Gość: Aleks Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:26 A listonosz lub Listonoszka będą obsługiwać rejony doręczeń z balkonikiem do chodzenia... Gratulacje!!! Czas na doręczenie jednego zwykłego listu to ok 30sekund. Mam Wspaniałą wizję Poczty Polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleik Wcześniejsza emerytura to BZDURA! IP: *.rozanka.wroc.pl 16.04.07, 20:13 Rynek pracy jest totalnie wydrenowany,wcześniejsze emerytury to gwóźdź do trumny polskiej gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 50+ Późniejsze emerytury IP: *.aster.pl 16.04.07, 21:56 Zawsze się przytacza że w Polsce są najmłodsi emeryci w całej UE. A dlaczego nie przytacza się, że w całej UE mamy najwyższy wskaźnik ludzi o najdłuższym stażu pracy mimo młodego jeszcze wieku. W UE zaczynają pracę w wieku 30-40 lat, jak odchowają dzieci, a w Polsce w wieku 15-20. Nic więc dziwnego że taki jest ogólny obraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasiek Re: Późniejsze emerytury IP: *.toya.net.pl 16.04.07, 23:45 Drodzy Państwo, nie zazdrośćmy nauczycielom, naprawdę nie ma czego. Znam kilku polonistów pracujących w liceach - to są prawdziwi tytani pracy. Nie po 40 godzin pracują ale blisko 70, by przygotować 2 klasy po 34 uczniów do matury, a kolejne 3 mieć w trakcie nauczania. Toż to jest dopiero harówka. Kiedy pracowałem w szkole jako informatyk (na szczęście dość krótko), często słyszałem jak nauczyciele innych przedmiotów składali polonistom wyrazy współczucia z powodu ciągłego sprawdzania prac pisemnych. Poza tym poloniści w każdej szkole są wykorzystywani do różnych nadprogramowych prac. Cieszę się, że mogę prowadzić swoją firmę. I proszę mi wierzyć jestem mniej zestresowany niż pracą z młodzieżą. Uważam, że nauczycielki powinny odchodzić na emeryturę nie później niż po ukończeniu 55 lat życia, a nauczyciele po osiągnięciu 60 lat. To tylko dla dobra naszych dzieci i wnuków. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: Późniejsze emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 05:18 dobrze niech nauczyciele pracują krócej ale odliczcie im do diabła wakacje i ferie. chyba nikt nie powie mi, że te leniuchy pracują podczas wakacji , no i to nieszczęsne pensum - dlaczego inni mają pracować 40 godzin tygodniowo a oni 18 ?? może ktoś to wyjasnić? jeżeli się odliczy czas który nauczyciele mają wolny, powinni pracować do 90 lat życia. nie pozdrawiam nauczycieli - wykształcili pokolenie debilów ale nadszedł czas kiedy te debile odbiorą im emerytury i dobrze. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Późniejsze emerytury IP: *.kp.pl 17.04.07, 07:42 niestety tez nie mam dobrego zdania o pracy nauczycieli, choć dobry nauczyciel jest wart każdych pieniędzy pozostaje pytanie zasadnicze: co ma zrobić wg rządu stara baba, której w pracy nie chcą bo stara, a do emerytury jeszcze 10 lat bo nie jest przedstawicielką żadnego uprzywilejowanego zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocha Re: Późniejsze emerytury IP: *.p.lodz.pl 18.04.07, 13:28 Wyobraź sobie, że są nauczyciele, którzy pracują w wakacje. Mam urlopu 36 dni (22 lata pracy) i nie pracuję 18 godzin tygodniowo. Pracuję także często w soboty i niedziele. A to czy nauczyciele wykształcili debili, jak piszesz, niestety wiąże się także z tymi których się uczy. Z pustego i Salomon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Późniejsze emerytury IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.07, 08:03 Mam 45 lat. Jestem nauczycielka w przedszkolu od 25 lat. Kazde dziecko wloi mloda, ladna pania niz pania-babcie. Pracuje w przedszkolu z dziecmi niepełnosprawnymi. Kto wyobraza sobie 60 letnia pania biegajaca za dziecmi w klasie, w lesie, w parku. Sa takie sytuacje, w ktorych trzeba reagowac szybko w razie zagrazajacego podopiecznym niebezpieczenstwa. Twierdzicie, ze praca nauczyciela to praca biurowa to nirprawda. Nie mozna dzieci zgarnac do biurka i odlozyc robite na pozniej, a w biurze da rade. Nieprawdaz? Skoro nie bedziemy mogli odchodzic na emeryture po 30 latach pracy, nalezaloby pomyslec o jakis stanowiskach przejsciowych, skansenie dla starych nauczycielek, które nie maja jeszcze prawa do emerytury.Zapewnijcie nam inna prace, jak juz nie bedziemy mogly pracowac z dziecmi. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_ja1 wf-istki:) 17.04.07, 12:51 Moja siostra jest wf-istą, ma 38 lat. Pomijając, że już parę razy wysiadał jej głos, po prostu przez parę dni nie była w stanie mówić (akurat jej mąż nie narzekał:), to nie potrafię jej sobie wyobrazić w wieku 60paru lat, uczącą wf-u....dziś ma kłopot z przywołaniem do porządku 13 letnich, wymalowanych dam, jak będzie staruszką na pewno wzbudzi respekt:). Nie mówiąc już o warunkach fizycznych, może będzie taką starszą kobietą z nadwagą, już ją widzę jak pokazuje prawidłowo wykonany wymyk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: wf-istki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:58 wtedy pójdzie do innej pracy? Już widze jak w wieku 60 lat siedze drugą noc z rzedu w szpitalu :-)i musze pomóc się podnieść kobiecie ważącej 60kilo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Późniejsze emerytury IP: 217.98.71.* 17.04.07, 20:04 Faktycznie nauczyciele mają małe pensum, czyli tygodniowy wymiar pracy bezpośrednio z uczniem w klasie. Niestety nikt, kto nauczycielem nie jest, nie zdaje sobie sprawy ile pracy dodatkowej należy wykonać, aby wywiązać się ze swoich wszystkich szkolnych obowiązków. Spotkania z rodzicami, rady pedagogiczne, imprezy popołudniowe dla uczniów i środowiska, klasówki, przygotowanie lekcji, sprawozdania, programy, scenariusze, itp. Może rozwiązaniem byłoby zróznicowanie wymiary czasu w zależności od nauczanego przedmiotu? Jednak wiekszość społeczeństwa i tak będzie miała nauczycielom za złe, że za mało pracują. Tego się nie da wytłumaczyc, to trzeba spróbować. Ciekawe dlaczego, skoro w zawodzie nauczycielskim taki "miód", wszystkie niezadowolone osoby z naszych "przywilejów" nie przekwalifikują sie na nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka48 Koniec z wcześniejszymi emeryturami i.... IP: *.rene.com.pl 17.04.07, 21:42 koniec z tym rządem!Samoobrona wie co robi - po niej choćby potop! Chłopi juz mają zabezpieczenie ze środków unijnych, a Ty szaraczku do piachu! PiS wykończy Leppera, Lepper dołozy chłopom, a razem wykończą emerytów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Późniejsze emerytury IP: 80.51.227.* 17.04.07, 22:28 Ten Pan, mówię o wiceministrze Romuald Poliński nie ma zielonego pojęcia o pracy nauczyciela, w związku z tym nie powinien się w ten sposób wypowiadać („Praca nauczyciela nie różni się niczym od pracy np. w biurze i nie zasługuje na specjalne prawa”) o tym, a już na pewno nie powinien tworzyć prawa , dla tej grupy. Nie wie jak to jest mówić po kilka godzin dziennie i jakie są w związku z tym problemy zdrowotne wynikające z pracy z głosem. Może by Pan pomyślał jak poprawić warunki pracy nauczycieli np. przez wprowadzenie czytelnych standardów – w tym: zmniejszenie liczebności uczniów w klasach, odpowiednie wyposażenie sal lekcyjnych oraz gimnastycznych, stosowanie specjalnych tablic i kredy bezpyłowej, nawilżaczy powietrza, mikrofonów, sprzętu audiowizualnego – bo zwiększyć wiek emerytalny i zabrać słusznie należące się przywileje każdy może nie trzeba wielkich tytułów przed nazwiskiem. Czy zapoznał się z czym takim dla Pana na pewno mało znaczącym jak „Raport o stanie zdrowia nauczycieli” Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
rajmek121 Wcześniejsze emerytury 18.04.07, 09:05 W cywilizowanym świecie na emeryturę idzie się po 40 latach pracy bez względu na wiek, a co u nas? Życzę każdemu takiego stażu pracy bez szans na emeryturę do 65 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolamb3 Re: Wcześniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:08 40 lat pracy-absolutnie wystarczajaco do uzyskania emerytury. Niech kazdy tyle przepracuje bez wzgledu na wiek.Sam decyduje czy chce przejsc na emeryture po tylu latach pracy. Gwarantuje ze kazdy kto sie w zyciu napracowal przejdzie na emeryture.Zniescie przywileje zwlaszcza nauczycielom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Wcześniejsze emerytury IP: 81.15.148.* 24.07.08, 11:53 popieram !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Późniejsze emerytury 18.04.07, 10:26 Ja uważam że są zawody,które ze względu na uciążliwość czy szkodliwość na zdrowu wymagają obniżenia wieku emerytalnego.Tylko trzeba je mądrze wyselekcjonować a nie przyznawać z powodu wymuszeń i nacisków różnych grup zawodowych czy społecznych.O tym powinni decydować specjaliści w danych zawodach a nie posłowie z których większość ma blade pojęcie(albo nie ma go wcale) na ten temat.A druga sprawa jestem ciekawy jak po tej nowelizacji będzie kształtowało się bezrobocie wśród młodych ludzi.Czy rządzący są na tyle mądrzy, mobilni i sprawni aby przy likwidacji wcześniejszych emerytur zapewnić miejsca pracy dla osób wchodzących w życie zawodowe.Ale to już czas pokaże.Tyle się mówi i pisze o przekwalifikowaniach a dla mnie jest to czysta fikcja przy tak dużym bezrobociu,bo ile razy w życiu można się przekwlifikowywć przy braku miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Późniejsze emerytury IP: *.toya.net.pl 18.04.07, 17:35 -powinni zostawić tylko posłów i ich rodziny.np żona posła -ze względu na stresy,ale przede wszystkim, natychmiast na emerytury powinni odeiść wszelcy reformatorzy i to z odpowiednią 35 letnią odprawą.<życzę im wszystkim >,aby szlag ich trafił i nie doczekali tej emerytury Ci ,co tak uwielbiają zabawiać się ludzkimi losami.A niech was diabli.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Późniejsze emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 21:22 A może poszukać oszczędności w kieszeniach parlamentarzystów. Kolejny temat, który skutecznie poróżnia nasze społeczeństwo. W Sejmie i Senacie tylko przywileje, wysokie wynagrodzenie, długoterminowe odprawy, a nie zawsze poczucie odpowiedzialności za kraj i społeczeństwo. Zajrzyjcie czasem do sali Sejmowej. 5 posłów na krzyż. Co w tym czasie robią nasi parlamentarzyści? Gdyby taki zarabiał 5 tys. miesięcznie bez żadnych przywilejów, może zastanowiłby się czy pchać się do pracy na rzecz Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata rocznik 53 Późniejsze emerytury IP: *.autocom.pl 22.04.07, 11:38 starsi niech pracuja az do smierci a mlodzi niech szukaja pracy za granica.takie sa zalozenia rzadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Późniejsze emerytury IP: *.autocom.pl 09.05.07, 20:07 gdyby kaleta wziela sie do porzadnej pracy i pracowala uczciwie jak inne polki to zmienilaby zdanie.ona i jej podobni;kobiety pracujcie dluzej a wasze emerytury beda wyzsze,ich plan:(wiekszosc kobiet i tak ich niedoczeka)zreszta wszyscy wiedza ze bedac na takim stanowisku i z taka pensja kazdy chcialby pracowac nawet do 100-tki albo i dluzej,wiec po co im emerytura. KOBIETY szczegolnie rocznik 53 pracujemy do 60-tki albo i dluzej (bo jeszcze moga wydluzyc wiek emerytalny),bo nie bedzie mial kto pracowac na taka p.kalete i innych,a potem prosto do piachu nie doczekujac nawet wyplaty pierwszej emerytury.placza ze nie ma pieniedzy, niech poobcinaja swoje milionowe pensje (kazdemu w rzadzie)to i pieniadze sie znajda na nasze wypracowane emerytury.wiec jedyne pocieszenie to takie ze oni tez pojda do piachu tylko z jakim sumieniem?MAM nadzieje ze jeszcze zdaza sie nad tym zastanowic zanim zostana przekleci przez setki skrzywdzonych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Późniejsze emerytury IP: 80.54.174.* 10.05.07, 19:03 mundurowi przechodza dzis na emeryture w wieku 37 lat jak tak moze byc zeby zdrowy byk w sile wieku byl na emeryturze i mogl dorabiac bez ograniczen to pomsta do Boga a niech pracuja jak inni jak rzad moze dalej ciagnac ta farse ,a kaze uczyc nauczycielowi do 65 lat ,a kto go bedzie sluchal, paranoja jak w pieprzonej Polsce ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Rząd: Koniec z wcześniejszymi emeryturami IP: *.chello.pl 16.07.08, 16:33 NA PODSTAWIE OSOBNYCH USTAW? służby mundurowe (policja, wojsko) Wcześniejsza emerytura dla służb mundurowych, ale z jakiego powodu ? a na emeryturze mozliwość pracy na pełnym etatacie. To po co ta e m e r y t u r a do likwidacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seon Późniejsze emerytury IP: *.21.radom.pilicka.pl 06.08.08, 08:18 "To się nadaje do Szpilek", takie kiedyś było powiedzenie, gdy sprawa przybierała karykaturalny wymiar. A tak z pewnością jest w sprawie systemu emerytalnego w Polsce. Z jednej strony mamy do czynienia niemal z niemożliwością znalezienia pracy mając lat 50, z drugiej strony dąży się do wydłużenia wieku emerytalnego. Ale jest jeszcze trzeci wymiar sprawy, tzn. młodzi ludzie wchodzący w wiek produkcyjny, którzy całymi latami nie mogą znaleźc pracy, bo miejsa są zajęte przez "dziadków". Jak najbardziej popieram ujednolicenie systemu emerytalnego, ale to pracownik powinien decydować o tym czy przejść na emeryturę po 25 latach pracy za np. 250 złmiesięcznie, czy po 40 latach za np 2500 zł miesięcznie. Jedynym ograniczeniem powinien być staż pracy min. 25 lat i to we wszystkich kategoriach zawodowych bez wyjątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Późniejsze emerytury IP: *.chello.pl 15.08.08, 21:07 Co może wiedzieć o pracy p. minister , która na ciepłej posadce może siedzieć nawet do 80 tki . Jeszcze nie spotkałam się z mądrymi decyzjami dot. emerytury . Co ma owas myśleć osoba , która ma przepracowane 35 lat pracy w biurze,a po likwidacji zakładu w sklepie 8 godz. na nogach przy zmianach temperatur (bieganie do chłodni) i po 5 mies. takiej pracy bóle reumatyczne i ma dopiero 54 lata . Emerytura za 6 lat tj. 41 lat pracy i spodziewana emerytura w wysokości jałmużny , a proponowana większa emerytura przy osiągnięciu wieku 65 lat ,to będę miała 46 lat pracy i oczekiwaną emeryturę jeżeli dożyję , a bardzo w to wątpię. Myślę , że o to właśnie chodzi pani minister , żeby nie dożyć do upragnionej emerytury. Dużo moich znajomych nie doczekało emerytury . Gratuluję pani minister zasad przyznawania emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nola Rząd: Koniec z wcześniejszymi emeryturami IP: *.41.226.7.sub.mbb.three.co.uk 22.08.08, 16:06 Ty adwach? Chyba nie masz zielonego pojecia, jak wyglada praca w szkole!!! To ze placa Ci za 18 godzin, wcale nie oznacza, ze sie tyle w szkole preacuje.Do domu zazwyczaj wracasz po 17 a za te godziny po zajeciach nikt Ci nie placi.Jak tak slucham Twojej wypowiedzi, to dochodze do wniosku ze to Ty jestes jednym z przedstawicieli patologii... Zal mi takich ludzi...Jak nie wiesz, jak przedstwia sie praca w szkole, to lepiej oszczedz sobie opini na ten temat... Osobiscie uwazam, ze nauczyciele powinni pracowac w zawodzie krocej. Pedagog w wieku 55juz lat, nie potrafi przekazac wiedzy mlodziezy, ktora jak wiemy, co rok jest trudniejsza i wymaga mlodej i silnej obsady pedagogicznej a nie wypalonych dziadkow po 60 :) Matko, co sie w tej Polsce dzieje!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś