Gość: beauceant ODWROTNIE !!! Ale to Polska przecież IP: *.cavern.pl / 195.205.236.* 14.08.02, 14:32 Fajnie, tylko dlaczego ten ludzik "k" trzyma latawiec za ogon?! Sznurek powinien być przyczepiony z drugiej strony! No, ale jesteśmy w Polsce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Re: ODWROTNIE !!! Ale to Polska przecież IP: 141.39.41.* 14.08.02, 15:10 Gość portalu: beauceant napisał(a): > Fajnie, tylko dlaczego ten ludzik "k" trzyma latawiec za ogon?! > Sznurek powinien być przyczepiony z drugiej strony! > No, ale jesteśmy w Polsce :-) Tylko Chinczycy wiedza, jak sie buduje latawce. Ten nasz model lata, ale tylko z "wiatrem"( nomen omen ! ). ( w kierunku unii europejskiej ) Pod wiatr juz sie nikomu nie chce latac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.raytheon.com / 147.25.248.* 14.08.02, 16:24 no niewiem co o tym myslec moze na latawcu powinien byc duzy napis SLD i "Proletariusze Unii Europejskiej laczcie sie" co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupo Re: Jak powstawało logo Polski IP: 141.39.41.* 14.08.02, 16:34 Gość portalu: michal napisał(a): > no niewiem co o tym myslec > moze na latawcu powinien byc duzy napis SLD i "Proletariusze Unii Europejski > ej laczcie sie" > co o tym myslicie? Juz calkiem niepowaznie: Lepszy bylby miedzynarodowy "palec srodkowy" , ktory czasem pokazuja sobie kierowcy na znak wzajemnej sympatii i zrozumienia we wspolnej niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.rtk.net.pl / 192.168.104.* 15.08.02, 09:56 No to spojrz na rękę, w której trzyma latawiec :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shayalo Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 14.08.02, 16:53 mnie tam sie latawiec kojarzy z chinami kielbasa byla by lepszym symbolem Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
feezyk Egzegeza logo 14.08.02, 17:16 To logo jest niestety nafaszerowane aluzjami, jak dla mnie, dosyc tanimi. Znalazlem i dorobilem takie oto cienkie aluzje: 1) aluzja do logo Solidarnosci jest oczywista i nieukrywana. Znowu, powolywanie sie na zaslugi z przeszlosci, zamiast stworzenie jakiejs wizji przyszlosci.... 2) Ten latawiec, ma prowadzic do skojarzen z NATO. W dodatku, wskazuje, no gdzie? Na Zachod. Niby slusznie, ale... czy ten latawiec nie jest przypadkiem parafraza stanu polskiego lotnictwa wojskowego? Dlaczego, ten latawiec sila wyciaga czlowieczka (Kowalskiego?) z szeregu? Czyzby Kowalski mial inne plany? Chce na Wschod, a tu go sila ciagna na Zachod. Biedaczek. Ale, przynajmniej z wiatrem. 3) Niestety, w tej strzalce jest podwojne dno. Bo ona wskazuje nie tylko na Zachod, ale i na lewo! Dla porownania, sztandar Solidarnosci lopotal w prawo, pod wplywem wiatru z Zachodu. Czy to chodzi o to, ze UE jest lewicowa? A moze to chodzi o skierowanie uwagi ogladacza na lewizne, pardon, lewice? 4) Kolor ciemnoczerwony jest niezwyle trafnie dobrany. Wiadomo: krew, robotnicy, komunisci. Dobra promocja! 5) Poza tym widac, ze luzik. Literki pisane niedbale, nie podokanczane, ludzik ugania sie za jakim latawcem. Zadnego niepotrzebnego stresu, praca na przyklad. Solidnosc tez nie jest nasza mocna strona. Dobre, prawdziwe!!! 6) Podszywanie sie pod Chorwacje jest takze przejawem dobrej oceny naszego miejsca w szeregu. Jak sie pdszywac, to pod lepszego! 7) Pierwsze cztery litery "Pols" sa tak ladnie napisane, ze przypominaja troche "Bols". Tez trafnie - wiadomo, Polacy to narod zeglarzy! 8) Musialo byc Polska, a nie Poland, zeby kojarzylo sie lepiej z "Pol i ska" (a do tego z tym Bolsem). W Poland, tez jest "Pol", ale czyta sie "Peul" , wiec odpadlo. Na koniec: nawet Stalin robil konkurs na hymn na bazie jakosci. U nas, Rzad uwaza, ze najwazniejsze, aby logo kraju bylo TANIE. Gratuluje sposobu myslenia! A poza tym, doskonale! Pozdrawiam F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytryna@aol.com Latawce dmuchawce wiatr... IP: *.mad.east.verizon.net 14.08.02, 18:30 nie chce tu biadloic co i jaki to znak. i z czym sie kojarzy..bo wtedy bym sie napewno okazal 100% polakiem...narzekajacy pesymista, no ALE kto jest ta "wielka" sila- wiatrem co nas-nasz latawiec moze porwac...kiedys byli ci z za buga, a teraz? ci z za odry czy z za oceanu...i tylko zeby sie historia nie powtorzyla...kogo wysoko wnosza bolesniej odczuwa upadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Londyn Puszcza IP: 5.2.1R* / *.hottie.dialup.pol.co.uk 15.08.02, 02:09 Pare pytan nasuwa sie...Czy chodzi o tzw wind of change? Czy to z latawcem to panna, ktora sie puszcza? Puszcza Bialoczerwonowieska? Ten latawiec to bardziej przypomiona koszulki pilkarzy chorwackich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.tnt5.harrisburg.pa.da.uu.net 14.08.02, 18:32 Bardzo ciekawy pomysł i logo pozytywnie kojarzące się z krajem. Ciekawe tylko, że w samym artykule polskie barwy są jakoś wymienne - raz czerwono - białe czyli jednoznaczne z księstwem Monako, zaś drugim razem przybierają bardziej polską - biało- czerwoną brwę. Teraz rozumiem dlaczego zachodni i amerykańscy komentatorzy nie mogą się zdecydować na układ naszych narodowych kolorów.Właśnie czrwono-białe(!)barwy były podawane jako nasze barwy narodowe podczas oficjalnej wizyty prezydenta A.Kwaśniewskiego w USA w Waszyngtonie.Sprostowania pewnie nie wiele pomogą, jeżeli my sami nie do końca jesteśmy przekonani o bieli i czerwieni czy też może na odwrót?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dag Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 14.08.02, 19:48 jedna wielka tragedia, kompletnie niezrozumiale i prymitywne po jakiego grzyba ten latawiec? jezeli mam jakiekolwiek skojarzenia to z chorwackim zwiazkiem modelarskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elf. KTO TY JESTES ? ..JAKI ZNAK TWOJ ? Latawiec maly. IP: *.home.cgocable.net 14.08.02, 22:35 Niewiedzialem ze Polska jest stanica harcerska , szczep latawiec z podskakujacym harcerzem-erka dzierzaca w reku kite . Nazwe prezydent zmiencie jescze na Starszy Zuch a hymn na ...Plonie ognisko w lesie , Wiatr... . Bedzie to ladnie brzmiec gdy np. komentatorzy sportowi zaczna mowic ...goool , zawodnicy z kraju latawca strzelili , zawodniczki latawice sa pierwsze itd. . Pieknie , po prostu KITE COUNTRY czyli kraj do kitu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Kicz i tandeta to rzeczywista "ideologia" IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 15.08.02, 09:48 Gość portalu: ania napisał(a): > A dlaczego z latawcem? Wyglada na to jakby ten ludzik > trzymajacy latawiec probowal wydosac sie z tego szarego > kraju. Troche to kontrowersyjne jak dla mnie. hahaha... rzeczywiscie. Biedaka sciskaja i dusza te litery a on probuje sie wyrwac. I co za beznadzieja - trzymajac ten kruchutki latawiec i to za ogon (co za paranoja!) - nie ma najmniejszych szans. Czyli znow typowo polska beznadzieja - chaotycznie zaplanowane przedsiewziecie z gory skazane na porazke, niczym bohaterscy ale zawsze przegrywajacy powstancy. I ten tani, tandetny latawiec, z przestarzala konstrukcja (nie mozna nim sterowac), jakie mozna tylko czasami jeszcze napotkac w tanich sklepach z tandeta na plaze. Znow powod do smiechu na Zachodzie. Tam mlodzi ludzie wydaja setki Euro na nowoczesne, technologicznie zaawansowane latawce a Polacy... kupuja najtanszy chlam i puszczaja jeszcze... trzymajac za ogon (!). Polski profesjonalizm. Kto zatwierdzil ta typografie? Przeciez to ociezale, bezksztaltne kulfony, w ktorych mozna dopatrzyc sie wielu rzeczy (mlodzienczego braku profesjonalizmu?) ale nie dynamiki! Dynamiczne to te literki byc moze chcialyby byc ale im to zupelnie nie wychodzi bo widac, ze to jest udawane. Gdzie im do typografii loga "Solidarnosci", ktore mialo transportowac i znakomicie transportowalo zupelnie inne znaczenia. Wyrwanie sie z bialo-czerwonego schematu bylo rowniez oczywiscie nie do pomyslenia - nastepna swietosc, niczym na konkursie w podstawowce na plakat z okazji rocznicy PZPR. Dlaczego Hiszpanow stac na nietuzinkowa, zywa typografie i tak zywe, odwazne kolory nie majace nic wspolnego z ich flaga czy godlem? Przykre, to logo to nie powod do dumy tylko do wstydu. To co to logo wyraznie transportuje to pseudopatriotyczny kicz i tandeta, tak kochanej przez duza czesc Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOrl Mic, masz racje... IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.02, 16:33 Gość portalu: Mic napisał(a): > To co to logo wyraznie transportuje to pseudopatriotyczny kicz i > tandeta, tak kochanej przez duza czesc Polakow. Wlasnie, drogi Mic, typowy Ty. Z tym pseudopatriotycznym kiczem. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Re: pewnie, ze mam racje, jak zawsze... IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 21.08.02, 12:25 Gość portalu: JOrl napisał(a): > Gość portalu: Mic napisał(a): > > > To co to logo wyraznie transportuje to pseudopatriotyczny kicz i > > tandeta, tak kochanej przez duza czesc Polakow. > > Wlasnie, drogi Mic, typowy Ty. Z tym pseudopatriotycznym kiczem. Zdziwilbym sie, gdybys napisal cos sensownego. > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki popatrzcie uwaznie, a ZOBACZYCIE IP: *.rtk.net.pl / 192.168.104.* 15.08.02, 09:48 1) Pierwsze wrażenia Horror. Na początku zatkało mnie. Nie wiedziałem, co powiedzieć, ale nic cenzuralnego nie cisnęło mi się na usta. Ten projekt jest wg mnie kiepski pod każdym względem - skojarzeń, kompozycji (nawet nie dyskutując na temat zawartości, to wzajemne proporcje człowieczka i latawca, okropne wykorzystanie przestrzeni, choćby ziejąca swoją wielkością dziura pomiędzy napisem "Polska" a latawcem, użyty font). No cóż, jakiś pajac musiał to zaakceptować, a że nie kosztowało zbyt wiele (1 PLN + VAT....). Sprawdza się powiedzenie, że to, co tanie nie zawsze jest najlepsze. A już chyba najweselsza w tym wszystkim jest wypowiedź cytowana przez Wyborczą: "Ten konkretny znak nie był przypadkowym przebłyskiem geniuszu i powstał w oparciu o bardzo precyzyjnie określoną ideologię - wyjaśnia Jarosław Szczepankiewicz, główny specjalista w departamencie promocji Ministerstwa Spraw Zagranicznych". Nadaje się do rubryki "satyra w krótkich majteczkach". 2) Olśnienie Popatrzyłem na to logo jeszcze raz. I jeszcze raz. I wreszcie ZROZUMIAŁEM O CO CHODZI. Buahahaha! Ja nie mogę, trzymajcie mnie ludzie! A to jajcarze z CPDDB... Spójrzcie uważnie. Latawiec to ściema. Ważne co ludzik pokazuje ręką, w której trzyma linkę do latawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: royal Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 10:42 Wedlug mnie to logo to jeden wielki niewypal. Moja interpretacja: nawiazanie do logo "Solidarnosci" - blad mowiacy kazdemu, odrobine wiedzacemu, czlowiekowi; aby kojarzyl Polske z czyms co robi duzo szumu, chwile dziala poprawnie, a na koncu szlag wszystko trafia. Latawiec - tam my gdzie wiatr powieje, raz ku prawej, raz ku lewej granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katswi Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 15.08.02, 11:58 Uwazam, ze logo jest dobre i kojarzy sie pozytywnie, z radoscia, dynamizmem, mlodoscia. Zaden z tych, ktorzy krytykuja to logo jakos nie przedstawil swojego pomyslu (oprocz logo POT, ktore tez jest dobre), jedyne na co sie zdobyli to krytyka i to nie konstruktywna. Potwierdza sie wizerunek Polski i Polakow, ktory wlasnie probujemy zmienic, tzn. ze Polacy sa ponurakami, wiecznie niezadowolonymi ze swiata, a w dodatku nie maja nic konstruktywnego do zaoferowania. Autorzy listow na tym forum przeoczyli rowniez fakt, ze logo ma sie podobac cudzoziemcom i promowac Polske za granica. Moze warto by zebrac opinie samych zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik_platek Re: Jak powstawało logo Polski 15.08.02, 15:00 Rzeczywiście, logo ma się podobać cudzoziemcomn i powinno byc optymistyczne, niezbyt obciazane martyrologia, wiec orzel czy szabelki odpadaja. Jesli jednak decydujemy się pisac po polsku "POLSKA" to czcionka powinna byc, moim zdaniem, bardziej jednoznaczna, natomiast skojarzenia większości uczestników forum odnośnie Chorwacji są najlepszym komentarzem odnosnie latawca, Nie można tez zapominac, ze tak naprawde to logo moze spelnic swoje zadanie tylko przy pelnej akceptacji spolecznej, dlatego dziwi mnie brak konsultacji spolecznej projektu. Mysle, ze najlepszym sprawdzianem dla tego logo byloby wypuszczenie naklejki do samochodu w GW tak jak z tymi dot. regionów czy EXPO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 15.08.02, 16:56 Gość portalu: katswi napisał(a): > Zaden z tych, ktorzy krytykuja to logo > jakos nie przedstawil swojego pomyslu Bo to nie jest nasz job. Od projektowania znakow graficznych sa profesjonalisci i ich w Polsce nie brak - o czym swiadczy chocby wysoka ranga polskich grafikow za granica. Niestety w tym wypadku zadanie zostalo powierzone najprawdopodobniej niedoswiadczonemu praktykantowi. > jedyne na co sie zdobyli to krytyka i to nie > konstruktywna. Oj konstruktywna, konstruktywna. Duza czesc zarzutow jest bardzo konkretna i uzasadniona. radze poczytac uwaznie. > Potwierdza sie wizerunek Polski i Polakow, ktory > wlasnie probujemy zmienic, tzn. ze Polacy sa ponurakami, > wiecznie niezadowolonymi ze swiata, a w dodatku nie maja nic > konstruktywnego do zaoferowania. Nie, jesli to logo "przejdzie" to potwierdzi tylko wizerunek Polaka jako kogos pozbawionego dobrego smaku i profesjonalizmu. > Autorzy listow na tym forum przeoczyli rowniez fakt, ze logo ma > sie podobac cudzoziemcom i promowac Polske za granica. Moze > warto by zebrac opinie samych zainteresowanych. Jedno jest juz pewne ponad wszelka watpliwosc. Wsrod tych aktywnych obcokrajowcow, a wiec tych, ktorzy byliby potencjalnymi urlopowiczami w Polsce, ktorzy maja chocby blade pojecie o latawcach (ten sport jest w krajach zachodniej i polnocnej Europy bardzo popularny) wzbudzi to logo smiech lub co najmniej zdziwienie. Dlaczego ten latawiec taki tani i tandetny i dlaczego on go trzyma za ogon? Sorry, ale te dwa pytania uslyszalem (w niemal identycznej formie) juz dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.08.02, 16:23 Marniutko, powinowactwo z solidarycą naciągane, po czymś takim zastanawiał bym się czy powierzyć im jakąś kampanię reklamową. A tak naprawdę chodzi o promocję wizerunku agencji która to "dzieło" wyprodukowała. Zainteresowanych dobrym logo kraju odsyłam do przykładu Hiszpanii (w stylu Juana Miro). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plagiat Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.50.234.216.rev.connection.ca 15.08.02, 17:52 Prosze zobaczyc www.dziendobrejwiadomosci.pl - jak mozna krasc cudze i mowic o wspanialym osiagnieciu czegos nowego. Nawet zlotowki nie jest warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawodowiec Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.08.02, 12:27 W sprawie logo Logo z latawcem, zaprojektowane przez Jana Bokiewicza specjalnie na Festiwal Kultury Polskiej w Sao Paulo (i znacznie lepiej narysowane), uzywane bylo w maju 2002 w Brazylii podczas trwania tego festiwalu. (Do obejrzenia np. w Fundacji Kultury w W-wie). Obecne logo jest wiec, swiadomym lub przypadkowym, powieleniem tamtego pomyslu! Zaprezentowane teraz logo sprawia wrazenie pretensjonalnego dziela dyletanta i nie ma nic wspolnego zarowno z polska szkola plakatu (jak ktos powiedzial Gazecie), jak i z pismem uzywanym w znaku graficznym Solidarnosci. Kojarzy sie co najwyzej ze zlym smakiem (ten realizm obrazka i ta maniera grafiki PRL) albo z marna wersja grafitti (nie ujmujac niczego graficiarzom). Zawodowiec, 16.08.02r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejot Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.08.02, 17:23 Co za gnieciuch! To logo chyba najlepiej oddaje nasza obecna sytuacje. Z szeregu kulfonow probuje wyrwac sie jednostka chwytajac sie ZA OGON latawca. Rozumiem, ze tworca probowal osiagnac pewna skrotowosc, ale chyba nigdy nie puszczal latawca! Poza tym argument pana z MSZ: "dali cene 1zl i POKONALI TYM konkurencje" najlepiej swiadczy o tym co jest teraz w Polsce wazne. Jakosc najwyrazniej jest na ostatnim miejscu. Przykre, ze sytuacja ta dotyczy NAJWAZNIEJSZEGO logo. pozdrawiam, Pejot - grafik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DYng Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.tychy-biskupa.sdi.tpnet.pl 17.08.02, 11:07 Czy ktoś się zastanawiał nad tym jak powinien wyglądać przetarg na ten symbol graficzny? Zwłaszcza na TEN symbol graficzny? Najpierw powinno się opracować strategię kreowania wizerunku kraju, z której powinny powstać założenia projektowe, a wtedy powinno się ogłosić KONKURS! Przecież to marketingowy elementarz. Konkurs do którego można było zaprosić najlepszych najbardziej znanych polskich grafików, agencje CI, reklamowe, a potem wybrać projekt najlepszy. Najlepiej spełniający te założenia. A nie najtańszy! Przetarg cenowy - to najgorsze z możliwych rozwiązań. Można było w takim konkursie założyć i nagrodę w wysokości 1 zł (1 zł skoro chcieli tanio, choć to byłoby chamstwem; taki symbol zbyt to poważna i cenna sprawa, i zapłacenie za niego 100.000 PLN, to i tak mało jeśli to ma być "światowy" symbol Polski). A tak, po raz kolejny, urzędasy z Ministerstwa pokazały że ich kapitalistyczne myślenie ma korzenie mentalne w realnym socjalizm - pomysł, kreatywność, przejaw pracy twórczej są nic nie warte - liczy się KASA (czyli zapłacić jak najmniej, bo przecież myślenie nie kosztuje). Co do samego symbolu - chaotyczny, niezrozumiały, promujący Chorwację i pijaństwo, gdzie można zobaczyć tam "solidarycę" lub choćby nawiązanie do niej? Choć generalnie nie jest całkiem tragiczny. Natomiast jeśli jest opracowany szczegółowy, dobry program wdrażania tego symbolu, jest przygotowany przewodnik jego stosowania, jest opracowana strategia i będzie konsekwentnie wdrażana to symbol ten ma szansę stać się światowym symbolem Polski. Bo tak naprawdę to liczy się nie sam symbol co jego "życie". Niestety - patrząc na to, jakie podejście zaprezentowano przy opracowywaniu tego symbolu, jestem pełen najgorszych przeczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bux Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.zory.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 20.08.02, 10:19 latawaiec ma pewnie symbolizowac TO na co najwiecej czasu tracimy na LATANIE PO URZEDACH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Jak powstawało logo Polski IP: 62.244.145.* 20.08.02, 12:02 Jeszcze o logo Polski. Bardzo cenię realizacje Corporate Profiles, ale mam pytanie: czy ludzik-literka K nie stanie się się znakiem rozpoznawczym projektowanych przez Corporate znaków graficznych? Myslę tu oczywiście o logo LUKAS i LUKAS Bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: Jak powstawało logo Polski? jak zwykle.. po pijaku IP: *.dslwan.toad.net 22.08.02, 22:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Kosiaty, M.D. ŁATWO JEST MÓWIĆ O POLSCE... IP: 217.153.27.* 26.08.02, 10:28 Mam 32 lata. Pochodzę z Nowego Sącza, choć od ponad 20 lat mieszkam w Warszawie. Jestem lekarzem, prowadzę jednocześnie portal medyczny i kilkanaście mniejszych serwisów oraz jeżdżę po Polsce jako wykładowca. Pracuję po kilkanaście godzin na dobę, gdyż moja praca jest jednocześnie moją pasją... Kilka lat temu przypadkowo podczas wizyty na Powązkach zobaczyłem groby bezimiennych, kilkunastoletnich powstańców z 1944 roku. Pomyślałem, o czym myśleli Ci młodzi ludzie, jakie mieli ideały. Dziś w kategoriach polityczno-wojskowych Powstanie Warszawskie jest oceniane w różny sposób a ja wiem jedno, Ci młodzi ludzie swoją postawą sprawili, że gdziekolwiek wyjeżdżam za granicę... jestem dumny z tego, że jestem Polakiem... Dziś jeździemy wygodnymi samochodami z klimatyzacją i napędem na 4 koła, posiłki zjadamy w pośpiechu, wolne chwile przeliczamy na pracę, którą moglibyśmy w tym czasie wykonać. W naszym języku pojawia się coraz więcej obcych wyrazów. Jemy w McDonald's, JFK, robimy zakupy w Geant, Auchan i innych shops. Jacy jesteśmy my - młodzi Polacy Anno Domini 2002? Czy umiemy spojrzeć głęboko w oczy Polakom obecnym na pożółkłych fotografiach z 1920, 1939, 1944, 1956, 1970 roku... Dlaczego o tym piszę? Po prostu chciałem pogratulować pomysłu na logo Polski. TO JEST NAPRAWDĘ BARDZO DOBRY POMYSŁ i liczę, że jak najszybciej wszyscy będziemy ten mały znaczek umieszczali na polskich produktach, telefonach komórkowych, stronach WWW, samochodach. Inaczej Polska utonie w jednoczącej się Europie... Pamiętajmy kim i skąd jesteśmy i bądźmy z tego dumni. Na murach więzienia na Szucha jeden z więźniów wyrył napis: "Łatwo jest mówić o Polsce, trudniej dla niej pracować, jeszcze trudniej umrzeć, a najtrudniej cierpieć". Dziś wokół nas plewi się szeroko korupcja, łapownictwo oraz wszechogarniająca głupota i chamstwo. Sprawmy, aby wysiłek ludzi, którzy byli przed nami nie poszedł na marne i aby i oni mogli być z nas dumni... Jarek Kosiaty e-mail: jkosiaty@esculap.pl PS: Jeśli ktoś lubi stare fotografie zapraszam na stronę: tatry-old.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zochagocha Re: ...w samochodzie z napędem na 4 koła? 28.08.02, 12:52 Czego właściwie się dowiedzieliśmy z Tego listu? Przede wszystkim bardzo dużo o samym autorze. Mamy do czynienia z człowiekiem, który odniósł niewątpliwy sukces, nie tylko zawodowy ale i finansowy, w kraju, w którym milionom ludzi brak środków na spełnienie elementarnych potrzeb. Nie zabrakło oczywiście listy najważniejszch atrybutów dokumentujących ten sukces: samochód z klimatyzacją i napędem na 4 koła, nazwy sklepów, niedostępnych dla większości Polaków i chyba im nieznanych, czarujących gier słownych o nadmiarze pracy i spełnionym życiu…. Co poza tym, tytułem uzasadnienia? Kilka tkliwych, ociekających (jakże by inaczej) krwią frazezów o naszych przodkach – jako chyba jedyny powód do dumy z faktu bycia Polakiem - pomijając fakt posiadania samochodu z napędem na 4 koła. I do tego pare uwag akurat o chamstwie i głupocie…. Już dawno nie zdarzyło mi się przeczytać czegoś równie płytkiego i napuszonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tengel Znowu sie wyglupimy IP: *.abo.wanadoo.fr 28.08.02, 21:56 Co do loga to niczego sibie, tylko ze znowu wyjdziemy na durni. W jezyku angielskim ktos kto puszcza latawce moze byc dzieckiem, lub oszustem finansowym. Puszczanie latawca jako idiom oznacza wystawianie czekow bez pokrycia lub robienie kontrahentow w balona i po prostu robienie szwindli handlowych. NIe wiem czy Tworca chcial to wszystko uchwycic w tak malym znaczku reprezentujacym badz co badz nasz kraj i nasza Ojczyzne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucia Re: Znowu sie wyglupimy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 14:58 Gość portalu: tengel napisał(a): > Co do loga to niczego sibie, tylko ze znowu wyjdziemy na durni. > W jezyku angielskim ktos kto puszcza latawce moze byc dzieckiem, > lub oszustem finansowym. Puszczanie latawca jako idiom oznacza > wystawianie czekow bez pokrycia lub robienie kontrahentow w > balona i po prostu robienie szwindli handlowych. NIe wiem czy > Tworca chcial to wszystko uchwycic w tak malym znaczku > reprezentujacym badz co badz nasz kraj i nasza Ojczyzne... Niestety masz rację. Tak właśnie kojarzy mi się latawiec, lub jeszcze gorzej "Latawica" - dziewczyna niezbyt porządna. Graficznie też słabo. Mam wątpliwości czy znak zaprojektowała osoba mająca wykształcenie plastyczne i czy wybierali je profesjonalni graficy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Jak powstawało logo Polski IP: *.acn.waw.pl 29.08.02, 20:21 Bardzo dobre, optymistyczne, radosne. Nie odwołuje się do naszych historycznych i innych kompleksów, które najczęściej i tak nie są czytelne dla innych nacji. Odpowiedz Link Zgłoś