Gość: on Re: Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: *.dyn.optonline.net 21.11.06, 18:59 wy wszyscy jestescie po..i, chorzy ludzie. wlacznie z tym ktury napisal ten artykul. w dupe leziecie po..ym amerykanom. A kiedy pomyslicie o swoim, otym aby inny przestali was ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutor Re: Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: *.devs.futuro.pl 21.11.06, 19:18 I dobrze, że DELL nie wygra przetargu. Strasznie syfiasta firma. Wciskają firmom kako i mówią, że złoto... kolejny artykuł sponsorowany na GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: 83.238.70.* 21.11.06, 19:12 Spoko, jakie wojsko, takie zamówienie. Dostawca został wybrany na polowaniu, więc spoko, warunki zamówienia są do spełnienia. Jak się komuś armia nie podoba, to w kamasze. Chcecie zobaczyć jak wyglądał PRL - zgłoście się do wojska. Zobaczycie np. oficera politycznego (oczywiście byłego - nie obraź się Jarek) w asyście ministra podczas ostatniej wizyty w Stanach. To jest to, Partia i Lenin - wiecznie żywi. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trochę wiem Re: Bhehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:15 Bez sensu jest pisac kod na kosci nowszej generacji, jesli stary sie sprawdza i system jest dostatecznie wydajny. Bo to rodzi potrzebe testow itd. przepraszam ale tak pisac moze fryzjer! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No to widze, ze sie nie doczekam... 21.11.06, 19:19 Fryzjer nie zrobil na mnie wrazenia. Oprocz tego, ze przypomniales mi, ze jeszcze ze swoim nie umowilem sie na ciecie w weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość <><><><> Do wszystkich adminow..... IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.11.06, 19:16 Wiekszosc z was twierdzi ze nie mozna dodac dyskow bo komputer jest zablokowany tak czy inaczej. A czy ktos sie zastanowil nad tym ze jak USB jest wlaczony to jest on skanowany na zawartosc? Gorzej, wcale nie jest tak trudno wydac komende zeby zawartosc takiego dysku (kilka bajtow) zapisac w pamieci a stad to juz tylko jeden krok zeby przepisac to do bufera i wyegzekowac..... a co jak to bedzie exploit albo trojan? Wystarczy jeden niedouczony uzytkownik, niezabezpieczony PC, niedoksztalcony admin i juz jest problem. Prosze sobie przeczytac pare przewodnikow napisanych przez NSA (Agencja Bezpieczenstwa Narodowago USA i niestety tylko po angielsku) zeby zdac sobie sprawe z zagrozenia. Mialem osobiscie okazje pracowac z ludzmi z IRS (Agencja Podatkowa USA). Ich laptopy byly tak zablokowane ze miedzy innymi nie bylo mowy nawet dostania sie na internet bez poprzedniego podlaczenia sie do VPN. Porty USB byly zaklejone zywica lub zdemontowane..... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Do tego nie mialy zadnego napedu... 21.11.06, 19:28 ani optycznego, ani dyskietek magnetycznych, do tego byly pozbawione portow LPT i COM.... To sie zgodzie, ze wowczas wykluczenie USB ma sens. Tylko, ze w tym przypadku nikt NIE WYKLUCZA USB, ani tez innych portow. Ktos sie zwyczajnie machnal w specyfikacji, a tu na forum wielkie hallo.... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: Do tego nie mialy zadnego napedu... IP: 83.238.70.* 21.11.06, 19:30 "i czasopisma też"' też się ktoś "machnął". Nie rozśmieszaj mnie bo dostanę zajadów. Odpowiedz Link Zgłoś
gumienny Wojsko ma racje 21.11.06, 19:41 Tam gdzie bezpieczenstwo jest istotne nie uzywa sie USB w ogole. (Dobrym i czasem stosowanym rozwiazaniem jest zalanie istniejacych gniazdek zywica epoxydowa.) Istnieja bezpieczne schematy na USB ale po co? Poza tym stosuje sie czesto "keystroke loggers " zakladane na kabel klawiatury PS/2. A jeszcze poza tym, w komputerach gdzie bezpieczenstwo jest nieistotne usyskuje sie dwa wolne gniazdka USB. To, ze cos sie nazywa "legacy" nie znaczy, ze nie bedzie jeszcze stosowane przez najblizsze 10 lat. Ja bym komputera bez PS/2 nie kupil, chociaz takiemu Dellowi kalkuluje sie taniej montowanie takich boksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaz Lepiej kupic Della z usb i dorzucic przejsciowke IP: *.cable.ubr13.live.blueyonder.co.uk 21.11.06, 19:42 co za problem kupic zwykla przejsciowke USB na PS2? Takie cos kosztuje 3zl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ K. Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: *.chello.pl 21.11.06, 19:51 to panstwo jest chore..... trzeba wprowadzic lustracje debilstwa....wywalic z ministerstw ta cala cholote i wprowadzic mlodych i kompetetnych specjalistow........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: 83.238.70.* 21.11.06, 19:55 Niestety, tym razem poddaję się. Po prostu: MASZ RACJĘ!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulus3 A co na to ten smieszny ministerek Sikorski ? IP: *.dsl.telesp.net.br 21.11.06, 20:04 Nie da kopa w genitalia tym starym trepom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: A co na to ten smieszny ministerek Sikorski ? IP: 83.238.70.* 21.11.06, 20:05 Mimo 5 z WF, nie da rady, za dużo ich, lepiej się poddać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antytrep Jak zwykle trepy i głąby rzadzą polską armią. IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 21.11.06, 20:15 Od czasu PRL-u, kiedy to skutecznie migałem się od przerwy w życiorysie, praktycznie nic się nie zmieniło. Mentalność, ignorancja, ograniczenie intelektualne większości kadry jest takie jak było 20, 30 lat temu. Jedyna zmiana to korona na orzełku. Dlatego ten przypadek mnie nie dziwi. nie zdziwił bym się nawet gdyby armia zamiast komputerów wybrała liczydła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: Jak zwykle trepy i głąby rzadzą polską armią. IP: 83.238.70.* 21.11.06, 20:19 Miałem iść spać, ale widzę kolejną sensowną wypowiedź. Tak, pewni generałowie woleliby liczydła (łatwiej na nich oszukiwać), a inni i tak wytłumaczą Radkowi, że to dla dobra racji stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
olgaislawek Welcome in Poland !!! 21.11.06, 20:19 Gdy nie wiadomo o co chodzi, z reguły chodzi o pieniądze (takie pod stołem też). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher75 Re: Welcome in Poland !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:45 Myślisz że Dell posmarował wyborczej ? Odpowiedz Link Zgłoś
gumienny Dell szmell, kto nie bierze w lape kupuje HP 21.11.06, 20:46 Powazne komputery HP dla "large enterprise business" Blade System" maja oczywiscie PS/2. Dell wciska kit. Dell jest dobry dla dzieciakow zeby grac Doom. h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/en/WF06a/12454-64287-403629-403630-403629-1152415.html h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/en/WF04a/12454-296719-296721-307907-296721.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBERT Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 20:52 PROSZE... NIE MOWCIE O CZYMS, O CZYM NIE MACIE POJECIA ! Szkoda czasu na prostowanie wszystkich bzdur, napisze tylko tyle, ze z komputerami firmowymi typu DELL sa same problemy, z rozbudowa, czesciami zamiennymi... Dziennikarz mogl jednak zadac sobie wiecej trudu i dotrzec do autorow specyfikacji by otrzymac konkretne wyjasnienie skad takie wymagania... widocznie mu nie zalezalo... Zapewne nawet gdyby je uzyskal to w artykule by wszystko poprzekrecal i nadal nic nie bylo by wiadomo.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alosza Nasze wojsko nie... IP: *.icpnet.pl 21.11.06, 21:19 Ja mam w piwnicy kompa z mychą na COM-ie. Mogę oddać go armii za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: Nasze wojsko nie... IP: 83.238.70.* 21.11.06, 21:30 No tak, nie zdziwiło mnie. Oczywiście musiałem się wylogować i przeładować komputer. Na portalu "Gazety" było to do przewidzenia. Dobranoc Państwu! Tobie H..u, który to zrobił też. Ja zawsze taki byłem, jestem i taki już zostanę. Nieświadomym wybaczam. Trzymajcie się i nie dajcie się zwariować. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moher75 Są użądzenia wymagające portu PS/2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:27 ...chociażby większość skanerów barcode Oczywiście są też przejściówki USB<->PS/2... ale to podraża koszt. Może wypadało by najpierw zapytać zamawiającego skąd kryterium PS/2 w przetargu - byćmoże okaże się ono całkiem logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moher75 Re: Są użądzenia wymagające portu PS/2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:44 Przepraszam za "uŻądzenia" - wieczorowe uwstecznienie Swoją drogą przyszło mi do głowy, że te komputery wcale nie muszą działać pod kontrolą znanych nam systemów operacyjnych - prawda ?! Byćmoże docelowy OS nie supportuje urządzeń USB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc gazety Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: *.agentur-kiesewetter.de 21.11.06, 21:37 To jest skandal a nie przetarg. Skandal dlatego, ze osoby z nieodpowiednim wyksztalceniem decyduja o zaopatrzeniu armii polskiej. Ona dysponuje srodkami budzetowymi a wiec podatnikow. jak mozna kupowac technologie, ktora jest przestarzala i wlasciwie juz na wymarciu. To skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major rezerwy Re: Nasze wojsko nie chce komputerów Della IP: 83.238.70.* 21.11.06, 21:40 Ty z tym wykształceniem to nie przesadzaj, tam ludzie są lepiej wykształceni niż się Tobie wydaje, tylko nie wiesz jakie oni mają cele, więc nie osądzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gumienny Re: Nasze wojsko nie chce komputerów Della 21.11.06, 21:48 "Na nic zdała się argumentacja protestującego, że wszyscy producenci preferują podłączanie kontrolerów za pomocą portów USB. " Co to ma do rzeczy co Delle shmelle preferuja? Protestujacy lze, a dziennikarz ciemny. Wszystkie komputery HP dla biznesu (powtorze: "wszystkie" ) sa zaopatrzone w PS/2 i serial RS 232. Jeszcze dodam , ze chodzi o _w s z y s t k i e_ komputery HP. To znaczy, ze nie sprzedaja bez PS/2 albo COM, kazden jeden ma PS/2 and COM. Chcialbym podkreslic, ze kazdy najnowszy komputer HP dla biznesu ma port PS/2 i serial RS 232. A Dell....to Dell. Dotarlo ? Odpowiedz Link Zgłoś
ablaszczuk6 Armia nie chce komputerów USA 21.11.06, 21:44 Dlaczego wojsko polskie musi mieć wszystko amerykańskie, a może weźmiemy coś od europejskich partnerów NATO. Mamy już w remoncie samoloty które miały być nowe. Wystarczy, bo i Vat odpadnie, a serwis będzie tańszy. Brawo AMW !!! tak trzymać nie dać się politykerom. Odpowiedz Link Zgłoś
aynshtayn Re: Armia nie chce komputerów USA 22.11.06, 10:13 no dobra - kompy wyposazone w PS/2 dla myszy i klawiatury - rozumiem. ALE CO DO CHOLERY Z POZOSTALYMI PORTAMI USB, W KTORE SA WYPOSAZONE WSZYSTKIE PLYTY GLOWE OD JAKICHS 10 LAT???? do jasnej cholery - ktos bedzie sie chcial wlamac to i tak sie wlamie. paranoja! a co do Pnedrive-ow i bootowania z nich systemu: od tego jest admin, zeby skonfigurowal system bezpiecznie, tj. mozliwosc instalowania urzadzen USB tylko przez grupe administratorow oraz WYLACZENIE ROZRUCHU Z PORTU USB!! ludzie - czy wy wiecie o czym piszecie? moze najlepsze bylyby rozwiazania typu mainframe + thin client dla uzytkownika koncowego?? klania sie i pozdrawia szef serwisu komputerowego Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Porada dla Della - kupcie adaptory na USB 21.11.06, 22:04 Mam takie do klawiatury i myszy. Koszt bliski zeru i problem rozwiazany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Gurtowski Że przetargi są ustawiane to rozumiem ale... IP: *.spray.net.pl 21.11.06, 22:09 zazwyczaj jednak mniej lub bardziej inteligentnie. A ten to po prostu został chyba przez jakiegoś australopiteka wyreżyserowany. Oszukiwać też trzeba umieć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Prawda jest taka, że to słaby sprzęt IP: *.viknet.pl 22.11.06, 08:27 ARiMR wyposażono w komputery Dell. Myszki na podczerwień są niedokładne, źle reagują na powierzchnie błyszczące - dla porównania myszka A4Tech nie ma z tym problemu. Komputery są awaryjne - strzelają w nich kondensatory, CD słabo czytają płyty, wentylatory wyją. Dostarczone w komputerach dyski twarde padały jak muchy - jak MUCHY! Dostarczone monitory już na starcie były przestarzałe. W poprzedniej firmie, również Dell zaopatrzył pracowników - w laptopy. Mimo traktowania z ostrożnością szybko się rozlatywały. Pękały zawiasy ekranów, matryce szybko padały, klawiatura wysiadała natychmiast, baterie przegrzewały się i musiały być wymieniane (przed upływem roku), a obudowy otwierały się, ponieważ w środku pękały elementy ze śrobkami. To konkretne zarzuty i nie mogłbym ich odnieść do innych komputerów, choć używam intensywnie takiego sprzętu od 15 lat. Odpowiedz Link Zgłoś