Dodaj do ulubionych

Suplementacja

03.11.05, 13:59
Poruszylismy sprawe suplementacji. Zastanawiam sie tylko nad jedna rzecza czy
stosowanie suplemententow i innych podobnych substancji mimo ze sa
atestowane /czyli stwierdzono ze nie moga zaszkodzic/ bez diagnozy lekarskiej
jest prawidlowe, skad wiadomo ze ten wlasnie preparat jest nam potrzebny i
czy zwiazki lub witaminy zawarte w nim zostana przysfojone czyli nie wydamy
pieniedzy na darmo. Bylem na spotkaniu gdzie podekscytowane panie opowiadaly
o rewelacyjnym producie. Jednej wyleczyl nerki innej watrabe trzecia schudla
a czwarta kupila bo czasem ja "strzyka" w kregoslupie.
Czy nie warto wpierw skorzystac z jednej z metod badawczych aby nie wydawac
pieniedzy na darmo lub wrzecz nie zaszkodzic sobie?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: Suplementacja 03.11.05, 20:31
      powiedz , jaką metodę badawczą masz na myśli...szczerze.
      • jkw2 Re: Suplementacja 03.11.05, 21:18
        Ja robilem badanie wlosa i mialem zalecona suplementacje.
    • gxpert Re: Suplementacja 03.11.05, 21:56
      Pytanie: jaki rodzaj suplementu masz na myśli? Są środki które działają ogólnie wzmacniająco na organizm i np. doprowadzają go w efekcie do stanu homeostazy. Ale są także takie które mają działanie ściśle terapeutyczne (są defacto lekami) i tu można sobie zrobić kuku jeśli nie ma się wystarczającej wiedzy na temat właściwego stosowania.
      • network-poland Re: Suplementacja 03.11.05, 22:41
        Zdecydowanie lepiej zasięgnąć opinii fachowca. Mimo, że to tylko ziółka, ale
        jednak polecam :)Wiele suplementów ma mocne i potwierdzone działnia lecznicze.
        • romek744 Re: Suplementacja 03.11.05, 23:05
          eeeee ja tam wolę setkę czystej z rana.
          romek
          • vitalia Re: Suplementacja 03.11.05, 23:40
            romek...wychodzisz z założenia,że kto pije i pali ten nie ma robali???
        • gxpert Re: Suplementacja 04.11.05, 10:02
          Fachowca powiadasz? Czyli?
    • tatakazik Re: Suplementacja 04.11.05, 20:11
      Mnie się wydaje, że "metod badawczych" jest wiele.
      Można z nich korzystać, wykonują je fachowcy znający się na tym co robią.
      Zalecają po takim badaniu odpowiednie postępowanie.
      Jednak wiele osób nie chce z nich korzystać uważając, że jest to "niepotrzebny
      wydatek", wierzą że badania które im zaleca lekarz rodzinny są wystarczające,
      bo jest to "za darmo".
      A co będzie jak lekarze powiedzą, że wyczerpał się limit.
      Czy osoba potrzebująca badań musi wierzyć w to że tak ma być?
      Czy czasem nie jest lepiej samemu zadbać o siebie?
    • justa_79 Re: Suplementacja 04.11.05, 20:23
      są pewne oznaki (np. trądzik, sucha cera, wypadające włosy, łamliwe paznokcie
      itp.) oraz pewne sytuacje (np. palenie papierosów, opalanie się itp.), które
      wskazują na rodzaj suplementacji, jaki jest potrzebny. jeśli ktoś interesuje
      się swoim zdrowiem, to po prostu szuka, jakie mogą być przyczyny takiego stanu
      rzeczy (a raczej zdrowia) i wychodzi mu, że ma niedobory tego czy tamtego, więc
      sięga po odpowiedni preparat. ale oczywiście pewne metody badawcze też są
      ważne, ja np. robiłam badanie poziomu antyutleniaczy w skórze bezinwazyjną
      metodą, i wyszło mi, że antyutleniaczy akurat mam odpowiedni poziom :) ale
      jeśli np. mam krucze naczynka na twarzy, to nie muszę tego stwierdzać żadną
      metodą, bo to widać gołym okiem, więc sięgam po preparaty, które zawierają
      substancje wzmacniające i uszczelniające naczynka. a takie rzeczy, jak poziom
      cukru we krwi czy poziom cholesterolu to już sobie można zmierzyć.
      • vitalia Re: Suplementacja 04.11.05, 23:53

• vitalia Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 00:53
      Trzeba być świadomym swego organizmu.
      Z badań krwi można wyczytać wiele, ale napewno nie poziomu antyutleniaczy czy
      karetonoidów. O ile wiem, w Polsce jest jedno tylko urządzenie,które jest w
      stanie zbadać poziom antyutleniaczy..A skoro już wiemy że poziom jest zbyt
      niski to już wiemy czym się suplementować..Nie chodzi tylko o witaminy,ponieważ
      te akurat najlepiej spożywać w pokarmach,,chyba że organizm wyczerpany po
      chorobach trzeba wzmocnić.A antyutleniacze chronią nas przed chorobami a w
      szczególności przed rakiem.
      • romek744 Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 01:53
        o jejku: Antyutleniaczy, karetonoidów, suplementować i w dodatku homeostaza...
        Nic nie jażę. Mówię Wam, seta z rana i wellness jak śmietana.
        Żarty żartami, ale tak na serio to to jest według mnie za bardzo skomplikowane
        jak na network, który z samego założenia ma być prosty. Pojawiły sie ostanio na
        rynku produkty, kórych prezentacje nie wymagają kilku miesięcy na udowodnienie
        ich działania - kwintesencja network marketingu: mówisz i masz.
        romek
        .
        • gxpert Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 08:26
          OK, Mówisz i Masz... A gdzie wiarygodność?
          Nie to żeby kogoś przekonywać, sztuką jest umieć argumentację na potrzeby danego
          człowieka! Wcisnąć można wszystko - nawet jak nie jest w czopku - ale
          umiejętność doradzenia to także prawdziwy network. Bowiem prawdziwy networkowiec
          to bardziej doradca niż sprzedawca, choć de facto wszystko prowadzi do sprzedaży.
        • justa_79 Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 10:33
          ja tam już wolę, żeby to było miesiącami badane i udowadniane. po pierwsze
          dlatego, że chcę mieć pewność, że to, co biorę, jest bezpieczne i że na pewno
          zawiera to, co twierdzi etykieta (standaryzacja). po drugie, klienci są
          podejrzliwi, nie każdy rozumie, że suplement to nie lek i nie musi być
          sprzedawany w aptece - wtedy wyniki badań, potwierdzające bezpieczeństwo i
          skuteczność suplementu, mogą takiego klienta przekonać.

romek, a o jakim Ty mówisz suplemencie, co to ponoć nie potrzebuje badań? ;)
          • romek744 Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 18:58
            Nie nie justa, nie mam na myśli suplementu. Chyba nie ma takiego suplementu,
            który zadziała w godzinę? Tylko chodziło mi o to, że na pewno trudno jest
            sprzedawać ludziom suplementy ponieważ nie można od razu zaprezentowac jakie
            dają one efekty, troszke tak jak z ubezpieczeniami, trzeba człowieka przekonać,
            żeby zainwestował w coś co mu da rezultat za jakiś czas albo i nawet nie.
            Myślę, że to bardzo trudne produkty do sprzedawania i trzeba być na prawdę
            dobrym sprzedawcom z odpowiednimi cechami, żeby zajmować się suplementami, w
            porównaniu np. z garnkami, kosmetykami, ściereczkami albo nanoproduktami,
            których działanie i efekt można pokazać podczas prezentacji.
            romek
            • justa_79 Re: Dobrze justa prawi 05.11.05, 22:26
              aha, rozumiem. ale napisałeś, że pojawiły się ostatnio na rynku takie produkty,
              że mówisz i masz, więc na pewno miałeś na myśli coś konkretnego ;) bo kosmetyki
              i ściereczki to istnieją od dawna ;)
            • tatakazik Re: Dobrze justa prawi 06.11.05, 12:14
              Ja też uważam, że jest trudno wskazać na efekty
              przy zastosowaniu suplementów.
              Zdobycie klienta na ich używanie jest szczególnie trudne.
              Natomiast gdy ten klient o tym przekona się, to jest zadowolonym konsumentem.
              Trzeba jednak o niego dbać, informować o kolejnych zastosowaniach,
              doświadczeniach innych użytkowników itp.
              Są suplementy działające tak jak lekarstwa, dosyć szybko.
              Bez skutków ubocznych, bez uzależnień, bez chemii.
              Mam oczywiście na myśli te, którymi się zajmuję.
              Są pozyskiwane z naturalnych źródeł: wyciągi z pożywienia, koncentraty itp.
              O innych suplementach nie będę mówił ponieważ ich nie znam.
              O tym powinni opowiedzieć Ci co je stosują, polecają i zajmują się nimi.
              Jest wiele takich, potrzebnych, skutecznych i przystępnych.
              • jkw2 Re: Dobrze justa prawi 06.11.05, 19:24
                Efekty dzialnia suplementow moze nie sa widoczne natychmiast chociaz pewnie nie
                we wszystkich przypadkach. Musimy jednak wiedziec, ze zmiany chorobowe tez nie
                sa natychmiast widoczne, choroby rakowe czy cukrzyca buduja sie czesto w
                organizmie w ciagu nawet 20 lat i sa skutkiem zlego zywienia i stylu zycia.
                Czym wieksza bedzie swiadomosc ludzi tym latwiejsza bedzie sprzedaz suplementow.
                Mysle, ze powinnismy zdefiniowac tez slowo suplementy.
                Czy Waszym zdaniem sprzedawcy suplementow moga doradzac je przy okreslonych
                chorobach czy nie jest to juz domena lekarzy?
                Pozdrawiam
                • vitalia Re: Dobrze justa prawi 06.11.05, 20:00
                  Najprościej iść w stronę profilaktyki zdrowia.....Nie wolno nam leczyć ludzi i
                  mówić e to co oferujemy leczy,nawet jeśli jesteśmy o tym przekonani...
                  • tatakazik Re: Dobrze justa prawi 06.11.05, 20:48
                    Oczywiście, tak powinno być.
                    Lekarze są od leczenia zaistniałych chorób.
                    Suplementacja niech będzie zabezpieczeniem przed tymi chorobami.
                    To jest profilaktyka.
                    Dlaczego wielu nie wierzy, że jest to tańsze?
                    Przy suplementacji nie leczmy jeżeli nie jesteśmy lekarzami.
                    Lekarz zalecając suplementację może z tego uczynić leczenie.
                    I tylko on to może robić.
                    W czasie choroby suplementacja może wspomóc leczenie farmakologiczne,
                    jednak o tym czy zastosować dodatkowo suplementy powinien decydować lekarz.
                    Jest jednak pytanie:
                    Czy lekarz je zastosuje jeżeli nie zna ich działania?
                    Czy będzie je polecał gdy nie uczył się o nich?
                    Jaki lekarz będzie je polecał?
                    • jkw2 Re: Dobrze justa prawi 06.11.05, 22:13
                      Spotalem sie osobiscie ze zdaniem lekarza chyba jednego z lepszych fachowcow w
                      Polsce /od zdrowego zywienia/ ze dystrybutorzy firm sprzedajacych suplementy
                      maja wieksza wiedze na ten temat od przecietnych polskich lekarzy.
                      Problem jest w tym ze wiekszosc lekarzy jest nastawiona na zyski, a zdrowy
                      pacjent jest dla nich nie rentowny. To tak jak dla ZUSu najlepiej gdybysmy
                      wszyscy nie dorzyli emerytury.
                      Polecac bedzie tylko ten, ktory ma na ten temat wiedze i wykonuje swoj zawod z
                      powolania.

Pozdrawiam
                      • gxpert Re: Jasne... 08.11.05, 08:55
                        JKW2 jest kobietą? :))) Miło...
                        No dobrze, to prawda co napisałaś. Żle jednak, że wielu dystrybutorów "zdrowia"
                        też jest nastawiona na zysk a nie na autentyczną pomoc potrzebującemu.
                        Przede wszystkim pomóc, postawić na nogi jeśli chodzi o zdrowie, a potem pomóc
                        stanąć na nogi ekonomiczne - i od tego momentu etyczne jest zarabianie na tej
                        wiedzy, czyli budowanie swojego biznesu MLM.
                        • jkw2 Re: Jasne... 08.11.05, 09:25
                          Skad taki wnoisek?
                          Jestem doroslym facetem majacym rodzine i mysle ze o prawidlaowej orientacji.
                          Jest ok. troche humoru nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka