Dodaj do ulubionych

Minister Ziobro kontra notariusze

21.02.07, 20:50
notariusze to jakas sekta komuchow > sami zobaczcie:

ROZDZIAŁ 4
Obowiązki notariusza wobec innych notariuszy

(...)

Notariusz powinien kierować się zasadą lojalności, życzliwości i szacunku w
stosunku do innych notariuszy, zachowując wszakże prawo do oceny ich pracy, a
zarazem wystrzegając się jakichkolwiek form nieuczciwej konkurencji zawodowej.

Nieuczciwa konkurencja przejawia się w szczególności w (...) przyciąganiu
klientów poprzez zaproponowanie niższego wynagrodzenia, co jest szczególnie
rażącym przypadkiem nieuczciwej konkurencji,

wiecej > > > www.krn.org.pl/akty/kodeks_etyki_zaw.html
Obserwuj wątek
    • dan3iger Re: Minister Ziobro kontra notariusze 21.02.07, 21:00
      "Notariusza obowiązuje zakaz krytykowania wobec klientów czynności dokonanych
      przez innych notariuszy."
      • krasnov Tu akurat popieram PiS, chociaż ich nie cierpię… 21.02.07, 21:07
        Byle zrobili to z głową, a nie spartaczyli, jak ostatnio.
        Przydałoby się jeszcze rozbić korporacje komorników (i parę innych zmów monopolistycznych).
    • maruda.r I znów kompromitacja Ziobry 21.02.07, 21:02

Spór o szersze otwarcie korporacji to kolejny odcinek sensacyjnego serialu pod
      tytułem "Minister Zbigniew Ziobro kontra notariusze". Zaczął on się pod koniec
      sierpnia ubiegłego roku, kiedy resort sprawiedliwości poinformował, że chce
      ściąć taksę notarialną o połowę.

Ziobro wyszedł na kompletnego durnia, bo nie znał struktury opłat pobieranych
      przez notariuszy. W efekcie, ludzie którzy czekali do nowego roku, np. z kupnem
      mieszkania, poczuli się przez Ziobrę oszukani.

Kolejne mieszanie jest tylko próbą wykręcenia się od odpowiedzialności za
      bzdury, które Ziobro nazywa reformami prawa.

• yot23 Minister Ziobro kontra notariusze 21.02.07, 21:10
      Ministerstwo popada "ze skrajności w skrajność"
      Najpierw zrobili za trudny egzamin (winny jest oczywiście układ) więc teraz
      będzie "za łatwy" A nie można by poprostu zrobić egzaminu "na miarę" ? W innych
      krajach jakoś się to udaje...
      • zeev Re: Minister Ziobro kontra notariusze 21.02.07, 22:02
        a ja się śmieję z min.Ziobro
        nie z jego braku wiedzy praktycznej
        po prostu jestem adwokatem i mam coraz więcej coraz bardziej dochodowych spraw
        polegających na odkręcaniu tego co zrobili tańsi prawnicy
        tendencja jest wzrostowa
    • Gość: l Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.gemini.net.pl 21.02.07, 22:23
      Pomyśl tylko, jakie byś miał używanie, gdyby jeszcze mieli się pojawić
      notariusze "z kaczego zaciągu".
      • Gość: l to było do zeev'a IP: *.gemini.net.pl 21.02.07, 22:23
        • zeev Re: to było do zeev'a 21.02.07, 22:31
          Wiem, że do mnie:)
          Nie kryję, że obecni notariusze nie robią za często błędów, choć - jak
          wszędzie - zdarzają się. Ale teraz - to będą sprawy! Skoro małe mieszkanie
          kosztuje pół miliona...
    • Gość: pseudoliberał Nieudolny Ziobro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 23:32
      egzamin korporacji zdało 86 osób, a egzamin Ziobry 25 osób, ależ on
      fantastycznie zwiększy liczbę notariuszy buahahahahahahahaha
      dlaczego moherki go jeszcze popierają to ja nie wiem
    • Gość: student Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.dyn.optonline.net 22.02.07, 00:31
      mozna odniesc wrazenie ze zawody prawnicze sa dziedziczne
    • Gość: wyrobnik Minister Ziobro kontra notariusze IP: 195.95.182.* 22.02.07, 09:27
      tak czy inaczej pożądane treści uchwał na Walne musi przygotować podmiot
      zewnętrzny, który w celu formalnego "zatwierdzenia" ma obowiązek skorzystać z
      usług czlowieka, którego rola często sprowadza się do ekskluzywnej
      protokolantki..
    • Gość: ADMES Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 10:12
      Ekspert KIG wypowiada sie chyba na "zamówienie" prosze przeczytac chocby artykuł
      w Rzepie o cenach usług prawniczych, jezeli przedsiebiorce nie stac na poradę
      prawna to nie powinien prowadzic działalności lub samemu zostac prawnikiem, nikt
      nie krytykuje ksiegowych i doradców podatkowych ze chcą pieniądze za swoje
      usługi i przedsiebircy je płacą, tylko wredni prawnicy powinni doradzać w
      skomplikowanych sprawach gospodarczych przedsiębiorcom za 20 złotych.
      Parkieciarz dostaje wynagrodzenie juz prawie londyńskie ale prawnik w żadnym
      razie. Czytam GW codziennie ale fobia antyprawnicza tej gazety jest juz nudna,
      proponuje odwiedzić mniejsze miasto niz Warszawa i ustalic na zywo jakie są ceny
      usług tych "kwiopijców" i "skorumpowanych" prawników.
      • krwawy.zenek Re: Minister Ziobro kontra notariusze 23.02.07, 14:27
        Koszt obsługi notarialnej rzędu 0,5% wartosci nieruchomości to "kilka razy za
        dużo". Tymczasem 2% podatku i 6 % kosztu pośrednika, którego rola zazwyczaj
        ogranicza sie do skojarzenia nabywcy ze sprzedawcą i który za nic nie odpowiada
        jakoś nikogo nie razi. No ale pośrednictwo nieruchomości, to "wolny rynek". Tam
        ex definitione nie moze być żadnej zmowy cenowej, prawda?
    • Gość: :) Minister Ziobro kontra notariusze IP: 82.160.142.* 23.02.07, 22:18
      Strach i zajadłość z jaką walczą notariusze, komornicy i adwokaci o zamykanie
      dostępu do zawodu jest zatrważający. Tylko oni gwarantują najwyższą jakość usług
      i działają oczywiście na skraju rentowności! Znam środowisko prawników z mojego
      miasta i nie ma tam orłów jest za to wielu, którzy czytanie przepisów zakończyli
      wraz z końcem aplikacji. Młodzi, wykształceni, konkurencyjni ludzie mogą tylko
      uzdrowić skostniałe korporacje i obniżyć ceny które są niewspółmiernie wysokie
      do jakości i nakładu pracy.
      Skończyłem, teraz możecie na mnie pluć!
      • krwawy.zenek Re: Minister Ziobro kontra notariusze 23.02.07, 22:32
        A po co na Ciebie pluć? Sam się zaplułeś.
        • Gość: :) Re: Minister Ziobro kontra notariusze IP: 82.160.142.* 26.02.07, 07:43
          Ja mam przynajmniej godność i mogę chodzić z podniesioną głową, a Wy obrońcy
          korporacji możecie na mnie pluć - to dla mnie komplement że nie jestem taki jak Wy!
          • krwawy.zenek pomyłka 26.02.07, 12:20
            Po pierwsze: jestem jeden. Rozumiem, że masz takie rpzyzwyczajenie z czasów
            młodości, ale naprawdę nie musisz do mnie mówić w liczbie mnogiej.
            Po drugie, ani mi przez myśl nie przeszło, żeby na Ciebie pluć.
            Po trzecie: nie myl obrony zdrowego rozsądku z obroną jakichś "korporacji". Nie
            zamierzam bronić żadnych "korporacji". Nie zamierzam także nabierać się na
            pisowskie bajki o "otwieraniu korporacji" w sytuacji, gdy nikt rozsądny nie
            może już mieć żadnych wątpliwości, co do szczerości intencji Ziobry i jego
            towarzyszy.
            • Gość: :) Re: IP: 82.160.142.* 26.02.07, 17:28
              Obrona zdrowego rozsądku?! :)))))) rozbawiłeś mnie! Czy zdrowym rozsądkiem
              nazywasz 600 komorników na 37 mln ludzi w tym kraju (60000 obywateli na jednego)
              podczas gdy w Niemczech jest ich kilkakrotnie więcej, to samo dotyczy notariuszy
              i adwokatów. Pisałeś, że pośrednik bierze dużo więcej niż notariusz- tylko że
              nie musisz korzystać z pomocy pośrednika a notariusza nijak nie obejdziesz!
              Nie mam przyzwyczajeń z dawnych lat, mówiłem do ludzi Twojego pokroju chcących
              na siłę utrzymać się w zawodzie który gwarantuje swojego rodzaju monopol na
              usługi, dlatego używałem liczby mnogiej!
              Wolę pisowską bajkę niż zakłamaną rzeczywistość w której każda korporacja
              udowadnia jak to będzie źle jeśli adwokatów, notariuszy czy komorników będzie
              więcej, jak bardzo obniży się jakość usług. Szkoda że nie piszesz o obecnej
              jakości naszych prawników kiedy wstęp na aplikację jest przypisany rodzinie
              (wiem, podobno są egzaminy)! Pisowska bajka daje chociaż nadzieję młodym ludziom
              że będzie lepiej, obecny beton nie pozostawia złudzeń!
              Szczerość intencji Ziobry ocenimy po wejściu w życie ustaw (jeśli wejdą),
              zastanów się jakie są Twoje intencje i na czym polega ich szczerość!!!
              • krwawy.zenek Re: 26.02.07, 18:57
                Gość portalu: :) napisał(a):

> Obrona zdrowego rozsądku?! :)))))) rozbawiłeś mnie! Czy zdrowym rozsądkiem
                > nazywasz 600 komorników na 37 mln ludzi w tym kraju (60000 obywateli na
                jednego)
                > podczas gdy w Niemczech jest ich kilkakrotnie więcej, to samo dotyczy
                notariuszy
                > i adwokatów.

Od kogo zależy liczba kancelarii? Dlaczego jeszcze tej liczby nie zwiększył?
                Kto mu broni?

> Pisałeś, że pośrednik bierze dużo więcej niż notariusz- tylko że
                > nie musisz korzystać z pomocy pośrednika

Ciekawe ile jest takich przypadków? Spróbuj...

> Nie mam przyzwyczajeń z dawnych lat, mówiłem do ludzi Twojego pokroju chcących
                > na siłę utrzymać się w zawodzie

Przecież Ci tłumaczę, że nie próbuję się utrzymywać w żadnym zawodzie. Zawód,
                który ja wykonuję jes poza zaisęgiem ziobrowego populizmu.

> Wolę pisowską bajkę niż zakłamaną rzeczywistość w której każda korporacja
                > udowadnia jak to będzie źle jeśli adwokatów, notariuszy czy komorników będzie
                > więcej

Z roku na rok jest coraz więcej, proces ten zaczął się kiedy o Ziobrze jeszcze
                nikt nie słyszał i będzie trwać aż do pełnego nasycenia rynku.

, jak bardzo obniży się jakość usług. Szkoda że nie piszesz o obecnej
                > jakości naszych prawników kiedy wstęp na aplikację jest przypisany rodzinie

Ciekawe jak długo jeszcze będą powtarzane takie brednie.

> (wiem, podobno są egzaminy)

Tak, i to państwowe. Sugerujesz, że ministerstwo oszukuje przy naborze?

> Szczerość intencji Ziobry ocenimy po wejściu w życie ustaw (jeśli wejdą)

Jeśli wejdą, to w przeddzień kolejnych wyborów. To pokazuje szczerość tego
                towarzystwa.
                Na razie miał 18 miesięcy na poprawienie błędów w ustawie Gosiewskiego.
                Poprawił?
                Śnij dalej...
                • Gość: :) Re: IP: 82.160.142.* 26.02.07, 23:30
                  Witam,
                  Pozwolę sobie kilkakrotnie Cię zacytować. "Od kogo zależy liczba kancelarii?
                  Dlaczego jeszcze tej liczby nie zwiększył?
                  > Kto mu broni?" - liczbę kancelarii można zwiększyć tylko poprzez ustawę, to
                  przecież ustawa gwarantuje np. że w rewirze może być tylko jeden komornik!
                  Pisałeś, że pośrednik bierze dużo więcej niż notariusz- tylko że
                  > > nie musisz korzystać z pomocy pośrednika
                  >> Ciekawe ile jest takich przypadków? Spróbuj... - spróbowałem i wyszło
                  świetnie, moi znajomi też nie płacili pośrednikom i jakoś nikt nie żałuje!

Z roku na rok jest coraz więcej, proces ten zaczął się kiedy o Ziobrze jeszcze
                  > nikt nie słyszał i będzie trwać aż do pełnego nasycenia rynku. - to chyba
                  dobrze prawda!? Dla obywatela najlepszy jest rynek gdzie panuje konkurencja,
                  niedobór towaru lub usługi zawsze powoduje nadmierne windowanie cen!
                  Co do egzaminów na aplikację, tu też mnie rozbawiłeś, nie wiem jak jest w Twoim
                  regionie bo u mnie niestety dziwnym trafem na aplikację dostają się tylko z
                  rodzin prawniczych. Czy zastanawiałeś się dlaczego egzamin na aplikację oprócz
                  części pisemnej składa się też z ustnej, gdzie ocena punktowa jest zależna od
                  subiektywnej woli egzaminatora i nie ma możliwości by przebieg egzaminu był
                  nagrywany tak jak np. podczas egzaminu na prawo jazdy !!!? Albo dlaczego testy
                  wypełnia się ołówkiem (od tego już się odchodzi ale tak było) Na zachodzie tego
                  nie ma!!!

Pytasz mnie czy nie ufam Ministerstwu Sprawiedliwości, a przecież Ty sam piszesz
                  że działają na pokaz i wątpisz w "szczerość tego towarzystwa". Ja nie ufam
                  ministerstwu może dlatego że mam inne doświadczenia od Twoich aczkolwiek jeśli
                  się okażą godnymi zaufania z przyjemnością im znowu zaufam!
                  Cieszę się że w swej pracy jesteś niezależny od woli Ministra, w mojej branży
                  jest odwrotnie ale ja w odróżnieniu od moich kolegów i koleżanek cieszę się że
                  zajdą głębsze zmiany, dobry prawnik zawsze będzie miał dużo pracy a obecnie zbyt
                  wielu jest takich którzy przynoszą ujmę innym i nie godni są by zwracać się do
                  nich wysoki sądzie czy mecenasie. Ustawy o których tu piszę, nawet jeśli wejdą
                  na dzień przed wyborami, to i tak lepiej niż miałyby nie wejść!
                  P.S. Nie jestem zwolennikiem PiS ale w tej kwestii kibicuję Ziobrze!
                  • krwawy.zenek Re: 27.02.07, 12:43

> Witam,
                    > Pozwolę sobie kilkakrotnie Cię zacytować. "Od kogo zależy liczba kancelarii?
                    > Dlaczego jeszcze tej liczby nie zwiększył?
                    > > Kto mu broni?" - liczbę kancelarii można zwiększyć tylko poprzez ustawę,
                    > to
                    > przecież ustawa gwarantuje np. że w rewirze może być tylko jeden komornik!

A czy to ustawa określa liczbę rewirów i ich obszary???
                    Co to ma do rzeczy, ilu jest komorników w rewirze? Istotna jest liczba rewirów.
                    Co do notariuszy, sprawa jest jeszcze bardziej oczywista - kancelarie tworzy
                    nie kto inny, jak minister.
                    Wprowadzenie wolnego rynku ma polegać na administracyjnym obniżeniu
                    administracyjnie ustalanych stawek taksy notarialnej o połowę, przy zasadniczo
                    niezmienionej liczbie kancelarii. Przecież to groteska.

> Z roku na rok jest coraz więcej, proces ten zaczął się kiedy o Ziobrze jeszcze
                    > > nikt nie słyszał i będzie trwać aż do pełnego nasycenia rynku. - to chyb
                    > a
                    > dobrze prawda!?

To bardzo dobrze. Nieodbrze jest natomiast kojarzyć proces otwierania rynku
                    usług prawnych z Ziobrą i PiSem, ponieważ zaczął się on wcześniej, m.in. dzięki
                    TK, którego wyrok spowodował likwidację limitów przy naborze. To właśnie
                    zapoczątkowało proces szybkiego wzrostu liczby aplikantów.
                    Zaś ustawa Gosiewskiego raczej zaszkodziła. Paradoksalnie.
                    Notabene ministrem sprawiedliwości był kilka lat temu Lech Kaczyński. Nic w tym
                    kiedrunku nie zrobił, owszem, przeszkadzał. Potem nagle PiS doszedł do wniosku,
                    że można na tępieniu samorządów zawodowych zdobyć trochę punktów.

> Co do egzaminów na aplikację, tu też mnie rozbawiłeś, nie wiem jak jest w
                    Twoim
                    > regionie bo u mnie niestety dziwnym trafem na aplikację dostają się tylko z
                    > rodzin prawniczych.

No tak. Jest tak, jak myślałem. W ogóle nie zauważyłeś zmiany polegającej na
                    tym, że nabór odbywa się na podstawie tajnego, anonimowego, testowego egzaminu
                    organizowanego przez ministerstwo.
                    Zresztą stwierdzenie "tylko z rodzin prawniczych" pokazuje, że i co do
                    dawniejszego stanu rzeczy nie masz większego pojęcia, ponieważ takiego regionu
                    w Polsce nie było. Nie mówiąc już o tym, że każda z aplikacji pod tym względem
                    wyglądała inaczej.

> Czy zastanawiałeś się dlaczego egzamin na aplikację oprócz
                    > części pisemnej składa się też z ustnej

Ano nie da się ukryć, że ostatnie lata chyba przespałeś.

> Pytasz mnie czy nie ufam Ministerstwu Sprawiedliwości, a przecież Ty sam
                    piszesz
                    > że działają na pokaz i wątpisz w "szczerość tego towarzystwa".

Czy z tego wynika, że ministerstwo fałszuje wyniki egzaminów? Bo przecież tak
                    należałoby rozumieć Twoje stwierdzenie?
                    W urządzonym na podstawie ustawy Gosiewskigo egzaminie dla osób niemających
                    aplikacji w całej Polsce zdało SZEŚĆ osób. To pewnie też wina ministerstwa
                    sabotującego w ten sposób pomysły szefa, prawda?

> Cieszę się że w swej pracy jesteś niezależny od woli Ministra, w mojej branży
                    > jest odwrotnie ale ja w odróżnieniu od moich kolegów i koleżanek cieszę się że
                    > zajdą głębsze zmiany

Ja też się cieszę, że zajdą głębsze zmiany. W odróżnieniu od Ciebie swoją
                    radość ograniczam jednak do zmian mądrych i sensownych a nie do kuriozalnych
                    pomysłów Ziobry oblicznych na kupowanie taniej popularności u osób w ogóle
                    niezorientowanych w istocie problemu.
                    • Gość: :) Re: IP: 82.160.142.* 28.02.07, 00:24
                      Witam,

Dyskutuje z Tobą, chociaż widzę że w pewnych obszarach wyraźnie brakuje Ci
                      wiedzy - więc Ci je przybliżę:
                      Co do liczby rewirów komorniczych - komornik ma swój rewir w obrębie właściwości
                      sądu rejonowego przy którym działa. Owszem rewirów może być więcej i dzieje się
                      tak w dużych miastach, w małych niestety panuje reguła jeden rewir jeden
                      komornik, efektem czego są rewiry ciągnące się nawet ok. 70 km. Brak jest
                      wyraźnie kryteriów jakimi miałby sie kierować minister przy ich podziale
                      (komornicy składają sprawozdania co pół roku z których wyraźnie wynika że nie
                      mają zaległości a budżet ledwo starcza na funkcjonowanie - i weź tu kogoś
                      podziel), nowa ustawa ma na celu by to właśnie niewidzialna ręka rynku
                      zdecydowała o tym ilu komorników potrzebujemy.
                      Co do notariuszy,nie rozumiem, dlaczego mówisz, że groteską jest obniżanie taksy
                      przy niezmienionej liczbie kancelarii?! Ja bym powiedział że to połowiczny sukces!!!
                      Co do egzaminów, nie wiem czy jakiś zdawałeś osobiście czy tylko znasz ze
                      słyszenia, egzamin np. na aplikację sądową składa się także z części ustnej!
                      (Tak przynajmniej było na egzaminie dwa lata temu, chyba że wmówisz mi że nie
                      wiem gdzie byłem i co widziałem) Co do tajności egzaminu to chyba sam nie
                      wierzysz w to co napisałeś?
                      Dobrym tekstem było, że w przeciwieństwie do mnie cieszysz się ze zmian mądrych
                      i sensownych - a ja w Twoich wypowiedziach nie widzę ani sensu ani mądrości,
                      jesteś niedoświadczonym ignorantem który powiela zasłyszane w kręgach
                      wystraszonych zmianami niby prawników opinie, który jeśli nawet gdzieś się
                      dostał to trudno uwierzyć żeby o własnych siłach, silisz się na pouczanie innych
                      a widać że nigdy nie miałeś okazji zetknąć się z rzeczywistością i zrozumieć
                      jaka jest faktycznie rola prawników w Polsce i czy ich praca powinna wyglądać
                      tak jak wygląda i czy oby na pewno służą temu czemu powinni służyć.
                      Nie ma sensu dalsza dyskusja z Tobą, nie sil się na odpowiedź bo nie zamierzam
                      więcej tu zaglądać i czytać Twoich "wydumanych" wypowiedzi. Dorośniesz,
                      zmądrzejesz a jak nie to życie Cię nauczy, miej oczy otwarte bo widzę, że żyjesz
                      w wyidealizowanym świecie a kiedyś spod klosza wyjść trzeba ( rodzice przecież
                      nie są wieczni). Powodzenia.
                      • krwawy.zenek EOT 28.02.07, 13:03

> Co do liczby rewirów komorniczych - komornik ma swój rewir w obrębie
                        właściwości
                        > sądu rejonowego przy którym działa. Owszem rewirów może być więcej

I właśnie to miałem na myśli.

> i dzieje się
                        > tak w dużych miastach, w małych niestety panuje reguła jeden rewir jeden
                        > komornik

Czy jest to reguła ustawowa?

> nowa ustawa ma na celu by to właśnie niewidzialna ręka rynku
                        > zdecydowała o tym ilu komorników potrzebujemy.

I daj Boże. Komornicy nie są zresztą "typowym" zawodem prawniczym i to raczej
                        nie o komornikach ta dyskusja.

> Co do notariuszy,nie rozumiem, dlaczego mówisz, że groteską jest obniżanie
                        taksy
                        > przy niezmienionej liczbie kancelarii?!

Dlatego, że lubię nazywać rzeczy po imieniu.

> Ja bym powiedział że to połowiczny sukces!!!

I masz oczywiście prawo tak powiedzieć, co jednak nie zmienia faktu, że
                        z "tworzeniem wolnego rynku" nie ma to nic wspólnego.

> Co do egzaminów, nie wiem czy jakiś zdawałeś osobiście czy tylko znasz ze
                        > słyszenia, egzamin np. na aplikację sądową składa się także z części ustnej!

Jeszcze by tego brakowało, gdyby ograniczał się do testu wyboru...
                        A poza tym, to rozumiałem (być może błędnie) że dyskusja dotyczy "korporacji" a
                        więc adwokatów, notariuszy i radców prawnych, bo to ich dotyczą przeróżne
                        pomysły Ziobry. Ty nagle wrzucasz apliację sądową, która "od zawsze" jest
                        państwowa, no bo niby jaka miałaby być.
                        Czyżbyś sugerował, że w czasach, gdy na adwokacką rzeczywiście decydował w
                        głównej mierze czynnik genetyczny (co było faktem) na sądową również dostawiali
                        się "wyłącznie" kandydaci z "rodzin prawniczych"??? Gdzież to tak było?
                        I na prokuratorską też może?
                        Czy ty sobei zdajesz sprawę jak obraźliwe sa twoje uogólnienia i insynuacje dla
                        osób, które - jak na przykład ja - nigdy w życiu nie korzystały z żadnej
                        protekcji ani "zaplecza"?

> Co do tajności egzaminu to chyba sam nie wierzysz w to co napisałeś?

To nie jest kwestia wiary, lecz wiedzy. Egzaminy są obecnie tajne i nie
                        słyszałem, żeby ktoś ich tajność podważał.

> jesteś niedoświadczonym ignorantem który powiela zasłyszane w kręgach
                        > wystraszonych zmianami niby prawników opinie, który jeśli nawet gdzieś się
                        > dostał to trudno uwierzyć żeby o własnych siłach, silisz się na pouczanie
                        innych
                        > a widać że nigdy nie miałeś okazji zetknąć się z rzeczywistością i zrozumieć
                        > jaka jest faktycznie rola prawników w Polsce i czy ich praca powinna wyglądać
                        > tak jak wygląda i czy oby na pewno służą temu czemu powinni służyć.

Po pierwsze, starałem się ciebie nie obrażać.
                        Po drugie, stanowczo nie zasłużyłem na takie obrażanie z twojej strony, tym
                        bardziej, że to niestety o tobie można powiedzieć, że jesteś ignorantem, nie
                        masz bowiem pojęcia o róznicach między poszczególnymi aplikacjami, nie masz
                        pojęcia o zmianach, jakie ostatnio nastąpiły, dowiadujesz się tego - jak widać -
                        ode mnie, ale to mnie taktownie nazywasz "ignorantem".
                        Pomijam kwestię, że prawdopodobnie jestem od ciebie znacznie starszy i
                        naprawdę więcej w życiu widziałem.
                        Tak sie składa, że z powodów zawodowych doskonale się orientuję w realiach, i
                        to od wielu lat, tym bardziej więc mierzi mnie twoja metoda - powtarzanie
                        obiegowych, zasłyszanych opinii, powielanie stereotypów, sugerowanie
                        nieuczciwych intencji przeciwnika.

> Nie ma sensu dalsza dyskusja z Tobą, nie sil się na odpowiedź bo nie zamierzam
                        > więcej tu zaglądać i czytać Twoich "wydumanych" wypowiedzi.

I tak nie zamierzam dalej tracić czasu na tłumaczenie ci czegokolwiek. Prawdę
                        mówić dotąd robiłem to tylko z uwagi na inne osoby, które byc moze czytają
                        twoje teksty i skłonne są brać je za prawdę objawioną.
    • Gość: WandaSK Minister Ziobro kontra notariusze IP: *.satfilm.net.pl 26.09.07, 11:28
      Obecni notariusze, adwokaci, radcy prawni - to ORŁY
      - młodzież prawnicza to motłoch i debile, nie zasługujący by pretendować do
      tych zawodów.

Tajemnicą poliszynela było, że za komuny żeby się dostać na aplikację adwokacką
      trzeba było mieć górę kasy. Ileż to trzeba było sprzedać wołów, świń, żeby taką
      kasę uciułać, wielu się to udawało bo brali także kredyty. A teraz panowie tak
      po wielkopańsku obrośliście w piórka ?

• Gość: l Ty też jesteś ciemnym ludem? IP: *.gemini.net.pl 26.09.07, 21:20
        Nie zauważyłaś, że egzaminy są teraz państwowe? Że wystarczy się
        nauczyć, przyjść i zdać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka