Weisse [review] [www.ayinger-bier.de] Darmstadter Privatbrauerei Wilhelm Rummel Weissbier Hefe Hell [review] [www.darmstaedter.de] Erdinger Weissbier [review] [www.erdinger.de] Hacker-Pschorr Hefeweizen [review] [www.hacker-pschorr.de] Hacklberg Hefe Weisse [review] [www.hacklberg.de] Hof Hefe Weissbier (Sainsbury's) [review] Kaiserdom Weizenland Weissbier Hefetrüb [review] [www.kaiserdom.de] Löwenbräu LöwenWeisse Hefe-Weissbier [review] [www.loewenbraeu.de] Maisel's Weisse [review] [www.maisel.com] Oettinger Hefeweissbier Naturtrüb [review] [www.oettinger-bier.de] Paulaner Hefe-Weizen [review] [www.paulaner.de] Paulaner Hefe-Weizen Dunkel [review] [www.paulaner.de] Riedenburger Weisse [review] [www.riedenburger.de] Ritter St. Georgen Brauerei Weisser Franke [review] [www.ritterbier.de] (seems offline Roehrl Straubinger Blauweiss [review] [www.roehrlbraeu.de] Schmucker Hefe-Weizen [review] [www.schmucker-bier.de] Schneider & Sohn Schneider Weisse Original [review] [www.schneider-weisse.de] Schneider Aventinus [review] A dark, full-bodied, doppel weizenbock, with hints of Schöfferhofer Hefeweizen [review] [www.schoefferhofer.de] Spaten Franziskaner Hefe-Weissbier [review] [www.franziskaner-weissbier.com] Stumpf Keiler Weissbier Hell [review] [www.lohrer-bier.de] Tucher Helles Hefe Weizen [review] [www.tucherbraeu.de or www.tucher.de] Tucher Dunkles Hefe-Weizen: [review] [www.tucherbraeu.de or www.tucher.de] Anon (Waitrose) Hefe-Weiss Bier [review] Waitrose Hefe-Weissbier (actually Arcobräu Weissbier Hell rebadged): [review] Weihenstephaner Hefe Weissbier [review] [www.brauerei-weihenstephan.de] i tysiace innych bo kazde namwet male miasteczko ma swoje i nie do wykupienia przez carlaberga, hakena czy innego denaturata W CZechach tez jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhzgh Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.home.aster.pl 11.06.11, 10:45 u nas też jest coraz więcej małych browarów z dobrym piwem, Perła, Łomża i Ciechan z tych dużych, ale wkrótce u nas zaczną dominować zwłaszcza w knajpach maleńkie regionalne ważone na miejscu piwa nie gorsze niż niemieckie. Idź się napij np. do Bierhalle, rewelacja, zwłaszcza pils. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 11:59 Lwówek też jest genialny - tylko, ze go nie można nigdzie kupić, poza okolicami Lwówka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 12:34 a nie, wszedłem na ich stronę przed chwila i wygląda na to, ze można kupować on line po zarejestrowaniu, to jest wspaniałe piwo, lepsze od Łomży, ale Łomża też jest całkiem całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sęp Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.echostar.pl 11.06.11, 16:28 Łomża jest cool, ale to w Lwówku Śl. przecież zamknięto. znowu otwarto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 16:58 nie wiem, ja to piłem w zeszłym roku ostatni raz.... Ale strona ich działa... ps Jestem ciekawy tego - blisko mam, a nigdy nie piłem...: www.browar-raciborz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... 11.06.11, 18:46 Znowu otwarto, byłem w Polsce parę tygodni temu i z radością powitałem, że ponownie można we Wrocławiu napić się Książęcego, ale tak na mój język to choć wciąż dobre to przed bankructwem było znacznie lepsze :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfasf Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 21:57 i w Krakowie przy bagateli. tez jest bardzo dobry browar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr lwowek dziala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 21:52 jest to piwo od jakiegos roku (moze mniej) u nas w osiedlowym sklepie (jelenia gora), lwowek ksiazecy i lwowek ratuszowy, osobiscie wole ksiazecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.aster.pl 11.06.11, 13:10 Można, można. Już nawet w hypergeesach je widać. Odpowiedz Link Zgłoś
blasphemy Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... 11.06.11, 18:11 > u nas też jest coraz więcej małych browarów z dobrym piwem, Perła, Łomża i Ciec > han To są słodkie szczyny. Perła i Łomża nie ma nawet chmielu w składzie, o Ciechanie nie wiem, bo wypiłem to dwa razy - pierwszy i ostatni. Ale Lwówek - rzeczywiście, to jest piwko. Z chmielem, niepasteryzowane - jest naprawdę OK. I wcale nie tak trudno je dostać poza Lwówkiem (np Leclerc w Warszawie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: 195.205.154.* 11.06.11, 18:15 blasphemy napisał: > Perła i Łomża nie ma nawet chmielu w składzie, o Ciechan To znaczy, że jeśli w składzie nie wymieniono wody, to jej w piwie nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... 12.06.11, 14:43 > To są słodkie szczyny. Perła i Łomża nie ma nawet chmielu w składzie Nie wiem jak Łomża ale W przypadku Perły jest trochę zamieszania. Jest dobra Perła (z chmielem) w brązowej butelce przeznaczona na rynek lokalny i jest zwykła perła (export i Pills) przeznaczona na rynek ogólnopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.adsl.alicedsl.de 11.06.11, 16:44 Same pszeniczne i powiem ci jako taki smakosz ze 70% od razu do zlewu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie dla kazdego Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 17:55 i tysiace innych bo kazde namwet male miasteczko ma swoje i nie do wykupienia przez carlaberga, hakena czy innego denaturata W CZechach tez jest sporo Oj, ty wkleiles tylko same piwa pszeniczne a nie kazdy je pije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gargamel Re: Produkuje sie tylko dla alkoholikow.......... IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.11, 21:41 bobas krombacher veltins warsteiner a potem prowincja byern Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 11.06.11, 08:52 Szczerze mowiac to w smaku nie bylo rewelacyjne, ale faktycznie reklame EB mialo jedna z njalepszych jak na tamte czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanEB Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.11, 09:19 A moim zdaniem smakowo bylo O NIEBO lepsze od Tyskiego sprzedawanego na kazdym kroku. Mieszkam w Niemczech, mozna tu kupic w kioskach rozne polskie piwa, glownie Lech, ale EB jeszcze niestety nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 09:47 Siec Trinkgut posiada EB w cenie 10.99 € skrzynka.Dla mnie w smaku inne jak te z lat 90 ale dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanEB Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.11, 23:32 W moich okolicach nie ma sieci Trinkgut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.11, 15:52 Dzisiaj znalazlem oferte na niemieckim ebay-u .20 butelek 0,5l za 18,60 euro ,do tego dochodzi zastaw za butelki 1,60 i koszty wysylki 6,95.oczywiscie tutaj na miejscu w niemczech. chyba skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez pijacy Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 17:35 Mieszkam w Niemczech, mozna tu kupic w kioskach rozne polskie piwa, glownie Lech, ale EB jeszcze niestety nie widzialem. W sieci Trinkgut prawie we wszystkich Landach zachodnich sa do kupienia piwa tak gupy Zywiec jak i grupy Lech, jest tez i EB (najtansze, skrzynka 10,98 EUR). Ale najwiecej jest Tyskiego, ktore jest tez w kazdym Kaufland (poza Landami wschodnimi, chyba ze wzgledu na cene 12,98 EUR skrzynka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-0 Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.11, 15:51 dzwigaja sie stare browary... polecam łomze i browar czarnkow... wracaja szczeniaczki i stare smukłe butelki... czary dunskich magików znikaja wraca tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastamouse Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.perr.cable.virginmedia.com 11.06.11, 18:32 Zagłada marki nastąpiła kiedy zmieniono etykietę. Stara była ładna - białe tło, czerwone duże litery, wzięcie tego w rękę było manifestacją pewnego stylu. Po zmianie etykiety na koszmarnie brzydką brazowo-czarną z małym logiem ludzie po prostu przestali to piwo kupować. I o to zapewne chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baladyna Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 02:02 polskie piwa głównie wyróżnia reklama - przy czym smak stanowi wartość drugorzędną Odpowiedz Link Zgłoś
marko.s Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... 11.06.11, 09:06 Witam Moje odczucia są takie że polskie piwo zaczęli produkować księgowi oraz chemicy oraz marketing. Dawniej piwa z Żywca oraz Okocimia miały inny smak i ten smak nie powróci już nigdy. Rewolucja w piwie zaczęła się moim zdaniem od EB. Później agresywna polityka Kompani Piwowarskiej aby sprzedawać jak najwięcej piwa kosztem jakości (Lech dawniej też inaczej smakował - Tyskiego dawniej nie piłem więc się nie wypowiadam ). Następnym gwoździem do trumny były przejęcia Żywca oraz Okocimia przez Hainekena oraz Calsberga. Niestety obecnie piwo z tych browarów ma smak nijaki. Dawniej Okocim dla mnie był wyznacznikiem dobrego piwa. Teraz tego piwa nie da się pić. Kolejnym etapem zepsucia naszego rynku piwnego jest produkcja Czeskiego PILSNERA URQELA przez kompanię piwowarską. ( łatwo sprawdzić kupując tego czeskiego i porównać z naszym) Następnym gwoździem do trumny jest niszowa marka Gingers. Dawniej browar AMBER teraz kompania piwowarska. Dawniej z dzikom rozkoszom odpijałem żonie teraz żona nawet tych pomyj nie chce pić. Mam nadzieję że to uzmysłowi to pewnym osobom że: "smakoszy zdobywa się jakością a idiotów reklamą". Były wielbiciel piwa polskiego. Teraz wielbiciel piwa niszowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 11.06.11, 09:47 marko.s napisał: > Były wielbiciel piwa polskiego. > Teraz wielbiciel piwa niszowego. > Pozdrawiam Z przerażeniem zauważam odejście od snobizmu na "marki europejskie" do snobizmu na "marki lokalne"... Tymczasem te lokalne też czasem spadają na pysk, niestety. Dziwne, że głupi Perlenbacher z Lidla smakuje bardziej, jak piwo od szczyn z K.P. / C-O i tp. palantów. Szkoda, że Noteckie jasne smakuje szczurami, dobrze, że ciemne trzyma poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhzgh Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.home.aster.pl 11.06.11, 10:50 jaki snobizm człowieku, chyba masz jakiś problem. Po prostu piwa lokalne, albo np. ważone na miejscu w knajpie były do tej pory mniej dostępne, a teraz jest o nie znacznie łatwiej, smaku nie ma nawet co porównywać z szczynkami z wielkich koncernów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmądrzejszy Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 16:18 Właśnie piję Tyskie. Jest niedobre! Jak takie piwo zdobywa nagrody i dlaczego jest takie popularne? No chyba, że jak zwykle na eksport to idzie inne piwo niz te na rynku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanEB Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.11, 23:43 tak, super te piwa lokalne, np. Bosman na Pomorzu Zachodnim, po dwoch piwach masz gwarantowany bol glowy na drugi dzien, tego sie nie da pic w ogole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Bosman to teraz wł. Carlsberga - nie dziwię się... IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.11, 01:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: 79.173.46.* 13.06.11, 00:08 Juz nie przesadzajmy. Zielony Bosman to jak na piwo warzone przez komputer nawet tak potworne nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 12.06.11, 08:35 Gość portalu: hhzgh napisał(a): > jaki snobizm człowieku, chyba masz jakiś problem. Po prostu piwa lokalne, albo > np. ważone na miejscu w knajpie były do tej pory mniej dostępne, a teraz jest o > nie znacznie łatwiej, smaku nie ma nawet co porównywać z szczynkami z wielkich > koncernów. Chyba nie rozumiesz słowa "snobizm", choć właśnie snobujesz się ma "miłośnika lokalnych marek", które "były niedostępne" (znaczy w ogóle ich nie było, czy w wiejskim sklepie nie). Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 12.06.11, 14:50 > Chyba nie rozumiesz słowa "snobizm", choć właśnie snobujesz się ma "miłośnika l > okalnych marek", które "były niedostępne" (znaczy w ogóle ich nie było, czy w w > iejskim sklepie nie). Widzę że ty również nie rozumiesz słowa snobizm. Czy ktoś mówi że wszystkie małe browary są dobre? Nie. Stwierdza się tylko oczywisty fakt że niemal wszystkie duże piwa to szczyny które pije się głównie w lokalach z racji braku alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 13.06.11, 14:18 luni8 napisała: > Czy ktoś mówi że wszystkie małe browary są dobre? Nie. > Stwierdza się tylko oczywisty fakt że niemal wszystkie duże piwa to szczyny któ > re pije się głównie w lokalach z racji braku alternatywy. > A ja powtórzę: kiedyś ludzie snobowali się na drogie marki a teraz na "małe lokalne browary". I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cehaem Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: 79.173.46.* 11.06.11, 11:34 > Rewolucja w piwie zaczęła się moim zdaniem od EB Rewolucja byl marketing ("firmowe" lodowki, parasole, etc) i sposob produkcji. Czlowieka, ktory recznie nadzoruje proces warzenia zastapili laboratorium, chemia, komputer i standardyzacja, zeby kazda warka smakowala dokladnie tak samo. Po prostu, chcac produkowac duze ilosci piwa, trzeba to robic w sposob przemyslowy. Ja "piwa z probowki" nie kupuje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaah Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.unknown.vectranet.pl 11.06.11, 15:39 @marko.s "Z dzikom rozkoszom odpijałeś żonie"... Tylko, że Gingersa nie robił Amber, a Browar Belgia. Wykupiony przez Kompanię Piwowarską i już jako Browar Kielce szybko zlikwidowany... Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość_z_Krakowa Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 15:53 AAaaaaaa - ja zawsze - jeżeli już "Urquella" - to w butelce 0,33 :) - to jest warzone w Czechach. Cudowny aromat chmielu pomieszany z zapachem akacji na Rynku Krakowskim - mmmmmniam. Z Okocimia dało się do niedawna wypić "OK - Beer" - teraz już "nie bałdzo" . O dziwo !!!!!- będący w "Kompanii Piwowarskiej" - "Browar Bracki" w Cieszynie, nie pozwolił sobie zrobić kuku a ich piwo "Brackie" zaliczam do lepszych na rynku. O dziwo po raz wtóry !!!!!! - Porter Żywiec warzony w tymże browarze jest całkiem bardzo zjadliwy :) - bo już o porterze z Okocimia tego powiedzieć nie mogę. Jest "poganiany" "spirytem" dla podniesienia procentów Pozdrawiam smakoszy piwa mnie podobnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 16:17 Brackie nie jest dobre, ale ma lokalną klientelę - na Śląsku Cieszyńskim, tak jak szczyny Rybnicki, produkowane kiedyś w Rybniku, a dziś w ... kieleckim, mają rynek w ROW, a Górnośląskie w GOP. Brackie, Rybniki itd. to po prostu TANIE piwa. Po 3,- do 3,50 sprzedawane w barach jako lane. Żubry czy Tatry, też tanie, zdaje się nie mają lanego w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neonzamachowiec Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.ntlworld.ie 13.06.11, 02:45 Kierowniku...to wszystko zalezy od gustu. Co z tego, ze Ty napiszesz, ze Brackie nie jest dobre, kiedy ja napisze ze jest? Po Brackie potrafilem przejechac pol mojego miasta, bo sprzedawali tylko w jednym sklepie. Od kilku lat jestem na emigracji. Brat przed wizyta zapytal: "Stary co Ci przywiezc? Jakas polska wodeczke?" . A ja na to: "wodeczke to jak bede chcial to sobie w sklepie kupie, Ty mi przywiez butelke Brackiego i butelke Gdanskiego". Jak przyjechal to przez 3 dni staly na blacie, bo zal mi bylo otworzyc... Tak wiec - jak widzisz - gusta sa rozne. Jedno mozemy ustalic: takie Brackie jest napewno lepsze niz sikacze, z pierwszej dziesiatki najlepiej sprzedajacych sie polskich piw. Mysle, ze sie ze mna zgodzisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzzo Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 16:44 Musze zakomunikować że Pilsnera przestają produkować bo każdy kto choć raz spróbował czeskiego oryginału już tych siundrów z Poznania nie chciał. A z czeskich pow polecam Staropramen i Kozel p.s. pisze się dziką a nie "dzikom" bo dzikom to możesz się przyglądać na polu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Hevelius ... to dopiero strata 11.06.11, 09:17 Brak mi EB ale zniknięcie Heveliusa to już było przegięcie. Poza lokalnymi browarami, które kładą nacisk na smak i jakość to można kupić tylko sikacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Hevelius ... to dopiero strata IP: *.malbork.mm.pl 11.06.11, 10:21 Dokladnie, zarzneli gdanski browar, a tereny sprzedali pod developerke. To bylo zacne piwo, haslo pamietasz? "Wszechswiat Cieszy" Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Hevelius ... to dopiero strata 11.06.11, 12:49 Nie wiem czy z Heveliusa nie ostał się li tylko Kaper ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bszaleniec Re: Hevelius ... to dopiero strata IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.11, 22:54 Po stokroć popieram. Heweliusz był fantastyczny, unikatowy na polskim rynku piwa. Kaper to po prostu kolejne "mocne". Warto byłoby reaktywować tę markę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 09:31 Dorzucilbym do grzechow Zywca zarzniecie bardzo fajnego browarka o nazwie Kujawiak. Jako Bydgoszczanin i wieloletni smakosz tej marki serdecznie dziekuje za celowe usuniecie z rynku mojego ukochanego browarka. Heinekenowi i jemu pochodnym gromkie NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bub-eko Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 11.06.11, 10:55 "Dorzucilbym do grzechow Zywca zarzniecie bardzo fajnego browarka o nazwie Kujawiak." A ten co teraz w tesco jest na promo (str.23): www.itesco.pl/promocje/gazetki/15-podstawowa/pliki/hm-gazetka/9.06.2011-15.06.2011/gazetka.swf To nie Wasze? Ciekawe czy smakuje podobnie, ale to już trzeba by polegać na pamięci Twoich kubków smakowych. Biedrona odgrzewa Leżajsk, też kiedyś zacne piwo, ale to dzisiejsze mi akurat nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 14.06.11, 06:15 kujawiak lany zapewne w Elblagu? :) to tak jak z rynku niedawno zniknal lokalny Bosman i Piast Niepasteryzowany (byly w butelkach po 4-6 tygodni) i nastapila era Kasztelana Niepasteryzowanego (terminy po 3-4 miesiace w tym rowniez puszki). wycofanie lokalnych marek bylo ponoc podyktowane slaba sprzedaza na tle Kasztelana... 1/5 sprzedazy Kasztelana na lokalnym rynku to jak widac za maly powod by trzymac lokalna marke, pod ktora krylo sie praktycznie to samo piwo... Pozdrawiam tych, ktorzy mysla, ze jak pija Kasztelana to mysla, ze sa lokalnymi patriotami. zwlaszcza puszki ze Szczecina :) to samo tyczy sie wielbicieli Zubra lanego w Poznaniu czy Lecha wprost z Bialegostoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez pijacy Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.pools.arcor-ip.net 11.06.11, 17:42 Dorzucilbym do grzechow Zywca zarzniecie bardzo fajnego browarka o nazwie Kujawiak. Jako Bydgoszczanin i wieloletni smakosz tej marki serdecznie dziekuje za celowe usuniecie z rynku mojego ukochanego browarka. Heinekenowi i jemu pochodnym gromkie NIE!!!! No wlasnie, ze komus to przeszkadzalo. Ale winne sa tez i same browary regionalne, ktorym sie oplacalo bardziej wziac odpowiednia sume i podzielic sie tym miedzy soba anizeli podtrzymywac dalej tradycje i codziennie pracowac. Takie male, rodzinne browary znane mi sa jedynie na poludniu RFN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: 79.173.46.* 13.06.11, 00:14 > No wlasnie, ze komus to przeszkadzalo. Ale winne sa tez i same browary regional > ne, ktorym sie oplacalo bardziej wziac odpowiednia sume i podzielic sie tym mie > dzy soba anizeli podtrzymywac dalej tradycje i codziennie pracowac. Takie male, > rodzinne browary znane mi sa jedynie na poludniu RFN. Jaka tradycje? Znakomita wiekszosc malych browarow w Polsce to twory ostatnich lat. I nadal maja problemy z jakoscia. Gosciszewo np. notorycznie sprzedaje rozgazowane piwo, bo kapsle sa nieszczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce 11.06.11, 18:07 Oj, fakt!!! Dla mnie okolice Żnina i Rypina, gdzie miałam przyjemność popijać Kujawiaka, zawsze będą miały smak tego piwka, oczywiście tylko butelkowego. Tego z Tesco nie kupuj - wylejesz... Kurcze, nasiadówka w Skrwrlnie bez butelki Kujawiaka nie miała dawnego uroku... Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Jak widzę wstępna kampania reklamowa 11.06.11, 09:43 trwa! Trwa mać. Mać trwa! Od dłuższego czasu czytamy artykuły o "kultowym" EB, które kultowe zostało po pewnym czasie, pewnie dlatego, że reklamy tak nam kazały - a w latach 90 to rzeczywiście była wyrocznia. Ludzie mieli łepetyny zryte propagandą i reklamy wypełniły tę pustkę. ""Czas na EB". Było to główne hasło reklamowe firmy." Hasło na miarę "geniuszu" ówczesnych speców od reklamy. Zresztą dopiero dziś reklama zaczyna zmieniać oblicze - pewnie dziadki po komunie odeszły z zawodu i nie będzie za wiele haseł w stylu "musisz to mieć", "najlepsze", "nowość" - czyli lat 30 i 40 ub.w. w takich USA... Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Jak widzę wstępna kampania reklamowa 12.06.11, 15:01 A co ci się nie podoba w "czas na EB"? hasło krótkie, chwytliwe i łatwe do zapamiętania. Brak wspomnianych przez ciebie ochów i achów. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... 11.06.11, 09:52 Dla Polaków wystarczą szczyny z kompanii piwowarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.dynamic.caiway.nl 11.06.11, 10:02 a gdzie sie podzial dawny okocim od kiedy wszedl calberhskonczyl sie dobry okocim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek po powrocie Frugo bedzie czas na EB IP: *.centertel.pl 11.06.11, 10:17 juz sie zaczyna marketing szeptany i sondowanie rynku, jak tylko wprowadzenie Frugo skonczy sie sukcesem to bedzie reaktywacja EB. Odpowiedz Link Zgłoś
sugarmice Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... 11.06.11, 10:20 Bądźmy szczerzy. EB nie jest kultowe. Padło, bo było przegazowanym sikaczem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu To my wam będziemy mówić, co macie lubić!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 10:22 "Poza tym w swoim portfolio mamy już silne marki jak Heineken i Żywiec, więc kolejna mocna marka zwyczajnie nie jest nam potrzebna - mówi Tołwiński." Ale może mnie jest taka potrzebna? Witajcie w świecie koncernów. Nie opłaca się na wielką skalę - więc nie będzie wcale. Ot - cała historia. Nie martwcie się, małe browarki was zwyczajnie podgryzą. Będziecie zawsze mieli ten swój knajacki target. Wszyscy inni będą smakować co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 10:55 Jest to klasyczny przykład wrogiego przejęcie w celu pozbycia się konkurencji. Tak samo postąpił żywiec z browarami bydgoskimi i zniknęła marka mająca 130 lat tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krscp Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 11:11 "Był to pierwszy lager w naszym kraju - do jego produkcji używane były drożdże dolnej fermentacji o niskiej temperaturze leżakowania pomiędzy 6 a 12 st. C. Dziś to nic nowego, bo większość popularnych piw na rynku to lagery, ale wówczas to była naprawdę unikatowa technologia." Hahaha. Takich bzdur już dawno nie czytałem. Jasne, a reszta browarów to niby ale'a warzyła? Lagery w Polsce są warzone co najmniej 100 lat wcześniej, niż się wydaje autorowi artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: 79.173.46.* 11.06.11, 11:42 > "Był to pierwszy lager w naszym kraju - do jego produkcji używane były drożdże > dolnej fermentacji o niskiej temperaturze leżakowania pomiędzy 6 a 12 st. C. Dz > iś to nic nowego, bo większość popularnych piw na rynku to lagery, ale wówczas > to była naprawdę unikatowa technologia." > Hahaha. Takich bzdur już dawno nie czytałem. Jasne, a reszta browarów to niby a > le'a warzyła? Lagery w Polsce są warzone co najmniej 100 lat wcześniej, niż się > wydaje autorowi artykułu. Autor ma (czesciowo) racje, a to wynika z niedokladnej terminologii, bo "lager" to niekoniecznie kazde piwo jasne. Dla Amerykanina Pils i Export to lager, dla Niemca juz niekoniecznie. W Polsce Eb reklamowano jako lager, zeby odroznic je on juz obecnych marek. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... 11.06.11, 11:36 .....(...)Jednak to nie w smaku piwa kryła się tajemnica sukcesu EB, tylko w reklamie (...) ....widzę.....smakosz to napisał.Drogi autorze....Pan jest zapewne młody i pije napoje na czasie czyli wino. aj waj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~artur warzonego według niezmienionej receptury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 11:41 "2 mln butelek piwa EB warzonego według niezmienionej receptury" Tu tkwi sedno. Niemcy piją piwo robione ze słodu jęczmiennego. W Polsce prawie nie ma takiego piwa - na etykiecie piszą "zawiera słód jęczmienny" zawiera go tyle co kot napłakał bo kukurydza jest tańsza. Lager z kukurydzy ma więcej alkoholu (powyżej 5%) i ogólnie nie ma smaku ale naród go kupuje. Browary małe też są różne, niektóre robią prawdziwe piwo ale niektóre udawane, tak samo jak wielkie koncerny. Dlatego czytajcie etykiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcxc Dziwna taktyka zywca IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.11, 12:56 Na mazurach czy rejonie baltyku jest duzo niemcow, wiec czemu tam w barach go nie sprzedaja? EB jako piwo do marketu sie nie nadaje, ale od czasu w barze mozna sie sikacza napic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henk Re: Dziwna taktyka zywca IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.11, 21:10 Bo ci Niemcy, co tam są, nie chodzą do barów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Dziwna taktyka zywca IP: 79.173.46.* 13.06.11, 00:11 EB jest w Niemczech piwem niszowym. Wielu nigdy go nie pilo i raczej tez pic nie bedzie. O tym, jaki jest jego status, wystarczy przekonac sie, jadac do jakiegos Getraenkemarkt i porownujac ilosc dostepnych skrzynek z innymi markami. Jego jest zwykle nawet mniej niz "modnych" ostatnio na polnocy bawarskich eksportow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benamuki Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 13:17 EB i 10,5 zapamiętałem jak solidnie gazowane, ciepłe kocie siki. Za to było takie świetne piwo z Elbląga jak EB red. Pamięta ktoś? Dzisiaj z masówki daję radę wypić tylko Lecha. Za to małe browarki: bomba. Obczajcie browar EDI www.browaredi.pl/produkty.php Wieś daleko od szosy, i browar gdzie sprzedają piwo w plastikowych 3 i 5 litrowych PETach! (można poprosić o łyk na spróbowanie przed kupnem) Wschowskie jest niezrównane! Niedawno byli na rynku we Wrocławiu ze swoimi piwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleg Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.spray.net.pl 11.06.11, 22:54 > EB i 10,5 zapamiętałem jak solidnie gazowane, ciepłe kocie siki. Za to było tak > ie świetne piwo z Elbląga jak EB red. Pamięta ktoś? Oczywiscie, jesli EB (w tamtych czasach) to tylko RED. Swietne piwo, ktorego smak wspominam do dzisiaj, a minelo juz ponad 10 latek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braniewiak Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.15.134.142.bransat.pl 11.06.11, 13:21 PIWO BYŁO PRODUKOWANE W BROWARZE W BRANIEWIE (GŁOWNIE) ZAWDZIECZAŁO SWOJA SPRZEDAZ SUPER WODZIE CZYM ELBLAG NIE MOGŁ SIE POSZCZYCIC. A MARKA PADŁA BO ZYWIEC SIE WOGOLE NIE SPRZEDAWAŁ I KONIEC BAJKI CZAS NA EB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heliogabal Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.dolsatbelchatow.pl 11.06.11, 14:16 polecam browary lokalne: witnica, grybów, gab, notecki, racibórz, lwówek śląski, ciechan.. jest tego trochę. Nawet w Łasku, mają tam takie fajne piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, w buteleczkach po 5 litrów, tylko wypić najlepiej tego samego dnia, żeby się nie zepsuło. Ale doznania smakowe w porównaniu z koncernówkami rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sęp Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.echostar.pl 11.06.11, 16:24 niestety, im więcej te lokalne piwa są sławne ponad swoim regionem, tym większe prawdopodobieństwo, że przejmie je któryś z 3 koncernów, aby je...zabić. Małe browary powinny być wspierane gdyż tylko one są jeszcze robione w spsób najbliższy technologii tradycyjnej, a koncerny to tylko sterylna chemia, po prostu wyreklamowana wydmuszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henk Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.11, 21:13 "Małe browary powinny być wspierane" Przez kogo? I po co? Chcesz to je sam wspieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzz Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.umed.lodz.pl 11.06.11, 16:39 Ciechan... prawda taka, że zaczęło im odwalać i kilkukrotny wzrost ceny choćby miodowego przez ostatni rok skutecznie zniechęca, pszeniczne mają najgorsze jakie kiedykolwiek piłem, mocne (? czerwona etykieta) da się pić, ale też nie powala. Zabijajcie miodowe dalej, jeszcze ceny podnieście. Odpowiedz Link Zgłoś
dinowar To Żywiec zniszczył EB! Tak jak Lech Fratera, 11.06.11, 14:37 czy inni wielcy (nie zawsze uczciwi) inne marki. A tamto EB było dużo lepsze niż obecny sikacz Żwyiec, Lech czy inne złote trunki, a nie piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a propos Kujawiaka Żywiec dokonał wrogiego przejęcie Browarów Bydg. IP: *.play-internet.pl 11.06.11, 15:37 Ten marketowy Kujawiak z Tesco to żałosne popłuczyny po super smacznym Kujawiaku produkowanym kiedyś przy ul. Ustronie w Bydgoszczy. Nazwa niby ta sama, ale po przejęciu naszego małego browaru bydgoskiego przez Żywca "przypadkiem" najpierw spadła jakość piwa, a potem w ogóle zlikwidowali nam browar a tereny poszły pod deweloperkę... Ten Kujawiak obecny nie ma nic wspólnego z oryginalnym, tego w ogóle nie da się pić, siki spod znaku Żywca :-/ Czasami idąc koło półek chce mi się po niego z sentymentu sięgnąć, ale z tamtym piwem nie łączy go nic prócz nazwy... Dlatego solidarnie bojkotuję wielkie browary i stawiam na małe, lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Re: Żywiec dokonał wrogiego przejęcie Browarów By IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 11.06.11, 18:47 zgadzam się z Tobą. To samo stało się z browarem Doilidy. Kiedyś produkowało sie tam doskonałe piwa takie jak np. Herbowe. Żubr tez był lepszy.Jak przejęła ich kampania utrącono ten browar . Aby sprzedawały się Tyskie szczochy .Z EB było to samo .Marka bardzo naraziła się Żywcowi.Ale co znamienne i Zywiec też kiedyś był dużo lepszy. Piwa w Polsce zepsuły wielkie grupy piwowarskie które podzieliły się rynkiem i niszczą smak piwa, włączając w to głupawe reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaah Re: To Żywiec zniszczył EB! Tak jak Lech Fratera, IP: *.unknown.vectranet.pl 11.06.11, 15:44 Nie Lech, tylko KP. Lech to marka piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sęp Re: To Żywiec zniszczył EB! Tak jak Lech Fratera, IP: *.echostar.pl 11.06.11, 16:17 widzę, że poglądy mamy podobne. Rzeczywiście o ile EB było piwem w zasadzie przeciętnym to ujmowało reklamą. Ale to co dzisiaj funduje marka Żywiec, Lech czy Tyskie to zwykłe sikacze, bez jakiejkolwiek wyrazistości, są przepuszczane przez maszyny byle szybciej do konsumenta. Straciły wszystko co sobą reprezentowały a została tylko droga reklama która podaje moim zdaniem niepotwierdzone informacje o tym że rzekomo zachwyca się nim po kolei Czech, Anglik, amerykaniec,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baba z GSu Re: To Żywiec zniszczył EB! Tak jak Lech Fratera, IP: *.access.telenet.be 11.06.11, 17:55 Lech zniszczyl tez 10.5 - moim zdaniem najlepsze piwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce si... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.11, 15:05 EB było cienkie, Niemcy piją bo pewnie jest tanie. Ale Żywiec to obecnie tylko chemiczne pomyje - marka silna głupotą i brakiem pojęcia wśród konsumentów. Zresztą znakomita większość piw "koncernowych" też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Kultowe piwo EB wciąż istnieje, ale w Polsce IP: *.icpnet.pl 20.02.13, 15:29 Kupi się w Poznaniu na Mickiewicza. byłem tam dzisiaj i kupiłem Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Te siki kultowe? 11.06.11, 15:16 Chyba dla małolatów, którym łatwo jest wcisnąć taki chłam dobrą reklamą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Te siki kultowe? IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 15:29 Co za bzdety?! EB było popularne, bo było inne od PRLowskiej szarzyzny. I było reklamowane. Siki jak każde inne masowe piwo. Bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leccinum Re: Te siki kultowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 18:13 > Co za bzdety?! > EB było popularne, bo było inne od PRLowskiej szarzyzny. To w 1993 roku kiedy pojawiło się EB mieliśmy jeszcze PRL? Na piwnym rynku nie było już szarzyzny, a EB było wtedy przyzwoitym piwem. Zepsuło się kilka lat później. Odpowiedz Link Zgłoś