pawelcio23 Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. 30.11.06, 16:02 Kiedys - dawno troche sie bawilem linuxem i chcialem d tego wrocic, ale odkładałem to troche ze wzgledu na żone, która dużo na kompie pracuje, ale trudno - bedzie sie musiała przekonac do linuxa, jesli nie chcemy stracic kompa. Trzeba teraz poswiecic troche weekendu, zeby przebrnąć przez instalacje linuxa, gorzej będzie miała żona - nie wiem jak sobie poradzi z odmienną organizacją plików na dysku czy montowaniem napędów... Dlatego mam też pytanie: jaką wersję linuxa jest najlepiej wybrac dla kogos "przesiadającego" się z Windowsa? Słyszałem o jakichś "power - pack'ach" linuxowskich - który jest najlepiej kupic?? Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. 30.11.06, 16:19 pawelcio23 napisał: > Trzeba teraz poswiecic troche weekendu, zeby przebrnąć przez instalacje > > linuxa, obawiam się, że będziesz miał mniej problemów niż pod MSW:-) > gorzej będzie miała żona - nie wiem jak sobie poradzi z odmienną organizacją > plików na dysku czy montowaniem napędów... teraz już się nie montuje; a co odmiennej organizacji, to też już przeszłość --z punktu widzenia "zwykłego" użytkownika; jeżeli żona używa Office + Przeglądarka/Poczta/Komunikator to w L., działa to tak samo, przy czym IMHO Firefox/Thunderbird jest znacznie lepszy od tego badziewia IE/MSE BTW największy problem jest w kontaktach ze światem zewnętrznym, ale to już zależy od środowiska w którym się obracasz... > Dlatego mam też pytanie: jaką wersję linuxa jest najlepiej wybrac dla kogos > "przesiadającego" się z Windowsa? To nie chyba aż tak wielkiego znaczenia; ja od 7 lat używam akurat RH; najlepiej wybierz tą wersję, z której korzystają twoi znajomi, to będziesz mógł się w razie czego skonsultować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ja od dwoch lat mam mandrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:22 ale nie zamierzam sie spierac ktory lepszy :) po prostu po zainstalowaniu to DZIALA i nie mialem okazji reinstalowac nic jeszcze hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPM Re: Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:00 Polecam Mandrvę 2006 w przeciwieństwie do Mandrivy 2007 odtwarza bez problemu filmy i mp3 .Posiada wbudowany Open Office,z komunikatorami żaden problem, jest Kadu linuksowy odpowiednik GG/nie tylko/bez problemów chodzi Skype... nie instaluje się automatycznie Flash Player w związku z czym nie wyskakują denerwujące reklamowe śmiecie.. Nie odtwarza plików ..wmv...to drobna wada Jest linuxowa wersja najnowszej opery...wszystko to w plikach o rozszerzeniu ..rpm które instalują się tak jak pliki ..exe pod windą... Odpowiedz Link Zgłoś
barthezz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 16:02 duzo uzytkownikow pirackiego windowsa ma wlaczone automatyczne aktualizacje systemu windows, wiec maja juz adres ip kazdego pirata:) btw, zastanawiam sie co jesli zaloze haslo do biosa, windowsa, pliki spakuje w rar rowniez na haslo i zapomne wszystkich hasel podczas wizyty policji? Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf <a href="http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3739891.htm" targe 30.11.06, 16:03 miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3739891.html hmmm., nie chcę używać wielkich słów ale nie dość że pierdoły to jeszcze odgrzewane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmmmm policja na garnuszku panstwowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:15 policja na panstowym garnuszku odwala czarną robote za najwieksza komputerowa firme prywatna... niech sami sobie chodza po chatach albo przez net sobie kontrolują... na ulicach jest niebezpiecznie i tam powinna byc policja a nie potentatowi jeszcze nagania kasę i zabiera sprzet na ktory ktos odkladal kupę czasu... niech microsoft znormalizuje ceny i zrobi windowsa po 50 pln to bedzie go mial kazdy uzytkownik, a przez to zwiekszy wplywy a nie w nieudolny sposob zawraca dupe policji... pozdro złodzieje z microsoftu - pewnie mnie namierzycie ale mam oryginał :P Odpowiedz Link Zgłoś
flyhalf Re: policja na garnuszku panstwowym... 30.11.06, 16:31 Gość portalu: hmmmmmm napisał(a): > policja na panstowym garnuszku odwala czarną robote za najwieksza komputerowa > firme prywatna... niech sami sobie chodza po chatach albo przez net sobie > kontrolują... na ulicach jest niebezpiecznie i tam powinna byc policja a nie > potentatowi jeszcze nagania kasę i zabiera sprzet na ktory ktos odkladal kupę > czasu... niech microsoft znormalizuje ceny i zrobi windowsa po 50 pln to bedzie masz alternatywę; a złodzieje zawsze okradali bogatych a nie biednych więc twój postulat żeby policja chroniła wyłącznie tych ostatnich jest cokolwiek bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Jak ochronic swoj komputer i swoja anonimowosc... IP: *.server4you.de 30.11.06, 16:17 Kazdy kto korzysta z systemow P2P powinien sobie uswiadomic, ze staje sie przedmiotem invigilacji przez rozne organizacje, w tym policje. Takie programy jak Hackers Eliminator, Peerguardian, stosowanie proxy do polaczen, sa w stanie uchronic przed penetracja komputera i powinny byc wykorzystywane przez kazdego. Nie mowiac juz o takich podstawowych rzeczach jak sciana ogniowa, czy router. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant zależy czy to wykroczenie czy przestępstwo IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.06, 16:23 a narzedzia służące do przestępstwa (np. samochód w napadzie na bank) zazwyczaj ulegają konfiskacie. Więc mogą, chyba. :) Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Jedno co mnie cieszy... 30.11.06, 16:28 Jedno co mnie cieszy z tych plotek, to to że więcej ludzi się zainteresuje darmowym oprogramowaniem (Linux, inne systemy, openoffice) i pirackiego będzie używać tylko w wypadku konieczności (czyli w większości przypadków potrzeba instalacji drogiego oprogramowania by nauczyć się go w szkole czy na studiach, i to z reguły na okres nie dłuższy niż pół roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Jedno co mnie cieszy... IP: *.Red-83-37-69.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 16:55 Linux to badziew którego jedyną zaletą jest to że można go pobrać za darmo. Żeby dorównał Windzie trzeba nad nim popracować a do tego trzeba czasu i wiedzy, towarów bardzo dziś deficytowych? Linux? Nie dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4pillar Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.wlan.jku.at 30.11.06, 16:30 Trochę śmieszne to i straszne. Zanim skasujecie sobie kompa warto odwiedzić www.truecrypt.org/ . Zupełnie legalnie sobie szyfrujemy dysk, nawet nie można stwierdzić czy wogle na dysku coś się znajduje. Jak tu ktoś pisał na forum. M$ sam sobie winien. Kiedyś wikingowie pobierali opłaty od przepływających statków przez cieśniny duńskie. I nikomu o głowy nie przyszło, żeby nie płacić. Potem nastali Anglicy, byli wielcy, nie płacili bo mogli. Potem cały świat przestał płacić i do głowy nikomu nie przyjdzie, żeby brać opłatę. A co z ochroną naszej "własności intelektualnej". Jak sobie napiszę książkę w M$ Offisie, odłożyłem do szuflady. Za 10 lat chcę ją otworzyć, a tu klops, nie czyta się, nikt nie wie jaki jest format danych, mimo, że moja, legalna własność to otworzyć nie mogę. Już o takich wynalazkach jak corel nie wspomnę, co nie można zdegradować wersji formatu bo nie czyta się poprawnie. I prośby o zapisywanie w wersji, którą posiadam nic nie pomogą. A jak oglądamy film w kinie, płacimy już autorom za prawa autorski i za ich (czasem wątpliwą) "wartość intelektualną". Do do lich ciężkiego, dlaczego kupując DVD z tym filmem mam płacić 2 raz. Może w kinie, jak ktoś już obejrzał powinni, sprzedawać płytki za 3 grosze. A takiego Rubensa to sobie skopiować nie można? Można. Mimo, że dzieła znacznie wyższych lotów. Pełno jego obrazów w sieci i nikt za to nie ściga. Można sobie kopie w domu powiesić, nie mówiąc już o reprodukcjach. Nawet można je sprzedać. To tak jak zrobić divixa z DVD, jakoś nie ta i widać, że kopia. Oryginał jest w kinie a na LCDku tylko imitacja. A na koniec do 3d maxów, to blender Szanowni Państwo, www.blender.org . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.server.ntli.net 30.11.06, 16:40 Policja musi juz nie miec nic do roboty, jezeli ma czas na wyslugiwanie sie hiperzlodziejowi Gatesowi.A po drugie, to do wejscia do mieszkania i sprawdzenia sprzetu komputerowego niezbedny jest prokuratorski nakaz przeszukania. A prokurator takiego nakazu nie wyda, jezeli nie bedzie mial przedstawionych przez policje uzasadnionych podejrzen, ze w takim to a takim mieszkaniu zajaduje sie komputer z pirackim oprogramowaniem. I nie moga to byc uzasadnienia wyssane z palca, tylko prawdziwe. W zwiazku z tym policjant, ktory sie pojawia przed naszymi drzwiami bez nakazu przeszukania moze sobie pocalowac klamke i won do roboty.Jak maja watpliowsci, to niech wylamuja drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:43 w razie uzasadnionego podejrzenia i ma zdaje sie 7 dni na dostarczenie postanowienia prokuratora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 16:51 moze wejsc na legitymacje ALE przy czynnosci nineciierpipiacej zwloki. Sprawdzeniee oprorgamowaaninia ningdy nie bedzie taka czynnoscia CHYBA ZE by6ly wycieki o przeszukaniu u Pana X Pan X o tym wie a policja na to posiada dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:53 wierzysz w to ze beda Twojej rady sluchali ? nie sadze... jesli wiedza ze cos moga znalezc a przeciez nikt nie chodzi w ciemno to wejda spokojnie a prokurator to zatwierdzi bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:44 Zatwierdzac moze, ja byc moze problemow robic nie w trakcie przeszukania, ale przed bezprawnym zabraniem sprzetu (jezlei nic nie znajda na miejscu a nakaz nie bedzie zawieral informaccji o zatrzymaniiu nosninkow) zastosuje obrone konieczna, nie mozna a sie epowolywaca na asabstrakcyjne posiadanie dowodow winy i na tej podstawie zabierac cudza wlasnosc, mozna zatrzymac rzeczy mogace staanowiic dowod. Po za tym jest jescze art 227 Kpk ktory mowi "Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości." A komputer potrzebnny jest do pracy. Wieem tez ze tego samego dnia zglosilbym przekroczenie uprawnien, akurat prawo tu ustoi po mojej stroniei a ogolninie stosowana prarktyka, - wybacz za dosadnosc - jebie mnie. KpK nie przewiduje czegos takiego jak kontrola oprogramowania. i wchodzenie naa widzimisie naa legitymacje. inacczej w ogole by nie bylo zapiisu o czynnosci niecierpiacej zwloki. Podobnie prawo jest lamane przy tak zwanym abstrakcyjnym powolywaniiu sie na obawe matatctwa i na tej podstawie wnioskowanie o areszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:46 "ja bym byc moze problemow nie robil w trakcie przeszukania" miaalo obycc na poczatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:51 acha i nie sadze by mnie sluchali co niiee znaczy ze nie mogl bym pozniej dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton a co z panstwem ktore okradlo sasiadow i obywateli IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 16:45 i nie chce ukradzionego oddac? Mysle o Polsce ktora ukradla sasiadom ziemie, ich wlasnosc, obywatelom (przynajmniej niektorym jak ziemianom i mieszczanom) ich domy i grunty i sprzedaje je jak paser na lewo i prawo? To chyba wiejsze przestepstwo niz glupia, nidopracowana winda, czyz nie mam racji? Zamknac i zlikwidowac to zlodziejskie panstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ale to panstwo dysponuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:50 aparatem ucisku a nie obywatele szarzy niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tezeusz Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.elsat.net.pl 30.11.06, 16:56 w jaki sposób ktoś stwierdzi czy mp3 kupiłem czy pobrałem z p2p? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 80.51.232.* 30.11.06, 16:56 > czegoś tutaj nie rozumiem - w jaki sposób policja (nawet jeżeli używam > jakigokolwiek nielegalnego oprogramowania) może zarekwirować, czyli zabrać > moją własność jaką jest komputer. Prawdopodobnie jako dowód przestępstwa. Choć moim zdaniem wystarczyłoby zabrać sam dysk. Ale aby wejść do mieszkania musieliby chyba mieć nakaz. A to na pewno nie jacyś przebierańcy byli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek z fabryki kre Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:00 Od kiedy Ostrowiec leży na południu i na Śląsku?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawman Nowa akcja: 1000 wiezien na 1000 lecie Panstwa Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:02 Nowa akcja: 1000 wiezien na 1000 lecie Panstwa Polskiego, no bo beda musieli tyle pobudowac zeby sie cala "przyszlosc" tego narodu pomiescila, ciekawe kto bedzie robil na emerytow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xD Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:03 Co do zabierania komputera to moga sie odwolac ze Komputer jako calosc byl narzedziem popelnienia przestepstwa wiec caly idzie... tyle ze by wejsc do domu musisz miec jakies podstawy... donos i sprawdzone informacje ze w danym mieszkaniu jest nielegalne oprogramowanie (kazdy dobrze wie ze jest w 95% mieszkan z komputerem) ale pan policjant musi miec potwierdzenie bo to co on sobie mysli to jest nie istotne) Pozxa tym to co idzie pan policjant po osiedlu i glosowanie robia albo w "kamien nozyce" graja ktore mieszkanie nawiedza ? a sad wypisuje im 100 nakazow inblanko by na miejscu jak juz sobie mieszkanie wybiora by mogli wypisac... yeha right... Poza tym jak maja oni sprawdzic legalnosc mojego oprogramowania / programow ? nie ma przepisu ktory nakazywal by mi trzymania dowodow legalnosci... gdzie plyta z Office ? pies mi zjadl/polamala sie w napedzie ... a co ? a nic chcielismy sie dowiedziec czy to pirat xD CD-Key sprawdza ? niby ja mialem orginalny ale moze wyciekl i uzywa go caly swiat (shit happens) MP3 ? mialem orginalne plyty CD ale zgralem sobie na HDD by miec latwiejszy dostep... plyty sie zapodzialy w czasie przeprowadzki xD - jedyne co to Logi u dostawcow Internetu, ktore moga byc udostepnione policji jesli ta przedstawi prowajderowi ze popelnilismy przestepstwo i potrzebuja to do sledztwa... i teraz najlepsze zamiast ganiac za badziorami i innymi smieciami trzeba zajac sie ludzmi ktozy nie napadna cie w slepym :) z nich najlatwiej wydusic kase bo im zalezy a bandzior pojdzie do pierdla i bedzie mial darmowa kablowke i jedzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostoZmostu Policja rekwiruje kom.a złodzieje majątku narodow. IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:19 Policja zabawia się tropieniem komputerów, a złodzieje majątku narodowego Polaków śpią spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedik Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.lucent.com 30.11.06, 17:07 Teoretycznie moga zarekwirowac narzedzie przestepstwa jakim jest komputer na poczet przyszlych roszczen odszkodowawczych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.synapsis.waw.pl 30.11.06, 17:07 hmmm... zastanawiam sie co w takiej sytuacji gdy mieskzanie jest moje a w nim komputer mojego konkubenta z moim monitorem.... a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:07 Pewien sklep w Jastrzębiu sprzedawał kompy i wgrywał nielegalne windowsy. Szli prawopodobnie po fakturach, mieli nakazy prokuratorskie.Odsyłam do www.jasnet.pl Myślicie że w pg pracują orły, muszą mieć podane na tacy. www.jasnet.pl Prokurator Rejonowy Jacek Rzeszowski odnosząc się do działań prowadzonych wobec użytkowników nielegalnego oprogramowania komputerowego w Jastrzębiu powiedział: „Jeśli prokuratura i policja posiadają tzw. wskazówki procesowe o możliwości posiadania nielegalnych oprogramowań komputerowych, wtedy następuje - na podstawie prokuratorskiego nakazu - przeszukanie w domu podejrzanej osoby. Działania te nie mają charakteru „akcyjności”, a funkcjonariusze policji nie działają na „ślepo”. W każdym przypadku - po przeprowadzonym przeszukaniu - sporządza się protokół, którego kopia pozostaje u podejrzanego. W razie stwierdzenia posiadania nielegalnego oprogramowania, zabezpiecza się komputer oraz ewentualne nośniki: dyskietki, płyty CD, pamięć przenośna itp., w celu poddania badaniom przez biegłego , który jednoznacznie potwierdza, że zakwestionowany program został uzyskany nielegalnie oraz sprawdza czy nie zostały zainstalowane inne ukryte nielegalnie uzyskane programy. Zabezpieczony komputer i nośniki są dowodami popełnienia przestępstwa. Posiadanie i korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest ścigane z art. 278 §2 kk., oraz z art. 291 §1 kk w zw. z art. 293 kk”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:48 wkoncu cos madrego Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! 30.11.06, 17:57 do Andrzeja:No ale najlepsza w tym wszystkim jest GW bo jak zwykle podaje półprawdę.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 18:01 nie , podala prawde tylko nie opisala wszystkiego o 'bydlo' sobie dorobilo swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.45-5-64736c14.cust.bredbandsbolaget.se 30.11.06, 17:09 faszystowskie metody!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostoZmostu Jak zabiorą komputery, ludzie kupią karabiny IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:16 I zajmą się uporządkowaniem kraju, w którym rozpiętość płac jest 100 000 razy!!! Weź pod uwagę płacę minimalną 600zł i odprawę Wróbla na dachu 6 000 000 zł. Z tym, ze ilość tych wdeptanych w błoto nędzy Polaków jest ponad 30% Jeszcze mają pretensję, że nędzarze podnoszą swoje kwalifikacje na programach, za które nie zapłacili globalistycznemu cwaniaczkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
venegoor Panika 30.11.06, 17:18 Już widzę panikę jak akcja rozszerzy się na całą Polskę. Szkoda tylko że po takiej akcji w Polsce nie będzie już komputerów;) Karykatura: www.bestnews.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=74 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DariuszD Linux IP: *.witominska.net 30.11.06, 17:18 Przechodzcie na Linux! 99% aplikacji juz tam dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostoZmostu Oderwać policję od naprawdę dużych przekrętów IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:26 Kazać Policji kolędować po domach w sprawie komputerów, aby nie mieli czasu na tropienie poważnych przestępstw gospodarczych. Przypuszczam, że to robota służb specjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowiecki Agent Re: Linux IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:50 1. gowno prawda 2. zeby uruchomic pod wine czesc chodzaca (znacznine emniej niz 99%) trzeba siee cholernie nameczcyc. Zwykla ewka z sekratariatu sobiie na pewno z tym nie poradzi 3. uzywam winXp i suse, pisze eprorgramy wiec wiem o czym mowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPM Re: Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:23 Tu masz niestety rację....emulator wine to nie jest póki co doskonała aplikacja.... Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr = Policja państwowa - na usługach korporacji ! = 30.11.06, 17:26 Oto szczurza globalizacja w najczystszej postaci. Policja i prokuratura, czyli władza państwowa, zaprzęgnięta nie do ochrony obywateli i porządku, ale do czuwania nad majątkowymi interesami korporacji i plutokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
fotomik Re: = Policja państwowa - na usługach korporacji 30.11.06, 17:59 Kolejne rządy traktują polskie społeczeństwo jak stado nic nie rozumiejących baranów. Czy nie zauważyliście, że sam Bill G. bywa średnio w Polsce raz lub dwa razy w ciągu kadencji poszczególnych rządów i spotyka się z "przedstawicielami" aktualnej władzy oficjalnie i mniej oficjalnie? I to nie ważne czy mają kolor czarny, różowy czy czerwony. KASA, moi drodzy, KASA!!! Wielkie pieniądze od Ms-tu trafiają do kieszeni różnych partii i wybranych członków władzy na różnych szczeblach. Aby kontrolować na bieżąco nasz rynek zbudował siedzibę w Warszawie, a jak słychać, chce uruchomić swoje centrum na południu Polski. Przecież to nie przypadek, że "okna" są wiodącym i jedynie słusznym systemem we wszystkich instytucjach rządowych i kontrolowanych przez władzę. Władzę, która de facto powinna dążyć do demonopolizacji w tak ważnej dziedzinie jak przepływ informacji. Taka "współpraca" z monopolistą śmierdzi na odległość nie tylko korupcją, ale też łamaniem praw obywatelskich poprzez np. totalną inwigilację i zbieranie informacji o osobach nie zgadzających się z oficjalną i jedynie słuszną wykładnią aktualnie rządzących. Warto zauważyć także, że koszt systemu jest różny w różnych państwach - często dużo tańszy tam, gdzie M-t nie ma takich kontaktów jak u nas. A więc śmierć frajerom i żadnych aktualizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. 30.11.06, 18:03 Chciałbym się dowiedzieć tak z czystej ciekawości,ile kosztuje Linux?Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gentoos Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:28 Możesz pobrać za darmo ale to trwa,płytka dvd na allegro ok.10-12 pln, dołączony do gazety np Easy Linux ok 30 pln... Odpowiedz Link Zgłoś
uriel.blog.pl Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 18:33 Od kumpla z łączem stałym kosztuje piwo i ewentualnie wódkę, gdy zauważysz różnicę między pingwinem a winshitem. I pamiętaj, że są całkiem znośne dystrybucje dla niewymagających, mieszczące się na jednej płycie i z tej płyty odpalane (LiveCD). Polecam, zwłaszcza na spróbowanie. --- milion idiotów nie może się mylić Odpowiedz Link Zgłoś
mjacek3 Re: Ile kosztuje Linux 30.11.06, 18:38 Jak kupowałem komputer w kawałkach, i zająknąłęm się o Linuksie, to mi sprzedawca dodał darmo 2 różne czasopisma z płytkami instalacyjnymi. (to minimalny koszt =0 PLN; jak kupisz z nową gazetką to będzie od 10 do 30 zł; jak kupisz od dystrybutora to może być za cenę nośnika+poczty; prawdopodobnie możesz także kupić dużo drożej, ale z gwarantowaną pomocą techniczną - przy czym w zasadzie to nie jest cena Linuksa, tylko tej pomocy). Nowicjusz powinien do tego zera dodać ze trzy piwa (lub równoważnik w innej powszechnie uznawanej walucie) dla kogoś, kto mu pomoże instalować czy ustawiać to i owo. Kiedyś się mówiło, że w Linuksie pomoc techniczna jest droga. Teraz, jak pomoc Microsoftu praktycznie nie istnieje, to może być nawet łatwiej z linuksem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:12 Maja prawo zabrac. Komputer posiadajacy nielegalne oprogramowanie staje sie narzedziem przestepstwa ktorym w tym momencie jest Kradziez wlasnosci intelektualnej i narazenie firm na straty finansowe. To tak jakbys chcial ukrasc samochod i jak cie policja zlapie to powiedziec "dobrze zlapaliscie mnie wiec oddam samochod wlascicielowi" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGrek CHowaj Windowsa Do Piwnicy! IP: 80.50.180.* 30.11.06, 19:18 Maki górą! :)) _ Makowa panenka Odpowiedz Link Zgłoś