Gość: prawnik Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 14:29 No to macie wyborcy państwo prawa.A kasa idzie na te pawie w rządzie,sejmie i jaśnie kancelarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swan Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 14:37 Ty akurat Prawniku nie musisz się martwić tą Ustawą :-) Tobie na pewno się polepszy bo zawsze łatwiej Ci będzie namówić skrzywdzonych byłych właścicieli na procesy o odszkodowanie. Wygrasz - nie wygrasz.... swoją kasę i tak od nich wydębisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.aster.pl 14.01.07, 14:38 Popieram ten projekt! Potrzebujemy za wszelką cenę autostrad, dróg ekspresowych i szybkiego ruchu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Ochódzki To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności ! IP: *.echostar.pl 14.01.07, 15:07 Ustawa nie mówi o procesie wywłaszczania w trybie administracyjnym. Ustawa wprost mówi o pozbawieniu własności jedną decyzją administracyjną (lokalizacyjną) Ustawa nie daje możliwości zaskarżenia tej decyzji do sądu. Ustawa mówi idż na skargę do Ministra. Jestem gorącym zwolennikiem budowania dróg ale nie za cenę wygody urzędnika. Jestem za szybkim trybem wywłaszczania tych co mówią NIE BO NIE ale nie za pozbawianiem własności wszystkich przez których yeren planuje się drogę. Idąc tą drogą myślenia aktualnie rządzących obawiam się że za kilka miesięcy Sejm uchwali Ustawe o nacjonalizacji prywatnych firm np.ze względu na dobro społeczne lub ważny interes państwa (ekipy rządzącej) Ta Ustawa jest sygnałem alarmowym.Po upadku tzw komuny mówiono że własność prywatna powinna być szanowana,że jest ostoją demokracji.To co widzę skłania mnie do zmiany poglądów.Niech żyje totalitaryzm ! Niech żyje Państwo urzędnicze ! Program Partii Programem Narodu.Dobranoc Polsko. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności 14.01.07, 15:12 Podstawowym problemem podniesionym przez ten artykuł jest stosunek państwa do obywatela. To, wbrew pozorom, bardzo ważny czynnik określający jakość życia i rozwoju kraju, społeczeństwa. W Polsce uczciwy obywatel ma same obowiązki, nikłe prawa. Polska jest krajem nieprzyjaznym dla użytkownika bardziej niż Windows... Rzeczpospolita jest porozumieniem obywateli, którzy ze swego grona wybierają przedstawicieli, by podejmowali decyzje dla wspólnego dobra. Nie wybieramy sobie właścicieli, lecz służących! Czas sobie to uświadomić i wskazać "władzy" jej miejsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:19 Sam sobie przeczysz. Piszesz o stosunku państwa do obywatela. A co ze stosunkiem państwa do tych tysięcy czy nawet milionów którzy chcieli by komfortowo podróżować drogami? Bronisz praw paru spekulantów, którzy latami walczą o każda złotówkę a zapominasz o milionach podróżnych, którzy stoją w korkach bo nie ma w miastach obwodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:25 Jakich znowu spekulantów? Naczytałeś się Trybuny Ludu '67? Sam zapłać za to, żeby "biedni, uciśnieni prodróżni" nie stali w korkach. Trzeba było kupić ziemię 15 lat temu, dziś miałbyś w garażu 3 mercedesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:35 Nie wiem co było w Trybunie Ludu bo wtedy nie było mnie jeszcze na świecie. Wiem za to że pieniądze z wykupu ziemi można dobrze zainwestować i zarobić więcej niż na rosnących cenach ziemi. A co do mercedesów to wole japońskie auta i nie potrzebuje aż trzech. Widzę że Ty jesteś wychowany na Trybunie Ludu gdzie synonimem bogactwa był mercedes (tak mi tata podpowiada). A swoim autem chciałbym spokojnie jeździć drogami a nie patrzeć na działki w środku miasta stojąc w korkach, działki z których i tak nic nie można zjeść bo i tak są skażone przez spaliny stojących w korkach samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sAS Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 15:39 Panowie nie porównujcie jakiś gruchotów do ziemi . Przeciez wasze autka codziennie sa tańsze a ziemia codziennie droższa. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:40 Chcesz jeździć autem bez korków? OK, ale dlaczego ktoś inny ma się zrzucać na to, żebyś jeździł po jego ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch no nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:41 > synonimem bogactwa był mercedes (tak mi tata podpowiada). tata ci podpowiada? to bylo do przewidzenia, zwolennikami ustawy najgorliwszymi sa mieszkancy lokali spoldzielczych, czynszowek i ich dzieci ktore maja 100 zloty kieszoknowego miesiecznie czyli wszyscy ci ktorzy najmniej powinni miec do powiedzenia w temacie po zadnych nieruchomosci nie posiadaja teraz pisza o tym ze garstka spekulantow ma stracic na rzecz milionow kierowcow ale jak przyjdzie dyskusja o wulaszczeniu spoldzielcow to beda rekami i nogami bronic zeby dostac mieszkanie za frajer i juz nie bedzie wazne ze ich jest mniejszosc a zaplaci za to cala reszta (wiekszosc) bo ja mowil friedman nie istnieje darmowy obiad - darmowe mieszkanie tez nie, ktos za to zaplaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: no nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:42 to bylo do przewidzenia, zwolennikami ustawy najgorliwszymi sa mieszkancy lokali spoldzielczych, czynszowek i ich dzieci ktore maja 100 zloty kieszoknowego miesiecznie a 100 zł miesięcznie dla dziecka to duzo twoim zdaniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Ochódzki Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.echostar.pl 14.01.07, 15:44 Drogi Jonku Ludzie którzy celowo blokują inwestycję należy wywłaszczać i to szybko.Takie prao dawała już poprzednia ustawa. Nie mam nic przeciwko spekulacjom gruntami ale przy dotychczasowych ustawach i trybie postepowania nie ma mowy o spekulacjach przy wykupach pod drogi -cel publiczny i ogromne ryzyko .No chyba że kupiłeś grunt kilka lat temu ale to chyba naciągane twierdzenie o spekulacji w takim przypadku. Myślę że powinieneś przeczytać tą ustawę to z całym szacunkiem dopiero wtedy zrozumiesz co wisi w powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności 14.01.07, 18:23 Jonek, kup sobie rower. Bronisz praw tych, co zatruwaja srodowisko, a nie myslisz o tych wszystkich, ktorzy chcieliby sobie spokojnie oddychac czystym powietrzem. Albo mamy panstwo prawa, albo nie. Albo jak cos kupuje, to jest moje, albo nie. Jezeli cos kupie i sie okazuje ze to jest moje chyba, ze jakis urzedas postanowi inaczje, to znaczy, ze moje prawo wlasnosci to fikcja. Nie mozna byc troche w ciazy. Polska jest panstwem niewolniczym. Co gorsza, 90% obywateli sie z tego cieszy i popiera ograniczenia resztek wolnosci i praw obywateli po to, by moc wygodniej jezdzic a na stolach miec wiecej kielbasy. Nie pamietam, ktory amerykanski polityk to powiedzial, ale slowa sa madre i brzmia mniej wiecej tak: kto nie jest w stanie poswiecic odrobiny bezpieczenstwa i wygody dla wolnosci, ten nie jest warty wolnosci, a bezpieczenstwo i wygode i tak utraci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do frusto IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 18:35 Po czym zagłosowal i w Ameryce wybudowano największa siec drogowa na swiecie. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: do frusto IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.01.07, 18:59 Nikt tu nie jest przeciwko budowaniu dróg. Natomiast zabieranie prywatnej własności przy braku ostrzeżenia ani odpowiedniego odszkodowania tak samo przyczyni się do budowy infrastruktury, jak do rozbudowy oświaty przyczyniłaby się konfiskata prywatnych domów w celu przekształcenia je na szkoły - niby taniej, a jednak nie jest to droga prowadząca do powszechnego dobrobytu. Jest ten ukryty wielki koszt utraty praworządności. Wszelka własność prywatna traci wartość, gdy pojawia się możliwość rządowej konfiskaty. Z tego co się orientuję, w USA wypłaca się wysokie odszkodowania zarówno za wywłaszczanie, oraz nawet za samą decyzję budowy drogi za ileś lat przez czyjąś posesję, gdyż taka decyzja obniża wartość tej posesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do frusto IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 19:18 Nikt nikomu nic nie chce ZABIERAĆ . Trzeba tylko znaleźć kompromis aby kupujący zrekompensował niewątpliwe straty , a sprzedający wycenił te straty na rozsądnym poziomie .Moim zdaniem ta ustawa nie jest skierowana przeciwko prywatnej własności tylko przeciwko PIENIACZĄ , OPORTUNISTĄ, MEGALOMANĄ , ITP. Jezeli nadal będziemy dzielic włos na cztery to euro przeznaczone na polskie drogi wrócą do Brukseli / inni skwapliwie z nich skozystają/ a my pozostaniemy w swoim Polskim Piekiełku i będziemy krótko jeździć i dlugo stać w korkach i u mechaników. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel PRL-u bis Re: To nie wywłaszczanie a pozbawianie własności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 23:54 Masz coś własnego !! To w imieniu prawa i dla celu publicznego powinni Ci to zabrać!!!Masz wynagrodzenie powyżej średniej krajowej - nadwyżka powinna być zabrana, ponieważ brakuje pieniędzy w budżecie z którego korzystają wszyscy - finansowane są szkoły, uczelnie ,policja itp., Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.net.autocom.pl 14.01.07, 15:07 Jest to po prostu komunizm (komunizacja, ubekizacja, jak chcecie to nazwać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:14 Wrocław od kilkunastu lat nie może się doczekać obwodnicy bo właściciele terenów poznaczonych pod obwodnicę ciągle sie targują, odwołują itd. A w rzeczywistości juz dawno mieli zagwarantowane niezłe pieniądze za wykup ale adwokaci namawiają ich do walki o jeszcze kilka złotych a tymczasem miasto dusi sie juz od ilości samochodów. A teraz sknery dostana po dupie i bardzo dobrze. Wprawdzie ucierpi interes paru spekulantów ale według mnie ważniejszy jest interes ok 600 tysięcy mieszkańców Wrocławia nie mówiąc o kierowcach, którzy stoją w korkach gdy obwodnica mogli by sobie śmignąć wokoło Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:23 A gdyby jeszcze można było wywieźć na Sybir tych bydlaków piekarzy, ktorzy podnoszą ceny, tych cholernych spekulantów restauratorów, te świnie z mafii producentów jajek, to mielibyśmy już pełny komunizm. Ja tylko ostrzegam, że każdy przegrany proces przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości będzie kosztować podatników bardzo, bardzo drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:30 A ile nas kosztuje skażenie środowiska zanieczyszczonego przez stojące w korkach samochody? W nocy z Nowego Dworu jadę np. na Psie Pole ok 20 minut, w godzinach szczytu jadę półtorej godziny. Zastanów sie ile w tym czasie "wydzielam" spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:34 Źle jedziesz, próbowałeś przez Milenijny? Pytam zupełnie poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:37 Jeżdżę właśnie milenijnym ale potem wpadam w Kasprowicza i d...pa zbita, korek jakich mało a obwodnicy śródmiejskiej nie ma bo działkowcy z Osobowic nie chcą oddać swoich ogródeczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:42 A to ciekawe, bo ja słyszałem, że to _państwowe_ wojsko nie chce oddać nawet metra kwadratowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:45 Ogródki działkowe koło cmentarza? No ciekawe rzeczy piszesz? Takiej bzdury dawno nie słyszałem. Mój dziadek miał tam kiedyś ogródek ale zmarł a mama szybko to sprzedała. I nie opowiadał mi nic o wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:47 Nie, nie zaraz koło cmentarza, ale bliżej Obornickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: No nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:02 > Ja tylko ostrzegam, że każdy przegrany proces przed Europejskim Trybunałem > Sprawiedliwości będzie kosztować podatników bardzo, bardzo drogo. BUAHAHAHAHA!!! Wysmieją cie tam warchole!! widzę że komusze lewactwo ma się u nas dobrze. W Polsce w sprawie budowy dróg trzeba CARA. Trzeba podjąć decyzję i dać rok. Jak po roku nie wyp.... to wy.. spychaczem razem z kurną chatą. Nie ma innego wyjścia bo spora ilość Polaków to banda idiotów, którzy narzekają na brak dróg i pracy i jednocześnie blokują ich budowę dla własnych brudnych interesików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: No nareszcie IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.01.07, 15:35 > Wprawdzie ucierpi interes paru spekulantów Kapitalizm opiera się na prostej zasadzie, żeby niczyj prywatny interes nie cierpiał, o ile jest legalny. Jak osoba A ma duże zyski a osoba B małe straty, to można to zawsze zreorganizować tak, żeby obie osoby miały zyski. Wystarczy, że A zrekompensuje B straty z nawiązką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: No nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:36 Nie wiem jakim majatekiem dysponujesz ale jak miescisz sie w sredniej krajowej to po spieniezeniu wszystkiego co masz, odstrzeleniu ciebie i sprzedaniu organow zebralo by sie tego ze 200tys zloty. 200tys zloty mozna by dac po dychu na 20 szpitali, kazdy by sobie inkubator kupil i ile niemowlakow by sie uratowalo. Wprawdzie ucierpi interes jednej osoby ktora straci zycie ale według mnie ważniejszy jest interes paru tysięcy dzieci ktore skorzystaja z tych nowych urzadzen nie mówiąc o i ich rodzicach i rodzinach ktorzy drza o ich zycie z braku sprzetu a tak mogiby byc pewni ze dziecku nic nie bedzie. Powinienes sam to zaproponowac i w ramach swiecenia przykladem jak zyc w spoleczenstwie strzelic sobie w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:42 Popadasz w typowo polską skrajność. Kto tu pisze o zabijaniu? Pieniądze uzyskane ze sprzedaży ziemi mozna dobrze zainwestować i w ciągu np. roku zarobic więcej niz na wzroście cen ziemi. Ale leniom sie tak nie chce. Do tego dochodzi jeszcze duma i honor. Taki typowo Kargulowy lub Pawlakowy. Nie sprzedam ziemi pod cele społeczne bo nie. Mógłby na tym zarobić, zainwestować i zarobic jeszcze więcej ale nie sprzedam ziemi, a kierowcy niech stoja w korkach, mi jest dobrze a inni ... a innych mam w zadzie, ważne że mi jest fajnie. Typowo aspołeczne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:44 Oddaj swoje auto na cele społeczne, będzie z tego jakaś korzyść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 15:46 Ale mi samochód służy do prowadzenia firmy. Firmy od której płace podatki a te podatki idą na różne cele społeczne.Załapałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: No nareszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:49 Nie, nie załapałem. Tak samo ktoś ma ziemię i płaci podatki. Jak sprzeda ziemię, też zapłaci podatki. Jak ktoś ma lokatę w banku, też płaci podatek. Na razie nie ma ustawy, któa pozwala zabierać lokaty w banku, a środki przeznaczać na spłatę długów kopalń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: No nareszcie IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 14.01.07, 15:59 A ja mam samochód dla przyjemności. Nie używam go do prowadzenia żadnej firmy i prawie nie jeżdżę, więc nie płacę tak dużo podatków za benzynę (zresztą tu w USA akcyza niska). Co to ma do rzeczy? Czyżbyś sugerował, że moim obywatelskim obowiązkiem jest, w odróżnieniu do Ciebie, oddać mój samochód na cele społeczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: No nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:11 Pieniądze uzyskan > e > ze sprzedaży ziemi mozna dobrze zainwestować i w ciągu np. roku zarobic więcej > niz na wzroście cen ziemi. Ciezko jest w tej chwili zarobic wiecej na inwestycji niz na ziemi, jesli nawet jest to mozliwe a zawsze sa jakies super okazje to nie kazdy ma obowiazek sie na tym znac i chciec inwestowac. Jesli ktos zdecydowal sie zainwestowac w ziemie to jego prawo i nikt nie ma prawa go zmuszac zeby zmienil inwestycje bo jakis tam jonek chce jechac obwodnica. ktos tam trafnie napisal ze na tym polega kapitalizm iz jesli spoleczenstwu reprezentowanemu przez panstwo oplaca sie wykupywac grunt aby zbudowac obwodnice bo to przynosi ogromne zyski wszystkim to tymi zyskami nalezy sie podzielic z wlascicielem wykupywanej posesji. jesli wszystko na co stac spoleczenstwo to zaproponowac temu wlascicielowi takjak w ustawie wyplacenie odszkodowania w wysokosci tylko 100% wartosci nieruchomosci, bez zaplaty za utracone korzysci i jeszcze rok po fakcie to znaczy ze ta obwodnica nie jest oplacalna. piszesz cos tam ze prowadzisz firme, nie bardzo w to wierze bo ktos kto prowadzi w polsce firme to zdaje sobie sprawe ze caly aparat urzedniczy w polsce jest opresyjny i sie z nim nie zalatwia spraw tylko walczy, wrecza lapowki (niestety mi tez sie zdarza), sle pisma, ponagla itd. ktos kto ma pare lat doswiadczenia z aparatem urzednicznym w polsce, chociazby ktos kto zalatwial w gminie podzial nieruchomosci, czy warunki zabudowy bedzie mial powazne obiekcje jak bedzie wyplacane te odszkodowanie w praktyce z duza doza prawdopodobienstwa caly proce bedzie wygladal tak ze najpierw wlasciciel dowie sie o wywlaszczeniu w ostatniej chwili, nie zostanie poinformowany o tym jak wyglada dlasza droga administracyjna, bedzie musial wszystkie informacje wydzierac jak zwykle wydeptujac w urzedzie gminy i innych sciezki, bedzie walczyl o uczciwa wycene lecz pewnie polegnie bo nie moze sie odwolac, no chyba ze bedzie mial szczescie i dogada sie z rzeczoznawca i wreczy 10-15 tys pod stolem, potem dostanie decyzje o odszkodowaniu i bedzie grzecznie oczekiwal 12 miesiecy slac raz na jakis czas pisma albo chcodzc do urzedu bo jak zawsze zadnych informacji z ich strony na jakim etpaie jest sprawa nie ma sie co spodziewac po roku dostanie to swoje odszkodowanie, pol biedy jak ma srodki i wczesniej sobie cos odkupi, jak nie ma to bedzie kolejne 20-30 procent w plecy w zaleznosci od szybkosci wzrostu cen to wszystko co napisalem to wiem z autopsji bo pol zycia zalatwiam cos z polska administracja, tez mam firme, teraz jeszcze sprawe w sadzie i wiem jak to wyglada kazdy kto cos wiekszego z nimi zalatwial to potwierdzi moje slowa ze tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: No nareszcie 14.01.07, 18:18 Dokladnie taki sam przyklad przyszedl mi do glowy i nawet juz go wyslalem, znaim przeczytalem panski post. Szacunek! I oby wiecej ludzi takich jak pan w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: No nareszcie 14.01.07, 15:49 Może niech rada miasta publicznie ogłosi kto blokuje budowę obwodnicy? Poda dane osobowe wraz z miejscem zamieszkania a ludzie sami zaczną się interesować sprawą. W końcu to za ich pieniądze ma być zbudowana, to czemu nie mają sami o to walczyć? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: No nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:24 > Może niech rada miasta publicznie ogłosi kto blokuje budowę obwodnicy? Poda dan > e osobowe wraz z miejscem zamieszkania a ludzie sami zaczną się interesować spr > awą. W końcu to za ich pieniądze ma być zbudowana, to czemu nie mają sami o to > walczyć? ;) jasne, pojda i zlinczuja ja proponuje jeszcze oficjalna publiczna liste pederastow, jakby sie na niej znalazl nasz premier to by moze pis troche stracil poparcia radiomaryjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch a wogle szczucie jednych na drugich ma w polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:32 ... dluga tradycje, w czasie wojny niemcy naszczuli polakow na zydow i ci ich w stodolach palili, w 68 wladza prl tez naszczula proletariat na zydkow i ci museli spie..c za granice, co prawda nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, i wiekszosc z nich dobrze na tym wyszla, zamiast jezdzic po warszawie tramwajem i sie chandryczyc ze zlodziejami zeby odzyskac swoja zabrana kamienice to jezdza mercedesem gdzies po zachodzi europy albo usa, w czasie calego PRL wladza szczula proletariat na tych co mieli jakas prywatna dzialanosc - wiekszosc pewnie juz nie pamieta okreslen: badylarz, prywaciarz, prywatna inicjatywa, reakcja, agent (tak to nie jest nowe, tak mowili w latach 70 i winili pod koniec tamtej dekady za kryzys gospodarczy agentow i prywaciarzy), byli tez agenci imperialni i stonka ziemniaczana teraz widze przyszla chwila kiedy drzec maja liberalowie, wczesniej wszystkiemu winny balcerowicz byl, ziemie posiadaja nie wlasciele tylko - spekulanci, cwaniacy, agenci, mafia ktorzy chca sie pozywic na proletariacie i zrobic interesy zycia a biedny proletariat chce tylko autostrade tak, tradycja szczucia plebsu na wyzsze warstwy spoleczne przez wladze ludowa i obecna jest w polsce bardzo stara najwazniejsze sa igrzyska i zeby znalezc winnego - nie ma autostrad winni spekulanci, bezrobocie winny balcerowicz, graty na drogach winna ue zawsze ktos winny tylko nie proletariacki rzad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Ochódzki Re: No nareszcie IP: *.echostar.pl 14.01.07, 16:53 Jonek ! Człowieku ! Nikt nie twierdzi ze żyjemy w kraju o wspaniałych układach komunikacyjnych. Jak mówisz o Wrocławiu to i tak jesteś w świetnej sytuacji bo Twój Prezydent ma na pólce leżeć 50 projektów i wniosków o finansowanie unijne.Jak się otworzy w ministerstwie kuferek z kasą to Wrocław zgarnie olbrzymią pulę.Istota rzeczy jest to że płacisz kolego podatki na marnych urzędników którzy nie umieja przygotować inwestycji.Obwodnica Wrocka wcale nie jest wstrzymywana przez protesty tylko przez Twoich urzędników którzy od kilku lat nie mogą zdecydowac się na przebieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: No nareszcie IP: *.e-wro.net.pl 14.01.07, 17:30 I co z tego że sa pieniądze i projekty? Na co to komu skoro nie ma gdzie budowac tych dróg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklistka Jak za grosze wywłaszczą trochę chłopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 15:30 to się szybko oni zorientują dlaczego zagłosowali na pis i samoobronę. Niedługo będą same drogi i tak spełni się zasada "Wasze ulice, nasze kamienice". Tylko że My bedziemy mieszkać a wy te drogi utrzymywać i spłacać za nie kredyty unijne. My lubimy nieruchomości i czynsze i powoli tu wracamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Ochódzki www.sejm.gov.pl Dz.U. 2006 nr 220 poz. 1601 IP: *.echostar.pl 14.01.07, 15:57 Dz.U. 2006 nr 220 poz. 1601 Ustawa z dnia 18 października 2006 r. o zmianie ustawy o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw Poczytajcie potem pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lrs Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.prz.rzeszow.pl 14.01.07, 16:58 No nie - przecież to rodem z PRLu! Brawo chłopcy z PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sniper No to kupujmy Kalachy i s.synow do piachu. IP: 212.125.240.* 14.01.07, 16:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BS Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:14 Zamiast panstwa prawa mamy folwark zwierzecy... Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura Mentalność komunistyczna jest,jak widać,... 14.01.07, 17:31 nieśmiertelna niczym Lenin.Okrzyknięcie się mianem prawicowca wcale tej mentalności nie zmienia.44 lata "nasiąkano" lud i to dało te efekty jakie teraz widzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:15 Tylko PO głosowała przeciw tej ustawie, to teraz wiemy gdzie są spekulanci ziemscy wcale nie na lewicy tylko w PO, dlatego ostrożnie z popieraniem PO Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Wywlaszczac z mieszkan! 14.01.07, 18:28 Wstretni spekulanci buduja domy, a potem sprzedaja je drogo korzystajac z tego, ze ludzie nie maja gdzie mieszkac. Natychmiast nalezy wprowadzic ustawe, ktora wprowadzi mozliwosc odbierania developerom wybudowanych mieszkan, tak by mozna je bylo oddac biednym, glodujacym ofiarom powodzi! Oczywiscie za odszkodowaniem, wg cen mieszkan z 1990 roku. PS: To co napisze teraz jest glupie i przepraszam osoby inteligentne, ale doswiadczenie z forum uczy mnie, ze nie ma co liczyc na inteligencje czytelnikow. To powyzej to byla ironia. Chodzi o uzmyslowienie jaka bzdura jest ta ustawa poprzez zastosowanie identycznej logiki do budownictwa mieszkaniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do frusto IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 18:53 Ta ustawa nie dotyczy budowy i odbierania domow , nie dotyczy wycinania nerek tylko sposobu na rozwiązanie węzła gordyjskiego -tzn sposobu na wybudowanie w tym kraju dróg. Jest kasa , są chęci , większość tego chce a sprawa tkwi w miejscu . Napisano 191 postów i sprawa nie poruszyła sie nawet o milimetr do przodu . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re do QQ IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 18:47 A jaka jest Twoja definicja spekulanta? . Pamiętam ,jak za komuny zatrzymała mnie milicja i w protokole napisali ,że kupił taniej i chciał sprzedac z zyskiem . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Londynczyk Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 14.01.07, 18:56 To ustawa jest nie najgorsza, lecz ma pewne braki. Faktycznie, jesli chcemy przyspieszyc budowe autostrad to ustawa pozwalajaca urzednikom wywlaszczac grunty jest konieczna. Ilez to juz razy budowa drogi czy mostu opuzniana byla przez jedna osobe nie godzaca sie na odsprzedanie swojeje dzialki. W takiej sytuacji cierpialo dobro ogulu a zyskiwala jednostka. Niedostatkiem tej ustawa sa zapisy zwiazane z odszkodowaniami za wywlaszczone grunty. Powinien byc taki zapis, ze w przypadku wywlaszczenia, osobie, ktora utracila grunt na rzecz panstwa, nalezy wyplacic odszkodowanie w wysokosci pelnej rynkowej wartosci gruntu w dniu w ktorym sad orzekl zasadnosc wyplaty odszkodowania, i (w przypadku spadku cen) w wysokosci nie mniejszej niz pelna wartosc rynkowa gruntu w dniu wywlaszczenia. Dzieki takiemu zapisowi, w sytuacji gdy ceny gruntow ida gwaltownie w gore, sady beda pod presja by jak najszybciej wydac orzeczenie o wyplacie odszkodowania, bo na na kazdej opieszalosci kracic bedzie skarb panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:01 A, pomijając, że to czysta komuna, gdy sąd wyda decyzję o odszkodowaniu, to urzędy będą przewlekać wypłatę tak długo jak się da.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do Antoni IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 20:51 Sa powinien wydać decyzję terminowa a nie - jak będę miał to zapłacę . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anroni Re: do Antoni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:32 Sąd może wydać decyzję nawet w godzinę. Tylko co z tego, jeśli urząd nie zapłaci? Nie jest to żadna abstrakcja, gdy ZUS opóźnia przelewanie składek do II filaru, to płaci jakieś śmieszne odsetki za zwłokę. Nie dość, że zdecydowanie mniejsze niż ustawowe, to jeszcze nie uwzględniające ile traci podatnik, gdy skłądki ma ZUS, a nie prywatny fundusz emerytalny. Polska - państwo prawa i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SaS Re: do Antoni IP: *.net81.citysat.com.pl 15.01.07, 12:10 Sad wydaje decyzję do wykonania w określonym/ któtkim / terminie. Jezeli nie ma terminu w wyroku to w momenci uprawomocnienia sie -licznik zaczyna tykac . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Pytanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 14.01.07, 19:09 Czy ktoś z was forumowicze, wie którędy ma przebiegać autostrada do Wawy? Chodzi mi o okolice w odległości 20-60 km od Stolicy, a może ktoś ma jakąś mape czy coś..... Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Pytanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:08 wstukaj w wikipedii: olimpijka. jej szlakiem na iść A2, SKIERNIEWICE-BOLIMOWO- KONOTOPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:21 Wreszcie, nareszcie! Te decyzję pochwalam w całej rozciągłości. Naprawdę nie chodzi tylko o autostrady, także w maleńkiej wioseczce jak się baba uprze, autentyczne, to nie można poszerzyć osi jezdni i zrobic porządnego chodnika. Wreszcie nadaliście mi dobra informacje o parlamntarzystach! Odpowiedz Link Zgłoś
nolbi Wywłaszczenie zamiast wykupu? 14.01.07, 19:51 przecież ten pomysł jest chory -po prostu chory -ciekaw jestem co nam jeszcze PiS wymysli -przeciez ta partia nie ma zielonego pojęcia o problemach z którymi borykają się ludzie na wsi i ... z dnia na dzień jakis chore zarządzenie może im odebrać ziemie bez w sumie prawa odmowy albo negocjacji - czym dłużej PiS rządzi tym bardziej cofamy się do czasów średniowiecza gdy człowiek w zasadzie nie miał żadnych praw wobec władzy :/. Tak samo teraz -ktoś sobie pomyśli że tam będzie droga i .... tak musi być a właściciel ziemi nie ma w ogóle głosu. Czy oby to jest zgodne z Konstytucją?? w zasadzie to jakby nie było brak możliwości wyrażania własnej opinii bo bez względu na to co o tym myślimy to i tak ziemia będzie zabrana :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:03 Wprew pozorom, w średniowieczu można było kupić sobie armię i powstrzymać zapędy władcy. Teraz trzeba kupić ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do nolbi IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 20:55 Nikt nikomu nic nie zabiera tylko chce kupić i zapłacić za cos co będzie z pozytkiem dla wielu a nie dla jednego pieniacza. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
nolbi Kto jest przeciw temu niech doda wpis ... 14.01.07, 20:00 pomyślcie sobie że akurat jakiemuś parszywemu urzędasowi zachciało się drogi 20 metrów od gospodarstwa dzieląc w ten sposób ziemie rolnika tak że nie nadaje się w zasadzie w żaden sposób do sensownego zagospodarowania upraw. Decyzja jest nieodwołalna i nie ma prawa w żaden sposób ani negocjować ceny ani tego czy w ogóle to chcemy. Jeszcze trochę i doczekamy się że Pi.....S aby rozwinąć budownictwo mieszkaniowe w miejsca jakiś starych kamienic będzie stosował wywłaszczenie aby w między czasie developerowi sprzedać teren pod budowę za duże pieniądze a wywłaszczeni z mieszkań ludzie będą mieli odszkodowanie za ...10 miesięcy. To co się dzieje w Polsce to ...cofanie się w tym co udało się przez lata uzyskać i .... jak oni chcą zatrzymać młodych ludzi w kraju ... dojdzie do sytuacji że przez takie władze .. nie obejrzymy się a ludność się zestarzeje ..a młodzi .... wszyscy którzy powinni być przyszłością kraju będą ... w Szkocji , Anglii , Niemczech ...krajach Skandynawskich -wszędzie tylko nie w Polsce :/ Tego chcecie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel PRL -bis Re: Kto jest przeciw temu niech doda wpis ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.09, 23:50 Jestem przeciw łamaniu prawa własności -bo to początek bezprawia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgoda Re: Kto jest przeciw temu niech doda wpis ... IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.10, 11:49 ...i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
lumos2 Wywłaszczenie zamiast wykupu? 14.01.07, 20:05 Nareszcie nadzieja na budowę nie tylko autostrad, lecz również dróg w miastach. Wystarczył jeden twardy właściciel działki, który nie chciał jej sprzedać, a cały plan leciał na łeb na szyje. Część tych właścicieli na budowie autostrady chce zarobić od razu fortunę nie zdając sobie sprawy, że wstrzymuje cały proces inwestycyjny doprowadzając w końcu do jego zaniechania. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruhra Budujcie drogi, my po nich wjedziemy naszymi IP: 194.176.105.* 14.01.07, 20:14 Mercedesami dogladac naszej wlasnosci. Cieszy, ze dbacie o te ziemie co do nas niedlugo powroca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka1021 Re:najlepsza decyzja Kaczynskich !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.teledisnet.be 14.01.07, 20:22 Autor: Gość: dobra decyzja IP: *.hlrn.qwest.net -------------------------------------------------------------------------------- Najmadrzejsza decyzja Kaczynskich!!!!!!!!!!!!!!!!! Na calym swiecie jak trzeba zbudowac infrastrukture to sie ludzi wywlaszcz placac im za grunt ile on jest wart w dniu wylaszczenia a nie trzy czy cztery razy wieksza sume pieniedzy wymuszana przez wlascicieli -------------------------------------------- jaka najlepsza decyzja Kaczynskich???,to poprawka do ustawy ktora byla zatwierdzona przez Sejm w 2 0 0 3 r. Kaczory wiele takich ustaw "podkradli" innym zmienili 2-3 zdania i oglosili je swoimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Trzeba i należy wywłaszczać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:20 a uczciwa rekompensata powinna być taka jak we Francji 110% czyli to co włożyłem (100%)+10% a nie jak by chcieli spekulanci w Polsce 1000%, bo to że ktoś w Polsce żąda 10 razy więcej niż włożył to już nie jest wolny rynek tylko szantaż i utrudnianie życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do QQ IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 21:15 Masz racje tylko myślisz jak komuch. 110% rynkowej ceny ,a nie 110% tego co ktoś włożył / kiedyś/. Przeciez jeszcze niedawno mozna było kupic ziemie za grosze. Państwo sie prosiło.Co do spekulantów to nie wiem kto to taki , ale wiem ,że jesli ktos tanio kupuje i drogo sprzedaje to bardzo dobry biznesmen . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQ Re: do QQ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:54 Ale spekulanci w Polsce nie chcą 110% ceny rynkowej tylko 1000%, na co zgody być nie może, dlatego trzeba ich wywłaszczać po cenach urzędowo wyznaczonych a nie dawać tyle ile by chcieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do QQ IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 22:07 Dalej nie kumasz . Powiedz mi czy mówisz o cenie zakupu ziemi czy o wielokrotności ceny rynkowej . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minister Re: do QQ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:31 Płacą ok10złm2 ziemi przy dk1 i nazywają to odszkodowaniem,jeżeli to jest dla Ciebie 1000%, to walni sobie młotkiem w łep moze zmądzejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_reaper VI RP = PRL , śmieszne , ale prawdziwe 14.01.07, 20:27 a gdzie poszanowanie dla prywatnej własności? Rozumiem , że należy sobie jakoś poradzić z protestującymi dla samej ideii protestowania, ale bez przesady. Za kilka lat się okaże że trybunal w Strasburgu przyzna rację poszkodowanym i Polska zapłaci wysokie odszkodowanie z naszych kieszeni , bo z podatku. Szkoda , że nie można by było obciążyć kieszeni pomysłodawców z PiS. Dwa razy by się zastanowili nim coś uchwalili. Wierzę już tylko w Trybunał w Strasburgu bo polski Trybunał Konstytucyjny już odzyskał PiS i samo przez się rozumie się to , że jest on nieobiektywny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mucha Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.crowley.pl 14.01.07, 20:32 Wraca stare jako nowe.Widać,ze obecni posłowie sa dziećmi PRL-u.Widać podobała im się,choć bardzo zaprzeczają ustawa o reformie rolnej i inne z tego okresu. Zwolennicy ustawy na tym forum w niedalekiej przyszłości moga sami stać się jej ofiarami.I plany zagospodarowania teraz sporzadzone będą nieaktualne, bo powstana nowe domy i potrzebny będzie do nich dojazd. I wtedy będą mieli zupełnie inne zdanie.Już juz teraz ciągle słyszę, a mieszkam w mieście.Nie po to wybudowałem się na wsi,żeby pod oknami mieć szosę.Myślę,że w końcu my mieszkający w miastach też zażądamy ograniczenia ruchu i wybudowania parkingów na granicach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:11 jednak rację miał Gierek gdy mówił że Polacy to warchoły... Nie po t > o > wybudowałem się na wsi,żeby pod oknami mieć szosę W mieście mówią, że nie po to mieszkają w mieście, żeby szosa tranzytowa szla im pod oknami. TRZEBA DYKTATORA! DECYZJA DZIŚ, JUTRO BUDOWA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do Polak IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 21:23 Własnie , trzeba MĄDREGO dyktatora, który weźmie towarzycho za ryj i w końcu może zacznie sie mówić i pisac o Polcse a nie o NICH . sAS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: do Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:43 ja na pewno bym byl blizszy mowienia o polsce a nie o nich jakby zrobili ustawe ktora chroni jeszcze bardzej moja wlasnosc, wiadomo ze jak ktos cos chce mi zabrac i dac za to mniej niz moglbym dostac sprzedajac i to po roku, nie placac za wszystkie moje dodatkowe koszta spowodowane jego decyzja czyli de facto okrasc mnie to mysle o nim on i do tego wrog ktorego trzeba zniszczyc i dlatego tak traktuje rzad kaczynskiego a czego sie spodziewasz ze wlasciciele dzialek przklasna i usciskaja premiera? brak drog to wynik tego ze w administracji panstwowej pracuja najwieksze tepaki i kretyni albo cwani zlodzieje - jak ktos jest na poziomie srednim albo wyzszym to idzie pracowac w prywatnej firmie to jest problem, a kaczynscy jeszcze likwiduja sluzbe cywilna i konkursy zastepujac to partyjnym kolesiostwem oni psuja panstwo, powoduja ze jest gorzej jesli nawet powstana te 3 autostrady na krzyz a1,a2 i a4 za jalumuzne z ue i na krzywdzie wywlaszczonych to dalej nic sie nie zmieni, zadych dobrych drog nie bedzie, skoncza sie pieniadze z unii i te co wybuduja popadna w ruine poza tym kto bedzie jezdzil po a2 za 33 pln za 150km? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: do Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:51 właściciele tych gruntów to promil społeczeństwa. 99 PROC z nich grzecznie sprzeda ziemię i nauczy się na drugi raz interesować planami zagospodarowania przestrzennego (jeśli istnieją), lub brać udział w konsultacjach społecznych. Wiekszość Polaków poprze PIS: TO DOSKONAŁA USTAWA! Dawno już powinna wejść w życie. W tym momencie nie ma czasu do stracenia i należy budować nie oglądając się na pieniaczy. Ja, tak jak i większość Polaków domagam się z moich podatków (niemałych)budowy nowoczesnych dróg w najszybszym mozliwym terminie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: do Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:59 no i co to da ze pojde na konsultacje spoleczne w praktyce? ze moge opie..c za wczasu dom na wolnym rynku komus innemu i to on wpadnie jak gowno w wentylator a nie ja? a co do tego poparcia PIS - stawiam caly swoj majatek wystarczy wprowadzic cenzus majatkowy na bierne prawo wyborcze, np prawo maja tylko ci od 3 progu w gore i placacy cit od takiego poziomu, wylaczyc z prawa wyborczego emerytow, rolnikow, 19 procentowcow, bezrobotnych i .. nie ma PIS w sejmie, ani sld ani samoobrony, zostaly by po, moze demokraci i pewnie weszla by upr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: do Polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:03 konsultacje są po to aby lobnbować za korzystnym dla mieszkańców przebiegiem dróg. ale lewactwo znajdzie zawsze powód aby protestować. reszta nie na temat i do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalista Re: do Polak IP: 62.233.214.* 14.01.07, 22:06 W tym przypadku protestuje nie lewactwo, tylko nowobogackie prawactwo i tak Im dopomóż Bóg!. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: do Polak 16.01.07, 09:49 Trzeba miec nie lada tupet, zeby obrone prawa wlasnosci (typowe dla prawicowcow) uznawac za lewactwo, a nie konfiskate mienia z pogwalceniem podstawowych zasad. Masz prawo do pogladow takich, jakie masz. Osoby, ktore dyskutuja argumentujac za wywlaszczaniem szanuje, choc nie rozumiem. Natomiast nie potrafie szanowac lewaka i komuniste, ktory demonstrujac typowa dla lewakow pogarde dla prawa i wlasnosci sam innych nazywa lewactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do Polak IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 22:05 To jest nas już dwuch . Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helen22 Strasbourg rozstrzygnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:02 będzie lawina pozwów i ośmieszenie Polski w Europie (autorów ustawy). Do dziś władze zalegają z zapłatą za zajęte przed laty grunty. Prawo własności kolejny raz domaga się szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sAS Re: do helen22 IP: *.net81.citysat.com.pl 14.01.07, 21:25 To musisz wybrać , czy wolisz lawinę pozwów czy europejską komunikację. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: do helen22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:30 nie będzie żadnej lawiny pozwów! to lewackie brednie! lobby ludzi blokujących budowę dróg wreszcie czuje, że przyszła kryska na matyska. stąd zrozumiały opór. ale rząd musi tu być bezwzględny. Interes społeczny jest zbyt ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Wywłaszczenie tak, wyceny niejednoznaczne 14.01.07, 22:21 Wywłaszczenia popieram bezwzględnie. Co się tyczy odszkodowań należy je dopracować do bardziej znośnych dla właścicieli warunków. Z braku tej ustawy od 5-ciu lat nie mogą zdecydować jak ma przebiegać pobliska obwodnica - małorolni właściciele wogóle nie chcą sprzedać działek tylko walczą o przesuniecie drogi - raz w lewo raz w prawo - zależnie w którym sądzie kolejne odwołanie. Parę lat temu, kilkanaście kilometrów dalej: chłopek zamknął na 2 lata gotową drogę bo mu pastwisko na pół podzielili .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morphy Kolejny dowod na to, ze Kaczory to komuchy IP: *.karolin.pl 14.01.07, 22:35 Jak wiadomo prawdziwy komunista brzydzi sie wlasnoscia prywatna i dlatego towarzysze Kaczynscy brzydza sie prywatnymi drogami. Drogi musza byc panstwowe, a ludzi nalezy wysiedlac, rzekl towarzysz Stalin, o przepraszam, towarzysz Kaczynski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Kolejny dowod na to, ze Kaczory to komuchy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:38 Prywatne? Drogi? Koleje? Fuuuuuj... to takie "niesolidarne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roosevelt5 Wywłaszczenie zamiast wykupu? IP: *.toya.net.pl 14.01.07, 23:04 Tak to jest, że kij ma dwa końce. Sztuka polega na tym aby uszanować prawa własności i obywatelskie, a jednocześnie uprościć procedurę wykupu gruntów pod budowy dróg i autostrad. Niestety nasi projektodawcy ustaw lubią popadać ze skrajności w skrajność. Odpowiedz Link Zgłoś