Dodaj do ulubionych

Karty zbliżeniowe

18.11.11, 11:04
Witam, nurtuje mnie jedna kwestia dotycząca kart zbliżeniowych. Czy one są bezpieczne? Słyszałem plotki o złodziejach z czytnikami, nie wiem ile w tym prawdy. Poza tym przy małych transakcjach niepotrzebny jest ani podpis ani PIN. Czy można taką kartę zabezpieczyć?
Obserwuj wątek
    • flem13 Re: Karty zbliżeniowe 18.11.11, 12:53
      Nie wiem czy to prawda z tymi złodziejami, gdyby kradli to chyba nie było by problemu z wyśledzeniem gdzie zostały wysłane pieniądze prawda?
    • cosmo32 Re: Karty zbliżeniowe 18.11.11, 15:51
      Mnie tam jeszcze nikt nie okradł i nie miałem żadnych problemów.
    • ilosh Re: Karty zbliżeniowe 23.11.11, 10:15
      Przyznam się, że obawiam się tych kart i posiadam jedną ale nie używam...
    • swizer Re: Karty zbliżeniowe 25.11.11, 15:57
      Ze swojej strony mogę jedynie polecić, bo używam od dłuższego czasu i nie miałem problemów.
      • Gość: Robert Re: Karty zbliżeniowe IP: *.icpnet.pl 29.11.11, 11:27
        Mam w PKO BP. Bardzo przydatna sprawa, przyspiesza transakcję. Nie obawiałbym się kradzieży. W końcu i tak nie można nią płacić każdej sumy, a tylko drobne (do 50zł). Jeszcze się nie spotkałem z tym, że kogoś tak okradziono.
        • swizer Re: Karty zbliżeniowe 01.12.11, 10:43
          No tak ale takie ograniczenia mogą być też niewygodne dla Nas.
    • wszystkozle Re: Karty zbliżeniowe 30.11.11, 13:10
      Te karty są mało bezpieczne. Również słyszałam o złodziejach z czytnikami. Na różnych forach można o tym poczytać. Ja nie ufam takim kartom.
      • Gość: Robert Re: Karty zbliżeniowe IP: *.icpnet.pl 01.12.11, 09:43
        To chyba trochę miejska legenda. Fakt, można przeczytać, że tego typu karty są niebezpieczne, ale tylko można. Nie twierdzę, że zabezpieczenia są idealne, ale bez przesady. Zresztą po to jest ograniczenie do 50 zł.
    • Gość: Mirekkkkkkkkkkk Re: Karty zbliżeniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 22:47
      Tez sie ostatnio zastanawialem nad bezpieczenstwem pay passa i szukajac informacji trafilem na fajne forum z tym tematem www.forum.pieniadz.pl/karta,zblizeniowa,pay,pass,czy,bezpieczna,t18476.html

Polecam poczytać.
    • nositz Re: Karty zbliżeniowe 22.03.12, 10:20
      Możliwość wyciągnięcia pi9eniedzy z takiej karty teoretycznie istnieje. Jednak na razie nie jest to technologia powszechna :-) Są w sprzedaży "portfele" na takie karty, które mają chronić przed jej "przypadkowym" odczytem, ale nie wiem czy warto w nie inwestować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka