Gość: m IP: 62.29.248.* 24.09.02, 15:39 skandal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DDD Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? IP: *.prosoft.com.pl 24.09.02, 15:44 szanowni panstwo! ktos w tym kraju upadl na glowe! gdzie na swiecie prywatne firmy decyduja o regulacjach tak istotnych jak bezpieczenstwo panstwa??? jesli GSMy uwazaja proponowane zasady za nie oplacalne to zawsze moga zakonczyc dzialalnosc. 'straty' o ktorych pisza operatorzy to kompletny nonesens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? IP: 62.29.248.* 24.09.02, 15:45 hańba !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD zarty z praworzadnosci i bezpieczencstwa panstwa IP: *.prosoft.com.pl 24.09.02, 15:46 szanowni panstwo! ktos w tym kraju upadl na glowe! gdzie na swiecie prywatne firmy decyduja o regulacjach tak istotnych jak bezpieczenstwo panstwa??? jesli GSMy uwazaja proponowane zasady za nie oplacalne to zawsze moga zakonczyc dzialalnosc. 'straty' o ktorych pisza operatorzy to kompletny nonesens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: zarty z praworzadnosci i bezpieczencstwa pans IP: *.dyn.optonline.net 24.09.02, 15:50 To rejestrowanie telefonow to jakas kompletna bzdura. Przypomina mi to rejestrowanie kserokopiarek w PRL-u albo zakaz uzywania radia podczas okupacji niemieckiej. Zyjemy w wolnym swiecie, przestanmy sie rejestrowac. Ewentualnie uzywajmy technologie do lokalizacji telefonow komorkowych i podsluchu jesli ma to pomoc w przypadku przestepstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yelonek Re: zarty z praworzadnosci i bezpieczencstwa pans IP: 5.3R2D* / *.mannesmann.de 24.09.02, 16:16 Gość portalu: Marek napisał(a): > Ewentualnie uzywajmy technologie do lokalizacji telefonow > komorkowych i podsluchu jesli ma to pomoc w przypadku > przestepstwa. A jak bedziesz podsluchiwac? I kogo? Skad bedziesz znac numer telefonu przestepcy skoro nie zostanie on zarejestrowany? Pewnie chcesz wylowic z wszechogarniajacego cie szumu odpowiednia rozmowe i zdekodowac sygnal? Zycze powodzenia... ktora czestotliwosc wybierzesz jesli stosowany jest tzw. hopping? Jedynym sposobem podsluchiwania (oczywiscie z nakazem sadowym) jest zalozenie posluchu w centrali na konkretny numer.... tylko ze trzeba wiedziec kto jaki posiada... Przyznaje, ze nie jest mozliwe stuprocentowe sledzenie zgubionych lub skradzinych telefonow. Ale tak jak w przypadku normalnych przestepstw - czego sie nie da do konca zlikwidowac stara sie to ograniczyc. Jesli zgubisz telefon to zglaszasz zgube i blokuja karte SIM. jesli sprzedasz to policja przyjdzie najpierw do ciebie, a to juz jest o jeden trop wiecej... A o jakiej technologii do lokalizacji piszesz zeby ja uzywac? Jest taka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yelonek Re: zarty z praworzadnosci i bezpieczencstwa pans IP: 5.3R2D* / *.mannesmann.de 24.09.02, 16:19 sorki, z tym blokowaniem karty to sie troche rozpedzilem... rozmawiamy w koncu o pre-paidach :-)))) ale przynajmniej zostanie zanotowane, ze ten numer zostal zgubiony... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_wasowski Re: zarty z praworzadnosci i bezpieczencstwa pans 24.09.02, 16:22 Myślę, że bzdurą jest Twój komentarz. Zakup telefonu dla kogoś i podanie się jako użytkownika stawia cię w kręgu podejrzanych o współudział w przestępstwie. Oczywiście nie jest łątwo cokolwiek udowodnić ale to jest ślad. Raczej porównałbym rejestrowanie telefonów do reestrowania samochodów a nie kopiarek za PRLu. Zastanawiałbym się też jaki rząd ma w tym interes, żeby obowiązku nie wprowadzać. Chyba jedynia łapówki od operatorów. W Unii Europejskiej takie przepisy obowiązują od zawsze i jakoś demonstracji z tego powodu na ulicach nie widać. Telefonia komórkowa też rozwija się szybciej niż w Polsce. Nie mogę zrozumieć dlaczego potrzeba wypełnienia 3 linijkowego formularza i wylegitymowanie się przy zakupie ma istotnie ograniczyć sprzedaż telefonów. Rzeczywiście chyba tylko dlatego, że 10% użytkowników używa ich do działalności nielegalnej. Ja sam kupiłem taki telefon w Danii niemalże w kiosku ruchu i wszystko odbyło się równie sprawnie jak w Polsce. Identyfikacja obrotów na telefonie prepaid może też być ciekawym punktem w ściganiu drobnych uciekinierów podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek_go Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? IP: *.fh-reutlingen.de 24.09.02, 15:51 Kompletna bzdura. Anie nie da to policji zadnych dotatkowych infonrmacji ani duzo nie zmniejszy sprzederzy telefonow. Kto moze kupic pre-paida?? Kazdy kto ma pieniadze zeby za niego zaplacic i (jak wejdzie przepis) dokument. Jak by ktos podszedl i dal mo 100zl abym mu kupil telefon z pre-paidem nawet bym sie nie wahal i tak beda mogli mi na gwizdac, bo zawsze moglem telefon zgubic. Nie znam dokladnych zapisow w rozpoorzadzeni czy ustawie, ale to mi daje do myslenia, ze nasi wspaniali politycy nie mogac dac sobie rady z prawdziwa polityka biora sie za glupoty, aby cos robic, tak jak ja teraz w pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Rejestracja nie ma zadnego sensu IP: 62.233.187.* 24.09.02, 16:25 Gość portalu: Radek_go napisał(a): > Kompletna bzdura. Anie nie da to policji zadnych dotatkowych > infonrmacji ani duzo nie zmniejszy sprzederzy telefonow. Kto > moze kupic pre-paida?? Kazdy kto ma pieniadze zeby za niego > zaplacic i (jak wejdzie przepis) dokument. Jak by ktos podszedl > i dal mo 100zl abym mu kupil telefon z pre-paidem nawet bym sie > nie wahal i tak beda mogli mi na gwizdac, bo zawsze moglem > telefon zgubic. Nie znam dokladnych zapisow w rozpoorzadzeni czy > ustawie, ale to mi daje do myslenia, ze nasi wspaniali politycy > nie mogac dac sobie rady z prawdziwa polityka biora sie za > glupoty, aby cos robic, tak jak ja teraz w pracy ;) Wlasnie powyzej kolega powiedzial dlaczego rejestracja nie ma sensu. Wystarczylo by poprosic kogos z ulicy "za drobna przysluge" do kupna kilku, kilkunastu kart i juz. Ja nie wiem czy tak trudno jest to sobie wyobrazic i trzeba wymyslac takie glupie pomysly? To ze nie znamy nazwiska abonenta to i tak daje nam mozliwosci namierzenia tego numeru gdzie sie w tej chwili znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Przestępcom kopa! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 15:57 Bardzo bym chciał, żeby użytkownicy tych telefonów nie byli anonimowi. osobiście przez taki właśnie telefon odbierałem groźby od przestępcy. Policja była bezradna. Jasne: przestępca może zadzwonić z budki, ale nie wszędzie jest automat. Na pewno nie będzie mógł wygodnie usiąść w samochodzie i z dogodnego dla siebie miejsca obserwować swoją ofiarę i błyskawicznie kontaktować się z innymi przestępcami lub samą ofiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Zlokalizowanie numeru IP: 62.233.187.* 24.09.02, 19:48 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Bardzo bym chciał, żeby użytkownicy tych telefonów nie byli > anonimowi. osobiście przez taki właśnie telefon odbierałem > groźby od przestępcy. Policja była bezradna. > Jasne: przestępca może zadzwonić z budki, ale nie wszędzie jest > automat. Na pewno nie będzie mógł wygodnie usiąść w samochodzie > i z dogodnego dla siebie miejsca obserwować swoją ofiarę i > błyskawicznie kontaktować się z innymi przestępcami lub samą > ofiarą. No tak Piotrek, ale co Ci da, ze ten numer zostal kupiony przez fikcyjna osobe np. 70 letniego dziadka ze wsi Pcim Dolny? Kompletnie nic. Wazne jest zeby znac sam numer i nawet jesli ktos wylaczy prezentacje to operator zawsze odczyta ten numer i bedzie go w stanie zlokalizowac (na żądanie policji) jesli tylko bedzie wlaczony w sieci (bez rozmawiania). i o to chodzi. Rejestracja nie da tutaj NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) a wiec 10%spoleczenstwa to bandyci IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:04 10%spoleczenstwa to przestepcy...tak twierzdza operatorzy gsm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam taki telefon Re: a wiec 10%spoleczenstwa to bandyci IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 16:51 Gość portalu: :) napisał(a): > 10%spoleczenstwa to przestepcy...tak twierzdza operatorzy gsm 10% to przestępcy, ale nie 10% społeczeństwa tylko może 10% użytkowników tych telefonów. Poznajmy ich. Zróbmy ten test. Założę się, że jeśli użotkownicy tych telefonów musieli by się ujawnić (pod rygorem zablokowania tel) to nie ujawni się bardzo duża grupa wśród której kilka procent to być może bandyci. Zresztą gdybym był bandytą to bym na każdą akcję kupował i tak kolejny telefon, a potem bym go wyrzucił, żeby nie zapisały się numery tel np do różnych ofiar, bo wtedy policja wiedziała by z formy mojego działania, że te dwie ofiary to moja robota. Jestem za ujawnieniem użytkowników - przynajmniej utrudnimy życie bandytom, choć o włos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDD ciag dalszy oglupiania spoleczenstwa przez GSMy IP: *.prosoft.com.pl 24.09.02, 16:23 to co GSMy wyprawiaja w tym kraju to skandal! dlaczego nie wylaczaja i namierzaja skradzonych telefonow? bo jest im to na reke i uczciwi kliency sa niewazni. doprowadzili do sytuacji gdzie regulartor i panstwo robi co kaza. OLIGOPOL w najgorzym wydaniu. w 40 mln kraju powinno byc 5 operatorow i kilka sieci wirtualnym - MVNO. to jest konkurencja!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wolo Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? 24.09.02, 17:11 Penetracja zatrzyma się na poziomie 35%. Hm, to rzeczywiście przygnębiające. GSM-y penetrujcie do 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pshem Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? IP: 62.233.162.* 24.09.02, 18:04 Proponuje jeszcze rejestrowac uzytkownikow samochodow-zabawek zdalnie sterownych poniewaz moga byc grozna bronia w rekach terrorystow podobnie jest nozami kuchennymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starszy Re: Użytkownicy pre-paidów nie będą rejestrowani? IP: *.pl 24.09.02, 21:10 Myślę, że osoby wrzucajace listy do skrzynki pocztowej powinny byc legitymowane. Odpowiedz Link Zgłoś