Dodaj do ulubionych

Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego

IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 20.10.05, 19:55
Ja mam pytanie: dlaczego nikt nie powie, że NBP się zajmuje tylko inflacją, bo
TAK MÓWI USTAWA? Jaki by prezes nie był i jaki by nie był skład RPP to bez
zmianyh polskiego prawa nic nie zrobią. Po prostu rolą NBP jest dbanie o
wartość pieniądza. Balcerowicz zresztą też ma rację, ale to inna sprawa.
Obserwuj wątek
    • janzmca Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego 20.10.05, 20:09
      Ja tez skrytykowalbym swojego potencjalnego szefa jakby zapowiadal ze mnie
      zwolni. Coz w tym dziwnego?
      Chyba to ze skrytykowal tak delikatnie.
      • mcov Balcerowicz ratuj noszczednosci Polakow przed PiS 20.10.05, 20:32

• Gość: khmmm Re: Balcerowicz ratuj noszczednosci Polakow przed IP: 212.122.214.* 21.10.05, 03:32
          To Polacy mają oszczędności jeszcze ?? mcov nie bądź śmieszny
          • Gość: bezrobotny KA-CZO LEPPERY MU-SZĄ ODEJŚĆ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 10:36
            KA-CZO LEPPERY MU-SZĄ ODEJŚĆ!!!
            • Gość: stefan z ciemnogro Re: KA-CZO LEPPERY MU-SZĄ ODEJŚĆ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:42
              Ty Bezrobotny,nie pisz tych swoich madrosci tylko idz szukac pracy.ILE GODZIN
              TYGODNIOWO SZUKASZ ZAJECIA?-2,12,20 . MUSISZ 40 NIEROBIE
              • brattt1 Re: KA-CZO LEPPERY MU-SZĄ ODEJŚĆ!!! 21.10.05, 14:07
                Jak Kaczory beda rzadzic na calego to bezrobotny napewno nie znajdzie
                pracy...prace moze zapewnic solidna ekonomia, niskie podatki..itp...za Kaczorow
                moze byuc tylko gorzej...Rzucaja hasla o ktorych nie maja pojecia...wypowiadaja
                sie o czyms czego zupelnie nie znaja i nie wiedza jak dziala...syf...Bezrobotny
                mowiac ze Kaczo-Leppery musza odejs...dobrze broni swoich interesow...Od
                gadania miejsc pracy nie przybywa...tylko od dzialania...jak nie bedzie
                solidnje konkurencyjnej gospodarki...to nie bedzie miejs pracy
          • mcov przypomnij sobie ylumy emerytow a bankach jak 21.10.05, 11:34
            Belka wprowadza podatek od zyskow z kapitalu
            szkoda, ze PO nie umie tego wykorzystac
      • Gość: szkot "brawo" Kaczyński IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 20.10.05, 23:41
        to sie nazywa reforma; kaczka zlikwiduje sejm i rzad i przerzuci ich kompetencje
        do NBP;Proponuje dorzucic jeszcze do obowiazkow NBP dbanie o czystosc kibli
        publicznych w Wielkiej Wsi, a na zwykle banki, jak PKO czy BPH produkcje papieru
        toaletowego
      • Gość: KR Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: 62.233.138.* 21.10.05, 03:54
        To nie chodzi o szefa, tylko o bzdurne gadanie populistów "Balcerowicz musi odejść". Wystarczy poznać podstawowe zasady działania ekonomii i już wiadomo, który pieniacz kłamie. Pan Balcerek robi swoją robotę dobrze i jak odejdzie to będę się obawiać i już zaczynam myśleć o tym czy warto będzie brać kredyt, bo jak wybuchnie inflacja to co ja wtedy zrobię.
        Mam nadzieję, że będzie tam jak najdłużej, a ci co mówią musi odejść chyba bardzo chcą inflacji, a po co?
        Po to żeby można było robić większy deficyt i okradać tych, którzy mają jakieś oszczędności, tych co pracują uczciwie i tych co chcą inwestować budując nowe miejsca pracy, ale potrzebują trochę gotówki np. na maszyny i materiały.
        Więc kto ma rację? A jak zaczniemy się bać to uciekniemy w euro albo franka szwajcarskiego i zacznie się megainflacja.
        Znów stracą uczciwi ciężko pracujący, a także emeryci i wszyscy inni chcący żyć normalnie w tym kraju za cenę BUDŻETU i oszustw dokonywanych na polakach przez polaków.
        Dlaczego znowu w Polsce będą rządzić socjaliści, bo jak wyborów w 1993 r. jak nie są u koryta czerwoni to za nimi idą czarni?
        • Gość: big T Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: *.prz.rzeszow.pl 21.10.05, 15:00
          o kredyt nie masz się co martwić bo w warunkach rosnącej inflacji kredyt relatywnie tanieje. Pamiętasz początek lat 90 i hiperinflację?
      • Gość: Kiwaczek Tezy Kaczora a kredyty... IP: *.laczpol.net.pl 21.10.05, 10:44
        Jak pewnie steki tysiecy rodakow mam na glowie kredyt mieszkaniowy. We frankach.
        Dlatego strasznie "cieszy" mnie koncepcja Kaczora o recznym sterowaniu kursem
        zlotego i jego sztucznym obnizaniu. Czy nie powinno byc jakiegos kursu z
        ekonomii dla naszych szanownych elit?
    • nwrcn Wzrost gospodarczy- to rzad! 20.10.05, 20:11
      Oczywiscie, ze Kaczynski poszukuje wszedzie winnych!
      Balcerowicz ma racje, od wzrostu jest rzad!

no ciekawe jak dlugo kaczki porzadza, i kogo beda winily jak im sie nie uda!

• Gość: ziggy Kaczyland - Bedzie smieszniej i gorzej. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.05, 20:16
      • Gość: sklepowa Kacza ekonomia. Dopiero bedzie cyrk ! IP: *.cybernet.ch 20.10.05, 20:42
        Kacza ekonomia.

Dopiero bedzie cyrk !

Ale widocznie tak musi byc...

P. S.
        Problem w tym, ze za ten kabaret wszyscy zaplaca !
      • Gość: lmark Re: Kaczotajfun z Leperiadą i Renią z Qrwikiem... IP: 217.153.161.* 20.10.05, 21:04
        Mają rację i znaleźli najlepszy sposób by zadowolić oszołomów wyborczych co chcą
        many z nieba... Towarzystwo Kaczoszleńców pod szczytnymi celami chcą zrobić z
        każdego palaka dziada... by kaczopawian mógł powiedzieć ... spieprzaj dziadu
        Tak popapranu prawniku Ręce precz od Polskiej złotówki i gospodarki którą swoimi
        popapranymi programami doprowadzisz do RUINY. Program Platformy dawał Polsce
        szanse które PiSuary sukcesywnie zatapiają fekaliami.
    • Gość: kasia Re: To zero.. IP: *.bredband.comhem.se 20.10.05, 20:15
      ..Balcerowicz nie powinno zabierac głosu. Szanowny "panie" rozliczymy pana
      kiedyś za to co pan zrobił dla nas Polaków.
      • Gość: rozlicznik Re: To zero.. IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 20:31
        kto bedzie rozliczac? My?????? Ja to bym rozliczyl tych, ktorzy rzucali
        Balcerowiczowi klody pod nogi na poczatku lat dziewiedziesiatych. Gdyby nie oni
        mielibysmy dzis Polske normalna, dynamicznie rozwijajaca sie, z ogromnym
        przemyslem i niemalejacym wzrostem gospodarczym. Zwolennicy przedwczesnych rent,
        rozbuchanych przywilejow przywilejow pracowniczych i najwiekszego mozliwie
        majatku panstwowego nie licza sie z tym, ze zeby wydawac trzeba najpierw
        zarobic. Dlatego ubóstwiaja Gierka i innych gospodarczych >geniuszy>.
        • mcov nie rozpisuj sie 90% plebsu i tak tego nie zalaczy 20.10.05, 20:35

• Gość: Dymczas Re: nie rozpisuj sie 90% plebsu i tak tego nie za IP: 62.29.131.* 21.10.05, 04:54
            Ale nie można się poddawać... bo jedyne wyjście to przekonywać... albo uciekać
            stąd - tylko co się stanie z tą biedną Polską jak zabraknie nas -
            przedsiębiorców i takich ludzi jak Balcerowicz ?

Ja wiem co - pośmiewisko Europy, później wyrzucenie z UE i powrót komunizmu.
      • mcov wracaj do szczoty 20.10.05, 20:33

• Gość: rozlicznik Re: wracaj do szczoty IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 20:41
          ja pracuje w banku i, choc szczota nie gardze, nie mam zbyt czesto jej w rekach.
          kasia, ktora chcialaby Balcerowicza rozliczyc, jest chyba w Danii, i jej rowniez
          zyczysz wielu godzin w pracy?
          • mcov ona w SE, ale czy ja mam cos do ciebie? 20.10.05, 20:47

• Gość: rozlicznik Re: ona w SE, ale czy ja mam cos do ciebie? IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 20:52
              a nie masz :). Czasami czlowiek sie myli i to co skierowane do kogos, bierze do
              siebie, ale nie urazilem Ciebie, chyba. Pzdr
              • mcov nie, zyj dobrze i prosperuj w UK 20.10.05, 20:54

• Gość: rozlicznik populistyczna gra kaczora IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 21:08
                  Wszyscy politycy to populisci (oprocz niewielu, np. Balcerowicza), mowia co
                  ludzie chca uslyszec, nawet jak w to sami nie wierza. Balcerowicz to latwy cel,
                  ludzie go nie cierpia. Dlatego kaczynski wzial go na celownik, wyrachowany
                  gnojek, robi to tuz przed cisza wyborcza, wtedy negatywne emocje dzialaja
                  najmocniej, wiec wybral nienawisc. Dziwie sie, ze nie wytrzasnal z pudelka,
                  jakiegos pederasty, pedofila, czy innego Samsona. Dal ludziom tyle czasu, zeby
                  mogli sobie ponienawidzic, ale nie wystarczajaco na zastanowienie sie. Dobra
                  kaczke puscil nasz Jacek (a moze placek?)
                  Mam nadzieje, ze ludzie wybiora czlowiega zrownowazonego, ktory nie bedzie
                  stawial ludzi pod sad, dla wlasnej ambicji.
                  • Gość: mg wawa Gra na elektorat Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 01:00
                    co to sie od Wodza nauczyl odruchu Pawłowa na hasło "Balcerowicz ..."
      • Gość: jolo Re: Sie mylisz IP: *.uni-math.gwdg.de 20.10.05, 20:42
        oj kasia kasia, co on niby takiego zrobil ze chcesz
        go negatywnie rozliczac. Przypomnij sobie, albo
        rzetelnie przestudiuj, jakie korzysci dzieki niemu
        odnieslismy. Nie isc za belkotem hasel wyborczych,
        tylko obiektywnie oceniac, wczuwajac sie w owczesne
        wcle nielatwe czasy.
        • Gość: rozlicznik ludzie za granica nie lubia Balcerowicza IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 20:48
          AAAAato ja juz wiem dlaczego kasia nie lubi Balcerowicza. Jest za granicza, im
          mocniejsza zlotowka, tym mniej dastaje w kantorze. Mysli sobie, wiec ze mniej
          zarabia i wini za to Balcerowicza. Najlepiej byloby, gdfyby w polsce byl ostry
          kryzys, zlotowka spada, waluty ida w gore. Takie myslenie niestety nie jest
          logiczne, jak to sie moze wydawac. Jest inaczej, to nie ty stajesz sie bogatsza,
          kasiu, leczto inni staja sie biedniejsi. Zastanow sie, chcesz buc zamozna, czy
          zamozniejsza od swojego sasiada. To nie zawsze to samo.
          • mcov juz niedlugo jej strategia sie zisci, tylko... 20.10.05, 20:53
            jak KaczoLepper zostanie prezydentem i PiS z SO stworza rzad, to bezrobocie
            wzrosnie do 30%, w SE pojawia sie nowi emigranci i jej pensja spadnie....
            • Gość: bleeee Re: juz niedlugo jej strategia sie zisci, tylko.. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.10.05, 01:58
              > bezrobocie wzrosnie do 30%
              mylisz się.
              bezrobocie zniknie. wprowadzi się taką ustawę. ;)
            • Gość: ANTYKACZOR Gdzie diabeł nie może tam kaczkę pośle IP: *.3.pl 21.10.05, 10:40
              koczkodanów, kaczki, kaczka, kaczkę pogania, kaczki kaczkami kaczych kaczech z
              tych lkaczek tukan, kaczka, gdzie diabeł nie może tam kaczkę pośle. Gdzie
              kaczek 6 tam nie ma co jeść. Kto pod kim dołki kopie tem na kaczkę wpada
              (spieprzaj dizadu powiedział mózg do osobowści Piotrka) Z deszczu na kaczkę.
              Darowanej kaczce nie zagląda się w płetwy. Jeszcze Polska nie zginęła puki
              kaczek nie ma. Raz na kaczce raz pod kaczką itd itp.

• Gość: dc99 Re: Sie mylisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 08:51
          > Przypomnij sobie, albo rzetelnie przestudiuj, jakie korzysci dzieki niemu
          > odnieslismy.

Np. 20% bezrobocie w tym 40% wśród młodych - efekt tępego doktrynerstwa tego
          bufona ("schładzanie gospodarki").
          • gromek1 Re: Sie mylisz 21.10.05, 11:39
            Ty się mylisz.
            Schładzanie gospodarki było zabiegiem koniecznym. Pech chciał, że zbiegło się z
            rosyjskim kryzysem i temperatura spadła poniżej zera. Zresztą w tych latach
            recesja dotknęła cały ekonomiczny świat.
      • Gość: waw No i co tu napisać, chyba tylko głupia jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:51
      • gromek1 Re: To zero.. 21.10.05, 11:28
        Kasiu większość postów, sądząc po adresach pochodzi z zagranicy (podobnie jak
        Twój). Mieszkam i pracuję w kraju i patrząc po moich znajomych, sąsiadach i
        znajomych znajomych zaręczam Ci, że wbrew zbiorowym lamentom ten komu chce się
        rano wstać i gotowy jest pracować (pracować, a nie być w pracy) do 17 jakoś
        sobie daje radę,a w ciągu ostatnich dwóch lat z roku na rok żyje mu się wyraźnie
        lepiej.
        Problemy dotyczą przede wszystkim ludzi, którzy nie potrafili lub nie chcieli
        przystosować się do nowej rzeczywistości i wciąż uważają, że Państwo jest po to
        aby DAĆ, DAĆ i jeszcze raz DAĆ. Ekonomiczne pomysły Kaczyńskiego i jego hasła o
        społeczeństwie solidarnym to przekładając na język praktyczny kupowanie głosów
        "starej Polski", za pieniądze "nowej Polski". Rachunek z odroczonym terminem
        płatności do przyszłorocznego budżetu. Pomijając względy osobistego całkiem
        uzasadnionego moim zdaniem egozimu (bo niby dlaczego ciężko tyrając mam się
        dzielić z całą rzeszą nie chcących lub nie umiejących pracować) to jest po
        prostu szkodliwe dla POLSKI. Prawa ekonomii są nieubłagane im większy będzie
        zasiłek tym mniejsza motywacja do szukania pracy i zmiany mentalności. Ostatnio
        przerabiali to Niemcy. Nie łudźmy się większe pieniądze dla "wykluczonych
        społecznie" to w pierwszej kolejności większe obroty POLMOSÓW i większe wydatki
        na FOZ.
    • zkyc Kosmiczny pomysł Kaczyńskiego 20.10.05, 20:37
      Oprócz inflacji, NBP i Balcerowicz powinnien:
      inwestować pieniedze państwowe w rozwój gospodarki tzn. budować fabryki -
      państwowe czy dla Kaczek?
      odpowiadać za rozwój nauki i inowacyjność w przemyśle,
      odpowiadać za bezrobocie - Balcerowicz zapomniał właśnie wybudować z tysiąc
      fabryk z miejscami pracy dla 2 milionów Polakow,
      również powinnien odpowiadać za to, że nie jest stugarbnym wielbłądem.
      Gdyby to zrobił to by dopiero posiedział, przecież jeszcze nie ma IV RP
      i nie ma Balcerowicz takich praw i obowiązków. Widać III RP się nie postarała
      odpowiednio.
      Ale to jest konkretny powód, żeby wywalić Człowieka, i widocznie ZŁOTÓWKA
      jest za silna dla Kaczek!
      • mcov prosta strategia: biedni popieraja KaczoLeppra 20.10.05, 20:40
        okradnijmy Polakow z ich silnej zlotowki, stana sie naszymi wyboracami
        • Gość: lmark Re: prosta strategia: biedni popieraja KaczoLeppr IP: 217.153.161.* 20.10.05, 21:12
          Polacy staną się wtedy dziadami a ...Kaczobęcwały na to spiprzaj dziadu.
          Strategia Kaczopierduł w drodze do SWOJEGO dobrobytu. Oni będą w klasie
          Łaskawców rozdzielając nasze pieniądze a my w klasie dziadów.... Efekt
          SOLIDARNEJ polityki królaKaczodziadów IV RP. Jeszcze nie jest królem a od
          zapaszku trup się ściele gęsto.
    • zkyc ! EUR = 1 ZLP 20.10.05, 21:08
      To byłby naprawdę wielki sukces Balcerowicza.
      Polak byłby równy innym obywatelom UE.
      Niestety. To zależy od poziomu gospodarki, czyli od RZĄDU i właścicieli fabryk.
      Kaczy sukces to będzie 100 ZLP = 1 EUR. Cóż, oni są prawnicy i kiepscy w matmie.
      Znów byle łachmyta z zagranicy będzie paniskiem w IV RP. Również nasza kasia.
      • zkyc Re: 1 EUR = 1 ZLP 20.10.05, 21:12
        oczywiście 1 EUR a nie ! EUR
    • Gość: Greenspan Z CALA SYMPATIA, BALCEROWICZ NIE MA RACJI IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 20.10.05, 21:11
      Nie podpisalbym sie pod propozycja p. Kaczynskiego w zaproponowanej przez niego
      formie, jednak to on dostrzega problem dosc oczywisty dla (prawie) kazdego
      ekonomisty amerykanskiego. Jesli bank centralny (RPP etc) odpowiada tylko za
      inflacje, to ma on sklonnosci to podejmowania decyzji nadmiernie restryktywnych.
      Jesli popatrzec na decyzje RPP na przestrzeni jej dzialania, to bilans wyglada
      zle. Duzo chaotycznyc ruchow, np. ostrych podwyzek stop, w ktorych dobitnie
      widac wplyw ww. motywacji. W USA dyskusja motywowana podobnymi sprawami ruszyla
      obecnie przy okazji przejscia p. Greenspana na emeryture. Rozpatrywany jest
      jednak wezszy zakres odpowiedzialnosci FED, a mianowicie, aby bral w swoich
      decyzjach pod uwage przegrzanie rynkow kapitalowego lub nieruchomosci.
      Obciazenie odpowiedzialnoscia za wzrost nie jest dobrym rozwiazaniem gdyz wiele
      istotnych decyzji (podatki, deficyt) spoczywa poza bankiem centralnym. Dodanie
      takiej motywacji doprowadziloby do nadmiernego poluzowania polityki pienieznej.
      • Gość: nieotobiega Re: Z CALA SYMPATIA, BALCEROWICZ NIE MA RACJI IP: *.cable.ubr01.wolv.blueyonder.co.uk 20.10.05, 21:20
        Dyskusja jest na nieco inny temat, czy to dobrze, straszyc ludzi pare dni przed
        wyborami pusta lodowko, zrzucac wine na kozla ofiarnego, szperac w zyciorysach
        dziadkow. Nawet jezeli nie glosujemy na ludzi - w gruncie rzeczy nie znamy ich
        nawet- to glosujemy na to co soba reprezentuja, na to z czym sie kojarza.
        Ludzia, ktorzy uosabiaja kaczora z rzade silnej reki, kara smierci, prawem a nie
        daj boze SPRAWIEDLIWOSCIO, szczerze wspolczuje.

Ps. Przeraza mnie to, ze w wyborach parlamentalnych kacza strategia odniosla skutek.
        Ps. Nie ludze sie i wiem, ze PO nie sa idealni, ale nie ma przeciez idealu i
        wole rozsadek, niz pieniactwo i czystej wody populizm.
        • Gość: Greenspan Re: Z CALA SYMPATIA, BALCEROWICZ NIE MA RACJI IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 20.10.05, 21:59
          Nie musisz mnie przekonywac do PO i Tuska. Zaluje, ze PO przegrala i zycze
          Tuskowi wyraznego zwyciestwa za pare dni. Nie warto jednak moim zdaniem
          akceptowac kazdego punktu widzenia tylko dlatego, ze pochodzi od mojego
          kandydata, zas przeciwnika atakowac in blanco. Podobna postawa prowadzi do tej
          niemadrej polaryzacji, ktora mamy obecnie w Polsce: dwie centroprawicowe partie,
          nie tak odlegle programowo, a obrzucaja sie blotem, zas ich zwolennicy walcza w
          ich obronie jakby chodzilo o obalanie komuny. Na szczescie i PO i PiS zgadzaja
          sie, ze RPP nalezy zlikwidowac i jej kompetencje przekazac prezesowi NBP. Co do
          p. Balcerowicza, to naleza mu sie niewatpliwie pomniki we wszystkich miastach
          Polski za terapie szokowa. Jednak pomysly reformy np. sluzby zdrowia, ktore
          podzyrowywal jako wicepremier, byly niemadre, wrecz dyletanckie. Zamiast
          sensownych regul gry stworzyl siec lokalnych monopoli. Niewielka pociecha jest
          to, ze dokonania innych sa rownie zle. Mimo zastrzezen, ja bym p. Balcerowicza
          jednak chetnie widzial w fotelu prezesa NBP przez najblizsze lata. Pozdrawiam - M.
          • gromek1 Re: Z CALA SYMPATIA, BALCEROWICZ NIE MA RACJI 21.10.05, 11:56
            Z całą sympatią dla Ciebie PIS nie jest partią centroprawicową (chyba że
            wyciągasz średnią). PIS jest partią Narodowo - Chrześcijańsko - Socjalistyczną -
            Gaullistowską.
            Narodową w sferze autoreklamy;
            Chrześcijańską w sferze obyczajowości;
            Socjalistyczną w sferze gospodarczej
            i Gaullistowską w sferze modelu podziału władzy.
            W zależności od słuchacza PIS podkreśla te akcenty, które słuchacz chciałby
            usłyszeć (psiakrew jakiś kalafior stylistyczny mi wyszedł).
            PO jest w swojej linii programowej dużo bardziej wiarygodna i wyrazista, poza
            tym kampania Tuska jest uczciwa i nie przypomina gadek akwizytorów. Obawiam się,
            że ceną za tę uczciwość będzie minimalna przegrana Tuska w niedzielę.
            Fatalnie spisuje się sztab wyborczy PO.Np na pomysł PISu o wczesniejszych
            emeryturach aż się prosiło zwrócić się do dzisiejszych emerytów, że to oznacza
            większą ilość świadczeń z mniejszej puli pieniędzy, czyli kres marzeń o
            jakichkolwiek rewaloryzacjach. Na słynną pustniejącą (neologizm powyborczy)
            lodówkę trzeba było odpowiedzieć, że przy zachowaniu 22%VAT może Polakom
            zabraknąć na prąd napędzjący tę lodówkę. Jakiś spocik z lejącą się za złotówkę z
            kranu wodą według stawki 15% np minuta 10 sekund według 22 minuta itd.
            Rozbroiłoby to dramatyzm spotów PISu.
      • Gość: bleeee Re: Z CALA SYMPATIA, BALCEROWICZ NIE MA RACJI IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.10.05, 01:37
        nie zgadzam się że bilans działań NBP (Walz i Balcerowicz) i RPP wygląda źle.
        chaotycznośc ruchów jest pozorna i była spowodowana tym, że tak naprawdę NBP (np
        w latach 90.) nie miał pełnej informacji o pieniądzu, ale wtedy nikt jej nie
        miał. przez tych kilka lat NBP i tak nabrał sporo danych i doświadczenia, także
        teraz trafia w cel inflacyjny. FED czy banki w innych krajach miały trochę
        więcej lat normalnej gospodarki żeby chociażby zebrać dane i mieć na czym pracować.
        to co piszesz o roli BC i jej zmienianiu to prawda. ale ja przy obecnej sytuacji
        w Polandzie wolę bardziej restrykcyjny NBP niż hiperinflację. :)
      • mcov ale co na Greenspan i Balcerowicz do bezrobocia 22.10.05, 12:45
        20% bezrobocie w Polsce jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy,
        a opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP

w USA opodatkowanie pracy wynosi 15%, a stopa bezrobocia wynosi 5,1%
    • Gość: szkot "Brawo" Kaczynski IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 20.10.05, 23:40
      to sie nazywa reforma; kaczka zlikwiduje sejm i rzad i przerzuci ich kompetencje
      do NBP;Proponuje dorzucic jeszcze do obowiazkow NBP dbanie o czystosc kibli
      publicznych w Wielkiej Wsi, a na zwykle banki, jak PKO czy BPH produkcje papieru
      toaletowego
    • Gość: Adam Ja bym uważał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:52
      Na tym przykładzie dokładnie widać populizm PiS-u. Poza tym na miejscu p.
      Balcerowicza bym uważał, bo ostatnio głośno mówi się o porozumieniach PiS-u z
      Samoobroną, a jak mawia A. Lepper: "Balcerowicz musi odejść":)
      • Gość: Staruszek Re: Ja bym uważał... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 01:07
        A mnie Pan Kaczyński Lech - przyszły Prezydent Polski przekonał, że jest
        jedynym, ktory zapewni, że stać mnie będzie na lekarstwa i leczenie, a mojego
        wnuczka na naukę. Liberał Tusk Donald myśli tylko o bogatych. My biedni i
        schorowani ludzie po 60-tce boimy się liberalnej gospodarki, gdzie wygrywa
        silniejszy - my jesteśmy słabi i potrzebujemy opieki, którą da nam Pan
        Kaczyński Lech...
        • hjalmar ZAWSZE wygrywaja silniejsi 21.10.05, 01:30
          > schorowani ludzie po 60-tce boimy się liberalnej gospodarki, gdzie wygrywa
          > silniejszy - my jesteśmy słabi i potrzebujemy opieki, którą da nam Pan
          > Kaczyński Lech...

Nie ludz sie Staruszku. Zawsze i wszedzie wygrywaja silniejsi. Po prostu tak
          jest. A slabsi maja do podzialu to co zostaje. Jesli gospodarka jest prezna i
          wolna, to rozwija sie i dla biednych do podzialu jest sporo. Jesli gospodarcza
          jest socjalistyczna (a'la Kaczka w Buraczkach), to jest obciazona transferami
          socjalnymi i zwyczajnie sie nie rozwija a dla biednych zostaje mniej. Bogaci
          zawsze sobie poradza i tu Kaczor nic nie zmieni.

Tak bylo, jest i bedzie. Chodzi o to by prezna gospodarka wytworzyla dobra,
          ktore mozna potem dzielic. Bez tego mozna dzielic tylko biede.

Ceterum censeo, zaradni i zapobiegliwi, a wiec przedsiebiorczy i bogaci zawsze
          beda mieli lepiej.
          • Gość: dc99 Liberalny geniusz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:16
            > Jesli gospodarcza jest socjalistyczna (a'la Kaczka w Buraczkach), to jest
            > obciazona transferami socjalnymi i zwyczajnie sie nie rozwija a dla biednych
            > zostaje mniej.

Czyli im mniej dostaną biedni tym więcej zostanie dla biednych? Genialne!

> Ceterum censeo, zaradni i zapobiegliwi, a wiec przedsiebiorczy i bogaci zawsze
            > beda mieli lepiej.

Bo stać ich na kupowanie sobie kolejnych przywilejów podatkowych. Potem
            oczywiście trzeba ciąć transfery socjalne żeby te przywileje sfinansować.
            • gromek1 Re: Liberalny geniusz! 21.10.05, 12:08
              Wszędzie sferę budżetową finansuje się z dochodu sfery produkcyjnej. Podatki od
              wynagrodzeń żołnierzy, policjantów, większości nauczycieli i służby zdrowia to
              tylko redystrybucja pieniędzy państwowych. Jeżeli obciążenia wzrastają to
              produkcja steje się niekonkurencyjna i "źli" kapitaliści przenoszą ją do
              Singapuru, Indii, Chin, Ukrainy itd. Rząd uatalając stawki podatkowe musi
              "wstrzelić" się tak aby uzyskać jak najwięcej ale bez przegięcia bo kapitał
              ucieknie i Rząd zostanie z ręką w nocniku.
              Dlatego Twój paradoks im mniej dla biednych tym więcej dla biednych nie jest
              wcale paradoksem. lepiej dostać 10% od 1000 niż 50% od 100
        • Gość: bleee Re: Ja bym uważał... IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.10.05, 01:40
          "Staruszku", brzmisz jak 7-latek, sztabowiec Lecha :)))
        • gromek1 Re: Ja bym uważał... 21.10.05, 11:58
          Tylko niech Pan o nic nie próbuje prosić go osobiście. Jeden staruszek w
          Warszawie już się odważył.
    • Gość: Czester Balcerowicz musi odejsc IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.10.05, 01:30
      Jest to postac tragiczna. Mial dobre momenty, mial momenty fatalne. Tutaj
      niektorzy zachwycaja sie Balcerowiczem, ale niestety prawda jest inna. Kilka
      pytan:

1. Dlaczego zamrozil kurs dolara na dwa lata (wiedzieli o tym wybrani) gdy
      oprocentowanie lokat zlotowych wynosilo 36% miesiecznie? I nam setki Bagsikow
      wywiozly walizkami dewizy z kraju.
      2. Dlaczego gdy otrzymal od szefa UOP liste agentow w strukturach bankowych nie
      zrobil nic by sie ich pozbyc?
      3. Dlaczego nic nie zrobil w sprawie afery FOZZ choc byl wielokrotnie
      alarmowany o przewale.
      4. Dlaczego Kluska poparl PiS a nie PO? Moze dlatego, ze to wlasnie spece od
      finansow pod wodza Balcerowicza zrobili tak, ze zachodni producent podlegal pod
      stawke 0% VAT a krajowy pod 22%. Kluska musial eksportowac, potem importowac,
      by miec porownywalne warunki.

Jako minister finansow nie mial zadnych wielkich sukcesow, sprawdzil sie jako
      szef NBP, ale mysle, ze wreszcie czas odmitologizowac jego postac.
      • Gość: bleeee Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.10.05, 01:52
        Gość portalu: Czester napisał(a):

> 1. Dlaczego zamrozil kurs dolara na dwa lata (wiedzieli o tym wybrani) gdy
        > oprocentowanie lokat zlotowych wynosilo 36% miesiecznie? I nam setki Bagsikow
        > wywiozly walizkami dewizy z kraju.
        Polecam lekturę jakiejś nowej książki do finansów, gdzie jest opisana polska
        transformacja - powinno być napisane dlaczego.

> 2. Dlaczego gdy otrzymal od szefa UOP liste agentow w strukturach bankowych nie
        >
        > zrobil nic by sie ich pozbyc?
        Skąd wiesz?

> 3. Dlaczego nic nie zrobil w sprawie afery FOZZ choc byl wielokrotnie
        > alarmowany o przewale.
        Przez kogo? Ile razy? Kiedy?

Wiesz, można rzucić coś w sieć bez podania źródeł i dowodów. Typowa manipulacja.

> 4. Dlaczego Kluska poparl PiS a nie PO? Moze dlatego, ze to wlasnie spece od
        > finansow pod wodza Balcerowicza zrobili tak, ze zachodni producent podlegal pod
        > stawke 0% VAT a krajowy pod 22%. Kluska musial eksportowac, potem importowac,
        > by miec porownywalne warunki.
        Nadinterpretacja. A co do tego VATu: oczywiście debilizm teoretycznie. Pewnie
        celem było umożliwienie importu nowych technologii do Polski po korzystnych
        cenach. Niestety uderzało to w polskich producentów. Dlaczego? Z czegoś trzeba
        finansować rozdymane wydatki budżetu.
        • Gość: uczen Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.dyn.optonline.net 21.10.05, 04:32
          ksywa Balcerowicz ,bucholtz musi zostac do dyspozycji prokuratora ; krotki
          sad i za kratki ,za swoja zlodziejska dzialalnosc!!!!!
        • Gość: Czester Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.10.05, 11:51
          > > 1. Dlaczego zamrozil kurs dolara na dwa lata (wiedzieli o tym wybrani) gd
          > y
          > > oprocentowanie lokat zlotowych wynosilo 36% miesiecznie? I nam setki Bags
          > ikow
          > > wywiozly walizkami dewizy z kraju.
          > Polecam lekturę jakiejś nowej książki do finansów, gdzie jest opisana polska
          > transformacja - powinno być napisane dlaczego.

Prosze o podanie jakichs pozycji, badz szybkie wytlumaczenie. Moze jestem w
          bledzie sadzac, ze ta operacja umozliwila przede wszystkim gigantyczne przewaly.

> > 2. Dlaczego gdy otrzymal od szefa UOP liste agentow w strukturach bankowy
          > ch nie
          > >
          > > zrobil nic by sie ich pozbyc?
          > Skąd wiesz?

Dawno czytalem ten wywiad, na 99,9% pochodzi on poczatku lat 90tych. Rozmowca
          byl Adam Glapinski, piszesz z SGH to mozesz sie zapytac u zrodla.

> > 3. Dlaczego nic nie zrobil w sprawie afery FOZZ choc byl wielokrotnie
          > > alarmowany o przewale.
          > Przez kogo? Ile razy? Kiedy?

Zostal poinformowany przez NIK, a konkretnie prez jej kontrolera Michala
          Falzmanna - odkrywce afer.

> Niestety uderzało to w polskich producentów. Dlaczego? Z czegoś trzeba
          > finansować rozdymane wydatki budżetu.

NO ale to nie usprawiedliwia takich idiotyzmow!
          • Gość: bleeee Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.10.05, 19:12
            Gość portalu: Czester napisał(a):

> > > 1. Dlaczego zamrozil kurs dolara na dwa lata (wiedzieli o tym wybra
            > ni) gd
            > > y
            > > > oprocentowanie lokat zlotowych wynosilo 36% miesiecznie? I nam setk
            > i Bags
            > > ikow
            > > > wywiozly walizkami dewizy z kraju.
            > > Polecam lekturę jakiejś nowej książki do finansów, gdzie jest opisana pol
            > ska
            > > transformacja - powinno być napisane dlaczego.
            >
            >
            > Prosze o podanie jakichs pozycji, badz szybkie wytlumaczenie. Moze jestem w
            > bledzie sadzac, ze ta operacja umozliwila przede wszystkim gigantyczne
            przewaly
            > .

"System finansowy w Polsce" pod red. B. Pietrzaka (o ile się nie mylę). Może
            być coś innego, jakaś nowa historia gospodarcza też z planem Balcerowicza.

> > > 2. Dlaczego gdy otrzymal od szefa UOP liste agentow w strukturach b
            > ankowy
            > > ch nie
            > > >
            > > > zrobil nic by sie ich pozbyc?
            > > Skąd wiesz?
            >
            > Dawno czytalem ten wywiad, na 99,9% pochodzi on poczatku lat 90tych. Rozmowca
            > byl Adam Glapinski, piszesz z SGH to mozesz sie zapytac u zrodla.

OK, hehehe, Glapiński, heheheheheehh <ROTFL> buahahahhahhahaa... <LOL> Czekaj,
            muszę się przestać śmiać... hahahahahahahhahah :))))))))))))))) :D

>
            > > > 3. Dlaczego nic nie zrobil w sprawie afery FOZZ choc byl wielokrotn
            > ie
            > > > alarmowany o przewale.
            > > Przez kogo? Ile razy? Kiedy?
            >
            > Zostal poinformowany przez NIK, a konkretnie prez jej kontrolera Michala
            > Falzmanna - odkrywce afer.

No, to już jakiś konkret. Jest o co się zaczepić.

> > Niestety uderzało to w polskich producentów. Dlaczego? Z czegoś trzeba
            > > finansować rozdymane wydatki budżetu.
            >
            > NO ale to nie usprawiedliwia takich idiotyzmow!

Takie idiotyzmy usprawiedliwiają polscy wyborcy, którzy od lat wybierają
            socjalistów i deficyt budżetowy.
            • Gość: Czester Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 22.10.05, 11:17
              > OK, hehehe, Glapiński, heheheheheehh <ROTFL> buahahahhahhahaa... <L
              > OL> Czekaj,
              > muszę się przestać śmiać... hahahahahahahhahah :))))))))))))))) :D

Ale tu nie ma sie z czego smiac. Ta informacja pojawia sie w wielu zrodlach,
              szefem UOP byl wowczas Milczanowski, ktory pozniej przygotowal rowniez liste
              dot. parlamentarzystow. Balcerowicz otrzymal liste agentow na milion procent.

> No, to już jakiś konkret. Jest o co się zaczepić.

Byl informowany wielokrotnie. Wiecej w ksiazce glownych swiadkow w procesie
              FOZZ Dakowskiego i Przystawy.

> Takie idiotyzmy usprawiedliwiają polscy wyborcy, którzy od lat wybierają
              > socjalistów i deficyt budżetowy.

Idiotyczny argument.
      • gromek1 Re: Balcerowicz musi odejsc 21.10.05, 12:15
        Dla mnie tematem dyskusji nie jest Balcerowicz ad personam tylko zadania i
        obowiązki RPP czy jak chce nowa koalicja Prezesa NBP.
        • Gość: Czester Re: Balcerowicz musi odejsc IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 21.10.05, 12:30
          Ale w komentowanym artykule jest tez informacja, ze Kaczor nie widzi
          Balcerowicza na stanowisku szefa NBP po zakonczeniu kadencji. I tu sie z nim
          zgadzam, popelnil moim zdaniem za duzo bledow.
    • Gość: Zmartwiony Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: 81.15.226.* 21.10.05, 06:25
      W mojej firmie od kilku lat nie było podwyżek. Tak firmę po prywatyzacji
      poprowadził nowy "prężny" właściciel. Pensje, które były kiedyś na średnim
      poziomie znacznie przez ten czas zmniejszyła inflacja. Jeżeli inflacja zwiększy
      się znacznie to za kilka lat nasze zarobki będą na poziomie najniższej krajowej.
      Modlę się aby to nie nastapiło.
      • gromek1 Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego 21.10.05, 12:12
        Słusznie się martwisz. W budżeci Państwa jeżeli się uważnie w niego wczytasz
        jest taka pozycja "przychody z inflacji (sic!)". PIS chce zwiększyć wydatki
        socjalne więc może być zmuszonym to "zwiększenia" tej pozycji w budżecie.
    • honkers Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego 21.10.05, 07:52
      Kaczor to czysta utopia. Ten facet, jeśli mu pozwolimy, rozwali gospodarkę i
      doprowadzi do dwucyfrowej inflacji.
    • Gość: belona Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.05, 08:20
      Kaczyński powiniem dodatkow wybrać się na studia ekonomiczne. Jak można mówić
      takie głupoty.
    • Gość: doss a jak to jest w Ameryce... IP: 213.17.162.* 21.10.05, 08:29
      zwróćcie uwagę na Allana Greenspana szefa FED (amerykański bank centralny) jest
      niekwestionowanym autorytetem na całym świecie. sprawuje tę funkcję od wielu
      lat i czym sie przede wszystkim kieruje w swych decyzjach? - przede wszystkim
      rozwojem gospodarki amerykańskiej.
      Rada Polityki Pienieżnej ograniczająca się jedynie do straznika kursu złotego
      (zwykle mocno chybione prognozy inflacyjne) to organ, który własciwie za nic
      nie odpowiada i tak naprawde nie pełni zadnej pożytecznej dla gospodarki roli
      (co powinno byc celem nadrzędnym). obecne zadania i skutecznośc dzialania tego
      organu, moim zdaniem, nie uzasadnia jego istnienia. czerpmy wzory od
      najlepszych a nie słuchajmy demagogii i obrońców swoich posad.
    • Gość: przerażony Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 08:49
      O tym, że mówi tak ustawa mówiono nie raz.
      Problem nie w tym, że ktoś tego nie wyjaśnił i wyjaśnienie coś załatwi.
      Ci, którzy chcą być ignorantami (zwłaszcza w dziedzinie ekonomii
      na poziomie przedszkolnym) i znaleźć konkretnego wroga, którego będzie można
      obarczyć odpowiedzialnością za wszelkie niepowodzenia (w pierwszej kolejności
      własne) i tak nic z tego wyjaśnienia (ani co się za nim kryje) nie zrozumieją
      (bo nie chcą a nie dlatego, że są mało pojętni). Z drugiej strony populiści
      obiecujący gruszki na wierzbie muszą znaleźć sposób na finansowanie własnych
      absurdalnych pomysłów. Jednym z tych pomysłów jest rozregulowanie finansów
      Państwa na pewien czas (przynajmniej na cztery lata!). Na początku efekt
      może i jest imponujący ale to tylko pozory. Wahadełko koniunktury odbija się
      później ze zwielokrotnioną siłą w drugą stronę a rachunki płacimy my,
      nasze Bogu ducha winne dzieci a może i wnuki przez dziesiątki lat!
      • doss Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego 21.10.05, 09:01
        nikt nie mówi tutaj o szukaniu winnych, czy przezucaniu odpowiedialności. Bank
        Centalny powinien mieć po prostu w swych zadaniach nie tylko troskę o pieniądza
        ale równiez rozwój gospodarczy i oba te czynniki powinny być równie ważne w
        polityce monetarnej państwa.
        • Gość: Piersi To co mowisz jest dosc oczywiste IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 09:32
          i nie budzi jakos wiekszych watpliwosci w stanach, ani w anglii, jak poczytacie
          Finacial Timesa to widac, jak oni postrzegaja skonstruowane podobnie do
          polskiego NBP ECB, jako ekonomiczne nieporozumie. Ustawa nie mowi nic na temat
          tego, ze inflacja jest jedynym celem dzialania NBP, ale dosc ogolnikowo, ze
          utrzymanie wartosci pieniadza, co jest malo precyzyjne. To NBP wymyslil sobie,
          ze to jego swiete prawo sama ustalac wykonywac i rozliczac sie z realizacji. To
          jest chore i niespotykane w zadnej z nowoczesnych demokracji. Zreszta co to za
          wladza, ktorej narod, ktory ja wybira nie moze rozliczyc, trudno zrozumiec czemu
          pozycja przesa NBP i RPP jest podobna do krola namaszczonego przez Boga. Co do
          braku bledow panie z SGH, to radze sobie porownac skutecznosc realizacji celow
          inflacyjnych z innym gospodarakmi krajow grupy wyszechradzkiej, nasz NBP wypada
          w tym najslabiej i to pomimo, ze tamte gospodarki sa mniejsze, wiec bardziej
          narazone na szoki zewnetrzne. To jest tym bardziej szokujace co sie dzieje w
          NBP, ze przecietnie trafniejsza jest srednia prognoz ekonomistow z sektora
          bankowego, czy bankow zagranicznych niz nieszczesne prognozy NBP. I jakos nie
          przeszkadza w tym ubostwo danych, moze nawet pomaga, bo NBP ma zapewne wiecej
          danych i wiecej ludzi do tego, wiec ta ocena NBP pod rzadami Hanki i Leszka pod
          wzgledem profesjonalnym wyglada dosc marnie. Tam po prostu potrzeba prezesa,
          ktorego pojmowanie ekonomii nie bedzie na poziomie podrecznikow do makro z lat
          60-tych, tylko bardziej wspolczesnych. Co do ocen pomyslow PO i "swiatlych rad"
          prezesa NBP jaka polityke powinien prowadzic rzad radze zajrzec do opracowania
          OECD na temat reform podatkowych na Slowacji. Bardzo ciekawa lektura na temat
          skutecznosci slynnego podatku liniowego. Polecam
          www.olis.oecd.org/olis/2005doc.nsf/linkto/ECO-WKP(2005)35
        • Gość: przerażony Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:40
          Owszem, mówi się.
          Jak należy rozumieć taką sekwencję zdań:
          "Kandydat PiS na prezydenta oświadczył w tym tygodniu, że jeśli wygra wybory,
          to nie zgłosi kandydatury Balcerowicza na drugą kadencję prezesa NBP. "
          a potem:
          "Dodał, że bank centralny powinien odpowiadać, oprócz inflacji, także za wzrost
          gospodarczy." ?
          Wygląda na to, że Szanowny Kandydat znalazł jednego z winnych kłopotów.
          Według niego jest to dotychczasowy prezes, któremu do tej pory była tylko
          inflacja w głowie a nie rozwój gospodarczy.
          PIENIĄDZ TO NIE WIRTUALNA ZABAWKA.
          JEŻELI KTOŚ NIE WIDZI ŚCISŁEGO ZWIĄZKU MIĘDZY ROZWOJEM GOSPODARCZYM
          I STABILNYM PIENIĄDZEM TO SZKODA FORUM (BO ZA MAŁO W NIM MIEJSCA) NA TAKĄ
          DYSKUJSJĘ.
          Osobną kwestią jest ocena skuteczności działalności NBP w ramach ustawy.
          Pamiętajmy jednak, że to my sygnujemy rękami naszych posłów te ustawy.
    • Gość: anka Re: Balcerowicz skrytykował pomysł Kaczyńskiego IP: *.igo.wroc.pl 21.10.05, 09:24
      A ja mam taką propozycję - moze zamiast stanowiska wicemarszałka, Kaczyński
      zaproponuje Lepperowi stanowisko prezesa NBP? A do Rady Polityki Pieniężnej
      weszłyby np. panie Beger, Hojarska... Lepper dodrukowałby trochę pieniedzy,
      zlikwidował biedę... :)
      • Gość: Piersi Prosze nie wmawiajcie wszytskim, ze alternatywa IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 09:33
        dla Balcerowicza jest Lepper, ani Kaczor tego nie powiedzial, ani nie jest to
        prawda. To tak jakby mowic, ze wszytsko co nie jest biale jest czarne. To
        prostackie i uraga logice, jesli uczyliscie sie jej kiedykolwiek.
        • Gość: beholder Re: Prosze nie wmawiajcie wszytskim, ze alternaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 09:46
          Ale tu nikt nikomu nie urąga. Tylko że niewielu jest w Polsce dobrych
          finansistów, którzy mogliby zastąpić Balcerowicza. A hasło "Balcerowicz musi
          odejść" powtarzane jest od paru lat przez Leppera jak mantra. A teraz żeby
          przypodobać się Lepkowi także kaczki podjęły ten ton. MIało być po wyborach
          lepiej, ale będzie tragedia.
          • Gość: Piersi Tylko teza, ze Balcerowicz jest dobrym finansista IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 09:57
            jest delikatnie mowiac kontrowersyjna. Juz nie chce mi sie przekonywac was, bo
            za dlugo by to trawalo, ze ekonomia Balcerowicza jest ekonomia studenta
            pierwszego roku (czy chcielibyscie, zeby uczyl was ktos kto ukonczyl pierwszy
            rok medycyny?). Wystaczy poszperac na stronie banku swiatowego, tam sa dokumenty
            z wystapien Balcerowicza i krytyka jakie sa poddane jego swiatle wywody przez
            ludzi z najlepszych brytyjkich i ameryknskich uczelni. "Profesjonalizm" tego
            faceta zostal wykreowany w Polsce przez dziennikarzy, ktorzy maja mizerne
            pojecie o wspolczesnej ekonomii i trzeba po prostu troche dobrej woli, pracy i
            dostepu do internetu, zeby zobaczyv jak wyglada wsploczesna ekonomia, z ekonomia
            Balcerowicza i innych gazetowych "gwiazdor" ma to niewiele wspolnego
            • yaddo Mylisz się. Oto zagraniczne nagrody Balcerowicza. 21.10.05, 13:47
              W roku 1992 został, jako pierwszy przedstawiciel Europy Środkowo-Wschodniej,
              wyróżniony prestiżową nagrodą Ludwika Erharda. W październiku 1998 roku otrzymał
              nagrodę "Minister Finansów roku 1998" przyznaną przez brytyjski miesięcznik
              finansowy "Euromoney", a w styczniu 1999 r. - nagrodę dla najwybitniejszego
              Europejczyka w 1998 r.
              - "Transatlantic Leadership Award" przyznaną przez Instytut Europejski w
              Waszyngtonie. W 1999 r. otrzymał również Nagrodę Środkowoeuropejską (Central
              European Award) dla najlepszego ministra finansów 1998 r. W roku 2001 został
              wyróżniony, przyznawaną po raz pierwszy, Nagrodą Friedricha Augusta von Hayeka;
              w tym samym roku otrzymał nagrodę im. Carla Bertelsmanna za wybitne osiągnięcia
              w dziedzinie transformacji gospodarczej w Polsce a w 2002 r. nagrodę Fundacji
              Fasela za zasługi dla społecznej gospodarki rynkowej. W styczniu 2004 r.
              prestiżowy brytyjski miesięcznik "The Banker" przyznał Leszkowi Balcerowiczowi
              tytuł bankiera roku w kategorii banków centralnych Europy; w październiku
              wyróżniony został nagrodą Emerging Markets Awards dla najlepszego prezesa banku
              centralnego w Europie Środkowowschodniej.

A przy okazji podaj jakiś link z zagraniczną krytyką Balcerowicza.
              • Gość: Piersi Prosze bardzo krytyka Lesia na konferencji WB IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 16:16
                info.worldbank.org/etools/docs/voddocs/328/955/nuti.ppt
            • Gość: daag Re: Tylko teza, ze Balcerowicz jest dobrym finans IP: 213.17.224.* 21.10.05, 16:00
              miejsca jest pod dostatkiem wiec chetnie zapoznam sie z twoimi argumentami
              podwazajacymi wiedze l.balcerowicza. pamietej, ze balcerowicz dorobil sie
              tytulu profesora, z wyroznieniem ukonczyl sgpis, uzyskal tytul mba w stanach,
              odbyl staze naukowe na uczelniach w anglii czy niemczech a do tego wyklada w
              osrodkach akademickich calego swiata (uznanie jego wiedzy przez srodowiska
              miedzynarodowe to nie tylko doktoraty honoris causa ale i wiele nagrod i
              tytulow jakie otrzymal). stad twierdzenie, ze ma on podejscie do spraw polityki
              monetarnej na poziomie studenta I roku jest z gruntu smieszne.
              nie slyszalem dotad o krytyce balcerowicza przez autorytety ekonomiczne (no
              chyba, ze "ekspertow" z partii chlopskich i innych wszelkiej masci populistow
              znad wisly). transformacja tak duzej gospodarki jaka jest polska gospodarka z
              systemu nakazowo-rozdzielczego na gospodarke rynkowa byla bodaj pierwszym tego
              typu procesem. bank swiatowy moze i mogl miec swoje wizje i koncepcje takiego
              procesu ale jestem przekonany, ze zaden szanujacy sie autorytet nie podwazylby
              dokonan balcerowicza nie majac jasno i empirycznie udowodnionej alternatywnej
              drogi przeobrazen systemowych.
              a co do dzisiejszych czasow. nbp ma jasno okreslone zadania - trzymac w ryzach
              inflacje i wywiazuje sie z tego wzorowo. prosze pamietac, ze wzrost gospodarczy
              to pochodna dobrze prowadzonej polityki gospodarczej. a w jej ramach funkcja
              polityki monetarnej ogranicza sie w najwiekszym uproszczeniu do postawienia do
              dyspozycji rzadu stabilnego pieniadza.
              • Gość: Piersi Nie ma to jak odrobinka demagogi IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 16:52
                info.worldbank.org/etools/docs/voddocs/328/955/nuti.ppt
                To pare slow o LEszka dokonaniach z poczatku lat 90 w wykonaniu faceta, ktory
                wtedydoradzal polskiemu rzadowi i jest profesrowm w LBS (jak masz czas to
                poszukaj rankingow uczelni i zobacz gdzie jest SGH, a gdzie London Business
                School, zebys mial dobry punkt odniesienia. Nagrody mediow, hmmm az nie che mi
                sie komentowac, ale mozna przesledzic postawe mediow w sprawie kryzysu
                koreanskiego w 1997 roku zachwyt dla MFW i krtyka azjatyckiego sposobu
                prowadzenia biznesu, dzis po tym jak MFW parokrotnie uderzyl sie w piersi zmiana
                optyki, no owszem byly nieprawidlowosci w azjatyckich gospodarkach, ale w sumie
                okazalo sie, ze akcja MFW przyniosla wicej szkody niz pozytku i liczenie sie z
                glosem lokalnych wladz powinno w kazdym nastepnym taki wypadku byc proiorytetem.
                Co do tytulow SGH, to hmmm ja znam tylko jedna osobe z jednej polskij uczelni
                ekonomicznej, ktorej artykul znalazl sie na tzw liscie filadelfijskiej, i
                macierzysta uczelnia tego faceta jest AE Krakow (ja jestem z wawki i nie ma z
                nia nic wspolnego, wiec zarzuty o lokalne sympatie sa nie na miejscu), kto wie
                co to za dziwo lista filadelfijska bedzie wiedzial jaka ocene wystawia to
                polskim uczelniom ekonomicznym i 95% ich profesury. Co do "wielkim finansita
                byl" to przytocze slowa z wywiadu Leszka jakiego udzieli na poczatku
                prezesowania w NBP "zamierzam walczyc z szokami podazowymi", kto wie co to szok
                w ekonomii, a szczegolnie szok podazowy ten wie, ze taka wypowiedz swiadczy o
                skrajnej ignorancji (szok to zjawisko egzogeniczne w modelu i nie da sie z nim
                walczyc, mozna co najwyzej z wtornymi efektami i to nie bylo przejezyczenie). Co
                do sukcesow NBP, ten bank w swojej karierze, ani za Hanki ani za LEszka ani razu
                nie trafil w cel inflacyjny, zawsze bylo przestrzelenie, albo niedostrzelenie.
                To sie oczyuwsicie zdaraz, ze wzgledu na m.in ww. szoki, ale z tego trzeba sie
                umiec sensownie wytlumaczyc z tym tez Leszek ma problem, no ale jak ktos nie
                odroznia zmiany cen od inflacji to czego tu oczekiwac. Zreszta nawet porownanie
                skutecznosci NBP z innymi bankami centralnymi krajow grupy wyszehradzkiej wypada
                marnie najgorsza trafnosc prgnoz i realizacji celow. Nie wierzysz to sprawdz,
                jest internet sa dane, wystaczy miec do tego elementarne pojecie o statystyce.
                Ja juz nie wspomne o takichrzeczach jak teoria bankructwa i jej uwzglednienie w
                polityce pienieznej; branie pod uwage sacrified cost - ekonomia to taka nauka,
                gdzie licza sie straty i zyski i niska inflacja w dlugim okresie jest
                niezaprzeczalna wartosci, ale jesli kosztem jej osigniecie jest nadmierne
                stlumienie popytu to skora za wyprawke sie nie oplaci; jak - to jeszcze w
                czasach minfin - przykalskiwanie prywatyzacji monopoli dla uzyskania wyzszych
                wpywow budzetowych, nieco wyzszy zysk dla ministerstwa, ogromen straty dla
                gospodarki, tu klania sie przypadek TPSA (wiesz ze rozmowa z Polski do niemiec
                kosztuje trzy i pol raza tyle co w druga strone, a rynek niemiecki jest tylko
                nieco bardziej zliberalizowany niz poslki, to wciaz nie jest ameryka) - i na
                szczescie nieudana prywatyzacja - przypadek PZU. Czy to jest obraz, ktory
                zacheca do wybrania goscia na kolejna kadencje?? Nie sadze. JAk okazalo sie, ze
                Volcker w USA, delikatnie mowiac ma slabe wyczucie gospodarki to Regan pozegnal
                sie z nim bardzo szybko, polowy kadencji nie odbebnil i powolano Greenspana i
                ani swiat ani USA tego nie zaluja.
        • Gość: anka Re: Prosze nie wmawiajcie wszytskim, ze alternaty IP: *.igo.wroc.pl 21.10.05, 09:47
          skoro zarówno Kaczyński, jak i Lepper domagają się odejścia Balcerowicza, to
          widocznie mają koncepcję zarządzania NBP. Wiec dlaczego alternatywą dla
          Balcerowicza nie może być Lepper? Teraz wszystko jest mozliwe, niech tylko
          Kaczyński dorwie sie do władzy.... :) Egzotyczne koalicje, handel stanowiskami -
          przecież Lepper, Giertych itp tylko na to czekają.... Fajnie będzie, już sie
          nie mogę doczekać.... :)
          • Gość: Piersi Skoro wszytsko jest mozliwe to czemu dla Ciebie IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 09:58
            wszystko jest Lepper, wszytsko z wyjatkiem Balcerowicza, skor Twoj swiat skalada
            sie tylko z nich dwoch to zazdroszcze "szerokich" horyzontow myslowych
            • Gość: liberalizm1 Do ślepych krytyków Balcerowicza IP: 217.153.180.* 21.10.05, 10:39
              Zastanawiałem się czy to pisać bo niektórzy ludzie zabierają głos w sprawach,
              których po prostu nie rozumieją. Trochę znam się na ekonomii bo ją studiowałem
              i razi mnie niewiedza krytyków Balcerowicza. Co może zrobić ktoś kto choć
              trochę zna się na ekonomii? Przekonać nieuświadomionych, że pomysł aby bank
              centralny był odpowiedzialny za wzrost jest pozbawiony sensu. To
              oczywiście "dupokrytka" Kaczorów. Oni będa rozwalać gospodarkę socjalizmem
              mnożąc wydatki rządowe a za deficyt, od którego w dużej mierze zależy wzrost
              gospodarczy, odpowie i tak Balcerowicz. Niezła strategia. Kto nie rozumie tak
              oczywistych rzeczy niech poczyta podręcznik do ekonomi pana Nasiłowskiego - to
              wystarczy.
              • Gość: Cezar Re: Do ślepych krytyków Balcerowicza IP: 195.144.130.* 21.10.05, 11:30
                Nasilowski z I roku SGH to troche za malo. Studiowalem na SGH, lecz nie
                zamierzam twierdzic, ze znam sie na ekonomii. Ekonomia w kazdym kraju jest
                inna
                • Gość: Plusk Po co taka finezyjna dyskusja o Balcerowiczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:49
                  Jest słaby , tragicznie słaby.
                  Konkrety? Proszę przykłąd jeden z wielu możliwych.
                  Balcerowicz członek rządu i Minister Finansów, pierwsze lata 90-te.
                  Osdetki ustawowe (tzw za zwłokę) były niższe niż odetki kredytowe. Cqały kraj
                  nie płacił. Prawie nikt nikomu nie płacił a zadłużone firmy wpadały w pułapki
                  kredytowe i bankructwa gdyż Balcerek nie wpadł na to iż nie może się opłacać
                  nie płacić kontrahentowi. Musiałby mieć wiedzę i inteligencję aby na to wpaść.
              • Gość: Piersi Pan Nasilowski sie nadaje na smietni nie do naucza IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.05, 16:10
                nia. Daj sie koles zoperowac facetowi swiezo po studiach jak sie czujesz taki
                ekspert od ekonomii, bo studiowales. Po prostu nie rozsmieszaj mnie, w USA FED
                ma w zadaniach wspieranie wzrostu ijakos to tej gospodarce nie szkodzi.
    • krzych.korab Re:Nie Kaczyńskiego a Lewicy i Leppera. 21.10.05, 11:10
      Pamiętacie jak śmiano się z Leppera i drwiono "Balcerowicz musi odejść"
    • rach_ciach __________________Balcerowicz jest niezastąpiony!? 21.10.05, 11:27
      • Gość: kris Co mowi konstytucja o roli NBP IP: 80.246.106.* 21.10.05, 11:40
        "Art. 227.
        1. Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank Polski. Przysługuje mu
        wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki
        pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza."
        A nie za rozwoj gospodarczy.. Od tego jest teraz pan Marcinkiewicz.
    • Gość: stefan z ciemnogro Re: Balcerowicz,Rotszyld bankrutow,Kloss finansow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:39
      Balcerowicz moze jest kiepski,ale jest z Polski(L.Walesa).Lubie sluchac i
      podziwiam tego goscia,ktory z pewnoscia szwajcarskiego bankiera lub oszusta ze
      stadionu X-lecia wciska ludziom ciemnote.Nie ma wiedzy bankowca,prawdopodobnie
      nie ma zielonego pojecia o ksiegowosci,ale ma zdolnosci aktorskie i zapewne nie
      źle zagralby kpt Klossa.
      • brattt1 Polski populizm.... 21.10.05, 14:03
        Balcerowicz Balcerowiczem....ale Kaczor chce wywrocic wszystko do gory
        nogami....najgorsze ze nie ma o tym zielonego pojecia i rzuca hasla
        populistyczne, zeby Ci co tez nie maja pojecia uznali ze sie wezmie za
        wszystkich i ma racje...Tylko dla Polski to jest tragedia...Kaczor musi
        odejsc...!!!
        • Gość: eedek Re: Polski populizm.... IP: 195.136.109.* 21.10.05, 17:01
          Kaczor po prostu chce władzy za wszelką cenę. Nic więcej.
    • Gość: Plusk Re: Balcerowicz jest cienias i przereklamowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 12:46

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka