Gość: felo end felja najlepsze wody to artezyjskie he he wsiuny jedne ! IP: *.dyn.optonline.net 25.12.11, 00:34 i tak woda FIJI jest najlepsza, ale to nie dla was poloki! nie dla psa kielbasa ! pozdro z usa ! hi hi dla was woda z kaluzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: najlepsze wody to artezyjskie he he wsiuny je IP: *.internettv.atman.pl 29.12.11, 11:04 Fiji mam w sklepie w bloku. Doskonała jako zamiennik ody destylowanej do żelazka przy marnych stukilkudziesięciu mg minerałów w litrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak mały Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.acn.waw.pl 25.12.11, 00:53 Idiotyczny ranking UOKiK. Oczywiscie ze pod względem składu minerałów czyli dla zdrowia najlepsze sa wody wysokozmineralizowane czyli Muszynianka, Staropolanka 2000, Piwniczanka i to one powinny wygrać. Reszta to sa kranówki zwane wodami zródlanymi. Mechanizm jest taki : 1. Pada deszcz i wsiąka w glebę. 2. Czesc tej deszczowki dociera głeboko i napotyka na gaz CO2 (dwutlenek węgla) który czesciowo rozpuszcza sie w wodzie tworząc słabiutki -rozcieńczony kwas weglowy ("woda sodowa" czyli woda naturalnie gazowana). 3. Taki kwas spływa dalej i gdzie na drodze napotyka skały i jako kwas rozpuszcza minerały. W sumie tworzy się zmineralizowana woda gazowana zawierająca rozpuszczone minerały i CO2. Taki cykl przekształcenia deszczówki trwa ponad 100 lat (100 lat temu srodowisko było czystsze niz teraz ) 4. Mozna wiercic np. 3km głeboko co jest trudne i drogie i nawet na płaskim jak stół Mazowszu natknąc sie na wysokozmineralizowaną wodę lekko gazowaną ale znacznie płycej taką wodę mozna znalesc w górach gdzie warstwy geologiczne sa pomieszane wskutek ruchów spietrzajacych. Dlatego wytwórnie wód znajduja sie w górach np w Muszynie. 5. Natomiast wody zródlane mozna wydobywac nawet na nizinach bo nie sa to wody nie zmineralizowane, bez "dodatków". Wody zrodlane to prawie kranówka. Sa znacznie tansze bo mozna je znalesc prawie wszedzie na nizinach (stosunkowo płytki odwiert) i nie trzeba tej wody wozic z Muszyna do Warszawy tylko powiercic koło Warszawy lub Lublina (Nałęczowianka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar85 filtrowana przez tysiące lat... IP: *.bb.sky.com 25.12.11, 00:55 ...tylko pamiętaj żeby wypić przed upłynięciem daty przydatności do spożycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Zosia Re: Muszynianka!!! IP: *.cust.bredband2.com 25.12.11, 06:30 DUREN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.spray.net.pl 25.12.11, 01:04 "testy wykazały że drobnoustroje mogą się mnożyć" - serio? nie do wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korbanostra Ciekawe, dwie najlepsze wody poza dziesiątką?? IP: *.selsoft.pl 25.12.11, 01:10 czyli : 1) - zdecydowanie najlepsza Piwniczanka 2) - nieco gorsza ale w porównaniu z resztą rewelacyjna Muszynianka reszta to kranówa. Artykuł sponsorowany przez któregoś z producentów sików a la Nałęczowianka, Górska Natura czy Kropla Beskidu czyli Nestle, Pepsico albo Coca Colę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Urocze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 02:01 Tyle ludzi się tu przerzuca markami wód, udowadnia że jedne są lepsze od innych, a nie wiem czy ktokolwiek wspomniał o tym jaka to jest ogromna bzdura. W większości regionów woda z kranu jest mniej więcej tak samo pożyteczna/zdrowa/smaczna, co wody z butelek. Tam gdzie woda w kranie jest niedobra jest pełno studni oligoceńskich, z których woda jest znacznie lepsza niż butelkowa (jest świeższa i nie tak wyjałowiona). I o ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć ludzi kupujących wody gazowane (walory smakowe, uczucie orzeźwienia itp) o tyle kupowanie wody niegazowanej w butelce jest kompletnym absurdem. Do tego jest strasznie nieekologiczne - i dziwi mnie że nie GW krzycząca zwykle o ekologii nie wspomina o tych absurdalnych tonach plastiku z butelek trafiających codziennie na wysypiska. Ludzie się przyzwyczaili i tego nie widzą, ale gdyby na przykład wszyscy kupowali sobie jednorazowe butle tlenowe i z nich oddychali przez większość dnia to nie byłoby to dużo bardziej idiotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W Łodzi kranówa ma więcej niż Kropla bez Kitu, IP: *.ip.netia.com.pl 25.12.11, 02:14 który jak kiedyś ujawniono, jest też wydobywany gdzieś pod Szczecinem, bo wożenie na północ kraju byłoby zbyt drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drozd pomyliles z Zywcem nalewanym IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 09:40 w calej Polsce - stad duze biale litery np Miroslawiec (bo tak kaze ustawa - 1.5x wieksze niz marka wody ale nikt nie powiedzial ze musza byc widoczne :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1_facet Kto lubi pic wode razem z odpadami ropopochodnymi IP: *.e-wro.net.pl 25.12.11, 02:23 Te butelki plastikowe sa robione Chinach i niestety reaguja one z woda. Smacznego. Najlepsz woda jest wileka pieniawa z butelki szklanej. Jak zloto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Co robi Żywiec w tym zestawieniu? IP: *.mie.ocn.ne.jp 25.12.11, 03:11 Przecież Żywiec to woda źródlana a nie mineralna. Woda źródlana to inaczej zwykła kranówa! W międzynarodowym rankingu wód Żywiec znalazł się na jednym z ostatnich miejsc, jako największe gó...! Odpowiedz Link Zgłoś
patriot.wr Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 25.12.11, 03:21 Jak patrzę na ludzi kupujących po kilka zgrzewek wody, niby mineralnej, to aż mnie trzęsie! Ludzie opanujcie się! Zapamiętajcie sobie raz na zawsze, że woda jaką macie w kranach, przewyższa wszystkie butelkowane wody! Od lat w mojej rodzinie pijemy tylko tą wodę, przeważnie przegotowaną i nie mamy żadnych problemów zdrowotnych! Woda tzw. "kranówa" jest badana przez 24h na dobę i jest tym samym najzdrowsza dla nas! Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 25.12.11, 07:38 Zależy gdzie mieszkasz. W prawie całej Polsce "kranówa" z wodociągów jest jak najbardziej do przyjęcia, ale np. w Warszawie w większej części miasta jest brana z Wisły i po prostu herbata wychodzi mało smaczna. A w mniejszej części miasta jest brana z Zalewu Zegrzyńskiego, i smak zależy od tego, co akurat Ukraińcom przyjdzie do głowy spuścić do Bugu. Albo zasuwasz z butlą do studni, albo do sklepu, albo lepiej pić piwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 23:48 Niewatpliwie... wody, ktora plynie u mnie w kranie nie da sie dwukrotnie przegotowac, bo wytraca sie z niej jakis osad. A herbata zaparzona z tej wody (naet po jednokrotnym przegotowaniu) jest metna jak poslodzona cukrem pudrem. Samo zdrowie w moim kranie płynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.multimo.pl 26.12.11, 17:27 zapominasz chyba o rurach w jakich ona płynie, które są daleki od doskonałości Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 30.12.11, 12:41 Bo butelkowaną to elfy malutkimi wiaderkami do tych butelek nalewają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tafer Re: Jedna rzecz o ktorej nie wiesz na temat wody.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 04:48 W tych czasach nie ma naturalnej wody mineralnej, na przestrzeni tysięcy lat zasoby takie jak mineraly i inne pierwiastki zostaly wypłukane i juz wydobyte (dziewiczej wody juz nie ma) chyba ze z wyjątkiem rezerwatów o środowisku tropikalnym, czy tez w jaskiniach w górach w Ameryce Południowej, gdzie maja wstęp tylko naukowcy , to nie jest tak ze płynie sobie strumień i woda przez niego płynąca zostaje nasycona tymi wartościami w dwie minuty, po czym trafia do biedronki czy tesco... taki proces trwa dziesiątki jak nie setki czy tysiące lat, dam prosty przyklad w jaskini jest (basen czystej wody) ta woda jest naturalna i wyjątkowa ale po wydobyciu takiej wody, nowa woda ktora spływa z jakiegos strumyka i w niej osiada potrzebuje xx lat zeby nabrala idenytyczne właściwości... To co oferują nam w sklepach to zwykła woda po rygorystyczych filtracjach i obróbce chemicznej i zapewniam ze nie ma ona nic wspolnego z naturalna wodą ... Na calym globie jest tylko 2% wody zdatnej do picia, reszta to słona woda... myslicie ze pijecie wyjątkowa wode ze strumyka albo magicznego zrodła ktore daje naturalna wode dla kilku miliardow konsumentow ? w tych czasach ten strumien musialby byc nieskonczony i wieczny co zakrawa na magie.... nie bądzcie naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś
bartekbratek A co z Bisfenolami, które są dodawane do PET ??? 25.12.11, 06:44 Bisfenole są dodawane do plastików, również do PET-ów jako plastyfikator, niestety uwalniają się do wody, którą pijemy z butelek. Jego działanie jest takie, że symuluje działanie estrogenów co dla facetów może skończyć się bezpłodnością. A o tym cisza. Czy pod uwagę była brana jakakolwiek woda w butelce szklanej??? Jak nie jestem zmuszony to wogóle nie korzystam z wody z plastiku wolę kranówę. W Polsce od czasu wejśćia do UE jest totalne psucie każdej żywności. Nawet jak piszą np, że wyroby mięsne są super to po spojrzeniu na atykietę zawierają ok 30% wody. Przepraszam to już wolę parówki śląskie za komuny niż najdroższe dzisiaj, które są totalnym syfem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drozd gowno wiesz o produkcji PET IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 09:42 "plastyfikatory PET" - idz od razu w kierunku ze to Zydzi i Masono Polakow truja kolejny "mundry" w stylu Halata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Kiedyś była Nałęczowianka IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 07:24 Kiedyś była nałęczowianka jeszcze produkowana w parku zdrojowym tam gdzie teraz spa obecnie to drzewce i wogle tak nie smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Kiedyś była Nałęczowianka 25.12.11, 07:45 Generalnie te wody są "uszlachetniane". Albo częściowo demineralizowane, albo "wzbogacane". Pojedź do Nałęczowa, Muszyny, Piwnicznej, albo Polanicy, i porównaj smak tego, co wypijesz ze źródła z tym co masz w butelce. Że już nie powiem, że lepiej podstawić szklankę pod rynnę w domu, niż pic pewien wyrób koncernu Coca Cola, reklamowany jako największa tajemnica przekazana tatusiowi przez synka. Odpowiedz Link Zgłoś
freewordforeveryone Polecam portale zagraniczne 01.02.12, 18:55 Witam, przesiedziałam wczoraj przed kompem dobre 2 godziny w poszukiwaniu rzetelnych i obiektywnych info nt. jakości wód sprzedawanych w PL. Niestety takowe testy, rankingi na polskich stronach nie istnieją. Często są to cytaty z cytatów na zasadzie kopiuj klej z innego rankingu, rankgingu sponsorowanego. Udało mi się dowiedzieć coś więcej na zagranicznym portalu finewaters.com/. Nie sprawdzałam na ile jest on wiarygodny, ale na pewno bardziej przemawia. Po przestudiowaniu wszystkiego, na co trafiłam w sieci dla mnie najlepsza będzie woda niskosodowa z małą zawartością wapnia - jest to Cisowianka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AI Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 07:46 Artykuł wygląda na taki co go dziennikarz zaczął pisać, ale się rozmyślił. Później była potrzeba, żeby coś wysłać do redakcji. To wyciągnął z szuflady to co zaczął, napisał kropkę i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 25.12.11, 07:50 ferdek_bagietka napisał: > co by nie mówić - Nałęczowianka w ścisłej czołówce. cieszy, że coś z Lubelszczy > zny ma dobrą markę wynikającą z jakości, a nie z nachalnej kampanii reklamowej. Nie mam nic przweciwko Lubelszczyźnie w ogóle, a Nałęczowowi w szczególności. Ale, z całym szacunkiem, dobrą markę wynikającą z jakości to ma piwo z Chełma, a nie ten produkt Nestle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciachmach He? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.12.11, 08:05 "Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, które średnio wynosi 1000 mg, musielibyśmy wypić prawie 23 l wody Żywiec Zdrój lub Kropli Beskidu albo ponad 9 l Nałęczowianki lub blisko 5 l Muszynianki. " Nie wiedziałem, że wodę piję się po to aby uzupełniać wapń. Boż... co za błyskotliwy artykuł. Naprawdę nic ciekawszego nie było w wynikach testów? Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 25.12.11, 09:02 Przypomnę tylko,że producentem Kropli Beskidu (bez kitu) jest mało znana w świecie firma Coca-cola. Poprzednikiem Kropli na polskim rynku była niejaka Bonaqua. Prezes linii produkcyjnej uznał że Polacy łykają mało litrów jego wyrobów i w miejsce tej na B wprowadził wyrób którego sama nazwa gasi pragnienie wszystkich Polakow i Polek. I polski naród oczywiście (już bez kitu) łyka większe ilości hektolitrów boskiego eliksiru firmy Coca-cola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: 213.146.52.* 25.12.11, 09:10 Niestety ale żadna z tych wód nie jest warta pieniędzy. Jedyne wody do picie to: piwniczanka, muszynianka i długo, długo nic.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brona Najtaniej i najbezpieczniej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 09:49 Najtaniej i najbezpieczniej pić kranówkę. Najgorzej, tzw. oligocenkę z kupą żelaza i manganu. Na butelkowane niegazowane wody szkoda kaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.devs.futuro.pl 25.12.11, 10:05 kinga - sprawdziłem, na etykiecie ma adres producenta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 12:30 A co z tym uranem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytalski Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.nyc.res.rr.com 26.12.11, 19:13 Czy wiesz, co czytasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
frapola Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 29.12.11, 13:57 a ja pije wode gronkiewicz-walc. bardzo dobra. bardzo tania i dzwigac nie trzeba. poprzewracalo sie ludziom w glowach, kiedys byl tylko mazowszanka gazowana i tez bylo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.aster.pl 29.12.11, 14:07 Bzdurny ten test. I tak Muszynianka jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
konsument-1 Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 29.12.11, 14:39 Nestle najlepsza tak jak ich pozostałe makdonaldopodobne produkty żywnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś