Dodaj do ulubionych

Cuda w rachunkach za prąd

IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.05, 03:47
taryfy przesyłowe i wzory umów na dostarczanie energii niby zatwierdzone
przez prezesa ure, a jednak olbrzymie pole do nadużyć. bardzo dobrze, że
gazeta zaczęła tą sprawę poruszać.
Obserwuj wątek
    • Gość: konjo Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: 213.25.164.* 28.01.05, 06:50
      Cuda???? Cuda też wypisuje autor - przyjmuje tylko jeden punkt widzenia. Kiedyś
      cena energii obejmowała tylko same kWh - ktoś jednak wymyślił rodzdział na obrót
      i przesył. I jak wiem nie urodziło się to w gronie energetyków. Czy wspomniał o
      tym, że każdy dawny Zakład Energetyczny a teraz oddział jednego z "Konncernów
      energetycznych" (brzmi nie ma co) kupuje energię elektryczną po diametralnie
      różnych cenach- przynajmniej tak było do końca roku. Coś takiego jak giełda
      energii elektrycznej w Polsce to na razie margines zakupów. A URE sprawdzając
      taryfę, to chyba sprawdza ją na podstwie jakiś danych - więc jak ktoś mówi, że
      coś kosztuje x zł to musi poprzeć to jakąś kalkulacją.
      • Gość: rsnie Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 06:57
        Akcyza na energię elektryczną powinna wynosić wg UE 0. EURO za 1 MWh, a w
        Polsce wynosi 20 zł, czyli około 5 EURO. Gdzie krzykacze i inni euroci?
    • Gość: Miś Re: Cuda w rachunkach za prąd, a za gaz podobnie ! IP: *.zchpolice.com 28.01.05, 07:22
      proszę Państwa , gdy zobaczymy jak wyglądają rachunki za gaz to sie okaże ,że
      100% ceny gazu stanowią wszelkiej maści oplaty typu, abonament , koszty
      przesyłu itd. To jest skandal.
      • Gość: karo Re: Cuda w rachunkach za prąd, a za gaz podobnie IP: 213.17.170.* 28.01.05, 13:01
        ...tak wymaga prawo ... jest rozporządznie, które dokładnie określa jakie
        koszty i za co moga być uwzględnione w odpowiednim składniku opłaty... przecież
        ten gaz sam z własnej woli do domu nie przychodzi :))))
        • Gość: basia Re: Cuda w rachunkach za prąd, a za gaz podobnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:19
          Panie gazowniku, wygląda to na mentalność Kalego, a jak opłaty stałe będą
          dotyczyły np. chleba, albo lekarza. Bo przecież chleb tez sam nie chodzi, a
          lekarz musi dojechac i odjechać, musi wej śc po schodach, przejść po chodniku
          itp. bzdury. Nasuwa się analogia z kosztami utrzymania administracji
          państwowej i administracji w ogóle, też niby muszą być, bo kto będzie przybijał
          pieczątki, kto będzie lizał znaczki czy kto będzie odbietrał telefony ze
          skargami, że za drogo, przecież to paranoja.
      • Gość: nemo Re: Cuda w rachunkach za prąd, a za gaz podobnie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.05, 13:03
        te same problemy spotkają za kilka lat wodę, tym bardziej, że środowiska
        wodociagowe są ciemne jak głębiny oceanu. Rozwiązania w wodociagach(podleganie
        pod samorządy) są sprzed 70 lat a technika sprzed 20 lat.
    • Gość: junior Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: 213.77.20.* 28.01.05, 07:38
      każdy orze jak może
    • Gość: Darczyn EZE Elbląg rekompensuje sobie to inaczej IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.01.05, 07:44
      Nie ma co się dziwić jeśli dzieją sie takie cuda jak w ENERDZE w Elblaskich
      Zakładach Energetycznych to trzeba podwyższać rachunki klientom. za coś trzeba
      budować pałace prezesów
    • Gość: Maverick Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: 82.139.9.* 28.01.05, 07:46
      to jaki adres tego rzecznika ?
    • bagarmosen Re: Cuda w rachunkach za prąd 28.01.05, 07:58
      intersuje mnie co bedzie jak założe licznik na tz. kartę?W tej chwili są
      zakladane odbiorcom ,którzy nie placą rachunkow jako kara!A ja coraz bardziej
      zastanawiam się na założeniem takiego licznika - jest wygodny gdy wynajmuje się
      mieszkanie ,przynajmniej nie myslę , że ktoś pozostawi po sobie nie zaplacone
      rachunki.
    • Gość: Iwona Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 08:41
      Cuda to za mało powiedziane.Ceny energii różnią się bardzo mocno i ma się przy
      tym wrażenie, że nikt tego nie kontroluje.Monopol ten stwarza nieograniczone
      możliwości windowania cen, i to zarówno energi,gazu jak i wody.Są to usługi
      niezbędne do normalnego życia,przez co można je dowolnie kształtować.Ceny tych
      dóbr są w Polsce bardzo wysokie, oczywiście pod kątem zarobków i zamożności
      obywateli.Możemy spokojnie porównać kraje byłego bloku wschodniego i wydatki na
      opisane usługi w stosunku do zarobków.
      • Gość: Stary Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.05, 08:57
        Mieszkałem przez jakiś czas w Warszawie a teraz mieszkam we Wrocławiu. Nie wiem
        jak były konstruowane tary w Warszaiw ani jak są konstruowane we Wrocławiu. Wiem
        tylko że korzystając z tych samych sprzętów w mieszkaniu (52 m2)w Warszawie
        płaciłem za prąd ok. 60 PLN za 2 miesiące, a we wrołcawiu w mieszkaniu 51 m2
        płacę 45 PLN miesięcznie. WIdać że STOEN lepiej konstruował cennik niz ENERGIA PRO
        • Gość: szarak Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.aster.pl 28.01.05, 10:18
          To trzeba było w styczniu 2005 roku w Warszawie odebnrac rachunek za prąd i gaz.
          Zawał serca to mało powiedziane :-(
    • Gość: energetyk do autora IP: 195.94.199.* 28.01.05, 09:48
      Panie redaktorze prosze porównać dwa zdania z Pana artykułu

1. "Te proporcje różne zakłady energetyczne ustalają sobie niemal dowolnie i
      bez uzasadnienia."

2. " ....ich cenniki zatwierdza Urząd Regulacji Energetyki (URE). Sposób ich
      ustalania określa prawo energetyczne i odpowiednie rozporządzenie ministra
      gospodarki i pracy".
      Pan zna się na tym o czym pisze?
      • Gość: Julita 28 Re: do autora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:55
        Czy rzeczywiście istnieją regulacje dot. cen w energetyce ?
        Jeśli tak, to jak to się ma do zupełnej dowolności ? Przecież w takim razie to
        te spółki energetyczne powinny być oskarżone o działania niezgodne z prawem, na
        szkodę odbiorców.
        Dobrze, że pan poruszył ten problem, bo to kolejna "ziemia nieznana".
    • Gość: Dave Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:56
      Po prostu koncerny ustalaja ceny jak chca a URE to tylko listek figowy na ich
      poczynania. Obawiam sie ze w URE nie pracuja ekonomisci, zapewne wiekszosc to
      energetycy nie majacy pojecia o ekonomii a moze jeszcze gorzej zwykli urzednicy
      nie majacy pojecia ani o energetyce ani o ekonomi.... Ile zarabia Dyrektor w
      URE a ile Dyrektor w Koncernie Energetycznym ? Odpowiedz na to pytanie da obraz
      kto ma sile dzialania na rynku energii w Polsce...
    • Gość: kia Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.chello.pl 28.01.05, 09:58
      W Lublinie zawsze byly wyzsze ceny energii, niz np. w Wawie. Bo tu mieszkaja
      najbiedniejsi w Polsce /najnizsze zarobki /. I wielu nie stac na
      prad /odloczony , nauka przy swiczkach to wcale nie obrazek z czasow
      powojennch ! Energia DROZSZA o ok 20% - bo zarobki NIZSZE o ok 25 %?? .!
      PARANOJA ! Zarobki pracownikow tego monopolisty natomiast znacznie podnosza
      srednia na Lubelszczyznie !! I TE KOSZTY / TE PALACE luksusowe ,nawet jak na
      dzisiejsze standardy, po 20m2 pokoje dla jednego -dwoch pracownikow , podczas
      gdy w wielu lubelskich urzedach siedza "na kupie" i petent rozmawiajac,
      pytajac, slyszy czesto chor glosow !!
    • Gość: WK Polecam artykół o lewym prądzie IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.01.05, 09:59
      Dzięki dziennikarzom GW ujawnia się kolejne patologie w elbląskiej Enerdze.
      Dzisiejszy artykuł: Dyrektorka Energi ciągnęła prąd na lewo. Rewelacja!
    • Gość: kia Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.chello.pl 28.01.05, 10:07
      WLUblinie zas rozeslano rachunki za pol roku naprzod, gdzie w regularnch ,
      identycznych tabelkach, w rubrykach - jednj pod druga - podali : poprzednie
      ceny jednostkowe wszystkich skladnkow wylacznie BRUTTO , zas ceny nowe -
      wylacznie NETTO . JEDNE POD DRUGIMI !!!Zlapalam sie przez chwile, ze STAL SIE
      CUD i POMYSLALAM , ZE POTANIAL PRAD !!! Niestety, okazalo sie, ze
      poszczegolne skladniki podrozaly od 4 do 5 % /te glowne o 4.7 %/ TAKI TO
      NIEUCZCIWY CHWYT MARKETINGOWY MONOPOLISTY. A niech sobie licza Ci, co im
      podwyzka przeszkadza, a gawiedz i tak sobie z tym nie poradzi!! Czy to nie
      powinno byc zbadane przez Urzad Antymonopolowy ?
    • Gość: kia Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.chello.pl 28.01.05, 10:12
      We Wroclawiu to 17 gr za zuzyta kWh plus 19gr za przesyl 1kWh, a w Lublinie
      17.37gr za zuzyta kWh, a 23.96 gr czyli 24 gr za przesyl 1 kWh !! RATUJCIE !!
      • Gość: aka Re: Faktury prognozowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 10:21
        Jest jeszcze jeden problem, którym nikt się jeszcze nie zajął. W Warszawie (nie
        wiem jak gdzie indziej) STOEN wystawia faktury prognozowane (czyli na oko).
        Gigantyczne w pierwszych miesiącach roku, potem malejące. Jeżeli nie zapłaci
        się w wyznaczonym terminie kwoty wynikającej z faktury prognozowanej, naliczane
        są karne odsetki. Tęsknię za czasami, gdy przychodził tzw. inkasent i
        odczytywał stan licznika. Obecnie, żeby nie płacić wymyślonej kwoty faktury,
        trzeba udać się do kasy STOENu i naprawdę się wykłócać.
        • Gość: Krakus Re: Faktury prognozowane IP: 149.156.58.* 28.01.05, 11:47
          Tak to prawda. Miałem taka sytuację u siebie w Krakowie. Dostałem mieszkanie,
          przyszedł 1 rachunek prognozowany za prąd na 1400 kWh (warte ok. 500 zł),
          zapłaciłem. Zużyłem z tego dokładnie 357 kWh. Rachunek numer 2 był prognozowany
          na, no ciekawe ile ? 1700 kWh !!!. Złożyłem reklamację, rachunek anulowano.
          rachunek nr 3 był, no na ile ? 1400 kWh !!!, a na liczniku miałem wtedy zużycie
          ok. 750 kWh. Postanowiłem juz nigdzie nie chodzić i nie płacić dopóki na
          liczniku nie będzie zapłaconych 1400 kWh z rachunku nr 1. Zakład Energetyczny
          nie protestował że nie płacę. Teraz jest wszystko w normie, nawet czasami
          zdarza się kilkuzłotowa niedopłata.
        • tragarz_cieni Re: Faktury prognozowane 28.01.05, 21:29
          100% racji. Otrzymuje rachunek za cos, co moze kupie a moze nie. Jesli nie kupie
          i tak musze zaplacic, rozliczenie nastapi za pol roku. I to bez zadnej
          gwarancji, ze kolejna prognoza nie "skoryguje" nadplaty... Malo tego, sprzedawca
          lepiej niz ja sam zna moje potrzeby. Dlaczego moge co pol roku placic za
          faktycznie zuzyta wode, co dwa miesiace dostaje rachunek za gaz wedlug biezacych
          wskazan licznika, a zaklad energetyczny zyczy sobie przedplaty z polrocznym
          wyprzedzeniem zadajac karnych odsetek za nieterminowa zaplate za cos, czego
          jeszcze nie kupilem i byc moze wcale nie kupie? Tu zakoncze, albowiem mam ochote
          uzycia slow mocniejszych...
        • Gość: alicja Re: Faktury prognozowane, ale nie z CIE! IP: *.net.autocom.pl 29.01.05, 00:01
          Najwyższe są koszty pracy ludzi w energetyce. Prognoza jest więc znakomitą
          obniżką kosztów. Problemem w zakładach energetycznych jest zacofanie ekonomiczne
          i finansowe. systemy informatyczne Centrum Informatyki to manufaktura. Nie mają
          możliwości ustalenia ,,oblicza odbiorcy". Zakłady energetyczne poza nielicznymi
          nie dopuściły by odbiorca mógł być rzetelnie i nowocześnie rozliczany. Oszuści,
          dłużnicy i solidni odbiorcy są dla zakładów energetycznych tym samym
          utrapieniem. Francuzi po edukacji w Krakowie z powodzeniem wprowadzili prognozę.
          A Kraków w tym czasie 93,94r- przeszedł na manufakturę porównywalną z połową lat
          70-tych! To nie przepisy Prawa Energetycznego czy URE jest winne. To brak
          nadzoru Rad Nadzorczych i właścicielskiego. To Zarządy bez kwalifikacji, ale
          AWSowskie, Solidarnościowe,nepotyczne lub być może za suweniry. Pałace?
          Owszem! Przecież wielkim estetą można być za nie swoje tylko państwowe
          finanse. Odbiorca powinien mieć wgląd do kosztów, które wpływają na cenę
          energii. Zwłaszcza kalkulacja ceny przesyłu jest interesująca i niezbyt
          sumiennie ustalona przez zakłady.
        • Gość: alicja Re: Faktury prognozowane IP: *.net.autocom.pl 29.01.05, 00:16
          STOEN prawie na oko wystawia faktury. Jednak rzeszowski system nie potrafi
          inaczej ich realizować. Chociaż jakmś cudem posiedli ISO 9001/2000.
          Można sobie zażyczyć by dawali równe rachunki. Mniejsze w lecie są możliwe
          bo np. nie dogrzewasz mieszkania.Większe w lecie są możliwe gdy masz elektrycze
          ogrzewacze wody. Te sprawy najlepiej przemyśleć samemu. Można skontrolować
          zakład energetyczny podając dwukrotnie samemu wskazania licznika. Te wadliwe
          ssytemy liczą tak: jeśli zmniejszyłeś zużycie o 10 kWh to od poprzednich wskazań
          oodejmą 5kWh i podzielą przez 6. Przy zwiększonym zuzyciu dodadzą połowę i :/6.
    • Gość: recznik Taryfy to chinszczyzna dla maluczkich IP: 195.117.157.* 28.01.05, 11:38
      Zdarzylo mi sie wejsc na strony URE i sprobowac zrozumiec jeden z wnioskow
      taryfowych ktoregos z ZE. To prawdziwa chinszczyzna : te grupy taryfowe -
      dzienne-nocne, grupy wg zuzycia pradu, oplaty za przesyl, za dystrybucje,
      abonamenty. Kto ma to zrozumiec ? Wyobrazacie sobie szarego Kowalskiego, ktory
      w dniu 1 stycznia 2006, po przestudiowaniu roznych rownie zagmatwanych ofert
      cenowych "wybierze" sobie dostawce energii na "uwolnionym" rynku ? Bo ja nie !
      Ten caly rozdzial na przesyl, dystrybucje i inne wymysly sa przede wszystkim
      napedzaniem panstwu podatku VAT i innych oplat, na operacjach finansowych
      miedzy nowopowstalymi spolkami, ktore niegdys byly czescia jednej firmy.
      Rzekoma troska eurokratow o dobro indywidualnych klientow to jedna wielka
      fikcja.
      • Gość: ryba Re: Taryfy to chinszczyzna dla maluczkich IP: 193.111.166.* 28.01.05, 16:04
        Zgadzam sie. Tym bardziej niezrozumiałe jest dla mnie rozdzielanie kosztów: za
        energię, przesył konserwacja itp. Przecie to ta sama elektrownia, ten sam
        zaklad. Mnie jako odbiorcy nie powinno obchodzić skąd i za ile moja
        elektrownia kupuje prąd. Prąd to produkt jak każdy inny. czy jak kupujemy
        pomidory to płacimy osobno za czynsz sklepu, dostawy produkcji itp. nie jest to
        w cenie pomidora. URE powinien pilnować aby cena 1 kwh była skalkulowana
        rzetelnie. I nie powinnismy płacić jakieś przesyły abonamenty itp. osobno tylko
        w cenie 1 kwh.
    • Gość: mkuchars@am.poznan Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.maius.am.poznan.pl 28.01.05, 12:18
      W Poznaniu od 1 bm. energia elektryczna zdrożała o 7,5%, tj. więcej niż
      zapowiadano ogłaszając pod koniec ubiegłego roku podwyżki cen energii
      elektrycznej na ten rok.
    • Gość: gość Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: 195.205.51.* 28.01.05, 12:44
      to tylko czubek góry lodowej, wszystko co kontroluje URE to fikcja, monopolista
      zawsze wykaże powody do "uzasadnionej" podwyzki, nie tylko prąd, ciepło z
      różnych KPECów i SPECów wygląda identycznie/ w Bydgoszcy abonament od jednego
      węzła cieplnego to 11,00 zl netto za dwie fry/mc i inkasenta raz/mc
    • Gość: Asone KŁAMSTWO!!!! IP: *.galluppolska.pl 28.01.05, 12:50
      To nieprawda ze we Wrocławiu cena 1 kWh jest najniższą w Polsce. Dla przykłady
      cena 1 kWh w Górnośląskim Zakładzie Elektroenergetycznym S.A to 0,3294zł(cena
      zawiera VAT). Szanowny panie specjalisto Krzysztofie Golachowski proponuje
      przestudiować taryfy a potem pisać artykuł. Pozdrawiam.
    • Gość: janusz Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: 145.246.240.* 28.01.05, 14:06
      Ten komentarz jest wyslany z Wlk. Brytanii (Londynu.

Sadze ze jestem bardzo glupi, ale powiedzcie mi, prosze, jak ot jest mozliwe ze
      Polska bedac w EU w dalszym ciagu monopolizuje wiele uslug przez tzw. panstwowe
      spolki.
      Jak dzwonie do Polski, to wykrecam numer, ktory daje mi polaczenie 2 pensy/min,
      czyli ok 10-12 groszy.
      Za prad i gaz place okolo 20 funtow (prad staly, gaz albo rosnie albo spada w
      zaleznosci od sezonu) za kazdy z nich, a poniewaz place miesiecznie przez
      Direct Debit, mam jeszcze znizke.
      Tesciowa powiedziala mi ze zaplacila ok 500 zlotych za miesiac, majac ok 800
      zlotych emerytury.

Powiedzcie mi, prosze, gdzie jest ta konkurencja, do ktorej uprawnia bycie w
      EU??
      • Gość: alicja Re: Cuda pozostaną na rachunkach. IP: *.net.autocom.pl 29.01.05, 00:38
        Teraz od przepisów UE ucieka się w konsorcja. koszty wzrosną na tyle, że ceny
        energii pozostaną nie zmienione. No, może jeszcze zwiększone. Podział na
        dystrybucję i obrót w zakładach energetycznych zwiększyl zatrudnienie.
        zwiększenie ilości dyrektorów z 4 do ponad 30 tez podnosi cenę energii.
        To bezkrólewie trwa od 90 roku.
    • Gość: obserwator Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:39
      A prokuratura jak zwykle boi się własnego cienia.
    • feliks-50 Mafijne klany rodzinne mają pole do popisu !!!!!! 28.01.05, 15:54
      To nie jest prawo energetyczne !! to bezprawie energetyczne !!!!!!!!!
      Średnio 10 osób musi się składać na zapłate za prąd, który czerpie
      jeden "energetyk" !
      To prawo jest typowo żłodziejskie. Z cenami robią co chcą aby fundować sobie
      premijki, astronomiczne odprawy i wysokie pensje oraz praktycznie bezpłatny
      prąd, za który na dodatek nie płacą PODATKU !!! (a to są wysokie kwoty,
      bo "energetycy nie muszą oszczędzać więc jadą z grubej rury - grzejąc pradem
      wszystko i oświetlając wszystko w domu oraz koło niego ). Od ilosci zużytego
      prądu w preferencyjnej cenie powinien byc naliczony podatek jak od
      wynagrodzenia, bo to jest wynagrodzenie i to bardzo duże.
      • jasiek111 Re: Mafijne klany rodzinne mają pole do popisu !! 28.01.05, 21:07
        A skad Ty masz takie rewelacje?? to jest dopiero sianie zamętu... tak sie
        sklada, ze jestem szeregowym pracownkiem jednej ze spolek dystrybucyjnych, i
        moj pracodawca od kazdej pensji zabiera mi zaliczke na podatek dochodowy od
        kwoty, ktora doplacil za moje zuzycie energii elektrycznej.... jak o czyms nie
        wiesz to po prostu nie zabieraj glosu... a jezeli wiesz, ze ktoras spolka tego
        nie robi-zglos to do urzedu skarbowego... napewno sie ucieszą...

pozdrawiam - jasiek
    • Gość: Jacek Podobno mamy kapitalizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 16:35
      Niektórzy nawet piszą na różnych forach, że w Polsce panuje dziki, XIX-wieczny kapitalizm. A ceny energii zatwierdzają jakieś urzędasy i konkurencja na tym rynku jest żadna.
    • Gość: basia Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:14
      To samo jest z dostawą gazu czy ciepła. Tak być nie może, monopoliści dyktuja
      ceny i praktycznie trudno jest z nimi walczyć. Podziękujmy komunistom i
      prezydentowi Kwaśniewskiemu za utrzymywaniu komuny przy włądzy. Wystarczy sie
      przyjrzeć agerze w ENERGO. Jestem zbulwersowana tym wszystkim.
    • Gość: mega Płacę 100zł rocznie-nie korzystam z prądu w garażu IP: *.msk.pl / *.devs.futuro.pl 28.01.05, 17:17
      Taki jest koszt przesyłu energii elektrycznej w ilości 0 (słownie ZERO) KWh rocznie. A gdybym zużywał np 1000 KWh? Wyliczcie sobie koszt przesyłu 1 KWh. Garaż sąsiaduje z rezydencją, gdzie mieści się Oddział spółki ENION SA w Będzinie, przysyłający mi rachunki za energię elektryczną
      • Gość: alicja Re: Płacę 100zł rocznie-nie korzystam z prądu w g IP: *.net.autocom.pl 29.01.05, 00:28
        a wiesz gdzie jest źródło zasilania czyli elektrownia z której płynie do Ciebie
        prad? I za ten przesył płacisz.
    • Gość: basia Re: Cuda w rachunkach za prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:25
      Rosną opłaty stałe i nic z tego nie wynika dla odbiorcy. Przypomina to sytuację
      sprzed lat a dotyczącą podatku drogowego, projekt zakładał , że po wliczeniu go
      do ceny za paliwo będzie sprawiedliwiej i pieniądze te przeznaczy się na
      budopwę i remonty dróg. Czy ktoś widział chociaż ze 100 m drogi wyremontowanej
      z tych pieniędzy ?. Podobnie jest i tu przy prądzie, gazie. To są typowe
      praktyki monopolistyczne, w celu zapewnienia sobie stałych, konkretnych
      dochodów. I to jest nie do przyjęcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka