Dodaj do ulubionych

Fiskus odda motoakcyzę bez pytania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 11:49
Skąd ktoś, nawet po miesiącu, może stwierdzić jaki był stan techniczny
pojazdu wcześniej. Przecież ze starego zgrucha mozna za ten czas zrobić nowe
auto. Każdy jest w stanie wygrac to przed sądem.
Obserwuj wątek
    • Gość: matter Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: 195.94.206.* 04.04.07, 11:55
      "nie obejmie aut sprowadzonych do kraju od 1 maja 2004 r. do chwili jej
      wejścia w życie"

czyli kiedy weszła w zycie ta ustawa ???

pozdrawiam
    • Gość: rafal Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.skrivanek.pl 04.04.07, 12:34
      nie do konca zrozumialem ten artykul...
      zrozumialem ze ta specustawa jeszcze nie weszla, tak?

czyli jesli sprowadzilem samochod w listopadzie 2004, zaplacilem akcyze od
      wartosci na umowie kupna sprzedazy to teraz bez obaw moge uderzac do UC po zwrot
      nadplaty akcyzy, i nie beda mi weryfikowali wartosci samochodu na umowie?
      zreszta jak mogliby weryfikowac skoro nawet w umowie mam wypisany szereg usterek
      auta, ktore stanowia o takiej a nie innej jego cenie?

niech ktos to prosze lopatologicznie wytlumaczy, bo choc do przyglupow nie
      naleze to ten artykul nie jest zbyt przejrzysty.

dzieki
      pzdr
      • Gość: rafal Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.skrivanek.pl 04.04.07, 13:09
        chociaz ten fragment:

"- Weryfikacja, o której mowa w specustawie, nie obejmie aut sprowadzonych do
        kraju od 1 maja 2004 r. do chwili jej wejścia w życie - informuje Patryk Ciupka,
        p.o. naczelnik wydziału w Departamencie Podatku Akcyzowego i Ekologicznego
        Ministerstwa Finansów (pilotuje projekt). Kontrolowanie wypadków zaniżania cen
        (gdy cena kupna istotnie odbiega od średniej ceny rynkowej danego modelu)
        obejmie tylko pojazdy sprowadzone po wejściu w życie specustawy."

sugeruje ze samochody sprowadzone np w 2004r. po wejsciu PL do UE nie zostana
        objete procedura weryfikacji cen...

a moze sie myle?
        • simr1979 Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 04.04.07, 13:19
          Gość portalu: rafal napisał(a):

> sugeruje ze samochody sprowadzone np w 2004r. po wejsciu PL do UE nie zostana
          > objete procedura weryfikacji cen...
          >
          > a moze sie myle?

No nie bedą objęte - ale co Ci to da ? Cena na Twojej umowie nie będzie w ogóle
          brana pod uwagę przy obliczaniu akcyzy należnej (czyli 3.1 albo 13.6%). Do jej
          obliczenia posłuży cena rynkowa auta w kraju w momencie sprowadzenia, co jest
          łopatologicznie wyjaśnione w cytowanym artykule. Jeśli dzięki zaniżeniu wartości
          auta na umowie zapłaciłeś akcyzę mniejszą niż obliczona w sposób opisany wyżej,
          to żadnego zwrotu nie dostaniesz - tyle, że ominie Cię postępowanie
          karno-skarbowe.....
          • Gość: dobiczek Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 14:12
            polska jest krajem wrogim obywatelowi , bylo tak od zawsze i wszystko wskazuje
            iż bedzie tak dalej. Praw polkich obywateli broni unijny sad. Brawo
      • mat.pl Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 04.04.07, 14:12
        jeżeli masz prawdziwą cenę, to nie powinno być problemu
        • Gość: rafal Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.skrivanek.pl 04.04.07, 14:35
          mat.pl napisał:

> jeżeli masz prawdziwą cenę, to nie powinno być problemu

a jak definiuje sie prawdziwa cene? ja mam prawdziwa cene - taka jaka widnieje
          na umowie - taka za ile dokonalem transakcji kupna-sprzedazy - cene wynikajaca z
          moich umiejetnosci negocjacyjnych i faktycznego stanu pojazdu (uszkodzenia i
          usterki wpisane do umowy kupna-sprzedazy). i jest to cena o wieeele nizsza niz
          srednia wartosc rynkowa w PL - dlatego tez kupilem samochod w niemczech a nie w
          PL. proste.

tak wiec - co jest prawdziwa cena? to co sobie p......ny urzedas wymysli? czy to
          co bylo faktyczna kwota transakcji....

co za kraj...
          • mat.pl Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 04.04.07, 20:41
            jeżeli na umowie masz prawdziwą cenę to - powtarzam - ok, ale jeśli to autko w
            Niemczech normalnie kosztuje 5000 EUR, a na przykładowej umowie ktoś sobie
            wymyślił i wpisał cenę 100 lub jeszcze mniej EUR, to też uważasz, że to jest OK?
            po drugie fiskus nie ma czasu na drobne sprawy - obawiać się mogą co najwyżej
            Ci, co kupili w miarę nowe auta, których cena na Zachodzie przewyższa 10.000
            EUR, a oni stworzyli umowy z "promocyjnymi" cenami, o których nie wie sprzedawca;
    • palestina1 Za durnę prawo 04.04.07, 12:52
      ktoś powinien stanąć przed trybunałem i mam nadzieje że do tego dojdzie.Takie
      cos jest normą w kraju prawa i sprawiedliwości,co nie znaczy u nas.
    • Gość: gość Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: 206.19.210.* 04.04.07, 12:54
      Artykuł jest faktycznie nie przejżysty
    • Gość: japi Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.07, 13:18
      W Polsce w postępowaniu podatkowym (a akcyza jest również podatkiem tylko
      pobieranym przez inną instytucję niż US) to podatnik musi udowodnić swoją
      niewinność względem postawionych zarzutów. Jeżeli zatem wyremontowałeś samochód
      to działa to na twoją niekorzyść. Musisz mieć najlepiej jakąś ekspertyzę
      sporządzoną przez biegłego rzeczoznawcę, że samochód w dniu nabycia był w takim,
      a takim stanie. Zdjęcia fiskalni najczęściej też odrzucą jako dowód. Podobnie
      jest z podatkiem PCC od nabywanych nieruchomości- udowodnienie, że niższa cena
      wynikła ze złego stanu i nieruchomość musiała być wyremontowana jest bardzo
      trudna, mimo, że podatnik ma prawo do przedstawienia każdego dowodu w sprawie.
    • masikm Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 04.04.07, 14:02
      Gość portalu: kit napisał(a):

> Skąd ktoś, nawet po miesiącu, może stwierdzić jaki był stan techniczny
      > pojazdu wcześniej. Przecież ze starego zgrucha mozna za ten czas zrobić nowe
      > auto. Każdy jest w stanie wygrac to przed sądem.

urzednik uzurpuje sobie prawo do mocy boskiej i wydaje mu sie ze on wie lepiej,
      ale to on wydaje decyzje, wiec mamy wiecej niz jednego Boga (prawdziwy to jeden
      a urzednicy to kolejni Bogowie). Idąc dalej - Polska musi byc rajem skoro mamy
      tyle Bogow hehehh
    • klip-klap co z odsetkami od nadplaty ? nt 04.04.07, 14:23

• Gość: mzb Nie ważne czy samochód był wrakiem czy nie IP: *.crowley.pl 04.04.07, 14:27
      Bo akcyza będzie wyliczana od średniej wartości rynkowej identycznego
      samochodu!! A ci co zaniżyli akcyzę nie dostaną jej zwrotu - to przecież
      oczywiste!!
    • Gość: pio3k Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:23
      "Jeżeli urząd będzie podejrzewał machlojki..." O tym, że akcyza w takiej
      postaci była nielegalna było wiadomo przed akcesją, teraz dodatkowo zapadł
      prawomocny wyrok, więc urząd nie ma "podejrzewać" tylko naprawić wyrządzoną
      szkodę. Co złodziej ukradł to ma oddać, i nie będzie się ze mną targował.
      "...wezwie do zmiany wysokości ceny zakupu lub uzasadnienia niższej ceny" -
      proszę bardzo, o to uzasadnienia (do wyboru):
      1. bo za tyle chciał sprzedać
      2. bo za tyle kupiłem (co poradzę)
      3. bo auta w Niemczech są tańsze
      4. bo jest wolny rynek
      5. bo to był złom, ale go naprawiłem
      itd., itd....
      "..gdy cena auta na fakturze znacznie będzie odbiegać od średniej ceny
      rynkowej...". Co mnie obchodzi średnia wartość rynkowa?. Akcyzę miałem zapłacić
      od wartości zakupionego samochodu i zapłaciłem. Miałem przedstawić dowód zakupu
      i przedstawiłem. Wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami. Teraz proszę o
      zwrot pieniędzy - zgodnie z prawem.
      Dla przypomnienia: zgodnie z dyrektywami unii, towar zakupiony w jednym z
      krajów członkowskich nie może być obłożony większymi opłatami niż taki sam
      towar w kraju, do którego został sprowadzony.
      Zgadzam się na 3,1% do ceny zakupu, ale nie do wartości sztucznie zawyżanej
      przez nasze pazerne państwo.
      • Gość: alex Nie oddadzą nigdy !!! IP: *.chello.pl 04.04.07, 16:01
        Kolejna sprawa dla KE i Trybunału... Boże, kiedy oni dadzą nam wreszcie złapać
        oddech... czekają aż się przedawni czyli 5 lat przepychanek i możemy sobie
        pomarzyć o zwrocie. To jest celowa robota i jaka prosta i skuteczna , prawda ?
      • mat.pl Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 04.04.07, 20:44
        może kupiłeś auto za 25 EUR?
        No cóż - akcyza obejmuje tylko samochody osobowe, a nie wraki, więc byłeś
        frajer, że w ogóle coś płaciłeś.
      • peter.steele Re: Fiskus odda motoakcyzę bez pytania 05.04.07, 08:50
        > 5. bo to był złom, ale go naprawiłem
        przyzaj się do tego to zadadza Ci pytanie czy miałes pozwolenie na
        przywiezienie zlomu do kraju, czy masz jakies koncesje pozwolenia ect.
        to ci dowala kary, ze nawet sprzedaz samochodu nie pokryje tego.
    • Gość: marinero Czy ktoś udzieli rozgrzeszenia... IP: 212.189.1.* 04.04.07, 16:05
      Czy ktoś udzieli rozgrzeszenia... i wyznaczy pokutę tym nieudacznikom (z
      Ministerstwa Finansów), którzy w swej głupocie, niewiedzy i pazerności wadliwe
      przepisy akcyzowe opracowali?
      • mat.pl Re: Czy ktoś udzieli rozgrzeszenia... 04.04.07, 20:48
        akcyzę uchwalił sejm, chyba że coś się zmieniło i to minfin ma już takie
        uprawnienia?
        dalej głosujmy na styropianowców, lubiących pięknego romana i ich różowych
        poprzedników - wtedy dalej będziemy mieli takie pogięte prawo i nie będziemy
        szanowali własnegpo Państwa.
    • Gość: liberał Urzędasy powinni przynieść akcyze w zębach do domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 08:05
      Ukradli to niech oddadzą . Dlaczego urzędnik w tym socjalitycznym kraju
      stworzonym przez postkomusze SLD i związkowo-katoholiczne PiS ,może bezkarnie
      niszczyć firmy i okradać obywateli ? Akcyza była bezprawnie pobierana od
      momentu wejścia Polski do UE . Jednym słowem moje Państwo okradło mnie w biały
      dzień - od tej pory NIE MAM ŻADNEGO SZACUNKU do urzędasów i polityków . Niszczą
      naprawdę piekną Polskę .
      • mat.pl Re: Urzęd... powinni przynieść akcyze w zębach do 06.04.07, 11:13
        Proszę o wskazanie, gdzie stwierdzono, że akcyza jest nielegalna. Nie piszę o
        wysokości, tylko o samym naliczeniu (inna sprawa, że gdyby od początku
        pobierano wg dwóch stawek, to nie byłoby żadnego problemu). Cóż, jeśli ktoś
        kupił autko za 1000 EUR, ale pokazał umowę z ceną 100 EUR i zapłacił 65 EUR
        akcyzy, to powinien dostać zwrot 34 EUR, bo należało się 31 EUR. Oczywiście
        pojawia się tu problem posługiwania się sfałszowanymi dokumentami, ale zawsze
        można uchwalić abolicję - przecież mamy kraj Prawa i Sprawiedliwości, na
        dodatek ultrakatolicki (co by mogło oznaczać wielką szansę na przebaczenie :-)
    • Gość: tomek Fiskus odda motoakcyzę bez pytania IP: *.cust.tele2.at 05.04.07, 08:40
      caly ten artykul jest bez sensu. Wiekszosc ludzi nie zlozy wniosku o zwrot
      akcyzy. Bo 99 proc. z nich zanizylo cene. A skoro zanizyli cene, to zaplacili
      niska akcyze i nie oplaca im sie szarpac z urzedem o pare groszy.
    • Gość: tetek uczciwi i oszusci??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 14:50
      przeciez to panstwo okazalo sie oszustem i dlatego musi oddawac...
    • Gość: yebac kartofle jaki biegly wy scierwo IP: *.hsd1.or.comcast.net 05.04.07, 21:44
      jaki znowu biegly wy tepe scierwo, transakcji sie nie kwestionuje wara wam od
      samochodow kupionuych za zlotowke, wy scierwo ubeckie, atomem was bydlo pokomuny
      • mat.pl Re: jaki biegly wy 06.04.07, 11:05
        Szanowny czytelniku "Faktu" - Kartoflu z małego ogniska.
        Czy Twój kontrahent wie, że sprzedał auto za złotówkę?
        Dasz sobie za to uciąć rękę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka