finkregh 17.04.07, 00:31 Ogólnie wszystko brzmi całkiem dobrze. Zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elka1021 ile kosztowac bedzie wieksza dziura ozonowa?? IP: *.teledisnet.be 17.04.07, 00:33 Większe zużycie paliwa powinno ucieszyć fiskusa, bo zwiększy dochody budżetu. W zeszłym roku, kiedy z włączonymi światłami mijania trzeba było jeździć przez cztery miesiące, z akcyzy od paliw silnikowych i autogazu do budżetu wpłynęło około 18,87 mld zł. Większe zużycie paliw wPolsce po wprowadzeniu nowych przepisów może zwiększyć dochody budżetu o50 - 100 mln zł ----------------------------------- to sie nazywa "Protokol Kyoto" w polskim wydaniu, ale natura sie zemsci Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Ja chyba slepy jestem, ale 18.04.07, 00:05 Ja chyba slepy jestem, ale nie mam problemow z dostrzezeniem w dzien innych samochodow, ale nie widze ktore maja zalaczone swiatla..... bo w dzien tych swiatel przy duzym sloncu i tak nie widac :| Czysty idiotyzm, zamiast zajac sie drzewami przy drogach i samymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceek Re: Ja chyba slepy jestem, ale IP: 212.160.172.* 18.04.07, 09:11 W 99,99% przypadków masz rację. Ale jak się pewnie domyślasz nie chodzi o te 99,99% sytuacji nie stwarzających zagrożenia tylko o ten pozostały 0,01%, w którym od tego czy zareagujesz w ciągu 0,5 sekundy czy 0,7 sekundy będzie zależało czy dojdzie do wypadku czy nie. Przy prędkości 100km/h te 0,2 sekundy różnicy to 5 metrów przejechanych dodatkowo przez Twój samochód. Robi różnicę? Warto zainwestować w lepszą widoczność? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rigel Re: Ja chyba slepy jestem, ale IP: *.ghnet.pl 18.04.07, 19:54 Hej, mageillusionist, nie wiem czy jestes slepy, ale na pewno nei jezdzisz zbyt czesto w dluzsze trasy miedzymiastowe. Jezdzac po miescie rzeczywiscie nie ma zbyt duzej roznicy, ale swiatla bardzo przydaja sie na trasie, zwlaszcza jak probujesz kogos wyprzedzc i zastanawiasz sie, czy zdazysz sie schowac przed tym z przeciwka. Zapewniam, ze rowniez w dni sloneczne samochody na swiatlach widac lepiej niz bez swiatel, a auta w kolorze, czarnym, graftowym, granatowym, zielonym (czyli ogromna czesc aut jezdzacych po polsce) po prostu stapiaja sie z otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Re: Ja chyba slepy jestem, ale 29.04.07, 14:56 Te 2 tyś na miesiąc jednak robie, przejeżdżając m.in. dłuższą trasę łódź-katowice. Ogólnie rzecz biorąc nigdy na trasie w dzień te światła przy dobrej widoczności nie pomogą, jeśli już to powinien być obowiązek załączania świateł w dzień w lesie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blask fantastyczny I dobrze! IP: *.aster.pl 17.04.07, 01:04 Przynajmniej zaden cwok nie bedzie juz w czasie np. mzawki oszczedzal swiatel, twierdzac, ze "on dobrze widzi, to inni tez moga". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolor magii Re: I dobrze! IP: *.chello.pl 17.04.07, 06:34 Niestety, teraz zaden cwok nie bedzie mial wymowki po wypadku, ze nie bylo widac tego drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: I dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:30 Ale teraz nie będzie stłuczki, dzięki lepszej widoczności. Narzekają tylko "oszczędzające ćwoki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek_2002 Re: I dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:23 Stłuczek, po wprowadzeniu obowiązku jazdy na światłach, będzie więcej. To oczywiste. Jeśli zakazano by używania świateł cały rok, szczególnie nocą i w czasie zmniejszonej przejrzystości - wtedy zmaleje ruch na drogach, zmniejszą się prędkości i spadnie liczba wypadków. Zakazać stosowania ABS, ASR, airbagów etc... i zakazać w reklamie stosowania jawnego kłamstwa, że samochody są bezpieczne. Nie są. Wtedy zwiększy się bezpieczeństwo. Im bardziej "bezpieczne" samochody kupujemy tym więcej ginie ludzi na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: I dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 16:12 sam jesteś cwok i to ślepy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.cable.ubr09.edin.blueyonder.co.uk 17.04.07, 01:06 ''...między godziną 14 a 19 dochodzi do jednej trzeciej wszystkich wypadków drogowych'' no zaskakujace, ciekawe czemu nie miedzy 1 a 3 w nocy? Bo wszystkie auta jada na swiatlach? Mam lepszy pomysl, panie Polaczek, wprowadzic nowe rejestracje konczace sie liczba od 01 do 31, i tak np. auta z rejestracja XXXXX01 beda mogly sie poruszac po drogach tylko 1 kazdego miesiaca... To dopiero poprawi sie bezpieczenstwo, a i na nowych rejestracjach da sie temu i owemu zarobic... DOBRE DROGI BUDOWAC PO PIERWSZE, PANIE POLACZEK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 07:08 Precz z panstwem policyjnym ! precz z panstwem debili [ posłowie z platformy ] nie jestesmy bydłem ! posłowie osły to wy jestescie debile myslac ze nie wiemy kiedy zapalac światła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.04.07, 07:58 państwo debili to my mamy dzięki posłom PiS A NIE PLATFORMY ! Chyba coś ci sie pomyliło ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: 81.219.116.* 17.04.07, 08:29 Państwo debili mamy dzieki naszym obywatelom którzy w większości są debilami - ci w sejmie to tylko nasza reprezentacja :))). Co do głównego tematu - nie wiem skąd tyle emocji - od zawsze jezdze na swiatłach przez cały rok (właczenie swiateł to odruch) i szczerze mowiac nie znam osoby wsrod moich znajomych, która robi inaczej - jednak kiedy rozgorzała dyskusja na ten temat w kraju to zauwazyłem że najbardziej protestuja "stare dziadki" - kierowcy którym ze względu na wiek i związane z tym nastepstwa nelezałoby prawo jezdy odebrac lub w nejlepszym razie kierowac na badania co pół roku. Dziwne to że osoby którym te światła najbardziej są pomocne tak bardzo dbają o swoje "Skody" że nawet żarówki chcą w dobrej kondycji utrzymywać - przez 20 lat eksploatacji swej "Skody"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .mm Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:43 Ile wy macie lat O.o? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 15:41 To se jeździj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomKs Właśnie, że nie wiemy!! IP: *.pai.net.pl 17.04.07, 09:48 Codziennie widzę klientów jadących bez świateł chociaż pada/jest już półmrok/jadą rano lub wieczorem ze słońcem w plecy. I właśnie dlatego popieram ten nowy przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Właśnie, że nie wiemy!! IP: *.acn.waw.pl 17.04.07, 17:01 Gość portalu: TomKs napisał(a): > Codziennie widzę klientów jadących bez świateł chociaż pada/jest już półmrok/ja > dą rano lub wieczorem ze słońcem w plecy. I właśnie dlatego popieram ten nowy p > rzepis. I jednak widzisz... a przecież jedyny argument za światłami jest taki, że ich nie widać... paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Pogasić wszystkie światła 18.04.07, 13:31 > I jednak widzisz... a przecież jedyny argument za światłami jest taki, że ich > nie widać... paranoja. Większość niemających świateł udaje się dostrzec. W przeciwnym wypadku nie mielibyśmy starych kierowców, bo wszyscy by się pozabijali przy pierwszym byle deszczu. Ale czasami zapalenie świateł jest jedyną metodą na dojrzenie w porę samochodu na torze kolizyjnym. Jeśli uważasz, że światła są niepotrzebne, to po co obowiązek zapalania świateł awaryjnych w razie awarii? Przecież samochód i tak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rigel Re: Pogasić wszystkie światła IP: *.ghnet.pl 18.04.07, 19:59 " Jeśli uważasz, że światła są niepotrzebne, to po co obowiązek zapalania świateł awaryjnych w razie awarii? Przecież samochód i tak widać." bravo!! bardzo dobry argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:31 Niestety wielu kierowców to bydło (wg Twoich słów), bo często nie zapalają świateł kiedy potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajakobyły Re: mam lepsze rozwiazanie.... IP: 82.146.248.* 18.04.07, 13:15 ele-blużnisz,posłowie z platformy to zasłużeni styropianowcy i solidaruchy i u nich sama "mądrość" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały miś Oczywiscie, ze tak właśnie jest IP: *.c27.msk.pl 17.04.07, 08:38 Zobaczymy za rok, że wcale sie nie zmniejszyła liczba wypadków. Zrozumiałbym, że wprowadzono taki nakaz nm poza obszarem zabudowanym, czy miejskim. Tam szybkości są większe i rzeczywiscie jazda na światłach zwiększa widoczność. Ale konia z rzędem temu, który udowodni, ze jazda w warszawskim korku, w lipcowe południe, da cokolwiek więcej, oprócz smrodu i smogu. No i oczywiście zwiększonych kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: Oczywiscie, ze tak właśnie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:34 A co? Nie stać Cię? To może trzeba rzucić fajki, albo przesiąść się do mniejszego auta. A w Warszawie również często spotyka się sytuację, kiedy w czasie mżawki, w tunelu, albo o zmierzchu jedzie osioł bez świateł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rigel Re: Oczywiscie, ze tak właśnie jest IP: *.ghnet.pl 18.04.07, 20:08 taaaaaa.... juz widze, tych wszystkich, ktorzy jada na przyklad przez pol Polski przejezdzajac kilkadziesiat razy przez obszary zabudowane, a nawet duze miasta (bo oczywiscie obwodnic to u nas brak..) i za kazdym razem kiedy wjezdzaja w obszar zabudowany pamietaja o tym aby zapalic swaitla, a kiedy niego wyjezdzaja-zgascic. To dopiero paranoja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek z Katowic Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 01:10 Ja mam jedną kwestię do poruzenia, od paru nawet nastu lat wszystki kraje grzmią i chuczą o oszczędzaniu enegrii i nie wytwarzaniu zbędnego ciepła które powoduje ocieplenie sie klimatu na ziemi... a tu co? Nasz rząd ni stąd ni z owąd uchwala ustawę, które po pierwsze: powoduje większy wydatek pieniędzy od kierwoców (żarówki, szybciej wyładowujące sie akumulatory, wieksze spalanie itp), a po drugie napędza maszynę wprowadzania dodatkowego ocieplenia atmosfery na ziemi. W Norwegii rozumiem takie cos, ale u nas?? Po kiego? Poza tym: w krajach skandynawskich auta sa przystosowane do jazdy na swiatłach DZIENNYCH podkreslam DZIENNYCH (nie mijania!!!) różnica jest mianowicie taka: żarówka to świateł dziennych ma moc 20 W żarówka do świateł mijania na moc 55-60 W wnioski wysnujcie sami. Pozdrawiam przeciwny nowemu przepisowi paroletni kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 07:11 pozdrawiam cie Krzysiek ! nas przeciwników świateł jest wiecej ! tylko debile posłowie z PLATFORMY [złodzieje i łapówkarze ] robia z nas debili co nie wiedza kiedy swiatła właczyc !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek.08 Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.polskieradio.pl 17.04.07, 07:17 Nasz rząd ni stąd ni z > owąd uchwala ustawę, które po pierwsze: powoduje większy wydatek pieniędzy od > kierwoców (żarówki, szybciej wyładowujące sie akumulatory, wieksze spalanie > itp), a po drugie napędza maszynę wprowadzania dodatkowego ocieplenia atmosfery > Ktoś, gdzieś kiedyś wyliczył ile kosztuje posiadanie przez kierowcę wąsów (ich masa i wpływ na zwiększenie zuzycia paliwa). Wyszło kilka funtów rocznie. Proponuję "ekologom" wprowadzić nakaz golenia się wszystkim kierowcom na łyso. Odpowiedz Link Zgłoś
baltimora Proponuję włączac przeciwmgielne... 17.04.07, 08:47 ...auto na przeciwmgielnych są wszak bardziej widoczne. Mało tego. Proponuję nakaz jeżdżenia cały rok na zimówkach. Grubszy bieżnik na topniejącym asfalcie w lipcowy upalny dzień powoduje lepsza przyczepność i krótszą drogę hamowania. Policzyłem, że dzięki nowemu przepisowi uratowano by 34 542 osoby w województwie podlaskim i lubelskim, z czego 11 734 osoby to byłyby kobiety!!! Ponadto, należy zaopatrzyć wszystkie auta w tzw. koguty. Auto wtedy staje się SUPERWIDOCZNE i kolejne cenne ludzkie istnienia zostaną uratowane. Rowery w szprychach mają fabrycznie montowane odblaski. Kolejna propozycja, felgi kół samochodów powinny być wyposażone w takie same światełka odblaskowe. Biorąc pod uwagę, że już niemal każdy samochód ma czujniki parkowania NALEŻY wyposażyć auta w lotniczy system T-CAS, informujący kierowcę o kursie kolizyjnym. Fiat Panda będzie kosztował 189 235 zł i 34 gr brutto po rabacie, ALE BĘDZIE SUUUPERBEZPIECZNY!!! A o to przecież chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: Proponuję włączac przeciwmgielne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:40 Jak się nie znasz to nie gadaj. Akurat jazda na zimówkach w temperaturze ponad 10 stopni C wydłuża drogę hamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? 17.04.07, 07:41 Gość portalu: Krzysiek z Katowic napisał(a): > Ja mam jedną kwestię do poruzenia, od paru nawet nastu lat wszystki kraje > grzmią i chuczą o oszczędzaniu enegrii i nie wytwarzaniu zbędnego ciepła które > powoduje ocieplenie sie klimatu na ziemi... a tu co? nie o tym oszczedzaniu myslisz,zycie ludzkie wazniejsze,poza tym to minimalny wplyw na ekologie a zaoszczedzone zycie wiecej zrobi dla ekologi w innym miejscu. Nasz rząd ni stąd ni z > owąd uchwala ustawę, które po pierwsze: powoduje większy wydatek pieniędzy od > kierwoców (żarówki, szybciej wyładowujące sie akumulatory, wieksze spalanie > itp), a po drugie napędza maszynę wprowadzania dodatkowego ocieplenia atmosfery > > na ziemi. > W Norwegii rozumiem takie cos, ale u nas?? Po kiego? a czym rozni sie Norwegia latem od Polski,ze to rozumiesz? > > Poza tym: > w krajach skandynawskich auta sa przystosowane do jazdy na swiatłach DZIENNYCH > podkreslam DZIENNYCH (nie mijania!!!) różnica jest mianowicie taka: > żarówka to świateł dziennych ma moc 20 W > żarówka do świateł mijania na moc 55-60 W > wnioski wysnujcie sami. a kto ci broni zamontowac takie swiatla?sadze ze ograniczenie umyslowe,Krzysiu,sniadanie zjadles,zabki poczysciles?no to pora do szkoly,moze tam ci lepiej wytlumacza. > > Pozdrawiam > przeciwny nowemu przepisowi paroletni kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nroht Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.as.kn.pl 17.04.07, 07:56 o żesz... borrka1 ales sie popisałaaa - szok normalnie. jak masz takie durne posty wypisywac to juz lepiej nic nie pisz bo w przeciwnym wypadku ekolodzy przyczepia sie do ciebie ze zuzywasz za duzo pradu na bzdury i marnujesz tlen ktory przydalby sie komus z wiecej niz jednym zwojem w mozgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kit Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:42 >borrka1 napisał: Każde życie mniej, to przecież mniejsze ocieplenie klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.04.07, 08:02 Paroletni kierowco-ja mam prawko od 25 lat a od 11 uprawnienia instruktora nauki jazdy. Od kilku lat przez całą dobę jeżdżę na włączonych światłach mijania , ponieważ zwiększa to MOJE bezpieczeństwo .Moi kursanci też zapewne nie zapomną dziś o ich włączeniu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: ale np. swiatla stopu widac bedzie gorzej IP: 195.190.143.* 17.04.07, 08:30 jezeli ktos pali swiatla w jasny sloneczny dzien, to jego swiatla stopu sa znacznie gorzej widoczne (prosze nie mowic o 3 swietle stopu - jezeli ktos potrzebuje w sloneczny dzien swiatel by zobaczy inny samochod, to i tak nie widzi 3 swiatla stopu) i to tyle jesli chodzi o te poprawienie bezpieczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Nie dość, że stopy są mniej widoczne to... 17.04.07, 08:52 ... jeszcze gorzej są widoczne przednie migacze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.chello.pl 17.04.07, 20:05 Gość portalu: krystyna napisał(a): > Paroletni kierowco-ja mam prawko od 25 lat a od 11 uprawnienia instruktora nauk > i > jazdy. Od kilku lat przez całą dobę jeżdżę na włączonych światłach mijania , > ponieważ zwiększa to MOJE bezpieczeństwo .Moi kursanci też zapewne nie zapomną > dziś o ich włączeniu I to jest straszne, że coś takiego wypisuje ktoś, kto jest instruktorem jazdy !!! Przecież tu nie chodzi o TWOJE bezpieczeństwo, Krystyno, ale o to, że w nadmiarze bodźców świetlnych GORZEJ WIDAĆ wszystko to, co nie oświetlone. A to właśnie rowerzyści i piesi będą teraz narażeni. Narażeni jeszcze bardziej, bo już teraz to oni są najczęściej ofiarami wypadków drogowych, często nie ze swojej winy, ale z winy źle kierowców (być może wyszkolonych przez złych instruktorów). Przed kilkoma laty wprowadzono obowiązek świecenia przez motocyklistów i tramwaje. Po co ? Po to, by łatwiej było ich zauważyć. Teraz ich światła (także tych szaleńców zwanych dawcami nerek, którzy potrafią zrobić na drodze każde głupstwo) zleją się z innymi. Poza tym - gdybyś podczas jazdy przypatrzyła się, to byś zauważyła, że w słoneczny dzień najpierw widoczny jest samochód, a dopiero potem jego światła do jazdy dziennej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 10:37 Jak dla mnie, to w ramach prostestu możesz nawet sprzedać samochód i chodzić piechotą. Pozdrawiam zwolenników jazdy na światłach. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 17:48 KNI . zdechni kanalio bandyto z platformy ! złodzieju nowy podatek nałorzyliscie na kierowców ! ty debilu jak nie widzisz slepoku to jedzi taxi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KNI Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 212.76.37.* 17.04.07, 21:55 Możesz mnie wyzywać i pisać co Ci Twój mały móżdżek podpowiada, ale i tak na światłach jeździć będziesz. Albo płacić mandaty. Możesz też w ogóle nie jeździć, co sądząc po Twojej wypowiedzi byłoby najrozsądniejsze. Biedny frustraciku, żal mi Cię :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek_2002 Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 08:32 Pytasz po kiego? Po tego, że wzrosną wpływy do bydżetu - akcyza, vat, mandaty za brak świateł. Chodzi tylko o kasę. Wszelkie argumenty o rzekomej poprawie bezpieczeństwa będą powtarzać i powtarzają podatne na manipulacje, bezmyślne owce. Tymczasem prawda jest taka, że kwestia bezpieczeństwa pozostała nietknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawski cwaniak Ten nakaz wyeliminuje szroty z polskich dróg. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 01:14 Więc choćby dlatego jest potrzebny. Te 300 osób może brzmieć mało przekonująco, ale należy do tego dodać liczbę kierowców uratowanych dzięki temu, że w ich szrotach nie wytrzymała prądnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;lk;jdslkfjs Re: Ten nakaz wyeliminuje szroty z polskich dróg. IP: 213.155.165.* 17.04.07, 03:59 Fuck mać. Co za debilna argumentacja - bo 300 osób będzie uratowanych. Może w końcu ochoczo zajmą się stanem polskich dróg ? Uratowanych będzie znacznie więcej !!!! A na światłach dotąd jeździłem również poza obowiązkowym sezonem, choć niecodziennie. Jak już ktoś napisał - ma to może sens w Skandynawii, tutaj jest to jakaś bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cfaniaczku Re: Ten nakaz wyeliminuje szroty z polskich dróg. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 07:40 zrobię tę prądnicę, zamiast wymienić łyse opony, przecież piechotą nie pójdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.04.07, 05:35 Gwoli ścisłości w Kanadzie samochody są wyposażone w tzw. Daytime Running Lights czyli światła dzienne. Jest to coś pośredniego pomiędzy światłami postojowymi a mijania. W tym przypadku jednak świecą się one tylko z przodu. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo to od jutra będzie mniej wypadków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 06:34 czekamy na statystyki, a potem pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robusto Re: to od jutra będzie mniej wypadków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:07 Będzie. Wiara czyni cuda. Szczególnie w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenk Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.chello.pl 17.04.07, 06:35 Polska ma jeden z najgorszych w UE wskaźników wypadków drogowych. Tak, i z pewnoscia jest to z powodu braku obowiazku wlaczania swiatel.. >.> Jakos tych panstw w Europie jest wiecej, ale takiej ilosci szrotow to nie spotka sie w zadnym chyba.. Odpowiedz Link Zgłoś
dband Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? 17.04.07, 07:11 Jazda na światłach na pewno nikomu nie zaszkodzi, a jest szansa, że rzeczywiście może uratować parę osób. To logiczne, że drogi mamy do dupy i to na nich powinny się skoncentrować wszystkie wysiłki związane z poprawą bezpieczeństwa, ale jest to krok w dobrym kierunku. Jednak najbardziej rozbijają mnie malkontenci, którym akumulatory się wyładują, żarówki wypalą, a dziura ozonowa nagle powiększy. Radzę im nie używać wycieraczek, radia i klimatyzacji ( akumulutor nie wytrzyma), a motoryzacja na całym świecie daje 15 - 16 % CO2, więc ten 1% w tych 16 zbyt dużo nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele [...] IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 07:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwy Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.chello.pl 17.04.07, 07:32 Pieprze, od dziś nie płacę podatku, niech mnie pocałują w nos , (albo gdzie indziej} panowie osłowie ale będę świecił , coś za coś . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 81.219.116.* 17.04.07, 08:54 Stary ale się nakreciłes. Siedzisz na tym forum i co drugi post jest Twój i co gorsze wypisujesz w każym to samo - "precz z Platformą!", "złodzieje!" - niezła schiza - ludzie jeśli taki nakaz miałby uratować choć jedną osobę - to i tak się opłaca - ja chętnie poniose koszt wymiany żarówek i do każdych 100 km przejechanych doleje 0,06 litra paliwa (4 gr) jeśli jest szanas że ktos dzięki temu przeżyje. Tak się zastanawiam bo mówisz cały czas o kosztach - na ile wyceniłbyś życie swojego dziecka albo żony - czy gdyby ktoś ci powiedział nie 100 zł rocznie a np 50 zł to stwierdziłbyś że już ci się opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.acn.waw.pl 17.04.07, 17:13 Gość portalu: ratio napisał(a): > Stary ale się nakreciłes. Siedzisz na tym forum i co drugi post jest Twój i co > gorsze wypisujesz w każym to samo - "precz z Platformą!", "złodzieje!" - niezła > schiza Platforma to popłuczyny po AWSie - partii, podczas rządów której kompletnie załamała nam się demokracja. Kolesiostwo i politykierstwo sięgnęło wyżyn. Dzisiejsza Polska jest w dużej mierze ich winą... > ludzie jeśli taki nakaz miałby uratować choć jedną osobę - to i tak > się opłaca A co powiesz o osobach, które zginą, bo w powodzi światełek nie dostrzegą czegoś/kogoś? Udowodnij mi, że takich wypadków nie będzie! > ja chętnie poniose koszt wymiany żarówek i do każdych 100 km > przejechanych doleje 0,06 litra paliwa (4 gr) jeśli jest szanas że ktos dzięki > temu przeżyje. Tak się zastanawiam bo mówisz cały czas o kosztach - na ile > wyceniłbyś życie swojego dziecka albo żony - czy gdyby ktoś ci powiedział nie > 100 zł rocznie a np 50 zł to stwierdziłbyś że już ci się opłaca? A gdyby to była Twoja matka-staruszka, którą TIR przejedzie, bo nie dostrzeże jej na przejściu oślepiony źle ustawionymi światłami podrasowanego Golfa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embek Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 10.202.2.* 17.04.07, 09:51 Kotku, odpowiedz mi, co ma wspólnego Polaczek z PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 17:57 embek ! opowiadam !!! Platforma zgłosiła projekt do sejmu [ światła cały rok ] a minister Polaczek z PISu ochoczo przystał na ten badycki projekt ! juz wiesz obwiesiu co mają durnie i złodziej wspólnego ! ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.chello.pl 17.04.07, 20:20 dband napisał: > Jazda na światłach na pewno nikomu nie zaszkodzi, a jest szansa, że rzeczywiście może uratować parę osób. To logiczne, że drogi mamy do dupy i to na nich powinny się skoncentrować wszystkie wysiłki związane z poprawą bezpieczeństwa, ale jest to krok w dobrym kierunku. Jednak najbardziej rozbijają mnie malkontenci, którym akumulatory się wyładują, > żarówki wypalą, a dziura ozonowa nagle powiększy. Radzę im nie używać wycierac > zek, radia i klimatyzacji ( akumulutor nie wytrzyma), a motoryzacja na całym świecie daje 15 - 16 % CO2, więc ten 1% w tych 16 zbyt dużo nie zmieni A mnie najbardziej "rozbijają" tacy, którzy mają proste rozwiązanie każdego skomplikowanego problemu. Skąd wiesz, że wypadków i ofiar będzie mniej ? Bo tak twierdzą dziennikarze, w tym tacy którzy nie odróżniają wyprzedzania od omijania, a drogi krajowej nr 4 od A4 ? Bo tak napisali w Motorze na podstawie błędnie przeprowadzonego "testu" ? Bo tak uważają ludzie zarabiający od lat olbrzymie pieniądze na tworzeniu programów w rodzaju "Gambitu" ? Bo tak wyliczyli panowie z ITS i tak samo mówią posłowie z PO i PiS ? Tylko dlaczego wszyscy oni jak ognia unikają odpowiedzi na pytania zadawane przez przeciwników świecenia przy dobrej pogodzie ? Bo nie sposób wykazać, że używanie świateł przy dobrych warunkach pogodowych zmniejszyło liczbę wypadków w Polsce w latach 1991 - 2006 w okresie zimowym !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ists.pl 17.04.07, 07:45 Wszystko jasne poza miastem, ale jazda na swiatłach w mieście to kompletna bzdura. Przecież można było wprowadzic ten wymóg tylko poza miastem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rigel Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ghnet.pl 18.04.07, 20:16 Moniko, powtarzam jeszce raz. Ogromna czesc keirowcow to ludzie, ktorzy nei jezdza z pracy i do pracy tylko ktorzy jezdzeniem zarabiaja na zycie . (i nie mowie tutaj tylko o keirowcach tirow) i policz sobei ile masz obszarow zabudowanych pomiedzy np. Krakowem a Łodzia (przy okazji przypomnij sobei co to jest obszar zabudowany)?? Naprawde myslis, ze ludzie beda pameitali o tym aby za kazdym razem przed obszarem zabudowanym zapalic, a za zgasic swaitla?? Śmieszny argument... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ipt.aol.com 17.04.07, 07:55 Co do zwiekrzonych kosztow wlaczajac paliwo i zarowki, to proponuje zainstalowac dodatkowy wylacznik swiatel wlaczajacy sie automatycznie po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Wlaczac on bedzie wylacznie swiatla mijania zabezpieczone dodatkowym opornikiem ograniczajacym o polowe zuzycie energii przez zarowki . Normalny wlacznik swiatel mijania bedzie omijal ten opornik. I w ten sposob: 1. Automatycznie podporzadkujemy sie przepisom i zabezpieczymy sie przed potencjalnym mandatem. 2. Unikniemy przepalania sie zarowek zarowno swiatel mijania jak i swiatel pozycyjnych, ktore i tak nie maja wplywu na widocznosc pojazdu w ciagu dnia. 3. Ograniczymy dodatkowe zuzycie paliwa. Czy w Polsce nikt na to jeszcze nie wpadl?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 213.25.14.* 17.04.07, 08:29 Owszem żywotność żarówek sie wydłuży, ale z tym paliwem to nie do końca, bo ta druga połowa energii wydzieli się na dołączonym oporniku w postaci ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lglj Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 10.202.2.* 17.04.07, 09:56 Argumenty 1 i 2 całkiem sensowne, ale 3 do bani - opornik też pobiera prąd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javor Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:03 Ja zupelnie nie rozumiem tych tych z Was, ktorzy tak mocno oponuja. Co komu szkodzi wlaczyc te swiatla? Czy to jest za malo "macho"? Czy to obciach miec wlaczone swiatla w dzien? Czy to jest polskie pieniactwo, warcholstwo i bycie anty? Bo chyba nie chodzi o te zarowki i paliwo. Ja jezdze na swiatlach w dzien dobe od lat. Nie zauwazylem, zeby samochod przez to wiecej palil. Cholera, ludzie, nie macie wiekszych problemow? Odpowiedz Link Zgłoś
baltimora Nie! Chodzi o to... 17.04.07, 08:57 ...ze dotychczas za brak świateł w upalny dzień nie groził ci mandat. A teraz zabulisz, gdy czasem o nich ZAPOMNISZ. Policja skroi cię z kasy i o to tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratio Re: Nie! Chodzi o to... IP: 81.219.116.* 17.04.07, 09:17 A zapinasz pasy zaraz po wejściu do samochodu - ja tak jest to odruch - zresztą od wielu lat uzywam świateł przez całą dobe i też jest to odruch. Policja skroi cię z kasy kiedy tez zapomnisz włączyć kierunkowskaz lub kiedy ZAPOMNISZ o ograniczeniu prędkości, itd - jeśli często ZAPOMINASZ to lepiej przestań używać samochodu bo ci właśnie polscy zapominalscy windują statystyki wypadków w Polsce. Więc kup sobie lepiej Blobil czy inny preparat z lecytyną a nie wsiadaj do samochodu - bo to naprawde duża odpowiedzialność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Nie! Chodzi o to... IP: *.ipt.aol.com 17.04.07, 16:11 W tym zbieraniu mandatow od zapominalskich cos jest. Jezeli tego by nie bylo, razem z nowym przepisem o jezdzie na swiatlach wydano by drugi przepis, ze wszystkie nowe samochody powinny byc wyposazone w urzadzenie do automatycznego wlaczania swiatel mijania po uruchomieniu silnika. To samo urzadzenie moze regulowac prad plynacy przez zarowke i zapobiegac przedwczesnemu przepalaniu wlokna. (Tak jest np. w Kanadzie). Innymi slowy, wydano przepis - bubel. No ale nie ma sie co dziwic, wystarczy obejrzec fotki niektorych poslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 15:46 Polskie warcholstwo? A może niemieckie, francuskie, amerykańskie? Jakoś inne - bardziej rozwinięte - kraje tej szerokości geograficznej nie produkują takich absurdów. Te wszystkie argumenty "za" to jest propaganda pseudonaukowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ztpnet.pl 17.04.07, 17:59 javor ! typowy debil polaczek ! nic nigdy nie rozumie [ debilem umrzesz ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.debacom.pl 17.04.07, 08:04 W skali kraju się zwróci ;-))) To tak jak w PRL obniżono cenę czołgów, a podwyższono chleba i w skali kraju ceny spadły, ale Kowalski zapłacił więcej. Może by tak drobna obniżka akcyzy - i w skali kraju się zwróci i Kowalskiemu się zwróci ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:09 Czy przepis dotyczący używania świateł mijania obowiazuje również na drogach, na których w ciągu godziny przejeżdża pięć samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.aareon.com 17.04.07, 08:30 > Czy przepis dotyczący używania świateł mijania obowiazuje również na drogach, > na których w ciągu godziny przejeżdża pięć samochodów? Nie, nie obowiązuje. Granicą jest 8 samochodów/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rigel Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.ghnet.pl 18.04.07, 20:22 tak i wtedy nawet jest bardziej sensowny, bo rzadkie mijanie samochodu moze uspic nasz czujnosc i spowodowac wlasnie to, ze nie zauwazyny jakeigos grafitowego rupcia, ktory nam sie stopi kolorystycznie z asfaltem. Co z tego, ze na drodze przejezdza tylko 5 samochodow, to nie oznacza, ze nie masz szans na trafic na dwa z nich podczas podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
bs75 Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? 17.04.07, 08:21 powiedzieli ze bedzie to kosztowalo 100-200 pln rocznie - dlaczego jakis kolejny kutas decyduje o moich pieniadzach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lrs Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.prz.rzeszow.pl 17.04.07, 08:30 Światła - ok, ale nic to nie zmieni dopóki na ulicach będą się rozbijac kolesie kształceni na jakże szczytnych kubicopodobnych przykładach...A ostatnio widuję także coraz częściej ze zgrozą auta nauki jazdy zapieprzające z kursantami w terenie zabudowanym 70-80 km/h..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Budapesztu Co za brednie - caly rok na swiatlach na Wegrzech? IP: *.pool.t-online.hu 17.04.07, 08:32 Nawet zima malo kto tu jezdzi na swiatlach. Jeszcze sie nie zdarzylo, zeby kogos policja za brak swiatel zatrzymala he he he. CHyba sie komus cos z Czechami pomylilo. No ale jak sie nie potrafi sprawdzic, to sie bzdury wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:33 Czytam i zastanawiam się nad głupotą, kretynizmem, debilstwem (tu możnaby wymienić jeszcze wiele epitetów) części Polaków. Skoro tak wam żal włączania świateł bo samochód więcej pali i wydziela więcej ciepła to proponuję: 1. zlikwidować klimatyzacje we wszystkich samochodach (powód spalanie i wydzielanie ciepła) 2. gaszenie silnika w korkach (mniejsza emisja spalin i ciepła - a jakie oszczędności) 3. Nieużywanie wycieraczek w czasie deszczu (zwiększone zużycie energi i zgodnie z zasadami fizyki tarcie wywołuje ciepło) 4. Likwidację radioodbiorników w samochodach (zwiększone zużycie energii) i tak dalej i tak dalej Ludzie walnijcie się o ścianę głowami i przestańcie najlepiej żyć będzie to z pożytkiem dla ekologii, ekonomii i Polski. Bo skoro walczycie o godne życie od poczęcia do naturalnej śmierci to uszanujcie również to chociażby tylko jedno życie które może być ocalone dzięki włączonym światłom. Nie pieprzcie tutaj o efektach cieplarnianych bo w domu używacie mikserów a nie mieszacie ciasta ręką oszczędzajcie wodę kupcie nowe uszczelki do kranów a od świateł się najlepiej odp.....cie. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? 17.04.07, 09:00 1. nie mam klimatyzacji w aucie. 2. zawsze wyłączam silnik gdy wiem, że będę stał dłużej niż minutę (w korku, przed szlabanem itp.) 3. tu pokazałeś, że jesteś głupkiem, ale to twój wybór. 4. nie posiadam radia w samochodzie. Nie posiadam też ani ABS, ASR, ESP i innych cudów elektroniki samochodowej i nie miałem jeszcze nigdy wypadków a jeżdżę już kilkadziesiąt lat po kilkadziesiąt tysięcy km rocznie BEZ włączonych świateł w ciągu dnia. Ale cóż, większość zawsze rządzi, a że w tym kraju większość to półgłówki to rządzą tacy na jakich to społeczeństwo sobie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
autsider Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? 17.04.07, 11:28 wniosek nasuwa sie sam czym jezdzisz ;p ale na Twoim rowerze juz wczesniej miales obowiazek jazdy na swiatlach, nie od dzis ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel-l Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 85.19.142.* 17.04.07, 08:39 Przypomnijmy dlaczego w Niemczech, Holandii i innych krajach NIE stosuje sie swiatel mijania latem: bo gorzej widoczni sa rowerzysci i piesi. Uznano ze ich bezpieczenstwo jest tez wazne. A druga sprawa koszty. Maja wyniesc 17 mln euro, a wplywy podatkowe 50-100mln zl. Jak oni to wyliczyli ?!!! Czy rzad zamierza oddac nam te pieniadze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 213.25.14.* 17.04.07, 08:49 Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: bo gorzej widoczni sa rowerzysci 17.04.07, 15:13 to niech też palą światła, diody LED są praktycznie niezniszczalne a kosztują kilkanaście złotych Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Ktoś tu liczyć nie potrafi! 17.04.07, 08:47 Napisane jest, że dochód z paliw wyniósł 19 mld zł, a wzrost zużycia paliwa o 1,5% to dochód wzrośnie o prawie 300 mln złotych a nie 50 do 100 mln jak tutaj napisano. Ale co tam, przecież społeczeństwo jest głupie i łatwo je otumanić. Odpowiedz Link Zgłoś
chavez6 Re: Ktoś tu liczyć nie potrafi! 17.04.07, 15:26 ha! przecież fiskus nie zgarnia całej kasy z paliwa do kieszeni... więc ten 1,5% musisz jeszcze zmniejszyć z jakiejś strony: "Na cenę litra benzyny bezołowiowej w naszym kraju w wysokości 4,14 zł składa się: 1,56 zł podatku akcyzowego, 0,10 zł opłaty paliwowej oraz 22% podatku VAT czyli 0,91 zł, co daje łącznie aż 2,57 zł obciążeń podatkowych." W sumie, z tego co zatankujesz państwo zgarnia do kieszeni 62% ceny. Jeżeli to cię boli, możesz zainstalować sobie w samochodzie instalację CNG (lub sprowadzić taki najłatwiej z Włoch), kupić sobie domową sprężarkę gazu (za 8-20 tys. zł) i zamiast płacić za każde 100km 25zł, będziesz płacił 5zł. Problem jest tylko taki, że butle CNG zajmują dużo miejsca, a zasięg jest mały (gaz ziemny sprężany jest pod dużym ciśnieniem). Ale jaka satysfakcja... fiskus nie dostanie ani grosza... tylko płacić OC, przeglądy, większy rachunek za gaz... i można jeździć prawie za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol ITypowo polskie idiotyczne dysputy IP: *.bredband.comhem.se 17.04.07, 08:48 Mieszkam w Szwecji wiele wiele lat i dlatego mam okazję korzystać z KOMFORTU jazdy na zapalonych światłach szczególnie latem kiedy jest bardzo jasno, żeby nie powiedzieć aż za jasno.W Polsce w kraju gdzie ilość wypadków śmiertelnych bije światowe rekordy, jak zwykle można natrafić na FILOZOFÓW debatujących nad sprawami zrozumiałymi dla każdego kto ukończył chociażby przedszkole. Żenujące argumenty o zwiększonym zużyciu/ może debilki zastanowią się ile kosztuje kalectwo?/ czytałem nawet ,że zapalone światła mogą nawet oślepić / w dzień?/ itp. BZDURY!!! Jak widać IDIOTYZM polskich " kierowców" nie ma granic. Zastanówcie się osły jak wygląda wasz pojazd w letni, jasny dzień szczególnie kiedy jest on koloru SZAREGO na ciemnej asfaltowej nawierzchni? Może to przemówi do rozumu? Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Po co polskim kierowcą dobra widoczność? 17.04.07, 08:54 I tak ledwo co widzą poprzez zamroczone z powodu alkoholu oczęta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robusto Re: ITypowo polskie idiotyczne dysputy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:02 Jeżeli już mieszkasz w Szwecji to łatwo będzie Tobie dotrzeć do materiałów n.t. efektów wprowadzenia tamże obowiązku jazdy na światłach "na okrągło". Może ta lektura wzbudzi jakieś rafleksje? Chociaż poziom Twojej opinii daje nikłe nadzieje. Mimo wszystko "szerokiej drogi". Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 [...] 17.04.07, 09:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sowizdrza Re: ITypowo polskie idiotyczne dysputy 17.04.07, 09:05 jeżeli już światła powinny obowiazywać poza miastem ale nie mieście w upaldny lipcowy dzień kiedy stoisz w korku i smuga ciepła, spalin idzie w atmosferę nie wiem czy nie naruszamy Protokołu z Kioto ws. zanieczyszczeń tymi nowymi przepisami ustawodawca chciał dobreze a wyszło jak zwykle ps nie obrażaj Polaków burku ze Szwecji Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 [...] 17.04.07, 09:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas klakson IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:52 proponuje jeszcze wprowadzic obowiazek posiadania caly czas wlaczonego klaksonu. wtedy bedzie juz super bezpiecznie i nikt nie przeoczy zadnego auta. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Re: klakson 17.04.07, 09:01 I migający kogucik żółty na dachu a przed maską samochodu powinien biec człowieczek z czerwoną chorągiewką i gwizdkiem i wołać, że jedzie auto! :-DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Kukawka Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:54 Podobne nadzieje jak min. Polaczek mieli Szwedzi, gdy przed przeszło trzydziestu laty wprowadzali obowiązek jazdy na światłach "na okragło". I sprawdziło się im. Na trzy miesiące. Potem okazało się, że problem bezpieczeństwa drogowego jest bardziej skomplikowany. Niemcy na ten genialnie prosty sposób poprawienia bezpieczeństwa na drogach dotąd nie wpadli. Francuzi niedawno taki pomysł odrzucili (obowiazuje dla motocyklistów). Nie mam nic przeciwko jeździe na światłach. Mierzi mnie tylko uzasadnianie wątpliwych pomysłów tzw. "przekonaniem" czy "nadziejami" graniczącymi z wiarą w cuda. A tak w ogóle, czy nasi geniusze dysponunją jakimiś wynikami badań, takich bardziej naukowych w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rat Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: 81.219.116.* 17.04.07, 09:08 Panie Stefanie, nie wiem jakie to badania są Panu potrzebne bo nie bardzo moge sobie wyobrazić jak miałyby być przeprowadzone - zresztą wielkiej "naukowej" filozofii moim zdaniem tu nie trzeba - lepiej widoczne jest zazwyczaj coś co odróżnia się od otoczenia - czy taka prawda panu wystarczy czy może muszę podać "naukowe" dowody? Dla mnie samochód z włączonymi światłami jest lepiej widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Kukawka Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 11:00 Szwedzi otóż odkryli ze zdumieniem, że jeśli świecą wszyscy to nikt się w tym otoczeniu nie wyróżnia. Stąd decyzja Francuzów aby na światłach jeździli motocykliści. A tzw. prawdy oczywiste weryfikuje nizawodnie życie. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Ile kosztuje jazda na światłach cały rok? IP: *.chello.pl 17.04.07, 20:42 Gość portalu: Stefan Kukawka napisał(a): > Szwedzi otóż odkryli ze zdumieniem, że jeśli świecą wszyscy to nikt się w tym > otoczeniu nie wyróżnia. Stąd decyzja Francuzów aby na światłach jeździli > motocykliści. A tzw. prawdy oczywiste weryfikuje niezawodnie życie. Pozdrowienia Do tego, co Pan napisał dodam jeszcze jedno. W dniu, w którym "oświeciło" naszych posłów, podane zostały (m.in. na łamach Gazety Wyborczej) dane Komisji Europejskiej na temat stanu brd w różnych regionach Europy. No i okazało się, że najbezpieczniej na drogach nie jest wcale w Szwecji (światła cały rok, niskie limity prędkości, propagandowe opowieści o likwidacji wszelkich zdarzeń drogowych, ale Niemcy, w których natężenie ruchu jest wielokrotnie większe, w których nie ma limitów prędkości na wielu autostradach, i w których świateł mijania używa się wtedy kiedy trzeba, a nie na podstawie odgórnie wprowadzonego przepisu przez ludzi (tzw. parlamentarzystów) z których wielu nie prowadziło nigdy w życiu samochodu. Tylko, że w Niemczech większość ruchu odbywa się po autostradach, a to umożliwia separację ruchu drogowego od pieszego i pojazdów niesamochodowych. W Polsce, ale i w Szwecji, nadal wolimy się okłamywać, że mocą przepisu prawnego, a nie poprzez budowę bezpiecznych dróg, możemy uratować setki istnień ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Szwedzi odkryli to nikt się nie wyróżnia 18.04.07, 13:44 Tzn. że motocykliści są chronieni, ale w samochody możesz przydzwonić na każdym skrzyżowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
palestina1 Dla durnia na drodze 17.04.07, 09:04 nie ma znaczenia czy ma właczone światła cały rok czy tez nie.Moim zdaniem to nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldBruno A najważniejsza jest jakość dróg! IP: *.aster.pl 17.04.07, 09:23 A najważniejsza jest jakość dróg! A nie autostrady kończące się w polu jak pod Strykowem! Dalszego ciągu nie widać, nie słychać. Ale w ogóle to jest świetnie, nawet na Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś