Dodaj do ulubionych

Jadą turyści, budujmy hotele

24.01.06, 22:18
Widoczny trend-coraz wiecej odwiedzajacych Polske bedzie chcialo mieszkac w
hotelach dwugwiazdkowych o standardzie hoteli pieciogwiazdkowych oczywiscie
za cene dwugwiazdkowych. Jesli inwestorzy na te oczekiwania odpowiedza
pozytywnie to dojsc moze do upadku hoteli luksusowych lub obnizenia liczby
gwiazdek.
Obserwuj wątek
    • Gość: grr Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.kgu.de 24.01.06, 22:21
      hotele, hotelami ale dobrze by bylo gdyby policja i wladze lokalne byly w
      stanie zagwarantowac bezpieczenstwo tym przybyszom z "dewizami"... bo
      wystarczy kilka artykulow w dunskiej czy brytyjskiej prasie o tym jak "w
      polsce dostalem w morde a potem nie moglem sie dogadac z policjantami" i o
      tym jak latwo mozna stracic auto lub radio z auta i czar polski prysnie... :(
      powodzenia!!!
      • Gość: Thea Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.06, 22:37
        Tak, tak turysci jada?
        Jak doswiadcza pare nieprzyjemnych rzeczy takich jak ja, wtedy sto razy
        zastanowia sie czy jechac do tej bespiecznej dziko demoktatycznej Polski. Tam w
        wlasnym aucie na trasie czlowiek nie czujesz sie bespieczny. Musi sie bacznie
        obserwowac, kto za toba jedzie i w jakim interesie uczepi sie twojego auta i
        szuka dogodnej sytuacji. Jak widzi sie policyjna patrol, czlowiek zastanawia sie
        czy sie zatrzymac, czy ta patrol jest prawdziwa, czy przbrani rabusie?
        W wiekszych sklepach w miastach torebke trzeba miec zawsze na bacznosci poniewaz
        niewiadomo kiedy sie ja niezauwazalnie straci. Na parkingach trzeba uwazac, czy
        ktos cie nie obserwuje i nie kreci sie potem wkolo ciebie, wiadomo dlaczego.
        Wie gdzie auto jest postawione, tylko kluczykow i dokumentow mu brakuje. Same
        przyjemnosci moga turystow w Polsce spotkac, niektorych doswiadczylam na wlasnej
        skorze, dlatego jade jak juz koniecznie musze na krotko i tylko lece samolotem.
        Dla przyjemnosci urlopu i wydania pieniedzy sa ciekawsze kraje na swiecie jak ta
        akurat bespieczna i abstrakcyjna Polska.
        • Gość: Józef Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: 83.233.132.* 24.01.06, 23:16
          Jadą aż im się głowy trzęsą.
        • Gość: awer slabiunia prowokacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:38
          slabiunia prowokacja przeszczepiencu...
          • Gość: ANDRZEJ F ,BCN ALe ziarno prawdy w tym jest IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 25.01.06, 09:18
            i w tym przypadku jest to gorzka prawda.
        • corgan1 nie sądzisz że masz fobie? ale to się leczy, serio 24.01.06, 23:44
          cza tylko takie fajne kolorowe pastylki kupić i przechodzi. idz tylko do
          lekarza się przebadac.
        • Gość: zgrzyt Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 00:00
          niektórzy płacą za taką adrenalinę ;)))))))
        • Gość: ivonix Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 09:48
          A tak poza tym wszystko z Tobą dobrze?
        • Gość: zbłąkany bąk Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: 213.77.14.* 25.01.06, 13:09
          Albo miałaś wieeeelkiego pecha albo coś z psychiką u ciebie niedobrze. Moi
          przyjaciele z US czuli się w Polsce bezpieczniej jak u siebie. Jak dowiedzieli
          się że tu nie wolno mieć broni byli w siódmym niebie....
        • Gość: Marlena Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.01.06, 13:40
          daje 100% racje,wpierw rzad musi dobre imie Polski znow przewrocic,a
          przedewszystki znaki drogowe w duzych miastach to straszne co kilka metrow
          reklamy ale zadne znaki drogowe
    • Gość: Johnmclain Lubelszczyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 23:57
      Lublin-biedne miasto na wschodzie Polski w ktorym nic sie nie dzieje dzieki
      naszym wladzom pochodzacym z PiSu, region gdzie najwiecej maja do powiedzenia
      experci z samoobory czy tez tego sprzedajnego pslu, gdzie jak nie bylo
      inwestycji tak wciaz nie ma a jednak cos tu jest w tym miescie co warto
      zobaczyc i odwiedzic!!
      lublin z rok una rok coraz bardziej pieknieje i to nie za sprawa wladz
      samorzadowych ktore tylko wydaja nasze pieniadze.pieknieje dzieki incjatywie
      spolecznej i to jest godne podziwu.wszystko co u nas powstaje to wysilek i trud
      mieszkancow lubelszczyzny ktorzy niczego nei zawdzieczaja prezydentowi
      obibokowi czy radzie miejskiej!!!
      w kazdy mrazie zapraszam na wszystkich milosnikow i nei milosnikow zimnego piwa-
      bedac w lublinie nalezy koneicznie skosztowac naszego regionalnego piwa Perla
      ktore jest najlepsze na swiecie-do odwiedzania tlumnie naszego pieknego maista
      pozdrawiam
      • Gość: Gosc Re: Lubelszczyzna IP: *.energis.gsi.gov.uk 25.01.06, 11:20
        Fajnie ze ktos jest taki pozytywny o Swoim miescie. Mieszkam od dluzszego
        czasu zagranica i to rzadko spotykam.

Bylem juz dwa razy w Lubline, ale minelo pare lat. Przekonales mnie ze czas na
        kolejna wycieczke (na Perle)!
        • Gość: Stefan Re: Lubelszczyzna IP: *.2a.pl 25.01.06, 13:39
          Koniecznie na Perłę, ale nie tylko! Nie jestem z Lublina, lecz bardzo mi się
          miasto podobało nawet parę lat temu, a skoro się stan miasta poprawił, to tym
          bardziej warto się wybrać znowu :).
    • Gość: dorm biura podróży nie potrzebne?? IP: *.plusgsm.pl 25.01.06, 00:19
      "Przyjeżdżają własnymi samochodami, podróż organizują sobie sami. Tylko co
      czwarty korzysta z biura podróży. - W całej Europie jest moda na podróżowanie
      autem. Ludzie chcą być niezależni, hotel bez problemu zarezerwują przez
      internet. Biuro podróży jest więc im niepotrzebne - mówi dyrektor Instytutu
      Turystyki Krzysztof Łopaciński."

a kto im zorganizuje wycieczkę po zamkach, ruinach, zamkniętych sztolniach,
      fortach, wsi XIX-wiecznej, rajdy i kuligi konne, polowania, spływy, rejsy, loty
      balonami nad górami i setki innych atrakcji??? Jakby pan dyrektor znał się
      trochę na turystyce to by wiedział, że ci turyści często korzystają z różnych
      zorganizowanych imprez na miejscu (lub gdzie akurat się zatrzymali) i zazwyczaj
      kupują wiele małych "wycieczek" zamiast jednej wielkiej. Te atrakcje których nie
      mają u siebie (np. las dla Duńczyka) odpowiednio pokazane wywołują dobre
      wrażenie i są rekomendowane dakej. więcej dobrych produktów turystycznych w
      kraju = więcej turystów
      • Gość: dorm niepotrzebne, sor IP: *.plusgsm.pl 25.01.06, 00:22
        • Gość: anton Re: niepotrzebne, sor IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.06, 07:57
          Moim absolutnym hitem w Polsce jest moze. Nigdzie nie mozna spotkac takiego
          wybrzeza i atmosfery jak POLSKIE WYBRZEZE. Juz widze jak wszyscy na mnie beda
          nalatywac ze chyba zglupislem i swiata nie widzialem. Musze tych wszystkich
          rozczarowac swiat widzialem i jezdze minimum 4 razy w roku na urlopy (ok 14
          dni).
          Europe zjezdzilem juz cala a inne kontynenty prawie wszystlie (pozostala
          Australia) Mimo to zawsze i co roku koniec sierpnia (od 25) do 15 wrzesnia jest
          zarezerwowany dla okolic Rewala do ktorego zawsze przyjezdzam z rydoscia i
          wspominam jako najlepszy urlop w roku. Jezdze samochodem z tzw.segmentu S i
          zawsze wracam nim z powrotem. Nikt mnie nie sledzi jeszcze nikt mnie nie
          okradl, nikt nie probowal mnie zaczepic i czuje sie bezpiecznie. Jestem tez
          min. 3 razy w roku w Krakowie i tez nie spotkaly mine zadne przykrosci. Napewno
          hotele na wybrzezu nie sa najlepszej klasy ,a jezeli to za horendalne
          pieniadze. godny polecenia jest OASIS w Rewalu-Swidnie tylko ,ze troche drogi
          ok. 150 Eur za dopbe i mimo szacunku dla wlascicieli nie wart tych pieniedzy.
          Ale trudno ma swoj urok i w tym roku znowu spedze tam 2 tygodnie chyba ze w tej
          okolicy powstanie cos nowego. Krakow to juz jest inny swiat i godny polecenia
          jest hotel COPERNIKUS na starym miescie. REWLACJA. Co do drog. tez nie problem
          gdyz na ta okazje kupilem SUV i nie ma sprawy. Polecam Polske bo jest naqprawde
          wspanialym krajem. Pozdrowienia
      • Gość: Dario potrzebne ale w innym modelu IP: *.devs.futuro.pl 25.01.06, 09:30
        Teraz czas na małe specjalistyczne firmy działające na miescu. Jezeli ktoś chce
        mieć spływ, wycieczkę po zamkach, etc. znajduje firmę , która organizuje to
        lokalnie za mniejsze pieniądze niż jego opartor miejscowy, który dolicza pokaźną
        marże. Weź pod uwagę model rynku, który działa np.w Turcji. Przylatujesz i
        zamiast kupić wycieczkę w hotelu idziesz na miasto gdzie działa 20
        "specjliatycznych" biur , które organizują takie atrakcje.
        Powyższe ma nastepujące zalety :
        1. turysta sam wybiera kiedy ma ochotę na wycieczkę (dzisiaj pada nie chce mi
        się...) 2. Nie musi znosić nachalnych towarzyszy podróży - słowem jest niezależny

ja też dziwie się wypowiedzi Pana Dyrektora Instytutu Turystyki - jeżeli to ma
        byc Instytut Turystyki ... przecież turystyka właśnie polega na organizacji
        pobytu turysty i promowaniu ciekawszego spędziania czasu niż łażenie bez celu
        po deptakach. Aczkolwiek byc może było to samo stwerdzenie faktu.

• toja3003 "turyści", ha, ha. Kierowcy tirów, handlarze 25.01.06, 09:02
      i polonia odwiedzająca rodziny. To ilu było konkretnie tych Japończyków?
      Jacyś dziwni ci "Anglicy", "Niemcy", "Francuzi". Wszystko
      płynnie gada po polsku, ciekawostka.
      • Gość: Wakantanka Re: "turyści", ha, ha. Kierowcy tirów, handlarze IP: *.crowley.pl 25.01.06, 09:12
        Może w twojej dziurze. W miastach co i rusz się słyszy hiszpański, francuski,
        rosyjski, niemiecki, angielski, albo i bardziej egzotyczne języki.
        • Gość: ex Re: "turyści", ha, ha. Kierowcy tirów, handlarze IP: 80.54.32.* 25.01.06, 16:08
          A czy słyszy sie czasem cos w jezyku zulu-gula?
      • Gość: berlinczyk Re: "turyści", ha, ha. Kierowcy tirów, handlarze IP: *.pools.arcor-ip.net 25.01.06, 09:15
        Masz racje,mysle , ze okolo 80 procent tych turystow ma polskie pochodzenie.
        Ja takze jezdze nad polskie morze,ale same hotele nie wystarcza, trzeba takze
        jakos dojechac. O polskich drogach nie musze sie chyba wypowiadac,wszyscy je
        znamy.
    • Gość: facio Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.01.06, 11:28
      Wiekszosc tych turystow to rodacy odwiedzajacy rodziny. Nie obrazajac nikogo,
      parwdziwi turysci przyjada na raz obejzec ten dziwny kraj i im wystarczy.
      Znajac polski jezyk ten kraj staje sie jeszcze bardziej nieprzyjemny.
      • Gość: r22 Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:07
        pracowalem na granicy to wiem jacy to turysci.wiekszosc to kupcy ze wschodu
        kierowcy tirow,autokary jadace tranzytem na zachod.te wszystkie dane to wielka
        sciema.moze sie myle.
    • Gość: prawnik Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:04
      No jasne-jak się pali to dopiero trzeba studnie kopać.Gdzie my żyjemy?Jak inne
      państwa to zrobiły,że mają hotele,drogi i autostrady i całą infrastrukturę dla
      celów przynoszących kasę.Wybierajmy dalej półgłówków to będziemy mieć to co
      mamy.Biedny kraj i biedni jego obywatele.
      • Gość: Ciekawski Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:11
        Tak sobie policzyłem z danych artykułu.... wyszło mi, że jeden turysta zostawia
        w Polsce coś ok. 600 zł.... Może pomnożone przez miliony, to sporo, ale dla
        konkretnego hotelu, w którym miałby ten "turysta" mieszkać, to zostanie może
        100 zł za cały pobyt...(bo przecież jeść i coś kupić ten "turysta" też musi za
        coś) To ten "hotel" to raczej schronisko, niż hotel musiałby być... Ja
        osobiście hotelu bym jednak nie wybudował z myślą o tych "turystach"
        • Gość: m Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:29
          ludzie nie macie pojecia o czym piszecie. pracowalem w jednym z wroclawskich
          hoteli jako kelner (doba od 170 zl w gore) i praktycznie przez caly czas hotel
          byl zapelniony zagranicznymi turystami. glownie dziadami z niemiec ale tez byly
          wycieczki z tajwanu, japonii, stanow, czy francji. 85% to wycieczki autokarowe,
          reszta samochodami a jakis 0,5% na motorach
          • Gość: Czesiek O Boże jak jadą ale dutki będą IP: 83.233.132.* 25.01.06, 14:32
            Zesrała się bida i płacze.
        • Gość: x Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.geod.agh.edu.pl 25.01.06, 15:38
          Latem 1991 podróżowałem w dwie osoby samochodem po Europie - Niemcy, Francja,
          Hiszpania, powrót południową trasą. Zatrzymywalismy się w tanich przydrożnych
          hotelach wymagając minimum: dwuosobowy pokój z prysznicem i wc, telefon i tv w
          pokoju, miejsce na przyhotelowym strzeżonym parkingu dla samochodu, rano
          śniadanie, ot, europejski jednogwiazdkowy standard. I na całej trasie właściwie
          bez trudu znajdowalismy takie noclegi, mimo że był to pełny sezon - lipiec.
          NIGDZIE, ani razu nie zapłaciliśmy więcej niż 20 USD za to wszystko (pardon, w
          Clermont-Ferrand nie zmieścił sie w tej cenie parking). Horror zaczął się po
          powrocie do Polski: "hotel" w Bolesławcu, cuchnący torsjami (tydzię wcześniej
          gościło tam wesele ...), z lufcikiem zamiast okna, cena BEZ śniadania i
          parkingu 30 USD za dwie osoby.
          Osoby, którym nie opłaca się budować hoteli dla gości płacących mniej niż 100
          pln (a więc >30USD, >25EUR) za nocleg ze śniadaniem dla dwojga, tylko
          potwierdzają polską, paraliżującą niemożność. Właśnie takich, przydrożnych
          hotelików, moteli, zajazdów potrzeba nam najbardziej!
          • Gość: goldi Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:27
            Szkoda ze kretynie nie zauwazyles ze od czasu twojego przejazdu przez Polske
            minelo 15 lat!!! I wiele sie od tego czasu zmienilo.
            • Gość: x Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.geod.agh.edu.pl 25.01.06, 19:58
              Drogi znawco kretynów,
              owszem, zmieniło się: ceny są jeszcze wyższe.
    • Gość: barany gazety wasze rachunki sa idiotyczne IP: *.hsd1.wa.comcast.net 25.01.06, 15:32
      turysta wydaje minium 100 dolarow dziennie, hotel plus zarcie, a tu baran jakis
      pieprzy 35 dolarow na dzien, gdzie dupki turysta wyzyje za 100 zloty na dzien?
    • michel2 Nowiny 25.01.06, 16:28
      Zapraszam do odwiedzania gminy Sitkowka-Nowiny (koło Kielc). Niedawno
      wybudowano koło osiedla Nowiny hotel „Magnolia”. Istnieje tez motel „Nowiny”.
      Istnieje tez gościniec „Bór”.

Wszystkiego dowiesz się tu: www.nowiny.com.pl
      • michel2 Re: Nowiny 25.01.06, 16:28
        Zapraszam do odwiedzania gminy Sitkowka-Nowiny (koło Kielc). Niedawno
        wybudowano koło osiedla Nowiny hotel „Magnolia”. Istnieje tez motel „Nowiny”.
        Istnieje tez gościniec „Bór”.

Wszystkiego dowiesz się tu: www.nowiny.com.pl/
    • Gość: zainteresowany Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.pools.arcor-ip.net 25.01.06, 19:06
      Mam zamiar powrocic do Polski i otworzyc maly motelik,jednak wszyscy mnie
      strasza,ze bede musial dogadac sie takze z mafia i placic haracz.Moze ktos
      moglby sie wypowiedziec na ten temet? Prosze tylko o powazne wypowiedzi osob,
      ktore maja jakies doswiadczenie w tej sprawie.Prawda albo tylko straszenie?.
      Dzekuje za uczciwe i powazne wypowiedzi.
      • Gość: Ted Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 25.01.06, 19:31
        > Mam zamiar powrocic do Polski i otworzyc maly motelik,jednak wszyscy mnie
        > strasza,ze bede musial dogadac sie takze z mafia i placic haracz

Kiedys zastanawialem sie nad tym samym planujac otwarcie kanjpy. Poinformowalem
        sie kumpla, bywlca klubow. Powiedzial ze na witrynie wieszasz tabliczke agencji
        ochrony (nie musisz nawet byc ich klientem - no ale jak uzywasz ich znaku to
        wypadaloby - koszt chyba ze 200 zl na miesiac), i masz spokoj.
    • Gość: Pan Kazio Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.fbx.proxad.net 25.01.06, 19:17
      170 dol. dziennie

Turyści zostawili u nas w ubiegłym roku 3,1 mld dol. Podczas jednej podróży
      każdy cudzoziemiec wydał przeciętnie 170 dol. (blisko 35 dziennie).

to ile w koncu dziennie zostawili?
    • normalny_inaczej Re: Jadą turyści... 25.01.06, 19:43
      ...budujmy burdele?

---------
      bies
        Wlasnie nalezy budowac wiecej przydroznych moteli lub niewielkich hoteli w
        atrakcyjnych miastach za 60-70 dol za noc dla dwoch osob.Mysle ze tego brakuje
        najbardziej. Czy sa w Warszawie takie hotele i mozna zrobic rezerwacje przez
        internet odpowiednio wczesniej
    • Gość: polturysta Skad te wiadomosci IP: *.sub-70-217-39.myvzw.com 25.01.06, 20:55
      $300 to mnie kosztuje benzyna na tydzien, a poza tym nikt nie jest w stanie
      przeliczyc ile wydatkow przypada na turyste. Zeby nie sentymenty i rodzine, to
      Polska bylaby moim ostatnim miejscem na odwiedzenie, nawet z luksusowymi
      hotelami. Szaro, ponuro, i bardzo biednie. Niestety
    • Gość: Pogoń Re: Jadą turyści, budujmy hotele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 11:54
      Miedziak Ty lepiej kup ciepłe kurtki brazylijczykom Ptaka, a nie o kocopołach
      jak zwykle:D
    • arahat1 glupoty pisze koles.....w hotelach bez problemu 27.01.06, 12:40
      mozna dostac pokoj o kazdej porze roku...przyjezdzaja ukraincy i spia w
      autach...nawet niemcy czy inni z uni ciagna ze soba przyczepy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka