wpia 17.09.04, 00:40 Jestem nie kumaty jak sie ma Zafira do F-16?, Czyli Lockhead Martin do GM? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eva Re: Offsetowy kontratak IP: *.arcor-ip.net 17.09.04, 00:56 Ma sie tak, ze jak Irakijczycy zamowia w Polsce cukierki "krowki" (serio-podobno chca, bo bardzo im smakuja, mowil premier Iraku bedac w Polsce), to Amis wpisza to do offsetu. Opel mial i tak zainwestowac w Polsce, wprowadzono to wiec do offsetu i jest fajnie.Jak sie Amis dobrze napreza to i ich inwestycje z lat 90., np. coaca-coli trafia post mortum do offsetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Offsetowy kontratak IP: *.chello.pl 17.09.04, 11:50 Gość portalu: Eva napisał(a): > Ma sie tak, ze jak Irakijczycy zamowia w Polsce cukierki "krowki" (serio-podobn > o > chca, bo bardzo im smakuja, mowil premier Iraku bedac w Polsce), to Amis wpisza > to do offsetu. > > Opel mial i tak zainwestowac w Polsce, wprowadzono to wiec do offsetu i jest > fajnie.Jak sie Amis dobrze napreza to i ich inwestycje z lat 90., np. coaca-col > i > trafia post mortum do offsetu. Do niedawna sądziłem, że masz po prostu takie, a nie inne poglady. Ale w miare czytania twoich wypowiedzi jasnym się staje, że po prostu uprawiasz propagandę, posługując sie kłamstwami. To, gdzie produkowana jest Zafira zależało od kierownictwa GM, a konkurowały zakłady w Niemczech i w Polsce. Wybrano Polskę, a z zakładów w Niemczech zwalniaja pracowników. A Opel, czyli GM nie miał najmniejszego powodu inwestowac w Polsce, skoro jego zakłady w Niemczech nie mają pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: Offsetowy kontratak 17.09.04, 01:16 Ano tak, że LM szukał na całym świecie firm które zgodzą się zainwestować w Polsce, na warunkach niekoniecznie najkorzystniejszych [czyli w jakimś innym kraju mogło (ale nie musiało) im się to bardziej opłacać] LM między innymi negocjował z GM i podpisał jakieś porozumienie na sumę bliżej nieokreśloną, dzięki czemu GM przeniósł produkcję ZAfiry II z Niemiec do Gliwic. Ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom Lepsze to niz nic... IP: 202.129.78.* 17.09.04, 03:56 Obojetnie w jaki sposob LM robi offset w Polsce, wazne jest to, ze pare tysiecy ludzi znajdzie prace, a przy okazji Polska bedzie miala jedne z najlepszych samolotow bojowych na swiecie, wyprobowane na polu walki. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: Lepsze to niz nic... 17.09.04, 05:02 Akurat z tym się nie zgodzę, żeby nie offset i nie amerykańskie wsparcie techniczne to f16 nie miałby szans. 30 letnia konstrukcja pomimo wielokrotnych programów modernizacyjnych jest już przestarzała. Część osób twierdzi że skoro nawet Izrael kupił ostatnio f16 i to w dodatku w wersji nawet gorszej niż my, to jest to bardzo dobry sprzęt... prawda, tyle tylko że Izrael już troche tych f16 ma i akurat im nie opłaca się kupować innego sprzętu[którego nie będzie trzeba wymieniać za 15 lat na zupełnie inny, bo zmoderizować to znowu już się nie opłaca]. Natomiast my mogliśmy wybierać do woli. W dodatku mogliśmy zorganizować wspólny konkurs razem z Czechami i Węgrami na ponad 100 maszyn. wtedy to byłby kontrakt stulecia [pomijam problemy związane z ewentualnym dzieleniem offsetu] Skoro na F18D/E/N SuperHornet nas nie stać zupełnie i nie bierzemy pod uwagę rosyjskiego sprzętu, to Grippen pod względem parametrów technicznych był najlepszy. Tyle tylko że Amerykanie przebili ich właśnie offsetem, wsparciem technicznym i kompatybilnością. Nie mnie oceniać co dla nas jest ważniejsze [choć rzeczywiście wojna nam na razie raczej nie grozi, a te f16 jeśli będą gdzieś używane to tylko razem z amerykanami i ich wsparciem] No więc skoro kluczowy w ich ofercie był offset to trzeba ich pilnować i patrzeć na rączki. I niech się nie burzą, bo przyjaźń międzynarodowa to piękna sprawa, ale biznes to biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLINOGA NIE WSZYSTKO STRACONE!!! IP: *.nyc.rr.com 17.09.04, 04:47 Polsce politycy maja racje--Lockheed Martin zle wywiazuje sie z offsetu. Ale nie wszystko stracone. Oto nad czym Lockheed Martin powinien sie w Polsce skoncentrowac w ramach offsetu: 1. Przeprowadzic szkolenie Rzadu polskiego pod tytulem co to jest autostrada, jak sie ja buduje oraz dlaczego autostrady sa Polsce potrzebne. 2. Rozpoczac natychmiastowa reforme systemu sadowniczego oraz sluzby zdrowia. 3. Opracowac plan walki z korupcja, a nastepnie wcielic go w zycie. 4. Zorganizowac konkurs na przyszlych politykow, najlepiej wsrod uczciwych licealistow, a potem dofinsowywac ich nowopowstale partie do roku 2013. Generalnie, poniewaz jestesmy krajem nieudacznikow i nie mozemy liczyc sami na siebie, Lockheed Martin powiniem przyjac role Mecenasa Polski. Ostatecznie ich budzet jest prawie taki jak nasz, wiec ich na to stac. Odpowiedz Link Zgłoś
grlt Re: NIE WSZYSTKO STRACONE!!! 17.09.04, 05:10 Stary ja widze że Cię faktycznie boli noga, tak stać w rozkroku nad oceanem jedną nogą w Polsce, drugą w NY. Najpierw myślałem że sam jesteś jednym z tych licealistów i chcesz się załapać, ale potem zwątpiłem i dopuściłem do siebie straszną myśl, że może jednak jesteś pełnoletni i, o zgrozo, wyjechałeś do usa tworząc nam tam 'wspaniałą' reklamę... generalnie twój plan naprawy choć ociupinkę wyrywkowy jest całkiem dobry, ale nie potrzebujemy czekać na żaden cud ani pomoc z zewnątrz [bo to i tak nic nie da] Albo sami się za siebie weźmiemy, albo będziemy mieć przesr%^*&%$ jeszcze przez kilka pokoleń... I bardzo proszę, cokolwiek myślisz, nie rozpowiadaj tam w usa, że Polska to kraj nieudaczników, bo jeszcze nie daj Boże, którys Ci uwierzy [będzie mu łatwiej jak na Ciebie spojrzy] Aha i w żadnym wypadku nie bierz tego do siebie, to jeszcze nie był personalny atak, tylko podsumowanie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOLINOGA DO GRLT IP: *.nyc.rr.com 17.09.04, 07:25 W USA reklamuje Polske jak moge. Amerykanom wyjasniam, ze mysmy odkryli rotacje ziemi wokol slonca kiedy ich jeszcze nawet nie bylo. Tlumacze, ze w Polsce istnieje tylko sto km autostrad, bo nie chcemy poburzyc gniazd bocianom. Wyjasniam, ze wybieramy klaunow do parlamentu, bo mamy ogromne poczucie humoru. Przyznaje racje, ze jest troche korupcji, ale nigdy nie mielismy Ojca Chrzestnego. A oni w to wszystko wierza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grlt Re: DO GRLT IP: 62.233.181.* 17.09.04, 16:02 I prawidłowo :) Jak widze nadal jesteśmy najweselszym barakiem :) Sorki za wczoraj trochę mnie poniosło, wszystko przez to że niewyspany byłem. Odpowiedz Link Zgłoś