Dodaj do ulubionych

LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków

20.04.06, 23:19
O Panienko najswietsza, krolowo tego padolu! Trzymaj mnie
nad tymi wodami wislanymi, bo sily juz brakuje. Jeden skonczyl
grozic rezerwami NBP, to drugi zaczal. O cudowny ludzie slowianski,
zlitujze sie nad soba samym, poki za pozno nie bedzie...
Obserwuj wątek
    • Gość: gryffiner Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.mahle.com.br / 200.157.12.* 20.04.06, 23:25
      niemiejszym przylaczam sie do lamentow kpixa....bo mi znowu witki opadly jak
      czytam pana giertycha....
      • Gość: puba szeroko pojęty rozwój gospodarczy kraju IP: 195.94.207.* 21.04.06, 09:07
        to pojecie mozna bardzo rozszerzyc i do rozwoju kraju, w pojeciu szerokim, można
        zaliczyc:
        - 800 dla KAŻDEGO bezrobotnego, w tym szczególnie dla tych ktorzy pracują za
        zachodnią granicą lub wcale im się nie chce pracowac,
        0 budowa ze 3 pomników, moze i kosciołów
        - stałe dotacje dla RM na upowszechnianie wartości i kultury
        - po milionie kolesiom ktorzy wydając go bedą napędzali koniunkturę
        - troche zmarnowac na ladniejszy wystrój urzedów
        - troche powiększyc administrację
        itp

każdy ekonomista przyzna i udowodni ze powyższe MAJĄ wpływ na rozwój
        gospodarczy!!! (oczywiście w szerokim ujęciu definicji!)
        • marekmarecki8 Re: szeroko pojęty rozwój gospodarczy kraju 21.04.06, 09:17
          wlasnie tak:)pozdrawiam

...--------...
          produkty dla malych firm
          licencja na rozum
          doradztwo europejskie

• jimmyjazz Na szczęscie LPR ciągle poniżej progu wyborczego 21.04.06, 09:59
            I mam nadzieje że tak już pozostanie i po nastepnych wyborach pożegnamy się z
            romanem na dobre.
            Nawet ojciec dyrektor się już na tym przychlaście poznał.
            Wczoraj "w co z tą polską" w rozmowie z R.Petru pokazł że nie ma zielonego
            pojęcie o czym mówi (co i tak było wcześniej wiadomo).
            • Gość: pol niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:49
              prześlizgną się, tak samo jak PIS uzyska lepszy wynik od sondaży... dlaczego? Zauważ, że gdy przeprowadzana jest np. ankieta telefoniczna, to tylko jakieś 20% ludzi mówi, że nie pójdzie na wybory, a jak jest w rzeczywistości? Trzeba zrozumieć, że im mniejsza będzie frekwencja, tym lepszy wynik uzyska lpr, samabrona, czy pis, a także sld, jako, że oni też mają 'betonowy' elektorat.
              • Gość: Jędruś Re: niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 11:45
                - Wasza "książęca mość", z tego zaufania, jakim mnie "książę hetman" obdarza,
                widzę, że "książę hetman" tajemnicy z niczego nie chce przede mną robić. Należę
                duszą i mieniem do waszych robót; przy waszej "książecej mości" fortunie i moja
                wyrosnąć może, dlatego gdzie wy idziecie, tam i ja pójdę... Na wszystkom gotów!
                Ale chociaż w onych sprawach służę i w nich się obracam, nie wszystko zgoła
                rozumiem ani też wszystkich arkanów własnym dowcipem przeniknąć nie mogę.
                - Czego tedy życzysz, panie kawalerze? - spytał "książę".
                - O naukę proszę, nie wiem czy wasza "książęca mość" raczysz mi szczerze
                odpowiedzieć?
                - To będzie zależało od twego pytania i od mego humoru - odrzekł "książę" nie
                przestając patrzeć w lustro.
                - Owóż jest tak: wasza "książeca mość" i ojca dyrektora wszystkie swe postępki
                dobrem i zbawieniem Rzeczypospolitej osłania. Już wam ta Rzeczpospolita z ust
                nie schodzi. Raczże mi wasza "książęca mość" szczerze powiedzieć: pozoryli to
                tylko konieczne czyli naprawdę macie tylko dobro Rzeczypospolitej na celu?...
                - A jeżelibym ci powiedział, że to pozory, czylibyś pomagał dalej?
                - Moja fortuna, przy Giertychowskiej wyrosnąć może...
                - Wyjdziesz na ludzi.
                - Więc to jeno pozory?
                - Słuchaj no mnie, panie kawalerze! Rzeczpospolitą diabli biorą, głupi kto tego
                nie widzi. Kto żyw opuszcza jej granice do nowego pana spieszy: młodzi, starzy,
                wykształceni i tacy co ledwo dwie klasy skończyli, wszyscy!... bez czci, sławy
                honoru, wstydu! Kanalie tymm krajem rządzą. Jest, panie kawalerze, zwyczaj w
                tym kraju, iż gdy kto kona, to mu krewni w ostatniej chwili poduszkę spod głowy
                wyszarpują, ażeby się zaś dłużej nie męczył. Ja i ojciec inwestor tę właśnie
                przysługę oddamy Rzeczypospolitej. Rzeczpospolita to postaw czerwonego sukna,
                za które ciągnie, kto tylko może. A my z ojcem inwestorem powiedzieliśmy sobie,
                że tego sukna musi się nam tyle zostać w ręku, aby na płaszcz wystarczyło;
                dlatego nie przeszkadzamy ciągnąc i sami ciągniemy...

PS. Swoją drogą, doczekaliśmy się, czasów, kiedy to obywatelom przyszła
                fantazja do głowy, sadzać kolejno w ławach sejmowych i na najwyższych urzędach
                panów choćby Harasimowiczów, panów Mieleszków wreszcie panów Piegłasiewiczów z
                Psiej Wólki. Tfu! Czy ja wiem wreszcie kogo? Nie dziw, że kto żyw, i ma
                odrobinę oleju w głowie, ucieka stąd gdzie pieprz rośnie.
                • Gość: buglot Ludzie!!! Przecież to kupa kasy za która byśmy IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 21.04.06, 16:19
                  sobie mogli nieźle pożyć! To przecież NASZE! Nasza krwawica! Niech nam oddają rezerwy!!! Ja chcę teraz!
                  • darr.darek kawał CZERwonego sukna- już wtedy było o CZERwonym 21.04.06, 16:38
                    Gość portalu: buglot napisał(a):
                    >Ludzie!!! Przecież to kupa kasy za która byśm sobie mogli nieźle pożyć! To
                    >przecież NASZE! Nasza krwawica! Niech nam oddają rezerwy!!! Ja chcę teraz!

No widzisz Jędruś, bulgot tylko tyle zrozumiał, że należy wyszarpnąć poduszkę
                    nieboszczce. Sprzedać poduszkę i nieźle pożyć.
                    To, że i lewicowe i "prawicowe" czerwone szmaty przez 60 lat dały państwu w
                    prezencie TYLKO olbrzymie DŁUGI wraz z niewykazywanym w żadnych statystykach
                    długiem wobec obecnych i przyszłych emerytów, to ... nic. Ważne, że NBP dzięki
                    Balcerkowi ma lokatę, która i tak jest warta poniżej ok. 1/10 wartości tego
                    długu czerwonych szmat - trzeba rozpieprzyć resztę. Wyszarpujmy nieboszczce
                    rzeczypospolitej poduszkę - co się ma dlużej męczyć !

• Gość: shedows Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 11:53
        Wszystko tylko nie Giertychy. Ta rodzina już w Polsce narobiła tyle złego że
        czas ODEJŚĆ
      • Gość: :o) Na zdjeciu: Czlowiek ktory zrujnuje ten kraj IP: 170.65.192.* 21.04.06, 14:56
        Na zdjeciu: Czlowiek ktory zrujnuje ten kraj, a raczej, ktory chce ten kraj
        zrujnowac. Niezle bzdury wygaduje ten psychopata.
    • Gość: sceptyk2 Matko Boska Pieniezna, miej piecze nad dochodami! IP: *.server.ntli.net 21.04.06, 00:11
      Twoi najlepsi synowie - Ojciec Inwestor i spolka - staraja sie jak moga zeby
      zyskownie obrocic swoim kapitalem a w tym czasie zdradziecki LPR chce wywrocic
      zlotowke, gielde i gospodarke do gory nogami. Jedyna nadzieja w Andrzeju L.!
    • cynik9 Giertych w ręce psychiatrow 21.04.06, 00:53
      Zenujace jest to ze narod zamiast trzymac tego groteskowego blazna w
      odosobnieniu i leczyc dopuszcza go do sterow wladzy. A innemu menelowi spod
      budki z piwem, po rolniczej zawodowce i wyrokach sadowych, na serio oferuje
      stanowisko wice-premiera. Jak jest to mozliwe ze 38 milionowy narod nie jest w
      stanie wylonic z siebie liderow z prawdziwego zdarzenia, a jedynie awanturnikow
      i politycznych neandertali?

Jeszcze troche a bedziemy sie modlili o jakakolwiek dyktature, byle sie tylko
      uchronic przed demokracja z Giertychami i Lepperami... :-(

"Dajcie sie Polakom rzadzic, a sami sie wykoncza" [Bismarck]
      • Gość: adalbert Niestety, sami się wykończą ... IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.06, 02:16
        Z perspektywy tych tzw. "przemian" trwających już niestety 16 lat można tak
        powiedzieć. NBP powinien mieć większe obowiązki w zakresie kształtowania
        polityki gospodarczej. A prezes tej instytucji musi też podlegać większej
        kontroli. Faktem jest, że ktoś dysponując większą gotówką raczej nie lokowałby
        jej w niskooprocentowane zagraniczne (unijne) obligacje. Jak to mówią bankowcy
        - wszystkich jajek nie wkłada się do jednego koszyka.
        • Gość: W_m Re: Niestety, sami się wykończą ... IP: *.e-wro.net.pl 21.04.06, 07:45
          ha,ha, ha!
          Mistrzu? jakie to WIECZOROWE kursy ekonomii kończyłeś?

• Gość: olo Re: Niestety, sami się wykończą ... IP: *.aster.pl 21.04.06, 07:46
            Chyba robił to u Ojca Inwestora....

--
            s9.bitefight.pl/c.php?uid=57095
            • p26 Re: Niestety, sami się wykończą ... 21.04.06, 08:48
              Tak, Ojciec Dyrektor na skółkę z ojcem Królem powinni być we dwóch prezesami
              NBP. Mają kolosalne doświadczenia w zarządzaniu kapitałem, inwestowaniu, znają
              się na giełdzie. Cóż więcej trzeba....
        • madzad Re: Niestety, sami się wykończą ... 21.04.06, 08:46
          Gość portalu: adalbert napisał(a):

> Z perspektywy tych tzw. "przemian" trwających już niestety 16 lat można tak
          > powiedzieć. NBP powinien mieć większe obowiązki w zakresie kształtowania
          > polityki gospodarczej. A prezes tej instytucji musi też podlegać większej
          > kontroli. Faktem jest, że ktoś dysponując większą gotówką raczej nie lokowałby
          > jej w niskooprocentowane zagraniczne (unijne) obligacje. Jak to mówią bankowcy
          > - wszystkich jajek nie wkłada się do jednego koszyka.

Przyjacielu, o ile wiem to Ojciec Inwestor nie załozył jeszcze wydziału
          ekonomicznego, ale ... prekursor być musi ;)co powiesz o bezpiecznych metodach
          inwestowania?? poza tym ulokować na rynku złotówkę mozna na milion sposobów,
          milion na tysiące sposobów, ale ulokuj kilkadziesiąt miliardów USD (bezpiecznie)
        • jjjnjankowski Re: Niestety, sami się wykończą ... 21.04.06, 08:46
          1. od polityki gospodarczej jest rzad, niestety, i wara od tego nbp
          2. od polityki finansowej jest rzad, niestety, i wara od tego nbp
          3. rezerwy sa elementem polityki p i e n i e z n e j i ... od tego jest nbp i innym wara
          4. a kto powiedzial ze wklada do jednego koszyka???
          5. rezerwy nie sa do inwestowania tylko do ewentualnego ratowania sytuacji stad sa lokowane niskoprocentowo bo tak oprocentowane sa lokaty do szybkiego uruchomienia - najpierw skonczmy przedszkole a potem dyskutujmy
      • jjjnjankowski Re: Giertych w ręce psychiatrow 21.04.06, 08:32
        88 profesorow i ojczyzna zgubiona - tez kanclerz
      • madzad Re: Giertych w ręce psychiatrow 21.04.06, 08:42
        cynik9 napisał:

> Zenujace jest to ze narod zamiast trzymac tego groteskowego blazna w
        > odosobnieniu i leczyc dopuszcza go do sterow wladzy. A innemu menelowi spod
        > budki z piwem, po rolniczej zawodowce i wyrokach sadowych, na serio oferuje
        > stanowisko wice-premiera. Jak jest to mozliwe ze 38 milionowy narod nie jest w
        > stanie wylonic z siebie liderow z prawdziwego zdarzenia, a jedynie awanturniko
        > w
        > i politycznych neandertali?
        >
        > Jeszcze troche a bedziemy sie modlili o jakakolwiek dyktature, byle sie tylko
        > uchronic przed demokracja z Giertychami i Lepperami... :-(
        >
        >
        > "Dajcie sie Polakom rzadzic, a sami sie wykoncza" [Bismarck]

W trakcie narodowego testu inteligencji w 2004r. ekipie gwiazd obok redaktorów
        naczelnych playboya, oraz ??polityki, M.Kusznierewicza, Kożuchowskiej i paru
        innych, zasiadało paru polityków,redaktorzy uzyskali wynik na poziomie 145,
        Kuśnierewicz także był nad kreską, pozostałym z prostych przeliczeń wychodziło
        IQ na poziomie 80 (znaczy sie debile bez mała) komentarz jednego z polityków
        biorących udział w programie był następujący : jakość poityków jest ..
        odzwierciedleniem jakosci narodu.

• jjjnjankowski Re: Giertych w ręce psychiatrow 21.04.06, 08:51
          nie IQ jest potrzebne do rzadzenia
          gdzie zajduje sie wiekszosc ludzi o wysokim IQ?
          w domu gdzie rozwiazuja lamiglowki
          do rzadzenia trza czego innego
        • cynik9 Re: Giertych w ręce psychiatrow 21.04.06, 10:29
          madzad napisał:

> W trakcie narodowego testu inteligencji w 2004r. ekipie gwiazd obok redaktorów
          > naczelnych playboya, oraz ??polityki, M.Kusznierewicza, Kożuchowskiej i paru
          > innych, zasiadało paru polityków,redaktorzy uzyskali wynik na poziomie 145,
          > Kuśnierewicz także był nad kreską, pozostałym z prostych przeliczeń wychodziło
          > IQ na poziomie 80 (znaczy sie debile bez mała) komentarz jednego z polityków
          > biorących udział w programie był następujący : jakość poityków jest ..
          > odzwierciedleniem jakosci narodu.

hmm, w Ameryce aby glosowac przez dlugi czas trzeba bylo przejsc test wykazujacy
          ze nie jest sie analfabeta. Zostalo to zniesione zdaje sie dopiero w 1965 przez
          Johnsona, jako politycznie "incorrect". Byc moze warto cos takiego wprowadzic i
          tutaj, przynajmniej na najblizsze 50 lat...:-(
      • Gość: ratio Re: Giertych w ręce psychiatrow IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 21.04.06, 10:15
        Pomysły ekonomiczne pana Giertycha juz pozbawiły wielu polaków życiowych
        oszczędności - mówie o klientach Wielkopolskiego Banku Rozwoju - teraz pytanie
        czy celowo oszukał czy może jest debilem ekonomicznym (osobiście myśle że po
        troche z kazdego).
        Najgorsze w tym wszystkim jest to że te wszystkie pro socjalne partie w swoich
        programach głosza okradanie swojego elektoratu - zazwyczaj i tak nie bardzo
        uposażonego - a ci ludzi na nich głosują jest to dla mnie jeden z tych
        fenomenów którego pojąć nie mogę. To nie jest tylko polska specyfika - tak jest
        w całej europie - biedni głosują na socjalistów którzy swoje programy socjalne
        finansują z pieniędzy zebranych od biednych i troche klasy średniej tym samym
        ich zubażając i kółko się zamyka. W interesie socjalistów gospodarczych jest
        zachowanie społeczeństwa w biedzie i ciemnocie bo innym razie nie pozbyliby się
        swojego elektoratu.
      • Gość: shedows Re: Giertych w ręce psychiatrow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:04
        cynik9 masz racje ale czy nie jest to wina poprzednich wykształconych ,mądrych
        rządów. Trzeba było nie poniżać mniej wykształconych (nie generalizuje )A ile w
        tym kraju i na tym forum mniej wykształceni nasłuchali się inwektyw to teraz
        głosują na Leppera bo Giertych to jest chyba poza nawiasem społecznym
      • Gość: :O( cynik: dobry i tresciwy post! IP: 170.65.192.* 21.04.06, 15:02
        gratuluje oka!!! tak wlasnie to jest z tym tepackim, ciemnym narodem, ktory
        uparcie dazy do samozaglady. Potem sie dziwi, ze rozbiory itd. Tylko BAT ratuje
        to tepactwo, ktore przyzwala na gosci typu Giertych! Jak to sie stalo ze ten
        facet mowi w ten sposob o
        ekonomii????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    • mh29 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 07:49
      byla kiedys taka fraszka J.Kochanowskiego "Wół minister", wiec niech sobie ja
      politycy przeczytaja i wyciagna wniaski :(. Koń do rzadzenia sie nie nadaje :P
    • Gość: Motu Szeroko pojęty rozwój kieszeni Giertycha i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 07:50
      kolegów- to plan Geniusza Znad Wisły.
    • kapitan_stopczyk Romek-rozdaj to wszystko.Zacznij od Ojca Dyrektora 21.04.06, 07:53
      OjDyr kupi sobie śmigłowiec.
      A teraz rozpoczął inwestycje nad morzem, więc kasiorka mu potrzebna.
      Romek - do dzieła!!!!!
    • hetmanwiechu Swira Gietrycha w kaftan i z innymi swirami 21.04.06, 07:58
      ... zamknac. Co za przymul. Idz sie chlopie lecz na psychike. Wogole to co ten
      Gamon studiowal? Zaawansowany debilizm? Do szkoly matole glupi i sie ucz a nie
      o oraniu pola mysl.
    • Gość: Jacek Aż prosi się aby powtórzyć to co..... IP: *.com.pl / *.u.mcnet.pl 21.04.06, 08:02
      Stefan Kisielewski powiedział swego czasu o rządach Gomółki. DYKTATURA
      CIEMNIAKÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • behemot68 Re: Aż prosi się aby powtórzyć to co..... 21.04.06, 08:30
        Kisiel powiedział jeszcze jedną mądrą rzecz: wziąć za mordę i wprowadzić liberalizm" Zdaje się, że Kaczyńskie przyswoiły tylko pierwszą część rady - a druga w ich wydaniu to będzie socjalizm.
        "Jeśli chodzi o ochronę zdrowia, to jestem socjalistą" _ Lech Kaczyński
        • jjjnjankowski Re: Aż prosi się aby powtórzyć to co..... 21.04.06, 08:35
          to drugie ich przerasta
    • Gość: Krociech A to nie przypadkiem eksport jest przyczyną IP: *.sm-rozstaje.pl 21.04.06, 08:05
      wzrostu rezerw walutowych? Bo się pogubiłem. W ogóle to skąd one się biorą, skoro częściej mamy ujemny bilans handlowy niż dodatni? Kto kupuje te dewizy i za co?
      • Gość: J-23 Re: A to nie przypadkiem eksport jest przyczyną IP: *.e-wro.net.pl 21.04.06, 08:23
        wszystkim sympatykom pięknego Romka daję pod rozwagę fakt, że złotówka - dzięki
        polityce nbp - jest stabilniejsza niż euro

chodzi wam o to, żeby wspomniany wyżej geniusz finansowy z łomianek wprowadzil
        wariant argentyński?
        jeśli macie dużą kase w bankach np. szwajcarskich to okay, jeśli nie - to
        stuknijcie się w głowe, Najlepiej czymś ciężkim
      • jjjnjankowski Re: A to nie przypadkiem eksport jest przyczyną 21.04.06, 08:55
        a jaki zwiazek ma ujemny bilans handlowy z wzrostem rezerw? rozmawiamy powaznie czy bawimy sie w politykow (przedszkole)?
        • Gość: Krociech Re: A to nie przypadkiem eksport jest przyczyną IP: *.sm-rozstaje.pl 27.04.06, 21:57
          Mówię przecież: się pytam, bo się pogubiłem.
    • Gość: redemptorysta dać rezerwy w uczciwe ręce IP: *.nfz-krakow.pl 21.04.06, 08:35
      Powinniśmy oddać rezerwy w jakieś uczciwe ręce na zbożne cele.
      Ojciec inwestor potrafi się zaopiekować kasą głupich owieczek.
    • zigzaur Nie zdziwię się, jeśli Giertych zaproponuje 21.04.06, 08:47
      wykorzystanie rezerw walutowych NBP na dopłaty do eksportu na "wielki rynek
      wschodni".

W końcu, nie daleko pada jabłko od jabłoni a rusofilia jest zapisana w genach
      pewnej rodziny.
    • p26 Jak zwykle winny będzie Balcerowicz 21.04.06, 08:52
      Teraz giertych mówi, że rezerw należy się pozbyć. Ale jak trzeba będzie bronić
      złotówki na rynku i nie będzie za co to oczywiście ten sam Giertych powie że to
      winna Balcerowicza. On cierpi na schizofrenie. Zauważcie to w końcu.
      • jjjnjankowski Re: Jak zwykle winny będzie Balcerowicz 21.04.06, 08:59
        to nie schiza to bezczelnosc, oni, politycy maja zdrowe mozgi (nie znaczy, ze sa madrzy) - pytanie jest jaka jest granica bezczelnosci
    • Gość: baggior Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 08:56
      kretyn,kretyn,kretyn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • kapitan_stopczyk Polityczni neandertalczycy u władzy. 21.04.06, 09:07
      Kto temu facetowi dał dyplom wyższej uczelni?
      Leppera rozumiem. Chłop od pługa i wina owocowego oderwany.
      Ale Romek....????
    • Gość: Pablo Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 09:53
      Boże dopomóż !!
      Jeszcze troche to takimi wypowiedziami doprowadza Polaków nie do IV RP ale do
      szpitali albo cmentarze!
      Jak to czytam to puls mi przyspiesza i rzucam k...ami!
    • Gość: Paulo Roman G.i ekonomia???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:11
      Ten ekonomiczny analfabeta niech lepiej wiźmie SWOJE łapy od naszych
      finansów.Nie mam zamiaru przeżywać jeszcze raz sytuacji z przełomu lat 80 i 90,
      kiedy to inflacja szalała na takim poziomie ,że jeszcze na samą myśl o tym szlag
      mnie trafia.Facet niech się cieszy,że załapał się do tego cyrku, bo cóż by on
      biedaczek robił innego???Bierze kasę za nic nierobienie i nie musi kombinować
      jak tu żyć i przeżyć w tym po......pszonym kraju.Życzę mu kilku miesięcy, już
      nie lat bez pracy, to może wtedy pojmie w jakich trudnych sytuacjach są jego
      rodacy, którzy go wbrali.
    • Gość: Homoeconomicus Niestety tak! IP: 195.205.200.* 21.04.06, 10:12
      Niestety doprowadziliśmy już do głębokiej deflacji w gospodarce, a zjawisko to jest jeszcze bardziej szkodliwe niż inflacja. Oczywiście pieniądz był zciągany z rynku bankowego przez NBP i lokowany min. w rezerwy, kosztem inwestycji w infrastrukturę, naukę i badania, medycynę itd. itd. Niestety walcząc z inflacją można doprowadzić do jej wzbudzenia tak tak. Tak naprawdę kolejne rządy nie były i nie są dysponentami znacznej części środków finansowych. Są środki budżetowe z roku na rok coraz skromniejsze i środki w rękach NBP coraz większe.
      • aso62 Re: Niestety tak! 21.04.06, 11:26
        Z ciebie jest taki homoeconomicus jak z koziej dupy trąba. Skupowanie walut
        przez NBP powoduje wypływ (a nie ściągnięcie) złotówek na rynek i jest
        inflacjogenne.
    • ambush Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 10:14
      Przekazac cala rezerwe walutowa ojcu dyrektorowi z RM, on potrafi pomnozyc kaske
      najlepiej.
    • chateau Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 10:16
      Romek, a kto u Ciebie w domu kasę trzyma?
    • theeagle Giertych juz sie zaczyna powtarzac z Samoobrona 21.04.06, 10:23
      Giertych to taki typowy populista, z tym ze teraz juz nie ma nowych pomyslow bo
      wczesniej gadanie bzdur bylo domena samoobrony. On jako szef partii chce sie
      jakos wyroznic.
    • Gość: Ktostam BUHAHA Romek swinie pasc a nie pieniadzmi rzadzic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:42
      Oj Romus! Ja nie dalbym poslom takim jak ty czy Andrzejek L. (i ekipa z jego
      partii - Lyzwinscy Chojarska itp) decydowac o jakichkolwiek pieniadzach bo
      zaraz by znalezli sposob na ich kradziez!
    • Gość: ZDANIEM EKSPERTA Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 21.04.06, 10:45
      Jestem w twardym elektoracie PO. Pisze prace doktorska z w zakresie polityki
      monetarnej. Doradzam instytucjom finansowym w zakresesie m.in ryzyka walutowego.

Wymyśliłem plan (jeszcze nie jest stosowany nigdzie na świecie):

1) NBP niezależnie określa dynamicznie niezbędny poziom rezerw walutowych
      2) Polska zawiera umowę z bankami zagranicznymi na linię kredytową w walucie /
      walutach w wysokości określanej przez NBP w punkcie 1, która jest urachamiana
      na żądanie NBP
      3) Bieżące rezerwy walutowe są wykorzystywane do realizacji celów polityki
      fiskalnej (budżetowych)

Przy takim rozwiązaniu:
      1) złoty ma ochronę przed atakami spekulacyjnymi tożsamą z ochroną dawaną przez
      rezerwy walutowe
      2) Budżet korzysta z tańszego finansowania: nie musi płacić spreadu (różnica
      między rynkową ceną kup i sprzedaj pieniądza), tak ja to czyni teraz emitująć
      papiery dłużne
      3) Wprawdzie trzebaby zapłacić za gotowość uruchomienia linii kredytowj bankom
      zagranicznym, ale wysokość tej opłaty powinna być niższa niż koszty obługi
      emitowanego przez Skarb Państwa długu.

Zapraszam do dyskusji
      • Gość: c3p0 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.chello.pl 21.04.06, 10:54
        Może i masz rację. Wolałbym jednak nie sprawdzać tej teorii na naszym budżecie.
        Zastanawiam się też co działoby się w przypadku nieprzewidzianych dużych skoków
        wartości walut na świecie? Poza tym w chwili obecnej, jak się na pewno
        orientujesz, nie mamy fachowców o dopowiednich kwalifikacjach do utrzymania
        jako takiego poziomu finansów, nie mówiąc o proponowanym eksperymencie, nawet
        przy jak najlepszych chęciach i kwalifikacjach autora.
      • aso62 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 11:35
        Wstyd przynosisz sobie i Deloitte-owi.
        • Gość: ZDANIEM EKSPERTA Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 21.04.06, 11:42
          to chyba jakas pomylka :))

a wstyd to: zero ryzyka i wiele miliardów złotych rocznie oszczędności
          oszczednosci
          • aso62 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 11:54
            Jakich oszczędności? Naprawdę myślisz, że jakiś bank pożyczy NBP pieniądze bez
            marży? Do tego, co sam zauważyłeś, będą płacili prowizję za "gotowość". Równie
            dobrze rząd może pożyczyć bezpośrednio, bez udziału NBP.
        • Gość: ZDANIEM EKSPERTA Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 21.04.06, 11:47
          zapraszam na dyskusje na argementy :)
      • cynik9 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków 21.04.06, 11:37
        Gość portalu: ZDANIEM EKSPERTA napisał(a):

> Jestem w twardym elektoracie PO. Pisze prace doktorska z w zakresie polityki
        > monetarnej. Doradzam instytucjom finansowym w zakresesie m.in ryzyka walutowego
        > .
        >
        > Wymyśliłem plan (jeszcze nie jest stosowany nigdzie na świecie):
        >
        > 1) NBP niezależnie określa...

o ile plan ma na celu zrobienie pracy doktorskiej to wydaje sie to bardzo dobry
        plan... :-)))
        ale jezeli jest tak nowatorski ze nie jest stosowany nigdzie na swiecie to
        istnieje szansa ze sa po temu powody... moze lepiej najpierw wyprobowac to na
        psach? :-)))

a tak na serio:
        W konkretnych warunkach polskich, z Giertychami i Lepperami
        u wladzy, z ciaglymi zakusami na NBP, sama idea ze "niezalezny" NBP bedzie mogl
        cokolwiek robic "niezaleznie" jest nader watpliwa. A w szczegolnosci zas
        odpierac spekulacyjne ataki na zlotego ktore populistyczne bezholowie PiSu
        wczesniej czy pozniej sciagnie nam na kark.

Praktycznym rozwiazaniem obecnie, choc troche wstyd to przyznac, jest wyzbycie
        sie suwerennej polityki monetarnej *pronto* poprzez jak najszybsze wejscie do
        strefy euro. Owszem, nie bedzie wiecej zlotego i nie bedziemy mieli nic do
        gadania. Ale czy to juz nie lepsze niz Giertych i Lepper manipulujacy lomami
        przy naszej wspolnej kasie ze zlotymi z srodku?
    • corradocatani Boję się... 21.04.06, 10:45
      Przecież ten idiota chce wpędzić nas w nędzę w najszybszy sposób w jaki się da.
    • Gość: Przerażony Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: 213.17.128.* 21.04.06, 10:50
      "Trzymamy się tego, co jest zawarte w porozumieniu z Samoobroną. A tam
      zagwarantowaliśmy bezpieczeństwo i nienaruszalność rezerw walutowych -
      powiedział "Gazecie" Artur Zawisza (PiS), szef sejmowej komisji gospodarki. "

Nie spodziewalem sie, ze tak uciesza mnie slowa pisowca. Ale z drugiej strony
      jutro moze sie okazac, ze jest dokladnie na odwrot ;)
      • Gość: mh29 Re: LPR: rezerwy walutowe w ręce polityków IP: 203.155.1.* 22.04.06, 10:47
        RZeczywiscie Zawisza jest specem od dlubania w nosie, a nie gospodarki o ktorej
        nie ma zielonego pojecia (zasr...ny socjolog). Juz wiele razy to udowodnil
        wdajac sie w dyskusje z lepszymi od siebie, potrafil tylko wykrzykiwac jakis
        niezrozumialy belkot i robic z siebie posmiewisko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka