Dodaj do ulubionych

SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy

• Gość: osator na głupich nie ma rady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 15:33
      Aż przykro czytać ten tekst... Każdy telefon NOKIA podaje w ilu częściach
      będzie wysłąna wiadomość, więc nie można mówić, że telefon zjada litery. Nie
      dzieje się to tak - a tak można wnioskować po przeczytaniu - że telefon podaje,
      że wiadomość będzie wysłąna w jednej części, a na bilingu okazuje się, że
      wysłana została w dwóch lub trzch częściach. Po prostu trzeba patrzeć co dieje
      się na wyświetlaczu i albo pisać z polskimi znakami i za to płącić, albo pisać
      bez nich.
    • Gość: daro SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 16:58
      Jak sie pisze sms-a to się patrzy ile cyferka maleje i ile pozostalo do
      wpisania,wtedy nie ma problema,a poza w tych czasach trzeba na wszystko patrzeć
      bo można dać się oszukać...
    • Gość: piotr Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ IP: *.aster.pl 22.08.06, 16:58
      tylko na inne telefony te polkie znaki nie docierają
    • rudy_rudolf ogłośmy bunt 22.08.06, 17:36
      nie wysyłajmy przez jeden dzień smsów!!!
      heheh...chyba nikt by nie wytrzymał :)

zrelaksuj się na
      www.asiaq.pl
    • Gość: Pawell Siemens za pierwszą literę zabiera 431 znaków !! IP: 212.106.31.* 22.08.06, 19:17
      Model cx65
      Po wpisaniu litery S zabrał 1 znak
      img119.imageshack.us/img119/5879/759pl8.jpg
      Po wpisaniu polskiej litery ś zabrał 431 znaków
      img119.imageshack.us/img119/2913/329wh9.jpg
    • Gość: Zdz SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: 84.241.221.* 22.08.06, 19:20
      Niezłe ale Ktoś spuźnił się z tą informacją o pare ładnych lat.Niewiele po
      wprowadzeniu sieci komórkowych w Polsce pojawił się ten problem(gdy telefony
      zaczeły posiadać polskie znaki diakryczne) a dopiero teraz chcą sie Komuś
      dobrać do tyłka(czytaj kasy).A wcześniej to nie łaska było informować LUD aby
      sie nie mylił(płacił niepotrzebnie)???
      • Gość: Bilda Ginące literki IP: *.echostar.pl 22.08.06, 22:14
        Po przeczytaniu artykułu z koleżankami postanowiłyśmy sprawdzić, jak sprawują
        się nasze telefony: dwie Nokie i LG (sieć Orange oraz Era). Wysyłałyśmy do
        siebie SMSy z samymi polskimi literkami. Nie pożarły one, co prawda, więcej
        miejsca, niż niepolskie znaki, ale
        - u nadawcy SMSa w wysłanych zachowywane były niepolskie litery (zamiast
        ąęłśżóźćń jako aelszozcn)
        - odbiorca nie otrzymywał SMSa z polskimi literkami (analogicznie zamiast
        ąęłśżóźćń - aelszozcn).
        Czy ktoś może wyjaśnić, dlaczego polskie literki giną przy wysyłaniu SMSów?
    • blq Boże, chorń nas przed takimi artykułami. 22.08.06, 22:23
      wszystko co miało być powiedziane zostało powiedziane wcześniej.

potem się dziwić, że ludzie w komisach odsprzedają porządne telefony za bezcen,
      albo że kupują u operatorów przestarzały badziew, porządnie tylko wypromowany....

tania sensacja. autor, ktory popełnił ten dramat, powinien się publicznie
      ukorzyć na tym forum, a najlepiej na stronach papierowej GW :D
    • Gość: gość SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.catv.net.pl 22.08.06, 22:39
      normalna "polska" literka jako że jest w alfabecie polskim powinna być kodowana
      identycznie jak (normalna "angielska")jeśli dziecko pisze sms-a do rodziców to
      miś pluszowy nie kojarzy się z mis (mis polski;mis mokrego podkoszulka) autor
      artykułu napisał iż słowo miś zabiera ok. 92 znaków z sms-a na którego operator
      przyznaje np. 160 znaków za co pobiera opłatę.Pozdrawiam osobę o pseudo Yac.
      Gość
    • tymonteam SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy 22.08.06, 23:13

Mało tego do tego autor nie umie pisać: -) Nokia to nie największy "polski
      producenttelefonów" tylko jeżeli już to największy producent na polskim rynku.
    • Gość: zapytka:) Co z SMSami typu Flash i Blink IP: *.bsk.vectranet.pl 22.08.06, 23:18
      Chodzi m.in. o ich b. ograniczoną objętość. Czy ktoś potrafi to krótko i przystępnie wyjaśnić?
      Z góry dziękuję :)
    • imbaczek Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ 23.08.06, 00:43
      nie przesadzajmy, utf8 koduje wszystkie polskie znaki na dwóch oktetach,
      zamienić to na 3 znaki 7-bit to żadna sztuka...
    • Gość: Klaus Barbie SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.titan.mgc.no / *.198.cgg.com 23.08.06, 00:47
      Co z ustawa o ochronie jezyka polskiego?
      Takie traktowanie polskich znakow diakrytycznych jest tozsame z jego
      dyskryminacja. Czy mozemy na to pozwolic?

Zadamy SMSow w jezyku Polskim!

PS. Bez problemu operatorzy GSM moga rozpoznawac - bez wgladu w tresc - czy SMS
      jest napisany w 8bitach czy w UTF-8 i taryfikowac podwojny UTF-8 normalnie.

Napisane bez ogonkow... prawda, ze wyglada glupio :)
    • Gość: Zła Idea SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 06:59
      Proszę o kontakt z oszukanymi klentami IDEA ORANGE.Coraz więcej jest dowodów
      jak firma Centertel oszukuje swoich klientów.Ciągłe awarie sieci i brak ich
      rozwoju odbija się zwiększonymi obciążeniami abonentów.Reklamacje w żaden
      sposób nie są uwzględniane.Mój mail to zlaidea@wp.pl
    • Gość: oko SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 09:23
      niezgadzam się z opinią że operatorzy nie informują o tym fakcie.po konsultacji
      z BOA sieci Era ja takie informacje uzyskałam.
      proponował bym bypani Małgorzata Cieloch z Urzędu Ochrony Konkurencji by
      uaktualniła swyje dane.
    • Gość: gość Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ IP: *.gdansk.gda.pl 23.08.06, 10:42
      Nic dziwnego, że opublikowano taką bzdurną informację, bo dziennikarzami są
      coraz częściej niekompetentne tłuki.
    • Gość: Zombi SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:50
      Mam Simensa C 65 Na słowo Miś zjada mi 435 znaków w tym 3 na pierwszą literę
      zaczynającą sms. Pisałem ostatnio duższego sms w ramach limitu znaków i wysłał
      mi go w dwóch sms. Sprawdziłem to
    • Gość: Aneczka Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ IP: *.polskieradio.pl 23.08.06, 11:10
      W moim telefonie, a mam Samsunga litera polska kosztuje mnie 69 znaków.
    • Gość: ss SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 11:53
      Ale szybcy jesteście?
      nie zdziwię się jak na ramówce w fakcie będzie cały artykuł o tym lub cała gazeta...
    • Gość: marman SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:09
      ja się tak niemiło przejechałem na Nokii 6630, dostałem ją od operatora ERA na
      dwa dni przed wyjazdem na czasy na słowacje i kilka pierwszych sms-ów poszło
      podwójnie o ile nie potrójnie :((
    • Gość: piootrek89 Komórki oszukują na SMS-ach z polskimi znakami IP: 82.139.46.* 23.08.06, 12:17
      ja mam SE K700i. PO przeczytaniu artykułu sprawdziłem... w k700 jest tak ze po przekroczeniu 160 znakow wyskakuje komunikat o treści "SMS 2" i mozna pisac dalej, po 320 "SMS 3" itd.... wpisałem ciag kilkudziesieciu znaków zwykłych po czym postawiłem na początku smsa "ś", wyskoczył mi od razy komunikat "SMS 3" :) dla mnie takie chaczyki to kure**wo ze strony telefonii, powinni informowac o czyms takim
    • Gość: jan Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 12:29
      to sobie wpisz 'ś' w Nokia N70 i sprawdź ile znaków zniknie mądralo. Kodowanie
      to nie wszystko, jeśli oprogramowanie danej komórki dzieli wiadomość na
      poszczególne podczęści.
    • Gość: Jot_eS SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.intelline.pl / 212.109.149.* 23.08.06, 19:51
      wydaje mi się, że UOKiK powinien wymusić na operatorach jednolity system
      kodowania jednobajtowego polskich znaków. Jednym ze sposobów byłoby być np.
      "zagospodarowanie" znaków charakterystycznych dla języka hiszpańskiego lub
      niemieckiego.

Wydaje mi się, że tak zmodyfikowane oprogramowanie robią nasi przyjaciele
      używający cyrylicy...
    • Gość: PMP SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższy IP: *.gorzow.mm.pl 23.08.06, 21:52
      Heh...
      Nie wynika to z błędów telefonów, ich wad. Wynika z braku znajomości aparatu
      osoby użytkującej. Większość funkcji jest opisana w instrukcji obsługi, którą
      czyta chyba co 10ty. Dużo aparatów posiada liczniki znaków, dużo informuje o
      przekroczeniu 1 wiadomości sms. Nie widzę tu winy operatorów ani producentów
      telefonów. Niektóre modele mają przecież wybór kodowania znaków.

Czytać, czytać instrukcje. :)
    • ricardo_mendoza Re: SMS z polskimi znakami jest kilka razy droższ 23.08.06, 22:21
      W moim Sony Erikssonie wysłanie tekstu "Ale Cię kocham! Jadę do domu!" zajmuje
      TRZY SMS-Y!!!!!
      Łobuzy!!
    • Gość: grete zamiana z 60 na 160 znaków w windows phone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.14, 19:14
      windows phone 8 - redukcja znaków - ustawienia-sieć+, zestaw znaków sms - zredukowany. Radzę uruchomić ponownie telefon.160 znaków w 1 smsie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka