Gość: Emigrantka IP: *.dialin.buffalo.edu 09.10.02, 02:30 Tak tez bedzie ! I niech sie to stanie jak najszybciej - bo gospodarka amerykanska ma teraz inne problemy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: beata Re: USA: Bush otworzy porty IP: *.uni-duisburg.de 09.10.02, 10:38 no to moze zniesmy prawo do strajku. Strajk jest ostateczna metoda w walce o prawa pracownikow, zeby byl skuteczny musi bolec pracodawcow. Prezydent moze sie wnieszyc, namawiac do porozumienia, podpowiadac, radzic - ale zakazanie strajku to juz jednostronne staniecie po stronie pracodawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryniu Re: USA: Bush otworzy porty IP: 213.17.244.* 09.10.02, 12:05 Mi, jako polskiemu eksporterowi jest bardzo na rękę, że Azjaci nie są w stanie choć chwilowo zalewać amerykańskiego rynku swoimi wyrobami, ale obiektywnie patrząc, to nie jest próba negocjacji warunków płacowych, tylko bandycki szantaż. O ile wiem, w Stanach Zjednoczonych jest wolny rynek, również pracy, więc komu się nie podobają warunki płacowe, może sobie znaleźć pracę gdzie indziej. Związki zawodowe i tak mają w USA silną pozycję, a w przypadku tych strajków akurat próbują powstrzymać restrukturyzację i unowocześnienie portów dla zachowania większej ilości miejsc pracy, w dodatku dążąc do tej pracy podrożenia. Z ich punktu widzenia najlepiej by było w ogóle zakazać używania maszyn - niech dokerzy sami noszą wszystko na plecach, wtedy potrzeba będzie duuuużo pracowników i należało im będzie duuuużo płacić za tak ciężką pracę. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubek Re: USA: Bush otworzy porty IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.44.* 09.10.02, 12:55 Gość portalu: beata napisał(a): > no to moze zniesmy prawo do strajku. > > Strajk jest ostateczna metoda w walce o prawa pracownikow, zeby > byl skuteczny musi bolec pracodawcow. > > Prezydent moze sie wnieszyc, namawiac do porozumienia, > podpowiadac, radzic - ale zakazanie strajku to juz jednostronne > staniecie po stronie pracodawcow. Informacja, którą komentuesz jest niepełna. Prezydent nie ma zamiaru zakazać prawa do strajku. Wręcz przeciwnie - zamierza zmusić pracodawców do przyjęcia zwolnionych prze lokaut pracowników spowrotem do pracy. Przynajmniej ja tak zrozumiałem. Odpowiedz Link Zgłoś
naivetactic Re: USA: Bush otworzy porty 09.10.02, 23:58 tak, najczesciej okazuje sie po latach, ze za tymi zwiazkami stoi mafia. to jest pewnikiem jakas sprawa kryminalna. Odpowiedz Link Zgłoś