adas313 22.11.06, 15:38 Zabezpieczanie wypłacania emerytur poprzez przekazanie pieniędzy ZUSowi???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: khysiek Łapska precz, złodzieje !!!!! IP: *.static.korbank.pl 22.11.06, 15:43 potrzebna samoobrona przeciw samoobronie >:( Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Zlikwidowac ZUS!!! 22.11.06, 16:42 Najlepszym rozwiazaniem dla starzejacego sie spoleczenstwa jest likwidacja centralnego systemu dystrybucji swiadczen - jakim jest ZUS. Reforma wlasnie ku temu zmierzala i to za nia Polska otrzymala pochwale od Unii. Niestety "nierzad" chce Polske skierowac na slepy tor...W imie czego ????? Solidarnego panstwa???? Juz widze to panstwo za pare lat, gdy mlodzi wyjada i szlag trafi system, w ktorym "mlodzi pracuja na starszych". Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Zlikwidowac ZUS!!! 22.11.06, 16:46 Nic dodać, nic ująć... Ja juz zaczynam pakować walizki Odpowiedz Link Zgłoś
raku >>>>>>>ZUS tak!!!!! 22.11.06, 19:25 niestety... czekam teraz tylko na pozycje typu: "opłata manipulacyjna", "opłata za wydruk salda", "opłata za przesył"... jedyną nadzieją jest to, że zanim będę otrzymywać emeryturę, to ZUS sam się zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gj Re: >>>>>>>ZUS tak!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:37 na szczęscie póki co tak nie ma ale np Urząd Skarbowy pobiera chyba jakieś opłaty za wystawienie zaświadczeń i nikt jakoś nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Radzę chwilę pomyśleć i nie opowiadać głupot IP: *.chello.pl 22.11.06, 22:45 Do lahdaana i jemu podobnym. Każdy system emerytalny polega na wypłacaniu starym tego co wypracują młodzi. Jeśli ktoś uwierzył w istnienie innych systemów to po prostu dał się zmanipulować. Odrobina wiedzy ekonomicznej wystarczy aby to zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-nie-nie Gadasz glupoty! IP: 205.142.197.* 22.11.06, 22:59 Mowisz o panstwowych planach emerytalnych, a tych trzeba unikac jak ognia. W USA jakies 70% emerytow utrzymuje sie z pieniedzy zgromadzonych w prywatnych funduszach i olewa sobie Social Security (odpowiedniki ZUS-u) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajki z Kaczolandu Re: Gadasz glupoty? IP: *.natpool4.outside.ucf.edu 22.11.06, 23:06 "Social Security" w USA to - w sumie - bardzo sprawnie dzialajacy system! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Wypraszam sobie IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:19 Nie wkładaj mi w usta tego czego nie mówiłem. Nie wypowiadałem sie na temat, efektywności państwowych w stosunku do prywatnych. Pisałem o tym, że emerytury są zawsze wypłacane z tego co wypracują młodzi. Niezależnie od propagandy. Jeśli zabraknie młodych do roboty to zawali się zarówno I jak i II i III filar. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Wypraszam sobie 22.11.06, 23:55 Gość portalu: moki1 napisał(a): > Pisałem o tym, że emerytury są zawsze wypłacane z tego co wypracują > młodzi. Niezależnie od propagandy. Jeśli zabraknie młodych do roboty to zawali > się zarówno I jak i II i III filar. Tak i to wlasnie grozi krajom o ujemnym przyroscie demograficznym. W tym wypadku "to co sprawdza sie od lat" wcale nie jest najlepszym rozwiazaniem. Dlatego uwazam, iz trzeba zmienic caly system dystrybucji swiadczen na taki, ktory bylby niezalezny od demografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 Wydajesz się wciąż nic nie rozumieć. IP: *.chello.pl 23.11.06, 01:04 Nie ma systemów niezależnych od demografii. Wypłacanie emerytur niby z tego co się odłożyło to są bajki dla ciemnego ludu, któremu wydaje się, że ciemny nie jest. Wartość emerytur zawsze bierze się z pracy młodego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan per aspera ad asta 23.11.06, 01:44 Jesli to sa bajki, to co stoi na przeszkodzie by je zrealizowac? Jedyna przeszkada sa chyba twardoglowi konserwatysci, myslacy, ze wszystko sie juz dokonalo, wszystko zostalo odryte i centalny system emrytalny "uber alles"! Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: Wydajesz się wciąż nic nie rozumieć. 23.11.06, 23:10 Chyba coś Ci się namieszało. Obecny system to system repartycyjny, oparty na umowie pokoleniowej, w której pieniądze są na bieżąco wypłacane obecnym emerytom. Natomiast III filar to system kapitałowy, który jest podatny na kryzysy finansowe czy wzrost inflacji. To tak mniej więcej jakbyś twierdził, że pieniądze, które przez 30 lat odkładałem do "skarpety" są wypracowane przez młode pokolenie. Chyba, że masz na myśli to, że aktualna wartość pieniądza jest wynikiem pracy młodego pokolenia, ale to przecież nieprawda... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-nie-nie Znow gadasz glupoty! IP: 205.142.197.* 23.11.06, 17:13 Ja mam w USA wlasny fundusz emerytalny i pieniadze beda na nim zawsze, niezaleznie od plodnosci przyszlych pokolen! Malo tego, moge z niego wycofac wszystkie zgromadzone pieniadze w *dowolnej chwili (placac zalegle podatki), gdyz te pieniadze tam sa i czekaja na mnie (oczywiscie sa roznorodnie inwestowane, ale mam w kontrakcie podpunkt mowiacy o wycofaniu wkladow). Czy teraz rozumiesz roznice pomiedzy prywatnym kontem emerytalnym a systemem panstwowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Zlikwidowac ZUS!!! IP: *.devs.futuro.pl 22.11.06, 20:23 wiecej takich propozycji zagospodarowania pieniedzy podatinko i kolejny milion osob wyjedzie z kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 35-latek Re: Zlikwidowac ZUS!!! IP: 212.160.168.* 23.11.06, 13:59 Powala mnie z nóg hedonistyczno-materialistyczne podejście części przedstawicieli młodego pokolenia !!! Ledwo sie wykształcili za wspólne pieniądze Państwa (z budżetowych wpływów od osób pokolenia swoich rodziców), a juz by chcieli się na to Państwo wypiąć i wyjechac za granicę. W imie lepszego życia, dla nowego samochodu, willi i wieży stereo... Oczywiście nie podoba im się ZUS i zasada solidaryzmu społecznego, ale zostawią tu swoich starszych rodziców na emeryturze / rencie, a ja mam ich przez lata utrzymywać z moich składek i podatków ?!! Przecież trzeba myśleć uczciwie - nasi dziadkowie odbudowali Polskę po wojnie - więc ich składki (ZUS + podatki) zostały skonsumowane na bieżąco na koszty tej odbudowy, nasi rodzice pracowali na emerytury dziadków (bo konto dzidków było puste z powodów wyżej wymienionych), a my teraz musimy pracowac na emerytury naszych rodziców !!! A oni chca wyjechać za granicę... Każdy kto wyjechał za granice powinien dalej płacic składki na ZUS o ile pozostawia tu osoby w kraju które teraz lub w przyszłości będą z systemu społecznego korzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm łajdackie pomysły łajdackiej koalicji... 22.11.06, 23:36 czy kogoś jeszcze dziwią centralistyczno-socjalistyczne inicjatywy ministrów tego "rządu" w tym minister pracy (współtwórczyni programu SLD w 2001 r.)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c3p0 Nieeeeee!!! IP: *.mgm.gov.pl 22.11.06, 15:44 Wyciąga łapę po nasza ostatnią szansę. Nie pozwalam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto_ma_oczy_widzi Re: Nieeeeee!!! IP: *.stansat.pl 22.11.06, 15:51 wpuścić lisa do kurnika? Nie pozwalam! JESZCZE IM MAŁO ?! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Spokojnie!! 22.11.06, 16:53 To tylko jeden z elementow centralizacji gospodarki a la Kaczynscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x uwazaj zeby ci Kaczynski nie wysloczyl z lodowki IP: *.crowley.pl 22.11.06, 19:13 . Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush To zwyczajne zlodziejstwo. A kasa wyparuje. 22.11.06, 22:34 To zwyczajne zlodziejstwo. A kasa wyparuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:45 Chociaż potrzymać pieniążki na chwile. ZUS to bankrut dzięki temu chce ukryć swoją beznadziejną sytuację. Pieniądze będą inwestowane w obligacje skarbowe za które państwo będzie dokładało do bieżących świadczeń emerytalnych i rentowych. Witajcie w kraju który nas okrada w biały dzień, a gdy się spróbujesz sprzeciwić pójdziesz do więzienia. Witajcie w Polsce ha ha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wszyski systemy emereytalne w UE sa bankrutem! IP: *.crowley.pl 22.11.06, 16:33 ...a wg UE Polska przeprowadzila najlepsza reforme funduszu. jaka jest gwarancja ze zagraniczne fundusze nie zaczna wyplacac naszych pieniazkow swoim emerytom? zadna!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: wszyski systemy emereytalne w UE sa bankrutem 22.11.06, 16:35 Gość portalu: x napisał(a): >...a wg UE Polska przeprowadzila najlepsza reforme funduszu. Tak, tylko pomysl obencego rzadu jest jej calkowitym zaprzeczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A jaka jest szansa, ze ZUS nie bedzie łatał dziury 22.11.06, 17:28 budzetowej naszą forsą? Zadna! Jak pieniedzy zabraknie - po prostu je nam ukradną, mówiąc, że to dla naszego dobra! ZUS - tym panstwu mowimy SIO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jestem ZA Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: 195.234.40.* 22.11.06, 15:48 Brawo popieram! Jeszcze proponuję wystąpić o natychmiastowe oddanie wszystkich wpłaconych składek do OFE z powrotem do ZUSu. I jeszcze naliczenie odsetek karnych za przetrzymane tam pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 22.11.06, 16:43 Racja. Pracujmy wszyscy na nierobow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: 57.66.51.* 22.11.06, 16:44 popieram!!! Ludziom naprawde sie w glowach poprzewracalo. Co wy sobie wyobrazacie, ze lepiej wiecie, co zrobic z panstwowymi pieniedzmi. Po pierwsze kto Wam powiedzial, ze to Wasze pieniadze, po drugie nawet jak Wasze to my i tak wiemy lepiej co bedzie dla Was lepsze i bezpieczniejsze. Troche pokory rodacy. Premier Jaroslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.tpnet.pl 22.11.06, 15:51 To będzie koniec naszych pieniędzy. ZUS w każdej chwili może uznać że uskładane przez nas pieniądze nam się nie należą i je zabrać albo zakupi sobie z nich nowe limuzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 22:10 ...po co te nerwy...ogłupić naród..niechcianymi ciążami..zakazanymi aborcjami..to jest cel aby odwrócić uwagę społeczeństawa od najistotniejszych spraw...to metoda...od początku ZUS miał takie założenia - ogłupić naród - i wyrwać kasę - brawo!!!Hahhahaha! A my jak te barany ... tępy wzrok i wielki aplauz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:59 za co się biorą pomoce domowe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.chello.pl 22.11.06, 16:11 Co się tak denerwujecie drodzy obywatele, sami głosujecie na lewactwo od wielu lat (lub nie chodzicie na wybory i też pośrednio na nich głosujecie) a teraz płaczecie, że znów was okradają? Zadziwiający brak logiki. Nie podoba się, UPR już od wielu lat proponuje zmiany tego chorego systemu, a wy dalej POPIS/AWS lub SLD i spółka :). I tak co cztery lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.Red-88-15-126.dynamicIP.rima-tde.net 22.11.06, 16:23 UPR nie ma żadnego sensownego pomysłu na emerytury, bo błędnie zakłada że bez przymusu ludzie sami się tym zajmą. Otóż nie. Wielu na to nie stać, inni nie mają o tym zielonego pojęcia, jeszcze inni nie będą płacić z założenia. Przekazanie wszystkiego w ręce prywatne spowoduje, że emerytury będzie miało może 5% społeczeństwa a ich wielkość również pozostanie wielką niewiadomą, bo na elementarną nawet uczciwość firm ubezpieczeniowych raczej bym nie liczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:44 otóż i tu się mylisz Miki, ponieważ pieniądze nie pobierane na ubezpiecznia to dodatkowe +600 PLN w Twojej kieszeni, w tym momencie istotnie inwestrując 150-200 PLN w fundusze odkładając przez 30 lat uzbiera Ci się naprawdę pokaźna sumka, nadal masz +450-400 PLN więcej niż teraz, więc de facto stać Cię, bo nie dość że masz pieniążków w portfelu więcej prawie jeszcze raz Twojej najniższej wypłaty to jeszcze inwetujesz te pieniążki tak że państwo łapek swych lepkich na nich nie położy. Na szczęście ja wymiguje się od ZUS'u, mam gdzies to łapczywe złodziejskie państewko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grosz-ek A co z naszymi aktualnymi emerytami ? IP: *.merinet.pl 22.11.06, 21:40 > otóż i tu się mylisz Miki, ponieważ pieniądze nie pobierane na ubezpiecznia to > dodatkowe +600 PLN w Twojej kieszeni, w tym momencie istotnie inwestrując 150-2 > 00 PLN w fundusze odkładając przez 30 lat uzbiera Ci się naprawdę pokaźna sumka > , nadal masz +450-400 PLN więcej niż teraz, więc de facto stać Cię, bo nie dość > że masz pieniążków w portfelu więcej prawie jeszcze raz Twojej najniższej wypł > aty to jeszcze inwetujesz te pieniążki tak że państwo łapek swych lepkich na ni > ch nie położy. Na szczęście ja wymiguje się od ZUS'u, mam gdzies to łapczywe zł > odziejskie państewko... Hola, a co z aktualnymi emerytami ? Przecież oni przez długi czas płacili na ZUS i emerytura im się po prostu należy ! Przecież nie będziesz kazał dzisiejszej 80-letniej emerytce iść do pracy ... Tak więc, będziesz musiał pobierać składki/podatki na opłacenie dzisiejszych emerytów. A ci którzy dzisiaj bedą płacili te skłądki, za jakiś czas też przejdą na emeryturę. I im też się będzie należała od Państwa emerytura. Tego wymaga elementarna sprawiedliwość. Nie ma więc prostego wyjścia. Choć nie, jest jedno: więcej dzieci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: A co z naszymi aktualnymi emerytami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:31 no niestety prostej recepty na to nie ma :/ ale należałoby stopniowo odchodzić od systemu ZUS'owskiego już jakiś czas temu, nie sądze też aby rozsądnym był transfer pieniędzy na powrót do ZUS'u, ZUS fatalnie zarządza pieniędzmi, przy tych składkach które ma ZUS i przy sposobie w jaki obracają pieniędzmi OFE można by spokojnie wypracować porządne emerytury...po prostu powinien zostać przyjęty jakiś rok od którego pieniądze nie trafiają do zus'u lesz trafiają do kieszeni podatnika co z nimi zrobi jego sprawa a do tego czasu...skoro państwo stać na stocznie, dotowanie kopalń to te 10-20 lat będzie też stać na dotowanie zus'u oraz powinien pozwolić na lepsze zarządzanie pieniędzmi w zusie być może dotacje nie były tak ogromne, a dotacje dokładane do państwa zwrócą się szybciej niż można się spodziewać po tym jak przestanie istnieć zus, z vatu i podatku dochodowego z tytułu uzysaknia dużo większych pensji Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: A co z naszymi aktualnymi emerytami ? 23.11.06, 00:04 Masz racje. Obawiam sie tylko, ze przespimy najlepsza okazje do przeprowadzenia tej reformy czyli wejscie wiek produkcyjny wyzu demograficznego poczatku lat 80-tych. Coz "polak madry po szkodzie", tylko ktory to juz raz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metz Re: A co z naszymi aktualnymi emerytami ? IP: *.pozytyvca.com 23.11.06, 01:02 > Hola, a co z aktualnymi emerytami ? > Przecież oni przez długi czas płacili na ZUS i emerytura im się po prostu należy ! Oczywiście, że się należy. Z tego co sobie owi emeryci odłożyli do tej pory a zus im pomnożył owe oszczędności. Czyż nie na takiej zasadzie działa OFE? Ja nie mam zamiaru łoić na kogoś jakiekolwiek pieniadze na emeryture. Chore. > Przecież nie będziesz kazał dzisiejszej 80-letniej emerytce iść do pracy ... Jak sie nie pracowalo wczesniej i sie na te emeryture nie zarobilo to niech teraz idzie robic na zmywaku. Mnie to rybka. > Tak więc, będziesz musiał pobierać składki/podatki na opłacenie dzisiejszych > emerytów. A ci którzy dzisiaj bedą płacili te skłądki, za jakiś czas też przejd > ą > na emeryturę. I im też się będzie należała od Państwa emerytura. Tego wymaga > elementarna sprawiedliwość. To jest chory system utrzymywania nierobów. > Nie ma więc prostego wyjścia. Choć nie, jest jedno: więcej dzieci !!! To sobie rób więcej dzieci. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 22.11.06, 21:00 > Wielu na to nie stać Aha, czyli ludzi nie stać na płacenie składek emerytalnych, zatem należy ich do tego zmusić poprzez ZUS?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstrząśnięty ZUS NIE może zarządzać emeryturą z OFE! IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.06, 16:19 Nie po to była reforma, żeby wyrwać się z łap rządowych na czas oszczędzania, a wracać w objęcia nieobliczalnych populistów na czas reformy. Oskubią na bank! Zawsze tak było. Mam mieć prawo wyboru, tak jak przy wyborze. Ten wybór ma mi zapewnić rząd i koniec na tym. Zatroszcze się o siebia sam lepiej niż jakikolwiek rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.e-wro.net.pl 22.11.06, 16:20 Nie zgadzam się na kolejne okradanie mnie z moich pieniędzy!!!! Po co w takim razie była szopka z reformą emerytalną? Aby podładować naszymi oszczędnościami bankruta ZUS??? Nie!! Ludzie, przejrzyjcie na oczy, po naprawdę skończy się wojną domową! Jak długo naród pozwoli na jawne złodziejstwo, marnotrawstwo i kłamstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 22.11.06, 16:20 ZUS zarzadza FUS, czyli Funduszem. Jest tylko zarzadzajacym. Ale w tej ustawie rzeczywiscie dochodzi do zacierania roznic. FUS wyplaca emeytury z 1.szego filara ktory jest ze skladek pracujacych. Jesli mu nie starcza kasy wowczas korzysta z dotacji budzetowej. Teraz ma tez zarzadzac funduszem z ktorego wyplacane sa emerytury z 2.giego filara... Bedzie nim gorzej zarzadzal bo nie bedzie mial konkurencji (w ustawie reformie systemu emerytalnego jest napisane ze srodki z 2giego filaru mialy trafic do zakladow emerytalnych - takich podmiotow jak PTE sa dla OFE. Nie bedzie wiec konkurencji) Poza tym ZUS jest publiczny, zarzadzany przez panstwo. Zarzadzajac srodkami z OFE zgromadzonymi przez emerytow nie bedzie korzystnie lokowal ich srodkow. Bedzie lokowal te srodki "uznaniowo". Zgodnie z wytycznymi urzednikow. Zgodnie z politycznymi wytycznymi. Najistotniejszego jeszcze pani minister nie zdradzila. Czyli ustawy mowiacej o zasadach jakimi ZUS bedzie sie kierowal zarzadzajac srodkami z OFE. W jaki sposob bedzie nimi zarzadzal. Czy beda to regulacje tak okreslone jak sa okreslone w przypadku OFE? W jaki sposob bedzie zarzadzal akywami rynku finansowego? To zupelnie inna rola dla ZUS niz ta jaka ma obecnie! Teraz po prostu przyjmuje wyplaty i dokonuje wyplat. NAlicza emerytury zgodnie z algorytmem i przyjmuje skladki. Teraz proponuje sie by ZUS zarzadzal aktywami rynku finansowego. Czy ZUS jest na to gotowy? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: won Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:33 Fuckfinger!!! A może jeszcze lepper będzie w radzie nadzorczej?!?! Wara od pieniędzy. Banda debili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a dlaczego ten kapital ma wyplynac z Polski:!!! IP: *.crowley.pl 22.11.06, 16:34 Wszystkie panstwowe systemy emerytalne w UE sa bankrutami a wg UE Polska przeprowadzila najlepsza reforme funduszu. jaka jest gwarancja ze zagraniczne fundusze nie zaczna wyplacac naszych pieniazkow swoim (tzwn. niemieckim, francuskim , holenderskim)emerytom? zadna!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: a dlaczego ten kapital ma wyplynac z Polski:! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:48 a jaką masz gwarancję ze ZUS wypłaci Twoje pieniądze ??? jeszcze mizerniejsza !! więc nie licz na zus, na ofe, licz na siebie, odkładaj i inwestuj !! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: a dlaczego ten kapital ma wyplynac z Polski:! 22.11.06, 16:51 Coz za calkowity brak zaufania dla wolnego rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Wolny rynek w UE ?nie rozsmieszaj mnie!!! IP: *.crowley.pl 22.11.06, 19:12 Wolny rynek w UE ?nie rozsmieszaj mnie!!! Polska ma wiekszac wolnosc gospodarcza niz Francja czy Wlochy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hvb Re: Wolny rynek w UE ?nie rozsmieszaj mnie!!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.06, 19:58 i tu sie bardzo mylisz. polska ma jenynie nizsze podakti a to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Tu masz ranking Wall Street-niedowiarku!! IP: *.crowley.pl 23.11.06, 01:18 www.heritage.org/research/features/index/countries.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Tu masz ranking Wall Street-niedowiarku!! 23.11.06, 01:30 To nie zmienie postaci rzeczy. Za nami sa tylko trzy panstwa UE, a cala reszta jest przed nami....Chyba, ze chce sie rownac do tylow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Tu masz ranking Wall Street-niedowiarku!! IP: *.crowley.pl 23.11.06, 01:33 Ja sie z nikim nie porownuje twierdze tylko ze zadnego wolnego rynku w UE nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Tu masz ranking Wall Street-niedowiarku!! 23.11.06, 01:48 Racja i watpie by on istnial gdziekolwiek. Jednakze nie nalezy do niego nie dazyc . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Wolny rynek w UE ?nie rozsmieszaj mnie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:16 To nieprawda - za 2005 rok Polska była tuż przed Francją, sporo przed Słowenią i Grecją. Wyprzedzały nas WSZYSTKIE pozostałe państwa UE, na czele z przesocjalizowanymi Niemcami i państwami skandynawskimi. A gamonie w kółko powtarzają, że u nas liberalizm. Gó..o prawda, socjalizm koncesyjno - etatystyczny, taki mamy w Polsce model gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Corel Re: a dlaczego ten kapital ma wyplynac z Polski:! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:44 Gwarancja jest taka sama jak pieniądze złozone w w np. francuskim lub szwajcarskim banku. Państwo jest zarówno złym, kiepskim i niewydolnym w inwestowaniu naszych pieniędzy bo kieruje sie celami politycznymi a nie ekonomicznymi. Ja osobiście unikam ZUSu jak mogę, jak się umie czytac przepisy to się wiele można dowiedzieć:))). W ciągu kilku lat samodzielnego inwestowania ( zkasy której nie płacę zusowi) ubierałem całkiem ładną sumkę. A nie mam nawet 30stki:))) Za 20 lat będę miał furę kasy no chyba, że przydaży się kataklizm światowy... Na ZUS nie liczę bo to głupota. A PiS tymczasem nacjonalizuje MOJE!!!! pieniądze w OFE i jeszcze rozbrajająco tłumaczy, że to w imię mojego bezpieczeństwa. A tak naprawde chodzi o setki tysięcy ludzi, którzy nic nie odłozyli na swoją starosć bo w PRLu zarabiali po 5-10 $ a teraz mają po 300-400$ emerytury. To są głownie wyborcy PiSu i SLD. Czyli osoby żyjące obecnie tak naprawdę na koszt innych! Kapitał ma to do siebie, że nie zna granic i jeżeli o mnie chodzi to moja kase może pracowac nawet w Chinach byle mi przyniosła zysk:))) Pozdrawiam CIę ty mój mały socjalisto, któremu być może wydaje się że jest prawicowcem bo chodzi do kościoła. ps. własnie otwieram butelkę dobrego wina;) dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: a dlaczego ten kapital ma wyplynac z Polski:! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:22 Wkładając na dobry fundusz zrównoważony 10 tysięcy złotych (a więc tyle, ile np. przedsiębiorcy lub przeciętnie zarabiający pracownicy oddają do ZUS przez kilkanaście miesięcy) po 35 latach (w moim przypadku to 60 rok życia) mamy spokojnie grubo ponad milion złotych. W przypadku ZUS oddajemy przez całe życie np. równowartosć domu, a spowrotem dostajemy lichą rencinę albo emeryturkę przez parę lat (jak dożyjemy). Ja też unikam ZUS-u jak mogę, na razie się udaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobelek Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.icpnet.pl 22.11.06, 16:39 RECE PRECZ OD MOICH PIENIEDZY!!!!!!!! 40% wynagrodzenia nie wystarczy????? jeszcze po te 5% wyciagacie rece???? na limuzyny nie starcza????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły emeryt No to żegnaj emeryturo! Cała forsa z II-giego IP: *.tpnet.pl 22.11.06, 16:53 filaru pójdzie na marmurowe pałace i złote klamki. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: No to żegnaj emeryturo! Cała forsa z II-giego 22.11.06, 16:55 i latanie dziur budzetowych, senioralne, berecikowe i inne fanaberie. Odpowiedz Link Zgłoś
marekjurek_u_pinocheta W tym rządzie są sami kretyni. Zrobimy kilka lat 22.11.06, 16:54 wstecz. Tych opętańców trzeba oderwać od żłoba. Co za cyrk! W tym rządzie nie ma już nikogo z kim można normalnie polemizować. Won do Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: W tym rządzie są sami kretyni. Zrobimy kilka 22.11.06, 16:58 parafrazujac powiedzenie: "Jesli Mahomet nie chce do gory, to gora musi do Mahometa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako11 Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:56 po to wstapiłem do II filara by byc jak najdalej od ZUS z moimi pieniędzmi i co i nic wraca KOMUNA. Nowy rząd gorszy od Komuny. Kto będzie z ramienia ZUS oczywiście kupa polityków z nadania. Może stocznie wspomogą, może górnikom dołożą, może, może... itd. A może powierzyć te pieniadze Funduszom Inwestycyjnym. Wstyd żyć w takim kraju gdzie d...e mają zarządzać moimi pieniędzmi. Juz nas Komuna okradła z naszych składak Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali_g Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.westlb.co.uk 22.11.06, 17:09 > po to wstapiłem do II filara by byc jak najdalej od ZUS z moimi pieniędzmi a mi sie zdaje, ze chyba nie miales wyjscia, poza nieznaczna grupa, ktora miala wyboor, dla reszty II filar jest obowiazkowy... recognize! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balbina Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.crowley.pl 22.11.06, 17:03 Dać pieniądze ZUS-owi to w przyszłości brak emerytury.ZUS gubi nasze składki ma bałagan w skłdkach bieżących,a gdy damy mu pieniadze do inwestycji to możemy zostać bez grosza.ZUS obecnie zaciąga kredyty w bankach komercyjnych, nasze pieniądze z drugiego filaru będą służyły na ich spłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Ręce precz od mojej emerytury!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.06, 17:05 system im się wali to teraz będą sięgać po nasze oszczędności! Precz. Wsadzili taką niedouczoną babę to wymyśla głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: precz Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: 83.238.169.* 22.11.06, 17:06 niech zus sie odpieprzy od naszych filarów tam sa sami złodzieje jeszcze ich bede sponsorował fara od naszych składek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na chłodno Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:46 za mocno wyżywacie się na ZUSie. To nie ZUS ustanwaia prawo, ZUS tylko wykonuje to co zatwierdza rząd i tyle. Ni emiałbym pretensji do ZUS bo niby za co, pretensje można mieć jedynie do rządu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:25 Do ZUS można meić pretensje za niekompetencję, korupcyjne przetargi (typu komputeryzacja), ogolną nieudolność. Podobnie NFZ. Nawet w ramach gó..anego prawodastwa można być wydolnym - nasze instytucje tego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 23.11.06, 00:40 Przywolales tutaj przyklad kolejnego panstwowego molocha - czyli NFZ. Czy nie lepiej w miejsce ZUS i NFZ [w przyszlosci bo niestety teraz juz jest za pozno] wprowadzic system polis ubezpieczeniowych, z ktorych finansowane bylyby wydatki na cele zdrowotne i swiaczenia emerytalno-rentowe? Wtedy szpitale moglyby swiadczyc uslugi o wysokim standardzie [poniewaz nie byly by utrzymywane z kasy panstwa, ktoremy wiecznie brakuje], a emerytury bylby o niebo wyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:52 Lepiej, ale nikt w najbliższym czasie tego nie zrobi - ostatnim, który miał odwagę na podjęcie tematu reform był rząd Buzka. A i tak spieprzyli sprawę i sami się ograniczali socjalizmem (wiadomo, rząd związkowców). Polacy konksekwentnie głosują za utrzymaniem status quo pod płaszczykiem szczytnych rewolucyjnnych haseł, więc nie ma komu skasować takie mafijne instytucje jak ZUS czy NFZ. Co więcej, są to doskonałe dojne krowy dla wielu wpływowych ludzi - wyremontować/postawić siedzibę, dostarczyć komputery, oprogramowanie, samochody, usługi konsultingowe i Bóg wie co jeszcze to doskonały sposób na szybką i duuuuużą kasę. Wystarczy znać kogo trzeba. Kto by chciał zabić kurę znoszącą złote jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt To może jeszcze 50% z OFE przekazać do KRUS? 22.11.06, 17:06 Samoobrona - ręce precz od moich pieniędzy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanauma Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 22.11.06, 17:11 chce sie upewnic, czy dobrze widze... sam wybralem sobie fundusz, a za iles lat wszystkie pieniadze maja zostac przekazane do ZUS, ktory bedzie jeszcze chcial z nich czesc na pokrycie swoich kosztow??? wielokrotni zlodzieje. rozpedzic to towarzystwo na cztery wiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
hanauma Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 22.11.06, 17:15 Cyt. "Pojawiają się jednak opinie przeciwne, według których z punktu widzenia przyszłego emeryta wypłata świadczeń przez publiczny fundusz, jakim jest ZUS, to najlepsze rozwiązanie." Kto te opinie zglasza? czyzby swiatle kierownictwo samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRZYCH Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:16 Pałace z marmurów będą rozbudowywane - prawo Parkinsona - urzędasów a decydędtów do okienka KASA po " premie " ooooojjjjjjj przybędzie !!!!! Polska to dziwna być kraj - murzyny zapiepszają dziesiątki lat a złodzieje w białych koszulach / poltycy i inne padalstwo / ryja podłanczają . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na chłodno Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:01 co by sie w tym kraju nie wybudowało to i tak na tle szarzyzny budowanej w PRLu zostanie potraktowane jako pałac z tymi niby marmurami. z tymi marmurami to jest mit. Czytałem ostatnio, ze nie ma ani jednego takiego w Polsce w budynkach ZUS a ze podłoga czasem sie świeci jaśniej jak np w Szczecinie to póxniej jest taka fama głoszona. Sam bym chciał płacić jak najmniejszy ZUS, mniejsze podatki bo przeciez to co oddajemy ZUS-owi to podatek ale czmu winny jest ZUS? jeszcze raz powtarzam to nie ZUS ustanawia prawo !!! Jak to łatwo w Polsce znaleźć sobie chłopca do bicia nie zastanawiając się nad tym sensowniej. Kt czyta Fakt czy SE ? Dziennikarstwo (to za duże słowo) uprawiane przez te Gazety zawsze będzie żerowało na tematach które przeciętny Kowalski łatwo wciagnie i będzie się z nimi w całości identyfikował. ZUS jest atakowany non-stop bo społeczeństwo temat ten kupuje w ciemno. Populistyczne hasła typu zlikwidowac ZUS pojawiaja się cyklicznie w takich brukowcach ale nikt nie mówi co dalej. Chcę płacic jak najmniejszy ZUS i ja z tą moją prośbą czy zachcianką nei mam po co iśc do ZUSu z takimi apelami trzeba kierować się do tych co prawo ustanawiają. Bronię każdej instytucji która wykonuje zlecenia rządowe to taka przenośnia oczywiście no ale czemu jeden z drugim urzędnikiem jest winny? niczemu !!! to rządzący sa odpowiedzialni za to co się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X do Pana "Na chłodno" IP: 62.148.80.* 22.11.06, 18:13 Prawo prawem, mit mitem, jednak niech mi Pan powie skąd ZUS bierze pieniądze na wczasy dla swoich pracowników w swoich dwu- trzy- lub czterogwiadkowych hotelach w największych kurortach w tym kraju za jedyne 5zł. za dobę ??? To ja Panu powiem !! ZUS bieże te pieniądze własnie z nieznajomości prawa przez szarego obywatela !!! wiem co Pan powie - że nieznajomość prawa szkodzi, dlatego ja udałem się do prawnika i wygrałem z zusem 6000 zł. renty po mojej Mamie, którą bezprawnie mi zabrano i błędnie mnie poinformowano że JUŻ MI ONA NIE PRZYSŁUGUJE, jednak jakoś przysługiwała; a ilu jest takich rocznie oszukanych przez ZUS ??? niech byłoby ich kilkuset, niech Pan sobie sam policzy ile to jest pieniędzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na chłodno Re: do Pana "Na chłodno" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:45 o swoje trzeba walczyć i bardzo dobrze, że udało się wygrać. Ilu jest oszukanych? nie wiem nie znam statystyk Pan pewnie też nie. Wierzę, że nie sa oszukani tylko jeżeli tacy są to na skutek jakiegos błedu. tak zakładam bo jezeli inaczej miałbym myślec to doszłoby do nonsensu że na każdym kroku w każdej instytucji ktoś chce mnie oszukać. Odpowiem tak odnośnie wczasów bo znam osobę mi bliską która pracuje w ZUSie kupę lat. Zarabia tak mało po tylu latach pracy, że jak kiedyś udało się jej dostać na takie niby wczasy to była szczęsliwa jak nigdy bo bez takiej pomocy nigdy nie pozwoliłaby sobie na taki wyjazd na kilka dni i nie do hoteli gwiazdkowych ale do najzwyklejszego ośrodka szkoleniowego (jakoś tak się to nazywa) z bazą noclegową. Ja z dużym dystansem podchodzę do tego co piszą brukowce. To nie wczasy były tylko przenocowanie a jej zarobek to ok 750 PLN na ręke (ciut mniej) po 12 latach pracy mając wyższe wykształcenie... a każdy ze znajomych mających własne biznesy i dobrze zarabiających mówi do niej z przyzwyczajenia "ale ci się w tym zusie powodzi" tak sie przyjęło a ja już nawet nie żartuję z Niej bo jest wściekła i zmęczona jak przychodzi z pracy i nie dośc że obowiązków ma coraz więcej to jeszcze musi się użerać z klientami czy od czasu do czasu z przełożonymi. Odpowiada zawsze przysłowiem swoim znajomym, że nie wszystko złoto co się swieci i ja jej ufam że tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swoboda_T Re: do Pana "Na chłodno" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:32 To się spytaj o skandaliczną komputeryzację sprzed kilku lat. O totalny bałagan w skłądkach, kapitałach poczatkowych i co tam jeszcze jest. Ja bywam w różnych oddziałach ZUS od zaplecza - to, zę pracują tam często mili ludzie nie zmienia faktu, że cała ta instytucja to jedno wielkie bagno, czarna dziura, w ktorej zginie dowolna suma pieniędzy i z której można doskonale żyć, jeśli ma się odpowiednie znajomości. Tym lepiej, im większy przetarg się ustawi. Teraz znowu się bedą komputeryzować - gdybym sie znał z kim trzeba w centrali, to bym im opchnął jakiś złom za 300% ceny i do końca życia nic bym nie musiał robić. Taki jest właśnie ZUS, to samo NFZ (mam do czynienia na codzień z ich "komputeryzacją" i niekompetencją zatrudnianych po znajomości urzędasów). Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Kalata: ZUS ma zarządzać emeryturą z OFE 23.11.06, 00:29 Gość portalu: na chłodno napisał(a): > ZUS jest atakowany non-stop bo społeczeństwo > temat ten kupuje w ciemno. Populistyczne hasła typu zlikwidowac ZUS pojawiaja > się cyklicznie w takich brukowcach ale nikt nie mówi co dalej. Otoz tu sie mylisz. To nie sa populistyczne hasla. To jest troska o przyszosc tych, ktorzy beda m.in. "na Ciebe placic". Moze jestes w tej komfortowej sytuacji, ze jestes osoba, ktorej emerytura bedzie pochodzic z wplywow wyzu demograficznego poczatki lat 80-tych. Skad wiesz, ze 2/3 tychze nie wyjedzie za granice? Lub: kto bedzie placil na emerytow z tegoz wyzu demogarficznego? To sa wady centralnego systemu dystrybicji swiadczen [czyt. ZUS], polegajacego na tym, ze "mlodzi skladaja sie na straszych" i uzaleznionego od czynnikow demograficznych. Czym go zastapic? Tego nie wiem, poniewaz nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Jednakze nie wierze, ze w kraju liczacym 40mln osob takowi eksperci sie nie znajda. > to rządzący sa > odpowiedzialni za to co się dzieje Racja! Odpowiedzialnymi za ta stuacje czynie te rzady, ktore opowiadaja sie za quasiopiekunczym chrakterem panstwa. I niestety sa to wszystkie rzady w przeciaga 16 lat lacznie z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś