Dodaj do ulubionych

Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy

16.07.06, 20:55
Polska śmietnikiem Europy ;-)
Obserwuj wątek
    • rejtan.ka To szalenstwo 16.07.06, 20:57
      Polska zwariowala. Pozamykac te zaklady przetworstwa smieci. Przetwarzanie
      smieci to syf, HIV i nowotwory. Swoje trzeba, ale zeby sprowadzac cudze
      trucizny, to juz szalenstwo.
      • Gość: Gośc Re: To szalenstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:26
        Polska to chory kraj. Pozamykać szalonych ustawodawców. Wprowadzić obowiązkowe
        myślenie dla ludzi decydujących o losach tego kraju.
        • konread Re: To szalenstwo 17.07.06, 00:42
          Dawno temu miały być dostępne wszędzie produkty do wyboru w opakowaniach
          zwrotnych i bezwzrotnych. Ale oczywiście w wielu sklepach można zauważyć piwo i
          inne napoje jedynie w puszkach lub innych bezwzrotnych butelkach. Problem skupu
          od komuny nie został rozwiązany:P
          • ready4freddy Re: To szalenstwo 17.07.06, 01:10
            puszki wystarczy wrzucac do odpowiednich pojemnikow, o ile wladze miasta zadbaly
            o takowe (z braku wazniejszych zajec, dajmy na to, przecinania wstegi lub
            coremoni poswiecania nowego supermarketu). aluminium doskonale sie przetwarza.
            • Gość: sams segregacja IP: 194.106.192.* 17.07.06, 10:32
              Ja puszke po wypitym piwie zawsze rzucam rzucam na trawnik w widocznym miejscu,
              a nie do kosza, bo wiem , że przyjdzie żul i zabierze. Gdyby nie bezdomni w
              Polsce w ogóle nie było by segregacji śmieci.
        • ethebor Re: To szalenstwo 17.07.06, 08:52
          Poczytaj uwaznie: to prawo unijne. Kazdy kraj (jak dzieciak w PRL ma zebrac)
          iles tam surowcow wstornych.

Gość portalu: Gośc napisał(a):

> Polska to chory kraj. Pozamykać szalonych ustawodawców. Wprowadzić obowiązkowe
          > myślenie dla ludzi decydujących o losach tego kraju.
          • Gość: zbyniek Re: To szalenstwo IP: *.lnet.pl 17.07.06, 11:15
            UE to ze swoim prawem niech nas Polaków w dupe pocałuje.Ci cwaniacy z Unii
            wymyślają takie prawa które im pasują,a nasz rząd się zachowuje jak święta
            krowa,która potrafi ryczeć ale na swoim podwórku.Unia Europejska dla polskiego
            rządu,a naród jej nie potrzebuje.Członkostwo w Unii to tak jak wpaść z deszczu
            pod rynnę.
      • wrojoz Re: To szalenstwo 16.07.06, 21:45
        Za Kaczyńskich wszystko możliwe. Oni sie takimi sprawami nie zajmują.
        • Gość: puszka Re: To szalenstwo IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 17.07.06, 08:45
          do wrojoza:nie pier..l durniu,to się ciągnie już naście lat a za komuny
          odzysk-skup był o niebo lepiej zorganizowany
      • 1410_tenrok Wystarczy pomyslec!!!! 16.07.06, 21:58
        Kolejny pismak idiota Wami manipuluje! Czy rozumiecie jaka jest roznica
        pomiedzy smieciami o przetwarzalnymi odpadami? Te pierwsze to rzeczywiscie
        obecnie "g-o-w-n-o". Te drugie - to wysokowartosciowy surowiec do
        recycklingu!!! W Polsce jest duzo takich zakładów, ktore przetwarzają surowce
        wtorne, ponieważ jest to bardzo praco0chłonna praca, niestety, dla osob, ktore
        jedynie to potrafią robic - sortowac! Do Polski nikt nie sprowadza smieci na
        wysypiska, a jezeli to robi, to napewno bez starania sie o zezzwolenie z GIOS!
        Zezwolenia dostają jedynie przetworonie - papieru, tektury, plastiku,
        tekstyliow. Przestancie wiec krzyczec jak lemingi i zacznijcze myslec!!!
        • m-nocny Re: Wystarczy pomyslec!!!! 17.07.06, 00:28
          Mistrzu, niestety to Ty piszesz rzeczy nieprawdziwe. Jest tak, że ze względu na
          wieloznaczne i źle przygotowane prawo (lobbing + głupota posłów poprzedniego
          sejmu) oraz tragiczną nieudolność inspekcji ochrony środowiska nie zamyka się w
          kraju składowisk i buduje równocześńie zakłady przetwarzania odpadów, które nie
          mają czego przetwarzać bo śmieci wyjeżdżają na tańsze składowiska. Te zakłady są
          zainteresowane odpadami z zagranicy ale o ile wiem jeszcze nie mają zgody na ich
          przyjmowanie.

Natomiast przywożone są do kraju opady komunalne przetworzone mniej lub bardziej
          do postaci tzw. paliwa alternatywnego, które jest spalane w cementownaich.
          Zgodnie z przepisami nie powinno się do "naszych ;-)" cementowani sprowadzać
          paliwa, wytwarzanego z odpadów komunalnych (jest odpowiednie zarządzenie
          głownego inspektora ochrony śodowiska). Ale
          firmy sprowadzające znają specyfikę naszego kraju i wiedzą, że co innego
          prawdziwe źródło pochodzenia paliwa a co inego wniosek gdzie wpisuje się
          niestworzone rzeczy bo i tak nikt tego nie sprawdzi. Sprawdzałem jak to działa i
          byłem nieco zszokowany bo już przez telefon panienka w Głównym Inspektoracie
          Ochrony Śorowiska poinformowała mnie jak wypełniać wniosek żeby "było dobrze".
          Rozczarowałem się bo myslałem, że trzeba się dobrze nachodzić żeby to załatwić,
          z jakąś gratyfikacją się pofatygować, a tu tak prosto...

• 1410_tenrok Re: Wystarczy pomyslec!!!! 17.07.06, 11:03
            Po pierwsze byłem przez 6 lat prezesem spółki przerabiającej odpady tekstylne
            (tzw. przerób uszlachetniający i przywoziłem je z całej Europy). Z tych odpadów
            robi sie wełny ubraniowe, papiery, mieszanki tekstylne dla przemysłu
            samochodowego. I znam cały numer od srodka z całym debilstwem przepisów nie
            roznicujących pomiedzy przerobem, a smieciami. A jakie są twoje doswiadczenia
            przyjacielu?
            Poznałem rowniez urzedniczych łapowkarzy, i to na najwyzszych stołkach. A jakie
            są Twoje doswiadczenia w tym wzgledzie?
            Jest roznica pomiedzy surowcami wtornymi - i tylko takie mogą byc legalnie
            przywozone do Polski; oraz smieciami - takich nie przywieziesz do Polski
            legalnie. No chyba, że pan szef z GIOS da ci na to zezwolenie, za odpowiednią
            wziontką (ja np. nie zamierzałem dawać i poznałem cały arsenał urzędniczej
            zemsty).
            Pismak pisze po prostu bzdury i nakreca atmosfere. Zapewne, ktos cos
            itd.........
            • Gość: m-nocny Re: Wystarczy pomyslec!!!! IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 21:37
              Przyczytaj tekst ze zrozumieniem, Mówimy tak naprawdę o odpadach z tym że ty się
              koncentrujesz na surowcach wtornych a ja pisałem o paliwie alternatywnym z
              odpadow komunalnych, które w ilości ok. 250 - 300 tys. Mg/rok wjechało w
              ostatnim roku na nasz rynek. Pracuję cały czas w branży śmieciowej. Nie mam
              ochoty się podpisywać ani popisywac.
    • kapitan_stopczyk Ale za to eksportujemy "wartości" do Europy. 16.07.06, 21:07
      Cała Europa, ba, nawet cały świat powinien sie od nas uczyć modlitwy, głębokiej
      wiary, szacunku do Ojca Dyrektora - oraz uczciwości, brzydzenia się aferami,
      łapówkami, złodziejstwem i podobnymi rzeczami, których niemało w pogańskiej i
      bezbożnej Europie!!!!
      • wrojoz Re: Ale za to eksportujemy "wartości" do Europy. 16.07.06, 21:45
        Wyeksportujmy Kaczyńskich.
      • jama314 To nasza szansa i ratunek dla Europy jednocześnie 16.07.06, 21:52
        Zgadzam się z Tobą całkowicie. Ktoś ich też musi wreszcie nauczyć szacunku dla
        życia i to zarówno tego poczętego jak i tego już "niepotrzebnego". Bez wątpienia
        Europa weszła w okres dekadencji co jest skutkiem bezbożności społeczeństwa. Bez
        nas skończyć się to może tylko totalną islamizacją Europy, czego wszyscy razem z
        kapitanem_stopczykiem sobie nie życzymy.
        • emigrancik Re: To nasza szansa i ratunek dla Europy jednocze 16.07.06, 23:53
          No chyba ze chodzi o komucha, albo pedala,
          bo wtedy konczy sie milosc blizniego a zaczyna pala.
    • Gość: Herman Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.crowley.pl 16.07.06, 21:25
      Wyłącznie to wina "rządu i sejmu" .Milionowe grzywny i moze by było trochę czysciej.
    • Gość: Kuba Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:28
      To nie przedsiebiorcy sprowadzaja , to zdrajcy narodu Polskiego i tak ich nalezy
      traktowac.Wlasnie powszechna korupcja umozliwia im to.Co na to nasz rzad, czy do
      nich takze dotarli lobbysci?
      • Gość: ppp Ludzie- czy wy rozumiecie to co czytacie? IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 16.07.06, 21:59
        Polskie zakłady przetwarzania śmieci sprowadzają śmieci zza granicy, bo MY -
        POLACY (zapewne również i Ty, Drogi Rodaku, który to teraz czytasz) jesteśmy
        brudasami i sami segregacją się nie zajmujemy (a bo po co, nie!?).

Segregują za to śmieci np. Niemcy, dając materiał i pieniądze na utrzymanie
        polskich zakładów przetwarzania.

Nie dziwi mnie ten artykuł. U mnie przy bloku stoją pojemniki na szkło, plastik
        i makulaturę: w ciągu miesiąca 80% tych pojemników zapełnia moje gospodarstwo,
        a pozostałe 20% należy do 59 innych rodzin. W moim domu segreguję ok. 60-70%
        odpadów. W "normalnym" polskim domu jest to 0%.
        • Gość: marian Re: Ludzie- czy wy rozumiecie to co czytacie? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:23
          już to pisałem kiedyś, ale widzę, że są komentarze skasowane:
          w mojej gminie, na Śląsku nie można czegoś takiego powiedzieć, bo:
          właściciele domków dostają worki w różnych kolorach do segregacji i
          segregują,bo im się to opłaci,
          pod blokami stoją pojemniki, które bardzo szybko się zapełniają,
          złomiarze objeżdżają wsie co jakiś czas i zbierają żelastwo spod domów,
          bezrobotni chodzą po śmietnikach i wybierają puszki po piwie - w ciepłą noc co
          pół godziny któryś siedzi w kontenerze pod blokiem.
          A zatem segregacja pełna.
          Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej, ale tu wszystko "działa".
          • Gość: marian Re: Ludzie- czy wy rozumiecie to co czytacie? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:26
            te pojemniki pod blokami są wywożone co tydzień, a taki pojemnik na plastiki
            pełny już jest po 3 dniach latem (butelki), pojemnik na papier po pięciu.
          • nabram Re: Ludzie- czy wy rozumiecie to co czytacie? 17.07.06, 09:53
            Prawo zmusiło gminy do zorganizowania segregacji śmieci komunalnych ,wcześniej
            gminy kupowały KOMPAKTORY do ubijania śmieci na wysypiskach , u nas w
            Wielkopolsce działa tak jak u mariana na Śląsku, aby nie było zbyt
            optymistycznie ,są niestety tacy którzy spalają to barachło w piecach
            centralnego ogrzewania , i na nich nie ma przepisów. Tak na marginesie ,z
            poszanowaniem "miru domowego " jest kiepsko, w myśl przysłowia "wolność
            Tomku ......." ,jeden spala wszystkie śmieci, drugi zakochany w swojej pile
            tarczowej nie daje jej wytchnienia, trzeci tłucze kamienie na ścieżce
            ogrodowej, bachory sąsiadów słuchają metalu na fula lub dają czadu na motorach,
            i tak dalej i tym podobne.
        • Gość: hm Re: Ludzie- czy wy rozumiecie to co czytacie? IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 16.07.06, 22:26
          Faktycznie, chyba nie kumają, co czytają...

U nas w domu od lat segregujemy opakowania, puszki, szkło. Najbliższe pojemniki
          są dobry kilometr dalej, co jednak nie przeszkadza nam w doholowaniu tam tego
          majdanu. Niestety, nie ma pojemnika na makulaturę, a przydałby się.

Rozmawiałam z sąsiadami, gdyby pojemniki były przy naszej ulicy, też by
          segregowali, bo to żaden problem. Jednak dla ludzi starszych i/lub
          nieposiadających samochodu, tachanie worków na taką odległośc jest kłopotliwe.

Wniosek - pojemników jest zdecydowanie za mało.
    • psychohumanista Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy 16.07.06, 21:47
      ..dobre...ludzie wyjezdzaja...inni smieci przywoza...nic dodac
    • honeyr = Wzrost eksportu - Wielki Sukces Rządu ! = 16.07.06, 22:01
      To niemal tak wielki sukces jak "spadek bezrobocia", oznaczający 2 miliony
      Polaków na robotach za granicą.
      • honeyr Re: = Wzrost eksportu - Wielki Sukces Rządu ! = 16.07.06, 22:05
        Sorry, mój błąd - import śmieci nie jest niestety aż takim sukcesem jakim byłby
        eksport.
        Szkoda.
        (;p)
    • 1410_tenrok Przeciez tu jest rzecz o surowcach wtornych! 16.07.06, 22:01
      Boże, co to za kretyni piszą te artykuły!!!!!
      Surowce wtorne to nie smieci!!!
      • Gość: ex Re: Przeciez tu jest rzecz o surowcach wtornych! IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 17.07.06, 08:53
        1410_tenrok:masz rację, to tak samo jak z tarczą antyrakietową:tłumoki które nie
        wiedzą na czym ta tarcza polega piłuja swoje mordy żeby broń Boże nie drażnić Rosji
    • Gość: ZZ Marcheweczka A w mojej gminie jest jeszcze lepiej... IP: *.gprspla.plusgsm.pl 16.07.06, 22:20
      Do mojej gminy przywożone są śmieci z Niemiec w dużych ilościach, nikt nie
      występuje o żadne pozwolenia do Ministerstwa Środowiska. Sprawy wokół , których
      było głośno - składowania przywiezionych z Niemiec odpadów chemicznych w
      dzierżawionych budynkach popegeerowskich i składowiska setek ton zużytych
      niemieckich opon zostały umorzone .

Jednocześnie chyba już nikt nie zwraca uwagi na to ,że okoliczne lasy stają się
      z roku na rok zwykłymi wysypiskami śmieci a "utwardzanie" dróg leśnych gruzem i
      śmieciami stało się standardem.
      Popularnym sposobem zarabiania tutaj jest dzierżawienie od agencji rolnej
      terenów i przyjmowanie na nie gruzu i śmieci. Jedno z takich składowisk jest
      zlokalizowane w dotychczasowej otulinie rezerwatu przyrody i przyjmuje śmieci z
      remontowanego miejskiego cmentarza . Otuliny jednak już nie będzie gdyż gmina
      wyrzuciła większość form ochrony przyrody z powstającego planu miejscowego.
      Gmina zresztą broni się jak może przed jakąkolwiek ochroną środowiska , a
      szczególną odrazę u urzędników wzbudzają tereny ochronne w ramach programów
      europejskich (ponieważ są one tworzone wyłącznie po to aby utrudnić rozwój
      ekonomiczny- tak mówią urzędnicy i radni niezależnie od opcji politycznych).
      Takie nastawienie gmin nie jest tajemnicą - można o nim przeczytać w
      oficjalnych dokumentach urzędu marszałkowskiego.
      W moim województwie z prawie stu planowanych w wojewódzkim planie
      zagospodarowania form ochrony środowiska w ciągu pięciu lat zrealizowano
      cztery.
      Nadleśnictwo, w którym mieszkam szczyci się tym, że organizuje rajdy samochodów
      terenowych dla Niemców i Holendrów po całym tym śmietniku.
      Z pięknego budynku ozdobionego flagami unii należącego do tego samego
      nadleśnictwa ruszają dzielni europejscy myśliwi jeszcze lekko na bani po
      wieczornym chlaniu pod granice rezerwatu ptaków.
      Polskie lasy mimo powszechnej propagandy są najbardziej zdegradowane
      biologicznie z wszystkich państw EU poza Czechami , jednocześnie Polska ma
      najniższą lesistość z krajów Europy Środkowej. Można się tego dowiedzieć z
      dokumentów Ministerstwa Środowiska z sieci.
      Ja się bardzo cieszę , że mieszkam pod Niemiecką granicą , mogę zabrać
      dzieciaki i pokazać im świetnie utrzymane lasy bez motocykli enduro, quadów,
      samochodów terenowych i tych z przyczepkami pełnymi śmieci. Ścieżki rowerowe,
      infrastruktura… Europa kurde.
      • Gość: ex Re: A w mojej gminie jest jeszcze lepiej... IP: *.wpiszu.pl / 80.54.32.* 17.07.06, 08:56
        zz:to jest tzw. samorząd po polsku
    • lech_kartofel_kaczynski segregacja śmieci ??? 16.07.06, 22:27
      napływ śmieci do Polski ??? nie mam czasu się tym zajmować, moim priorytetem
      jest dziadek z Wehrmachtu pewnego pana i sprawdzenie czy jego babcia nie była w
      Luftwaffe. Niech będzie pochwalony
    • Gość: Pierre Doliński Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.asko / 82.177.183.* 16.07.06, 22:30
      Nie tylko w g...ale i w smieciach pływamy.Ot, taka Polska.Kuriozalny kraj.Wstyd
      sie przyznac ,że jest się Polakiem.
    • Gość: vicek55 Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.asko / 82.177.183.* 16.07.06, 22:32
      Na Zachodzie dotują śmieci,Polska dotuje Kościół katolicki-też śmietnisko tylko
      w innym wydaniu.
    • Gość: Mieszko Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 22:45
      Typowe! A zacznijciez sortowac! W berlinie bylo podobnie, tez zabraklo smieci i
      tez musieli sprowadzac...
    • Gość: gm Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.net 16.07.06, 22:47
      ten artykuł jest do bani. Działa na emocje a nie opisuje zjawiska. Te tzw
      śmieci to chyba miedzy innymi makulatura , która jest tańsza od polskiej bo
      kosztuje tylko transport (polska dodatkowo koszty zebrania ).Niech redaktor
      napisze co sie dzieje z opłatami produktowymi płaconym marszałkom województwa i
      haraczom płaconym tzw. organizacjom odzysku. Co sie dzieje z opłatami za
      korzystanie ze środowiska.
      • 1410_tenrok Pismacy to jednak durnie, zwlasza w okresie ogork. 17.07.06, 12:02
        Duren pluje na surowce wtórne. Pował kompletny!!!!
        A co sie dzieje z opłatami? No wiadomo - idom do fspulnego fora! Przeciez nie
        chodzi o to by złapac kroliczka, lecz gonic go........ Jezeli w PZPN 50% kasy
        idzie na działaczy, to myslisz, ze gdzie indziej jest inaczej?
    • Gość: Kiepski Czy nie można tego zakazać i obcinać ...za łamanie IP: *.chello.pl 17.07.06, 00:11
      zakazu?Ale władza ma to gdzieś.,,Nieważne czy Polska jest i będzie biedna czy
      gpgata byle była katolicka''Cytat polityka z b.ZChN dziś PIS!
      • Gość: daniel0 Taka jest właśnie nasza polska rzeczywistość... IP: *.chello.pl 17.07.06, 00:20
    • Gość: ggallus Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.nysa.3play.net.pl 17.07.06, 00:19
      Ale stare sprowadzane samochody chce się obłżozyć niebotycznym podatkiem, ze
      względow rzekomo ekologicznych. Bzdura, MF idzie na pasku lobby obracającego
      nowymi samochodami.
      Polacy nie będą kupować nowych samochodów nie dlatego ,że ich nie lubią ,
      tylko nie maja na to odpowiednich pieniędzy.
      Wprowadzając ten zamiar V-ce min. Jarosław Neneman ,zamierza zniszczyć
      dziesiątki miejsc pracy,trudniących się tym precederem, ale na dzień dzisiejszy
      niezdędnym./Polacy chcą jeździć na czterech kółkach, jak inni europejczycy
      w XXI wieku/
      Zamiar MF. nie jest w interesie Polski , tylko wąskiej grupy nacisku.
      Komu służy pan Neneman?
      Osiągniemy pewne standarty płacowe problem sam przestanie istnieć.
      Utylizacja starych samochodów to też miejsca pracy a zagrożenie dla środowiska
      o wiele mniejsze lub żadne , w stosunku do zwożonych tysiącami ton śmieci
      niewiadomego pochodzenia.
    • Gość: Janusz Re: To jest efekt neokolonializmu ze strony UE IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 17.07.06, 01:00
      To efekty uboczne globalizmu wprowadzanego przez "oświeconych" cwaniaków z UE.
      Te biedne kraje będą im dostarczały tanią siłe roboczą i odbierały śmieci.
      • kapitan_stopczyk Neokolonializm? Raczej uzytek z polskich głupów ! 17.07.06, 06:34
        Po prostu wykorzystują polską skłonność do łapówkarstwa i prywaty. Do
        wrodzonego u Polaków braku szacunku dla siebie i własnego państwa.
        A łapówki jakie sprawiają Polakom satysfakcję naprawdę są niewielkie.....
    • m-nocny Re: Jak to się dzieje 17.07.06, 01:12
      Cała zabawa wynika ze źle przygotowanych i wieloznacznych naszych krajowych
      przepisów. Uprzedzam plujących na UE, że te tragiczne przepisy nie wynikają
      wcale z przepisów unijnych, a wręcz przeciwnie to jest nasza genialna
      interpretacja europejskiego prawa ochrony środowiska i przepisów wynikających z
      ochrony konkurencji.

Jest więc tak, że ze względu na wieloznaczne i źle przygotowane prawo (lobbing
      firm śmieciowych + głupota posłów poprzedniego sejmu) oraz tragiczną nieudolność
      inspekcji ochrony środowiska nie zamyka się w kraju składowisk i buduje
      równocześńie zakłady przetwarzania odpadów, które nie mają czego przetwarzać bo
      śmieci wyjeżdżają na tańsze składowiska. Te zakłady są zainteresowane odpadami z
      zagranicy ale o ile wiem jeszcze nie mają zgody na ich przyjmowanie.

Natomiast przywożone są do kraju opady komunalne przetworzone mniej lub bardziej
      do postaci tzw. paliwa alternatywnego, które jest spalane w cementownaich.
      Zgodnie z przepisami nie powinno się do "naszych" ;-) cementowani sprowadzać
      paliwa, wytwarzanego z odpadów komunalnych (jest odpowiednie zarządzenie
      głownego inspektora ochrony śodowiska). Ale firmy sprowadzające znają specyfikę
      naszego kraju i wiedzą, że co innego prawdziwe źródło pochodzenia paliwa a co
      inego wniosek gdzie wpisuje się niestworzone rzeczy bo i tak nikt tego nie
      sprawdzi.
      Sprawdzałem jak to działa i byłem nieco zszokowany bo już przez telefon panienka
      w Głównym Inspektoracie Ochrony Środowiska poinformowała mnie jak wypełniać
      wniosek żeby "było dobrze". Rozczarowałem się nico bo myslałem, że trzeba się
      dobrze nachodzić żeby to załatwić, z jakąś gratyfikacją się pofatygować, a tu
      tak prosto...
      Nie byłoby tragedii gdyby u nas wszystko nie stało na głowie. Problem w tym, że
      za przyjecie odpadów z zagranicy, firmy płacą cementowniom kilkanascie euro. A u
      nas mniej więcej tyle samo kosztuje wyrzucenie odpadów na składowisko. Więc
      przetwarzanie nam w kraju się absolutnie nie opłaca i głowny inspektor tolerując
      import odpadów (i składowiska tragicznej jakości) niszczy krajowy rynek
      przetwarzania odpadów. Ten rynek dopiero w bolach zaczął się rodzić, a w związku
      z powyższym raczej nie powstanie. Jeszcze na koniec uwaga, ze dotychczas
      cementownie za rodzime tzw. paliwo płaciły kilkanaście (dziesiąt) złotych, i
      wszystko jakoś się w związku z tym w miarę układało. Teraz wiadomo, że będą
      lobbować za przyjmowaniem odpadów z innych krajów UE bo nasze paliwo będzie be.
      Na ich miejscu też wolałbym przyjmować lepiej przygotowane paliwo i dostawać za
      to kasę.

• opelek44 Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy 17.07.06, 07:06
      Polska zawsze byla smietnikiem europy -dlatego ze tu nie ma przywodcy dobrego
      patrioty ,rzadza czupki i kombinatorzy . Jest tylko jedno wyjście rzadzicieli
      oddawac pod trybunał i strasznie karac -to nastepcy wyciągną wnioski Tak jest
      ze smieciami ,tak jest z odpadami toxycznymi ,tak jest ze starymi samochodami i
      tak jest od 16 lat jezdza i niszcza nam komunistyczne drogi tiry z całej Europy
      i nic nie płacą -gdyby przez te wszystkie lata placili za tranzyt przez Polske
      to dzis stac nas by bylo na budowe autostrad . Ale począwszy od tego Wałęsy co
      to pilnował tylko swojej teczki i grywal z Cebula w pingla - nikogo to nie
      obchodzi .ZAWSZE W TYM KRAJU BEDZIE ŻLEJAK TAK PODCHODZA PRZYWODCY -TYLKO
      TRYBUNAŁ NA NICH MOZE POSKUTKOWAC --CHAMYTYKO WADZY IM SIE CHCE I KASE
      WIDZĄ !!!!!!!!!!!
    • olias a jak tam Gdańsk? Holenderska śmierć jest nadal? 17.07.06, 07:29
      nadal na redzie stoi holenderski zbiornik rakotwórczego azbestu????
      dziwne milczenie jest w tej sprawie.
    • sowa_46 Mamy zasranych gospodarzy 17.07.06, 08:50
      Znowu jakiś "uczciwy" biznesmen zasra nasz kraj a kacze kurduple nawet tego nie
      dojrzą bo im biurka oczy zasłoniły.
    • ellw41 Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy 17.07.06, 08:51
      Mieszkam w małej miejscowosci i wprost z niechecia patrzymy na wywoz
      śmieci ,kosze itp.....Segregujemy w domu plastyk ,szklo ,papier ale......KOSZY
      jest za mało ,i TAK WSZYSTKO LĄDUJE W BAJADERACH NA WYSYPISKO A MAMY W
      OKLLICY wielkie wysypisko......TO POWINIWN BYC NAWYK ZBIERANIA NAJPIERW U
      WLADZ A POTEM U LUDZI.........KOSZE,KOSZE,KOSZE......JEST mi wstyd gdy ten
      nawyk zbierania ksztaktuje u dziecka,bez sensu.........
    • Gość: lilu Polacy nie potrafią segregować śmieci IP: *.b-m.pl 17.07.06, 09:01
      Gdy wyrzucam coś do pojemników na makulatruę lub plastik, chce mi się płakać
      nad głupotą i bezmyślnością ludzi. Butelki są pozakręcone, nie zgniecione,
      zajmują trzy razy tyle miejsca. Żaden kompaktor nie będzie w stanie ich
      zgnieść. Brakuje w mediach informacji typu: kartoniki po mleku można lub nie
      wrzucać do pojemnika na makulaturę. Podobnie kolorowe gazety. Czy na plastik
      można wrzucać opakowania po detergentach? Nie jest to chyba aż tak wielki
      wysiłek. Polacy tak bardzo kochają dzieci, niech więc nie fundują im życia na
      wyjałowionej ziemi. I skoro już o ekologii mowa, nie kupujmy kolorowych
      gazetek, w których powtarzają się te same tematy. Szkoda drzew!
    • Gość: wik Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy IP: *.man.sealnet.kluczbork.net 17.07.06, 09:02
      wychodzi na to,że Polacy to śmiecie.
    • mal49 Re: Polska sprowadza góry śmieci z zagranicy 17.07.06, 09:30
      Niech każdy standardowy kubeł na śmieci kosztuje majątek, a pojemniki na segregowane odpady będą w dostatecznej ilości i darmo, zaraz się poprawi!!!
      Dziś 'segregują' zbieracze złomu, szkła itp. cyzniąc zamieszanie i bałagan.
      Zbieracze mogą być normalnymi pracownikami. Tylko trzeba chcieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka