Dodaj do ulubionych

Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin?

IP: *.chello.pl 31.08.06, 21:37
Jakie 10 procent od przychodu??? Chyba 1%. I nie jest to skrót myślowy!
Obserwuj wątek
    • Gość: PS Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin IP: *.warszawa.dialog.net.pl 31.08.06, 22:01
      10% od przychodu ze sprzedazy. 1% to chyba z katastrem pomyliles...
      • Gość: Tanie państwo Ale za to zaoszczędzicie 300 zł na notariuszu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 23:07
        No i widzisz "ciemny ludzie" - dostaniesz igrzyska zawiści w postaci
        administracyjnego ograbienia notariuszy z taksy, po czym sam zostaniesz
        ograbiony z chleba przy pomocy wyższych podatków. Oszczędzisz na taksie
        notarialnej 300 zł, za co stracisz 3000 zł nowego podatku dochodowego.

Oto jest "Tanie Państwo" PiSuaru. Nawet bardzo tanie, tyle że cudzym kosztem.

Głosujcie dalej na waszych dobroczyńców spod zawistnej gwiazdy.
        • Gość: jwojnar Zbyt to głupie, by było nieprawdziwe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 00:54
          Podatek będzie też pewnie dotyczył dziedziczenia. PiS ma tyle ciekawych
          pomysłów, że rysuneczek z flagą wkładaną w miniaturę sjmowego budynku trzeba
          uznać za proroczy.
          • atomm Rzad chce okradac obywateli... 01.09.06, 09:16
            Brakuje im pieniedzy na wyloty zagraniczne czy na benzyne do samochodow - Taki
            Giertych to podrozuje az dwoma...
            To skad na to wziasc - najlepiej od obywateli...
            Zlodziejska chalastra...
    • Gość: pawel jaka bedzie srednia cena metra we Wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:22
      w 2010 roku? :)
      • Gość: mm To zagadka? Na Krzykach i Biskupinie pewnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:29
        około 12.000
      • Gość: Nieruchomista No to teraz w Krakowie się zacznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:51
        Teraz w centrum Krakowa za mieszkanie w ścisłym centrum (bez obszaru Starówki)
        do remontu chcą 8 - 10 tys za m2. Przy tym podatku, to ceny znowu wzrosną, bo
        sprzedający będzie chciał przenieś kolejne koszta na kupującego. Wtedy to
        wszystko poleci na łep na szyję i może wreszcie ceny znormalnieją. A jak nie to
        ludzie będą biedno-bogaci -> biedni, bo mają niską pensję, ale bogaci bo mają
        mieszkanie w centrum.
    • Gość: max Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:26
      10%od przychodu ale z możiwością skorzystania z ulgi (kupno innej nieruchości,
      spłata kredytumieszkaniowego, kupno działki z przeznaczeniem pod zabudowe
      mieszaniową itp)
      • Gość: mm Co Ty, agitatorem PiSu jesteś? Skąd wziąłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:30
        te ulgi?
        • Gość: stasi1 Re: Co Ty, agitatorem PiSu jesteś? Skąd wziąłeś IP: 81.210.39.* 31.08.06, 23:08
          To właśnie te ulgi chce zlikwidować PiS! Więc trudno mówić w tym przypadku o
          agitacji
    • Gość: bruner Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: 212.122.214.* 31.08.06, 22:33
      mam nadzieje ze ta bzdura tym razem nie przejdzie, bo jesli tak to ja nie widze
      mlodych ludzi w polsce. wszyscy mlodzi wyjada za granice, i kasy w budzecie
      bedzie nie wiecej tylko mniej
      • Gość: Amatorzy Jak mozna serio traktowac gazety IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.06, 22:48
        Panowie pismacy placi sie podatek od przychodu w kwocie 10%, przy sprzedazy
        mieszkania, ktore sprzeda sie w okresie krotszym niz 5 lat od konca roku w
        ktorym sie je nabylo. Do tego mozna pokazac w urzedzie skarbowym jaka byla
        roznica miedzy cena sprzedazy minus nabycia, skorygowana o poniesione koszty
        podniesienia standardu mieszkania i jesli podatek dochodowy od tej operacji jest
        nizszy niz kwota obliczona na podstawie 10% przychodu, to US moze to uznac. A co
        najwazniejsze jest sie zwolniony z placenia podatku w wypadku zbycia po dluzej
        niz 5 latach od daty wejscia w posiadanie lub w sytuacji, gdy zadeklarujemy, ze
        w ciagu dwoch lat przeznaczymy te pieniadze na inna nieruchomosc mieszkalna (i
        oczywoscie zrobimy to, bo w przeciwnym razie podatek plus odsetki). Czemu takich
        podstawowych rzeczy nie wie ten pismak specjalista, a wiem ja prosty podatnik,
        co dwa razy w zyciu mieszkanie zmienial. Specjalisci z bozej laski i to w dobie
        internetu, gdzie wszystko jest na wyciagniecie reki. No ale najwazniejsze, ze
        przywalil wladzy, a ze glupoty popisal, ktore nie maja nic wspolnego z prawda to
        sie nie liczy. Czy ten facet wie co to podatke? Watpie
        • Gość: stasi1 Re: Jak mozna serio traktowac gazety IP: 81.210.39.* 31.08.06, 23:12
          A przecież ten pismak właśnie tak napisał! Wystarczyło tylko ten jego tekst
          przeczytać.Prócz tego Twojego,,Do tego mozna pokazac w urzedzie skarbowym jaka
          byla
          > roznica miedzy cena sprzedazy minus nabycia, skorygowana o poniesione koszty
          > podniesienia standardu mieszkania ".
        • piekny_romanek czytaj ze zrozumieniem 01.09.06, 10:17
          to lepsze niz walic takie elaboraty i sie jednoczesnie kompromitowac
      • arfer Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin 01.09.06, 00:19
        Niestety, przejdzie, bo skądś trzeba kasę dla ciemnych mas - a przy stylu
        rządzenia kaczek co chwila wiszą nowe wybory, więc masy trzeba dopieszczać.
        Ozcywiście ich kosztem, wszak głupie nie zajarzą.
        • ratunku1 Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin 01.09.06, 01:08
          nooo ktos musi doplacac do kopaln, bo pis boji sie zwiazkowcow
      • andrzej554 Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin 01.09.06, 19:53
        Dwoje moich przyjaciół pracowało w Angli żeby tu kupić dom i żyć w Polsce.
        Niestety, ich puchar goryczy przelał ten właśnie artykuł. On w swoim fachu w
        Anglii zarabia wiele razy więcej niż tutaj, ona też. O aspektach podatków,
        systemu mieszkaniowego i opieki lepiej nawet nie mówić. Tam po pół roku pracy
        kupili dom na raty (wychodziło taniej niż wynajmować mieszkanie!), bank nawet
        nie pytał o zarobki! ja tu kończę budowę domu z rodziną - droga przez mękę!
        daleko nam do normalności a proponowany podatek faktycznie spowoduje wzrost
        ucieczki młodych ludzi z Polski PIS-owej. "Tanie państwo" - ale dla wybranych!!!
    • arfer Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin 01.09.06, 00:17
      Nie, zryczałtowany 10 % podatek od przychodu.
    • Gość: sun Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.acn.waw.pl 01.09.06, 00:18
      3 miliony mieszkań... opodatkujemy. Dzięki ci o wielki pisie.
    • Gość: Bobi Na zachodzie to jest od dawna IP: 217.153.99.* 01.09.06, 00:29
      W Anglii taki podatek płaci się od zawsze. Nazywa się Capital Gains Tax. Płaci
      się od różnicy między ceną sprzedaży a ceną nabycia. Tylko że tam uwzględnia się
      dwie podstawowe sprawy o których u nas cicho:
      1) podatku tego się nie płaci jeżeli sprzedaż dotyczy mieszkania czy domu który
      jest naszym miejscem pobytu (możemy mieć jeden dom za który się nie płaci)
      2) uwzględnia się tzw. deflator czyli różnicę w sile nabywczej między ceną
      sprzedaży a cena nabycia.
    • kedzier44 Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin 01.09.06, 00:37
      czyli jak kupie za 100000 tys a sprzedam za 150000 to zaplace 20% od roznicy ???
      czyli roznica 50000 x 20%= 10000 tys zl kulva mniac niezle!!
    • myslacyszaryczlowiek1 Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? 01.09.06, 01:51
      Gdybym nie był za PISem to bym powiedział że to wszystko po to ...
      a napiszę, aby udupić Jolantę Kwaśniewską ktora w nieruchomościach działa.
      • Gość: Kornel Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin IP: *.tkdami.net 01.09.06, 02:11
        Ale ten podatek 19 % bedzie dotyczyl operacji przeprowadzanych na
        nieruchomosciach nabytych /podpisanie aktu notarialnego / po 01.01.2007 roku.
        • sawa.com To pomysł Zyty Gilowskiej 01.09.06, 03:18
          I to bardzo zły pomysł. Bardzo zagmatwany i kosztowny - przecież taką różnicę
          będą musieli obliczać rzeczoznawcy majatkowi. Kto za taką wycene będzie płacił?
          I jak tą róznicę wyliczyć po np. 10 latach lub 15 - 30?
          Nieruchomości i tak są juz obłożone podatkami przeróżnymi np. został niedawno
          wprowadzony VAT na grunty budowlane. Usługi budowlane i materiały są szczelnie
          oVATowane. To wszystko starsznie winduje ceny mieszkań - czego jesteśmy obecnie
          świadkami.
          Gilowska nic nie potrafiła uzyskać od Unii w sprawie VATu w budownictwie. A
          jeździła przecież poprawiać SLDowskich negocjatorów.

Ten (projektowany podatek) na dokładkę wyglada jak kpina (bardzo bolesna dla
          młodych rodzin - bo to one potrzebują powiekszać mieszkania lub sprzedać
          mieszkanie by kupić np. dom) z obietnicy 3 milionów mieszkań.

Nieruchomościom powinny byc odejmowane podatki a nie nakładane nowe. Jest ich
          stanowczo za duzo. Daruję sobie ich wyliczenie - zbyt by wydłuzyło post.

Pani Gilowskiej życzę dobrze. Niech ją ten Sąd Lustracyjny uniewinni, ale niech
          ona już nie wraca na stanowisko ministra finansów.

A mlodzieniec który to stanowisko piastuje obecnie niech przejrzy na oczy i nie
          boi sie powiedzieć premierowi, że ta cała reforma Gilowskiej nadaje sie do
          kosza. Więcej jest w niej minusów niż plusów.
          • Gość: gosc Los Angeles Re:ale was robia w konia IP: *.ventca.adelphia.net 01.09.06, 06:23
            ci faszysci z kaczolandu, to zabija wszelkie dazenie do wlasnego domu, mnie juz
            dawno by nie bylo w tym idiotycznym kraju
      • Gość: darek_w1 Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin IP: *.lan.pop.pl 01.09.06, 11:20
        > Gdybym nie był za PISem to bym powiedział że to wszystko po to ...

Gdybyś był myślącym szarym człowiekiem to nie byłbyś za PiSem ;-)
    • Gość: pirat Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 08:27
      IV RP niech żyje... wyssają nas i wycisną jak cytrynki dalej na nich głosujcie...
    • Gość: Być Polką? Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: 81.15.226.* 01.09.06, 08:40
      Oby tylko sejmowa komisja finansów publicznych nie straciła głowy i...
      zawetowała niedorzeczne rozwiązania.
      W każdej sytuacji nalepszym wyjściem jest posłuchanie fachowców. Tym razem
      jest to Krajowa Izba Gospodarcza, która krytykuje rządowy projekt zmiany
      zasad opodatkowania sprzedaży nieruchomości. Ja nie muszę rządzić w rządzie,
      ale problem dostrzegam i dziwię się, że takie propozycje rządu od razu nie są
      wetowane i jednak wychodzą na światło dzienne. Ciekawe, kto z prominentów
      zobaczył dla siebie niezły kąsek finansowy...?!! Bo sam przepis jest
      absurdalny. Zwłaszcza na głodowym rynku mieszkaniowym!!! Oczywiście z powodu
      braku pieniędzy!!!!
      Ale czy w rządzie zechce to ktoś zrozumieć??
      Wstydzę się za innych już wielu rzeczy wprowadzonych w Polsce...
    • Gość: jacek Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.um.wroc.pl 01.09.06, 08:50
      rozumiem, że jest to kolejny pomysł obecnego rządu na budowanie mieszkań i
      pomoc ludziom w ich zakupie? Jeżeli tak, to życzę z całego serca wszystkim
      członkom obecnej "elity" rządzącej pensji w wys. 1 tyś zł. oraz trójki dzieci i
      mieszkania z rodzicami i dziadkami w 2 pokojach w szczęśliwej dziurze z betonu.
    • Gość: Ludwik Podatek nieruchomościowy korzystny dla rodzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 09:16
      Wprowadzenie takiego podatku to dobry pomysl na ukrocenie spekulacji.
      Ci, ktorzy posiadaja kilkanascie tys.mieszkan,dzieki sztucznie stworzonemu
      "boomowi",potrafia zbijac setki milionow zl.nic nie produkujac i jeszcze
      bardziej windujac ceny.
      W rezultacie wiekszosc mlodych nie moze pozwolic sobie na
      kupno mieszkania.

Jeszcze lepszym rozwiazaniem jest wprowadzenie podatku od net worth,
      na poczatek w wysokosci 0,5% w skali rocznej.
      W ten sposob Kulczyk by placil kilkadziesiat milionow zl.rocznie.
    • Gość: adam Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.ericsson.net 01.09.06, 09:17
      A jak bedziemy zamieniac na mniejszi tansze to dostaniemy dodatkowo 19%.
      Bo o ile sie nie myle, to kupujac mieszkanie, placimy za nie pieniedzmi, ktore
      juz raz zostaly opodatkowane w postaci podatku dochodowego :))
    • Gość: zainteresowana Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.adsl.forthnet.gr 01.09.06, 09:34
      A czy ktos wie jak byloby w przypadku sprzedazy mieszkania
      w 2007r i na nowym zasadach, ktore bylo darowizna (ojciec na corke)??
    • Gość: dantes PiSuary IP: 195.205.11.* 01.09.06, 09:36
      przez tych faszystów z rzadu mnie w życiu nie będzie stac na własne mieszkanie...

co za los w tym kraju... i weź tu człowieku nie emigruj!!!!!!

i wex tu człowieku nie głosuj na komunistów
    • chp1955 nie bardzo kumam 01.09.06, 10:17
      Jeżeli sprzedam moje mieszkanie za 200.000 zł i kupię nowe za 300.000 zł, to
      mam różnicę minus 100.000 zł. Jaki mam podatek płacić, od czego?. Nowe
      mieszkanie kosztowało mnie 100.000 zł więcej. W dodatku płacę za nieruchomości
      pieniędzmi, które już raz zostały opodatkowane jako mój dochód. Ile razy można
      opodatkować tą samą złotówkę? NIE KUMAM.
      • swoboda_t Re: nie bardzo kumam 01.09.06, 11:28
        Jeżeli meiszkanie sprzedane za 200000 kupilęś wcześniej za 150000, to zapąłcisz
        19% od 50000. Już jasne??

>Ile razy można
        > opodatkować tą samą złotówkę?

W soclajiźmie- dowolną ilość razy. A i tak będzie to za mało...
        • Gość: x Re: Ja też nie IP: 83.168.106.* 01.09.06, 11:45
          Ok, ale jeśli mieszkanie dostałem jako darowiznę, to jak wyliczyc różnicę? ALbo
          np. sam wybudowałem dom?
          • swoboda_t Re: Ja też nie 01.09.06, 11:53
            Szczegółów projektu jeszcze nie znamy, ale można pogdybać. Darowane zapewne
            zostanie opodatkowane zgodnie z przepisami dotyczącymi darowizn :) Więc jeśli
            ja bym Tobie "darował" mieszkanie, a Ty mi pod stołem dał kasę, to i tak
            musiałbyś zabulić podatek. A co do budowy - mogą to załatwić tak, że policzą
            ile ten Twój dom był wart, gdy go postawiłeś i ile jest dziś. Od różnicy -
            podatek! Że wyliczenie będzie skomplikowane i kosztowne? Nie szkodzi! Że w
            oógle taki podatek to złodziejstwo? A bo to mało takich u nas...
    • ok19 A gdy wzrośnie inflacja? 01.09.06, 10:20
      Nietrudno wyobrazic sobie fakt, że jesli inflacja wzrośnie znacznie wyzej, niz
      obecnie, to po paru latach od zakupu okaze sie, że panstwu trzeba bedzie oddac
      ok. 19% wartosci sprzedawanej nieruchomosci.Taki podatek obrotowy w
      nieruchomosci to czysta paranoja.Powiedzmy, że ktos kupi dzis mieszkanie za
      cene 200 tys. zl.Jeśli sprzeda je za powiedzmy nawet za 10-15 lat, to przy
      sporej inflacji takie mieszkanie może byc wowczas warte powiedzmy 2mln
      zl.Podatek należny wyniesie wtedy 19% z różnicy 2mln -200 tys. , czyli w
      przyblizeniu ok. 360 tys. zł, calkiem sporo..nie ma co.Obawiam sie, że zahamuje
      to obrot w nieruchomosciach drastycznie...przypominaja mi sie czasy, gdy nie
      mozna bylo miec wiecej niz jednego mieszkania...i na dodatek nie wlasnego.Brawo
      Pisuar, brawo...proponuje wam utworzyc jeszcze jeden urzad do spraw
      mieszkalnictwa....bedzie mial sie czym zajmowac.
    • piekny_romanek pomysl popierd* jak same pisiory 01.09.06, 10:25
      Nie dosc, ze czlowiek najpierw placi PIT i haracze na ZUS, pozniej jak kupuje
      mieszkanie to buli VAT, to te glupie pisdy wymyslily jeszcze, ze zagrabia
      kolejna kase przy sprzedazy tej nieruchomosci. Nie no dresy z "bejzbolami"
      wymuszajacy haracze mogliby sie uczyc od tych skur*synow jak gnebic ludzi.
      Prawda jest taka, ze dla kogos kto po prostu zamienia mieszkanie na wieksze to
      jest konkretna strata. Przykladowo ktos kupuje mieszkanie 50metrow, po jakims
      czasie rodzina sie powieksza i chca kupic np. mieszkanie 70metrow.
      Teoretycznie, mimo ze mija kilka lat i ceny metra rosna, za kase uzyskana z
      tych 50 metrow powinno nas byc stac na 50 metrow z tego wiekszego mieszkania
      (jesli lokalizacja podobna) i czekalaby nas doplata tylko do 20 metrow. Teraz
      niestety trzeba bedzie jeszcze doplacic to co skur* z pisu zabiora w postaci
      w/w haraczu. Przeciez cena metra ciagle rosnie - kupisz dzisiaj te mieszkanie
      50metrow, sprzedaz za pare lat i juz nie kupisz za te forse takiego samego
      tylko o mniejszym metrazu. HWDPIS!!!
    • Gość: mary dopierd. podatkiem, na pewno będzie z tego 4 mln.. IP: 217.153.205.* 01.09.06, 10:38
      mieszkań...
    • Gość: Michał na zachodzie też jest podatek od dochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:21
      z tym że oni mają ulgi.
    • Gość: dantes powinien byc kataster IP: 195.205.11.* 01.09.06, 11:54
      jak ktoś słusznie zauwazył powinno sie najpierw podatek od wartości
      nieruchochomości - katastralny wprowadzic by troche zniechęcic kupujących
      meiszkania tylko pio to by potrzymac je kilka latek i sprzedac... moze by się
      luźniej na rynku zrobło!!!
    • Gość: A. Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin? IP: *.chello.pl 01.09.06, 23:28
      No i co holoto glosujaca i popierajac PiS?! Mieli Wam dac a teraz dopierdziela
      wszystkim!
    • Gość: wojtekS Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin IP: *.manc.adsl.virgin.net 03.09.06, 23:04
      Mam pytanie: jestem w England, tu pracuje, żadnych pit-ów tym sku..synom
      złodziejom nie składam, za około rok sprzedaje miesza\kanie w PL, chyba nic im
      nie muszę płaciś ?
      • Gość: ws Re: Podatek nieruchomościowy szkodliwy dla rodzin IP: *.manc.adsl.virgin.net 03.09.06, 23:05
        tzn jestem już rezydentemangielskim i tu płacę podatki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka