gorbibanki 12.12.06, 11:16 Ja nie pękam bo właśnie zaczyna się obiecane ELDORADO :) www.idg.pl/artykuly/53506.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaamarekaaa Re: TALEX - next generation 12.12.06, 13:11 oho- zaczyna się coś dziać- szacunek dla Ciebie Gorbi :) - czasmi zaglądam sobie na to forum i zawsze Cie podziwiałem - ten upór , ogrom nadziei - no cóż - powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
groochal Re: TALEX - next generation 12.12.06, 15:27 gratulacje dla gorbiego za cierpliwość !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 12.12.06, 15:47 To to jeszcze nic :) Co się w maju będzie działo :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 12.12.06, 15:51 Gorbi ,realizujemy nasze marzenia -pamiętasz? :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
mcdollar Re: TALEX - next generation 12.12.06, 15:59 niech będzie i ja delikatnie z Wami... i jescze jeden pakiet, poprawka, Gorbi to za twój upór :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: TALEX - next generation 12.12.06, 16:01 No nareszcie cos sie na tym dziadostwie dzieje. Chyba jest w końcu szansa, że sytuacja tego papieru się zmieni na lepsze. Na wykresie długoterminowym dzisiaj widać radykalną poprawę. Może ta spółka nadrobi przynajmniej część zaległości ? Gorbi, mam nadzieję, że w końcu doczekasz się dnia swojego tryumfu (oby to nie był tylko jeden z tych pików w górę, z których talex chyba słynie). Co niestety nie zmienia całej sytuacji - podczas gdy talex miesiącami (jeśli nie latami) gnił w miejscu lub spadał cały rynek szedł w górę. A z marzeniami proponuje poczekać - one sie spełnia dopiero jak akcje zostana - sprzedane - na razie to papierowa radość. Ale O.K. - na dzis ważne jest to, że spółka drgnęła (a nawet więcej). Zawsze to poprawia humor. Zdołowany inwestor to smutny obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: TALEX - next generation 12.12.06, 16:05 Aha, Gorbi, na fali euforii uważaj teraz z kontraktami (często tak jest, że jak coś się udaje to myślimy, że juz wszystko się uda). Proponuję ewentualną grę podjąć dopiero po piątku. I nie więcej niż 1 - 2 szt. (jak masz jeszcze ten depozyt). Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 12.12.06, 16:10 TALEX i kontrakty miały mnie chyba nauczyć pokory :) Talex trzymam już od 10 miesięcy i w końcu ruszył :) A na kontraktach przerąbałem Ojcu 30% w 2 dni :( Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: TALEX - next generation 12.12.06, 16:19 Cóż, nauka kosztuje. Nie będę Ci pierniczył jak to robić (tu próbował wiele razy Citro) ale przynajmniej rób to na właściwą skalę, np. 1 kontrakt (jeśli w ogóle). Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: TALEX - next generation 12.12.06, 20:53 Gorbi, historia lubi się powtarzać. Jeszcze tylko 10 miesięcy i zaczniesz zarabiać na kontraktach. Poza tym, czym się martwisz ? Przecież to ojciec stracił, nie Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
mcdollar Re: TALEX - next generation 12.12.06, 16:05 zwłaszcza taki...a co do marazmu, Talex to chyba jeden z rekordzistów oporu przed wzrostem Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Gorbi. 12.12.06, 17:50 Towarzyszu Gorbi. Ja się ze swojej umowy wywiązałem. Mam nadzieję że jesteś zadowaolony. Przecież mówiłem, że to dobra spółka, jest;-) No teraz czekamy na ZWAŁĘ na wig20:-) - tak to przyjajmniej zapowiadałeś. Mam prośbę: postaraj się by była przed 15grudnia, bo oprócz talexa mam też kilka opcyjek krzyczących zamias mama "in the money"... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Gorbi. 12.12.06, 18:07 Witam. Dzisiaj byłem cały dzień w biurze i miałem dostęp do Reutersa.Pooglądałem sobie dosyć dokładnie ten Twój Talex i jak na razie to dopiero pierwsza jaskółka.Przy poziomie 14/15 siedzi cała masa takich jak Ty i czeka z worem akcji.Dochodzi jeszcze luka którą trzeba zakryć.Coś tam się dzieje,tylko te obroty mizerne. Może zrobią nową emisję :-) wiesz jak to działa na dzieci hossy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Gorbi. 12.12.06, 18:44 Zastanawia mnie ta duża doza sceptycyzmu ,niedowierzania ,ostrożności ,drobnych kpin (Gorbi)i to wszystko z "ust" poważnych analityków patrzących na akcje Talexu jak na jakieś ścierwo. A przecież widzimy wszyscy ,że rośnie (kilkadziesiat %). Nie rozumiem dlaczego tyle komentarzy "na okoŁo" zamiast konkretnych dziaŁań (?). Przecież tu idzie o kasę ,a nie filozofię.:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Gorbi. 12.12.06, 19:33 Bo, patrząc na to sie dzieje od kilku lat na rynku, to Talex nic nie pokazał - był to jedna z bardzo niewielu spółek, które spadały. Teraz nawet jak pójdzie w górę 100 - 200% to wciąż na tle rynku będzie to nic. To faktycznie jest takie ścierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Gorbi. 12.12.06, 19:56 ale milo wrocic z roboty i zobaczyc taka niespodzianke, szczegolnie po tak dlugim okresie wyczekiwania...oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Stamia 12.12.06, 22:20 Stamia,to nie są żadne kpiny - żle to odbierasz. To jest normalna zwykła chłodna analiza i nic innego.Papier ma wyrażny opór między 14 a 15 zł i jak go złamie przy jakiś godziwych obrotach to będzie druga jaskółka. Ja nie patrze nigdy na akcje jak to napisałaś "ścierwo". Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Amigo 13.12.06, 08:22 Po tej akcji z PKO BP i absolutnym oderwaniem od fundamentów nie mogę Ci teraz tego obiecać (WIG 20). To już nie ekonomia to emocje. Za to TALEX będzie pruł do przodu ale to sam już wiesz :) P.S. Będzie taki dzień w lutym, że WIG 20 momentalnie powróci do fundamentów. Zrób analizę i zastanów się jaki to będzie dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Amigo 13.12.06, 11:22 Gorbi, w mojej analizie wychodzi 29 luty. Masz podobne odczucia ? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Amigo 13.12.06, 12:47 spirala funduszowa się zapętliła. Była szansa po komunikacie fed.-przepadła. Nie sądzę by dane o sprzedaży coś zmieniły: słabe dane o sprzedaży to mniejsza predja inflacyjna i większa szansa na szybsze obniżki stóp... dobre dane o sprzedaży to młym na retailersów i na nastrój ogólny. Musiały by być katastrofalne by coś drgnęło. Nie za bardzo widać cokolwiek co by mogło zapowiadać zwałę - z psychologicznego punktu widzenia. Symptomy które ja zauważam(te poniżej) dość długo będą docierać do ogółu i znajdą swoje odbicie dopiero w przyszłym roku. WAŻNE STWIERDZENIE (moim zdaniem ważne - bo moje:-) DZISIEJSZE RYNKI WOLĄ DYSKONTOWAĆ PRZESZŁOŚĆ NIŻ MYŚLEĆ O PRZYSZŁOŚCI. co widzę? usa - ciężar deficytu, housingu,presję inflacyjna której nie jest w stanie złagodzić tańsza ropa. co widzę PL - narastające rozwarstwienie dochodów - polaryzację która łagodzona jest wyłącznie przez eksport siły roboczej. Wielcy zarabiają coraz więcej kosztem małych. Mali się cieszą bo tańsze chińskie artykuły rekompensują im częściowo pauperyzację - kosztem zadłużenia przyszłych pokoleń. Jednak konsumpcja rozwija się wolniej niż pkb - ta faktyczna a nie oddawana przez krzywą statystykę. Niedługo będziemy borykać się z problemem podwyżek dla emerytów - bardzo im wzrostły koszty (jedzenie; leki; ogrzewanie; opłaty) i w przyszłym roku jeszcze bardziej wzrosną. Armia głodnych emerytów stworzy presję na cały rynek (pracy, konsumpcji, pomocy socjalnej) Obniżanie podatków dotyka głównie upper class a cały koszt ponoszą middle i niźsi.(paliwa, bilety, czynsze, żywność). Owszem tanieją auta i telewizory plazmowe - więc inflacja spada... Do czasu i tylko na papierze. To system naczyń połączonych. Nie da się ciągnąć gospodarki tak dużego kraju samym eksportem, mając konkurencję w azji. Mimo gigantycznych dopłat z unii rząd nadal się zadłuża w walutach obcych i pcha kurs złotówki w górę. Gów.. a nie dopłaty unijne. One odpowiadają tylko za część presji na złotówkę. Za chwilę przyjdzie to spłacać. Ta chwila nadejdzie w momencie gdy gospodarka światowa kichnie. Oni kichną a my wylądujemy na intensywnej terapii z kiepskimi rokowaniami. Już teraz to co zbudowało "dobrobyt" ostatnich 10 lat kuleje - małe i średnie firmy. Niektóre sobie radzą (głównie kantując państwo) - więszość nie za bardzo. Zarzynają je coraz wyższe podatki (głównie pośrednie) i parapodatki. Ten problem nie dotyczy koncernów nastawionych na wydojenie rynku do cna - one się przeniosą gdzie indziej (skoncentrują rozwój) jak będzie gorzej szło. MiŚie muszą zostać - nie mają możliwośći przeniesienia się. Niestety rozwój kraju przyporządkowany jest bierzącym celom politycznym a nie perspektywom ekonomicznym. Cała historia świata dowodzi, że tego typu "układy" kończą się źle. DOKŁADNEJ DATY JEDNAK NIKT NIE JEST W STANIE OKREŚLIĆ. Jak na razie mamy "wspaniałe" dane statystyczne. Ale ze statystyką jest tak że można nią manipulować tak by pasowało do wyliczeń. Przykładem choćby poziom deficytu a dopłaty do zus. Kolejnym przykładem jest propaganda dopłat unijnych ("wielkiego struminia pieniędzy" haha) które otrzymuje Polska z unii. Tyle tylko że nikt nie wspomina że płacimy składkę na rzecz budżetu unii.... i owszem jesteśmy beneficjentem netto (otrzymujemy więcej iż wpłacamy) ale różnica nie jest taka duża jak to się trąbi na pierwszych stronach gazet) Śmieszne jest to że informacja jaka jest faktyczna pomoc unii dla Polkski jest niesamowicie trudna do znalezienia. TRzeba się wczytywać w dokumenty... komu by się chciało. Jak mówią że jest dobrze to pewnie jest... Jednak wiele osób się zastanawia dlaczego skoro jest tak dobrze to im jest tak źle. Prędzej czy później będzie to miało przełożenie na giełdę. Już teraz strumień wpłat do funduszy pomniejsza konsumpcję. Normalny element cyklu gospodarczego. Przyjdzie odwrócenie cyklu i się okarze że wylądujemy niżej niż rześmy zaczynali... - ?? mam ja dzisiaj humorek, co?? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Co się okaŻe i gdzie Żeśmy zaczynali 13.12.06, 13:29 Żeby być dobrze zrozumianym: hossa trwa głównie w umysłach. Dane wskazują na stabilizację a nawet na stagnację. Wielki rozwój trwa w Azji – kosztem reszty świata. Globalnie świat się rozwija, ale nie tak by oczekiwana stopa zwrotu była średnio dwucyfrowa. W krótkim terminie zarabia się głównie na nastrojach i postrzeganiu wartości. Dopiero w długim terminie wychodzi szydło z WOKA. W pięciu smakach: inflacja; recesja; kryzys; bessa, dewaluacja. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Co się okaŻe i gdzie Żeśmy zaczynali 13.12.06, 13:33 Załóż Amigo jakiś osobny wątek bo mi ludzi od Talexu odstraszasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: Co się okaŻe i gdzie Żeśmy zaczynali 13.12.06, 13:36 na dzień dzisiejszy chciwość wygrywa ze strachem, ale porównując sytuaje np. przed majem z dzisiejszą to strach jest obecny... Wydaje sie, że wszyscy czekają , żeby zatwierdzic enterem poszło . Do tego czasu może sie uda coś jeszcze zarobić a ja bede tym pierwszym , któremu sie uda... Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Od hiperboli głowa boli 13.12.06, 11:54 brawo - kupie sobie jak spadnie do 12. Długoterminowo będzie ok' Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: Od hiperboli głowa boli 13.12.06, 12:35 Do tego czasu możesz nauczyć się jakiegoś języka obcego.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Od hiperboli głowa boli 13.12.06, 13:03 Aż boję się pomyśleć co będzie w maju :) Nie ma już tych co stali bo wcześniej umoczyli :) Akcje są w nowych rękach i tych co wierzyli w sukces :) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Od hiperboli głowa boli 13.12.06, 13:56 Przecież ja was nie krytykuję , -sam chciałem wejść w okolicach 11,20 ale kurs mi normalnie odjechał... Czy mam teraz kupować ? Uwazam że firma bedzie jeszcze do wzięcia w dobrej dla mnie cenie. Atrakcyjna powoli staje się dla mnie cena żurawi ( jeszcze trochę ) i foty uważnier obserwuję... Citro ma zapisane w zeszycie : - nigdy nie kupuj w hiperboli (To jest mądra uwaga ). W swoim zeszycie dodatkowo mam zapisane ; ,, nie kupuj tylko pod trend krótkoterminowy - jeśli się pomylisz to zarobisz na trendzie długoterminowym" W ten sposób kupił Talex Gorbi ( pomylił sie krótkoterminowo , lecz zarabia na trendzie średnioterminowym -na razie) GRATULACJE Ja nie jestem filantropem i nie chcę chcę sponsorować waszej hiperboli Atrakcyjna dla mnie będzie cena dopiero około 12 zeta. Pozdrawiam i życzę Dużych Zysków Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 13.12.06, 19:43 Gorbi ,przyznaj się ,sprzedaŁeś i jutro bedziesz próbowaŁ dokupić .:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 14.12.06, 08:45 Ja ??? Ja cały czas dokupuję :) Mój kredyt giełdowy rośnie automatycznie gdy wzrasta wartość porfela i automatycznie mam nową kasę na zakupy :) Odpowiedz Link Zgłoś
aaamarekaaa Re: TALEX - next generation 13.12.06, 21:22 Gorbi od jutra będzie zaglądać tu nieco rzadziej - będzie miał inne zadania do wykonania - dostał ciepłą posadkę w Talexie ;) - m.in bedzie zarządzał Public Realation :) pozdrawiam - życzę dalszych sukcesów :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 14.12.06, 08:46 No co Ty :) Tylko PR :) Ja od początku chciałem być jednym z Prezesów :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 14.12.06, 08:19 Takie tam uzupełnienie wiedzy o Talexie dla ostudzenia głów.:) bip.szczecin.uw.gov.pl/bip/files/45F337A623994B3C8DB6ABAF02C27EEB/Informacja_o_wyborze_najkorzystniejszej_oferty.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 14.12.06, 08:50 No wiesz co Stamia !!! Sprzedałeś i żałujesz to teraz dywersję robisz !!! Zauważ,że to nie wchodzą indywidualni. Talex w dżungli PRZEWARTOŚCIOWANYCH spółek był jedną z ostatnich NIEDOWARTOŚCIOWANYCH. Przy takim napływie do funduszy MSP w końcu musiały one zacząć inwestować w spółkę z taką przyszłością i takim wskaźnikiem C/WK. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 14.12.06, 14:56 Długoterminowa linia oporu (od czerwca 2005) trendu wzrostowego kształtuje się na poziomie 23 zł. Jeżeli fundusze nie zechcą przyśpieszyć tak jak przez ostatnie 2 dni to zgodnie z planem do sierpnia 2007 osiągniemy poziom 22 zł. Później w zależności od dynamiki przebicia lini trendu (lub nie) przedstawię kolejną porcję prognoz długoterminowych. P.S. Ja się wcale nie pogniewam jak fundusze zrobią mnie w konia i przebiją 23 zł do końca tego roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: TALEX - next generation 14.12.06, 15:03 Gorbi, czy w swoich prognozach zakładasz też ewentualność, wiem że beznadziejnie głupią i nieoprawdopodobna, powrotu kursu do ok 10 zł ? Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Gorbi 14.12.06, 18:54 MiaŁeś rację,sprzedaŁem,ale odkupiŁem i nie wiem czy nie za wcześnie. Informacja ,która zamieściŁem rynek już dawno zdyskontowaŁ,chociaż chciaŁem trochę sobie pomóc nie zaprzeczę. Nie jestem pewien co będzie jutro ,ale moge prawie zagwarantować kurs na poziomie 15.80 ,jeśli obroty utrzymaja sie na podobnym poziomie jak dziś. Przyznaję ,że trochę zarobilem ,ale to nie koniec mam większy apetyt jak Ty zresztą. Martwi mnie ogólna sytuacja na rynku.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Gorbi 15.12.06, 08:33 Napisałem o tej długoterminowej lini oporu (23 zł) bo ludzie którzy wierzą w spółkę i chcą zarobić, dopiero przy tym poziomie powinni zastanawiać się co dalej. Do ceny 20 zł można spokojnie dokupywać o ile ktoś ma jeszcze jakieś wolne środki :) P.S. Talex powinien cały czas mniej więcej kosztować tyle co TETA. Przed tymi majowymi (2006) wynikami Talex i TETA szły mniej więcej równo a później Talex pozostał niedowartośćiowany. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Gorbi 15.12.06, 10:16 przykro mi to mówic ,ale interesuje mnie cena poniżej 12 zeta ( może i to za duzo).Ale Gorbi nie martw się zarobisz , ale mam obawy że to będzie trwało ciut dłużej niż myślisz. Pozdrawiam --------------------------------------------------------www.e-kabaret.pl/biblioteka/docs/ziobro.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 15.12.06, 14:36 Negocjowane są ostatnie rozbieżności w umowach na udostępnianie nowego DATA CENTER. Jak tylko uaktualni się informacja na temat nowego DATA CENTER na stronie internetowej TALEXu będzie to oficjalnym sygnałem o zakończeniu rozmów. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 15.12.06, 14:59 Gorbi,jak miałeś do wyboru,między Teta,a Talexem to trzeba było mnie czytać. Zawsze pisałem,że Wrocławskie spółki górą i tak będzie jeszcze długo:-)) Mam nadzieje,że wybaczysz mi lokalny patriotyzm :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 15.12.06, 15:14 Ależ ja się nie gniewam :) Szkoda tylko, że nie wiesz, że TALEX w połowie też jest spółką wrocławską (po przejęciu ZACHODNICH SYSTEMÓW TELEINFORMATYCZNYCH) www.talex.pl/prasa/oNas/computerworld/compw20040212 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 15.12.06, 15:22 No aż tak głęboko w tym nie siedzę.Zawsze go kojarzyłem z Poznaniem,ale jak Ty tak piszesz to znaczy że coś w tym jest.Jak jeszcze przeniosą siedzibę do Wrocławia,to kupuję w ciemno :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:01 Chociaż są we Wrocławiu to ich nie widać z uwagi na historyczne resentymenty. Pyry nie jest trwione we Wrocku . Dlatego trudno im bedzie na tej ziemi cokolwiek ugrać na zamówieniach publicznych.:) Dzisiaj była niezła jazda ,lubimy to nieprawdaż? Co do Talexu ,to wydaje się,że wzrost jest przesądzony nawet w przyszłym tygodniu.Złoty trzyma się mocno i nic nie wskazuje na rychłą zmianę kursu. Rynek pewnie odregauje w poniedzialek. Warto kupić już dziś ,bo jeśli nie Talex to co? Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:07 Jak to co !! Dzisiaj rynek dał takie możliwości - krew się lała na średniakach. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:10 Nawet dzisiaj się resorty dogadały i będzie jedno okienko otwierania firmy w Urzędach Skarbowych :) A co do PRZEWARTOSCIOWANYCH spółek z MIDWIGu i WIRRu to dzisiaj był pokaz co się będzie działo już w lutym po publikacji raportów za IV kwartał. Talex jako jedna z ostatnich NIEDOWARTOŚCIOWANYCH spółek skorzysta na tym podwójnie i to już teraz. Fundusze MSP będą się chciały pochwalić wynikami na koniec roku a jednocześnie bezpiecznie zainwestować a nie w balon. A od stycznia będzie dalsze windowanie kursu Talexu żeby pochwalić sie super wynikami na koniec stycznia. Mam nadzieję, że już tak pozostanie do maja 2008 kiedy obiecałem, że wychodzę z inwestycji :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:17 Ale ja się myliłem co do USA :) Dolar pokazuje, że jednak w Stanach nadal będzie silna hossa a więc u nas też :) Na takiej fali optymizmu TALEX sięgnie tych 23 zł na lini oporu już niedługo :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia do Zawodowiec4 15.12.06, 16:35 Jesli dobrze pamietam ,to już jestes po zakupie( 13 zł). To może wyjśnisz mi ,skąd tyle niewiary w Talex? :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: do Zawodowiec4 15.12.06, 16:42 Nie, nie kupiłem. Za szybko mi odjechał - właśnie robiłem sobie obiad a tu sie zrobiło 15 zł a nawet więcej. A tak na poważnie to zainwestowałem w tym czasie w co innego i na talex juz nie starczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:32 Gorbi,znowu zaczynasz mi podnosić ciśnienie:) Po jakiego Ty sie bawisz w jakąś wróżkę,co z tego masz?? zarabiasz na tym??Patrz na rynek,na opory wsparcia,oceniaj ryzyko kupuj,sprzedawaj.A jak jesteś pewny wzrostów na Talexie,to zostaw go w spokoju,a najlepiej oglądaj go raz na tydzień.Człowieku kiedyś odwiozą Cie na leczenie jak tak będziesz co drugi dzień zmieniał zdanie.15 grudnia miała być zwała wg.Ciebie jeszcze parę dni temu - dzisiaj już widzisz wzrosty! Ile ja ci to bede razy pisał. OCENIAJ RYNEK NA CHŁODNO,BEZ EMOCJI dobrze na tym wyjdziesz!! Może jestem czasami ostry,ale ja Ci naprawdę dobrze życzę i nie tylko Tobie,tylko Ty musisz sam zacząć pracować nad sobą,bo inaczej na dłuższą metę przegrasz,nawet jak zarobisz na Talexie,czego Ci dalej serdecznie życzę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: TALEX - next generation 15.12.06, 16:55 - dojdzie 30 i więcej ,ale to bedzie trwało z 2-3 lata.... ------------------------------------------------------www.e-kabaret.pl/biblioteka/docs/ziobro.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 18.12.06, 12:12 Nurtuje mnie pewna myśl. Jeżeli w ciągu 5 dni właściciela zmienia ponad 25% akcji będących w wolnym obrocie to czy może to być zwykła spekulacja czy ktoś wie więcej od innych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 18.12.06, 12:19 Jak ktoś handluje sam ze sobą , to włąściciel się nie zmienia .:) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 18.12.06, 12:34 Mimo wszystko jestem optymistą.Na dogrywce ,tuż przed końcem sesji w pamiętny dzień szczytowania sprzedalem na górce (16.50 zł) 4 kilo .To nie może być spekuła.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 18.12.06, 12:37 Ty się nie śmiej bo zmieniło właściciela 200000 akcji a próg 5% to 150000 więc nikt sam ze sobą nie handlował bo nikt nawet nie przekracza progu 5%. Ewidentnie zakupy były robione pod przetarg w MF. Oferta została otwarta w czwartek o godz 12:30. Ale dlaczego nie ma żadnych istotnych ruchów w jedną lub drugą stronę skoro ktoś już wie. Przecież na Talexie nikt by w ciemno nie ryzykował wchodzenia za 1,5 mln ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mufafa Re: TALEX - next generation 18.12.06, 13:06 Nie sledziłem tak dokładnie wolumenu ale te 200 tys to chyba jednak nie padło no chyba ze liczysz podwójnie jak wartość. Dodam ze jak tlx leciał po wynikach za 1q to też spore pakieciki latały. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 18.12.06, 13:16 Tak, tak :) Z rozpędu policzyłem tak jak wartość :) Jeżeli to był tylko zbieg okoliczności, że akcje mocno rosły tuż przed rozstrzygnięciem przetargu w MF to znam inną przynę wzrostów :) Rozstrzygnięty został przetarg na budowę SISII czyli systemu informatycznego na granicach według układu z Schengen. Wygrał go HP a Talex będzie pewno jednym z największych podwykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 20.12.06, 13:04 Czekałem aby opinia była wyważona. Według mnie Talex jest już w silnych rękach, które szykują się do nastepnego skoku gdy sytuacja zewnętrzna będzie sprzyjająca. A oto opinia specjalisty: biznes.interia.pl/news?inf=846974&source=rss Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 20.12.06, 13:10 Gorbi ja też zakupiłem mały pakiecik 1k i czekam cierpliwie.Kupiłem kierując się tylko techniką i jak pójdzie nie po mojej myśli,to wywalam bez zastanowienia.Stopa nie ustawiam,bo to mało płynny papier,ale zamknięcie na 11zł przy 1,5mln obrotów,powie mi - żegnaj Talex Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 20.12.06, 13:33 Nasza waluta dzisiaj wskazuje na bardzo silne wejście do nas zagranicy więc atmosfera powinna być korzystna. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: TALEX - next generation 20.12.06, 13:50 Gorbi, czy ty jesteś wciąż tak cienki i naiwny czy tylko udajesz. Te twoje posty są niesamowite. Jakby świat był tak prosty jak wynika z twoich przemyśleń to wszyscy byliby milionerami. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 20.12.06, 13:55 Grobi,jeszcze musisz uzwzglednic spadek kursu z uwagi na tzw. zabieg z "odroczeniem podatku" . Ja mały pakiecik przed koncem wyrzucę,aby odkupić już w nowym roku. Jak zbierasz dalej ,to na pewno kupisz jeszcze niżej niż dzisiaj.:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 20.12.06, 14:12 Stamia czy Ty poważny jesteś ??? Jeżeli jesteś na Talexie do przodu to właśnie przetrzymanie akcji pozwoli Ci na przesunięcie podatku na następny rok. Podatku się nie płaci dopóki się nie sprzeda akcji. Wywala to się stratne akcje a nie te na których zarobiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 20.12.06, 14:54 Nie czytasz uważnie moich postów.Przecież mowiłem ,że sprzedałem na górce i część odkupiłem po 15,10 (srednio).Teraz( w koncu roku) wywalę po niższej cenie (strata obniży zysk 2006 ) ,aby odkupic juz w nowym roku.Capito? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 20.12.06, 15:05 Oj Stamia. Sam mogłeś poczekać na niższą cenę i dokupić a nie dokupujesz za wcześnie a później wywalasz. Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 20.12.06, 15:16 Gorbi,ten co kupił 2 akcje Talexu po 14.40 zł co on nam chce zakomunikować? Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 20.12.06, 15:20 To był falstart -zlecenia na 120 szt.:) Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: TALEX - next generation 20.12.06, 14:53 Chyba gorbi sie ucieszył , że i Ty masz jego firmę , ale on bedzie miał jeszcze długo a u Ciebie zostanie zarobek... P.S. Cześć walca pościłem gdy nie radził sobie z przebiciem 600, pozostałe zostawiłem , bo traktowałem tą inwestycje od początku długoterminowe ... nie podoba mi się jednak sytuacja na całym rynku a zysk zrealizowany zawsze cieszy ... Kolejna sprawa mój stop w głowie na tym poziomie sie uaktywnił...fajna społka ale 100 % zysku z okazji śiwąt ucieszy... Mysle ,ze tak dużo wiecej osób postrzega sytuacje jaka teraz zapanowała... Bo Ci co kupili teraz bedzie im szkoda sprzedac a pozostali zrealizują zyski... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: TALEX - next generation 20.12.06, 15:13 Coś Ci napisze o inwestycji długoterminowej wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Będzie przejęcie. 20.12.06, 15:08 Ale jaja !!! 02 NFI robi emisję akcji w celu przejęcia spółki IT !!! Niewiele tych spółek zostało :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 11:42 Mam !!! Znalazłem !!! Znalazłem bezpośredni powód tych wielkich zakupów Talexu. Wiem, że kierują mną w tej chwili ogromne emocje ale raczej nie mogę się mylić. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73503,3804962.html Chodzi wyłącznie o ten fragment: Przy handlowym centrum powstaje równocześnie 13-piętrowy budynek biurowy, przeznaczony wyłącznie na potrzeby inwestora. Na powierzchni blisko 8 tys. mkw. będzie pracować około tysiąca osób, głównie pracowników grupy GetinHolding. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 12:08 Gorbi nie wiem kto robi informatykę w tym budynku.Mogę się dowiedzieć,to chyba nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 12:11 Dzięki :) I nie zapomnij od razu na gwiazdkę kupić pareset tysięcy akcji Talexu :) To tak, żeby w końcu Talex i Teta szły równo :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 12:39 Za dużo by było zbiegów okoliczności gdyby to była nieprawda. A jak jeszcze Talex robi całkowite okablowanie całego centrum handlowego systemy zabezpieczeń to mamy kosmos. 209.85.135.104/search? q=cache:kxWIKJFHNvYJ:www.money.pl/gielda/profile/komunikat/GETIN,GTN,komunikaty% 3Bgieldowe,getin%3Bholding%3Bsa%3Binformacja% 3Bzarzadu,79784.html+talex+Arkady+wroc%C5%82awskie&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1 209.85.135.104/search? q=cache:l2e3H9E9JWoJ:www.money.pl/gielda/profile/komunikat/GETIN,GTN,komunikaty, gieldowe,86324.html+talex+Arkady+wroc%C5%82awskie&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=2 W tym drugim chodzi o Pana Remigiusza Balińskiego który to wszystko łączy w jedną całość. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 12:44 Może te adresy będą chodzić. www.money.pl/gielda/profile/komunikat/GETIN,GTN,komunikaty;gieldowe,getin;holding;sa;informacja;zarzadu,79784.html www.money.pl/gielda/profile/komunikat/GETIN,GTN,komunikaty,gieldowe,86324.html Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:03 Trochę Cię zasmucę>> Wykonawcą okablowania jest Simens.Znam również podwykonawców,ale to juz nie ma tu znaczenia:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:06 Dzięki. Ale nadal w takim razie pozostaje niewytłumaczone kto kupował za ponad 1,5 mln zł i z jakiej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:09 Chociaż, przecież mi chodziło o 1000 w pełni wyposażonych stanowisk komputerowych z profesjonalnym komputerowym okablowaniem, serwerownie i ze 100 serwerów baz danych i wogóle cała sieć komputerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:25 Jak się dowiem to Ci napisze.Na teraz okablowanie robi Siemens,a kto będzie wyposażał to w sprzęt? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:12 A w sumie Talex współpracuje z Siemensem bo chodzi o ten Fujitstu Siemens Computers. www.talex.pl/partnerzy/ Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 12:58 gorbi, kupiłabym sobie dziś trochę talexa ale go nie ma w notowaniach ! co jest ? skąd mam wiedzieć po ile dziś stoi ? zlikwidowali firmę ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:01 CHA CHA CHA !!! Ale dowcip !!! Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:16 no patrzę na stooq.com/notowania/?kat=g2 i naprawdę nie ma talexa rozumiem że nikt nie sprzedaje tak perspektywicznej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:19 Bo ja dopiero godzinę temu wpadłem na ten trop z Wrocławiem więc ludzie sprawdzają moje rewelacje. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka102 Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 16:55 no wreszczie się pokazał na koniec dnia ale widzę że wraca na stare pozycje w kierunku 9 zł eeetam, nie kupuję dzisiaj bo jeszcze będzie tańszy no i najgorsze że nie zawsze ( jak dzisiaj ) jest w obrocie zniknie, nie go, a jak się pojawi to tylko po to by oznajmić 8% zjazdu:) Odpowiedz Link Zgłoś
mufafa Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:14 Coś podobnego talex robił kilka lat temu w poznaniu dla bzwbk więc to moze działac na plus jeżeli bedzie startował do tego zlecenia ale czy faktycznie sie na to złapie? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Eureka, Eureka, Eureka !!! 21.12.06, 13:18 Już się musiał załapać, bo nie licząc debiutu, ostatnie obroty na Talexie są drugimi w historii dziennymi największymi obrotami. Ktoś w środę 13 grudnia tak przypanikował, że go ktoś ubiegnie, że całą kasę wydał na zamknięciu niezależnie od ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 21.12.06, 15:36 A wiecie, że w I kwartale Bank BZWBK będzie musiał uaktualnić licencje Microsoft za pośrednictwem Talexu na ponad 5000 komputerów za kilka milionów złotych bo właśnie mija 5 lat od zawarcia umowy i instalacji oprogramowania w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
mufafa Re: TALEX - next generation 21.12.06, 15:42 Ciekawe czy to podlega pod serwis czy nie jezeli tak to by nam sporo wyjaśniło jeżeli chodzi o niedawna zmiane umowy a raczej zmiane kwoty na jaka opiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 21.12.06, 15:48 Raczej nie podlega. Nie jestem informatykiem ale wiem, że licencja nie jest dana raz na zawsze i opragramowanie nie jest sprzętem więc nie dotyczy go zwykła umowa serwisowa. Zresztą Talex będzie tylko pośrednikiem (zyskownym) bo licencja należy do Microsoftu więc nie może byc zapisana w umowach ramowych międzi bankiem a Talexem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 22.12.06, 23:11 Życzę wszystkim wesołych Świąt i dopóki spadki nie będą na milionowych obrotach tak długo będzie znaczyło, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 03.01.07, 08:42 Witajcie w nowym, przełomowym dla Talexu roku 2007 :) Zrobiłem sobie dłuższą przerwę bo wiedziałem, że do końca 2006 nie wydarzy się już nic niespodziewanego :) Za to 2007 a zwłaszcza Styczeń będzie obfitował w taką ilość informacji o Talexie, że nawet najstarsi górale tego nie pamietają :) Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: TALEX - next generation 03.01.07, 21:06 dobrze ze wrociles bo juz myslalem ze ta gra na kontraktach Cie wykonczyla. Rowniez najlepszego w Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 04.01.07, 10:21 Informacje ze wszystkich stron potwierdzają, że nadchodzą tłuste lata dla Talexu :) euro.bankier.pl/news/article.html?article_id=1528805&type_id=1&display=1+2+4&priority=1-20&order=priority Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 04.01.07, 10:25 Aha. No i jeżeli chodzi o BZWBK to jeżeli prasa publikuje już strategię banku na ten rok to Talex właśnie podpisuje umowę na informatyzację tych placówek :) Odpowiedz Link Zgłoś
alunia156 Re: TALEX - next generation 04.01.07, 11:21 Szkoda że po obrotach na papierze tego nie widać.W ogóle to Talex ma bardzo małą płynność jak myślisz gorbi z czego to wynika? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 04.01.07, 11:27 Ano z tego, że Talex informuje tylko o oficjalnych już umowach :) Ale dla mnie to zaleta bo nie mydlą ludziom niepotrzebnie oczu szumnymi dywagacjami tylko stwierdzają fakty dokonane :) A poza tym dla mnie jest lepiej gdy kursy nagle rosną dopiero po oficjalnych informacjach bo ja to wszystko umiem przewidzieć wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
stamia Re: TALEX - next generation 04.01.07, 12:34 Napięcie rośnie ,wkrótce wyniki wstępne za 2006r. Gorbi ,ile Talex musi urosnąć w 2007,żebyś mógł kupić wymarzony apartament? Niestety ,mieszkania jeszcze pójdą w góre,miejmy nadzieję,że da sie za zyski z Talexu wynająć chociaż kawalerke na rok :) P.s. Policzyłes realne straty z tytułu odroczenia oczekiwanych korzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: TALEX - next generation 04.01.07, 13:02 Cześć :) Założę nowy wątek bo na te powyżej 100 ludzie nie lubią zaglądać :) A co do finansów to pamiętaj, że ja akcje Talexu mam za normalne rynkowe kredyty które mi od roku stukają takimi odsetkami... . Wchodząc w Talex po 13,55 zakładałem stopę zwrotu na poziomie 300%. Będę się tego trzymał, aż do maja 2008 (kupuję wtedy to mieszkanie). Jeżeli do tego czasu będzie więcej to na pewno się nie pogniewam :) A gdzie będą wyniki wstępne za 2006 ??? Oni zawsze publikują dopiero oficjalne. Zresztą przecież rozmawialiśmy, że 2006 skończy się tak sobie. Ale w sumie przekonywałeś mnie, że Twój OZI twierdzi, że IV kwartał będzie bardzo, bardzo dużym pozytywnym zaskoczeniem dla rynku :) Dla mnie w sumie dane za 2006 nie mają już żadnego znaczenia :) 2006 liczy się już tylko jako niska baza porównawcza :) Czytałeś jaki ruch będzie w 2007 na rynku placówek bankowych więc Ciebie powinny też już tylko interesować wyniki za 2007 rok :) Odpowiedz Link Zgłoś