Dodaj do ulubionych

Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o...

• pawelcio23 Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. 30.11.06, 16:02
      Kiedys - dawno troche sie bawilem linuxem i chcialem d tego wrocic, ale
      odkładałem to troche ze wzgledu na żone, która dużo na kompie pracuje, ale
      trudno - bedzie sie musiała przekonac do linuxa, jesli nie chcemy stracic kompa.
      Trzeba teraz poswiecic troche weekendu, zeby przebrnąć przez instalacje linuxa,
      gorzej będzie miała żona - nie wiem jak sobie poradzi z odmienną organizacją
      plików na dysku czy montowaniem napędów...
      Dlatego mam też pytanie: jaką wersję linuxa jest najlepiej wybrac dla kogos
      "przesiadającego" się z Windowsa?
      Słyszałem o jakichś "power - pack'ach" linuxowskich - który jest najlepiej kupic??
      • flyhalf Re: Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. 30.11.06, 16:19
        pawelcio23 napisał:

> Trzeba teraz poswiecic troche weekendu, zeby przebrnąć przez instalacje > >
        linuxa,

obawiam się, że będziesz miał mniej problemów niż pod MSW:-)

> gorzej będzie miała żona - nie wiem jak sobie poradzi z odmienną organizacją
        > plików na dysku czy montowaniem napędów...
        teraz już się nie montuje; a co odmiennej organizacji, to też już przeszłość
        --z punktu widzenia "zwykłego" użytkownika;
        jeżeli żona używa Office + Przeglądarka/Poczta/Komunikator to w L.,
        działa to tak samo, przy czym IMHO Firefox/Thunderbird jest znacznie
        lepszy od tego badziewia IE/MSE

BTW największy problem jest w kontaktach ze światem zewnętrznym, ale
        to już zależy od środowiska w którym się obracasz...

> Dlatego mam też pytanie: jaką wersję linuxa jest najlepiej wybrac dla kogos
        > "przesiadającego" się z Windowsa?
        To nie chyba aż tak wielkiego znaczenia; ja od 7 lat używam akurat RH;
        najlepiej wybierz tą wersję, z której korzystają twoi znajomi, to
        będziesz mógł się w razie czego skonsultować....
        • Gość: gosc ja od dwoch lat mam mandrive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:22
          ale nie zamierzam sie spierac ktory lepszy :) po prostu po zainstalowaniu to DZIALA i nie mialem okazji reinstalowac nic jeszcze hehehe
        • Gość: RPM Re: Cóż - czas się przesiąść na Linuxa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:00
          Polecam Mandrvę 2006 w przeciwieństwie do Mandrivy 2007 odtwarza bez problemu
          filmy i mp3 .Posiada wbudowany Open Office,z komunikatorami żaden problem, jest
          Kadu linuksowy odpowiednik GG/nie tylko/bez problemów chodzi Skype...
          nie instaluje się automatycznie Flash Player w związku z czym nie wyskakują
          denerwujące reklamowe śmiecie..
          Nie odtwarza plików ..wmv...to drobna wada
          Jest linuxowa wersja najnowszej opery...wszystko to w plikach o rozszerzeniu ..rpm
          które instalują się tak jak pliki ..exe pod windą...
    • barthezz Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 16:02
      duzo uzytkownikow pirackiego windowsa ma wlaczone automatyczne aktualizacje
      systemu windows, wiec maja juz adres ip kazdego pirata:)

btw, zastanawiam sie co jesli zaloze haslo do biosa, windowsa, pliki spakuje w
      rar rowniez na haslo i zapomne wszystkich hasel podczas wizyty policji?
    • flyhalf <a href="http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3739891.htm" targe 30.11.06, 16:03
      miasta.gazeta.pl/kielce/1,47262,3739891.html
      hmmm., nie chcę używać wielkich słów ale nie dość
      że pierdoły to jeszcze odgrzewane
    • Gość: hmmmmmm policja na garnuszku panstwowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:15
      policja na panstowym garnuszku odwala czarną robote za najwieksza komputerowa
      firme prywatna... niech sami sobie chodza po chatach albo przez net sobie
      kontrolują... na ulicach jest niebezpiecznie i tam powinna byc policja a nie
      potentatowi jeszcze nagania kasę i zabiera sprzet na ktory ktos odkladal kupę
      czasu... niech microsoft znormalizuje ceny i zrobi windowsa po 50 pln to bedzie
      go mial kazdy uzytkownik, a przez to zwiekszy wplywy a nie w nieudolny sposob
      zawraca dupe policji...
      pozdro złodzieje z microsoftu - pewnie mnie namierzycie ale mam oryginał :P
      • flyhalf Re: policja na garnuszku panstwowym... 30.11.06, 16:31
        Gość portalu: hmmmmmm napisał(a):

> policja na panstowym garnuszku odwala czarną robote za najwieksza komputerowa
        > firme prywatna... niech sami sobie chodza po chatach albo przez net sobie
        > kontrolują... na ulicach jest niebezpiecznie i tam powinna byc policja a nie
        > potentatowi jeszcze nagania kasę i zabiera sprzet na ktory ktos odkladal kupę
        > czasu... niech microsoft znormalizuje ceny i zrobi windowsa po 50 pln to bedzie
        masz alternatywę; a złodzieje zawsze okradali bogatych a nie biednych więc
        twój postulat żeby policja chroniła wyłącznie tych ostatnich jest cokolwiek
        bez sensu...
    • Gość: sss Jak ochronic swoj komputer i swoja anonimowosc... IP: *.server4you.de 30.11.06, 16:17
      Kazdy kto korzysta z systemow P2P powinien sobie uswiadomic, ze staje sie
      przedmiotem invigilacji przez rozne organizacje, w tym policje.
      Takie programy jak Hackers Eliminator, Peerguardian, stosowanie proxy do
      polaczen, sa w stanie uchronic przed penetracja komputera i powinny byc
      wykorzystywane przez kazdego. Nie mowiac juz o takich podstawowych rzeczach jak
      sciana ogniowa, czy router.
    • Gość: ant zależy czy to wykroczenie czy przestępstwo IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.06, 16:23
      a narzedzia służące do przestępstwa (np. samochód w napadzie na bank) zazwyczaj
      ulegają konfiskacie. Więc mogą, chyba.

:)
    • xaliemorph Jedno co mnie cieszy... 30.11.06, 16:28
      Jedno co mnie cieszy z tych plotek, to to że więcej ludzi się zainteresuje darmowym oprogramowaniem (Linux, inne systemy, openoffice) i pirackiego będzie używać tylko w wypadku konieczności (czyli w większości przypadków potrzeba instalacji drogiego oprogramowania by nauczyć się go w szkole czy na studiach, i to z reguły na okres nie dłuższy niż pół roku).
      • Gość: Miki Re: Jedno co mnie cieszy... IP: *.Red-83-37-69.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 16:55
        Linux to badziew którego jedyną zaletą jest to że można go pobrać za darmo.
        Żeby dorównał Windzie trzeba nad nim popracować a do tego trzeba czasu i wiedzy,
        towarów bardzo dziś deficytowych?
        Linux? Nie dziękuje.
    • Gość: 4pillar Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.wlan.jku.at 30.11.06, 16:30
      Trochę śmieszne to i straszne.
      Zanim skasujecie sobie kompa warto odwiedzić
      www.truecrypt.org/ .
      Zupełnie legalnie sobie szyfrujemy dysk, nawet nie można stwierdzić czy wogle na
      dysku coś się znajduje.

Jak tu ktoś pisał na forum.
      M$ sam sobie winien.
      Kiedyś wikingowie pobierali opłaty od przepływających statków przez cieśniny
      duńskie. I nikomu o głowy nie przyszło, żeby nie płacić.
      Potem nastali Anglicy, byli wielcy, nie płacili bo mogli.
      Potem cały świat przestał płacić i do głowy nikomu nie przyjdzie, żeby brać opłatę.

A co z ochroną naszej "własności intelektualnej". Jak sobie napiszę książkę w M$
      Offisie, odłożyłem do szuflady. Za 10 lat chcę ją otworzyć, a tu klops, nie
      czyta się, nikt nie wie jaki jest format danych, mimo, że moja, legalna własność
      to otworzyć nie mogę.

Już o takich wynalazkach jak corel nie wspomnę, co nie można zdegradować wersji
      formatu bo nie czyta się poprawnie. I prośby o zapisywanie w wersji, którą
      posiadam nic nie pomogą.

A jak oglądamy film w kinie, płacimy już autorom za prawa autorski i za ich
      (czasem wątpliwą) "wartość intelektualną".
      Do do lich ciężkiego, dlaczego kupując DVD z tym filmem mam płacić 2 raz.
      Może w kinie, jak ktoś już obejrzał powinni, sprzedawać płytki za 3 grosze.

A takiego Rubensa to sobie skopiować nie można? Można. Mimo, że dzieła
      znacznie wyższych lotów. Pełno jego obrazów w sieci i nikt za to nie ściga.
      Można sobie kopie w domu powiesić, nie mówiąc już o reprodukcjach.
      Nawet można je sprzedać. To tak jak zrobić divixa z DVD,
      jakoś nie ta i widać, że kopia. Oryginał jest w kinie a na LCDku tylko imitacja.

A na koniec do 3d maxów, to blender Szanowni Państwo, www.blender.org .
    • Gość: kali Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.server.ntli.net 30.11.06, 16:40
      Policja musi juz nie miec nic do roboty, jezeli ma czas na wyslugiwanie sie
      hiperzlodziejowi Gatesowi.A po drugie, to do wejscia do mieszkania i sprawdzenia
      sprzetu komputerowego niezbedny jest prokuratorski nakaz przeszukania. A
      prokurator takiego nakazu nie wyda, jezeli nie bedzie mial przedstawionych przez
      policje uzasadnionych podejrzen, ze w takim to a takim mieszkaniu zajaduje sie
      komputer z pirackim oprogramowaniem. I nie moga to byc uzasadnienia wyssane z
      palca, tylko prawdziwe. W zwiazku z tym policjant, ktory sie pojawia przed
      naszymi drzwiami bez nakazu przeszukania moze sobie pocalowac klamke i won do
      roboty.Jak maja watpliowsci, to niech wylamuja drzwi.
      • Gość: gosc niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:43
        w razie uzasadnionego podejrzenia i ma zdaje sie 7 dni na dostarczenie postanowienia prokuratora...
        • Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 16:51
          moze wejsc na legitymacje ALE przy czynnosci nineciierpipiacej zwloki.
          Sprawdzeniee oprorgamowaaninia ningdy nie bedzie taka czynnoscia CHYBA ZE by6ly
          wycieki o przeszukaniu u Pana X Pan X o tym wie a policja na to posiada dowod.
          • Gość: gosc Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:53
            wierzysz w to ze beda Twojej rady sluchali ? nie sadze... jesli wiedza ze cos moga znalezc a przeciez nikt nie chodzi w ciemno to wejda spokojnie a prokurator to zatwierdzi bez problemu
            • Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:44
              Zatwierdzac moze, ja byc moze problemow robic nie w trakcie przeszukania, ale
              przed bezprawnym zabraniem sprzetu (jezlei nic nie znajda na miejscu a nakaz
              nie bedzie zawieral informaccji o zatrzymaniiu nosninkow) zastosuje obrone
              konieczna, nie mozna a sie epowolywaca na asabstrakcyjne posiadanie dowodow winy
              i na tej podstawie zabierac cudza wlasnosc, mozna zatrzymac rzeczy mogace
              staanowiic dowod. Po za tym jest jescze art 227 Kpk ktory mowi
              "Przeszukanie lub zatrzymanie rzeczy powinno być dokonane zgodnie z celem tej
              czynności, z zachowaniem umiaru i poszanowania godności osób, których ta czynność
              dotyczy, oraz bez wyrządzania niepotrzebnych szkód i dolegliwości."
              A komputer potrzebnny jest do pracy.

Wieem tez ze tego samego dnia zglosilbym przekroczenie uprawnien, akurat prawo
              tu ustoi po mojej stroniei a ogolninie stosowana prarktyka, - wybacz za
              dosadnosc - jebie mnie.
              KpK nie przewiduje czegos takiego jak kontrola oprogramowania. i wchodzenie naa
              widzimisie naa legitymacje. inacczej w ogole by nie bylo zapiisu o czynnosci
              niecierpiacej zwloki.

Podobnie prawo jest lamane przy tak zwanym abstrakcyjnym powolywaniiu sie na
              obawe matatctwa i na tej podstawie wnioskowanie o areszt.
              • Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:46
                "ja bym byc moze problemow nie robil w trakcie przeszukania" miaalo obycc na
                poczatku
              • Gość: Sowiecki Agent Re: niestety...policjant moze wejsc BEZ nakazu IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:51
                acha i nie sadze by mnie sluchali co niiee znaczy ze nie mogl bym pozniej dzialac.
    • Gość: autochton a co z panstwem ktore okradlo sasiadow i obywateli IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.06, 16:45
      i nie chce ukradzionego oddac?
      Mysle o Polsce ktora ukradla sasiadom ziemie, ich wlasnosc, obywatelom
      (przynajmniej niektorym jak ziemianom i mieszczanom) ich domy i grunty
      i sprzedaje je jak paser na lewo i prawo?
      To chyba wiejsze przestepstwo niz glupia, nidopracowana winda, czyz nie mam
      racji?
      Zamknac i zlikwidowac to zlodziejskie panstwo!
      • Gość: gosc ale to panstwo dysponuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:50
        aparatem ucisku a nie obywatele szarzy niestety
    • Gość: tezeusz Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.elsat.net.pl 30.11.06, 16:56
      w jaki sposób ktoś stwierdzi czy mp3 kupiłem czy pobrałem z p2p?
    • Gość: mn Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: 80.51.232.* 30.11.06, 16:56
      > czegoś tutaj nie rozumiem - w jaki sposób policja (nawet jeżeli używam
      > jakigokolwiek nielegalnego oprogramowania) może zarekwirować, czyli zabrać
      > moją własność jaką jest komputer.

Prawdopodobnie jako dowód przestępstwa. Choć moim zdaniem wystarczyłoby zabrać
      sam dysk. Ale aby wejść do mieszkania musieliby chyba mieć nakaz. A to na pewno
      nie jacyś przebierańcy byli?
    • Gość: edek z fabryki kre Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:00
      Od kiedy Ostrowiec leży na południu i na Śląsku?!
    • Gość: pawman Nowa akcja: 1000 wiezien na 1000 lecie Panstwa Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:02
      Nowa akcja: 1000 wiezien na 1000 lecie Panstwa Polskiego, no bo beda musieli
      tyle pobudowac zeby sie cala "przyszlosc" tego narodu pomiescila, ciekawe kto
      bedzie robil na emerytow.
    • Gość: xD Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:03
      Co do zabierania komputera to moga sie odwolac ze Komputer jako calosc byl
      narzedziem popelnienia przestepstwa wiec caly idzie... tyle ze by wejsc do domu
      musisz miec jakies podstawy... donos i sprawdzone informacje ze w danym
      mieszkaniu jest nielegalne oprogramowanie (kazdy dobrze wie ze jest w 95%
      mieszkan z komputerem) ale pan policjant musi miec potwierdzenie bo to co on
      sobie mysli to jest nie istotne) Pozxa tym to co idzie pan policjant po osiedlu
      i glosowanie robia albo w "kamien nozyce" graja ktore mieszkanie nawiedza ? a
      sad wypisuje im 100 nakazow inblanko by na miejscu jak juz sobie mieszkanie
      wybiora by mogli wypisac... yeha right...
      Poza tym jak maja oni sprawdzic legalnosc mojego oprogramowania / programow ?
      nie ma przepisu ktory nakazywal by mi trzymania dowodow legalnosci... gdzie
      plyta z Office ? pies mi zjadl/polamala sie w napedzie ... a co ? a nic
      chcielismy sie dowiedziec czy to pirat xD CD-Key sprawdza ? niby ja mialem
      orginalny ale moze wyciekl i uzywa go caly swiat (shit happens) MP3 ? mialem
      orginalne plyty CD ale zgralem sobie na HDD by miec latwiejszy dostep... plyty
      sie zapodzialy w czasie przeprowadzki xD - jedyne co to Logi u dostawcow
      Internetu, ktore moga byc udostepnione policji jesli ta przedstawi prowajderowi
      ze popelnilismy przestepstwo i potrzebuja to do sledztwa... i teraz najlepsze
      zamiast ganiac za badziorami i innymi smieciami trzeba zajac sie ludzmi ktozy
      nie napadna cie w slepym :) z nich najlatwiej wydusic kase bo im zalezy a
      bandzior pojdzie do pierdla i bedzie mial darmowa kablowke i jedzenie :)
      • Gość: prostoZmostu Policja rekwiruje kom.a złodzieje majątku narodow. IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:19
        Policja zabawia się tropieniem komputerów, a złodzieje majątku narodowego
        Polaków śpią spokojnie.
    • Gość: wedik Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.lucent.com 30.11.06, 17:07
      Teoretycznie moga zarekwirowac narzedzie przestepstwa jakim jest komputer na
      poczet przyszlych roszczen odszkodowawczych.
      Pozdrawiam
    • Gość: a. Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.synapsis.waw.pl 30.11.06, 17:07
      hmmm... zastanawiam sie co w takiej sytuacji gdy mieskzanie jest moje a w nim
      komputer mojego konkubenta z moim monitorem....

a.
    • Gość: Andrzej Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:07
      Pewien sklep w Jastrzębiu sprzedawał kompy i wgrywał nielegalne windowsy. Szli
      prawopodobnie po fakturach, mieli nakazy prokuratorskie.Odsyłam do www.jasnet.pl
      Myślicie że w pg pracują orły, muszą mieć podane na tacy.
      www.jasnet.pl
      Prokurator Rejonowy Jacek Rzeszowski odnosząc się do działań prowadzonych wobec
      użytkowników nielegalnego oprogramowania komputerowego w Jastrzębiu powiedział:
      „Jeśli prokuratura i policja posiadają tzw. wskazówki procesowe o możliwości
      posiadania nielegalnych oprogramowań komputerowych, wtedy następuje - na
      podstawie prokuratorskiego nakazu - przeszukanie w domu podejrzanej osoby.
      Działania te nie mają charakteru „akcyjności”, a funkcjonariusze policji nie
      działają na „ślepo”. W każdym przypadku - po przeprowadzonym przeszukaniu -
      sporządza się protokół, którego kopia pozostaje u podejrzanego. W razie
      stwierdzenia posiadania nielegalnego oprogramowania, zabezpiecza się komputer
      oraz ewentualne nośniki: dyskietki, płyty CD, pamięć przenośna itp., w celu
      poddania badaniom przez biegłego , który jednoznacznie potwierdza, że
      zakwestionowany program został uzyskany nielegalnie oraz sprawdza czy nie
      zostały zainstalowane inne ukryte nielegalnie uzyskane programy. Zabezpieczony
      komputer i nośniki są dowodami popełnienia przestępstwa. Posiadanie i
      korzystanie z nielegalnego oprogramowania jest ścigane z art. 278 §2 kk., oraz z
      art. 291 §1 kk w zw. z art. 293 kk”.

• Gość: Sowiecki Agent Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:48
        wkoncu cos madrego
      • ambl Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! 30.11.06, 17:57
        do Andrzeja:No ale najlepsza w tym wszystkim jest GW bo jak zwykle podaje
        półprawdę.pozdr.
        • Gość: Sowiecki Agent Re: Rekwirują bo wpadł sklep!!!!!!! IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 18:01
          nie , podala prawde tylko nie opisala wszystkiego o 'bydlo' sobie dorobilo swoje.

• Gość: dziennikarz Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. IP: *.45-5-64736c14.cust.bredbandsbolaget.se 30.11.06, 17:09
      faszystowskie metody!!!!!
      • Gość: prostoZmostu Jak zabiorą komputery, ludzie kupią karabiny IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:16
        I zajmą się uporządkowaniem kraju, w którym rozpiętość płac jest 100 000 razy!!!
        Weź pod uwagę płacę minimalną 600zł i odprawę Wróbla na dachu 6 000 000 zł.
        Z tym, ze ilość tych wdeptanych w błoto nędzy Polaków jest ponad 30%
        Jeszcze mają pretensję, że nędzarze podnoszą swoje kwalifikacje na programach,
        za które nie zapłacili globalistycznemu cwaniaczkowi.
    • venegoor Panika 30.11.06, 17:18
      Już widzę panikę jak akcja rozszerzy się na całą Polskę. Szkoda tylko że po
      takiej akcji w Polsce nie będzie już komputerów;)

Karykatura:

www.bestnews.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=74
    • Gość: DariuszD Linux IP: *.witominska.net 30.11.06, 17:18
      Przechodzcie na Linux! 99% aplikacji juz tam dziala.
      • Gość: prostoZmostu Oderwać policję od naprawdę dużych przekrętów IP: *.magma-net.pl 30.11.06, 17:26
        Kazać Policji kolędować po domach w sprawie komputerów, aby nie mieli czasu
        na tropienie poważnych przestępstw gospodarczych.
        Przypuszczam, że to robota służb specjalnych.
      • Gość: Sowiecki Agent Re: Linux IP: *.pro-internet.pl 30.11.06, 17:50
        1. gowno prawda
        2. zeby uruchomic pod wine czesc chodzaca (znacznine emniej niz 99%) trzeba siee
        cholernie nameczcyc. Zwykla ewka z sekratariatu sobiie na pewno z tym nie poradzi
        3. uzywam winXp i suse, pisze eprorgramy wiec wiem o czym mowie
        • Gość: RPM Re: Linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:23
          Tu masz niestety rację....emulator wine to nie jest póki co doskonała aplikacja....
    • honeyr = Policja państwowa - na usługach korporacji ! = 30.11.06, 17:26
      Oto szczurza globalizacja w najczystszej postaci.
      Policja i prokuratura, czyli władza państwowa, zaprzęgnięta nie do ochrony
      obywateli i porządku, ale do czuwania nad majątkowymi interesami korporacji i
      plutokratów.
      • fotomik Re: = Policja państwowa - na usługach korporacji 30.11.06, 17:59
        Kolejne rządy traktują polskie społeczeństwo jak stado nic nie rozumiejących
        baranów. Czy nie zauważyliście, że sam Bill G. bywa średnio w Polsce raz lub dwa
        razy w ciągu kadencji poszczególnych rządów i spotyka się z "przedstawicielami"
        aktualnej władzy oficjalnie i mniej oficjalnie? I to nie ważne czy mają kolor
        czarny, różowy czy czerwony. KASA, moi drodzy, KASA!!! Wielkie pieniądze od
        Ms-tu trafiają do kieszeni różnych partii i wybranych członków władzy na różnych
        szczeblach. Aby kontrolować na bieżąco nasz rynek zbudował siedzibę w Warszawie,
        a jak słychać, chce uruchomić swoje centrum na południu Polski. Przecież to nie
        przypadek, że "okna" są wiodącym i jedynie słusznym systemem we wszystkich
        instytucjach rządowych i kontrolowanych przez władzę. Władzę, która de facto
        powinna dążyć do demonopolizacji w tak ważnej dziedzinie jak przepływ
        informacji. Taka "współpraca" z monopolistą śmierdzi na odległość nie tylko
        korupcją, ale też łamaniem praw obywatelskich poprzez np. totalną inwigilację i
        zbieranie informacji o osobach nie zgadzających się z oficjalną i jedynie
        słuszną wykładnią aktualnie rządzących. Warto zauważyć także, że koszt systemu
        jest różny w różnych państwach - często dużo tańszy tam, gdzie M-t nie ma takich
        kontaktów jak u nas. A więc śmierć frajerom i żadnych aktualizacji!
    • ambl Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim o.. 30.11.06, 18:03
      Chciałbym się dowiedzieć tak z czystej ciekawości,ile kosztuje Linux?Z góry dziękuję
      • Gość: gentoos Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 18:28
        Możesz pobrać za darmo ale to trwa,płytka dvd na allegro ok.10-12 pln,
        dołączony do gazety np Easy Linux ok 30 pln...
      • uriel.blog.pl Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim 30.11.06, 18:33
        Od kumpla z łączem stałym kosztuje piwo i ewentualnie wódkę, gdy zauważysz
        różnicę między pingwinem a winshitem.

I pamiętaj, że są całkiem znośne dystrybucje dla niewymagających, mieszczące się
        na jednej płycie i z tej płyty odpalane (LiveCD). Polecam, zwłaszcza na spróbowanie.

---
        milion idiotów nie może się mylić
      • mjacek3 Re: Ile kosztuje Linux 30.11.06, 18:38
        Jak kupowałem komputer w kawałkach, i zająknąłęm się o Linuksie, to mi
        sprzedawca dodał darmo 2 różne czasopisma z płytkami instalacyjnymi. (to
        minimalny koszt =0 PLN; jak kupisz z nową gazetką to będzie od 10 do 30 zł; jak
        kupisz od dystrybutora to może być za cenę nośnika+poczty; prawdopodobnie możesz
        także kupić dużo drożej, ale z gwarantowaną pomocą techniczną - przy czym w
        zasadzie to nie jest cena Linuksa, tylko tej pomocy).

Nowicjusz powinien do tego zera dodać ze trzy piwa (lub równoważnik w innej
        powszechnie uznawanej walucie) dla kogoś, kto mu pomoże instalować czy ustawiać
        to i owo.

Kiedyś się mówiło, że w Linuksie pomoc techniczna jest droga. Teraz, jak pomoc
        Microsoftu praktycznie nie istnieje, to może być nawet łatwiej z linuksem ....
    • Gość: Marcin Re: Śląsk: Policja rekwiruje komputery z pirackim IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:12
      Maja prawo zabrac. Komputer posiadajacy nielegalne oprogramowanie staje sie
      narzedziem przestepstwa ktorym w tym momencie jest Kradziez wlasnosci
      intelektualnej i narazenie firm na straty finansowe.

To tak jakbys chcial ukrasc samochod i jak cie policja zlapie to powiedziec
      "dobrze zlapaliscie mnie wiec oddam samochod wlascicielowi" :-)
    • Gość: iGrek CHowaj Windowsa Do Piwnicy! IP: 80.50.180.* 30.11.06, 19:18
      Maki górą!
      :))
      _
      Makowa panenka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka