Dodaj do ulubionych

Leki zdrożeją?

12.01.07, 08:36
Nie może być, pod rządami PiSu podrożeją leki? Przecież to Platforma miała
spowodować taki horror, PiS - vide słynne "pluszaki" - miał do tego nie
dopuścić.

A mówiąc poważnie, wszelkie antyrynkowe regulacje muszą doprowadzić i do
podwyżek cen, i do zwiększenia korupcji, przecież to oczywiste. Cholerni
socjaliści z PiS, Centralna Komisja Planowania im się marzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: arczik Ograniczyć ilość aptek ? IP: *.sa.gov.pl 12.01.07, 08:59
      Czemu ma to służyć.
      • Gość: Grzesiek PiS = socjalizm IP: 194.75.37.* 12.01.07, 09:43
        PiS, LPR i Samoobrona zajmuja sie glownie gnojeniem dawnych wrogow i
        powiekszaniem socjalizmu we wszystkich obszarach zycia publicznego. To po
        prostu kolejny etap tego przedsiewziecia. Dobra deficytowe mozna pozniej za
        lapowki przydzielac i na to licza koalicjanci.
      • Gość: zoorientowany Re: Ograniczyć ilość aptek ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:35
        no oczywiście że nie. Powinno być ich conjamniej 2 w odległości od siebie co 50
        m. A leki Kolego, lub Koleżanko będzie Tobie sprzedawać wykształcona Krystyna z
        gazowni. Pamiętaj że po pierwsze nie będzie kto miał pracować w
        aptekach(farmaceuci, technicy po stażu-już ich jest za mało a wielu jeszcze chce
        wyjechać tam gdzie ich zawód jest doceniany tak przez pracodawcę jak i
        pacjentów). Po drugie np. w RFN (czyt. Niemcy) ceny leków (wszędzie)obojętnie
        czy w bogatych czy biedniejszych Landach jest taka sama i jakoś rząd RFN
        poradził sobie z tym problemem a koncerny i jakieś inne organizacje uzależnione
        od koncernów farm. nie płaczą (chyba ze śmiechu!!!). Po trzecie, mam uwierzyć że
        lobby farmaceutyczne tak bardzo dba o dobro i tylko dobro pacjenta. Jeśli tak to
        skąd te zyski!!!!. Pozdrawiam i uważam że problem jest bardziej skomplikowany bo
        apteka to nie budka z rzodkiewką i burakiem czerwonym a personel to nie
        sprzedawca, który może mieć podstawowe wykształcenie, kalkulator i wagę oraz
        umieć rozróżniać banknoty.
    • patman Komuna wraca 12.01.07, 09:00
      Nic gorszego, niż centralne sterowanie. Jeszcze niecałe trzy lata tych patologicznych rządów i spieprzać, dziady.
      • Gość: tomek Re: Komuna wraca IP: *.chello.pl 13.01.07, 20:20
        komuna nie wraca, ONA wróciła po wyborach
    • Gość: chory ja zawsze sprawdzam IP: 62.29.170.* 12.01.07, 09:18
      Ja zawsze sprawdzam gdzie jest tanszy lek po całym osiedlu biegam i naprawde
      sie opłaca czasami nawet 50 zł jestem do przodu konkurencja wsród aptek do
      dobrza rzecz niedosyc ze leki takie drogie to teraz jeszcze bedzie wszędzie tak
      samo tylko zakładac apteke stały zapewniony dochód :(
    • Gość: j.p Mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 09:19
      Co za pomysły
      może by tak zlikwidowac dopaty do leków
      na slowacji leki bez doplaty sa polowe tansze niz u nas z doplatami
      po ich refundacji pacjent placi 10% tego co u nas

i nie czeba uszczelniac systemu mafijnego
      moze wolny rynek, import rownolegly itp

• Gość: YKW Zagadka IP: *.icpnet.pl 12.01.07, 09:37
        jak brzmi nazwisko wiceministra gospodarki z PiS, akcjonariusza jednej z
        największych w Polsce hurtowni leków ?
      • Gość: zorientowany Re: Mafia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:49
        Poczekaj jak na rynku będą 3 lub 4 firmy, które będą skupiały w swoich rękach
        95% rynku. Wtedy tak jak w Holandii to te firmy będą kształtowały cenę lekarstw.
        Wtedy nikt nie będzie musiał biegać po osiedlu a Ty nie będziesz się przejmował
        dopłatami czy niedopłatami bo Ministerstwo Zdrowia będzie posłusznym króliczkiem
        kilku firm. To do nich będzie należało zdrowie pacjenta (koszt poniesiony za
        zakup leku)a pacjentom jak będzie zbyto drogo to będą mogli sobie iść do
        lekarza na Słowacji i będą mogli kupić sobie lekarstwo na Słowacji. Jestem
        pewien że jak właścicielem będą koncerny (ze 4 max.)-poprzez swoje spółki córki,
        chodzi aby nie przekroczyć 1% na terenie danego województwa) to wtedy na pewno
        tylko zyskamy.Życzę dużo zdrowia
    • arahat1 spoko- lekarstwem na wszytsko beda modly w 12.01.07, 09:39
      swiatyni opatrznosci...rzad umie sie modlic i robi to b. chetnie bo i dieta przy
      tym leci...
    • Gość: Maciej Leki mogą zdrożeć IP: 57.66.197.* 12.01.07, 09:49
      NO brawo brawo. Konkurencja nie jest zdrowa, nalezy ustalac ceny odgornie.
      Hmm, co dalej? Centralne zarzadzanie, plany 5-cio letnie?
    • Gość: aniaole Leki zdrożeją? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:00
      nie pamietam - która z partii miała spot reklamowy przed wyborami wytykjący co
      podrożeje po wybraniu partii-rywalki?
      coś mi się wydaje że to własnie pis - a moze ktos powinien ich zacząć rozliczać
      za niespełnione obietnice wyborcze. bo chyba na razie to wszystko jest
      odwrotnie niz obiecywali.
      a z tymi cenami leków i całym systemem zdrowia to już według mnie zczyna
      graniczyć z eksterminacją narodu polskiego.
      • Gość: bardzo chory Re: Leki zdrożeją? IP: 82.146.248.* 12.01.07, 10:04
        To jest wolny rynek w wydaniu rządzących styropianowców i solidaruchów.
    • Gość: gosc Re: Leki zdrożeją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:06
      Szpitale zaorac leki tylko w nagrode.
    • Gość: efa Leki zdrożeją? IP: *.limes.com.pl 12.01.07, 10:08
      To co wyrabiaja producenci lekow, hurtownie, aptekarze i czesc lekarzy wobec
      pacjentow nie ma nic wspolnego z etyka. Czym bowiem uzasadnic to ze leki w
      Polsce sa drozsze niz w innych krajach Unii? Np w Czechach i na Litwie te same
      leki tych samych producentow sa ok 30 do 50% tansze niz w Polsce. Łancuch zmowy
      od producenta do aptekarza wymusza na pacjentach ceny wyzsze niz jest to
      uzasadnione wzgledami ekonomicznymi. Łancuch ten bogaci sie kosztem biednych
      pacjentow ktorzy czesto odchodza od kasy nie wykupujac leku bo ich na to nie stac?
      Wielu zmarlych z tego powodu pajentow obciaza w ten sposob sumienie
      uczestniczacych w zmowie. Tylko pytanie: czy maja oni sumienie?
      • Gość: uosiu Świetnie - i radą na to jest: zakazać konkurencji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:14
        "Jeśli nie będzie konkurencji, nie będzie kosztów reklamy,
        marnotrastwa z powodu przeszacowania produkcji itd. Tylko
        gospodarka planowa jest efektywna".
        Brzmi dobrze, ale niestety w praktyce się nie sprawdziło.
        To właśnie centralna regulacja doprowadziła nasz kraj do
        bankructwa w czasach PRL (a nie ateizm, SB czy ZOMO). I teraz
        "prawicowe" wracają do socjalizmu. Jeśli mniej będzie aptek,
        ceny będą wyższe, a nie niższe. Podobnie z podręcznikami, których
        ceny Koń chce obniżać zakazując wchodzenia na rynek nowym (być może
        tańszym wydawcom. Tak więc mamy rząd narodowo (w ideologii)
        - socjalistyczny (w polityce gospodarczej).
      • Gość: aptekarz Re: Leki zdrożeją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:31
        Zarowno producent lekow jak tez hurtownik czy farmaceuta nie sa to
        stowarzyszenia harytatywne. Niestety - taka jest prawda! Zaden z tych podmiotow
        nie jest nawet jednostka Sluzby Zdrowia. Sa to niezalezne podmioty gospodarcze,
        ktorych dzialalnosc jest oparta na nieublaganej ekonomii. Jezeli apteka czy
        hurtownia nie zarobi na utrzymanie swoje i swoich pracownikow to najzwyczajniej
        w swiecie nie ma racji bytu. Wlasciciel to nie dobry wujek, ktory co miesiac
        wyciagnie pieniazki z cudownego worka i wyplaci wcale nie male pensje
        pracownikom. Skutki zas zatrudniania tanich "sezonowych robotnikow" np. przy
        pakowaniu Corhydronu moglismy obserwowac w koncu ub. roku. Jezeli nawet w dobie
        wolnego rynku i konkurencji zmuszeni jestesmy jako aptekarze do obnizania cen
        na niektore leki (czasami nawet ponizej granicy oplacalnosci) to logiczne jest,
        ze na czym innym musimy to nadrobic. Praw ekonomii pan nie zmienisz... Jedne
        apteki maja tansze np. insuliny za to inne - leki na astmę itd. Te roznice dla
        pacjenta sa denerwujace, wiele osob nie chce "chodzic po osiedlu" w
        poszukiwaniu tanszej oferty lekow, tymbardziej ze jak sie dobrze przyjrzec to
        tam gdzie jedno jest tansze to drugie drozsze! Taka jest prawda, i nie ma ona
        nic wspolnego z etyka czy sumieniem tylko z EKONOMIA! Ty zapewne chcialbys aby
        w imie czystego sumienia aptekarz wydawal wszystkie leki za darmo. Co to
        znaczy "czyste sumienie"? Czy tylko dlatego, ze lekarz czy aptekarz pomaga
        chorym a nie zdrowym ludziom to ma w imie spokoju sumienia pracowac za darmo??
        A producent zywnosci to co? Zywnosc jest jeszcze bardziej potrzebna do zycia
        niz lekarstwa! A czy Ty chcialbys pracowac za darmo albo chociaz zgodzilbys sie
        na redukcje Twojej pensji? Czy pobieranie oplaty za wykonywana prace mozna
        nazwac nieetycznym? To jest wlasnie populizm i komunizm w czystej formie! W
        kapitalizmie nie ma litosci. W kapitalizmie jest zasada kupic tanio - sprzedac
        najdrozej jak sie da! Od wspomagania obywateli jest panstwo ze swoja polityka
        refundacyjna i organizacje charytatywne. Nie wolno mylic tych pojec bo
        dochodzimy do absurdow! Oczywiscie i apteki i hurtownie i producenci lekow
        takze biora udzial w akcjach charytatywnych. Ale to sa akcje - a nie praca a'la
        long za darmo. Z przyjemnoscia chodzimy do pieknych, nowoczesnych, czystych
        aptek, gdzie zmierza nam na dodatek za darmo cisnienie, poziom cukru itp. A
        zastanawiales sie kiedys kto za to ma zaplacic? Za darmo dzis nawet umrzec nie
        mozna... Jezeli zas chodzi o wysokosc ceny leku, to zawsze najwiekszy wplyw ma
        na nia producent, wszyscy inni w lancuchu dystrybucyjnym, koniecznym abys po
        ten lek nie musial jezdzic do Niemiec czy Anglii czy chociazby do Polfy w
        Kutnie pobieraja swoja uczciwa marze aby mogli z tego zyc. Ta marza i tak jest
        ok. 3 razy nizsza niz np. w bogatych Niemczech. Dlaczego leki w Polsce sa
        drozsze niz za granica? Prosze pytac firm producenckich. Na pewno uslyszysz to
        co ja slyszalem nie jeden raz: "taka jest polityka firmy". I nie ma osoby w
        Polsce, ktora oprocz biadolenia i opluwania dystrybutorow mialaby odwage
        powiedziec ludziom prawde i sprobowac cos zmienic na poczatku kanalu
        dystrybucji - u producenta! Oczywiscie nieuczciwi ludzie sa w kazdym zawodzie
        ale do tych sie tutaj nie odnosze.
    • Gość: farmaceuta Leki zdrożeją? IP: *.pharm.am.lodz.pl 12.01.07, 10:57
      Od bardzo dawna są ustaloe ceny urzędowe i wiadomo jakie powinny być
      odpłatności.Także na te leki były ustalone narże i np. a wszystkie leki
      refundowane w cenach powyżej sto zł marża była 12 zł.A więc jaki to zarobek dla
      apteki. Marże były przecież zakkwestionowane w Trybunale Stanu,które uznał to
      za rażące naruszenie prawa chyba już w iele lat temu, lecz nic to nie zmieniło
      marże malały.Co do odpłatności to apteki przynależne do npPGF Magiczne
      Słoneczne wprowadziły odpłatności nawet za cenę odpłatości wg podanej przez
      Ministra . zamiast 16zl cenę igrosz.I to spowodowało załamywanie rynku zwykłych
      farmaceutów,bo to z kieszeni własnych resztę trzeba przecież zapłacic, chyba,ze
      wogóle do fiskusa taka apteka nie oddawała różnicy, a to przestępstwo.Więc
      chodziło tylko o ściaganie pacjeta, ewetualne własne dopłacanie, co możnaby
      podciągnąć pod darowiznę.Więc nie mówmy o wzroscie cen bo ceny były faktycznie
      lecz zaniżanie ich to tylko zaniżanie wlasne w celu sciągania pacjenta i
      pozoranctwa iż są tańsze.Czasami hurtownia kupowała lek w cenie poniżej ceny
      urzedowej i wtedy był tańszy, ale to znaczy,że producent obiżać może ceny.Więc
      ile zarabia producent.Proszę prowadzić rozmowy z kompetentnymi osobami " z,maja
      długi bo pacentów mało, koszty utrzymania rosną,nawet jak sami własciciele
      pracuja to nagonki kontroli sa ogromne. Ja nie mam leków za grosz ale to mnie
      fiskus pyta czy je mam, a gdy odpowiadam iż ogłaszja i niech ich sprawdzają, to
      oni odpowiadaja,że nie rozgladaja się.Więc wiadomo, ze sa to działania
      okreslene aby wybić polskich, prywatnych farmaceutów, pozostawić sieci i
      załatwić jak w Norwegii.Wiecej informacji chenie podam,więc prosze nie
      kłamac,ze zdrożeja, moze niech znormalnieją,I wreszcie mówcie o sieciach,
      ktorych stać by się bronić a chcą opanować rynek i wtedy nie bedzie dyskusji a
      ludzie będa płacicić tak jak one beda zarządzac.Smutne.
    • Gość: pacjent Re: Leki zdrożeją? IP: *.chello.pl 12.01.07, 14:39
      Szanowny Panie Redaktorze, Szanowna Pani Niepokuczycka (gratuluje, bo to chyba
      juz 50 lat skutecznie broni Pani konsumentow) i drogi pfg: wnioski dla
      znajacego sytuacje sa tylko takie: albo niejawne i nieuczciwe lobbowanie na
      rzecz miedzynarodowych sieci aptek i hurtowni bo tylko one (!!!) otwieraja
      jeszcze nowe apteki,albo niedoinformowanie, czyli dziennikarska nierzetelnosc,
      co powoduje powstawanie tak nieuczciwych tekstow, albo po prosu nasza zwyczjna
      glupota. Majacy jako taka wiedze na temat obrotu lekami na swiecie wie, ze
      wymaga to delikatnego, aczkolwiek skutecznego, sterowania i nadzorowania przez
      panstwo. To nie pietruszka, i mowienie w tym momencie o wolnym rynku jest
      idiotyzmem . A leki sa drogie, bo politycy sprzedali i nadal sprzedaja
      wytwornie miedzynarodowym koncernom. Taki maly przyklad: witamina A+E z
      polskiej Polfy kosztowala 2,5 zl. Gdy Polfe kupil wielki miedzynarodowy Glaxo,
      to zmieniono nazwe na Capivit A+E i cene podniesiono o 100%.
      Wiec prosze Panie redaktorze, niech Pan nie gada bzdur (rowniez w radio),
      odrobi zadanie domowe, i jesli nie bierze Pan dodatkowych pieniedzy, nie robi
      czytelnikom wody z mozgu.
      z powazaniem.
    • Gość: zdziwiony Leki zdrożeją? IP: *.nat.rsk.pl 12.01.07, 17:43
      a kiedy zdrożeją pensje i emerytury ciągle topnieją ,może przez to,że nie ma
      zimy.Znowu brakuje na wojska w Iraku.
    • Gość: Cukrzyk Leki zdrożeją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:52
      W Łodzi są apteki sprzedające insulinę dla cukrzyków w cenie o połowe niższej
      niż inne apteki . Kolejki w tych aptekach są przy trzech otwartych okienkach są
      kilkuosobowe. Pacjenci przyjeźdzaja z całej łodzi . Dlaczego? Bo tak jak ja mam
      815 zł renty , na leki wydaję około 400 zł . Oprócz cukrzycy z powiłaniami
      naczyniwymi i nerwoymi mam nadciśnienje. Jestem po 2 wylewach . Byłem lekarzem i
      nie lekcewarze leczenie chcę jeszcze pożyć , ale widzę że przy pazerności PIS i
      nieudolności szefów ministerstwa zdrowia nie jest mi to dane długo . Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka