Gość: jk IP: *.chem.sci.osaka-u.ac.jp 06.10.05, 10:37 A zauwazyliscie, co jest w tle na tej stronie? Kosciol mariacki w Krakowie. Ciekawe, czy to przypadek, czy dlatego ze mamy taki drogi roaming? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: j.p tylko konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 10:49 po co regulowac z gory jak za komuny, niech rzady panstw wydadza tyle koncesji ile jest to mozliwe technicznie( przy dzisiejszych technologiach cyfrowych pewnie jest mozliwe dzialanie tysiacu takim firma. a one juz beda musialy konkurowac a ten kto stworzy pan europejska siec z jedna stawka bedzie rzadzil Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Urzędasy chcą urzędowo obniżyć ceny rozmów 06.10.05, 11:18 Głupia urzędniczka chce za pomocą rozporządzeń i nakazów obniżyć ceny. Ciekawe zatem że w USA ceny rozmów są niższe niż w EU. Otóż właśnie dlatego że ceny tam reguluje RYNEK a nie URZĘDNICY. Jak to pisze ta wiedźma na swojej stronie "EU regulations ensure basic services at affordable prices to everyone in Europe? ". Wolę, żeby "affordable prices to everyone" zapewniał rynek a nie duletancka urzęniczka kosztująca (razem z całym biurem) z moich podatków pewnie kilkaset tysięcy euro rocznie. Przypomniało jej się bo pewnie dostała duży rachunek za telefon, a sprawa jest aktualna od przynajmniej kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Urzędasy chcą urzędowo obniżyć ceny rozmów IP: *.xs4all.nl / *.xs4all.nl 06.10.05, 18:22 wydaje mi sie, ze zupelnie nie przeczytales/as artykulu i tresci strony. wlasnie o to w niej chodzi, zeby nie za pomoca rozporzadzen czy innych ustaw, ale za pomoca latwego w uzyciu narzedzia umozliwic konsumentom rozsadny wybor. teraz doszukanie sie informacji o calkowitej cenie (brutto!) za roaming w roznych sieciach jest zadaniem dla bardzo cierpliwego matematyka (np. na stronie orange jakos pominieto info, w jakiej walucie podawane sa ceny roamingowe :). dlatego Komisja zapewnia Ci strone, gdzie mozesz sobioe latwo porownac przynajmniej niektore sieci. mi sie podoba, wolalabym tylko, zeby strona zawierala wiecej info - choc to pewnie syzyfowa praca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: tylko konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 11:19 Taaaaa, najpierw aby pisac trzeba wiedziec o czym. Pokaz mi choc jedno takie panstwo w ktorym mozesz miec dowolna liczbe sieci bez koncesji. Trudno wskazac, prawda? I bedzie trudno, bo niestety liczba kanalow w sieciach naziemnych jest ograniczona i wiecej fizycznie nie da sie upchac, obojetnie czy to bedzie w Stanach, Singapurze czy Polsce (pomijam tzw. operatorow wirtualnych korzystajacych z infrastruktury juz istniejacych operatorow). Aby bylo jeszcze bardziej zabawnie, w sprawie roamingu wewnetrznego (bo takowy tam wystepuje) i miedzynarodowego regulacje w USA sa ZDECYDOWANIE OSTRZEJSZE niz w tak wykpiwanej biurokratycznej Unii Europejskiej! Najbardziej liberalny system telekomunikacyjny ma chyba Tajwan. Bylem tam przed paroma laty, i w sieci Tuntex (nie wiem czy jeszcze istnieje) polaczenie z tajwanu do Polski bylo tansze niz polaczenie wewnatrz Polski w prepaidzie (kosztowalo to wtedy 3,66 za minute w rozliczeniu 60/60, nazwe operatora przez litosc zmilcze). Tyle, ze oni mieli pieciu operatorow i chyba z 8 wirtualnych, ktorzy zazarcie konkurowali. A u nas? Klasyczna forma oligopolu i pozorowanej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Re: tylko konkurencja 06.10.05, 12:30 > I bedzie trudno, bo niestety liczba kanalow w sieciach naziemnych jest ogranicz > ona i wiecej fizycznie nie da sie upchac, oczywiscie ze jest ograniczona ale jakos daleko nam do 13 operatorow jak w tajwanie o ktorych pisales skoro na jednej czestotliwosci moze dzialac az tylu to pewnie moglo by ich byc 2x tyle ale przyznaje nie wiem jak sa ograniczenia techniczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: tylko konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:09 Na Tajwanie operatorow bylo mniej niz 13. Moge to porownac do Polski - tu tez operatorow mamy 3, a nie 5 (Heyah korzysta z infrastruktury technicznej PTC, Sami Swoi - Polkomtela, choc nawet nie sa to operatorzy wirtualni). W Polsce powinno sie jak najszybciej wprowadzic czwartego operatora, a poniewaz dalej jest "eter za ciasny" na nastepne infrastruktury pokrywajace caly kraj, powinno sie wprowadzic prawodawstwo sprzyjajace operatorom wirtualnym. W skali Europy najzdrowszym pod tym wzgledem sytuacja jest chyba w Wielkiej Brytanii (tam nawet Tesco jest operatorem wirtualnym!) - nie zaszkodzi podejrzec jak tam sie to robi. W Niemczech dzieki wirtualnym tez moze byc tanio, czego dowodem jest np. simyo: www.simyo.de (a przeciez tam koszty i sila nabywcza sa wyzsze niz u nas). Zas w skali Europy sprawa jest bardziej skomplikowana i sa to zaszlosci gdy kazdy telekom narodowy mial ambicje miec "odnoge komorkowa". Mozliwosci prawnych byloby mnostwo (np. uwolnienie i odmiejscowienie podczas rozmow miedzynarodowych i roamingu co umozliwialoby prowadzenie rozmow korzystajac z firm trzecich, tak jak prefiksy w sieciach przewodowych). Rzecz tylko taka, ze telekomy ktorym byloby to nie w smak (odciecie od latwego i wysokiego zysku) potrafia lobbowac i uprawiac czarny PR (np. "urzedasy nie beda regulowac co robimy!!", "to ograniczanie wolnej konkurencji" itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wooz Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.10.05, 11:22 Szkoda, że komisja europejska toleruje tak wysokie ceny benzyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 11:41 Tylko, ze benzyna i roaming to dwa rozne swiaty. Dam przyklad i to dosyc jasny: Orange istnieje zarowno w Polsce jak i na Slowacji. Sila nabywcza przecietnego Slowaka i Polaka jest podobna. Infrastruktura przy polaczeniach miedzynarodowych jest ta sama. Pytanie jest proste czy Polak bedacy w roamingu na Slowacji zaplaci tyle samo ile Slowak bedacy w roamingu w Polsce? Odpowiedz: nie! Polak zaplaci WIELOKROTNIE wiecej! Kto nie chce wierzyc, niech pojdzie tu www.orange.sk/private/price_list/cennik.dwp i sprawdzi (1 zl = 10 koron). Prosze sprawdzic! Pouczajace? Aby bylo smiesznie takich absurdow moge wskazac dziesiatki i pierdzielenie o "niewidzialnej rece rynku" zdaje sie tu psu na bude. Wcale mnie to nie dziwi, bo operatorzy dzialaja w warunkach tzw. "oligopolu naturalnego", wiec jak beda mogli nieobnizac cen to wlasnie to zrobia. Jesli ktos jest w Polsce to bedzie musial korzystac z PTC, Polkomtela czy Orange. Nie skorzysta przeciez z "3" Italy czy niemieckiego Simyo. tak jak korzystajac z gazowni czy wodociagu jestesmy skazani na danego dostawce. Mieszkajac w Pcimiu nie powiem: "ale w Starachowicach jest taniej" czy "poczekam na niewidzialna reke rynku". W niektorych przedmiotach obrotu nie ma i dlugo nie bedzie wolnej konkurencji. Wolna konkurencja moze byc tam gdzie jest rowny dostep do czegos. A w telekomunikacji komorkowej takiego nie ma (w kablowej jest!!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.p nie tylko IP: *.stat.gov.pl 06.10.05, 12:23 np o lekarstwa na Słowacji na ktore maja 19% VAT( anie 15 jak proponowało PO ) a sa 2 razy tansze bez refundacji niz u nas takie same z refundacja NFZ nie mowiac o lekach bez recepty np panadol 10 sztuk w aptece w centrunm hanlowym w Bratysławie kosztuje 1,2zł to samo opakowanie w aptece w centrum handlowym w Krakowie 4,5zł i nie mozesz sprowadzic i sprzedawac leku dopuszczonego do obrotu w kraju bo minister zdrowia zatwierdza kazda serie to pokazuje jaki jest wplyw urzednikow i mafi farmacetycznej na poziom cen a co do telefonow to mam karte pre-paid orange sk( mam zasieg przy granicy) i jak potrzebuje zadzwonic do europy to płace 50 gr za minute Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: nie tylko IP: *.reynet.pl 06.10.05, 13:54 "Według zamieszczonej przez Komisję tabeli rozmowa z komórki zarejestrowanej w polskim Orange przeprowadzona w sieci Orange we Francji (5,77 euro za cztery minuty w szczycie) jest wręcz droższa niż taka sama rozmowa w innych francuskich sieciach!" ot i caly orangutan... przy okazji, w tej chwili nie dziala mi telefon w tej sieci,z przerwami od wzoraj. Eh, byle do grudnia i NIKOMU NIE POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolmops Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: 212.160.172.* 06.10.05, 11:44 Widać także Tower Bridge i wieżę Eiffela..... To są budowle charakterystyczne dla państw UE i próżno się tu doszukiwać jakichkolwiek ukrytych komunikatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cropa Re: Drogi roaming. Zmowa cen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:13 Przejrzałem te zestawienia i najbardziej charakterystyczne jest to, że prawie wszystko stawki są identyczne - tzn obojętnie z jakiej sieci w Polsce korzystamy to w danym kraju płacimy praktycznie tyle samo - przecież to ewidentna zmowa cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Drogi roaming. Zmowa cen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:46 Oczywiscie masz 150% racji. Tyle ze telekomy argumentuja tak: "patrzcie, konkurencja jest tak zacieta, ze ceny sie wyrownaly i nie da sie ich bardziej juz zbic". Argument demagogiczny, na poziomie "telekomunikacyjnego Leppera", ale moge sie zalozyc, ze gdyby zrobic sonde, tom z 70% spoleczenstwa by sie zgodzilo, bo rowne ceny roznych operatorow "musza" byc spowodowane konkurencja. A to zadna konkurencja a zmowa cenowa. Nieco OT: Nie bede ukrywac, ze jestem zwolennikiem operatorow wirtualnych (dla niezorientowanych, tekst wyjasniajacy: www.fkn.pl/artykuly/artykul/ida__192/ids__1/). Rzecz w tym, ze koncesji jest w Polsce chyba z 70 a zaden MVNO nie uruchomil sieci (i przy obecnych polskich regulacjach szybko nie uruchomi). Rzuce przykladem, Onet rozmawial mniej wiecej rok temu z Polkomtelem na temat zostania MVNO. Malo, ze Polkomtel nie udostepnil infrastruktury (bo nie musi, ponadto w gospodarce wolnorynkowej jest wolnosc gospodarowania wlasnoscia, a Polkomtel nie zyczy sobie - podobnie jak dwoch pozostalych opow - zadnych operatorow wirtualnych, bo po co? Salate lepiej dzielic w trzech niz czterech czy wiecej...takie jest myslenie naszych opow) to jeszcze praktycznie skopiowal biznesplan Onetu. To co mialo byc "Onet Phone" jest obecnie znane jako Simdata www.plusgsm.pl/promocje/promocje_uslug/simdata/index.asp Bo tak wlasnie w Polsce sie robi biznesy. Malo, ze nie udostepnili to jeszcze zajeli kolejna niezekspolorowana nisze rynkowa i to praktycznie bez wysilku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Drogi roaming. Zmowa cen IP: *.nyc.res.rr.com 06.10.05, 15:09 coś mie sie nie wydaje żeby się nie opłacało mieć wirtualnego operatora przeciez ma wtredy OP gwarantowane wpływy z dzierżawy nadajników. może też walnąc prowizje od każdej rozmowy zresztą w usa jest kilku wirtualnych- głównie prepaidowcy, a ich ceny jakoś nie powalają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusek Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 13:49 I co na to entuzjaści wprowadzenia marki Orange, którzy mieli nadzieję na tańszy roaming? To przecież nie chodzilo o Was drodzy naiwni klienci tylko o kilkadziesiąt mln zlotych rocznej oplaty za używanie marki. I znowu ręka w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jardo Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.inco / 213.17.161.* 06.10.05, 14:35 no Żabojady przegięły z roamingiem, sprzedają drożej, niz było w Idei, drożej niż roaming dla abonentów Orange Francja, a już zupełnie niekonkurencyjnie do ofert np Vodafone w iinych krajach (będąc abonentem Vodafone Hungary można dzwonić z sieci Vodafone w innym kraju za stawki krajowe + opłata za inicjacja połączenia - poniżej 1 euro na Węgrzech. Innymi słowy można gadać nawet 10 minut po cenech krajowych + mniej niż 1 euro, podobnie z odbieraniem połączeń). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 06.10.05, 14:28 Moze ktos mi wyjasni nastepujacy cytat z artykuliku: Bruksela nie odmawia oczywiście firmom telekomunikacyjnym prawa do godziwych zysków. - Ale Komisja Europejska nie może tolerować cen, które są w wysokim w stopniu nieuzasadnione - uważa luksemburska komisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:03 To proste, wyobraz sobie, ze samochody w Stanach w ktorych teraz jestes moze robic wylacznie Chrysler, Ford i GM (takie uproszczenie z powodu ograniczen eteru, o czym pisalem powyzej). No i wyobraz sobie, ze wyjezdzajac do Meksyku czy Kanady kazda z tych firm pobiera oplate w wysokosci 15 dolarow od kazdej mili uwazajac, ze samochod sie tam strasznie niszczy, a oni musza to w serwisach naprawiac z wlasnej kieszeni. W swoim cotygodniowym przemowieniu prezydent Bush mowi: "budujcie sobie samochody tak jak chcecie i konkurujcie, ale od tej oplaty placonej za granica wara bo jest z gruntu nieuzasadniona!" (uprzedzam: jest to tak wolnorynkowe jak zapowiedz zbudowania dodatkowych rafinerii po Kathrinie i proszenie innych panstw o interwencje na rynku paliwowym...). Rozjasnilo sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr.kwasenbrau 4000PLN zapłaciłem za 2tyg GPRS roaming IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 14:50 z Finlandii, sieci Sonera do Era GPRS. 2 tygodnie sprawdzania emaili rano i wieczorem przez komórkę w trybie GPRS..... bardzo uważając na ilość ściągniętych załączników itp. TOTAL Odpowiedz Link Zgłoś
noyle Re: 4000PLN zapłaciłem za 2tyg GPRS roaming 06.10.05, 15:27 MASAKRA !!! ale mozna to bylo przewidziec, dlatego nastepnym razem kup miejscowa karte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: 4000PLN zapłaciłem za 2tyg GPRS roaming IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 15:57 Masz racje, ale tu z kolei przeszkoda moze byc SIMlock, ktorego zasadnosc stosowania tez jest mocno problematyczna. Nie zrozum mnie zle, nie chodzi mi, ze sie Ciebie czepiam (bron Boze nie o to mi chodzi!), tylko chodzi mi o pokazanie, ze rynek telefoniczny jest specyficzny. Po prostu operatorzy komorkowi potrafia dzialac przeciw konsumentom, i to w wyrafinowany, a jednoczesnie bezwzgledny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Gates jr. 4000PLN za sprawdzenie poczty rano i wieczorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 16:32 Dzięki takim jak Ty firmy telekomunikacyjne maja się dobrze i chyba będą się miały coraz lepiej he, he Powinni Ci dać nagrodę bo jesteś fajny gość. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek.wania Re: 4000PLN za sprawdzenie poczty rano i wieczor 06.10.05, 23:07 Niestety prepaid, który mógłby kupić w Finlandii mógłby nie udostępniać GPRS. U nas chyba żadny prepaid nie udostępnia. Nie bez powodu. Z GPRS w roamingu zyski są największe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: advokat Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.chem.usu.edu 07.10.05, 00:43 Szukamy obywateli polskich na emigracji do procesow przeciwko Unii Europejskiej zmuszanych w latach 1945-1994 do studiow z powodu sluzby wojskowej lub tym ktorym odmowiono prawa wyjazdu z RP z powodu tzw. obowiazku ustawowego i ktorzy byli zmuszani do studiow na polskich uczelniach pantwowych z powodu zasadniczej sluzby wojskowej. Unia Europejska ma udzialy w pracy niewolniczej z ktoryej dochody przeznaczane sa na sowieckie wojskowe badania naukowe zaczete w Ukladzie Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubel z Pudelka Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.abhsia.telus.net 07.10.05, 01:33 Bubel jest zwyczjnie chory i bardzo z tego powodu cierpi. Co wy na to? W tej swojej chorobie i jej zwidach uzywa slow ktore sa przyjmowane ogolnie jako obrazliwe. Dajcie mu wladze a poprowadzi was na front, a sam pozniej sczeznie, ot taki diabelek. LusiaP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kross Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.dew.pl 07.10.05, 11:32 za połaczenie sieci idea z orange zapłaca klienci w roamingu w sieciach orange miał byc tańszy a podniesli ceny o 100%!! orange cena w europie 6zł sms2zł w era i plus gsm 2,50-3zł a sms 1zł. nielubie robic operacji cyrkowych z kartami ale teraz bende zmuszony przeciez nie bende przepłacał by zarobiły żabojady !!kiedys sie smiałem z kumpli co mieli kilka kart do telefonów bo cena w roamingu była najnizsza ,france telekom zaserwowała taką podwyzke ze .trzeba bedzie kombinować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exklient Plus Re: Drogi roaming. Jak się nie dać naciągnąć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 16:37 Mi kumpel przysylal smsy z gadu gadu na Plusa do Grecji i za kazdy musialem potem zaplacic prawie 90 groszy. Odpowiedz Link Zgłoś