Dodaj do ulubionych

Superburaki na superodpadach

15.10.04, 23:19
trzeba podsypać trochę tego zajzajeru w okolice sejmu i rządu, zeby rosliny
urosły bujniej, wytworzyły więcej tlenu, bo z tego co do tej pory widać, to
tlenu tam mało, szare komórki niedotlenione, no i ustawy wychodzą jak
wychodzą.
Obserwuj wątek
    • Gość: who_the Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:53
      mysle, ze w sejmie nic po tym nawozie
      tam buraki rosna zdecydowanie wieksze, niz 8kg - niektorzy, na oko, dochodza do
      150kg.
      z roslin bardziej tropikalnych w sejmie znajdziemy rowniez palmy - przy czym nie
      rosna, ale odbijaja
      • Gość: Maciej B. Poprzednie władze warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:14
        nie rozwiazały tego tematu bo to dobry interes nie postepowac z osadami zgodnie
        z przepisami. Warszawa wydaje na ten cel kilka mln rocznie i dalej truje cała
        polske.
        • Gość: markus Re: Poprzednie władze warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:29
          tak samo jest przezież w większości miast w polsce. Robia przekrety i trują! I
          tak dobrze jak maja oczyszczalnię. A jak jest w Twoim miescie?
          • Gość: lech K. oczekuje na komunikat prezydenta warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:49
            myslę że prezydent warszawy i inni prezydenci powinni sie w tej sprawie
            wypowoiedzieć. Równiez sanepid i inspektoraty ochrony środowiska
    • Gość: Sorecer Re: Superburaki na superodpadach IP: *.icpnet.pl 16.10.04, 00:50
      Coś mi tu śmierdzi i to mocno :P A po drugie tak nie lubiłem i nie lubie
      buraków.
      • Gość: ja Re: Superburaki na superodpadach IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.10.04, 00:51
        A herbatę czym słodzisz?
        • Gość: NEO Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:40
          PRZECIERZ NIE BURAKIEM IDJOTO
      • Gość: resp-sorecer sorecer i tak cie trują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:18
        nie lubisz buraków ale jesz inne rzeczy które rosną w całej polsce na osadach
    • Gość: taliban A Superburak Endrju mówił że w Klewkach to się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 02:00
      zaczęło i mu nikt nie wierzył.A tu proszę, taliby
      zamiast węglika, to inny sposób wymyśliły żeby struć
      polskich chłopów i enteligencjem.
      Wodzu!!!-wiocha wam ufa.
      Ot ciemny chłop bo jak za darmo to muśli że od Lepera,
      a tu afgańce.
      • Gość: Blekot Buractwo do trzeciej potegi. IP: *.home.cgocable.net 16.10.04, 02:29
        Sadzi burak buraki i cieszy sie, ze takie wielkie, chociaz nie wie czy nadaja
        sie do jedzenia.
        Najlepiej karmic tym kurczaki do McDonalda.
      • Gość: bronek nie żartuj taliban bo i ciebie trują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:17
        wsuwasz buraki i ziemniaki z metalami cięzkimi na codzień
    • Gość: Henry Kulikowski Re: Superburaki na superodpadach IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 03:38
      Trzeba pogratulowac pomuslow dla polskich chemikow - naukowcow ,kombinacji
      wspomnianych odpadow z dodanymi chemikalijami,tworzac wspanialy pokarm roslinom.
      Mysle,ze ten pomysl powinien byc scisle dopracowany i to intensywnie i jak
      najszybciej opatentowany.Pomysl jest widocznie wartosciowy dla rolnictwa nie
      tylko dla burakow.Ilez to milionow ton jest tych odpadow na swiecie i nie
      wiadomo co z nimi robic.
      Szkoda,ze jestem tak daleko. Ta wiadomosc napewno porwie wiele chemikow
      naukowcow do tego pomyslu.Gratuluje tym,ktorzy to opracowali. Z powazaniem,H.K.
      • szczurbiurowy Re: Superburaki na superodpadach 16.10.04, 09:21
        A teraz na poważnie:
        siedziz w Stanach, to powinieneś wiedzieć, że w większych miastach jest program
        oczyszczania ścieków do postaci nadającej się do zwrócenia wody z tych ścieków
        do środowiska w stanie jak najczystszym, przynajmniej bez odpadów organicznych
        i metali ciężkich. W tym celu magazynuje się scieki i sukcesywnie przerabia -
        osad jest filtrowany, rozdzielany, a to co z niego zostanie przrabiane na nawóz
        własnie. I to jest całkiem dochodowe. Te frmy które ja widziałem, są prywatnymi
        biznesami, bez udziału miasta. Rolą authorities jest właśnie kontrola i
        sprawdzenie, że towar w ten sposób wyprodukowany nie szkodzi ludziom i
        środowisku.
        Tak więc przykład podany w artykule moze pokazywać taką właśnie firmę: I są
        dwie możliwości : albo rzeczywiście jest to przekręt i bez żadnych standardów
        przerbia się nieczystości na ten zajzajer, albo też dzinnikarze w poszukiwaniu
        sensacji opisali fakty, bez sprawdania i kojarzenia, licząc na zwykłą w Polsce
        postawę " a jakoś to będzie " ze strony przedsiębiorców.
      • Gość: JAP Re: Superburaki na superodpadach IP: *.246.192.61.east.flets.alpha-net.ne.jp 16.10.04, 14:07
        Zwroc laskawie uwage na fakt, ze oni mieszali to z pylem z elektrocieplowni.
        Ciekaw jestem jak te buraki swieca w liczniku G. A pozatym, to dobry pomysl,
        tak jak w poscie ponizej, wymaga pewnej obrobki.
      • Gość: ekolog Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:57
        henry!!! bardzo zaluje że jesteś tak daleko, posmakowałbym z tobą tych
        buraczków, pewnie by ci posmakowały....
    • Gość: k Ośmiokilogramowe buraki mi na tym urosły! IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.10.04, 04:26
      Ośmiokilogramowe buraki mi na tym urosły! Nie wiem tylko, czy można je jeść.
      no po prostu extra
    • Gość: BELIAL Re: Superburaki na superodpadach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:05
      Słów brakuje,diabli wiedzą.Płakać czy śmiać się?
      • Gość: Artur R. odpady? tajemnica poliszynela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:08
        przecież to najlepszy biznes w Polsce. Wszelkie pozory legalności. Ci co
        wywożą na pola odpady maja z reguły decyzje lokalnych starostów. W obecnym
        ustroju kraju taka decyzja to niewielki wydatek. Nikt nie kontroluje ilosci
        osadów z metalami ciązkimi składowanymi na danym hektarze. Tymczasem decyzja
        mówi o ilosciach których nikt w kraju nie kontroluje. W samej warszawie firmy
        wywożace osady przekraczaja 100- krotnie dozwolone normy. Unieszkodliwiane
        osadów kosztuje na świecie min 50$ za tonę. Wywóz na pola kosztuje oficjalnie 20
        $ za tonę a faktycznie 5$ za tonę. Ciekawę kto zgarnia resztę kasy a kto na to
        pozwala nie kontrolując tego procederu?
    • Gość: west Re: Superburaki na superodpadach IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 07:08
      Czy piorun strzelił we wszystkie laboratoria i nie ma kto zbadać co ewentualnie
      dodatkowo jest w tych wyrośnietych burakach?
    • Gość: BELIAL Re: Superburaki na superodpadach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 07:24
      WEST- Jakie laboratoria?????Ogladałes ostatnio program na TVN o slynnym sanepidzie?
    • Gość: zatroskana Re: Superburaki na superodpadach IP: *.cm-upc.chello.se 16.10.04, 07:48
      To moze byc bomba ekologiczna!!!
      i dlatego jest bardzo wazne aby odpowiednie wladze jak najszybciej sie sprawa
      zajely i wyjasnily!
      Doksztalcanie ludzi, w tym takze rolnikow jest bardzo wazne, szczegolnie w
      dzisiejszych czasach kiedy jest tyle produktow odpadowych cywilizacji, ktore
      ktos nieodpowiedzialny moze wykorzystywac w niewlasciwy sposob!
      Prawdopodobnie tak jest w tym przypadku!
      Trzeba natychmiast to zbadac!
    • Gość: Ja Superburaki już w Sejmie - musieli podsypać.. IP: *.dami.pl 16.10.04, 08:16
      .
    • Gość: 8 KG BURAK DAJ SWOJEJ RODZINIE IP: *.telprojekt.pl 16.10.04, 10:06
      Panie prezesie firmy "Ekopolgrunt" chciałbyś mieć taki cukier w cukiernicy z
      buraka zawierającego TABLICĘ MENDELEJEWA oraz cały przekrój PASOŻYTÓW układu
      pokarmowego????????????Proponuję udać się z takim wyprodukowanym cukrem do
      rodziny:dać dzieciom,wnukom,matce,siostrze i powiedzieć ,że właśnie
      oczyszczalnia ścieków wraz z elektrociepłownią przesyła życzenia długich lat
      życia,alkoholik z 10 letnim stażem będzie mieć mniej zdegenerowaną wątrobę niż
      użytkownicy takiego "CUKRU".
      • mlisow52 Re: DAJ SWOJEJ RODZINIE 16.10.04, 18:17
        Drodzy Roadacy,

29 postow i nikt sie nie wypowie fachowo.

To moze byc hit albo przekret. Skad te pasozyty? Czy buraki czerwone czy cukrowe (przeciez jest mowa o jedzeniu, cukrowych ludzie nie jedza)? Jesli cukrowe, to czy przy produkcji cukru te pasozytuy, ew. inne zanieczyszczenia przechodza do cukru?

Fachowcy, do pior!

<Michel Lisowski FRANCJA>
    • Gość: Astaroth Re: NIech Ekopolgrunt sam degustuje buraki -:-) IP: *.waw.cdp.pl / 213.134.142.* 16.10.04, 10:11
      oczywiscie niech degustuje je za darmo, w duzych ilosciach - smaczne, zdrowe,
      ośmiokilogramowe :-)
    • Gość: leon a ja myślałem że to o Samoobronie :) IP: *.acn.waw.pl 16.10.04, 10:59
    • Gość: K Myślałem że to art. o samołobronie... IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 11:30
      j.w.
    • Gość: Jerzy Superburaki na superodpadach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 12:49
      No co ? Ktoś na tym zarobi sporo szmalu. Poszukiwanie winnych spełznie na
      niczym a my to zjemy. Sporo ludzi sie rozchoruje ale przecież nie po zjedzieniu
      tych buraków tylko po jakimś czasie. Oczywiscie nie bedzie można doszukać się
      związku i pomysłodawca nadal będzie przy forsie. Co powinno się zrobić ?
      Zatrzymać rozprowadzanie tych "nawozów". Ostrzec rolników i
      zabronić "użyźniania" tym gleby. Przeprowadzić śledztwo i wskazać pomysłodawcę,
      tych którzy podpisali zgodę na rozprowadzanie chyba że w dokumencie jest
      dokładnie napisane gdzie wolno stosować te świnstwa. Winnych karmić do końca
      życia tym co wyrosło dzięki ich "wynalazkom". Pieniądze zabrać i przeznaczyć na
      fundusz leczenia ludzi.
      • Gość: jasiek Re: Superburaki na superodpadach IP: 62.233.178.* 18.10.04, 18:11
        A panu Nobla za taki pomysl, wie Pan o tym ze polskie prawo dopuszcza
        stosowanie osadow bezposrednio do roslin przeznaczonych do spozycia? Nie wie
        pan? tak myslalem. Wie pan z czego sie sklada dokladnie osad sciekowy? jaki ma
        wplyw na rosliny? Tez pan nie wiem. Ale kase komus to pan wie jak liczyc. A
        skad pan jest, moze ta firma pana gowno sprzatala? zalamujecie mnie ludzie
        waszym poziomem swiadomosci ekoobiegu.
    • Gość: mix Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 13:11
      a gdzie są US, Urząd Ochronyśrodowiska, Władze samorządowe, Ogranicacje
      pozarzaowe - oni tera sie zajeli dojeniem śrdnich o małych firm - nie mają
      czsu? A może sainne powody - nie chce nawet zgadywać
    • Gość: glo ryż na mleku (z cukrem :) IP: *.aster.pl 16.10.04, 14:26
      Fajnie, ze w Polsce sie o takich rzeczach mowi.
      Zastanawiam sie czym nawoża uprawy np. w Chinach. Scieków komunalnych i
      przemyslowych maja pod dostatkiem. Mysle, ze sa zbyt praktyczni zeby to marnowac :)
    • Gość: Rolnik Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 16:44
      " - Takiego wielkiego buraka nie widziałem jeszcze nigdy w życiu."
      pesto.art.pl/goscie/artysci/mm_burak.jpg
    • Gość: Maćkos Re: Superburaki na superodpadach IP: *.gdynia.mm.pl 16.10.04, 17:08
      -ile kosztuje tona nawozu??
      -to tajemnica handlowa :)))
      No to niby jak oni to sprzedają?? Mnie tu strasznie śmierdzi ten nawóz...biorą
      odpady za które dostają kasę, przerabiają na jakiś syf przypominający wyglądem
      nawóz i wciskają ludziom, a jak za 10 lat będziemy mieli ugory na pomorzu to
      firemki już dawno nie będzie i nie bedzie komu płacić za zniszczenia:)))
      Obym się mylił.
    • Gość: wojtek Od d.. strony. IP: *.ztpnet.pl 16.10.04, 18:06
      Znowu sprawa załatwiana jest od strony jak w tytule. Zamiast badać podłoże, nie
      prościej przebadać te "cudowne" buraki? Taniej, szybciej i z większym sensem.
    • Gość: artur Re: Superburaki na superodpadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:12
      nie rób zartów z tego powaznego tematu. Władze Warszawy od 10 lat biorą udział
      w tym procederze, warszawa truje polskę a kolesie biora lewą kasę!!!
    • Gość: ekolog spalanie to jedyna droga, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:15
      te osady trzeba spalać a nie wywozić na pola i truć!!!
      • mlisow52 Re: spalanie to jedyna droga, 16.10.04, 18:23
        Ekologu, ech, Ekologu

Scieki i pyly sa bardzo slabym paliwem. Wiec spalanie ich nie wydaje sie oplacalne, trzeba to z wielkim trudem i nakladem srodkow oczyszczac, skladowac, wykorzystywac pod budowe drog, ewentualnie pod trawnik. Ale moze te buraki mozna by kompostowac i miec z tego dobry anwoz, a moze jeszcze w takim nawozie bedzie jeszcze mnostwo trucizny lub drobnoustrojow.

Fachowcy do pior!

Michel Lisowski FRANCJA
    • Gość: super info spalarnia dla czajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:20
      jak mozna było przeczytać ostatnio w seper expresie prezydent warszawy za
      pieniądze z unii europejskiej chce wybudować mega spalarnie. Zamiast nas truć
      burakami zatruja na dymami.
      • Gość: aga Re: spalarnia dla czajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:35
        przepraszam ale nowoczesne spalarnie nie są toksyczne, mają super filtry i nie
        bedzie trucia warszawy!
        • mlisow52 Re: spalarnia dla czajki 16.10.04, 18:38
          A co sie zrobi z pozostalociami z filtrow? nawoz pod buraki?

Fachowcy do pior!

Michel Lisowski FRANCJA
          • Gość: ekolog Re: spalarnia dla czajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:40
            tak jako nawóz pod buraki. To wspaniały nawóz pod buraki i ziemniaki! Buraki
            będą jeszcze większe i ale bedzie ich mniej! zatruja mniej ludzi :)
            • mlisow52 Re: spalarnia dla czajki 16.10.04, 18:44
              Ekolog,

Ciebie pytalem o inne rzeczy:Ekologu, ech, Ekologu

Scieki i pyly sa bardzo slabym paliwem. Wiec spalanie ich nie wydaje sie oplacalne, trzeba to z wielkim trudem i nakladem srodkow
              oczyszczac, skladowac, wykorzystywac pod budowe drog, ewentualnie pod trawnik. Ale moze te buraki mozna by kompostowac i miec z
              tego dobry anwoz, a moze jeszcze w takim nawozie bedzie jeszcze mnostwo trucizny lub drobnoustrojow.

Fachowcy do pior!

Michel Lisowski FRANCJA
              • Gość: ekolog Re: spalarnia dla czajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:51
                jesteś nudziarz i tyle, jedz sobie żaby i slimaki i nie zawracaj głowy!
                • mlisow52 Re: spalarnia dla czajki 16.10.04, 18:54
                  Widze, ze z ciebie strrraszny fachowiec!

Michel Lisowski FRANCJA

A zab i slimakow raczej nie lubie...
                  • Gość: ekolog Re: spalarnia dla czajki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 18:56
                    Franca nie jedna z tych osadów powstała wiec o tym chyba we francji wiedza wiec
                    co sie pytasz w polsce :)
        • Gość: edi A pani K. Truszkowska... IP: *.proxy.aol.com 16.10.04, 19:36
          na pewno juz ugotowala z tych osmiokilogramowych burakow barszczyk i barszczyk
          musial jej zaszkodzic bo bzdury opowiada ze az grzmi.
    • Gość: ZZ Re: Superburaki na superodpadach IP: *.top.net.pl 16.10.04, 19:17
      Zasugerowałem się tytułem. Myślałem, że w artykule jest coś na temat rozmów
      koalicyjnych Leppera z SLD i SdPl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka