Gość: macias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:57 urząd chroni tych co nie płacą... a oni mają i urząd i tych od których pożyczają w głębokim poważaniu skandal, powinni się bać jak są nieuczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kalambur Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:09 Znowu prawo bierze nieuczciwych, tzn. niepłacących zobowiązań w obronę. Czy doczekam takiej chwili, aby ktoś ujął się za ofiarami, tj. wierzycielami, którym nie zwrócono długów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ocet Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.man.polbox.pl 13.04.05, 20:42 I bardzo dobrze sie stalo. Odemnie Kruk domagal sie splaty na rzecz UPC dodatkowego abonamentu za jeden miesiac po terminie rozwiazania umowy, nienaleznego, na co mialem pisemne potwierdzenie pozytywnie rozpatrzonej reklamacji z UPC. No i pomimo tego, ze wysylalem kopie tego dokumentu do Kruka, to notorycznie przysylali te kolorowe pisma. Standardowo zatem ich ignorowalem. Niestety moja zona nie wytrzymala i zaplacila UPCowi dla swietego spokoju te 50 zeta. Kto stracil? Ja durne 50PLN ... i UPC grube tysiace bo w zamian zablokowalem wejscie ich sieci do nowej spoldzielni z 700 mieszkaniami, zamiast ich wszedl Asterek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierzyciel Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 13:24 Zastanawiam sie tylko czy zrobiles dobrze ludziom w nowej spoldzielni .. ja wolalbym miec UPC ... Poza tym chyba niezabardzo sie postarales zeby w UPC cokolwiek wyjasnic. Moze tez UPC nie zadalo sobie trudu powiadomic KRUK'a o wstrzymaniu wysyłki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uniaeuropejska1 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 14.04.05, 10:55 Otóż kalamburze drogi częściowo tylko masz rację.Do mnie firma "Kruk"również przysłała wezwanie tylko ,że wierzytelność była już ponad 2 lat przedawniona i wątpliwa z punktu prawnego{pracownik nie musi zwracać pobranego wynagrodzenia za pracę,nawet jeśli pracodawca poniósł szkodę w wyniku rozwiązania przez klienta umów zawartych za pośrednictwem tego pracownika}.Tak więc krucza działalność jest mocno wątpliwa,jeśli chodzi o uczciwość.Wierzytelność powinna być badana przez prawników firmy nim ją wezmą do egzekwowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Zaraz o czym dyskutujecie. IP: *.prokom.pl 14.04.05, 11:11 Pomijam fak zadłużenia ludzi. Ale KRUK działa nielegalnie. Ściaganie należnoci może wykonać tylko i wyłącznie komornik sądowy. Piejecie o uczciwości itd. Ale nie tak dawno jedna z firm windykacyjnych zażadałą powtórengo uregulowania długui z dodaktowymi odsetklami od osób które już spłaciły swoje zobowiązania i to jekiś dwa lata wcześniej. Ba straszono grożono (np. najście na mieszkanie pospolitych bandziorów) a policja prokuratura miała gdziś że o to jest przestępstwo wyłudzenia. KRUK tak naprawde nie działa legalnie i sam prowadzi działalność daleką od uczciwośc na którą się tak co niektórzy powołują. Wystarczy że taki uczciwy skorzysta z jakiejś instytucji pośredniczącej w płącniu rachunków (w hipermarketach np.). Teraz obecie obowiązuje data wpływu środków na konto a nie zlecenie wpłaty.KRUK poczeka trochę i przysłe swoich zbirów którzy mają odebrać dług, któy nie jest w sumie długiem. Poźniej rzyjadą drugi raz, poźniej kolejny..... Będa mieli w głebokim poważaniu że masz dowód wpłaty.... Bowiem dostali zlecenie odzyskania kasy. A przy okazji da się znacznie więcej zarobić. A czemu nie ścigają wilekoformatowych złodziei? Bo proście jest szarego obywatela zgnębić który i tak nie ma szans na to że sądownictwo, prokuratotura i policja mu pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Zaraz o czym dyskutujecie. IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 13:43 Co do scigania naleznosci to komornik ma wylacznosc ale tylko na wierzytelnosci wskazane do zaplaty prawomocnym wyrokiem sadu. Firmy windykacyjne zajmuja sie sciaganiem zaleglosci zanim dojdzie do sprawy w sadzie co jest takze bardziej oplacalne dla dluznika bo koszty sadu i komornika spadaja na niego. No tak .. masz telefon, umowe z providerem, ale kase placisz jakiemus gogusiowi ktory ma firme ktora oszukuje ze wplaci kase providerowi .. masz problem bo oszukal Cie gogus ktoremu wplaciles kase za rachunek .. z punktu widzenia providera kase wisisz dalej .. a KRUK Cie sciga :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zaraz o czym dyskutujecie. IP: *.eranet.pl 14.04.05, 16:35 Zawsze wiedziałem że Prokom to dziwna firma ale że zatrudnia takich jełopów którzy nie odróżniają podstaw w windykacji prowadzonej przez firmy i komorników. NIe dziwne że programy tworzone przez was dla TPSA, ZUS-u itd. są do d... Zajmijcie tym co myslicie że robicie dobrze. Naprawcie swoje błędy i przestań koleś chrzanić ogólniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerix Re: Zaraz o czym dyskutujecie. IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.04.05, 23:46 czy ty człowieku wiesz co piszesz. Kruk to legalna firma. Nikt jeszcze nie widział zbirów. SZkoda słów na takich debilów jak ty. Potem ja musze płacic krocei za kredyty, bo inni nie oddają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bary Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.05, 20:30 Przecież nikt z własnej winy nie zostaje niewypłacalnym. To społeczeństwo ich wpedza w taką sytuację. Więc społeczeństwo ma psi obowiazek chronić ich przed agresją wierzycieli. Tak nie mozna ,mamy XXI wiek ,a tolerujemy stosowanie metod sredniowiecznych Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 14.04.05, 10:48 o jo jo kolejny zwolennik hasła leppera z przed paru lat. "NIECH SIĘ MARTWI TEN KTO DAŁ A NIE TEN KTO BRAŁ " jasne ja spowodowałem że jakiś pajac nie spłaca swoich długów ja spowodowałem że inny pajac jest wtórnym analfabetą i nie potrafi czytać. Zadaniem firm windykacyjnych jest odzyskanie pieniędzy czy to będzie 50 zł czy 50000 zł. W Polsce nauczyliśmy się nie płacić na czas swoich zobowiązań bo przez długi czas wierzyciele byli bezsilni mogli się procesować co najwyżej. Teraz mamy firmy windykacyjne. I nagle podnosi łeb taki urząd kontroli i grozi paluszkiem nu nu nu wy niegrzeczne chłopaki nie wolno agresywnie rządać swoich pieniędzy. Należe grzecznie poprosić buca o zwrot swoich pieniędzy a jeżeli to nie skutkuje prosić dalej. Szkoda że urząd nie wymyślił że pismo ma być wysłane na papierze o jakimś ciepłym ładnie kojarzącym się kolorze napisane miekką graficznie czcionką a dotego najlepiej żeby jeszcze dołączyć pozytywke z jakąś miłą dla ucha uspokajającą muzyczką. Poczekaj aż ktoś będzie ci winien forse wtedy może zmienisz zdanie będziesz jeszcze ty te firmy windykacyjne po stopach całował za pomoc. Inną sprawą jest to że wiele firm zatrudnia bałaganiarzy, którzy nie potrafią dobrze pracować. Przykład kolesia który raz załatwił sprawe z tepsą a ta przez tę samą firme windykacyjną znów go ściga ( na marginesie głupio zrobiłeś wywalając pisma z przeprosinami ). To TPSA ma za zadanie poinformowanie firmy windykacyjnej że dług już został ściągnięty nie potrzebnie się koleś użerał z firmą. Poprostu miał pecha dobrała się szmaciarska mało profesjonalna firma - wierzyciel znaczy TPSA i firma windykacyjna która poprostu robi to co mu zlecą nie zadając pytań - może byli wojskowi tam pracują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja ten od tpsa Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.05, 15:16 moze i glupio zrobilem, ale po pierwsze dlaczego ja mam ponosic koszty burdelu w tpsa i wozic ze soba po calej europie ich posrane pisma z przeprosinami po 5 groszy. W koncu kupuje u nich usluge nie tylko telefonowania, lae dbalosci o poprawnosc rozliczen tez. Po drugie zgadzam sie, ze pare lat temyu mozna bylo latami nie placic czynszu w spoldzielni i nic nie mozna bylo z tym zrobic, to tez nie bylo oka, rowniez dla mnie jako placacego czynsz, bo ja finansowalem nieplacacych. Tyle, ze roznica miedzy obecnymi rozwiazaniami prawnymi tak sie ma do tych starych, za kiedys mozna bylo zabic babacie na ulicy i nie poniesc zadnej kary, a dzis scianaja Ci glowe za spluniecie na chodnika, i ani jedno ani drugie nie jest dobre. Do tego prawda jest taka, ze oni chetnie sciagna naleznosc na 200 zeta, a nie rusza milionow wyluidzonych przez zlodzieja, bo za trudne. Po trzecie czemu to ktos moze rpzyjsc do firmy pokazac fakture i firma zaczyna mnie scigac. Z rownym skutiem ja moge wziac liste gosci na osiedlu powiedziec, ze kazdy wisi mi 100 zeta za zamiecienie piachu spod ich wycieraczki - chocby nigdy nic nie robil i pojsc do windykatora niech odzyska. I to bedzie na peawno super inetere, bo dam glowe, ze 5% lokatorow sie przestraszy, alebo przypomni sobie, ze ktos cos takiego mowil i 5 tysi mam w kieszeni. Czy to nie jest takie samo zlodziejstwo jak nieplacenie naleznych rachunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze tpsa Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.05, 15:19 a fimra, ktora mnie sciaga ma opinie profesjonalnej intrum justicia i ma opinie jednej z najbardziej profesjonalnych. I co z tego skoro to prawo co teraz jest jest po prostu beznadziejne, nie mniej niz to dawne. Tylko czekac, az wyjdzie na wierzch ilu cwniakow okradlo Bogu ducha winnych ludzi na gruba kase w ten sposob Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 14.04.05, 15:36 No i co mam Ci napisać.... Miałeś pecha TPSA jest chyba jednym z najgorszych wierzycieli ... A firmy windykacyjne też nie są święte... rotacja kadry bałagan w bazach niekompetencja... Niby firma dobra i profesjonalna ale kompletnie się rozkłada przy sprawach można by rzec małych... TPSA miała dowód na to że nie zapłaciłeś wkońcu uregulowałeś dług firma dała ci spokój ale tpsa po jakimś czasie znów swoje bo nagle się okazuje że jakaś pani krysia pracująca w finansówce nie wprowadziła twoich papierów do bazy. Ktoś inny zajmujący się prowadzeniem spraw do windykacji widzi że nadal wisisz z fakturami i dawaj wysyła znów do firmy windykacyjnej sprawe. w firmie zmieniła się kadra ze 3 razy w tym czasie człowiek który prowadził twoją sprawę już pewnie nie pracuje papiery są gdzieś lecz nikt nie wie gdzie w bazie nie figurujesz. Nie możesz prywatnej firmy zmusić do prowadzenia rzetelnie dokumentacji to ich sprawa jeżeli chcą się kompromitować. Ty jesteś tylko małym robaczkiem przy naprawdę dużych sprawach. Wierz mi jakby poszło o naprawdę dużą kase trzy razy by sprawdzili czy aby napewno się już tym nie zajmowali. A tak musisz udowodnić że nie jesteś wielbłądem. Pech co zrobić taki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pantera Re: Pomyśl! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:00 Nie przesadzaj,kto stosuje metody sredniowieczne? nie można zwalać wszystkiego na społeczeństwo, 90% zadłużonych sami są sobie winni i to przeważenie przez patrzenie na ''społeczeństwo'' zamiast chwilkę pomyśleć o sobie i swoich możliwościach zanim sie zaciągnie zobowiązanie. Ciekawe co byś zrobił/a jakbym przyszła do Ciebie pożyczyła 1000,00zł i za 2,3 lata stwierdziła,że Ci nie oddam,bo przecież społeczeństwo wpędziło mnie w taką sytuacje (teraz to społeczeństwo mnie broni wiec nie żadaj ode mnie spłaty długu,nie dzwoń, nie przychodz do mnie po swoje pieniądze ).Czy raczej zastosowałabyś/zastosowała ''średniowieczne'' metody ? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Pomyśl! 15.04.05, 09:36 Napisałbym grzeczne wezwanie do zapłąty, jak by nie pomogło skierował sprawę do Sądu i potem do Komornika. Firma jak Kruk nie byłaby mi do niczego potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerix Re: Pomyśl! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.04.05, 07:59 człowieku, jaki komornik, jaki sąd. Najpierw musisz zapłacic za wniesienie sprawy, potem zapłacic komornikowi. Wszystko trwa i nadal odwleka się w czasie. Jak przyjdzie komornik i zobaczy, że dł. nie ma kasy odroczy mu spłate na jakies kilka lat, bo ugada się na 100 rat po 10zł. i tyle z twojej kasy będzie. A tak windykacja napisze, zadzwoni i masz kase w 3 miechy max, nie tracąc na sąd-a jak sądze za zastępstwo procesowe ty musisz kase wyłożyć, bo prawnicy 10 lat nie będą czekać a i w ratach nie przyjmują. STRAY ROZUMUJESZ JAK DZIECKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calineczka Bzdury wypisujesz człowieku !!! IP: 80.68.236.* 16.04.05, 13:29 Kompletne bzdury wypisujesz, można domniemać ,ze jesteś potencjalnym dłużnikiem - czytaj : biorę kredyty na sprzęt AGD i RTV ile dadzą, biorę pożyczki bo jest możliwość!!! ale się zabawię. Któregoś dnia budzisz się z 10 kredytami lub więcej !!! Jest mnóstwo takich osób !!! okazuje się ,ze suma łącznie wszystkich rat przekracza twój dochód. I nagle sobie uświadamiasz , co za źli ludzie , to ich wina , bo dali mi tyle kredytów!!! Przeciez musisz na kogoś zgonić swoją głupotę. A jak chcą odzyskać swoje pieniądze , to nazwiesz ich Bandytami. Lecz się człowieku i zastanów się nad swoją głupotą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerix Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.04.05, 23:50 Nikt nie zostaje dłużnikiem z własnej winy.A to dobre. Przykłady: kupuje telefon i za 5 min ląduje w komisie, a sim karta po wygadaniu 1000zł w smieciach, przerobione dekodery itd. No fakt złodzieje też mają zacmienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:53 Tylko, ze oni nie scigaja cwaniakow, ktorzy ukradli po kilka milionow i przepisali majatek na zony, ale biednych ludzi (np. emerytow), ktorzy zalegaja miesiac z rachunkiem za wode, czy swiatlo, bo mieli do wyboru, albo zaplacic rachunek, albo kupic jedzenie (ze o takich "luksusach" jak lekarstwa nie wspomne)! Ty tez kiedys mozesz znalesc sie w takiej sytucji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.05, 21:08 Społeczeństwo jwst winne za to że osobnok się zadłużył i ono ma zapłacić. Od jakiego czasu istnieje taka filozofia? Szczególnie jak oceniamy istnienie gatunku ludzkiego. Od około 25 lat. Inne gatunki biologiczne nie znają chyba takich pojęć. Czy ludzie to wyjątkowy gatunek? Jeżeli tak to z jakiej przyczyny? Jakoś lwy nie odpowiadają społecznie. Karaluchy też raczej nie. A może się mylę? W każdym razie ja nie mam ochoty spłacać czyichś długów. Ale jak będzie taka decyzja społeczeństwa to wiem że będę do tego zmuszany. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:12 Jedna z funkcji spoleczenstwa jest ochrona jednostek najslabszych (nieporadnych). jJk Ci sie nie podoba nie musisz byc czlonkiem spoleczenstwa. Wyjedz sobie do afryki i wedlug zasad natury (przetrwanie dla najsilniejszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:22 Poza tym sprwadzanie wszystkiego do pieniedzy (nawet uczciwosc) jest nienormalne i powoduje, ze ten kraj wyglada tak jak wyglada. Prosty przyklad: ktos okrada ludzi i ma pieniadze dzieki temu na rachunki (czyli jest uczciwy), a inny nie potrafi ukrasc i nie ma na rachunki (czyli jest nieuczciwy, bo nie placi swoich rachunkow). No i gdzie tu logika. Ja rozumiem jak ktos ma i nie placi, ale zeby gnebic i odzierac z resztek godnosci ludzi, ktorzy tak naprawde nie ze swojej winy sa biedni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 13:49 wszystko spoko, ale firmy windykacyjne nie scigaja za rachunek w sklepie za chleb czy bulki tylko za telefony, telewizje, kredyty bankowe etc. czyli jesli chodzi o te pierwsze to dobra na ktore jak cie nie stac to nie bierz. Jak nie bedziesz mial zamiaru zaplacic za telefon ktory wziales to co sie dziwisz ze ktos Cie sciga zebys uregulowal zaleglosc ? Co do kredytow bankowych z bankiem zawsze mozna sie dogadac ale jak pojdziesz orazu jak powstaje problem z platnosciami (mozliwosci karencji kredytu do czasu nabycia zatrudnienia etc.) a nie jak nie dajesz znaku zycia przez 2 lata a potem dziwisz sie ze Ci wynajmuja windykacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerix Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.04.05, 08:22 max piszesz o logice. A zastanowiłes się poco komus kto nie pracuje C+, po co matka z 10 dzieci bierze komórke-z zamierzeniem, że po prostu okradnie firme i ja sprzeda, bo....komornik cmoknie ją w du..I taka jest rzeczywistość. Większość z osób nazwana dłużnikami powinna być nazwana złodziejami. A potem ja z podatków łoże na opieka i takich złodziejskich dzieciorobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluntman Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:54 a co za różnica, czy 10, czy 1000 zł? dług to dług - sprawa honoru. z doświadczenia wiem, że najtrudniej odzyskać takie pożyczone "na tydzień i na gębę" 20, czy 100 zł, niż 10.000 na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerix Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.04.05, 08:18 Prosze, powiedzcie mi jak można być tak głupim-człowieku czy 100zł. czy 100000zł. jaka różnica. Dług to dług i trzeba oddać. Pamiętaj, że sąd daje 2 tygodnie na całość, a windykacja ratey i nie nalicza procentu-Media WindyMarkt. A stare babcie są cwane, ale zapomniały, że PRL juz się skończył i przekręciażom ukręca się łby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 303 KK Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.05, 21:22 Kruk działa w swoim interesie jawnie łamiąc Art 303 KK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adwokat Nareszcie ktos ukróci tę przestępczą dział. Kruka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:58 To co wyprawiała ta firma żerując na nieświadomoąści prawnej ludzi, niemocy urzędu Prokuratury i Policji to wierzyć się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrona Re: Nareszcie ktos ukróci tę przestępczą dział. K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:22 tak naprawdę kruk nie ma legitymacji do straszenia ludzi sądami, to nie kancelaria prawna, to zlepek pseudo specjalistów nie potrafiących sklecić sensownego pisma, dlatego zajmują się tzw masówką, jakakolwiek firma otrzymawszy takie wezwanie spokojnie mogłaby nie płacić do końca swoich dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UOKiK brawo Re: Nareszcie ktos ukróci tę przestępczą dział. K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:33 Tak ale w przypadku zobowiązań indywidualnych starsze babcie płacą reklamowane rachunki bo sie boją. Metoda ? Proszę telefon o 6. rano lub o 22.30 wieczór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Nareszcie ktos ukróci tę przestępczą dział. K IP: *.eranet.pl 14.04.05, 16:48 Stary narób sobie długów i przekonaj się czy nie zapłacisz:))) Na pewno będziesz wiedział za co i kiedy. Kupujesz płać. Nie stać cię nie kupuj. Czytaj co kupujesz. Proste zasady. Szkoda że nie umiesz merytorycznie rozmawiać, to takie głupie być takim krzykaczem "wrona". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DanzigerZalMiCie Re: SKUTECZNE metody windykacji zabronione. IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.05, 23:09 Po pierwsze firmyw indykkacyjne sa mistrzami swiata w sciaganiu 100 zl rachunkow, ale nie pala sie do sciagania kasy z duzych oszustow. Czemu? Bo tanio i pewnie. Zeby daleko nie szukac. Dwa lata temu wspanial sprywatyzowana kapitalistyczna TPSA stwierdzila, ze nie zaplacilem ich trzech rachunkow (w rzeczy samej placilem je z opoznieniem, za co mieli prawo naliczyc mi odsteki, ich prawo. Ale ja zaplacilem te rachunki). Scigali mnie przez pol roku do spolki z firma windykacyjna, po czym doszli do wniosku, ze sie walneli, przeprosili, dali znizke w abonamencie i karte do automatu w ramach przeprosin. Po roku, jak wywalilem wszytskie papiery z przeprosinami, okazalo sie, ze wisze im jednak te trzy rachunki, znaczy oni tak twierdza. I znow to samo firma windykacyjna itd. Zadzwonilem pare razy do tpsa - groch o sciane. Zadzwonilem do firmy windykacyjnej - tej samej - i mowie: sprawdzcie swoja baze danych juz raz mnie scigaliscie i TPSa wycofala swoje roszczenie, wiec laskawie przekazcie to TPSA, bo ja nie moge do nich sie dodzwonic - mieszkam teraz za granica a stamtad wbrew zapewnieniom tpsa niebieska linia nie dziala - i co?? i dupa. Wobec tego, ze odcieli mi telefon i zawracaja dupe moim lokatorom poszedlem do banku po wyciag operacji z tego okresu. Platnosci oczywiscie sa, ale za wyciag zaplacilem 125 zeta (5 zeta za strona razy 25 stron - budowalem wtedy dom i mialem sporo operacji). Nie jest wykluczone, ze bede musial jeszcze zaplacic bankowi za potwierdzenia chyba 15 zet za sztuke razy trzy to daje 45 zeta. Razem bedzie 170 zeta za zrobienie porzadku w burdelu w TPSA, przy moim rzekomym zobowiazaniu w kwocie 700 zeta. Ciekawe kto mi to odda?? TPSA?? Watpie. Firma windykacyjna, ktora zidentyfikowala te poprzednia windykacje, ale jej sie nie chce skonsultowac z TPSA tego, bo przeciez z tego nie maja kasy. Prawda jest taka, ze firmy te zyja z balaganu w dostawcach uslug, za ktory placi uczciwy czesto klient, bo wiadomo, ze moje koszty udowadniania mojej niewinnosci wyniosly juz 25% wartosci dlugu, jak dodac do tego jeszcze telefony do Polski, moj stracony czas, to lepiej bylo zaplacic te 700 zeta drugi raz. I to ma byc sposob na nieuczciwych dluznikow. Dla ciekawych dodam jeszcze, ze w miedzyczasie dzwonilem do powiatowego inspektora ochrony konsumentow, ktoy powiedzial, ze w naszym powiecie to dosc powszechna sprawa takie niby nie zaplacone rachunki TPSA, bo spoznione sie zgubily, albo bo TPSA nie wyslala rachunkow do klientow. Oczywoscie zadna z tzw, firm windykacyjnych nie wezmie sie teraz za sciagniecie nie zaplaconych przez hipermarkety faktur u malych dostwacow, bo z nimi nie wygra, za to za mnie, czy jakas emerytke to z przyjemnoscia. Taki to jest bat na nieuczciwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny tepsa ma chyba największy bałagan w Polsce IP: *.katowice.pik-net.pl 14.04.05, 11:04 rozwiązałem umoe w grudniu z tymi złodziejami, a rachunki przychodzą do dziś i jeszcze do tego upomnienia. Interwencje nic nie pomagają. Czy ktoś może poradzić co zrobić żeby się odpierniczyli raz na zawsze ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axn Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 13.04.05, 23:27 Ludzie, przeciez kruk to zwykla organizacja przestępcza !!!! Tylko nasza skorumpowana policja i prokuratura udaje że, tego niewidzi. Woli ścigac malolatów niz tych wyłudzaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 194.146.120.* 14.04.05, 09:04 Widze ze na forum panuje ta sama choroba co w calym kraju. Ludzie uwazaja, ze nieplacenie rachunkow w terminie to rzecz normalna i nic wielkiego. I jeszcze powinni ich po rekach calowac za to ze w ogole placa... A PRZECIEZ TO ICH OBOWIAZEK WPLACAC W TERMINIE i zadne prawo nie mowi ze mozna sie spozniac, a wierzyciel ma prawo podejmowac dzialania windykacyjne praktycznie natychmiast po powstaniu zaleglosci. Caly kraj przez to kuleje-ten nie placi temu, tamten jeszcze innemu i gospodarka wyglada jak wyglada... Odpowiedz jest prosta: placcie w terminach to nie bedzie problemu.Czytajcie DOKLADNIE i ze ZROZUMIENIEM umowy ktore podpisujecie, a jak was np nie stac na telefon - to nie korzystajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed K R U K - B A N D A D Y L E T A N T Ó W IP: 217.30.159.* 14.04.05, 09:22 Pamiętam był taki czas że z Kruka szły pisma w czarnej obwódce wyglądające jak nekrologi, po otrzymaniu takiego pisemka zawał u emerytki gwarantowany :) "life is brutal", ciekawe, że robią takie pisma ludzie których Kruk rekrutuje poprzez ogłoszenia radiowe: "jesteś wygadany, nie masz problemów z rozmawianiem przez telefon, (itd...)" - ciekawe przygotowanie merytoryczne nie uważacie? Hasło na dziś: "Kruki rozkraczyliście się z tymi pismami" hi hi PS: pozdrowienia dla Krzysia Super Roma, mam nadzieje że znalazłeś swoje kimono Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrona [...] IP: 194.146.120.* 14.04.05, 09:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SMOŁA JEDNA WIELKA TRAUMA !!! IP: *.ptf.pl 15.04.05, 15:18 pozdro dla wszystkich, którzy przetrwali i nie boja si już niczego. proste- gorzej być już nie może. SV broniący zaciekle swojego chlebodawcy nie się qr...a uspokoi- bo zrobię laleczkę voodoo. wspomnień nie brakuje z kruka, niestety najczęściej tych złych: - praca od 7 do nie wiadomo już teraz pewnie której (podczas całego roku w godzinach od 7-8 i 20-21 nie wykonałem więcej jak kilkanaście rozmów z dłużnikami- Delfinek po prostu wyszukiwał mi połączenia z kategorii Fax bądź z tekstem wiadomość zostawiona i wystarczało tylko sobie pykać w spokoju, nie mówiąc już nr 913 itd...) - no i jak to ślicznie Ed Zgred opisał: Super Rom, osobowość pełna tajemnic skrzywiona z lekka przez Harpię,albo raczej UHarpię - Harley prześliczny, który miał tylko jedną wadę - nie był móóóóóóóóóóóóóóój! - przerwy roboczo-prywatno-szlugowe - zakaz palenia papierosów w budynku (gandzie można było na szczęście) Były też dobre chwile: - impreza na świeżym powietrzu, mecenas Alieksij gaworzył jak świnia zjarany ze "skórzanym" prezesem ... więcej dobrych chwil nie pamiętam Jedno jest pewne: KRUK twój WRÓG ! To na prawdę było traumatyczne przeżycie, żeby nie byc gołosłownym wyznam szczerze, że niedawno śniła mi się Harpia zadowalająca mnie oralnie w białej limuzynie. Czaicie??? Obudziłem się zlany potem i wstałem zamknąć drzwi. To tyle z kącika szczerości. Nara PS. Super Rom :] Edek należy ci się zimny browar za inwencję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ED cze Smoła IP: 217.30.159.* 15.04.05, 15:36 i pomyśleć że dawaliśmy sie tak maltretować za marne 800 zł mies (jesli jechałeś 10h/dobę to do 1000 zł) rany teraz jak to sobie przypomnę to mnie dreszcze po krzyżu przebiegają, a jeszcze mieli czelność nam wmawiać że pracujemy w korporacji hihii i oni brali to poważnie HIHII. No i te wspaniałe zebrania robocze na drugim piętrze na których tylko sie spało albo gadało głupoty. Surrealizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczek;) Re: cze Smoła IP: 80.68.236.* 15.04.05, 17:32 Hmmm ja pamiętam te czasy, że człowiek siedział po 12-14 godzin na tym marnym zleceniu za jałomużne gorszą od tej jaką byle obszczymur dostaje za kopanie rowów, albo przelewanie szamba na wsiach. Walczył człowiek o 1000zł, a w tle jakieś nauczycielki i szatniarki w loczkach pieprzyły trzy-po-trzy jak to jest fajne, a tyłki im rosły i rosły. Zresztą czego się tu spodziewach po kierowniczkach które mają IQ mniejsze niż ich obwód w pasie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TATO FINIS KRUKORUM BARBARORUM ... IP: 217.30.159.* 15.04.05, 15:36 Jak widac po naszych pięknych postach zakazano polemiki na tym formum przynajmniej wewnątrz onej barbarzyńskiej organizacji .... zatem można przyjąć , iz odnieśliśmy Moi Drodzy pełne moralne ZWYCIĘSTWO , przeto można więc ogłosić OSTATECZNY KONIEC BARBARZYŃSKIEJ KORPORACJI .... To cieszy nikt się już więcej za nią nie ujmie .. a pracujący w niej jeszcze młodzi ludzie napewno znajdą sobie jeszcze w życiu jakąś porządną , przyzwoitą i godną człowieka pracę , czego im jaknajprędzej życzę ... a Dziatki Moje koszmary senne po tym koncentraku wnet miną ... i nie bedzie już żandych nocnych zmor a strachów ... trzeba tylko zdecydować się na jeden odważny i zdrowy krok i powiedziec Good Bye ;))) albo "fuck you"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega z III p. Re: FINIS KRUKORUM BARBARORUM ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:51 jest tylko jeden problem, gdy już odejdziesz. Wspomnienia - rodzaj traumy, który zostaje na dłuuuuuuugo. Bardzo długo. Do dziś mam odruchy, jakby bezwarunkowe, wciskania guzika "przerwa", chęci tłumaczenia się z wizyty w WC, itd. Była to szkoła życia, nie przeczę, ale najgorszemu wrogowi nie życzę żeby tam pracował... I miał takich przełożonych. Zwłaszcza że zasada była prosta - najlepiej nan kierowników nadawali się exkasjerzy z hipermarketów, albo ci, którzy wcześniej rozwozili pizzę... A z wiedzą u nich słabiutko, oj słabiutko. Pozdrawiam exwspółpracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TATO PISMO ŚW. NA NIEDZIELĘ IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.05, 09:15 Tak podsumowując dysputę ... Dziatki Kochane proponuję rozważyć tekst Pisma Świętego , który polecam z okazji Niedzieli : "Pod trzema rzeczami drży ziemia i czterech znieść nie może: pod niewolnikiem, gdy królem zostanie; pod głupcem, gdy je do syta ; pod pogardzaną, gdy żoną i panią zostanie ; pod sługą - dziedziczką po pani." (Księga Przysłów 30, 21-23) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaT Re: PISMO ŚW. NA NIEDZIELĘ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.05, 09:42 może zamiast dawać upust swym żalom zebralibyście się wszyscy w kościele i pomodlili o odrobinę rozumu, bo po przeglądnięciu waszych wypowiedzi szczerze wątpię w iloraz waszej inteligencji P.S. Pozdrowienia dla Orła - chłopie idź i padnij na ryj przed ołtarzem bo Tobie już nic nie pomoże, tylko cud... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruk Re: PISMO ŚW. NA NIEDZIELĘ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.05, 09:56 KaT - to nie jest dobry pomysł! musieliby ze 3 lata spędzić w Kościele, w tym czasie zapomną czego się nauczyli w Kruku i nawet KI ich nie przygarnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TATO REKOLEKCJE DLA DZIATWY IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.05, 10:02 Kochane Dziatki , w paru słowach pragnę Wam przedstawić własną refleksję na temat minionych naszych, jak i obecnych Waszych problemów egzystencjalnych związanych z pobytem w "strefie mroku" i osobliwymi tegoż pobytu tam urokami. Otóż nieszczęście Wasze , polega na tym , że wśród pryncypałów czy ich pewnej cześci dominuje niestety mentalność cywilizacji azjatyckiej. Cywilizacja ta niestety jest tak diametralnie różna mentalnościowo od naszej , łacińskiej , chrześcijańskiej , że owocuje całkowitym niezrozumieniem wzajemnym i ogromną frustracją poddanych jej wpływom. Otóż cywilizacja azjatycka , daleka od człowieka , jego zdolności , umiejętności i problemów kieruje się głównie batem zwłaszcza w skrajnych przypadkach vide historyczny przykład Sowieckiej Rosji. Nie spodziwajcie się więc Kochani , że znajdziecie jakiekolwiek zrozumienie czy satysfakcję podlegając wpływom tejże. Kieruje się ona bowiem nastawieniem na całkowitą eksploatację poddanych jej prawom, przy osiągnięciu maksymalnej korzyści własnej oraz nastawieniu na agresję nawet mimo, czy przeciw prawu zarówno wewnątrz siebie jak i na zewnątrz ( dłużnicy ). Dlatego niestety , jeżeli ktokolwiek coś może tam "osiągnąć " to tylko wierni pretorianie , a i tak nie na długo , ponieważ wzorem stalinowskich czystek od czasu do czasu azjaci mają w zwyczaju poświęcać najwierniejszych ( exemplum Wielki Przemo , czy Słynny Dębowy menthor ) co oznacza , że przetrwać tam mogą ludzie , wierni i oddanie patrzący prosto w oczy stojąc "smirno i ruki po szwam". Całą resztę traktuje się poprzez ustawiczny mobbing , próbę presji , komiczne, gdyby nie tragiczne stany wywoływania lęku i niepewności. Podobne metody stosuje się na zewnątrz w stosunku do dłużników , preferując co nie jest tajemnicą od dawna zwykłe chamstwo i agresję , fałszywie powołując się na prawne racje , nie licząc się wcale z tym , że prawo stanowi iż "dłużnik" przestępcą nie jest ( dopóki nie udowodni się mu wyłudzenia) co stawia go w rzędzie ludzi o pełnych prawach zarówno społecznych jak i kulturowych. Ale o tym oczywiście nie mogą wiedzieć , ani tego pojąć ludzie z kręgów kultury azjatyckiej zwłaszcza w jej najbardziej prymitywnym cywilizacyjnie wydaniu... ( analogia w systemach rosyjskich i sowieckich począwszy od podboju Rusi przez Mongołów )... Dlatego nie oczekujcie Dziatki niczego poza tym ,że tego typu systemy są z reguły kruche i wcześniej czy później w naszym kręgu cywilizacyjnym muszą runąć... Jedyne co pozostaje to "opuścić strefę mroku"... czego Wam serdecznie życzę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruk Re: REKOLEKCJE DLA DZIATWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.05, 10:17 Widzę, że Tato ma uraz do firmy Kruk, czyżby jakieś nieuregulowane zaległości?... Dobra rada! Zamiast pisać te dyrdymały na forum może lepiej zmajstrujesz jakieś "wspomnienia z kruka", panowie z KI i Eurobanku kupią, żeby powspominać dobre czasy, a dla Ciebie jedna podstawowa korzyść - w końcu będziesz miał na rachunki! Ps. teraz wiadomo dlaczego nie zrobiłeś kariery w Kruku - dłużnikom nie czyta się Mickiewicza tylko przypomina o zaspokojeniu roszczeń wierzyciela! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TATO Re: REKOLEKCJE DLA DZIATWY IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.05, 10:26 Mimo wszystko Ci odpowiem , może coś dotrze... . Powiem , tak , zarówno pod względem wiedzy , fachowości , jak i znajomości zagadnienia windykacji nie Jesteś wstanie mnie niczego , z przykrością stwierdzę nauczyć , więc znaj nieco proporcję. Za mało przeżyłeś , za mało masz doświadczenia , wiedzy , a także poziomu. Więc sądzę ,że zamiast troszczyć się o moje rachunki przemyśl sobie kwestie elementarnych zasad dobrego wycvhowania , w tym także etyczny problem szacunku dla ludzi. W sumie to smutne , że na podstawie mojej wypowiedzi do głowy przychdzi Ci tylko Mickiewicz. Radzę zająć się jekąś inteligentną lekturą , poszerzysz sobie horyzonty ... jeśli Pan Bóg oczywiście pozwoli...;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruk Re: REKOLEKCJE DLA DZIATWY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.05, 10:46 No, no no... przez Tatę przemawia wiek, mam nadzieję, że mając tyle lat co Ty nie będę się chwalić jedynie doświadczeniem w telewindykacji... a jeżeli chodzi o szacunek dla ludzi to już kilka razy zapomnieliście się na tym forum, oczerniając, jakby nie było kolegów z boksu obok. A propos Twoich wypowiedzi - słowa świadczą o tym kto mówi, a nie o kim się mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TATO Re: REKOLEKCJE DLA DZIATWY IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.05, 10:55 Stasujesz Mój Drogi chwycik dość tani ... odwołując się do odpowiedzialności zbiorowej ( mentalność azjatycka ) pisząc "wy" ... nie ma słowa "wy" to nie ta epoka ;))) Jestem "ja " i to właśnie ja piszę. Wybacz , ale w moich postach imiennie nikogo nie obraziłem czy nie tykałem ... życę Ci oczywiście żebyś w moim wieku miał dużo doświadczń - nie pracuję w "telewindykacji" to tak na marginesie ...pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harcerz Arbait macht frei IP: 194.146.120.* 14.04.05, 10:16 Ja nie wiem o co chodzi, przeciez ludzie z Kruka to potulne "baranki". Mają "bardzo profesjonalne" pisma, profesjonalne rozmowy i przede wszystkim profesjonalna, wykwalifikowana kadre kierownicza... Pomogaja ludziem poradzic sobie z problemami i "wybielic ich dluznicza przeszlosc" jak najlepszy "wibielacz nad wybielacze"... Dobra, wracam do pracy bo mam juz 10 min bezczynnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mich Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 10:19 Calkiem niezla reklame zrobili przy okazji tej firmie. Gratulacje dla Gazety. W Kruku juz zacieraja rece z radosci. -- Wygraj www.fajnekonkursy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ED pewnie że tak :) IP: 217.30.159.* 14.04.05, 10:33 pewnie że tak :), każdy klient by chciał by nazwa jego firmy była wiązana z taaakimi pismami i ochroną praw konsumenta, szczególnie banki i ubezpieczyciele bo tym się Kruk w większości zajmuje zajmuje. Ilu klientów by od razu zyskali dzięki temu, gratuluję pomyślunku Mich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger inkasso Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.04.05, 10:39 przecież te dzieciaki z ptaszyska, ta banda studentów, traci rezon twarzą w twarz, wysyłaja pisemka, wydzwaniaja, strasza nieswiadomych, a tak naprawdę pocałowac moga kazdego w sam środek oka demona, nie ma co stac po stronie osób nieuczciewych, robiacych przewałki, ale z drugiej strony "STRASZONKO" nie nalezy do cywilizowanych metod, Ojciec Chrzestny tez składał "propozycje nie do odrzucenia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed ciekawe spostrzeżenie IP: 217.30.159.* 14.04.05, 10:41 zaproponujmy zatem Krukowi nowy szablon pisma: z wizerunkiem głowy konia i zdjęciem Marlona Brando :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordofdestruction sukces finansowy?! IP: 217.30.159.* 14.04.05, 10:57 zarząd firmy powinien poważnie pomyśleć o wezwaniu do zapłaty w formie kartki- melodyjki z motywem muzycznym z "Ojca chrzestnego"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed ZEBRANIE ZARZĄDU IP: 217.30.159.* 14.04.05, 15:09 W Kruku właśnie powołują sztab antykryzysowy i zebranie zarządu w celu odpowiedzi na ataki internautów. Plan opiera się głównie na stworzeniu protest- songa puszczanego codziennie w najlepszym czasie antenowym (po wieczorynce) i by zjednać sobie społeczeństwo będą rozdawać na rynku we Wrocławiu prezerwatywy z emblematem Kruka i podpisem prezesa. Dodatkowo do wszystkich poszkodowanych pismami wyślą kolorowe pocztówki ze spóźnionymi życzeniami noworocznymi Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens reklama kruka 14.04.05, 10:52 Dziwne, że na tyle wpisów - nikt nie zwrócił uwagi na to że ten "artykuł" to po prostu zwykła reklama firmy KRUK. A my (wiem, że ja też) przyczyniamy się do jej rozpowszechnienia ZA FRI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hemo ERECTUS Re: reklama kruka IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 14.04.05, 10:56 eeee, wśród kogo ta rekalma niby? internauci raczej sa tą poradniejszą częścią społeczeństwa, gro dłuzników nie korzysta z netu i nie pobiegnie zapłacić bo zobaczy nasz komentarz, babcia w moh(ch)erowym berecie pewnie tez tego nie przeczyta a więc smarujcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny ludzie się skarżyli od kilku lat IP: *.katowice.pik-net.pl 14.04.05, 10:55 a oni sprawę zbadali dopiero teraz???mieli przerwę między plotkami a kawą, że się w końcu zajęli tymi bandytami z Kruka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ludzie się skarżyli od kilku lat IP: 80.68.236.* 14.04.05, 11:45 Przedziwne, że bandytami są ci, którzy działają w imieniu wierzycieli (czyli tych, którym kasa się należy i na ich ZLECENIE), a nie ci, którzy wyłudzają kredyty, nie płacą zobowiązań, nie odbierają "grzecznych" wezwań do zapłaty- ot cały,ponury obraz naszego spłeczeństwa dążącego do wymierzania sprawiedliwości: ścigania tych, co kradną miliniony, domagają się ci, co kradną setki, tysiące... bo celowo nie płacić zobowiązań to to samo, co kraść... żałosne. serdecznie życzę wszystkim, którzy dostali wezwanie (np z Kruka), bo nie zapłacili 100 zł, aby sami kiedyś spóbowali odzyskać pożyczone przez siebie pieniądze- już widzę, jak robią to skutecznie i delikatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Problem z Krukiem 14.04.05, 12:10 Gość portalu: gość napisał(a): > Przedziwne, że bandytami są ci, którzy działają w imieniu wierzycieli (czyli > tych, którym kasa się należy i na ich ZLECENIE), a nie ci, którzy wyłudzają > kredyty, nie płacą zobowiązań, nie odbierają "grzecznych" wezwań do zapłaty- ot Problem z Krukiem polega na tym, że często po latach Kruk BEZ SPRAWDZANIA podstawności istnienia długu, póbuje ściągnąć pieniądze stosując metody będące praktycznie stosowanymi w gangach. Przykład ściaganie "należności" za NOM. Reklamowałem usługę. NOM nie odpowiedział, zgodnie z Rozorządzeniami Ministrów Gospodarki i Łączności nie odpowiadając reklamecję uznał. Nie musiał ale uznał (nie znajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności). Kruk próbował ściągać tą nalezność jeszcze raz. Po liście odpowiedziałem, że należność zgodnie z polskim prawem jest uregulowana. Nic nie dało drugie wezwanie do niesłusznej zapłaty, nakaz sądowy dla komornika. Wkurzyłem się i napisałem, że ich działalność łamie art 303 KK. Dostałem pismo z Kruka, że wstrzymują egzekucje bo nie wiedzieli wszystkiego on NOM. To jak to jest ściagają coś o czym nie wiedzą? Totalne prostactwo i brak profesjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Problem z Krukiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:16 Oj tak, tak jestem tego zywym przykladem to tak jak ze slynna lista WILL.... nie sprawdzic a wydac wyrok. Tak dziala ta firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durex Re: Problem z Krukiem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.04.05, 13:51 kruk to bandycka firma naciąga biednych ludzi którym nie poszło w życiu, nie szczędzi również pracownikom których straciła wielu bo ich też wydymano na kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 194.146.120.* 14.04.05, 11:04 reklama to raczej nie jest, chyba ze negatywna, bez tego czerwonego wróbla ich pisma bedą o wiele mniej skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 195.205.73.* 14.04.05, 11:08 Po lekturze komentowanego artykułu nasunęły mi się następujące refleksje: przede wszystkim, gdyby nie było zapotrzebowania na usługi świadczone przez firmy windykacyjne, to zwyczajnie nie miałyby one racji bytu. Fakt, że Kruk jest obecnie liderem rynku windykacyjnego świadczy o tym, że stosowane metody dają efekt. Zarzuty, że windykacja skierowana jest głównie do osób fizycznych (tzw. konsumentów), a nie firm, są moim zdaniem bezpodstawne. Firma windykacyjna to też przedsiębiorca i chyba normalne jest, ze działa w celu zarobkowym, a nie charytatywnym. Ciekawe, który przedsiębiorca mając "pod ręką" relatywnie łatwiejszy sposób na osiągnięcie zysków szukałby na siłę gorszych źródeł dochodów...Odnośnie kwestii "męczenia dłużników" pismami i telefonami, no cóż, po prostu myślę, że "grzeczne" prośby okazują się w większości przypadków nieskuteczne, a indywidualne badanie predyspozycji dłużnika w zakresie "odporności" na działania windykacyjne wydaje się sience fiction. Zresztą sprawy oddane do windykacji zewnętrznej przeszły z reguły etap windykacji w firmie zlecającej usługę, co też o czymś świadczy...a pomyłki...cóż godne potępienia i teoretycznie niedopuszczalne, ale nie ma chyba dziedziny, w której się nie zdarzają. Z kolei osobiście nie mam ochoty partycypować w kosztach niespłaconych długów w ramach tego, że niektórzy nie płacą swoich zobowiązań, a reszta społeczeństwa "powinna" ich sponsorować, gdyż to jest ok i społecznie uzasadnione. Zresztą gdyby potencjalny dłużnik faktycznie nie miał pieniędzy to chyba mimo miliona pism z obrazkami lub bez i tak by nie zapłacił - bo niby czym??? jeśli zaś płaci po działaniach windykacyjnych, to może jednak ma pieniądze......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniu Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.aplusc.com.pl 14.04.05, 11:22 > Zresztą sprawy oddane do windykacji zewnętrznej przeszły z reguły etap > windykacji w firmie zlecającej usługę, co też o czymś świadczy...a > pomyłki...cóż godne potępienia i teoretycznie niedopuszczalne, No i właśnie w tym sęk że nie zawsze. Vide CYFRA+. KRUK działa na zasadzie "a wyślijmy te nasze śmieszne pisemka do wszystkich. Parę staruszek na pewno się przestraszy i zapłaci choćby nic nie było winne". I to właśnie budzi moje obrzydzenie. Bo każdy niepłacący cwaniak jest w stanie unikać KRUKA bardzo długo. Płacą zastraszeni. Powinni zmienić nazwę na SĘP. A co do pomyłek - w moim przypadku KRUK pomylił się już dwa razy. Biorąc pod uwagę że nie wyróżniam się niczym szczególnym wyobraź sobie jaka musi być skala tych pomyłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniu Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.aplusc.com.pl 14.04.05, 11:09 No nareszcie. Bandziory z KRUKA próbowali mnie już skubnąć dwa razy - oba bezprawnie w imieniu CYFRY+. Oczywiście CYFRA nie raczyła wspomnieć przy rachunkach że coś chce tylko od razu przychodziło to śmieszne pisemko od tych paściarzy. Pocztą zwykłą. Z adnotacją że jeżeli otwarłem kopertę to oni uważają je za skutecznie doręczone ROTFL ;)) To po prostu żerowanie na ludzkiej niewiedzy i strachu a nie żadna "skuteczna windykacja". A jak kończyły się telefony do nich żeby się odczepili? Prosili żebym to ja na własny koszt wysyłał im dokumenty (których kopie oczywiście miała CYFRA) udowadniające że nie jestem wielbłądem!! Zastanawiałem się nawet czy nie pozwać ich za nękanie i próbę wymuszenia pieniędzy. Bo jak inaczej nazwać takie coś? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 14.04.05, 11:18 Na jakiej podstawie chciałbyś ich pozwać?? Chyba powinieneś pozwać Cyfre a nie firme windykacyjną. Naprawdę wolałbyś za te marne grosze mieć sprawe w sądzie i komornika na karku??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 194.146.120.* 14.04.05, 11:21 na podstawie art 286 kk " kto doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomoca wprowadzenia w błąd......" a jak nazwać powtórne domaganie sie przez firme zapłacenia naleznosci juz uregulowanej???? a mozna pozwać firme kruk, bo wystepuje w sprawie jako pełnomocnik, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniu Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.aplusc.com.pl 14.04.05, 11:24 I nie tylko z tego. W kolejnych pisemkach żądają od Ciebie jakichś kolosalnych i bezprawnych opłat manipulacyjnych i odsetek. Wielokrotnie przekraczających wartość wierzytelności plus groźby. Nie pachnie Ci to wymuszeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 194.146.120.* 14.04.05, 11:28 firma windykacyjna nie ma prawa naliczac żadnych kosztów, jezeli przy podpisywaniu umowy z wierzycielem (np cyfrą +) nie wyraziłeś pisemnie na to zgody wymuszenie - to musisz mieć dobrego prawnika, choć nie takie sprawy juz widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 14.04.05, 11:49 Jestem prawie pewien że podpisał zgodę :). Tak to już jest w tym kraju podsuwają Ci pod nos umowę a ludzie jedyne pytanie jakie mają to gdzie postawić krzyżyk. A teraz ma pretensje do firmy że ta mu nalicza opłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mhl999 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 15:21 > na podstawie art 286 kk " kto doprowadza inną osobę do niekorzystnego > rozporządzenia mieniem za pomoca wprowadzenia w błąd......" a jak nazwać > powtórne domaganie sie przez firme zapłacenia naleznosci juz uregulowanej???? > a mozna pozwać firme kruk, bo wystepuje w sprawie jako pełnomocnik, to ja zadam pytanie czy moge pozwac do sadu urzad skarbowy, ktory juz 3x sciagal mnie za zaplacone mandaty. a wplaty dokonalem conajmniej rok temu? bylem juz 2x to wyjasnic, ale za pierwszym razem pan to mial w dupie, bo ja nie zaplacilem i basta. to mu powiedzialem, ze mnie to "pierdo..." bo ja wyjasnilem co mialem a za ich burdel w papierach nie odpowiadam:D druga wizyta byla krotsza, zapytalem sie czy pan mnie sobie przypomina i wyszedlem po uslyszeniu twierdzacej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jest jedna różnica 14.04.05, 15:49 Krukowi z łatwością udowodnisz, że działał z celu osiągnięcia korzyści majątkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windykator C+ Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.04.05, 10:43 hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
bopin jacy delikatni 14.04.05, 11:19 Eee bez przesady, przecież nie przysłali zdjęcia córki z wykazem jej zajęć i nie uszkodzili samochodu na zachętę. Głupiej kartki ludzie sie boją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: jacy delikatni IP: 194.146.120.* 14.04.05, 11:23 może na tobie to nie wywiera wrażenia, ale pomysl ze przychodzi kartka do ciebie, ty nie mieszkasz pod adresem i otwiera to twoja matka, która nie wie o co chodzi i dostaje zawału??? KRUK-SYSTEMY GNEBIENIA 80 LETNICH STARUSZEK- INKASSO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filuś Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.net / 80.50.24.* 14.04.05, 11:34 Ten kraj to same porombańce-o co chodzi urzedasom-długi czeba płacić i koniec.Ten kruk to jeszcze bardzo kulturalnie działa a jak inni robią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniu Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.aplusc.com.pl 14.04.05, 11:41 Po to płacę temu Państwu niebagatelne podatki żebym mógł czuć się wzburzony kiedy jakaś firma której nie jestem nic winny usiłuje mnie zmusić do zapłacenia pieniędzy. W dodatku w sposób nieudolny i uwłaczający mojej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
karmarys Re: To się nie spóźniaj... i jeszcze ma k-wa pret 14.04.05, 11:42 Co za pojechany kraj!! Od kiedy uświadomienie, zresztą symboliczne, nieuchronności kary jest zastraszaniem? Dlaczego dłużnicy są postrzegani jako biedni i gnębieni niesłusznie pólanalfabeci, którzy nie potrafią zrozumieć urzędowego pisma? Dlaczego nikt nie widzi, że gdyby nie te podłe firmy windykacyjne każdy dług, któym się zajmują natychmiast kończyłby się egzekucją sądowa a nie np. spłatami ratalnymi? Oczywiście wydolność polskich sądów jest taka, że pewnie ostatecznie by się udało dotrwać do przedawnienia. Tylko czy o to chodzi, zeby się udawało dłużnikom nie płacić długów? Ja osobiście chętnie bym załatwił swoją teściową, tylko że CI groźni policjanci mają przy sobie takie wielkie pistolety a do tego kajdanki!! Czy jakiś urząd mógły coś z tym zrobić, zeby tak sobie z tym wszystkim nie paradowali zastraszając obywateli? A trochę bardziej poważnie to dlaczego Urząd Ochrony nie zajmie się Media Marktem, na którego (rónież czerwone!) reklamy z idiotycznym hasłem "Nie dla idiotów" jestem narażany dość często? Czy jestem przewrażliwony czując się obrażanym, gdy sugeruje mi się, że jestem idiotą bo nie kupuję w tym sklepie? Zwłaszcza, gdy uważam, że trzeba być idiotą, żeby w nim kupować? a poza tym czy dłużnicy są w ogóle konsumentami czy klientami firm windykacyjnych? Trochę sensu, pleeeaseee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: To się nie spóźniaj... i jeszcze ma k-wa pret 14.04.05, 12:24 karmarys napisał: > Co za pojechany kraj!! > Od kiedy uświadomienie, zresztą symboliczne, nieuchronności kary jest zastrasza > niem? Bo jeśli tej należności nie ma, a często się tak zdarza to co? Wszystko zgodnie z prawem? Podaj adres to też Ci wyślę jakieś pismo z wezwaniem do zapłaty długu :-) I udowodnij mi, że nie jesteś mi nic dłużny. Tak właśnie działa KRUK. Pismo będzie na klepsydrze, a jeśli wyślę przed wigiulią to o głowa karpia też będzie miłym ozdobnikiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu lipa IP: *.proxyplus.cz / *.lubin.dialog.net.pl 14.04.05, 12:42 masz racje, cała ta tzw "branza windykacyjna" żeruje na nieznajmości prawa; skoro wierzytelnośc istnieje, jest niesporna to przeciez sama cyfra czy nom moze ją bez trudu odzyskać a do firemek typu kruk wedrują tylko tzw "padaki" - sporne, przedawnione, czesto w ogóle nieistniejące wierzytelności; ci komedianci z "windykacji" tak naprawdę nic nie mogą, ludzie uwierzcie w to!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: lipa IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 13:31 Bredzisz :-) Niestety firmom duzym oplaca sie outsourcing za procent zamiast utrzymywania swojego sztabu prawnikow ktorzy beda windykowac lub biegac ze sprawami do sadu. Przedawnione sprawy to powoli przezytek .. a sa tylko stad ze kiedys windykacji nie bylo .. teraz wiekszosc spraw to swiezyzna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: lipa IP: *.proxyplus.cz / *.lubin.dialog.net.pl 14.04.05, 13:34 z tym że tak naprawde nic nie możecie też bredzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: lipa IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 13:52 tak, musisz zrozumiec ze firma windykacyjna jest tylko przystankiem przed sadem jesli nie uregulujesz (lub nie bedziesz mial woli uregulowac) zaleglosci - wierzyciel (a wiec nie firma windykacyjna tylko ten ktoremu wisisz pieniadze) lub firma przez wierzyciela wskazana (np. kancelaria prawnicza) moze podac Cie do sadu .. a w tedy jest juz tylko gorzej .. bo dochodza koszty sadu, komornika i wierzytelnosc taka mozna scigac dziesiatkami lat i moze przechodzic wedle litery (pod pewnymi warunkami) prawa na spadkobiercow .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: lipa IP: *.proxyplus.cz / *.lubin.dialog.net.pl 14.04.05, 14:12 dłużnik jest od tego zeby płacić, ale nie wiem dlaczego wierzyciele nabieraja sie na wasz kit; jesli dłuznik nie bedzie chciał płacić mozecie mu naskoczyć i wtedy juz tylko komornik moze cos zdziałać, cwany dłużnik nie zapłaci nawet komornikowi i wtedy umorzy on postepowanie; dla wierzyciela i tak będzie to korzystne bo całą kase wyłożoną na dochodzenie należności może sobie wrzucic w koszty natomiast przekazujac dług krukowi czy jakiejs innej chu.jni traci po musi wam płacic prowizje; dla dłzunika wiec jest to w zasadzie bez znaczenia bo jak nie bedzie chcial to i tak nikomu nie zaplaci; wierzyciel natomaist w kontaktach z wami traci zawsze - i czas i pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: lipa IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 14:26 umorzy albo wejdzie na pensje dluznika .. roznie moze byc .. koszty zostana, wydluzy sie czas waznosci wierzytelnosci etc... firma jak nie odzyska to wrzuci w koszty ale wczesniej musi zaplacic podatki od uslugi za ktora mu nikt nie zaplacil .. na ten przyklad 1000zl netto + 220zl vatu- dluznik nie placi: 1. zaplac vat 220zl 2. zaplac dochodowy 3. oplac zusy swoje lub pracownikow 4. zaplac im za prace 5. skieruj sprawe do sadu oplacajac koszty wstepne i czekaj od 2 lat w gore 6. ostatecznie wpisz to po 5 latach w koszty dzialalonosci ktora dzieki takim dluznikom dawno mogla splajtowac 7. a to sa koszty tylko na poczet nastepnych zyskow czyli jestes w plecy 1000zl netto +19% dochodowego + 800 ZUSu + koszty sadowe (ok 200zl+vat) 8. wystaw natepna fakture na 1000zl (fajnie kosztow mam 2300) ale do tej faktury znowu dochodza mi koszty zusu, fakt 19% dochodowego od 1000 moge sobie odciagnac z kosztow (2300) i nie zaplacic czyli 190 zl nie place do US, vat zaplacic musze, pracownikom tez .. 9. a teraz kolejny koles sobie wymysla ze nie zaplaci mi faktury .. jetes pewien ze to jednak lepsze rozwiazanie niz odzyskac 1000zl i oddac firmie windykacyjnej 5% ? niz wrzucic w koszty ? 10. powodzenia w zakladaniu wlasniej dzialanosci gospodarczej ale widze ze jedym slowem - lepiej wg ciebie nie zaplacic bo ten ktoremu nie zaplacisz i tak ma dobrze PS. pisac moge tez z innego ip ale czy to cos zmieni ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: lipa IP: *.proxyplus.cz / *.lubin.dialog.net.pl 14.04.05, 14:42 pisz skad chcesz - polska to podobny wolny kraj, nawet dla pracowników kruka;-) no przedstawiłeś kolego jakies tam wyliczenie ale nie wciskaj ludziom kitu, ze jestescie tacy potrzebni 1. obaj wiemy ze nie kupujecie długów za gotówke; stosujecie tzw. przelew powierniczy czyli krótko mówiąc jak cos wam sie uda sciaganc od kogos całkowicie nieswiadomego waszej niemocy to oddajecie mu umowiony procent np.80 % z kazdej wpłąty bo reszta to wasza prowizja; w niczym nie poprawia to sytuacji wierzyciela bo i tak nie dostanie od razu kasy ani od dłużnika ani tym bardziej od was, obowiązek płacenia VATu nie ma nic do tego, po prostu Vatowiec musi go zapłacic i tyle; to nie jest zaden argment za wasza korzysc 2.nawet jak kupujecie dług za gotówke to za jakas smieszna czesc jego nominalnej wartosci np.gosciu wisi komus 1000, wy to kupujecie za 20% czyli 200 złotych i próbujecie oczywsicie scignac dłuznika na te 1000+odsetki (wasze prawo), ale co ma z tego wierzyciel? wała, bo dostał tylko 200 gotówką (jest stratny na interesie z wami), gdyby powalczył sam moze maiłby cały 1000 z odsetkami albo chociaz jeszcze wieksze koszty a tak, na skutek własnej głupoty ma tylko dwie stówy; nie wciskajcie wiec ludziom kitu ze poprawiacie płynność finansowa bo odbywa się to na jeden z w/w sposobów; oba są niekorzystne dla wierzyciela; remedium na waszą działalność: poprawa pracy sądów, zwiekszenie liczby komorników; bardziej agresywan ochrona danych osobowych i czeste kontrole GIODO; opodatkowanie obrotu wierzytelnosciami VATem (inni płacą - wy tez bedziecie musieli), zresztą to ostatnie zdaje sie zbliza sie szybkimi krokami:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.baranek Re: lipa 14.04.05, 14:46 Czy ktoś mnie wołał? Gość portalu: kiu napisał(a): > pisz skad chcesz - polska to podobny wolny kraj, nawet dla pracowników kruka;-) > no przedstawiłeś kolego jakies tam wyliczenie ale nie wciskaj ludziom kitu, ze > jestescie tacy potrzebni > 1. obaj wiemy ze nie kupujecie długów za gotówke; stosujecie tzw. przelew > powierniczy czyli krótko mówiąc jak cos wam sie uda sciaganc od kogos > całkowicie nieswiadomego waszej niemocy to oddajecie mu umowiony procent np.80 > % > z kazdej wpłąty bo reszta to wasza prowizja; w niczym nie poprawia to sytuacji > wierzyciela bo i tak nie dostanie od razu kasy ani od dłużnika ani tym bardziej > > od was, obowiązek płacenia VATu nie ma nic do tego, po prostu Vatowiec musi go > zapłacic i tyle; to nie jest zaden argment za wasza korzysc > 2.nawet jak kupujecie dług za gotówke to za jakas smieszna czesc jego > nominalnej wartosci np.gosciu wisi komus 1000, wy to kupujecie za 20% czyli 200 > > złotych i próbujecie oczywsicie scignac dłuznika na te 1000+odsetki (wasze > prawo), ale co ma z tego wierzyciel? wała, bo dostał tylko 200 gotówką (jest > stratny na interesie z wami), gdyby powalczył sam moze maiłby cały 1000 z > odsetkami albo chociaz jeszcze wieksze koszty a tak, na skutek własnej głupoty > ma tylko dwie stówy; > nie wciskajcie wiec ludziom kitu ze poprawiacie płynność finansowa bo odbywa > się to na jeden z w/w sposobów; oba są niekorzystne dla wierzyciela; > > remedium na waszą działalność: > poprawa pracy sądów, zwiekszenie liczby komorników; bardziej agresywan ochrona > danych osobowych i czeste kontrole GIODO; opodatkowanie obrotu > wierzytelnosciami VATem (inni płacą - wy tez bedziecie musieli), zresztą to > ostatnie zdaje sie zbliza sie szybkimi krokami:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: lipa IP: *.kruk / *.kruk-inkaso.com.pl 14.04.05, 14:56 1. nie jakiestam a konkretne - z mojego doswiadczenia zyciowego 2. jesli firmy windykacyjne nie sa potrzebne to skad Ci ktorzy z nich korzystaja i po co korzystaja z tych uslug ? 3. o prowizjach nie pogadamy .. 4. jak to nie poprawia ? odzyskuje 80-90% zadluzenia czyli 800zl i nie poprawia sie jego sytuacja ? hmm ciekawe .. lepiej jak nie odzyska nic .. fakt 5. dlatego do vatu nie przypisywalem zadnych wiekszych wag (zarowno doliczylem do faktury jak i odjalem do zaplaty wiec wyszlo na 0) 6. najpierw piszez ze nie kupuje sie za gotowke potem ze sie kupuje .. niewazne. zazwyczaj dlugi ktore sprzedaje wierzyciel sa ocenione przez niego za calkowicie stratne i woli odzyskac 20-40% ich wartosci bez zabawy z dluznikami niz nie odzyskac nic .. to chyba normalne i nieglupie bo bez kosztow wrzuconych na odzyskanie 7. wierzyciel stoi przed alternatywa: a) nie odzyskam nic b) - odzyskam 90% - reszte zaplace windykatorowi - odzyskam 40% z tego co nie do odzyskania bez nakladow finanasowych I teraz wierzyciel stoi przed wyborem pkt a) lub b) - ty ktory bys wybral ? jeszcze raz sprobuj postawic sie w roli czlowieka biznesu ktory nie tylko zarabia ale ma tez zobowiazania finansowe i dluznicy nadwatlaja jego mozliwosci rozwoju a czasem i egzystencji co do remedium: moim zdaniem wczesniej ... zmana mentalnosci ludzi - jak nie zaplace ja .. to kiedys nie zaplaci mi moj pracodawca albo moj dluznik bo ktos go zrobi jak ja tego swojego .. a kwestie opodatkowania obrotu wierzytelnosci VATem .. heh no cos nasze panstwo tak wlasnie "uzdrawia gospodarke" jak dluznicy .. kombinuje jak najlatwiej wyciagnac pieniadze nic nie robiac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiu Re: lipa IP: *.proxyplus.cz / *.lubin.dialog.net.pl 14.04.05, 15:09 2. korzystają bo system prawny jest niewydolny to fakt (wasza działalność i tak nic nie zmienia), a oni czesto mysla ze f windykacyjne to tacy komornicy tylko prywatni (hehehehe); generalnie wynika to z niskiej swiadomosci prawnej społeczeństwa, ale nad tym pracujemy:-)))) 3. nie pogadamy bo ty jestes szeregowcem i nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie lody kosztem wierzycieli kreca twoi pryncypałowie 4.80% na raty - no jest to jakies rozwiązanie, ale bez was mozna miec 100% + odsetki - tez na raty 7. nie, wierzycel nie stoi przed taka alternatywą; ty wy probujecie mu wmówic ze tak jest a to nieprawda; alernatywa to a) robie to sam na raty i nie daje zarabiac posrednikom b) daje zarabiac posrednikom za cos co moge zrobic sam i jestem z kasą do tyłu, psuje ponadto kontakty ze swoimi kontrahentami, którzy nie płacą (oczywiscie nie wszsyscy) bo maja jakies problemy albo sami czekaja na kase od kogos innego; człowiek biznesu wiedzi nie tylko pieniądze ale też tzw "środowisko społeczne" i skutki swoich w nim poczynań a VAT będziecie płacić, czyzby wasza działalność była lepsza badz wazniejsza od pozostałych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windykator Re: lipa IP: *.pz.com.pl 14.04.05, 15:19 ciekawa dyskusja, więc powiem swoje: windykator, który traktuje dłużnika z góry i który wtrąca do tego moralność jest rasczej niepoważny, windykacja "na zewnątrz" jest bardziej opłacalna dla wierzyciela, który skupia się na swej podstawowej działalności, tak samo najczęściej kupuje na zewnątrz usługi sprzątania zamiast zatrudniać sprzątaczki ja się wierzytelnościami konsumenckimi nie zajmuję, ale z tego co wiem to problem jest w: - bałaganie informacyjnym u wierzyciela -bałaganie informacyjnym u windykatora a to razem daje właściwie 0 szans na sensowną i kulturalną reklamację ponadto niektóre firmy (te od wierz. masowych) to lubią zatrudniać ludzi bez sensownego wykształcenia i doświadczenia (zobacz - oferty pracy = rotacja) i taki osił siedzi i nie rozumie jak mu zobowiązany mówi, że może i by zapłacił, ale skoro jest przedawnione to niech spada - nie chciało się tym wcześniej zająć - wasz problem windykacja jest potrzebna, ale świadomość prawna konsumentów też Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: lipa 14.04.05, 14:14 Gość portalu: :-) napisał(a): > tak, musisz zrozumiec ze firma windykacyjna jest tylko przystankiem przed sadem To zrozumiałem od razu. Jeśli by nie zaprzestali egzekucji nieistniejącego zobowiązania na pewno byśmy się spotkali w sądzie tylko, że po drugiej stronie. Zdrowa firma windykacyjna jest przystankiem przed sądem w ściąganiu długów ale jeśli nie stosuje bezmyślego zastraszania. Prawo jest jedno i dla dłużników i dla windykaczy. Nie może być tak nam wolno wszystko a ty sieć cicho bo napóścimy na ciebie panów z łysymi łbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: lipa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.05, 00:17 Jasne, wszystkie zobowiązania nie istnieją, a w więzieniach siedzą sami uczciwi ludzie! Co Ty za brednie wygadujesz? Ja nie bronię Kruka, opowiadam się po stronie wierzycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: lipa 14.04.05, 17:20 Nawet na swoich stronach piszecie nieprawdę. www.kruk-inkaso.com.pl/oferta.php W aktualnościach zaś nie ma ani słowa o UOKiK :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk_na_bruk Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 11:59 Ja do dzisiaj nie wiem, dlaczego Kruk czepia sie mojego taty za jakis fikcyjny rachunek dla NOM. Juz drugi raz przyslali w grudniu pismo, ze nalezy zaplacic jakis rachunek sprzed dwóch lat. Tata jest w sluzbach mundurowych i wolal najpierw zaplacic, a potem sie wyklócac, poniewaz z pisma wynikalo, ze w ciagu zaledwie trzech dni sprawa zostanie skierowana do sadu, a dla mundurowego to spory problem. Oczywiscie duplikat tego wyssanego z palca rachunku nie dotarl do nas do dzis, choc byl obiecany "w ciagu dwóch tygodni". Czy w ogóle nalezy sie przejmowac przysylanymi zwyklym listem (nie poleconym) wezwaniami do zaplaty? Kruk zwala wszystko na NOM, NOM obiecuje wyslanie duplikatu i g... z tego wychodzi. Za rok pewnie znów przysla jakies g... za 100 zlotych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrarada Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: 62.87.128.* 14.04.05, 12:39 firmy windykacyjne, firmami windykacyjnymi- nie komentuję. Druga prawda jest taka, ze banki i inne instytucje zlecające windykację takim firmom, nie mają kompletnie pojęcia, co oddają do windykacji. Sprawy są niezweryfikowane, braki dokumentów to codzienność. Moja rada: ZAWSZE BRAĆ NA WSZYSTKO PAPIER Z JAK NAJWIĘKSZĄ LICZBĄ PODPISÓW OSÓB ODPOWIEDZIALNYCH ZA ROZLICZENIE NP. KREDYTU, CZY INNYCH PŁATNOŚCI. Nie dają, domagać się, bo czasami słyszałam opinię, że dw to nie dokument potwierdzający spłatę... i trzymać takie potwierdzenie przez lat 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exkruk Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.wksm.com.pl / *.crowley.pl 14.04.05, 13:25 czytam, czytam te wasze komentarze i nie wiem czy płakać czy śmiać się... pozwólcie że od kuchni powiem Wam jak to wygląda - Kruk był kiedyś wielki, teraz pikuje w dół i niebawem roztrzaska się o ziemię - coraz mniejszą wiedzę merytoryczną negocjatorów Kruk zawdzięcza żałosnym wynagradzaniem swoich pracowników - nikt kto ceni siebie, nie będzie nękał ludzi za 4,6/h - studenci tylko mogą sabie dorobić a i tak uciekają po pół roku z tego (tzw przez pracowników) MC'Kruka - Kruk ma kancelarie prawną, bzdurą jest że stwierdzenie że nie ma tam prawników, sądze że na etacie ma ich najwięcej ze wszystkich firm windykacyjnych - to że nekają za już zapłaconą fakturę czy rachunek jest winą nie Kruka a zleceniodawcy i nieprawdą jest że nie uwzględniają reklamacji - zajmują się i 10zł i 1000000zł - to że istnieją firmy windykacyjne zawdzięczamy Wam, bo to Wy z jakąś tępą przywarą nie płacicie rachunków i jeszcze macie czelność krzywić sie jak ktoś się o to upomnie. - pozdrowienia dla kruków i pamiętajcie o normach ;) - a i jeszcze jedno, jak ktoś szuka pracy to Kruk ma wieczny deficyt pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Szkoda tylko 14.04.05, 13:33 Że ta firma z Wrocławia, szaraga dobre imię miasta i tyle. Nie neguję obowiązku spłaty zadłużenia. Ale kiedy to zadłużenie nie miało miejsca, a przychodzą śmieszne pisemka ot choćby o wywiadzie detektywistycznym to śmiac się chce, że mają detektywów a w papierach mają bałagan. A co powiesz na pisma bez daty - bo i takie się zdarzają z Kruka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Calineczka Nic prostrzego !!!!!!!!!!!! IP: 80.68.236.* 16.04.05, 13:33 Jeżeli ktoś dochodzi bezprawnie jakiejś kwoty, ewentualnie długu nieistniejącego, nic prostrzego, zawsze można sprawę odebrac jako próbę wyłudzenia i skierować sprawę do sądu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zup Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.idea.pl 14.04.05, 13:38 Kruk dostaje dane osobowe ludzi od firmy, która na zlecenie kontroluje bilety w KM w W-wie. Kontrol ma prawo spisać gapowicza, ale ciekawe, czy w ogóle legalne jest przekazanie tych danych do Kruka, w świetle ustawy o ochronie danych osobowych. Pan z Kruka był całkowicie niekompetentny w tej sprawie i wymiękł ... Może tak mała kontrolka od GIODO ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.05, 00:12 Ludzie! żeby nie płacić swoich długów zasłaniacie się ochroną danych osobowych? szanujecie swoje dane a nie szanujecie siebie! bo jesteście zwykłymi dłużnikami, inaczej mówiąc złodziejami, bo okradacie swoich wierzycieli! Nie wymagajcie szacunku i grzecznych pism, bo nikt nie szanuje złodzieji i ich danych osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zup Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.idea.pl 16.04.05, 16:09 No i ja zapłacę karę za złamanie przepisów. Teraz kolej na wronę tj. firmę Kruk. Zapłacą za kłamstwa, za fałszywe wyroki sądowe, zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
natalii4 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 21.04.05, 17:06 A moze nie doprowadzajcie do długów. Co to za tupet!! isc do banku podpisac umowę,wziąść kase , wydac ją a potem zapomniec o sprawie i jeszcze jak Wierzyciel się upomni o kase to miec pretensja. Życze Wam zeby tak Was z kasa wyrolował jak Wy banki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
natalii4 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 21.04.05, 17:02 Mylisz sie jeżeli chodzi o Ochrone Danych Osobowych Art 23ust1pkt5 mówi ze Administrator danych moze przekazac dane osobowe jezeli dotyczy to dochodzenie roszczeń z wykonywnej działalnosci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zup Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.idea.pl 21.04.05, 22:30 Dlatego sprawa jest śliska. Wierzycielem jest ZTM W-wa. Zetka NIE JEST. Zetka zatem nie przekazuje roszczeń z wykonywanej działalności. To w ogóle nie są jej roszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruczyca Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.04.05, 11:09 czy wystarczy Ci stwierdzenie że windykacja jest celem prawnie uzasadnionym??? na podst art.23, ust.1, pkt.5 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych. Chcesz jeszcze jakieś art???: proszę.... "Administrator danych (czyli firma zajmująca się kontrolowaniem biletów) może powierzyć innemu podmiotowi, w drodze umowy zawartej na piśmie (w tym przypadku zlecenie inkaso) przetwarzanie danych." /art.31,pkt.1 Ust o Ochronie Danych Osobowych/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zup Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.idea.pl 20.04.05, 01:33 Cóż, dziękuję za odpowiedź, ja jednak zwrócę się do GIODO o interpretację, ponieważ Zetka przekazuje Krukowi dane nie do przetwarzania (na co zezwala art. 31) ale do windykacji. A w art. 7 p. 2 jest opisane co to jest przetwarzanie i windykacji w tym ewidentnie nie ma. Poza tym sprawa o tyle mi się nie podoba, że Zetka nie jest wierzycielem, jest nim ZTM W-wa, więc odpada powołanie się na art.23 par.4 p.2. Kruk zresztą kłamie w swoich pismach, że wierzycielem jest Zetka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Mikołajewska Re: Agresywny sposób windykacji zakazany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:22 To nie prawda, że firma "Kruk" ściga i straszy tylko dłużników i to tylko tych uporczywie uchylających się od płacenia rachunków i działa w interesie tych płacących. Ja nikomu nie zalegam z płatnościami jestem właśnie w tej grupie, kórą niby broni ta firma, a też zostałam zastraszona i poderwano mi opinię przez napisy na kopercie, które widoczne były dla innych osób nie tylko mnie. Sprawa moja dotyczy firmy NOM /operator telefoniczny/ z początkowego okresu, gdy bez podpisywania umów po wybraniu prefiksu 1044 można było za pośrednictwem tej firmy dzwonić. Z korzystałam z tej okazji i póżniej dostałam zbiorczy rachunek z kwotą 57,32 zł z terminem płatności do 11.06.2002, a zapłaciłam w PKO 05.06.2005 czyli sporo przed terminem i drugi wyrównawczy rachunek na kwotę 5,78 zł , który zapłaciłam we wskazanym terminie 14.09.2002. Jakież było moje zdziwienie, gdy po pszeszło 2 latach dostałam pismo z Firmy "Kruka", bez żadnych upomnień ze strony operatora NOM. Zwracałam się w tej sprawie do Federacji konsumenta w Słupsku ale nie otrzymałam żadnej pomocy w kwestii jak można tak traktować uczciwych klientów. Uważam, że któraś z firm NOM luk Kruk liczyli, że po takim czasie wyrzuciłam dowód zapłaty i drugi raz uiszczę ją. Bank mój kontaktował się z tą firmą, ale nie chcieli z nim rozmawiać, wysłał też potwierdzenie wpłaty na ich konto ale czy to koniec tego nie wiem /mineło od tego czasu 5 miesięcy/, bo nikt mnie nie poinformował, że sprawa została wycofana, a tym bardziej nikt mnie nie przeprosił za szarganie mojej opinii. Maria Mikołajewska Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 14.04.05, 14:27 Właśnie o to chodzi. UOKiK nie zakazuje windykacji tylko zakazuje windykacji w wydaniu a la Kruk. Człowiek jest nie winny do czasu wyroku. A firma Kruk oskaża, często bezpodstawnie ludzi przed wyrokiem czy nakazem sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalii4 Re: Agresywny sposób windykacji zakazany 21.04.05, 17:11 O czym ty człowieku mówisz Kruk nie oskarza , Kruk przypomina o zadłuzeniu i informuje o konsekwencjach nie spłacenia swojego zadłużenia Odpowiedz Link Zgłoś
banan_junior Re: ciekawe spostrzeżenie 14.04.05, 14:42 Do roboty - połowa personelu firm windykacyjnych czyta teraz to forum. Odpowiedz Link Zgłoś