block_buster 11.01.06, 03:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Iza Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 03:33 No to Ledworowski z Rabo działa, a układy górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie rozumiem??? Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.bph.pl 11.01.06, 10:12 Niech ktos mi powied dlaczego polska Gazeta popiera zagranicznych inwestorow plujac na rzad ktory probuje zachamowac transfer pieniedzy z polskiego systemy bankowego i ochronic ludzi przed bezrobociem i monopolem? Kto zna odpowiedz????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczak a co kryje sie za BPH,czy wiecie o tych komuchach? IP: 218.14.88.* 11.01.06, 11:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek I bardzo dobrze! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:21 Znacjonalizować jeszcze TP SA łącznie z Orange, bo 90 mln. rocznie wypływa za granicę za... prawo do wykorzystywania słowa "Orange" przez dawną Ideę. Trzeba być durnym, żeby sprzedawać kurę znoszącą złote jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:57 może chodzi o rozsądek: KE zatwierdziła fuzję, a Polska jest niby przeciw. rząd powołuje się na zapisy, na których raczej nie wygra (fuzja to nie kupowanie tylko łączenie)... i na dodatek okazuje się, że przy łaczeniu pbk z bph mimo zapisu problemu nie było. a 20% rynku? a ile ma teraz pko bp? czy to taka wielka różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.bph.pl 11.01.06, 16:11 naprawdę jesteś taki spaczony, czy tylko dzisiaj masz słabszy dzień? przecież włosi tylko w Polsce chcą zwolnić ludzi (tak naprawdę chodzi o 9 tys. osób) w austrii i w niemczech siedzą cichutko jak trusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.54.19.14.telsat.wroc.pl 11.01.06, 17:20 I cóż w tym wielkiego? Po fuzji WBK z BZ również nastąpiły zwolnienia. To naturalne, że gdy można obciąć koszty to się je tnie. Prosty przykład: Gdybyś miał fabryczke z 4 stanowiskami to zatrudniłbyś 6 osób? Wątpię. Dlaczego wątpię? Dlatego, że musiałbyś tym ludziom zapłacić swoimi (czyli właściceila) pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jado Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:30 Mądre słowa , Es. Ale niestety nie każdy chce ich słuchać czy też rozumować w podobnie prosty i logiczny sposób. Wielu woli papkę wypichconą przez zawodowych mącicieli mózgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Na wlasne oczy widzialem IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:42 Jak w jednym banku - 80% kapitalu kontrolowane przez zagraniczny bank - przez poltora roku rzadzil taki wiceprezesina od ciecia kosztow (najlepszy przyjaciel szefa miedzynarodowej grupy, wybitny specjalista z bradzo znanej formy konsultingowej), zwalnial restrukuryzowal, sprzedawal. Sprzedawal nieruchomosci miedzy spolkami grupy, w ramach tej restrikturyzacji. Tych transakcji jakos dziwnie duzo bylo, znaczy ta sama nieruchomosc przez poltora roku miala trzech wlascicieli - wszystko spolki z grupy i wszystko z uzasadnionych ekonomicznie i zmiana struktury powodow. Kase bral taka, ze Kottowi sie tak nie snila. A na koniec okazalo sie, ze te wszystkie deale na nieruchomosciach spolka zony tego Pana oblugiwala. I ta ksobie mysle, ze jak mam wybierac to chyba wole jak walizaka z ta forsa w Polsce zostnie. Nawet jak taki jeden z drugim wydoja panstwowa firme (oczywiscie wolalbym, zeby nie). to i tak na koniec za pol tego kupia nieruchomosci w Warszawie, a nie na Malediwach. Tak to widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do nie rozumiem Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:10 Kup sobie książkę Ekonomia socjalizmu / Ekonomia polityczna socjalizmu (chociaż teraz tego chyba już nie da się kupić ;może trzeba skorzystać z którejś biblioteki) i wtedy zrozumiesz to co w ekonomii robi PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:49 Niestety z przykrością stwierdzam, że zaiste GW nie reprezentuje mojego punktu widzenia, nie reprezentuje moich interesów, a głoszone w niej treści są w znacznej większości sprzeczne z moimi poglądami i doświadczeniem. A jest to tym bardziej dla mnie przykre, ponieważ jestem czytelnikiem GW od pierwszego numeru. Niestety od ponad roku zaprzestałem kupowania papierowego wydania, a tylko przeglądam wiadomości w portalu internetowym GW. Tak samo parę miesięcy temu zaprzestałem słuchania radia TOK FM. Niby nic, ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
malecpachfin Re: Bitwa rządu o bank z Włochami 11.01.06, 14:37 moze dlatego ze rzad stara sie zlamac zasady wolnego rynku. ( a tak na marginesie "zagraniczni inwestorzy" sawlascicielami wszystkich bankow S.A. w Polsce poz 1,2 i kazdy z tych bankow(oddzialy macierzyste) jest wiekszy od calego polskiego sektora bankowego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x To nie jest polska gazeta to po pierwsze... IP: *.crowley.pl 11.01.06, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 A wszystkiemu winne HGW IP: 217.153.19.* 11.01.06, 07:11 A wszystkiemu jest winna niefortunna prezes NBP, Hanna Gronkiewicz-Waltz, która sfalandyzaowała cztery banki regionalne, przyłączając je do Pekao SA i potem śmiesznie tanio sprzedała UniCredito, co zresztą zostało docenione, bo w zamian dostała posadę w EBOiR. Teraz nasze ukochane HGW robi za gwiazdę PO. PS, czy pani HGW ma jeszcze swoje ulubione paputki z pomponami, w których śmigała po korytarzach NBP prezesem będąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba55 Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 07:16 Wiecie co, po przeczytaniu tego artykułu włosy stanęły mi dęba.! Który bank w Polsce jest całkowicie polski ? Czyżby komuchom udało się wszystko sprzedać za grosze? A dużą kasę wziąść do kieszeni? Mam nadzieję że w PISie jest na tyle dużo dobrych i bardzo dobrych prawników, że dadzą sobie radę z tym co zostawiło po sobie SLD i Millerek. I że w starciu prawnym nie ulegną Brukseli. Przecież tu chodzi o kluczowe sprawy Polski. Bruksela odpieprz się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoś Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 07:33 ponad 70% rynku jest w rękach "obcych". W niemczech jakieś 5% :) a Włosi jeden kejsik sprzedaży już mają, musieli w ramach tej fuzji wycofać się chyba w Chorwacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Re: Bitwa rządu o bank z Włochami 11.01.06, 07:34 Gość portalu: baba55 napisał(a): > Mam nadzieję że w PISie jest na tyle > dużo dobrych i bardzo dobrych prawników, że dadzą sobie radę z tym co > zostawiło po sobie SLD i Millerek. I że w starciu prawnym nie ulegną > Brukseli. Przecież tu chodzi o kluczowe sprawy Polski. Bruksela odpieprz się! Nie wiem czy jesteś w stanie przyjąć wiedzę że to ekipy postsolidarnościowe prywatyzowały banki. Z wspomnianą wyżej Hanną Gronkiewicz-Waltz i conajmniej kontrowersyjnym Balcerowiczem. Nie wspomnę już o potęgowaniu przewału przy prywatyzacji PZU przez BG i Eureko. Ten przewał nadzorował rząd AWS a dla ochrony stworzono CBŚ (z unią rodzinną Rapacki d-ca CBŚ Rapacka prezes BG). Stawiam euro przeciwko kasztanom że podstawowym zadaniem nowego urzędu Kamińskiego (Mariusza zresztą) będzie rozmycie tej afery. Tak by nikt nie poniósł kary za zagarnięte pieniądze z twoich i moich ubezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Zapomniałeś o Wąsaczu IP: 217.153.19.* 11.01.06, 07:53 Do inteligentnych i uczciwych inaczej zapomniałeś dopisać specjalistę od naturalnych metod regulacji poczęć, Emila Wąsacza (obecnie prezes Stalexportu), który zablokował fuzje BRE z Handlowym i w efekcie kontrolę nad Handlowym przejęło Citi. O przewale z wypłatą dywidendy po sprzedaży akcji Polkomtela przez Stalexport nie będę wspominał, po to takie małe miki. Formalnie prezesem Stalexportu był wtedy Harhala, ale wiadomo że za sznurki ciągnął Wąsacz. Jeżeli chodzi o rwactwo i TKM to chłopaki z SLD mogliby się dużo nauczyć od pogrobowców AWS. A baba 55 ma taki rozumek, jak nick, i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 08:21 Babo55. Jeśli nawet myślisz tak, jak napisałaś, to chciałbym, żebyś przyjęła do wiadomości to co napisali moi przedmówcy. SLD powinno się było od Kaczorów i spółki nauczyć, jak się prywatyzowało i szarpało kasę na początku lat 90. Potem była chwila spokoju i AWS zabrał się ponownie za "prywatyzację", z której nic nie wynikło poza kłopotami i nawarzonym "piwem" (Eureko/PZU na praykład) za które my wszyscy płacimy. A może tak pamiętasz choćby jedną sprawę karną chłopców z PC czy AWS za Telegraf chociażby? Przecież to te same nazwiska, które dzisiaj tworzą PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do baby Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.orangeschool.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:49 Do garów babo a nie do ekonomii albo polityki. Jakim komuchom ;przecież min. Kaczmarek był krytykowany za wstrzymywanie procesów prywatyzacyjnych . W dodatku własność państwowa to jest właśnie komunizm w czystej formie. Co do cen sprzedaży : jest to problem . Właściwa wycena nigdy nie jest rzeczą łatwą. Problemy te jednak można rozwiązać poprzez prywatyzację na GPW. Jeżeli były jakieś przekręty to od tego jest prokuratura i sądy. Jeżeli masz na ten temat jakąś wiedzę to należy to zgłosić do wymienionyco organów . Do garów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.06, 21:19 SAdze ze wszystkich ktorzy zrobili jakies swinstwo Polsce ,okradli ja a tym samym nas wszystkich powinno sie po kolei wsadzac do pierdla .Nalezy przyjac uchwale w Sejmie o przejmowaniu majatkow szybko przepisywanych na dzieci , zony czy rodzine.W sprawie Wlochow postepowac szybko i bezpardonowo. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Bitwa rządu o bank z Włochami 11.01.06, 19:37 Bredzisz. Na tej zasadzia mamy "dobre polskie" PKP, drogi itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Re: Bitwa rządu o bank z Włochami IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 19:47 O czym Ty mowisz. To jest nieporownywalne. Ja jestem nie przeciw prywtyzacji, a za zwiekszeniem konkurencji. A ten sposob zostanie zmniejszona. Te banki sa juz w zagranicznych rekach. Problem jest koncetracji, kwestia udzialow zagranicznych jest juz za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
petar A gdzie w tym wszystkim klient? 11.01.06, 09:42 Chciałbym tak z innej beczki o pewnym aspekcie tej sprawy, o którym się nie mówi. Jak ta fuzja skonczy się dla klientów? Śmiem twierdzić, że nie najlepiej. Mozna się domyslać, że taki wielki moloch traktowałby klientów nie najlepiej; brak konkurencji robiłby swoje... Poza tym pozycję dominującą maja mieć Włosi, a tak się składa, że byłem klientem pekao za czasów unicredico. Długo to nie trwało, bo doswiadczenia mam ogólnie rzecz biorąc średnie. Teraz jestem klientem bph i mimo paru grzeszków, nie narzekam na ten bank. Po ewentualnej fuzji wyniosę sie z pekao-bph błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: A gdzie w tym wszystkim klient? IP: *.orangeschool.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:59 A skąd wiesz ,że po fuzji będzie gorzej? Ja mam wręcz odwrotne zdanie. Obserwuję konsolidację instytucji finansowych na świecie i widzę w tym same kirzyści. Nasze banki to karły z mikroskopijnymi aktywami. Kto np Jest w stanie pożyczyć PKNowi 10 mld złotych? po konsolidacji sektora bankowego prędzej byłoby to możliwe. Ponadto połączenie obniża koszty funkcjonowania (efekty synergii , redukcja etatów itp) co daje dodatkowe korzyści zarówno dla klientów jak i udziałowców. Na koniec: państwowa grupa bankowa -ok , zagraniczna fuzja- be. Tak się odradza socjalizm ( pierwsze stadium komunizmu).Jeżeli i tego mało to propozycja: przenieś się do PKOBP a zobaczysz różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
petar Re: A gdzie w tym wszystkim klient? 11.01.06, 10:18 Na pko bp mnie nie namówisz :-) Nie analizowałem ogólnych mozliwości banku po fuzji do, jak np. wskazałeś, udzielania wielkich kredytów konsorcyjnych. Nie analizuję też sposobu sprzedaży banku podmiotom zagranicznym. Mam tylko obawy z punktu widzenia klienta indywidualnego. Nic mi nie przyjdzie z obniżki kosztów funkcjonowania, jeśli będę źle obsługiwany. A z moich doświadczeń klienta zarówno pekao jak i bph oraz z doświadczenia z pracy w banku wynika, ze wolałbym bph w niezmienionym składzie niż nowy bank przypominający pekao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzech0 Re: A gdzie w tym wszystkim klient? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 10:22 O zmianach dla klientów po fuzji możemy gdybać. Ale wystarczy porównać koszty prowadzenia podstawowego rachunku firmowego w PEKAO SA (35 Zł) i BPH (15 zł). Przypuszczam, że po połączeniu koszty byłyby bliższe tym wyższym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do grzech0 Re: A gdzie w tym wszystkim klient? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:19 To co piszesz świadczy o Twoim lenistwie umysłowym. Trzeba trochę poszperać i wybrać coś dla siebie , kolego. Ja podstawowe konta mam w Lukasie i mBanku , rachunek inwestorski zaś w BOŚ. Za prowadzenie każdego z nich płacę miesięcznie Ozł. Odpowiedz Link Zgłoś
malecpachfin Re: A gdzie w tym wszystkim klient? 11.01.06, 14:47 Gość portalu: Do grzech0 napisał(a): > To co piszesz świadczy o Twoim lenistwie umysłowym. Trzeba trochę poszperać i > wybrać coś dla siebie , kolego. Ja podstawowe konta mam w Lukasie i mBanku , > rachunek inwestorski zaś w BOŚ. Za prowadzenie każdego z nich płacę miesięcznie > > Ozł. i takie same masz zyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do grzech0 Re: A gdzie w tym wszystkim klient? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:33 Ja nie pisałem o zyskach lecz o kosztach prowadzenia rachanków. Ponadto nie było to do GrzechO . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 A ja miałem rachunek w PBKS IP: 217.153.19.* 11.01.06, 10:00 I to był całkiem przyzwoity bank, do czasuprzymusowej konsolidacji. Teraz mam dwa rachunki w grupie BRE - jeden w MultiBanku, drugi w mBanku i z czystym sumieniem mogę Ci je polecić. W Pekeao SA został mi tylko rachunek inwestycyjny, ale ponieważ mam otwarte długie pozycje, na razie nie opłaca się mi go zamknąć. Zresztą CDM ostatnio się chyba poprawił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: A gdzie w tym wszystkim klient? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:26 A co to jest klient? Pytanie pomocnicze: kogo to obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJA Poza tym IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:09 Wystarczy spojrzec na Hiszpanie, nie oddali Santandera, nie pozwolili go rozwalic na krajowym rynku. Bank skorzytstal z tej szansy i zarobil kase w ameryce poludniowej i dzis jest liczacym sie graczem w Europie. Wszyscy madrale zobaczcie jaka jest jakosc obslugi klienta detalicznego w Europie. Banki zagraniczne do piet naszym nie dorastaja w tym sektorze. PKO ma szanse podobnie jak Santadner dzis kosic klientow w pewnych niszowych uslugach w calej europie. Tylko nie mozna dac go zajechac, ani przejac, tylko wymienic buca Podsidle na rozsadny zarzad i troche pomoc. I na pewno sie oplaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kormoran Re: Poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:27 To o czym piszesz jest niemożliwe. Jak pokazały dotychczasowe doświadczenia ,zarządy oraz rady nadzorcze spółek państwowych w naszym kraju były zawsze obsadzane przez swojaków ,niekoniecznie kompetentnych. Same spółki służyły zaś niejednokrotnie do finansowania różnych dziwnych rzeczy z polecenia polityków (PKN czy KGHM to tylko niektóre przykłady). Czy teraz miałoby się to zmienić? A niby dlaczego? Karuzela stanowisk już się rozpoczęła na co zwróciła uwage nawet LPR ( wszak w samych radach nadzorczych spółek należących do Skarbu Państwa jest do wzięcia ok. 2mld. zł w skali roku z tytułu wynagrodzeń. to ładny grosz i po to się idzie po władzę .Jedyna recepta na te rzeczy to naprawdę mądra i apolityczna prywatyzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnouJa To chyba nie pracowales w prywatnym banku IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:30 Wiesz jaka jest roznica? Tu ida do kolegow politykow, a tam do kolegow menadzerow. I mam tu na mysli nie wynagrodzenia, z zwykle zlodziejstwo. Choc i wynagrodzenia wziawszy pod uwage wyniki sa co najmniej kontrowersyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kormoran Re: To chyba nie pracowales w prywatnym banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:38 To nie tak. Firma prywatna rządzi się sama. Jak pójdzie żle to sobie padnie. Majątek państwowy zaś to majątek nas wszystkich . W związku z tym ja osobiście nie mam ochoty aby jakiś bubek zarzadzał (było nie było min moim majątkiem ) w sposób karygodny lub finansował tym majątkiem jakieś polityczne wydumki swoich kolesi partyjnych. Uważam ,że lepiej taki majątek sprzedać (uczciwie , po godziwej cenie). Wszak własność prywatna jest podstawą kapitalizmu. Kapitalizm państwowy to socjalizm a tzeciej drogi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Otoz sie kotku mylisz IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:54 Bo jak PAn ponury zniwiarz przyjdzie wywalic Panie w kapciac z oddzialow, po to, zeby pokryc ukradzione z prywatnego banku pieniadza to z czyich podatkow zasilki tym Paniom placic bedziemy, jego czy Twoich??? Jak taki Pan doi firme a kasy (spojzmy na takie TP SA i oplate za znaczek), to kto traci? panstwo czyli Ty, bo ta oplata to koszt w firmie, to jest wyprowadzanie kapitalu za pomoca cen transferowych, bez podatku i przy okazji kosztem pozostalych czesto krajowych udzialowcow, czyli w ten czy inny sposob Ciebie. Jak spojrzysz na takia merdż BPH i PKO SA to skutki sa mniej wiecej taki. W spolce matce zwalniac trudniej, zaraz awantura w gazetach, pracownicy sie buntuja, a i klienci krzywo paytrza na takie firmy, wierz mi siedze tu i widze. My jako polscy obywatele zaplacimy kilka razy. Placac wyzsze ceny, o ile nie bardz dotknie to depozytow, bo tu konkurencja jest wieksza - nie ma efektu lokalnego monopolu, to dotknie to kredytow. Druga droga to utrata miejsc pracy, a to oznacza wyzsze podatki na zasilki i przedtym nie uciekniesz, bo zawsze znajdzie sie Lepper gotow reprezentowac biednych i pokrzywdzonych, byle bylo ich dosc duzo. I wreszcie gorsza dostepnosc kapitalu, szczegolnie boli to w okresie recesji, bo wtedy banki globalne pozyczaja tam gdzie nie ma takiego ryzyka. Recesja sie poglebia. W Niemczch, zeby temu zaradzic jest wiele bankow, ktorych wlascicielami sa lokalne samorzady, w stanach ustawodawswto nakazujace czesc depozytow inwestowac loklanie, a w Polsce nie ma nic i jest jeszcze zgoda czesci elit na bezsensownie prowadzona prywatyzacje. Najpier trzeba miec dobre regulacje, bo bez tego rynek sam z siebie nie zapewni konkurencji, tak to jest na bazarze, gdzie jest tysiac budek, ale nie w dobie globalnych korporacji, ktore maja interes w kasowaniu konkurencji, bo renta monopolowa jest zawsze wyzsza, to sa podtsawy mikroekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kormoran Re: Otoz sie kotku mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:08 Tak , masz rację . Lepiej wszystko znacjonalizować . Tylko mały problem-dopiero z takiego systemu wychodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Re: Otoz sie kotku mylisz IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 19:43 To obejrzyj sie wokol Siebie spojrz po Europie jak wyglada struktua wlasnosciowa sektorza bankowego. Ile jes t w rekach Panstwa ilejest niezlaezny isntytucji, aile wielkich sieci. Wiesz ja juz kredyt za dom splacilem, jak chcesz prosze bardzo mozesz glosowac za merdzami, to Ty za to najwiecej zaplacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_pacynka Juz widze ten sukces:bank dla piss a odszkodowanie 11.01.06, 10:15 z pieniedzy podatnikow dla unicredito i innych firm. Kaczory i pacynka odtrabia wielki sukces bo udalo sie zachowac miejsca pracy itp. o kosztach juz nie wspomna bo i po co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nate BRAWO PiS!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cpe.unwired.net.au 11.01.06, 10:59 Pis jest pierwszy rzad ktory naprawde dba o interesach polski! To jest pierwszy polski rzad ktorzy powiedzial "NIE" dla duzego zagranicznego koncernu czy banku. BRAWO PiS! BPH MUSI ZOSTAC Z POLSKICH RAK! NIE DLA WLOCHOW!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ręce opadają BPG nie jest polskie, baranie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:14 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek51 Kocham ekonomicznych analfabetów IP: 217.153.19.* 11.01.06, 12:05 Kocham ekonomicznych analfabetów i ekspertów, na których się powołują, zwłaszcza profesorów dających głos w rozgłośni radiowej z Torunia. A teraz proponowałbym zobaczyć, jaki jest aktualny kurs BPH, dodać do tego co najmniej 20% premii za sprzedaż całego pakietu, pomnożyć przez ilość akcji, jakie ma UniCredito, dodać do tego jeszcze akcje, które trzeba będzie kupić w ramach wezwania. Po otrzymaniu wyniku proponuję zastanowić się,czy budżet to wytrzyma i czy wystarczy na beciki. Na marginesie, równie genialny pomysł PiS wchodzi w fazę realizacji - chodzi o odkupienie od SEB (Svenska Enskilda Banken) 48% akcji BOŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfabeta Re: Kocham ekonomicznych analfabetów IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 15:43 Drogi ekonomiczny alfabeto, skoro te akcje sa tak drogie, ze nie oplaca sie ich kupowac, czytaj ich wartosc przekracza oczekiwane zyski, to moze warto je sprzedac. Czemu Unicredito w tej sytuacji nie rzuca sie ich sprzedawac, skoro posiadanie ich to taki zly interes ciolku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: BRAWO PiS!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:13 Faktycznie komunizm namieszał ludziom w głowie . Teraz dzieło odmóżdżania ( conajmniej w sferze ekonomii) dziarsko kontynuuje PiS wraz z Ojcem Dyrektorem. Byle tak dalej . Białoruś blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
malecpachfin Re: BRAWO PiS!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.01.06, 14:50 BPH nie jest w polskich rekach idioto tylko w niemieckich!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malecpachfin Re: BRAWO PiS!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.01.06, 14:52 a raczej juz wloskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
parob teraz"włosi stoją pod ścianą"a 3 tyg.temu pisano.. 11.01.06, 12:08 że rząd nie ma szans. co ma z tym wspólnego dymisja mikosza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calcinus Tytul ciekawie sformulowany :) IP: *.m.pppool.de 11.01.06, 12:16 A nie lepiej byloby: "Bitwa rzadu z Wlochami o bank" ostatecznie "Z WLochami bitwa rzadu o bank"?? Bo tak jak jest to sugeruje ze bank ma wlochy, ze chodzi o bitwe o "bank z Wlochami". Przyznam ze na stronie glownej portalu taki tytul dosc dziwnie wyglada :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konio BPH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:22 Wszystkich zainteresowanych tematem odsyłam do dziiejszego wydania Rzeczpospolitej. Wydaje mi się ,że sam tytuł wszystko wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro pieszone makarony!!!!!! IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.01.06, 12:42 odkąd są w pekao rozpiepszyli ten bank dokumentnie - zero inwestycji!!!! (wiem co mówię bo pracuje w tym banku naście lat i tak źle nigdy nie było) nie ma nawet papieru do xero (wystarczy spytać pracowników jak muszą dzielić kartkę na pół )a do tego całą kasę w postaci dywidend transferują za granicę. Wąsacza za tą prywatyzację powinno się posadzić na wiele lat w więxieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: pieszone makarony!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 14:03 Potwierdzam. Jestem klientem tego banku od kilkunastu lat i faktycznie tak źle jak teraz nie wyglądał on nigdy. Przed wejściem do dużego oddziału banku połamane płytki ceramiczne, zepsuty bankomat, latem wyłączona klimatyzacja, która przed Włochami działała bardzo dobrze. A to co mówią pracownicy to wstyd powtarzać. Zreszta kilku z nich, miom zdaniem najlepszych, odeszło już z tego banku. I ja mógłbym to zrobić, ale jeszcze cały czas się łudzę i waham, poza tym wiele mnie z tym bankiem wiąże różnych nici i takie przenosiny są kłopotliwe, ale dojrzewam do tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlo Dobre;)))))...... IP: *.aster.pl 11.01.06, 12:42 "...nie wiadomo, czy w umowie prywatyzacyjnej jest w ogóle przewidziana jakaś sankcja za jej złamanie..."....widać,że tekst pisał prawnik Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Szykuje sie kacza powtorka syndromu Eureko 11.01.06, 13:18 I kolejne miliardy euro w plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Jakas menda podszywa sie pode mnie 11.01.06, 13:20 Ale myslnika podrobic juz nie potrafi,bo musialaby wolowina znac haslo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom NIE!!!!!!! IP: *.cpe.unwired.net.au 11.01.06, 22:00 wcale nie! ten rzad mysli o polski. polska do boju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z Piastów Re: NIE!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:19 Do jakiego boju ? Na rozum Ci siadło ,czy co? Mało to powstań krwawych i wojen było? Spokojnie. Jak każdy pomyślałby o kimś to o wszystkich byłoby pomyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
ryback 22 mld ! a za ile sprzedali byli z PO ten bank ? 11.01.06, 13:19 i co poza drenazem naszych kieszeni zrobil inwestor zagraniczy ,PO UW KLD bravo SOLIDARNOSC ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: 22 mld ! a za ile sprzedali byli z PO ten ban IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:30 Jeśli tak to po co komunę było rozwalać jak (podobno) państwowe lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziolekmatolek wyglada na to, ze lubimy byc d...ni IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 14:27 to moze poparcia dla tej konsolidacji swiadczy o braku instynktu samozachowawczego. Te brednie o niemoznosci udzielania duzych kredytow sa jeszcze zrozumiale, w koncu ilu z was drodzy internauci slyszalo o kredytach konsorcjalnych, sekurytyzacji aktywow, czy finansowaniu przez papiery dluzne, do tego naprawde nie potrzeba byc czesci miedzynarodowego molocha. Co do korzysci synergii to skonsumuje ja akcjonariusze, bo czemu mieli by sie tym z wami frajerzy dzielic, skoro konkurencja zmaleje? Zastanowliliscie sie nad tym piewcy wpolczesnej gospodarki liberlnej, o ktorej nie macie pojecia. Ilu z was ciolki pracowalo na rynkachj finansowych, ilu widzialo jak sie doi klientow w krajach, w ktorych panstw dopuscilo do takiej koncentacji rynku, nie wprowadzajac zadnych mechanizmow prawnych korygujacych niesprawnosc rynkow oligopolistycznych. JAk byscie ciolki zobaczyli regulacje ameryknskie dotyczace sektora bankowego jak propozycje partii braci tirli, tirli, to chocbyscie nie mieli pojecia kto to zacz, zaraz byscie zorbili z nich komuchow. Zal mi was znienawidzony przez was Miller mial fajne okreslenie na takich jak Wy, "przypominacie mi karpie, które głosują za przyspieszeniem świąt Bożego Narodzenia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: wyglada na to, ze lubimy byc d...ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:51 Człowieku , ja tylu bzdur od których roi się Twój post dawno nie czytałam. Nie siej defetyzmu i przestań pisać głupstwa. Ekonomii pouczyć się warto zawsze więc polecam zamiast pisać posty. Nawet próbowałam się przymierzyć do dyskusji z Tobą ale nie ma jak. Poza inwektywami i bzdurami nic tu nie ma. Mogę się odnieść do "dużych kredytów" . Bredzisz koleś. Jakie konsorcja ? To zabawa .Gdzie tu konkurencja? Ile takich konsorcjów ma szansę się zawiązać? Finansowanie papierami dłużnymi? Debilstwo. Tak można finansować kredyt długoterminowy ( chociaż i tu problemem jest otoczenie prawne) ale nie na krótko. Do innych rzeczy nie warto się odnosić zarówno ze względu na ich bezsensowność jak i chamstwo autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Panie niby bankowiec IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 16:50 A kto szuka duzego finansowania na krotki termin? Tutaj padaja argumenty, ze tak fuzja ulatwi finansowania duzych projektow. JAki to jest duzy projekt na ktory pozycza sie kase na pol roku??? W jakim Ty banku pracujesz i co robisz? W okienku siedzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: Panie niby bankowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:45 Po pierwsze to Pani. Po drugie w żadnym okienku bankowym nie siedzę . Po trzecie nawet sobie nie zdajesz sprawy jakie ogromne pieniądze pożyczane są na krótko. Po czwarte - niestety tajemnica / o czym pewnie wiesz/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnouJa Droga Pani IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:55 Jak Ogromne? 50 milionow? To ma byc wielka kasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJA Jak masz duza emisje chetni zawsze beda IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 17:58 Ograniczenia prawne przy emisjach, jak nie ulokujesz w Polsce to ulokujesz za granica. Wielkosc banku nie jest tu powazna bariera. ID do dealingu i popros chlopakow od dlugu, zeby Ci wyszperali emisje w zlotowce w bloombergu. Zobaczysz, ze niemozliwe jest mozliwe. Bo tego jest baaardzo duzo jak na taki kraj jak Polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Kluczem do zrobienia dobrego finansowania IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 18:11 sa dobzi klienci, a nie wielkosc kapitalow. Jako bankowiec powinnas wiedziec, ze bank jest posrednikiem na rynku finansowym, a nie dawca kapitalu. Z tym Polskie banki maja problem, a nie z ilosci kapitalu. I to trzeba zmieniac, a nie stopien koncentracji. Mozna miec wyzsza koncetracje pod warunkiem, ze sie zrobi takie otoczenia prawne, ktore bedzie korygowac niedoskonalosci rynku wynikajace z naturalnego monopolu. Jak chcesz przykladow z zycia wzietych to popytaj przedsiebiorcow w malych miastach jak wyglada branie kredytu, depozyt to wezmie i bank internetowy, ale kredy, szczegolnie maly wezmie ten kto jest na miejscu, a coraz czescie jest tylko jeden, bo przy malej kwocie koszty sprawdzenia wiarygodnosci czynia tej kredyt bardzo dorgi. Po co zmieniac strukture rynku, tak zeby zajechac mala przedsiebiorczosc, czy zdajesz sobie sporawe z konsekwencji makroekonomicznych? Kosztow spolecznych (kosztow w wymiarze finansowym, tych ktore poniesiemy w postaci podatkow na socjal dla niepracujacych). Zasyanow sie troche czy naprawde duze korporacje potrzenuja tego merdzu, one sobie poradza. Ekspansji z tego nie bedzie bo te banki maja juz centrale, po co im druga w Polsce?. To sa propozycje zburzmy sciane, bo nie mamy klucza do drzwi to o czy mowisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: Kluczem do zrobienia dobrego finansowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 19:11 Ja Cię bardzo proszę : przestań pisać i mieszać ludziom w głowach . Naprawdę trudno do tego się odnosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Re: Kluczem do zrobienia dobrego finansowania IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 19:42 To sie odnies jak masz merytoryczne argumenty. Powiedziec, ze wszytsko jest glupie to latwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJa Re: Kluczem do zrobienia dobrego finansowania IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 19:48 Pewnie bo Ty o Bloombergu nie slyszalas, Reutersa nie widzialas, a dealing to znasz z opowiesc pan z back office, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToZnowuJA Re: wyglada na to, ze lubimy byc d...ni IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.06, 16:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx PZU to zlodzieje !!!! IP: *.jmdi.pl 11.01.06, 14:42 pzuzlodzieje.friko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mołek Re: PZU to zlodzieje !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:58 Przenieś się gościu do prywatnej firmy. Być może ,jak piszesz , PZU to złodzieje ale musisz mieć na uwadze ,że jest to póki co firma w przeważającej części państwowa więc trudno się dziwić. Ale to się zmieni jak zostanie sprywatyzowana do końca . Teraz i tak nie ma co narzekać . Pamiętasz jak było dawniej za czasów Wieczerzaka i Jamrożego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konio Re: BRAWO RZAD!!! DOSYC ROBIENA NAS W KONIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:23 Kto Cię zrobił w konia ? Według mnie , co potwierdza dzisiejsza Rzeczpospolita , to właśnie państwo (rząd) robi nas w konia. Widać wyrażnie (co zresztą było wiadomo już wcześniej) ,że rząd kombinuje jak koń(!) pod górę aby wyleżć jakoś z tego bagna które nazywa się spór z Eureko. To właśnie sprawa PZU determinuje takie a nie inne podejście do problemu fuzji PKO-BPH. Gdyby nie to , problemu ze zgodą na fuzję by nie było. A tak BPH ma być kartą przetargową w talii SP w rozgrywce z Eureko. Pseudoekonomiczne argumenty (min o nadmiernej koncentracji sektora bankowego) podlane patriotycznym sosem (polski kapitał w polskich bankach) to jedynie cover dla publiczności. Na koniec rzecz warta przypomnienia: w miarę sensowną ugodę z Eureko autorstwa Sochy storpedował sejm ubiegłej kadencji na wniosek LPR. Komisja sejmowa d/s PZU wniosła (jednogłośnie!) o anulowanie umowy prywatyzacyjnej PZU. Może byłoby to rozwiązanie i dobre ale miało jedną wadę : praktycznie okazało się zupełnie nierealne. Warto jeszcze przypomnieć najjaśniejsze gwiazdy tej Komisji : pos. pos. J.Dobrosz (przewodniczący , LPR), E.Kantor ( Dom Ojczysty, obecnie poza sejmem), P.Gosiewski (PiS). Godne uwagi jest jeszcze wystąpienie pos. J. Rokity (PO)- wszak arbitraż mieliśmy wygrać bez problemów. To za niekompetencje i niefrasobliwość naszych parlamentarzystów oraz kolejnych ekip rządzących będziemy musieli godzić się na różne pseudougody (na nienajlepszych warunkach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: BRAWO RZAD!!! DOSYC ROBIENA NAS W KONIA!! IP: *.cpe.unwired.net.au 11.01.06, 21:58 Polska firma dla POLAKOW!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadryl Re: BRAWO RZAD!!! DOSYC ROBIENA NAS W KONIA!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:15 Ziemia dla ziemniaków , kosmos dla kosmonautów. Studenci do szkoły , pisarze do piór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex BRAVO PIS - za poprzedniej ekipy to już by dawno IP: *.bph.pl 11.01.06, 16:08 sprawę załatwili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof.Ciekawski a ty masz za dużo czasu jak widzę IP: 213.134.160.* 11.01.06, 19:21 bo zamiast pracować to siedzisz sobie w internecie. ciekawe, co twój szef na to powie??? Odpowiedz Link Zgłoś
znak na pewno "z hotelu", ale "z fotela", nie "fotelu"! 11.01.06, 19:17 Z zamkniętymi oczami można twierdzić, że takie byki, jeśli już nie nie zawsze, to z reguły tylko w GW :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GR Re: na pewno "z hotelu", ale "z fotela", nie "fot IP: *.glowno.sdi.tpnet.pl 11.01.06, 19:52 ha ha "cena rynkowa" akcje warte 200 zł są notowane na giełdzie ponad 750 zł a "specjalisci " wg tego wyliczaja cene lepiej to tylko baca psa sprzedał Odpowiedz Link Zgłoś
olias oczywiście, jeśli BPH będzie narodowym koncernem 11.01.06, 21:17 to oczywite, że jeśli BPH zostanie narodowym koncernem finansowym - przeniosę tam swoje konta. Tylko po kiego diabła najpierw miarodajni kretyni pozbywali się niemal za darmo wszystkiego co polskie, by teraz trzeba było od zera budować - a to konsorpcja finasowe, a to energetyczne, a to chemiczne ... ? gdzie się pochowała ta chołota? Odpowiedz Link Zgłoś
2berber Trochę racjonalizmu proszę. 11.01.06, 21:28 olias napisał: > to oczywite, że jeśli BPH zostanie narodowym koncernem finansowym - przeniosę > tam swoje konta Bzdura! Konto najlepiej mieć w tym banku który odpowiada twoim potrzebom. Nie identyfikujmy się z firmami z których usług korzystamy czy coś od nich kupujemy! Do czasu gdy WYDAJE NAM SIĘ że otrzymujemy korzyść za godziwą zapłatę - wszystko jest w porządku. Jednak gdy tylko stwierdzimy że inny sprzedawca, świadczeniodawca jest lepszy należy bez skrupułów, natychmiast korzystać z lepszego. Przywiązanie do firm to jakaś nowa religia czy ideologia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: władysław Re: oczywiście, jeśli BPH będzie narodowym koncer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:32 Jak to miło czytać . Wszystko państwowe jak za moich czasów . Komuna wraca wielkimi krokami. Tylko po co była cała ta checa ze "ze zmianą systemu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konio Re: oczywiście, jeśli BPH będzie narodowym koncer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:34 Po pierwsze bph nie zostanie koncernem a po drugie narodowym. Po trzecie to masz przecież PKOBP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizjoner Gospodarka w 2008 r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 21:53 Projekcja : 1. PKN Orlen struktura własnościowa 97% Skarb Państwa ,3% Lotos - wycofany z GPW. 2. Lotos- 59% SP , 41% PKN -wycofany z GPW. 3. PGNiG -100% SP -wycofany z GPW. 4. KGHM -73% SP ,reszta -nie wiadomo ; notowany na GPW , dlaczego?- też nie wiadomo (ostatnie notowanie 2,74 zł. 5. BPH -100% SP , w trakcie postepowania upadłościowego. 6. PKM Duda -100% SP w wyniku nacjonalizacji. 7. PZU-bez zmian . Trwa nierozwiązany spór z Eureko. Wysokość odszkodowania wynosi prawie 4 mld euro. 8. Ceny : benzyna niebieska na stacjach -27,15 zł, żółta 32,30 za 1l. Kiełbasa zwyczajna 72zł/kg. Rozważa się wprowadzenie kartek na wymienione artykuły w celu uspokojenia sytuacji na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nate Re: Gospodarka w 2008 r IP: *.cpe.unwired.net.au 11.01.06, 22:04 wazne polski firmy musza zostac w reka skarbu panstwa!!!!!!!!! wszystko jest bardzo latwo spredac, trudno odkupic! poza tym, praca zostanie w polsce i nie pojdzie to wloch!! Odpowiedz Link Zgłoś
rak61 Z jakimi Włochami?!!! 11.01.06, 22:31 Jaka wojna,z jakimi Włochami?!!!Przecież brefingi dla RN oraz Zarządu PeKaO S.A. odbywają sie w Tel-Avivie!!!Co z tym bankiem mają wspólnego Włosi?!!! Chyba tam mieszka zupełnie inna nacja! Odpowiedz Link Zgłoś