Dodaj do ulubionych

Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz...

• Gość: vcx Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 17:56
      żeby zaparzona kawa była dobra trzeba kupić dobrą nie mieloną kawę a urządzenie ma ja zmielić przed zaparzaniem a nie kupować jakiś ekspress na jakis sz.ajs z kapsułek
    • bnch Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma 12.12.11, 17:58
      Chyba kogoś rozum i smak opuścił. Te wynalazki na kapsułki mają w środku proszek i ta kawa to jest jakieś rozpuszczalne gó.... To że lepiej smakuje, niż ten ściek, którym jest normalna kawa rozpuszczalna, nic nie zmienia. Jakim cudem proszek może być lepszy, niż świeżo zmielona, dobrej jakości kawa?
      • Gość: gość Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:50
        To nie jest prawda. Nie maja proszku - rozmontuj kiedyś taką kapsułkę to się przekonasz.
      • Gość: kalambur Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.nowydwormazowiecki.vectranet.pl 12.12.11, 19:03
        Nie masz racji.
        Myślałem podobnie gdy żona kupiła ekspres Tchibo Cafissimo (koszt podobny jak tego Siemensa z tego "testu"). Byłem przekonany że w kapsułkach jest rozpuszczalny szajs, z mleczkiem, cukrem i innymi dodatkami w zależności od koloru kapsułki. Tak jest np. w ekspresach Dolce Gusto.
        Jednak, o dziwo w kapsułkach Tchibo jest zwykła, mielona kawa. Mleczko można spienić oddzielnie, jest spieniacz. Poza tym wszelkie dodatki smakowe (cukier, czekolada, itp.) można już sobie dodać prosto do filiżanki.

A najfajniejsze jest to, że te kapsułki można bez problemu otworzyć zrywając folię z wierzchu i przez otwór na spodzie wypychając cały wkład zwykłą wykałaczką.
        A potem... jeśli ktoś nie lubi kawy Tchibo, może wsypać do środka dowolną kawę mieloną, zamknąć i użyć pononie w ekspresie ;)
        Jedna uwaga, kapsułki mają różne średnice otworów w plastikowych "koszyczkach/filtrach", więc jeśli ktoś sam mieli kawę bardzo drobno, to może się okazać że część fusów trafi do filiżanki. Nie grozi to uszkodzeniem/zapchaniem ekspresu, ale fusy w kawie z ekspresu to jednak kiszka.

Generalnie polecam, całkiem praktyczna rzecz i po roku użytkowania nie szwankuje. Czyszczenie jest szybkie i proste, w przeciwieństwie do ekspresów z młynkiem.
        • Gość: kris uwaga, platna reklama tchibo! IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.11, 20:01
          uwaga, reklama tchibo caffisimo napisana przez studenta! Dostal za tak dlugi tekst 30 groszy!
          • Gość: kalambur Re: uwaga, platna reklama tchibo! IP: *.nowydwormazowiecki.vectranet.pl 12.12.11, 21:10
            Pudło kolego. Nie mierz innych swoją miarą.
            Studia to ja skończyłem dobre 10 lat temu i nie po to studiowałem, żeby dziś żebrać o jakieś 30gr produkując reklamowe komentarze w sponsorowanych artykułach. Mam lepsze źródło dochodu.

Czy jeśli napiszę, że kapsułkę Tchibo napełniłem kawą Jacobs czy Lavazza, to dostałem po 30gr od każdej z tych firm, bo ich nazwy pojawiły się w artykule o ekspresach?

Miałem ochotę podzielić się spostrzeżeniami na temat taniego ekspresu, po ok. roku jego użytkowania, więc to zrobiłem. Może komuś przyda się informacja o możliwości wielokrotnego wykorzystania kapsułek, które można uzupełniać dowolną kawą.
            Sądzę że od Tchibo nie dostałbym tantiemów za rozprzestrzenianie takich informacji, skoro im zależy aby zarabiać właśnie na tych gotowych "wkładach", bo sam ekspres jest względnie tani.
          • Gość: kawosz Re: uwaga, platna reklama tchibo! IP: *.jmdi.pl 02.01.12, 11:05
            Dolce Gusto ma też w ofercie zwykłą kawę 16 kapsułek więc wybierasz czy 8kapsułek kawy+8 mleka czy 16 kaw w pudełku. W dodatku spory asortyment nawet z czekoladą do picia. Cena do 20zł. Tanim systemem jest Tchibo gdzie kapsułka kosztuje 1zł i ekspesy są niedrogie. Najdroższy sytem Nespresso wybrałem ja i żałuję. Jest w nim tylko kawa kapsułki średnio 1.60zł drogie ekspresy wielkość kawy duża 110ml espresso 40ml. W ofercie 16 rodzajów kawy o różnej intensywności i róznym smaku z czego większość to espresso. Lungo czyli duża kawa to tylko 3 rodzaje niezbyt mocnej kawy i jedna bezkofeinowa słaba. Reszta to espresso. A smak jak to smak nie uważam żeby był lepszy od innych producentów. Obecnie na rynky z kapsułek przoduje Tassimo na kapsułki. Ceny porównywalne do Dolce Gusto tylko łatwiejsza obsługa.
        • Gość: Zbylut Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 22:47
          > Myślałem podobnie gdy żona kupiła ekspres Tchibo Cafissimo (koszt podobny jak t
          > ego Siemensa z tego "testu").

Sekretem tego siemensa nie jest sam ekspres ile kapsulki z ktorych korzysta. Korzysta z nespresso, ktore jako jedyne z kapsulkowcow nadaje sie do spozycia (moim skromnym zdaniem). W nespresso masz 16 rodzajow kaw, plus 3-4 rodzaje kaw smakowych, plus jakies tzw. limitedy (czyli mieszanki sprzedawane przez krotki okres czasu).
          IMVHO z kapsulkowcow dostepnych u nas jest nespresso, dlugo nic, potem dolce gusto a na samym koncu wlasnie tchibo.
      • Gość: rety666 Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.11, 05:57
        w środku jest zwykła kawa, a nie jakieś chmiczne ustrojstwo. co innego to jej ilość. dla mnie to stanowczo zbyt mało by poczuć klepnięcie ale głupie baby z biura łatwo leca na efekt placebo więc są zadowolone. bo kto przy zdrowych zmysłach kupuje do domu ekspres do kawy na kapsułki?
        • Gość: Zbylut Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 10:48
          > bo kto przy zdrowych zmysła
          > ch kupuje do domu ekspres do kawy na kapsułki?

Ktos kto chce sie napic dobrej kawy a nie poczuc "klepniecie" ?
          Jak chcesz zeby Cie "klepnelo" idz do apteki i kup sobie krople z kofeina. Wyjdzie duuuzo taniej a do tego mozesz sobie dozowac "klepniecie".
    • Gość: mata Co za debile testuja cos czego nie ma na polskim IP: *.ipcom.comunitel.net 12.12.11, 17:59
      rynku ??
    • pregierz Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 12.12.11, 18:03
      Powiem wam od serca: mam to w dupie.

• mirafas Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 12.12.11, 18:10
      Mam kawiarkę, kawa jest gęsta, czarna i mocna. Pycha :D
    • Gość: adi Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... IP: *.adsl.alicedsl.de 12.12.11, 18:11
      Ten Saeco dostal jedne z najwyzszych not wsrod expresow w niemieckich testach Sam uzywam Primeae ktory ma taki sam blok zaparzajacy i nie moge powiedziec zeby cos go wyprzedzilo Testowalem juz droższą jure melite i delonghi Jak dla mnie najlepszy wiec test mi smierdzi na odleglosc Oczywiscie jezeli za priorytet biora smak kawy a nie np obsluge bo faktycznie istne tamagotchi, ten ekspres jest za maly i codziennie trzeba cos oprozniac dolewac czy plukac

Napiszcie wkoncu cos o swoich ekspresach
    • Gość: kawosz Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 18:24
      Ekspresy do kawy, zwłaszcza te droższe, mają regulacje umożliwiające dopasowanie jakości kawy do swoich upodobań. Wymaga to jednak czasu i kilkudniowych regulacji. Nie sądzę, by testujący zadali sobie taki trud.
      • Gość: asd Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.acn.waw.pl 12.12.11, 18:31
        czyli pokrętło: od "wstrętna" do "powalająca"?

-jaką chcesz kawę?
        -kiepską poproszę
        • Gość: król_Dżuljan Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:47
          Zazwyczaj, temperatura wody, stopień zmielenia (drobno, grubo), faktycznie dobra regulacja to podstawa.
          Ponieważ ekspresy są jakoś fabrycznie ustawione, to w grupie testowej mogły się trafić modele lepiej ustawione pod konkretną kawę, przy zmianie ziaren wyniki mogłyby być zupełnie odmienne. Nie dowiem się jednak, bo nie kupuję kota w worku i nie zapłacę za test, nie znając metodologii.
    • Gość: OooO Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 18:28
      Ekspres to sprawa trzeciorzędna. Po pierwsze świeżo palona kawa. To co stoi w sklepie na półkach może być palona nawet 1,5 - do 2 lat temu. Za te same pieniądza można w necie kupić kawę, która była palona 7 dni przed dostawą. Na opakowaniu są podane daty palenia i zdatności do spożycia. Na kawach sklepowych zazwyczaj jest tylko ta druga data. Po drugie mielenie kawy. Porządny młynek żarnowy z regulacja grubości mielenia. Też miałem obiekcję że te dwie rzeczy są najistotniejsze dla jakości zaparzanej kawy lecz szybko się przekonałem że nie ma sensu pakowania wielkiej kasy w ekspres, góra 400-500 pln.
    • wikal Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 12.12.11, 18:36
      Każą płacić za test? Niech się wypchają! Mój ekspres ciśnieniowy nazywa się De Longhi Caffe Treviso. Kosztował mnie 390 zł., obecnie kosztuje 290 zł. I parzy świetną kawę! Rzecz w tym, żeby była świeżo i właściwie zmielona albo przynajmniej przechowywana w odpowiednim do tego pojemniku . No i oczywiście dobrej jakości (kawy różnią się od siebie zasadniczo i nieprawdą jest, że w Polsce sprzedają lurę!). Wtedy jest pycha i ekspres nie ma tu nic do rzeczy. Wszystkie mają 15 bar ciśnienia, więc gdzie niby różnica? W cenie! Kapsułek nie cierpię. to bardzo kosztowna zabawa dla kogoś, kto pije dużo kawy, do tego ta sterta opakowań... Szanujmy to nieszczęsne środowisko choć trochę!
    • ewa12321 Zwyciezca korzysta z kapsli Nespresso 12.12.11, 19:40
      Bylam ciekawa, a taka rzecz mozna dosc latwo sprawdzic w internecie.

To nie maszyna zwyciezyla, to kapsle. Nespresso pakuje swoja kawe w absolutnie szczelne aluminiowe opakowania. To one powoduja, ze swiezo zmielona kawa, produkt o najwyzszej ilosci zwiazkow aromatycznych, jakie znamy, nie traci przez nawet 3 lata swojego aromatu. Te same kapsle dadza taka sama dobra kawe takze w innych automatach, ktore te kapsle wykorzystuja. Ja mam np. Turmix, ale i DeLonghi jest na rynku. A ostatnio w sklepach Nespresso (to bardzo eleganckie sklepy, gdzie zakupy traktuje sie jako cos wyjatkowego) oferuja kilka innych automatow.

Te kapsle sa drogie. Dla zwyklego Espresso (40 ml) kosztuje jeden kapsel 0,33€. Tzw. Lungos (dla ilosci kawy 120 ml) to juz kwota 0,37€. A przed swietami pojawiaja sie takze kawy aromatyzowane, gdzie kapsel kosztuje juz 0,42€. W opakowaniu jest 10 kapsli. Nespresso ma chyba z 10 roznych gatunkow kawy w kapslach, kazdy znajdzie wiec cos dla siebie.

Kilka sieci supermarketow postanowilo podrobic te kapsle. Sa one w normalnej cenie: 2,9€ za 10 sztuk. Wyprobowalam jeden raz kazdego z dwoch roznych typow: w jednym przypadku kapsel jest opakowany w folie. Sam kapsel jest z plastiku. Po rozerwaniu folii aromat kawy wyczuwa sie w folii, sama kawa smakuje mdlo. W drugim przypadku konkurencja, takze za podobna cene (czyli o prawie 30% nizszej niz aluminiowe kapse firmy Nestle) oferuje kapsle ze specjalnie przygotowanej skrobi, maja sie przez to szybciej rozkladac. Ale i z tych kapsli kawa jest nieporownywalnie slabsza i mniej aromatyczna. Wole wiec kupowac drozsze, roznokolorowe aluminiowe kapsle i miec zawsze mozliwosc zrobienia sobie aromatycznej kawy bez oznak zwietrzalosci. Od czasu, jak u nas stoja te maszyny, wydajemy na kawe majatek (wczesniej w ciagu roku zuzywalo sie moze 250 kawy mielonej, jestesmy w zasadzie herbaciarzami)

Jezeli w domu stoi urzadzenie, ktore kazdorazowo mieli kawe, to dobra kawa wyjdzie tylko ze swiezo wyprazonej kawy. Juz po tygodniu nie da sie jej pic. Aby kawa byla dobra, nalezaloby zawsze przed przygotowaniem podprazyc sobie zielonych ziaren. Sa takie urzadzenia na rynku.

Jest bez sensu robienie testu maszyn, testowac nalezy kawe, ktora sie wlasnie ekstrahuje. A tutaj towaroznawstwo na ten temat jest co najmniej tak frapujace, jak na temat herbaty.

• macieeek11 Re: Zwyciezca korzysta z kapsli Nespresso 12.12.11, 20:07
        I to jest bardzo dobre podsumowanie! Testowac ekspresy nalezy w identycznych warunkach na identycznej probce kawy. Dodatkowo nalezaloby podzielic ekspresy na kategorie automatyczne z mlynkiem i manualne (kolbowe) na kawe juz zmielona. W przypadku Siemensa kapsulki stanowia o jego sile - w kapsulkach jest bardzo dobrej jakosci kawa, idelanie zmielona i nabita w relacji do mieszanki kawy! Swoja droga polecam Nespresso - sam korzystam, ale wkurzaja mnie nierzeletelne testy !!!
        • Gość: tomo Re: Zwyciezca korzysta z kapsli Nespresso IP: *.compi.net.pl 13.12.11, 10:13
          Dział marketingu widzę nie próżnuje. A ja uważam, że takie wpisy jak ten, są wystarczającym powodem, aby produktów firmy na N. unikać. Ze względu na ich zboczony dział marketingu.
      • Gość: As A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? IP: *.play-internet.pl 12.12.11, 20:19
        "A ostatnio w sklepach Nespresso (to bardzo eleganckie sklepy,
        > gdzie zakupy traktuje sie jako cos wyjatkowego) oferuja kilka innych automatów"
        Mam pytanie-naprawde myslisz,że jakakolwiek istota rozumna pomyśli,że twój tekst to coś więcej niż marketingowy bełkot dla ćwierćinteligentów?
        Chyba,że rzeczywiście robia tam loda w gratisie...
        • ewa12321 Re: A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? 12.12.11, 21:12
          Tylko durniom.

> Mam pytanie-naprawde myslisz,że jakakolwiek istota rozumna pomyśli,że twój teks
          > t to coś więcej niż marketingowy bełkot dla ćwierćinteligentów?

Otoz, chlopczyku, nie robie marketingowego belkotu dla cwiercinteligentow. Zajmuje sie zawodowo aromatami, wiec jestem w stanie ocenic jakosc opakowania i jego wplyw na uzyskany efekt. Ale do takiego podejscia do sprawy trzeba dorasnac.

Jestes jak w tym dowcipie:
          Wokol ofiary wypadku zbiera sie tlum. Nagle zaczyna sie przez niego przepychac mlody byczek. Podchodzi do ofiary, nad ktorym pochyla sie kobieta.
          - Prosze sie odsunac, jesten sanitariuszem, zajme sie ofiara.
          Kobieta wstaje, patrzy na niego i mowi:
          - W porzadku. Ale jak dojdzie pan do miejsca, kiedy bedzie potrzebny lekarz: to ja tu juz jestem.

• Gość: tomo Re: A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? IP: *.compi.net.pl 13.12.11, 10:11
            W każdym słowie widać, że zajmujesz się zawodowo i ci płacą za wypociny. Co za bełkot.
            • Gość: As Re: A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 10:15
              Ciekawe czy ona takim językiem rozmawia z mężem...brrr. koszmar.
          • Gość: As Re: A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 10:16
            "> Tylko durniom."
            O, to już wiem, gdzie twój mąż spędza całe dnie...
            • ewa12321 Re: A robią loda w tych wyjatkowych sklepach? 13.12.11, 21:08
              Gość portalu: As napisał(a):

> "> Tylko durniom."
              > O, to już wiem, gdzie twój mąż spędza całe dnie...

Odpowiadam w takim samym tonie, jak twoja wypowiedz. Staram sie dostosowac do poziomu. Wydawalo mi sie, ze ten ton bedzie przez ciebie zrozumialy.

Natomiast chcialabym sie dowiedziec, gdzie jest blad merytoryczny w mojej wypowiedzi, ze od razu jestem posadzona o propagandowa wypowiedz z ramienia Nestle. Nie mam z ta firma absolutnie zadnych powiazan sluzbowych.
              W dalszym ciagu uwazam, ze wyciagniete przeze mnie wnioski sa sluszne. Zamiast glupio odpowiadac, przekonaj mnie, ze nie mam racji.
      • adellante12 Re: Zwyciezca korzysta z kapsli Nespresso 13.12.11, 10:58
        Co za obrzydliwa propaganda działu markietingo Nescafe.... Nudzi sie w biurach i szef kazał fora sledzić???
      • kotek.filemon Re: Zwyciezca korzysta z kapsli Nespresso 13.12.11, 18:05
        ewa12321 napisała:

> A ostatnio w sklepach Nespresso (to bardzo eleganckie sklepy,
        > gdzie zakupy traktuje sie jako cos wyjatkowego) oferuja kilka innych automatow

To zdanie Cię demaskuje lepiej niż cały ten elaborat. Dobrze płacą chociaż?
        • ewa12321 Drogi kotku filemonie 13.12.11, 21:26
          > To zdanie Cię demaskuje lepiej niż cały ten elaborat. Dobrze płacą chociaż?

Oplacana jestem swietnie, ale nie przez Nestle, z ta firma nie mam nic wspolnego. Natomiast aby zrozumiec sens mojej wypowiedzi, nalezaloby chociaz raz obejrzec sobie taki Nespresso Shop i zobaczyc jak kultowo potrafiono zorganizowac sprzedaz zwyklych kapsli do kawy. Sa one do kupienia tylko w shopach lub przez internet. Nie ma tych kapsli w zadnym sklepie spozywczym, choc w nich uginaja sie polki od co namniej 20 roznych innych kapsli do innych maszyn.
          Ten pomysl sprzedazy powinni sobie obejrzec ludzie, ktorzy sie tym zajmuja zawodowo, jak jestem tylko zwykla klientka, kotku filemonie.

Jest mi wszystko jedno, co pijecie, mozecie sobie zalewac kawe goraca woda. Ja tylko chcialam nadmienic, ze na swieta rodzina mnie prosila, aby przywiezc wlasnie te aluminiowe kapsle, choc maja tez automat z Tschibo. I tamtych za ta sama cene moglabym przywiezc o 25% wiecej.

Moim postem chcialam tylko i wylacznie zwrocic uwage na powody, dlaczego wlasnie to urzadzenie wygralo. Nie spodziewalam sie, ze uslysze zenujace poziomem zapytania, czy w sklepie robia loda lub czy placa mi za reklame.

Ja lubie sie dowiedziec, dlaczego cos jest lepsze niz podobny inny produkt. W tym celu mam abonament na czasopisma konsumenckie. Towaroznawstwo jest taka sama wiedza, jak matematyka czy historia. Dla mnie w pracy wazne. Dla ciebie najwyrazniej nie. Ja przed kupnem czegokolwiek studiuje rozne oferty, sprawdzam jakosc. Rzadko sie zdarza, abym zakupu zalowala.
    • Gość: kawiarz Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... IP: *.dyn.optonline.net 12.12.11, 21:08
      Ja kupiłem automat co miele i parzy expresso. Jestem bardzo zadowolony. Kosztuje tylko 600 $
      Saeco - Odea Go 2. Bomba .. piję codziennie 5-6 kaw.
      • Gość: gosc Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.net-serwis.pl 12.12.11, 21:33
        @kawiarz - co na to twoj kardiolog?
        • Gość: Zbylut Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.11, 22:49
          > @kawiarz - co na to twoj kardiolog?

Moze tylko to, ze espresso zawiera okolo 2x mniej kofeiny od kawy z ekspresu przelewowego i prawie 3x mniej kofeiny od kawy z tygielka czy innej zalewuchy ?
    • fiacik-f1 Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 12.12.11, 22:33
      Widzę, że pan się zna na kawie.
      — I... przecież się cięgiem chlapie to paskudztwo! Do interesu, do pogadania, to niema jak
      czarna kawa, a jeszcze do tego kieliszek koniaku, to już całe wesele.
      Zawsze jakoś ten cytat mnie odrzuca od kawy w Polsce.
    • Gość: polecam Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.11, 23:53
      jesli chcesz legalnie i uczciwie dorobic do pensji zapraszam na moj serwis na www.jak-dorobic.za.pl
      pozdrawiam
    • wybitniemadry kawa musi byz zrobiona i podana 13.12.11, 00:20
      przez usmiechnieta sluzaca, inna nie smakuje
    • Gość: rotuA gazetowa komedia IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 00:39
      Zwycięzcy testu nie można już nigdzie kupić, ale jego cena jest testerom znana. Podali ją.
      Ekspres ten jest tak dobry, że producent wycofał go z rynku kilka lat temu ze strachu przed sukcesem rynkowym jaki mógłby odnieść. Swoją drogą ciekawe skąd wzięli go testerzy oceniający "jakość sensoryczną naparów"???
      Ten test (i sporo komentarzy na tym forum) głosi taką oto ideę: mercedes, volvo czy subaru są kiepskie - najlepiej jeździ się sparkiem.
      Oczywiście, każdy z ekspresów posiada jakieś wady i pewnie z kolbowego Isomaca, LaPavoni czy Rancilio uzyskasz nieco lepsze espresso niż z automatu, po prostu - kawiarniane, ale te udane automaty Saeco, Jury, DeLonghi czy nawet Melitty (np. CI) też parzą cholernie dobrą kawę. Nie dajcie się zwariować.
      Jakiś użytkownik Saeco Office napisał: wbrew nazwie ekspres kompletnie nie nadaje się do biura - w tydzień zamienił nasze biuro w kawiarnię...
      • ewa12321 Po co aparat bez kapsli? 13.12.11, 07:20
        Gość portalu: rotuA napisał(a):

> Zwycięzcy testu nie można już nigdzie kupić, ale jego cena jest testerom znana.
        > Podali ją.
        > Ekspres ten jest tak dobry, że producent wycofał go z rynku kilka lat temu ze s
        > trachu przed sukcesem rynkowym jaki mógłby odnieść.

Nie, przypuszczam, ze aparatu nie mozna w Polsce dostac, gdyz nie kupi sie kapsli do niej. Do tych kapsli istnieje caly szereg odpowiednich aparatow:
        www.nespresso.com/?&s_kwcid=TC|14590|nespresso%20shop||S|e|10669340335&&gclid=CPK6xJqy_qwCFQW_zAodZDJMSw#/at/de/kaffeemaschinen/reihe_auswahl
        Wszystkie te aparaty przepuszczaja pod cisnieniem 18 barow pare wodna (miekka woda wysoce zalecana!) przez szczelnie zapakowana kawe i potrafia z niej wydobyc absolutnie wszystko, co rozpuszczalnego taka zmielona kawa ma do zaoferowania. To jest tajemnica dobrej kawy. W takim kapslu jest bardzo niewiele tej kawy, aby miec podobna ilosc z kawy z filtra uzywa sie kilkakrotnie wiecej proszku, a wynik zalezy glownie od swiezosci prazonej kawy.
        Oraz od jej jakosci. Dobre ziarno, niepolamane, niekwasne, kosztuje tyle, ze przy cenach kawy sprzedawanej w Polsce nie mozna oczekiwac, iz znajdzie sie tam surowiec dobrej jakosci.
        Metoda palenia kawy moze pewne wady zatuszowac, ale slabosci wyjda dosc szybko.
        • Gość: Smakosz. Re: Po co aparat bez kapsli? IP: *.play-internet.pl 13.12.11, 10:21
          Po nespresso chce się rzygać. Wyjątkowo niedobre, zdecydowanie odradzam. Zresztą żaden prawdziwy kawosz takiego badziewia kapsułkowego nie tknie. Pomijaąc ceny kapsułek z kosmosu.
          caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?t=6000&start=0
        • adellante12 daruj sobie reklamy!! 13.12.11, 11:03
          powinni ci wystawić rachunek za powierzchnię reklamową....
          Zawsze się tak sprzedajesz? Tak już w nałóg weszło jak jest okazja to trzeba sie sprzedać???
          Rzygać się chce na taki bełkot..
    • Gość: Lolo Pojecie o kawie IP: *.dclient.hispeed.ch 13.12.11, 02:28
      w Polsce jest rowne ZERU. W kraju, gdzie od dziesiatkow lat pije sie lure, cieszac, ze to kawa.
    • kaziuniek-is-one Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 13.12.11, 08:03
      Niekompetetny sondaż ... A gdzie "Piję kawę po turecku" ? - to prawdziwa, naturalna kawa już wyszła z użycia? Tylko chemia (rozpuszczalna) się liczy?
    • Gość: jar Nie da się tych modeli porównać. Kapsuły uzale- IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.11, 08:26
      żniają od producenta kapsuł. A promują je bo jak uzależnią klientów to cena kapsuł i biznes rozkręci się na dobre.
    • Gość: Michał Seroty w tej gazecie IP: *.pl 13.12.11, 09:18
      Sondaż:
      Pijesz kawę z ekspresu?

Tak, ale tylkow w kawiarni
      Tak, mam w domu ekspres ciśnieniowy
      Tak, mam w domu ekspres na kapsułki
      Nie, piję tylko kawę rozpuszczalną
      Dla mnie to bez różnicy
      Nie piję kawy

A to już nie można pić kawy z ekspresu u znajomych lub w pracy?
    • sauerkraut Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 13.12.11, 09:21
      Ja tam kupiłem najtańszy ciśnieniowy Amica, nie jest to może kawa jak z kawiarni, ale kosztował 300 zł i po wsypaniu dobrej świeżo zmielonej kawy efekt jest dostateczny :)

A najlepsza moim zdaniem jest kawa z włoskiej kawiarki - koszt 100-200 zł. No tyle, że nie działa na indukcyjnych :(
      • Gość: mylink Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: 217.98.14.* 13.12.11, 10:54
        Może to jest wstępna zapowiedź pojawienia się na rynku w Polsce nowego ekspresu? I już wkrótce zobaczymy reklamy w TV zwycięskiego ekspresu na kapsółki, który zdobył same pochwały w narodowym teście ekspresów do kawy. Może..

Nie zdecyduję się na ekspresy kapsułkowe, m.in. ze względu na "uzależnienie" od kapsułek.
        Uwielbiam poranki, gdy z żoną przygotowujemy sobie kawę. Kawę zamawiamy w sklepach internetowych, wybór jest naprawdę duży - można testować sobie różne gatunki kaw. Mielimy ją w młynku żarnowym, z różnymi ustawieniami grubości mielenia, jednak znaleźliśmy jeden nastaw nam odpowiadający i prawie już nie regulujemy. Zmieloną kawę parzymy w kawiarce. Podgrzane mleko ubijamy w ręcznym spieniaczu. Atmosfera robienia takiej kawy jest niepowtarzalna i pozwala na rozchodzenie się aromatu kawy już od chwili jej zmielenia w młynku.
        Dobra kawa to taka, która nam smakuje i przy której spędza się miło czas. Może to być nawet ta parzona w szklance bez ucha na spodku, od której gorąca parzy się też palce, ale pozostająca w pamięci ze względu na miejsce spożycia, osoby towarzyszące i ten aromat, który powraca ze wspomnieniem.
      • Gość: paB Re: indukcja IP: 80.50.126.* 13.12.11, 12:04
        Absolutnie nie ma Pan racji . Są modele przeznaczone do kuchenek lindukcyjnych. Sam taką mam - kawa bezkonkurencyjna w smaku... koszt kawiarki oryginalnej - 90 zł z dostawą do domu ;)
    • Gość: Sonia Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.171.107.2.static.crowley.pl 13.12.11, 12:04
      Fundacja Pro-Test sprzedaje swoje testy, aby nie musieć zamieszczać reklam od firm, a tym samym być od nich w jakikolwiek sposób zależnym! To chyba jasne! Pro-Test jest wolny od reklam, a swoje testy przeprowadza w niezależnych, tajnych i akredytowanych laboratowiach - jak inne nowoczesne gazety konsumenckie na całym świecie. Szkoda, że świadomość konsumencka w Polsce jest nadal taka niska i ludzie nie rozumieją sensu działania takich fundacji.
      • Gość: greg0.75 Re: Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z ma IP: *.ceramika.agh.edu.pl 13.12.11, 15:34
        Podstawą wiarygodności badań jest jawność wykonującego - przez podanie numeru akredytacji na ten przykład.
    • klerlos Ekspresy do kawy - niezależny test. Lura z masz... 13.12.11, 12:11
      Calkiem juz was pogielo, zeby za dostep do tego "testu" zadac kasy:
      "Dostęp do testu przy pomocy przelewu bankowego lub karty."
    • tornson Kawa to chłam! Nie wiem jak można coś takiego pić 02.01.12, 12:02
      i jeszcze wydawać parę tysięcy na automat do robienia tego czegoś. 5000 za automat do kawy??? Za to można kupić wypasiony komputer, albo kilkunastoletni sprawny samochód!
      • michelo Re: Kawa to chłam! Nie wiem jak można coś takiego 11.03.14, 12:29
        Dlaczego sądzisz, że na jak to nazwałaś automat, czyli ekspres trzeba wydać 5000? Ekspres na kapsułki mozna kuopić już za 200pln!!!!
    • Gość: eliza ekspresy na kapsulki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.14, 11:17
      ekspres na kapsułki to nowy gadzet w kuchni..tak traktuje to urządzenie.posiadam w domu rozne możliwości zrobienia kawy i tak jest dobrze.pije kawe rozpuszczalna, wiec do tego potrzebny jest czajnik do zagotowania wody.posiadam ekspres do kawy dla mielonej kawy oraz ekspresik na kapsulki..nie pije kawy litrami, wiec te możliwości jakie posiadam zupełnie mi wystarczają i satysfakcjonują.uwazam,ze konstruktorzy, którzy sa eco stworzą kapsulke wielokrotnego użytku już wkrótce..
      • michelo Re: ekspresy na kapsulki 12.03.14, 12:45
        Kapsułki wielokrotnego użytku już istnieją :) Uważam, ze to super opcja dla zajawkowiczów, którym się chce bawić w ich napełnianie. Co chwilę pojawiają się nowe smaki i zamienniki kawy w kapsułkach dobrej jakości tyle tańsze ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka