Gość: al Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.play-internet.pl 17.06.11, 21:19 racja - nie pije tych gazowanych szczyn z wielkich koncernow - mam nadzieje ze pojda z torbami smakowe, zlekkim osadem, pachnace - to jest zdrowie oranzada w woreczku za komuny byla lepsza niz to co produkuja teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razdwatrzy Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 21:46 Tulko reginalne z małych browarów z tradycyjną recepturą. Mam dość goowna piwnego na dodatek pompowanego gazem. Wypiłem przed chwilą piwo z browaru ciechanów, piło się równiutko, ze smakiem, bez bekania po wypiciu, wzdęcia brzuch. Wszystko ułożone, chumorek , gębusia uśmiechnieta nie to co po jakimś niemieckim oszukanym piwie, Siki weroniki odstawiłem od dłuższego czasu, teraz pije polskie reginalne, niepasteryzowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: West Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 21:51 pychotka: www.jablonowo.pl/site/0/0/2,produkty/4,dla-koneserow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Piwo czeskie IP: *.icpnet.pl 17.06.11, 21:49 Tyle piszecie o piwie czeskim, a zobaczcie kto jest właścicielem większości czeskich browarów... Plzensky Prazdroj = SAB Miller, Starobrno = Heineken, Staropramen = InBev. Tam też wielcy gracze kontrolują większość rynku. Fakt, na pewno ilość małych/lokalnych browarów jest większa niż u nas przez co i gatunków więcej, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Podobnie jest wszędzie. Części ludzi smakuje miodowe, części porter - większości Lech, Tyskie albo Warka. I dobrze. Ci którzy piją piwa z małych browarów wcale nie są "lepsi" od reszty (a tak się chyba większości wydaje) a demonizowanie masowych piw hasłami o dodawaniu spirytusu itp jest niepoważne. Osobiście jestem fanem perły chmielowej i noteckiego, czasem lubię sobie kupić jakieś zupełnie nieznane mi wcześniej piwo w specjalistycznym sklepiku, ale właśnie - tylko czasem, dla odmiany. Na co dzień piję te Wasze "szczyny" i dobrze mi z tym, wcale nie uważam (większości) za złe piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Re: Piwo czeskie IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 22:09 W Czechach większość browarów jednak nie podpada pod koncerny, na szczęście. Tytułem przykładu wskazać można Chodovar, Policka, Svijany, Nymburk, Brunov, Rychnov, praskie browary restauracyjne (Matuska, Pivovarsky dvor), Strakonice itp. I nie chodzi o to, że jak ktoś nie pije koncernówek to jest lepszy, tylko te lokalne są lepszymi piwami, bo są po prostu piwami z prawdziwego zdarzenia. Decydują walory smakowe, ale oczywiście co kto lubi. De gustibus ..... Poza tym w Czechach nawet piwa przejęte przez koncerny trzymają formę (vide np. Velkopopovicky Kozel), bo w kraju piwnym nie spieprzą piwa, gdyż byłby to koniec marki. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak.nie Re: Piwo czeskie 18.06.11, 01:19 w każdym barze czeskim - radegast - obecnie koncernówka. W sklepie piłem staroplamen - zacna kiedyś marka - obecnie szampon gazowany. W Czechach jest ten sam syf co u nas. Nazywa się to prywatyzacja. Rozwaliło mnie to, ze spotkałem niedawno czecha po naszej stronie w barze i mówi - piję Żywce u was, bo to się jeszcze da pić, tych naszych piw to już się pić nie da. I to jest prawda, oni mają piwa jeszcze gorsze niż my obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Czech Re: Piwo czeskie IP: *.net.upcbroadband.cz 18.06.11, 13:13 Z lepszym Żywcem to bym się spierał, bo to kwestia tego co pił u siebie. Owszem, czeskie markety zalane są tanim browarem z Polski i Rumunii (7, max. 9 stopniowym), ale wciąż koncernowe Gambrinusy, Kozly, czy Pilzner bronią się swoim smakiem. Co do Staropramena to zgadzam się, że w porównaniu z tym, co było kiedyś, smakuje jak szampon. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że o smaku piwa decyduje też wiele innych czynników: sposób przechowywania, transportu, dystrybucji (kanjpiany certyfikat "za ciste trubky"), więc mało kto w Czechach napije się takiego syfu jak w Polsce. Lokalne browary też się sprzedają coraz lepiej i ich produkcja powoli przedostaje się do wielkich sieci (jak choćby rewelacyjny Kocour z Varnsdorfu). W lokalach w Pradze też można dostać coraz więcej produktów dobrej jakości, ale za to w Ostrawie nie widziałem nic poza okropnym Ostravarem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Piwo czeskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.11, 14:43 loklane browary może i się sprzedają coraz lepiej, ale w małych sklepach przy granicy już ich nie ma - a kiedyś były PS Jest jeszcze Zubr w czechach? To nie było smaczne, ale popularne swojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Różnica polega na tym, IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:06 że gdyby którykolwiek z tych browarów odważył się robić z Czechów jaja, które robi sobie z nas "Chemiczna Trójka" , to poszliby won szybciej niż przyszli. W Niemczech to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chlup Re: Piwo czeskie IP: *.szczecin.mm.pl 03.07.12, 21:44 Ciekawe ile lat ma piszący. Niestety młodzi piwosze już nie pamiętają smaku prawdziwego piwa, zanim do Polski weszły duże koncerny i zaczęly warzyć szczyny z proszku ixi. Wykupywały małe wcześniej dobre browary i zamykały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Alkohol szkodzi zdrowiu szanowni pijacy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.11, 22:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isztar Re: Alkohol szkodzi zdrowiu szanowni pijacy. IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 22:39 To nie pij Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Większość ludzkości jest innego zdania. Od tysięcy IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 23:15 lat zresztą. Jaki z tego wniosek ? Jesteś patologiczną jednostką posiadającą skrzywiony osąd rzeczywistowści. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 17.06.11, 22:44 Najlepsze jest piwo Raciborskie z browaru Zamkowego. Kto jeszcze nie próbował, zachęcam. Chociaż jest pasteryzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małe a cieszy Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.11, 00:08 Popieram raciborskie jasne jest super bursztynowy kolor piana stoi długo polecam tylko z ceną przesadzają ponad 5 pln w alkoholach świata i okolic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.11, 22:46 Garniturki się napinają, aby wyrobić target, ale zupełnie nie czają jednej elementarnej rzeczy. Tu w dużej części nie chodzi o niepasteryzowane, nieutwardzane, czy niesrane... Tu chodzi o to, że wielu ma już dość nabijania kasy szwabom z żywca, carlsberga czy heineshita. Ja kupuję tylko i wyłącznie Konstancin po 3,8 za butelkę i szwabskiego shitu nie wezmę do ust choćby był sto razy niepasteryzowany a bakterie z niego by sam prezes w dortmundzie pęsetą wybierał... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: 79.173.46.* 18.06.11, 21:04 Kolejny panslawista sie wzial. A teraz powiedz mi kochaniutki, do kogo "naleza" InBev, SABMiller, Heineken czy Carlsberg.... Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! 17.06.11, 22:55 Koncerny ze swoimi pseudo niepasteryzowanymi piwopodobnymi wyrobami mogą się schować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piłem, Re: Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.11, 01:21 piłem, doznałem orgazmu niemalże, to jest piwo jakie pamiętam z dZiecięctwa, z czasów maturalnych - kiedyś wszystkie tak smakowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! IP: 79.173.46.* 18.06.11, 17:37 Dzisiejsza receptura (nota bene od wskrzeszenia marki dwa razy zmieniana) nie ma nic wspolnego ze starym Lwowkiem, zarowno z czasow swietnosci, jak i z okresu dogorywania, kiedy warzyli tanie piwo dla wroclawskich barow dla meneli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eli Re: Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! IP: *.dynamic.mm.pl 30.07.14, 11:19 Hah, piłem to piwo w zeszłym roku, gdy byłem w Zajeździe Pod Zielonym Jajem. Rzeczywiście pyszne, szczególnie w tak klimatycznym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Re: Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! IP: *.net-serwis.pl 18.06.11, 19:27 No, za czasów maturalnych, to w ogóle wszystkie piwa smakowały ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Lwówek Śląski wspaniałe pyszne piwko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.13, 18:26 skończ pitolić takie jak było j€ż nie wróci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisznia Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.hari.cable.virginmedia.com 17.06.11, 23:01 Zadne ztych piw przedstawionych na fotce nie pochodzi z Pomorza !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jak na mój nos... Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: 178.218.231.* 17.06.11, 23:45 Artykuł sponsorowany, artykuł sponsorowany, artykuł sponsorowany....:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirinti Właściciel Ciechana ma rację IP: *.acn.waw.pl 17.06.11, 23:48 Jasne, że koncerny mogą robić piwo niepasteryzowane. Tyle, że jest ono utrwalane w inny sposób a tu chodzi o to, żeby piwo nie było utrwalone tylko świerze. Napewno Kasztelan jest lepszy od Żywca czy Tyskiego, które są totalnie przemysłowe, ale mimo wszystko piwa z małych browarów mają niepowtażalny smak. Cieszy mnie, że coraz łatwiej kupić piwo z małego browaru a wybór jest coraz większy. Szkoda tylko że nadal w pubach królują piwa przemysłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanepid Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: 178.218.231.* 17.06.11, 23:52 Mętne i z farfoclami nie zawsze oznacza zdrowe. Tak jak kupa, na skorupce jajka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta:)) Niemieckie!!! IP: 178.218.231.* 18.06.11, 00:01 A ja to najbardziej lubię naturalne, niepasteryzowane niemieckie kiełki;) Doskonałe na przewód pokarmowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małe a cieszy Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.11, 00:12 a kiedyś na Grzybowskiej to było piwo świeży KRÓL. I komu to przeszkadzało??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz.kamuflazu Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.skynet.net.pl 18.06.11, 00:13 Gó... sięznacie na piwie. 30 lat temu był lokalny browar w Wiązownej. Piwko było świeże w butelkach 0,33l. Mogło stać maksymalnie 3 dni, potem były fusy i kwas, ale nigdy nie było problemu, było wypite po dostawie do sklepu, było super, każdy czekał na dostawę 2 godziny wcześniej. To były czasy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajo Re: Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopi IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 00:38 > Tylko Noteckie! Czyli także PROLETARYAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amx mikrofiltracja=pasteryzacja IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 01:27 więc niech koncerny nie chrzanią... co nie znaczy że Łomża czy Kasztelan nie smakują 100x lepiej od Żywca, Warki czy Lecha - (tych sików już w ogóle nie kupję) popijając "Lwówek książecy" - pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akla Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 01:32 trochę zachowania proporcji bym radził - piwo w Polsce w ostatnich 20kilku latach bardzo się poprawiło dzięki konkurencji wielkich koncernów - ani małe browary nie takie cudowne, ani duże nie takie straszne- niedawno kupiłem 2litrową butlę mojego ulubionego Koreba i musiałem wylać, bo ktoś butli nie wypłukał i piwo ludwikiem jechało Odpowiedz Link Zgłoś
jaromir.warcholak Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiuj... 18.06.11, 06:37 "Piwa z dużych koncernów poddane są natomiast tak zwanej zimnej pasteryzacji poprzez sterylizowanie" Co za nieuk to napisał??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loki "stołeczny browar Królewskie" IP: *.acn.waw.pl 18.06.11, 06:52 Pojedź na Grzybowską tępy pismaku i zobacz co zostało z browaru.OD LAT NIE ISTNIEJE!!! Kolejny debilek,który łyka reklamowe gó... jak gęś kluski. Pisz lepiej o modzie dla pedałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perszing Koncerny są od zarabiania kasy - na nas IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.11, 07:24 Skoro piwo jest mikrofiltrowane - to tak jakby wydoić krowę z mleka, po paru godzinach zrobić z tego uht i napisać "Świeże mleko od krowy "podgrzewane" :) Poza tym pamiętacie jak kiedyś na butelkach było napisane np. alkohol 5%, ekstrakt 12%? Jeszcze jak byłem mały, to się ojca pytałem co to za piwo co ma 12% alkoholu :) A teraz spojrzałem na "probably the best beer in the world" i co jest: alkohol. 5%, zawiera słód jęczmienny. To wszystko. Ciekawe dlaczego tylko tyle napisali, na 99% nie podają reszty, bo chemia, syf, żółć, E666 i zawartość ekstraktu na poziomie karygodnym. Niestety koncerny robią chemiczną szmirę, ponieważ koncerny nie są od robienia piwa tylko od zarabiania kasy dla akcjonariuszy. Równie dobrze mogą się zająć przerzucaniem gnoju nowoczesną metodą, byle kasa z tego była słuszna. CHWAŁA MAŁYM BROWAROM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Re: Koncerny są od zarabiania kasy - na nas IP: 79.173.46.* 18.06.11, 21:14 > Niestety koncerny robią chemiczną szmirę, ponieważ koncerny nie są od robienia > piwa tylko od zarabiania kasy dla akcjonariuszy. Równie dobrze mogą się zająć p > rzerzucaniem gnoju nowoczesną metodą, byle kasa z tego była słuszna. Pytanie za 100 punktow? Czy male browary sa zatem organizacjami charytatywnymi i dzialaja na zasadzie non-profit? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pankracy małe browary IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 06:19 Oczywiście, że nie są, ale mają nad głową akcjonariuszy w mercedesach, dla których nieważny jest smak piwa, ważne żeby go się dużo sprzedawało. A mali i tak wiedzą, że "wyżej d..y nie podskoczą", nigdy nie będą producentem globalnym, więc starają się robić na tyle dobrze aby zaistnieć na rynku lokalnym. A jak będą robić takie samo g..no jak "koncernowe" browary to ich nie przeskoczą, bo nie wydadzą tyle na reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Kasztelan ma na puszcze napis Browar Sierpc IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 07:43 czy to prawda że jest on robiony w Szczecinie? jeżeli tak to czy producent może tak kłamać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna nie ma już stołecznego browaru panie redaktorze IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 07:44 piwo Królewskie jest produkowane w Warce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perszing Jeszcze odnośnie żółci bydlęcej w piwie IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.11, 07:47 Polecam artykuł: bit.ly/cvU1DJ Cytat: "– Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jeszcze odnośnie żółci bydlęcej w piwie IP: 178.218.231.* 18.06.11, 09:24 Oj... wyniki tej kontroli bardzo by zdziwiły tych wszystkich "smakoszy", którzy płodzą te komentarze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perszing I jeszcze jeden ciekawey artykuł.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.11, 07:51 bit.ly/lGRA1F Cytat: "- Co czwarte skontrolowane, a nie obecne na rynku piwo posiadało wady dotyczące znakowania i parametrów fizykochemicznych. Polski rynek piwa to ponad 34 mln hl rocznie, z czego 90 procent jest produkowane w browarach, gdzie do produkcji wykorzystuje się najnowsze skomputeryzowane technologie, dzięki którym produkowane są idealnie czyste i smakowo stabilne gatunki piwa – wyjaśniła Danuta Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie. " No jak się tak Pani oburza, na anonimowe wyniki kontroli, to może dobrze by było, że organ dokonujący kontrolę podawał, które marki kontroli nie przeszły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta To wszystko pic... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 08:45 jakie niepasteryzowane ?!?!?! I mające trwałość kilka miesięcy ??? To pic i marketing, a ciemnota płaci jak za nie wiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś