Gość: minister PULA NUMERÓW SIĘ ZWIĘKSZA IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.08.05, 11:30 Kilka osób już o tym pisało, ale jak widać nikt nie czytał. Dodanie kierunkowego do numeru lokalnego zwiększa pulę z 8 * (sto tysięcy) do 10* (sto tysięcy). Zmiana jest spora, bo o 1/4. Przykład, obecnie nie ma np. numerów 987 6541 oraz 000 0000 Po dodaniu kierunkowego będą mogły istnieć jako 011 987 6541 oraz 011 000 0000 Myślę, że to prosta kalkulacja i nietrudno ją zrozumieć. Zamiast wrzeszczeć, że coś nie tak, proponuję spokojnie przeanalizować. Ponadto, nawet gdyby ministerstwo infrastruktury nie zarządziło tej zmiany, to nakazałoby TP wprowadzić obowiązek wykręcania kierunkowego z innego powodu. Osoby mające umowę np. z Tele2 na rozmowy lokalne _muszą_ wykręcać kierunkowy żeby przejść przez Tele2. Wybierając siedem cyfr dzwonią przez TP. Dlaczego, skoro mają umowę z kimś innym? Czyli tak czy inaczej zmiana by nastąpiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc_dr_opia Re: PULA NUMERÓW SIĘ ZWIĘKSZA IP: *.siedlce.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:49 No i trzeba zauważyć, że teraz nastąpi dodanie tylko istniejących 49-ciu numerów, a przecież w dalszej perspektywie może ich dojść drugie tyle (np. teraz nie ma kierunkowego 0-26). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiceminister Re: PULA NUMERÓW SIĘ ZWIĘKSZA IP: *.aspect.com 18.08.05, 02:34 Panie Ministrze, Trochę pan demagogicznie pokręcił. A może po prostu nie uważał pan na lekcji matematyki w szkole podstawowej. Siedem cyfr to 10 milionów numerów telefonicznych. Biorąc pod uwagę, że 0 i 9 na pierwszym miejscu nie mogą być, to mamy ciągle 8 milionów numerów stacjonarnych (od 100-0000 do 899-9999). Ile ludzi mieszka w ludnej, warszawskiej (022) strefie numeracyjnej? Dwa, trzy miliony? To nam daje 2, 3 linie telefoniczne na osobę czyli 10 stacjonarnych linii na rodzinę! Chyba wystarczy, gdy liczba mieszkańców Polski spada. Coś mi się wydaję, że chce pan ślepo wykonać jakąś unijną dyrektywę nakazującą przenoszalność numerów telefonicznych bez oglądania się na geografię. Tyle że w Polsce nie ma masowej migracji, a pośród przeprowadzających się niewielu będzie się upierało, żeby zachować stary numer telefoniczny. Czyżby się pan właśnie miał przeprowadzać po przegranych wyborach i chciał zatrzymać stary numer? Można ten problem rozwiązać znacznie prościej bez zmuszania wszystkich mieszkańców Polski to zmieniania numerów. Wystarczy wprowadzić usługę przekazywania wezwania (call forwarding). I tak ktoś dzwoniąc na pański warszawski numer zostanie automatycznie przekierowany na pański nowy numer powiedzmy w Wąchocku. Osoba dzwoniąca, nawet pańscy koledzy ministrowie z zagranicy, będą mieli cały czas wrażenie, że rozmawiają z panem w Warszawie! Oczywiście taka usługa przekierowania i ewentualne koszta połączenia międzymiastowego kosztują i ktoś musi za to zapłacić. Tym kimś jest oczywiście abonent, czyli ... pan. I chyba tu jest pies pogrzebany. Wicek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:30 W każdym szaleństwie jest metoda na szmal i nic na to nie poradzimy. Z artykułu nie mogę wyczytać o sposobie opłat. Czyżby miedzymiastowe połaczenia miały być niższe, czy jak to mozna domniemać wyrównane zostaną stawki lokalne z międzymiastowymi. I tak można będzie "zaoszczędzić" na kieszeni abonenta, czyli na nas. Tp nigdy nie była zainteresowana oszczędnościami kieszeni klienta, tak że i teraz nalezy oczekiwać najgorszego - ba przecież prezesi się zmienią i odprawy trzeba szykować. Gazeto Wyborcza - gdzie duch reporterski, gdzie czujność - to przecież jajo, albo udziały w zyskach, o których się zapomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minister TP NIE MA Z TYM NIC WSPÓLNEGO IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.08.05, 11:39 Chyba zacznę kasować Wyborczą za poprawianie artykułu, bo ich dziennikarz za bardzo nie zrozumiał co notuje ;P > W każdym szaleństwie jest metoda na szmal i nic na to nie poradzimy. Z artykułu > nie mogę wyczytać o sposobie opłat. I nie wyczytasz, bo to nie ma nic wspólnego z operatorami (TP, netia) > Czyżby miedzymiastowe połaczenia miały być niższe, czy jak to mozna domniemać > wyrównane zostaną stawki lokalne z międzymiastowymi. Być może, ale znając życie nie teraz. To, co dziennikarz Wyborczej zapomniał napisać to to, że przenaszalność nie nastąpi od razu. Zniesienie kierunkowych to tylko krok w tym kierunku. > Tp nigdy nie była zainteresowana oszczędnościami kieszeni klienta To chyba dobrze, nieprawdaż? Jak byś się czył jako właściciel firmy, gdyby jej zarząd nagle zaczął pozwalać klientom oszczędzać na produktach firmy? > Gazeto Wyborcza - gdzie duch reporterski, gdzie czujność No właśnie, wysłali jakiegoś żółtodzioba. Z drugiej strony czytałem tę ministerialną notkę i mam wrażenie, że pisał ją jakiś inżynier bez znajomości PR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-TPSciera TPSciera nie ma nic wspolnego z Polska IP: 195.136.7.* 17.08.05, 17:35 To francuskie zboki, dziwki (vide: Gorska) i pospolici zlodzieje. I co wy na to? Chcecie teraz, wy szmaty, do sadu? Przegracie kazdy proces, naciagacze i bandyci. Kiedy dostosujecie sie wreszcie do Prawa Unii Europejskiej? Polska jest w UE drugi rok.. (ostatni kilometr, ustawy antymonopolowe, ceny srednie itd.) won z Polski, wszawi fgracuzikowaci zwyrodniaklcy! Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 DEBILE Z TPSA! 17.08.05, 11:30 Ideolodzy z PR napiszcie cos jaśniej, bo nic z tego nie wynika, poza sprzecznościami wewnętrznymi. Jak za komuny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:59 polskie forum: 98% matołów-wszystkowiedzących koneserów www.mi.gov.pl i wszystko jest jasno opisane, nie przez słabego dziennikarza i trzeba wyjść z założenia, że nie ma już rozmów lokalnych i międzymiastowych, WSZYSTKIE SĄ TAKIE SAME: KRAJOWE i zabierasz przy przeprowadzce swój KRAJOWY numer z gdańska do warszawy a później ewentualnie do wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Proponuję przesunąć o tydzień 17.08.05, 11:59 Czyli 13-go grudnia. A połączenia poprzedzać tekstem "rozmowy numerowane, rozmowy numerowane, rozmowy numerowane, rozmowy numerowane..." I będziemy mieli kolejną rocznicę :( ________________________ www.julunga.pl - zero agresji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 195.94.209.* 17.08.05, 12:03 Cała ta zmiana ma sens w przypadku, kiedy zniknie różnica w taryfach za rozmowy lokalne i miedzystrefowe, co przecież nie jest pewne. Jednak zakładając, że obszar Polski stanowić będzie jedną strefę numeracyjną i taryfową w cennikach wszystkich operatorów, dodanie cyfr obecnego kierunku, tak jak już pisano powyżej ułatwi przejście obecnym abonentom, ponieważ mozna założyć, że wiekszość zna kierunkowy swojej strefy oraz kierunkowe swoich przyjaciół i znajomych z innych stref. Wyjście ze stref i uwolnienie poszerzonego numeru z ich zasięgu, zwiększy dostępność numerów nie zwiększając ich ogólnej liczby. Obecnie np strefa 83-Biała Podlaska ma tyle samo dostępnych numerów co 22-Warszawa. O ile obecnie trudno mówić o możliwości wyczerpania puli w Białej to w Warszawie być może tak. Po reformie numeracji wolne numery z 83 będą mogły być nadawane w Warszawie. Uważam natomiast, że to "0" przed nowym numerem jest pomysłem złym. Jeśli obecne kierunkowe kolidują z jakąś grupą numerów (niewielką przecież) to może lepiej reformując numerację dodać jakąś cyfrę do tych numerów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v-tec Numer po pogotowiu ?!? IP: *.server.ntli.net 17.08.05, 12:16 Jak to, dostali numer po pogotowiu? 999 ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Numer po pogotowiu ?!? 17.08.05, 13:06 Hehe jak 1szy raz przyjechałem do USA to mialem spore problemy z numerami telefonów, tam właśnie wszystkie podawane są w formacie 1-XXX-YYYYYYY, czyli 1 do dzwonienia krajowego, trzycyfrowy kierunek i 7-cyfrowy numer. Wziąłem sobie jakiś numer lokalny na pizzę, ale nie bylem w stanie stwierdzić, jak to wykręcać. Więc zadzwoniłem do informacji, bo była gdzieś w telefonie zapisana i zapytałem Pani słodko: Jak ten numer wykręcać? Pani trochę zbaraniała, ale ponieważ oni są tam do głupich pytań przyzwyczajeni, więc grzecznie odpowiedziała: "Tak jak jest napisane, sir, czyli 1-XXX-YYYYYYY". I to się również stosuje do numerów lokalnych, chociaż do niedawna nie było to konieczne. Czyli możesz dzwoniąc lokalnie wybrać 1-XXX-YYYYYYY albo samo YYYYYYY. Problem w tym, że USA to wielki kraj i kiedy się podróżuje nawet te kilkadziesiąt mil, można minąć kilkanaście stref numeracyjnych, bo każde hrabstwo ma ich sporo, a więcej niż jedną mają też największe miasta, zwłaszcza miasta rozrastające się (Nowy Jork - 212 to Manhattan z przyległościami, ale już np. Staten Island ma 718), z tej prostej przyczyny, że rozbudowując się wchłaniają inne strefy numeracyjne wokół siebie. Ciekawostką jest fakt, że w USA nie ma kategorii rozmów komórkowych, są tylko lokalne i long-distance (międzymiastowe?). Kupując komórkę dostajesz numer kierunkowy swojej strefy, czyli np. możesz mieszkając w NYC dostać komórkę 212. Wtedy mieszkańcy NYC dzwoniąc na twój cellphone dzwonią lokalnie, choćbyś był w Texasie lub nawet w Hondurasie ;) (ale w Hondurasie Ty jeszcze oczywiście za roaming płacisz), a z kolei na komórkę kogoś, kto mieszka w Staten Island - międzymiastowo, choćby facet stal pod ich domem. Bardzo ciekawy system, choć nie wiem, czy w Europie by się sprawdził. Ale przynajmniej mamy tu spore uproszczenie taryf. Jednak zanim USA staną się jedną strefą numeracyją chyba jeszcze sporo wody w wiśle upłynie... Odpowiedz Link Zgłoś
0sa Re: Głupota numerowa 17.08.05, 16:57 Wszystkie dodatkowe numery (zero czy kierunkowy) mozna bardzo latwo zaprogramowac w centrali. Poza tym podobnie wiekszosc lepszych firm telefonicznych pozwala na zaprogramowanie krotszych numerow np. do lokalnej strefy i wiekszosc firm VoIP pozwala na dowolna kustomizacje i konfiguracje "dial plan'u" co pozwala na wykrecanie sekwencji numerow w zalezonosci od indywidualnych wymagan. Poza tym jezeli cokolwike dodawanie dodatkowego zera w srodku lub na poczatku jest raczej nielogicznym pomyslem i latwiej po prostu jest pozostawic wykrecanie calego numer zaczynajac (np. +48 22 555 55 55, +1-555-555-5555) tak jak ja zawsze robie to do tej pory. W USA np. od dawna mozna dzwonic wewnatrz kraju w powyzszy ujednolicony sposob czyli rozpoczynajac od numeru krajowego czyli jedynki. Posiadajac kilkanascie numerow telefonicznych w domu (z roznych stanow i krajow) ja prawie zawsze dzwonie w powyzszy sposob aby uniknac pomylek). Wewnatrz krajow Polnocnej Ameryki i kilku w Karaibach dzwoni sie wlasnie jednolicie czyli wystarczy 1-555-555-5555. Niektore firmy VoIP ktore uzywalem (np. Packet8) w ktorych staly miesieczny abonament pokrywa strefe kilku czy kilkudziesieciu krajow swiata dzwonienie wlasnie jest robione w ten sposob czyli nadal na numer w polnocnej Ameryce jest to 1-555-xxx-xxxx, do Polski 48 22 xxx xx xx, do Niemiec np. 49 59 xxx xxx xxx i tym podobnie do reszty swiata. Poza tym w ostatnich kilkudziesieciu latach ceny rozmow telefonicznych spadaja ustawicznie wiec to jest tylko kwestia czasu kiedy za maly abonament powiedzmy $20 miesiecznie wliczone bedzie nieograniczone dzwonienie na caly swiat. Ja w domu i w firmie mam sporo roznych prowaiderow telefonicznych, w tym linie tefoniczne z firm VoIPowych takie jak Broadvoice czy Packe8 i dla przykladu miesieczny abonament z Broadvoice (broadvoice.com/) za $24.95 pozwala na nieograniczone dzwonienie na numery stacjonarne do wiekszoscie cywilizowanych krajow na swiecie. Nieograniczone dzwonienie wlacza tez numery komorkowe w Polnocnej Ameryce i w Chinach. Jezeli ktos podrozuje sporo to tez przewaznie woli dzwonic w jednolity sposob z dowolnego miejsca czy kraju na swiecie i znacznie latwiej jest po prostu zawsze dzwonic wyciskajac zwykle ten sam caly numer +1. . ., +48. . ., +49. . . zamiast dzwonic dodajac jakies dodatkowe zera czy prefixy w zaleznosci od kraju w ktorym dzwoniacy znajduje sie w danej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Re: Numer po pogotowiu ?!? 21.08.05, 18:14 Hehe, jasiu.k, a ile to razy byłeś w tych USA? Za drugim i kolejnymi razami już nic nie sposzczegueś? A może to już była strefa numeracyjna 058 przy Slovacki Ave? <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 213.25.33.* 17.08.05, 13:02 Jak oni na to wpadki, że będzie więcej numerów, skoro jest to tylko dodanie numeru kierunkowego miejscowości, a więc w żaden sposób nie przybędzie numerów chyba, że z 49 numerów strych województw zrobią np. 98 (tj. podzielą każde stare województwo na pół i trzeba będzie jeszcze wiedzieć w której połowie mieszka nasz rozmówca, bo w umownej W-wie będzie 022 i np. 072. PARANOJA! Nie kumam też tego jak zorganizują "przeprowadzki" bo jeśli w przykładowym Krakowie ktoś ma numer 1234567 z prefiksem 012, to po przeprowadzce do Bydgoszczy miałby mieć 1234567 z prefiksem 012 (trochę głupie, bo jest już w zupełnie innej strefie) czy z prefiksem Bydgoszczy - 052? Ale tu się geniuszez TP SA zdziwią, bo w Bydgoszczy będzie przecież już abonent z numerem 052 1234567, który mieszka tu od lat i zawsze miał 1234567, a teraz dokleili mu 052. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuaba Kanada Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.hwdsb.on.ca / 216.185.69.* 17.08.05, 13:19 W Kanadzie od kilku juz lat dodajemy nr kierunkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:06 Nie wiem czy bardziej przeraża mnie to jak marnie napisany jest ten artykuł (swoją drogą, jeżeli on w takiej formie pójdzie jutro w druku to ekonomiczna część wyborczej ma u mnie duuużego minusa), czy też to że ponad połowa osób wypowiadających się na powyższym forum nie zadaje sobie trudu myślenia i analizy treści. Zrozumcie kilka kwestii: 1. TP SA nie ma nic wspólnego ze zmianami w sposobach numeracji 2. Numerów przybędzie 3. W końcu będzie można mieć ten sam numer przez całe życie, niezależnie od miejsca zamieszkania 4. Doprowadzi to do likwidacji różnic między międzymiastowymi i lokalnymi, i zrozumcie co niektórzy debille, to ceny międzymiastowych spadną a nie lokalnych wzrosną joł Odpowiedz Link Zgłoś
pawel78 Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 14:25 Wytłumacz mi, w jaki sposób przybędzie numerów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SirElwood Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 81.210.121.* 17.08.05, 14:35 Qba Zbawco... pzrywrociles mi wiare w czlowieka... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: catch22 debilizm IP: *.lot.pl 17.08.05, 13:51 kretynizm...dodanie takich samych cyfr z przodu nie spowoduje większej ilości numerów..(wręcz odwrotnie -jak sugeruje autor numer może być przenoszony z abonentem co tym samym eliminuje dublowanie numerów w innych regionach) a jedynie utrudni wszystkim komunikację.. dziwny ten kraj.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT Re: debilizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:48 Kolega Minister chyba straci cierpliwość, więc go wyręczę. Liczba numerów się zwiększy!!! Przykład: Obecnie mam numer 444 44 44, mieszkam w Szczecinie, kierunkowy 91. Do teraz nie można było w centralach tworzyć numerów zaczynających się np. na 9, bo tak zaczynały się numery korporacji taksówkowych, informacyjne, alarmowe lub na 0, bo to były prefiksy. Jeżeli 091 stanie się częścią numeru, to automatycznie odblokowuje wszystkie "nieruchome" cyfry będące za, czyli możliwy stanie się numer: 0 91 05 11 111, czy to jest aż tak trudno pojąć? Spowoduje to pewne komplikacje w centralach, bo dla nich często wyznacznikiem były jeszcze 2i 3 cyfra obecnego numeru jako definiująca centralę, ale coś za coś. Natomiast powtarzam - we Francji nie ma możliwości przenoszenia całego numeru, pogrzebałem w sieci i znalazłem oficjalne stanowiska francuskiego Ministra Infrastruktury, który tłumaczy, że ze względów technicznych ta usługa wymaga jeszcze badań nad nowymi technologiami i że to niestety jeszcze potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Ilosc numerow w nowym systemie IP: *.bas.roche.com 17.08.05, 13:53 Ilosc dostepnych numerow zwiekszy sie po wprowadzeniu zmiany.. Dzisiaj przeprowadzajac sie z Krakowa do Gdanska "blokuje" przez pewieb czas dwa numery - stary w Krakowie, ktory nie moze byc od razu udostepniony komus innemu i nowy w Gdansku. W nowym systemie nie bedzie tego problemu bo nie bede musial dostac nowego numeru. Wiec calkowita ilosc numerow nie zmieni sie, ale za to dostepnosc bedzie duzo lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Przybliżyć, aby w razie zagrożenia łatwo rozdzieli 17.08.05, 13:56 A wszystko po to by nas przybliżyć, a w razie "zagrożenia " łatwo rozdzielić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Ja już mam numer. PESEL. mam go zawsze ze sobą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:07 Po co mi jeszcze jeden numer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc_dr_opia Re: Ja już mam numer. PESEL. mam go zawsze ze sob IP: *.siedlce.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:58 Myśl dobra tylko chyba nie w naszym kraju. Tu nawet w Urzędzie Skarbowym muszą nadać swój numer (NIP) tak jakby PESELem nie mogli ludzi identyfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajka Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:22 po co to wszystko, przecież ludzie masowo rezygnują usług TP, zamiast ułatwiać, obniżać ceny usług, drożeje i utrudnia, zobaczymy na jak długo jej wystarczy frajerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:31 No, dobrze, dobrze. Jak przeczytałem, taki sam system obowiązuje też we Francji. Tyle tylko, że tam kraj podzielony jest na departamenty (czyli nasze województwa), a oprócz tego na strefy numeracyjne: od 1 do 4 lub 5. 1 to stolica i aglomeracja, 2 - zachód, itd. Wybiera się numer w postaci 0-x (strefa)- xx (prefiks departamentu)- xx xx xx (numer). To, co zrobiono tam, lat temu kilka (1985r) - likwidacja kierunkowych u nas robi się teraz. Ale bardzo szybko we Francji zorientowano się, że to też nie starczy, więc podzielono kraj na strefy geograficzne. Więc u nas wystąpi identyczny problem!!! Nie można było zrobić tego, kiedy zmieniano numery z 6-cio cyfrowych na 7-mio? A tak, za kilka lat na pewno wprowadzą podział na strefy geograficzne i nasza numeracja wzrośnie do 11 cyfr. I jeszcze jedno. Tp S.A. na leży do France Telecom, tak? więc moi drodzy, we Francji pozostawiono podział geograficzny!!! Po to, żeby nikomu się nie myliło i było jasne, gdzie dany abonent mieszka. Żadnego przenoszenia pełnego numeru! Jest to fikcja, której nie urzeczywistnil nawet właściciel naszego narodowego operatora w swoim własnym kraju. Numer można zachować ale tylko pod warunkiem, że przenosi się go w obrębie tzw strefy localnej poszerzonej, co wiąże się z centralami. Tak więc nie przeniesie numeru abonent mieszkający w Szczecinie a przenoszący się do Stargardu Szczecińskiego. Istnieje natomiast usługa informowania o zmianie numeru i kosztuje ina 6 euro /2 miesiące. Co do stawek za rozmowy, to oprócz 10 centów za rozpoczęcie rozmowy (+/- 40gr) płaci się, uwaga! 5gr za min lokalnej rozmowy i ok.13gr za min w kraju. Dopiero od niedawna FT oferuje nowy abonament ze zrównanymi opłatami za rozmowy lokalne i krajowe. Może się doczekamy tego w Polsce, natomiast pomysł z przenoszeniem numerów jest szkodliwy, bo wprowadza bałagan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niejadek Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.intersoft.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:32 A koszty Firm związane ze zmianą numerów telefonów ... materiałów reklamowych itp. kto za to zapłaci ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:56 o bosz... z jaką zmianą?!?!?!?! tego jeszcze w tej dyskusji nie było :- ))))))))))))))))))))))) dżiiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc_dr_opia Przenośność numerów......bez żartów IP: *.siedlce.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 15:05 Widzę sens w zwiększeniu ilości cyfr, ale z tą przenośnością numerów to bym sobie wielkiej nadzieji nie robił. Mam abonament w tepsie i telefon radiowy. Jest możliwość zamiany na zwykły - kablowy ale, UWAGA UWAGA, nie mogę zachować numeru (chociaż to wszystko dzieje się w ramach telekomuny). PARANOJA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o co chodzi Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.tvgawex.pl 17.08.05, 15:26 tzn ze nie bedzie juz stref lokalnych tylko bedzie jedna stała taryfa na cała Polske i oczywiscie droższa od poł. lokalnego??? znowu Tepsa chcę zarobić? paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
markor2 Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 15:34 Chyba do końca życia (nawet jeśli kiedyś w Polsce będzie wolny rynek telekomunikacyjny) będę miał następujące skojarzenie: telefony - tpsa - bzdura, niejasne zasady, ściema, itd. Dysponując 10-cyframi od '0' do '9' oraz 7-cyfrowym nr telefonu i zakładając, że jako 1-ejcyfry nie można użyć '0' mamy do dyspozycji 9*10^6 numerów czyli 9 mln. Po przemniożeniu tego przez 49 stref numerycznych mamy możliwość podłaczenia w całym kraju 441 mln telefonów! W związku z powyższym nie czuję się przekonany o konieczności zwiekszenia ilości cyfr w nr telefonw. Nie rozumiem w jaki sposób ma mi to ułatwić telefonowanie. Dlaczego mam wystukiwać o 3 cyfry więcej? Są jeszcze osoby które mają telefony z tarczą do wybierania numerów - one będą miały jeszcze większą uciechę. Jeśli bedzie ze sobą można zabierać nr telefonu przy przeprowadzce, do nigdy nie będzie wiadomo dokąd (czyli za ile) się dzwoni. "Ujednolicenie" z numerami komórkowymi sprowadzi się do tego, że na stacjonarne będą 9-cyfrowe numery, na komórki ze stacjonarnego 10-cyfrowe (0+nr operator+nr tel), z komórki na komórkę 9-cyfrowe (chyba że ktoś dzwoniąc z komórki na początku wstukuje zero), a w obrębie jednej sieci komórkowej 6-cyfrowe. Przypomina mi to trochę moment wprowadzenia białych tablic rejestracyjnych. Wtedy też mówiło się o ujednoliceniu z tablicami w Europie. Tymczasem co kraj w Europie to inne tablice, inne oznaczenia, a u nas tradycjnie było zamieszanie, wydano pieniądze i do dzisiaj patrząc na nr rejwestracyjne nie można się połapać skąd jest dane auto. Jakże ja chciałbym mieć możliwość bezpośredniego decydowania na co są wydawane moje podatki. Jakże chciałbym móc powiedzieć NA IDIOTÓW PODATKÓW NIE PŁACĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Houston Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.08.05, 16:06 Ciekawi mnie czy np "dawne" wojewodztwa" ktore mbyly kiedys osobno beda "zespolone w taryfikacji ?? przeciez juz niema 49 wojewodztw a jest 16-e !! chyba to tez powinno byc odzwierciedlone ?? jak np Bydgoszcz Torun dawna bydgoszcz 52 a Torun 56 czy niebyloby juz wskazane przy okazji polaczenia tego w TP.SA w 1-n nr "wspolny" ?? tak jak robi to np Elnet czy inni operatorzy chyba powinno sie jak to ma byc wprowadzone mozna byloby usunac 2-a bajzle w 1-n fakt osobom starszym juz skok o 3-y cyferki bedzie duzym skokiem ale przydaloby sie jak juz to przynajmniej i podzial wojewdztw zmniejszyc z 49 stref num erycznych na 16-e niech nawet i to zrobia z lekkim opoznieniem ale byloby o wiele lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pac Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.range86-135.btcentralplus.com 17.08.05, 16:09 to ciekawe bo w Wielkiej Brytani gdzie ludzi jest ok 40 % wiecej niz w Polsce polaczenia lokalne maja tylko 6 cyfr i jakos nie ma problemu. no tak ale tam nie tpsa :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:26 Ludzie wybijcie sobie z głowy tą TePsę, ona nie ma tu nic do tego! I w Wielkiej Brytani też numeracji nie ustala operator tylko odpowiedni urząd!! Ja wiem, ciężko przestawić się z PRLowskiego toku myślenia, ale zadajcie sobie ten trud! Czasy się zmieniły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:12 Szkoda tylko że tepsa jawnie oszukuje swoich klientów nie informując o dodatkowej opłacie z inicjację połączenia gdy zmienia się abonament . Pomimo wypowiedzi rzeczniczki prasowej tPsa, iż działanie takie jest niezgodne z prawem i umowy takie są nieważne po 5-ciokrotnym składaniu odwołań i żądaniu przywrócenia dawnego planu taryfowego TPsa ma to bardzo głęboko w D...pie Z niecierpliwością czekam na nowych operatorów . Wtedy Ja będę miał TPsa jeszcze głębiej . Odpowiedz Link Zgłoś
gerea Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 17:32 No i słusznie. We Włoszech to jest już od kilku lat, nikt nie narzeka. To tak jak z otwieraniem drzwi w tramwaju przyciskiem - w Poznaniu działa, a w Warszawie było wielkie halo i oburzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Jak teraz poznam ze numer jest lokalny? IP: *.mat.univie.ac.at 17.08.05, 17:43 Moze ktos mi podpowie? Czy wszyscy operatorzy beda teraz zawsze informowali, zanim zacznie sie rozmowa, jaki bedzie koszt minuty wybranego polaczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jahu_uk Kilka uwag dla zainteresowanych... 17.08.05, 17:55 Przede wszystkim, ujednolicenie i standaryzacja numerow w obrebie kraju powodowana jest koniecznoscia, a nie czyims widzi-misie. W wiekszosci duzych, cywilizowanych krajow (w tym rowniez Polsce), zwiekszajaca sie ilosc abonentow telefonii stacjonarnej i komorkowej pociaga za soba wyczerpywanie sie zasobu numerow. I nie trzeba byc matematykiem, zeby doliczyc sie ilosci kombinacji przy numerach 6-cyfrowych (kilka lat temu) i 7-cyfrowych (teraz). Byc moze brakuje nam jeszcze jednej cyferki w koncu Polska to 40-milionowy kraj! W UK numer ma 11 cyfr (i zawiera juz poczatkowe zero i kierunkowy, np. stacjonarny 01895 123 456, czy komorkowy 07712 345 678) a u nas tylko 10 (z zerem i kierunkowym, np. stacjonarny 095 732 1234, czy komorkowy 0505 123 456). Planowana w Polsce "rewolucja" nie zwiekszy niestety zasobu numerow, ale ulatwi ich przenoszenie (juz dostepne za granica i bardzo przydatne). Nie doprowadzi tez to ich standaryzacji nad czym duzo bardziej ubolewam. Regulacje wprowadzane przez lata niestety nie ulatwiaja zorientowania sie w numerach telefonow, a ich skorygowanie nie jest proste. Przykladow braku standaryzacji jest przynajmniej kilka: 1) numery komorkowe 0-60(1)..., 0-60(2)... itd. i te nowsze 0-69(1), 0-69(2)... itd. podobne do numerow miedzymiastowych 0-61, 0-62 itd. 2) numery darmowe 0-800 podobne do "pol-darmowych" 0-801, czy ostatnio wprowadzonych przez Heyah 0-8... 3) numery komorkowe zaczynaja sie od 0-5, 0-6, ale tez 0-8 (nowe w Heyah) 4) numery infolinii i telegier zaczynajace sie od 0-7, 0-300 i 0-400 (nowe w TP SA). Dla porownania w UK: 1) wszystkie telefony stacjonarne 0-1, 0-2 (np. 0151 123 4567, 020 8123 4567 - dokladnie 11 cyfr + zero na poczatku, lacznie z kierunkowym) 2) wszystkie komorki 0-7 (np. 07712 345 678 - rowniez dokladnie 10 cyfr + zero na poczatku) 3) wszystkie bezplatne infolinie 0-800 4) wszystkie drogie infolinie (premium numbers) 0-9 A dla latwiejszego zapamietywania numerow - przyklady z USA (tu tez 11 cyfr, tylko jedynka na poczatku zamiast zera): 1) infolinia Pentium ma numer 1-800-PENTIUM czyli 1-800-736-8486 (bo na klawiaturze telefonu P=7, E=3, N=6, T=8, I=4, U=8, M=6) 2) a Channel - 1-800-CHANNEL = 1-800-242-6635 Szkoda, ze w Europie z tego nie korzystamy... Odpowiedz Link Zgłoś