4752434g 19.09.05, 03:08 Jeżeji wpłacam na fundusz zdrowotny 100 zł. w Z.U.Sie, a w szpitalach nie ma pieniędzy to gdzie one są? Kto żyje z tych składek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lalus Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.ny5030.east.verizon.net 19.09.05, 04:30 zyje z nich tylko NFZ ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek ZUS-płać mniej IP: 62.29.136.* 19.09.05, 06:13 Twoje pieniądze są w Twoich rękach,prowadzisz firmę-płać mniejszy ZUS: ebop@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rechott Re: Na służbie zdrowia da się zarobić 19.09.05, 07:28 Wszystko pięknie, tylko jeżeli nie korzystam z publicznej służby zdrowia, to powinienem prywatne ubezpieczenie odliczyc od podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.chello.pl 19.09.05, 08:14 Ja raczej twierdzilbym, ze wszelkiego rodzaju ubezpieczenia powinny byc dobrowolne. Odpowiedz Link Zgłoś
krenglik Re: Na służbie zdrowia da się zarobić 19.09.05, 08:57 Sprawa jest bardzo ciekawa. Płacimy kupe kasy na ZUS, jak moja dziewczyna poszła do lekarza to dostała termin za trzy miesiące. Toć z tego wynika, że brakuje rąk do pracy. Jak się okazuje wygląda to nieco inaczej lekarz do którego poszliśmy - ginekolog, pracuje w przychodni dwa dni w tygodniu po trzy godziny. Gdy poczekaliśmy trzy miesiące poszliśmy do lekarza facet zrobił badania zlecił badanie hormonalne i chciał nas zapisać za kolejny trzy miesiące, ale oznajmił, że przydałoby się wcześniej. Dodał, że przyjmuje w prywatnym gabinecie 50 zł wizyta. Pojechaliśmy do gabinetu szukaliśmy nigdzie żadnej tabliczki trafiliśmy po adresie dom jak każdy inny i nigdzie nie jest napisane że tu pracuje ginekolog. Ciekawe czym się facet zajmuje (to dość oczywiste). No więc lekarze pracują mało w przychodniach służą im one do naganiania klientów Gdzie są pieniądze? Idą też do producentów. Np taki wózek inwalidzki kosztuje 5000 zł zastanówmy się ile coś takiego może kosztować? Max tyle co rower aluminiowy 1000zł. Do tego dochodzi inny sprzęt, producenci zarabiają krocie. W Augustowie jest osiem aptek przy rynku w promieniu 600 metrów. Jak to możliwe, że przy takiej konkurencji one wszystkie prosperują? Służba zdrowia jest kilka krotnie droższa niż być powinna. Moja siorka pracuje w aptece mogłaby zrobić interes na handlu prezentami od firm farmaceutycznych :-). Na szczęście nie bierze prezentów żeby faworyzować jakąś firmę. Dają wszyscy co więcej raz na jakiś czas jakaś firma sponsoruje szkolenie. (raut - jakiś facet coś popieprzy nikt go nie słucha, a potem impra ala wesele łącznie z wódą na stole) Śłużba drowia nie szanuje pieniędzy. Lekarze nie potrafią liczyć, ja jako inżynier stwierdzam, że ci faceci nie są w stanie prowadzić żadnego interesu. Ktoś po SGHu to chyba by się z nich śmiał turlając się ze śmiechu po podłodze. Moj kumpel jest sanitariuszem w karetce po jego opowieściach to się trzy razy zastanowię zanim wezwę karetkę. Karetka też służy do pojechania po pizze, albo do chińczyka. Wyjazdy 80% do naje..ych w trupa pijaków, nurów, albo do jakiś idiotów którzy coś sobie wymyślą. Pijak, nur zwykle zapaskudzi karetkę więc mycie jej wyłącza wóz na godzinkę. Jak widać pieniądze ze służby zdrowia ciekną z każdej strony. Ale najlepsze ze wszystkiego są babcie w poczekalni. Pilnujące kolejki która kierowana jest tajemniczymi zasadami. Jak ich trochę posłuchałem to stwierdziłem, że jestem zdrowy i nie byłem u lekarza już pięc lat. Jeśli ktoś nadal nie wierzy w polski naród. To mam kumpla który w CocaCaoli pracuje w dziale kontaktu z klientami. Dzwonią ludzie którzy chcą zareklamować butelkę CocaColi są nawet tacy którzy potrafią ją popsuć :-) Psycholand!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz ale Ty Krenglik p.o.j.e.b jesteś :)) Napisałeś 19.09.05, 17:03 tyle bzdur, że mi chęć by Ci cokolwiek tłumaczyć odeszła..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: 80.53.237.* 19.09.05, 23:26 Drogi Kręgliku, na Zus płacisz kupę kasy ale na ubezpieczenie zdrowotne wyrażnie przeważa kupa. Ile chcesz dostac za skladke oscylujacą koło 8%?? Jaka składka , taki serwis, Źle, poprawka. Ile płaci NFZ taki serwis. Jak koszt wytworzenia porady przewyższa kwotę płacona przez przez NFZ to musisz płacic z własnej kieszeni. takie są realia ekonomiczne. Lekarze nie potrafią liczyć??? Liczą doskonale, jeżdżą na wczasy na Karaiby , buduja piękne wille i rozbijaja się świetnymi wózkami. Odpowiedz Link Zgłoś
rechott Re: Na służbie zdrowia da się zarobić 19.09.05, 16:44 > Ja raczej twierdzilbym, ze wszelkiego rodzaju ubezpieczenia powinny byc dobrowo > lne. Ale dlaczego mam płacic 2 razy? Raz dobrowolnie za usługę drugi raz przymusowo za .. no właśnie za co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsultant Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.steelus.net / *.steelus.net 20.09.05, 15:45 Jestem konsultantem ds. ubezpieczeń zdrowtnych jednego z TU i wiem ze to się naprwde opłaca!!! nawet w najmniejszym pakiecie ubezpieczenia mam wiecej niz w NFZ, ale Polacy to taki naród że zawsze będzie narzekał:( W tych pakietach są nie tylko lekarze specjaliści ale i stomatologia!! A poza tym wreszcie bierze się nacisk na PROFILAKTYKĘ ( o której w Polsce jeszcze mało się mówi). ps mój meil: joanna_s2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RuF Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.hands.com.pl / *.hands.com.pl 19.09.05, 07:59 Ze składek żyją producenci leków - głównie zagraniczni potentaci. O ile pamiętam w budżecie NFZ 10mld zł przeznaczonych jest na leki refundowane. 8 mld zł przeznaczone jest na leczenie szpitalne. Na profilaktykę ... 0 zł ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarq Teraz pozostaje mieć nadzieję, że KIERUNEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:15 Teraz pozostaje mieć nadzieję, że będzie można wpisać kierunek przepływu tej obowiązkowej składki: Czy do NFZ, czy do innego ubezpieczyciela. Liczę na to, że POPiS to poprawią po mojej myśli. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot19991 Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.nfz / 82.160.7.* 19.09.05, 08:16 "Na służbie zdrowia" bardzo dobrze zarabia większość lekarzy, niemal wszyscy aptekarze, dostawcy sprzętu medycznego. I własciwie NIC w tym ZŁEGO. Problem w tym, że w wyniku utopijnych (o NFZ) ustaw w których nie wprowadzono wzorem większośći krajów zachodnich zasady współfinansowania ogromna część środków znajdujących się w systemie kas chorych, NFZ, czy części budżetu państwa (nazwa publicznego płatnika za leczenie - do wyboru) są MARNOTRAWIONE. Problemem jest także bezkrytyczne upowszechnianie teży przez media i pilityków, że "służba zdrowia" czytaj pracownicy służby zdrowia są biedniejsi od reszty społeczeństwa. To wierutne kłamstwo. W POLSCE najbiedniesi są pacjenci. DLATEGO muszą się zgodzić na legalne i uczciwe współfinansowanie. Inaczej ich pieniądze ze składki nadal będą marnotrawione i ciagle podwyższane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.dent Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 18:37 tak sie składa , że miałem kontrakt ( jestem dentystą )i zrezygnowałemz niego - właśnie z powodu NIEOPŁACALNOŚCI robienia interesów z NFZ . Obecnie pracuje tylko prywatnie i nie mam najmniejszej ochoty wracać do tego nfzetowskiego syfu . Dosyc długo dawałem się im oszukiwac . Żal mi tylko tych , którzy płacą na NFZ i z tego powodu nie stać ich na porządne leczenie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terion Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: 83.175.177.* 19.09.05, 08:47 No cóż, ja wpłacam dobrze ponad 200, do tego jestem jeszcze ubezpieczony przez uczelnie i przez zakład pracy w Medicoverze, więc w sumie potrójnie!! Ale najdroższe i najgorsze jest i tak to państwowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.inforia.net / *.inforia.net 19.09.05, 12:09 Z tych pieniedz żyją obecni renciści i emeryci, przecież pańśtwo nie przechowuje naszych pieniedzy. Swoją drogą niejako samo z siebie problem rozwiązuje się (połowicznie) sam. Szskoda tylko, że wciąż nam tyle państwo zabiera. Cała służba zdrowia powinna być w ten sposób zorganizowana, a świadczenia darmowe powinny obejmować tych najbardziej upośledzonych przez los. Cała reszta powinna płacić, ale na zasadzie własnej decyzji o wyborze ubezpieczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: 80.72.34.* 19.09.05, 13:46 Jeszcze jedna ważna sprawa - dla tych najuboższych powinno być określone, co się należy w ramach państwowej opieki. Przykro mi, jako płacącemu podataki, ale nie da rady leczyć "za daramo" (czyli z podatków), wszystkich i wszystkiego, bo nie tylko podatków, ale i PKB by zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terion Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: 83.175.177.* 19.09.05, 19:37 > Z tych pieniedz żyją obecni renciści i emeryci, przecież pańśtwo nie > przechowuje naszych pieniedzy. Oo, wcale nie. Na rencistów idzie kolejne 450 zł (220 ucinane z pensji i 220 od pracodawcy, ale to i tak koszt mojego zatrudnienia). żeby to jeszcze nie szło w 50% na lewe renty to bym odżałował, ale tak, to nóż się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kor19991 Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.nfz / 82.160.7.* 19.09.05, 08:50 Panu red. Andrzejowi Stecowi wyjaśniam, że powodzenie osobistych-dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych w Niemczech wynika z faktu, że część najlepiej zarabiających niemieckich pracowników a także osoby prowadzące działalność gospodarczą na własny rachunek NIE MUSZĄ się ubezpieczać obowiązkowo w AOK. Wniosek - uruchomienie dobrowonych ubezpieczeń w Polsce musi się rozpocząć od zdjęcia obowiązku powszechbego ubezpieczenia zdrowotnego (bismarcowkiego) z części pracowników i osób prowadzadzących działalność gospodarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHOMSKY A CO Z MOJA SKLADKA ZDROWOTNA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 08:57 O, moge pojsc do prywatnej kliniki, placac za to oddzielna kase, tylko po co w takim razie place 156zł miesiecznie za to ze mnie ze szpitala odsylaja z kwitkiem ? CZY MOZNA POZWAC NFZ ZA TO ZE NIE PRZYJMIE MNIE DO SZPITALA CO OCZYWISCIE MOZE SKUTKOWAC USZCZERBKIEM NA ZDROWIU ? JESLI TAK, TO DZIWIE SIE ZE NIKT TEGO NIE ROBI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkopek Re: A CO Z MOJA SKLADKA ZDROWOTNA ? IP: *.ericsson.net 19.09.05, 10:34 Ja na ubezpieczenie zdrowotne mam odciagane co miesiac 279zl. Kto da wiecej? Ne pewno wielu placi wiecej. Jednak juz za moja skladke na pewno da sie dosc dobrze leczyc prywatnie. Moim zdaniem jesli skladki na NFZ maja pozostac obowiazkowe i leczenie panstwowe mam byc bez wspolfinansowanie przez pacjentow to: - skladki na NFZ nalezy obnizyc co najmniej o polowe -darmowe leczenie panstwowe powinno byc tylko na najnizszym poziomie, czyli najtansze leki, najtansze protezy, najtansze preparaty, najtansze metody badan i leczenia, najmniej zarabiajacy lekarze, najciasniejsze szpitale, najdluzsze kolejki itd. -z darmowej panstwowej slzuby zdrowia powinni korzystac tylko Ci, ktorych nie stac na prywatne ubezpieczenie (najbiedniejsi- zyjacy z rent, zasilkow, bezrobotni, emeryci z najnizsza emerytura, biedniejsi rolnicy, czy emeryci, rencicsic KRUS- jest to wersja maksimum listy, tzn z poprawa sytuacji w kraju powinna sie ona kurczyc, a moze i od poczatku byc mniejsza) -bogatszych powinien zniechecac do korzystania z panstwowej sluzby zdrowia niski poziom swiadczonych uslug (ludzie beda woleli wykupic prywatne ubezpieczenie z lepszym leczeniem) Choc jestem prawicowcem proponuje taki lewicowy model sluzby zdrowia- wszyscy placa na leczenie najbiedniejszych- i do tego tym wiecej im wiecej ktos zarabia, choc ma mniejsze szanse na skorzystanie z uslug sluzby zdrowia na ktora placi. Tylko w taki sposob mozna ograniczyc marnotrawienie pieniedzy, z ktorych wydawaniem sie nikt nie liczy- bo to nie jego. I tylko w ten sposob mozna podniesc poziom leczenia osob, ktore beda na to ubezpieczenie rzeczywiscie placic. Preciwnikom chcialbym przytoczyc przyklad Szwecji (bylem troszke w tym kraju, na okraglo mam tam znajomych i mam nieco wiedzy na temat Szwecji). Jest to chyba najbardziej socjalistyczny kraj z gospodarka wolnorynkowa. Sa tam najwyzsze podatki w calej UE, a moze i w calej Europie. Leczenie w panstwowej sluzbie zdrowia w Szwecji jest wspolfinansowane przez pacjentow. Jest tam bardzo malo lekarzy i szpitali. Kiedy chcesz isc do lekarza pierwszego kontkatu z przeziebieniem lub grypa to najpierw odwiedzasz pielegniarke, ktora umwaia Cie na wizyte z lekarzem. Ta Cie obejrzy czy nie jestes umierajacy i odesle do domu, karzac Ci polozyc sie do lozka, wziac aspiryne i napic sie soku malinowego ew zjesc czosnek. Jak Ci nie przejdzie w ciagu tygodnia to masz do niej wrocic i ona umowi Cie z lekarzem. Koledze malo nie rozlal sie wyrostek robaczkowy bo go odeslali z bolacym brzuchem do domu bez badania stwierdzajac, ze musial sie czyms zatruc, czy cos w tym stylu. Leczenie u dentysty wogole nie jest finansowane przez panstwo - jedyny wyjatek to bezrobotni z prawem do zasilku. Kolejki do lekarzy specjalistow i stomatologow sa bardzo dlugie. Jak widac nawet bardzo duze skladki na panstwowa sluzbe zdrowia nie sa w stanie pozwolic na calkowicie darmowe i ogolno dostepne leczenie. Jesli ktos twierdzi, ze tak nie mozna bo to podzieli pacjentow na lepszych i gorszych, a chorujemy wszyscy tak samo to odpowiem, ze tak musi byc. Sa lepsi i gorsi- sa pracowitsi i mniej pracowici, sa zdolniejsi i mniej zdolni w koncu sa ludzie majacy wieksze lub mniejsze szczescie. Zycie nie jest sprawiedliwe i nie traktuje wszystkich rowno, nic na to nie poradzimy. Zas dawanie wszystkim niezaleznie od tego co ktos robi (znane powiedzenie czy sie stoi czy sie lezy...) bardzo demoralizuje i demobilizuje do dzialania. Panstwo o rozbudowanej opiece socjalnej wychowuje sobie kaleki zyciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: A CO Z MOJA SKLADKA ZDROWOTNA ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:21 "wszyscy placa na leczenie najbiedniejszych- i do tego tym wiecej im wiecej ktos zarabia, choc ma mniejsze szanse na skorzystanie z uslug sluzby zdrowia na ktora placi. Tylko w taki sposob mozna ograniczyc marnotrawienie pieniedzy, z ktorych wydawaniem sie nikt nie liczy- bo to nie jego. I tylko w ten sposob mozna podniesc poziom leczenia osob, ktore beda na to ubezpieczenie rzeczywiscie placic." To bez sensu co napisałeś i stoi w sprzeczności z całą Twoją wypowiedzią. ale tak ogólnie, to masz rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLon Polak przeznacza na ubezpieczenia zdrowotne zdecyd IP: *.pl 19.09.05, 10:48 Przeciętny Polak? Na prywatną? No, ja bym to jednak uczciwie sprawdził. Bo jeszcze może sie okazać, że Polak wydaje więcej, niż inni - tylko nie w formie polisy ale bezpośrednio - do ręki lekarzowi. Ale inna rzecz - prywatna służba zdrowia jest dobra wielce. Dla tych, których stać na to. Tylko dla tych osób. Bezrobotny nie ma szansy. Osoba z pensą brutto 845 tez nie ma szansy. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Polak przeznacza na ubezpieczenia zdrowotne z IP: *.inforia.net / *.inforia.net 19.09.05, 12:11 Ale osobie z pensją 854 ZUS swoje zabiera, gdyby te pieniądze były przekazywane do innego ubezpieczyciela to pewnie wystarczyłoby na leczenie. Co do bezrobotnych- nie mam pomysłu,ale tu chyba bez interwencji państwa się nie obędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Polak przeznacza na ubezpieczenia zdrowotne z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:26 Za bezrobotnych państwo opłąca składkę. Marnotrawnemu ZUSowi rzecz jasna. Przymajmniej w teorii. Akurat środowisko medyczne jest mi w miarę znane. Jednym z najpoważniejszych problemów jest fakt, że w przypadku wielu, bardzo wielu ludzi ubezpieczenie jest fikcją. Składek nie wpłacają pracodawcy lub Urząd Pracy (czy kto tam jest odpowiedzialny za opłacenie bezrobotnych), jeśli oni wpłacą, to ZUSowi gdzieś te pieniądze giną na amen lub trrafiają do NFZ z opóźnieniem. W NFZ też mają taki burdel, ze nie wiadomo kto jest ubezpeiczony a kto nie. Efekt jest taki, że przychodnie i szpitale leczą ludzi, za których nie dopstają potem pieniędzy, bo okazuje się, że niby sa ubezpieczeni, a nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pb DOKŁADNIE TAK JEST! IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.09.05, 10:06 Gość portalu: Swoboda_T napisał(a): > Za bezrobotnych państwo opłąca składkę. Marnotrawnemu ZUSowi rzecz jasna. > Przymajmniej w teorii. Akurat środowisko medyczne jest mi w miarę znane. Jednym > > z najpoważniejszych problemów jest fakt, że w przypadku wielu, bardzo wielu > ludzi ubezpieczenie jest fikcją. Składek nie wpłacają pracodawcy lub Urząd Prac > y > (czy kto tam jest odpowiedzialny za opłacenie bezrobotnych), jeśli oni wpłacą, > to ZUSowi gdzieś te pieniądze giną na amen lub trrafiają do NFZ z opóźnieniem. > W NFZ też mają taki burdel, ze nie wiadomo kto jest ubezpeiczony a kto nie. > Efekt jest taki, że przychodnie i szpitale leczą ludzi, za których nie dopstają > > potem pieniędzy, bo okazuje się, że niby sa ubezpieczeni, a nie są. DOKŁADNIE TAK JEST! Z tym zastrzeżeniem,że to nie żadne "państwo" płaci za bezrobotnych. To TY PŁACISZ!! -ze swojej składki, a jeśli jej nie starcza to ze swoich podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
bopin prywatne kasy 19.09.05, 10:48 A wystarczyło powołać prywatne, konkurencyjne KASY CHORYCH i służba zdrowia stanęła by na nogi. To takie proste.Powyższy tekst pokazuje, że przyroda (rynek) nie znosza próżni. Twórcę NFOZ warto byłoby przy okazji rozstrzelać, dla przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: prywatne kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:32 Słuszna uwaga. Jakkolwiek do rządu Buzka miełem i mam wiele zastzreżeń, tak z reformą służby zdrowia i utwozreniem kas chorych wiązałem wielke nadzieje. Zanim jeszcze stałą się ona rzeczywistością sadziłem, że ubezpieczenia zdrowotne będą urynkowione, żę powstaną prywatne kasy chorych i będą ze sobą konkurować, a pieniądze faktycznei będą szły za pacjentem-jak to ma miejsce np. w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych. Płacisz składkę, rozbijasz auto, dostajesz kasę na naprawę lub ubezpieczalnia bezgotówkowo rozlicza się z usługodawcą. Tymczasem stworzono administarcyjne molochy, gdzie zatrudniano znajomych i pociotków za duże pieniądze(wiem co mówię), do tego idiotyczna rejonizacja itp. Bezsens totalny. A mogło być lepiej, już od ładnych paru lat. SLD i ich NFZ to kolejna kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 11:10 Dlaczego sami uczymy pazerności i złodziejstwa to całe medyczne towarzystwo?A ppotem mamy pretensje.Za naszą składkę zdrowotną da się leczyć ale bez przerostu obecnego zatrudnienia wszędzie w służbie zdrowia wadliwie zorganizowaneja to w złodziejskim NFZ-w ktorym dalej funkcjonują ludzie,ilość i płace z Kas Chorych,bzdetne szkolenia i wyjazdy.Naprawdę tam potrzeba solidnych reform.A komu się nie spodobają niech wyjeżdża pracować/tak naprawdę/w innym kraju.Poziom lecznictwa też się kłania.Nie ilość studentów a ich jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art_B Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.eranet.pl 19.09.05, 12:21 i zawsze tak będzie... lekarze nie rozbiją własnego cudownego ukladu... wszystkie te prywatne przychodnie i tak korzystają z państwowego sprzętu! dlatego te kolejki... bo cały czas przyjmowani są ci poza limitem... i to nie dlatego, że ktoś za to płaci ale dlatego, że przychodzi pacjent od ordynatora z jego prywatnego gabinetu.... piękny układ... beziwestycyjny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr.dent Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:52 nie generalizuj - to nieprawda , że WSZYSCY ani nawet , że większość . Większość twki w tym chorym układzie bo społeczeństwo zagłosowało na partie , które obiecwały gruszki na wierzbie . No i teraz jest jak jest . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent No pewnie, że się da! Widział kto kiedy biednego IP: *.proxyweb.net 19.09.05, 12:48 lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.com 19.09.05, 12:57 Przeciez tak bylo od dawien dawna, najpierw trzeba cos zniszczyc pod wzgledem finansowym, w tym samym czasie ladnie wyremontowac, wyposazyc. No ale ogolnie jest cos nie dochodowe i w wielkich dlugach. Dzialanie zupelnie zamierzone po to aby moc pozniej kupic za tanie pieniadze i juz mieć na wlasnosc. Malo wlozyc a biznesik jaki fajny. Nagle sie okazuje ze jest oplacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieruch Bieżąca forma powszchnej opieki jest nieakceptowal IP: 217.153.86.* 19.09.05, 15:10 Moim zdaniem powinno się wprowadzić następujące zmiany: kwota składki NIE zależy od zarobków, albo przynajmniej istnieje górny pułap w okolicach 200 złotych miesięcznie. Mnie osobiście doprawadza do białej gorączki fakt, że wydając ponad 500 zł miesięcznie na publiczną służbę zdrowia nie jestem w stanie z niej skorzystać w normalnych warunkach. Po drugie powinno się wprowadzić częściową odpłatność za usługi, rzędu 5-10%. Jeśli coś jest za darmo, czy Polak potrzebuje czy nie, to weźmie, bodziec ekonomiczny jest tutaj niezbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Na służbie zdrowia da się zarobić IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 19.09.05, 15:39 "Co na to politycy? Prawo i Sprawiedliwość, które po wyborach stworzy prawdopodobnie koalicję z Platformą Obywatelską, nie wyklucza m.in. ulgi podatkowej dla klientów indywidualnych. Bardziej powściągliwe jest PO." hehe ale kant , PIS jak to PIS chce przeciez zwiekszyc kase na socjalna sluzbe zdrowia , ciekawe skad jak wezmie? i taki mechanim ich zdaniem poprawi dzialanie sluzby zdrowia i wyciagnie ja z dolka, a jak widac po opiniach nie tu lezy problem a w marnotrastwie dotychczasowej kasy , jedyny ratunek wlasnie w systemi podobnym do funduszy emertytanych czyli prywatne ubezpieczenie zdrowotne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr_prawa_Cimoszko Zarobić? Pewnie. ŁAPÓWKA TEŻ ZAROBEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 16:06 Jaja ko lekasz nie ras wziołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Zarobić? Pewnie. ŁAPÓWKA TEŻ ZAROBEK IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 19.09.05, 18:40 Drodzy Panowie, odpie..ie sie od lekarzy! Lekarze nie po to studiują, aby reformować służbę zdrowia. Większośc z nas młodych pie.. te wasze nędzne czekoladki i kawę na 20 złotych, bo tak to naprawdę wyglada morze łapówek, która do nas płynie. W rzeczywistości zapie..my po 120 godzin tygodniowo, aby zapewnić poziom życia inteligenta. Wyjeżdząmy maso za granicę. Najlepisi specjaliści, a także Ci najzdolnieniejsi młodzi. Jescze kiedyś z łezka w oku będziecie wspominać tę komunistyczną, beznadziejną służbę. Przyjdę czasy, że za dobrych specjalizstów na wysokich poziomie trzeba będzie zapłacić znacznie więcej niz te drobne 150 zł na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: permamently banned Dobrze mówisz! TO KULAWY TRUP OCHRONY ZDROWIA!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 20.09.05, 10:50 Gość portalu: ona napisał(a): > Drodzy Panowie, odpie..ie sie od lekarzy! Lekarze nie po to studiują, aby > reformować służbę zdrowia. Większośc z nas młodych pie.. te wasze nędzne > czekoladki i kawę na 20 złotych, bo tak to naprawdę wyglada morze łapówek, > która do nas płynie. W rzeczywistości zapie..my po 120 godzin tygodniowo, > aby zapewnić poziom życia inteligenta. Wyjeżdząmy maso za granicę. Najlepisi > specjaliści, a także Ci najzdolnieniejsi młodzi. Jescze kiedyś z łezka w oku > będziecie wspominać tę komunistyczną, beznadziejną służbę. Przyjdę czasy, że za > > dobrych specjalizstów na wysokich poziomie trzeba będzie zapłacić znacznie > więcej niz te drobne 150 zł na miesiąc. SŁUSZNIE! (tylko czemu zwracasz sie tylko do panów, jakby panie były mądrzejsze?...;-) ) System ochrony zdrowia (niech tylko ktoś nie bredzi wciąż o jakiejś "służbie zdrowia" !!) jest już w Polsce TRUPEM! Na dodatek KULAWYM TRUPEM, bo jedna noga dawno już odpadła, a wszyscy udają, że wciąż wisi. Ta odpadła noga to chłopstwo (pardon, "panowie rolnicy") oraz spora kupa cwaniaczków, która wraz z chłopstwem chowają się w tworze zwanym KRUS !! Przecież składka na KRUS za 3 miechy wynosi 210PLN ze wszystkimi składnikami!!! Z tego stawka zdrowotna na kwartałał jest ok 20 PLN (słownie ok. dwdzieścia słotych polskich na trzy miesiące !! ) Daje to 6 PLN (słownie sześć PLN) na miesiąc!!! LUDZIE! Toż to nie starcza nawet na utrzymanie wieprzów prezesów z tegoż KRUS !! Połowa ludności tego kraju (ta co płaci ZUS)finansuje drugą połowę ( tych co "płacą" KRUS) !! Czy wy tego nie widzicie ??? Dlaczego ten KULAWY TRUP nie może upaść?? Ano głównie dlatego, że me swoich podpieraczy!! Należą do niech politycy, urzędasy, a także oczywiście ta połowa narodu, która jest w KRUZ i ma praktycznie wszystko za darmo - zapłacone ze składki ludzi w ZUZ! Zapłacone - włacznie z badaniami i lekarzami, którzy ich leczą. Tych lekarzy - głównie w wiejskich ośrodkach pożal sie Boże "rodzinnych", też można zaliczyć, do podpieraczy tego KULAWEGO TRUPA; oni wyszli na tej porąbanej reformie najlepiej. I cieszą się, że mają dobre( w miarę) zarobki starając się zapomnieć ,że pochodzą one z kieszni ludzi płacących ZUS! Tymczasem oni na wsiach leczą sobie w przeważającej większości ludzi z KRUS, tych co nic nie płacą. Nie płacą nawet za tych lekarzy! Tak, ma racje "ONA"! Jedyne co zostało młodym lekarzom ( i nie tylko młodym !) to usilny "DRANG NACH WESTEN !! Jedynie to może spowodować, że ten KULAWY TRUP się wreszcie przewróci ! Odpowiedz Link Zgłoś