mangold 10.05.07, 16:01 Klient mi ucieknie jak za kazdym razem maszyne będe odpalał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adamus Jednak jest to racja że blaszaki biorą dużo prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 16:26 Np. 400Wat zasilacz + monitor pewnie ze 150W... A taki laptop razem z monitorem ma zasilacz 80W... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lis Re: Jednak jest to racja że blaszaki biorą dużo p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:12 Zasilacz przecież nie pracuje non-stop z pełną mocą... Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Jednak jest to racja że blaszaki biorą dużo p 11.05.07, 19:44 Hehe, skąda ja to znam. Mój komputer w pracy chodzi czasem i 2 tygodnie bez przerwy. Restartuję go dopiero gdy się porządnie zawiesi, albo sam się restartuje, gdy jest spadem napięcia w nocy. Poprostu nie opłaca się go wyłączać, ponieważ potem trzeba na nowo wszystkie 20 programów uruchamiać, z których korzystam. A to zajmuje około godzinę. --- Tak nasz Jarosław obiera banana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergie 5 min wcześniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 08:44 Przyjdź do pracy 5 min wcześniej odpal komputer i zrób sobie kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari 11.05.07, 09:10 Ja mam klawiaturę z przyciskiem sleep, po wciśnięciu którego komputer przechodzi w stan totalnego uśpienia (zatrzymują się nawet wiatraki). Warto kupować nowe procesory intela - core2duo, one mają stosunkowo niskie zapotrzebowanie na energię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vad Re: kazdy IP: 217.153.175.* 11.05.07, 09:33 Kto ma do czynienia z ta technologia blizej lub informatyka wie ze najbardziej zabija komputer wachanie napiec i dlatego firmy staraja sie budowac komputery ktorych wogole sie nie wylacza, chodza non stop. Rozumiem ze Szwajcaria ale tylko w ten sposob kiedy idzie spac ta czesc globu mozna zostawic komputer aby obliczal np. szczepionke na alzheimera, seti itp , i tak samo ja budze sie a druga czesc globu liczy. Tak samo zycie online i offline zaciera sie coraz znaczniej juz na calym globie, tego nie da sie zatrzymac, globalna siec to terazniejszosc a do takich projektow naukowych czy spolecznych jest potrzebny komputer wlaczony non stop, i tyle ja coraz zadziej wylaczam laptopa w domu, w pracy wylaczam ale to kwiestia zarzadzania... ps. rozumiem ,ze dell mowi ale autor mogl sie zdobyc na dziennikarska polemike, ale DELL mowi ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: kazdy IP: *.4web.pl 11.05.07, 10:56 Z technologią to może ty i masz do czynienia, ale ze słownikiem ortograficznym zdecydowanie nie, więc może nie mędrkuj zbyt wiele, bo przy takiej ilości błędów twoje wypowiedzi tracą znacznie na jakości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vad Re: kazdy IP: 217.153.175.* 11.05.07, 11:51 niestety ,pisząc w sieci słownik traci na jakości.. ( spuścizna zacierania się online/offline) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dell to ta firma , ktorej laptopy wybuchaly IP: *.range86-141.btcentralplus.com 11.05.07, 13:28 i palily sie zywym ogniem . Lepiej wylaczyc , bo sie zapali , ale ideologie trzeba dorobic :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: dell to ta firma , ktorej laptopy wybuchaly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:51 Heh.... co prawda to prawda. Dell wie co mówi, bo przecież specjalizuje się w serwerach. Komputer do użytku domowego potrafi zużywać 300 - 400 W, serwery natomiast ciągną około jednego kilowata (i więcej). Szczególnie mocno grzeją się najbardziej wydajne Xeony. Kilka takich procesorów wydziela tyle ciepła, co piec, a sprawa chłodzenia w szafach (rack'ach) na serwery jest kluczowa. Pozdrawiam, www.przeciwabsurdom.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Dell mówi IP: *.radio90.pl 11.05.07, 12:49 > ps. rozumiem ,ze dell mowi ale autor mogl sie zdobyc na dziennikarska polemike, > ale DELL mow Dell mówi tak, bo w stanach segment "enviroment friendly" rozkęca sie na poważnie. "Poważny Biznes" w stanach długo uważał że przecietny amerykanin ma głeboko gdzieś oszczedzanie prądu i uznawał ten segment rynku za nie istotna niszę. Teraz nagle amerykanie jako tacy zauważyli ten trend więc biznes zmienia taktykę z "Ignorujemy oszołomów" na "Ocalmy Planetę" tak jak z banka internetową pare lat temu teraz wszystkie korporacje wymyślaja strategie ekologicznie przyjazne. bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdx Re: Dell mówi IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 11.05.07, 23:03 Smieszy mnie takie podejście do sprawy w kraju w który nie ratyfikował nawey protokołów z Kioto... Odpowiedz Link Zgłoś
sldwon "piepszyć" Szwajcarię,normy emisji Co2,nawiedzonyh 11.05.07, 09:43 ekologów. Największą emisją może pochwalić się nasz wielki Brat-USA. Z kolei Bush i jego buraczani spece zwalają wszystko na Chiny,sprytnie obracając tzw.kota ogonem mówią że :Chinczycy działają na szkodę człowieka a więc łamią Prawa Człowieka!! heheehe.Zakłamani jankesi robią (i jeżdżą) najbardziej paliwożerne auta na świecie,zużywają 3 razy tyle energi elektrycznej co europejczyk i produkują 3 razy tyl śmieci. Trawestując lekko P.Chiraca i jego wypowiedz dot.Polski ja powiem :Ameryka powinna siedzieć cicho!! A Dell jak już wygrywa (zapewne bez wziatki)zamówienia dla najwiekszych panstwowych firm w Polsce i instytucji budzetowych (jak np.ARiMR- w której miałem nieprzyjemność pracować)niech przeszkoli i uświadomi na własny koszt pracowników nt.oszczędzania jak taki mądry i "enviroment friendly" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcarię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:52 zgadza się u mnie w domu komuter jest dość intensywnie używany pracuje ok.3300godzin rocznie(ok. 9h/dziennie), nie żebyśmy tyle siedzieli ale czasem jest włączony a coś się gotuje albo ogląda w TV i zapomina o nim albo coś ściąga(nowego linuksa, p2p nie używamy) i zapomina sie go wyłączyć na godzinę z monitorem CRT pobiera ok.200W rocznie wychodzi ok.660kWh to 33% naczego rocznego zużycia energii(zużywamy 2000kWh/rok) co gorsza okazało sie niedawno że w czasie czuwania sprzęt pobiera 19W(!) łatwo policzyć ze "czuwa" ok 5400 godzin rocznie i jest to kolejne 100kWh rocznie (teraz już jest odcinany od prądu listwą na czas nie używania) do tego dochodzi modem/router tylko 6W ale pracuje non-stop czyli 8760h/rok daje to kolejne 50kWh/rok do tego troszkę energii na drugi PC(zapasowy, używany sporadycznie) jakieś 80kWh/rok i drukarka oraz skaner powiedzmy łącznie 5kWh(drukarka laserowa to ciągnie trochę w czasie druku) tak więc udział sprzętu komputerowego w rocznym bilansie sięgał ok.900kWh/rok to 45% rocznego zużycia!!! dla porównania moja lodówka zużywa niecałe 300kWh/rok obecnie wprowadziłem "program oszczdzania energii": - komputer wyłączany listwą na czas nie używania, - komputer rzadziej używany - monitor na czas ściągania plików z FTP jest wyłączany liczę na 200kWh/rocznie oszczedności(10%) to co prawda tylko niecałe 6 zł/m-c oszczędności ale dużo dla środowiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.radio90.pl 11.05.07, 12:39 [Ciach] strasznie długi wywód o tym jak to strasznie można sobie utrudnić życie żeby zaoszczędzic ... [/Ciach] > niecałe 6 zł/m-c oszczędności LOL ja tom wole wydać te 6 złotych miesięccznie i sie nie stresować. > ale dużo dla środowiska Oczywiście :) ile to będzi węgla zeby wytwożyć prądu za 6 zł , a ile CO2 mniej na świecie Dzieki tobie Góry Lodowe odrastają ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 13:19 Ale pomnóż to razy kilka milionów posiadaczy komputerów wtedy zobaczysz jaka może być korzyść dla środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.radio90.pl 11.05.07, 15:08 > Ale pomnóż to razy kilka milionów no i właśnie tego kroku nie rozumiem... mogę to pomnozyć i przez miliard tylko dlaczego? "Gość: ja" napisał że zaoszczedził 6 złotych z jakiego powodu mam o pomnożyć? ktoś jeszcze stosuje taki masochizm jak "Gość: ja" ? bo jezeli tylko on, to twój postulat zeby pomnożyć przez dowolną liczbę te 6 zł ma tyle sensu co zdanie "gdyby każdy człowiek na ziemi oddał dolara ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:54 > z jakiego powodu mam o pomnożyć? > ktoś jeszcze stosuje taki masochizm jak "Gość: ja" ? > straszny masochizm? - kupiłem listwę z wyłącznikiem i teraz po wyłączeniu komputera odcianam prąd na listwie (jak napisałem mój monitor CRT na czuwaniu bierze 8W, a PC 11W, razem 19W mniej - staram się zostawiając na dłużej włączony komputer wyłaczać monitor (pracując pobiera tylko 65W) - staram się mniej czasu spędzać przy komputerze a więcej poświęcać na inne rzeczy, tym bardziej że na te 9 godzin dziennie co był właczony komputer to tak naprawde przez połowę czasu nikogo przy nim nie ma... - na pozostałych rzeczach nie oszczędzam, nadal zdarza mi się prać w pralce 4 koszule, nadal godzinami pracuje w domu TV choć nikt na niego nie patrzy, nadal godzinami pali się światło w pokoju, kuchni czy korytarzu choć nie jest nikomu potrzebne a oszczędność 10% to naprawdę dużo, tym bardziej, że naciśnięcie przycisku na listwie czy monitorze dużo mnie nie kosztuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:59 Gość portalu: ja napisał(a): > > z jakiego powodu mam o pomnożyć? > > ktoś jeszcze stosuje taki masochizm jak "Gość: ja" ? > > > > straszny masochizm? no jest to nie przyjemne i nie wygodne , a robisz to pod pozorem zaoszczedzenia 6 złotych. masochizm > naciśnięcie przycisku na > listwie czy monitorze dużo mnie nie kosztuje nie nacisniecie przycisku, tylko czekanie aż komputer sie uruchomi. nie polemizuje z ludzmi którzy usypiają i budza swoje laptopy - to jakby inny przypadek, w przypadku komputera natomiast który nie ma baterii jego wyłączanie ma wyłacznie sens ekonomiczny - te właśnie zaoszczedzone 6 złotych - zysk z który nie rekompensuje mi w zadnej mierze niedogodności czekania az komputer bedzie gotowy do uzycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdx Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 11.05.07, 23:10 Popieram, Dell niech się w takim razie weźmie do wdrażania technologii laptopowych do komputerów stacjonarnych dlaczego nie iść w tą stronę skoro wiadomo że nagle wszyscy nie zaczną wyłączać kompów ?? Oczywista jest odpowiedź że lepiej pokazać jakim to się jest ekologicznym itp. A tak btw. komputer podczas odpalania zużywa baaardzo dużo mocy bo wszystkie urządzenia muszą się włączyć i przetestować, podobnie monitor zwłaszcza CRT, podczas "rozgrzewania" zuzywa gigantyczne ilości energii także lepiej niech on sobie będzie włączony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alqubain Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcarię 11.05.07, 09:53 Gdybym kompa nie włączył to nie wiedzialbym ze mam go wyłączyć bo nie przeczytałbym tego artykułu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox gdyby prezesi Della i reszty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:26 przesiedli sie do mniejszych samochodow to energii pewnie nawet dla 2 Szwajcarii by sie nazbieralo. Niech moze zaczna naprawiac swiat od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ssamiec Znów niekompetencja dziennikarki 11.05.07, 10:27 Mieszkam w Szwajcarii i nie narzekam na brak światła. "Wyłączanie komputerów stacjonarnych w czasie, gdy z nich nie korzystamy pomogłoby zaoszczędzić energię wystarczającą do rocznego zaopatrzenia w nią państwa takiego jak Szwajcaria" - Czy Pani Łasica zrozumiała co napisała? Po co ten rok?? W pierwszej części zdania jest o mocy zaoszczędzonej, w drugiej o energii. To zdanie brzmi jakbym wyłączył komputer (i inni też) to od razu wystarczy energii na rok. Droga Gazeto, dobieraj lepiej swoich pracowników, szczególnie tego działu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi7 Re: Znów niekompetencja dziennikarki IP: *.csk.pl 11.05.07, 11:19 to tylko chyba ty nie rozumiesz o co chodzi w tym sformułowaniu - oszczędzona przez wszystkich użytkowników PC energia (czyli moc w danym czasie - to jest właśnie energia) wystarczyłaby do zasilenia przez rok Szwajcarii co tu jest trudnego do zrozumienia? a może nie rozumiesz, bo nie podano w tym fragmencie tekstu liczb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Znów niekompetencja dziennikarki IP: *.radio90.pl 11.05.07, 12:32 > oszczędzona > przez wszystkich użytkowników PC energia (czyli moc w danym czasie - to jest > właśnie energia) wystarczyłaby do zasilenia przez rok Szwajcarii no właśnie , nie zrozumiałeś. średnio przez rok wszyscy niepotrzebnie (zdaniem autorów) zuzywamy tyle pradu ile srednio rocznie szwajcaria. chodzi o to żeby mieć porównanie o jaki rząd wielkości chodzi. tak czy inaczej - brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm brednie.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:07 bo ile to się ma do prądu używanego w Europie ??? 0,00001 % ???? czy mniej ?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta W salonach orange chyba nie widza do czego sluzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 10:48 przycisk POWER w kompie albo jak zamknac system, cala noc lataja po ekranie wygaszacze (czasem kretynskie teksty mozna sobie poczytac). Moze to jakas tajna metoda pozyskiwania klientow. frajerzy kupuja u nich telefony a oni szastaja forsa Odpowiedz Link Zgłoś
patman Prosta funkcja Cool'n'quiet 11.05.07, 10:56 Praktycznie niezauważalne jest jej wpływ na wydajność systemu, a znacząco redukuje pobór mocy przez procesor, który jest przeważnie największym grzejnikiem w komputerze. Dobrym pomysłem na ograniczenie zużycia prądu jest zamiana monitora CRT na LCD. Mój LG Flatron L1919 przy niskiej jasności (na takiej przeważnie pracuję) ma zużycie prądu porównywalne ze świetlówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prosta funkcja Cool'n'quiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 17:01 > Dobrym pomysłem na ograniczenie zużycia prądu jest zamiana monitora > CRT na LCD. Mój LG Flatron L1919 przy niskiej jasności (na takiej przeważnie p > racuję) ma zużycie prądu porównywalne ze świetlówką. > CRT: 60-70W, LCD: 20-25W oszczędzić można powiedzy 45W kupując monitor CRT tylko po to by oszczędzać trochę mija się z celem bo to wydatek ok.600zł co jest równowartością ok. 1600-1700kWh jak napisałem wyżej oszczedza się 45W/h czyli "na zero" wyjdzie się po ok. 36.000 godzin (~4 lata non-stop pracy, albo 8 lat po 12h/dobę albo 12 lat po 8h/dobę) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Zużycie energii zależy od jasności LCD 11.05.07, 21:22 Podkręć sobie jasność monitora LCD na max - po kilku minutach będzie dość ciepły, ale i tak wydzielane ciepło będzie dużo niższe niż w CRT. Jeśli jasność zmniejszymi na niski poziom - ciepło emitowane z monitora LCD, zarówno z matrycy, jak i tylnej ścianki, będzie ledwo wyczuwalne. Można założyć, że zużycie prądu jest wprost proporcjonalne do wydzielanego ciepła, bo emisja światła to tylko "produkt uboczny" przy produkcji tegoż ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateusz dell nie stwierdza (a szkoda),ze do pewnych IP: *.adsl.alicedsl.de 11.05.07, 11:08 rzeczy trzeba dojrzec.... Odpowiedz Link Zgłoś
podpisanym apeluję zatem do della o zaprzestanie pordukcji 11.05.07, 11:45 tych pasożytów energetycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Komputery psują sie od włączania i wyłaczania IP: *.radio90.pl 11.05.07, 12:28 stać mnie na to żeby zapłacic 10 zlotych więcej miesiecznie za prąd natomiast nie mam ochoty żeby padł mi dysk czy płyta główna z tak prozaicznego powodu jak ten że komputer był zbyt dużo razy wyłaczony i właczony. Wiekszość uzytkowników nie zdaje sobie sprawy że dyski twarde maja normy żywotności bardzo długie, nieproporcjonalnie do nich niskie są za to limity bezawaryjnych uruchomien. W skrucie : dyski psują sie od włączania i wyłączania. Tak samo większość problemów z płytami głównymi wynika ze skoków napięcia(w czasia uruchamiania komputera ) Tak więc: żyjcie długo, oszczędzaajcie prąd , ja nie skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Tzw. stany nieustalone zawsze były groźne dla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 12:35 obwodów elektrycznych. Ale jest jeszcze jeden powód, bardziej prozaiczny, dla którego ja osobiście powyłączałem wszystkie opcje oszczędzania energią w swoich maszynach: otóż Win jest dosyć ułomny i nie zawsze potafi się podnieść ze stanu "uśpienia", są problemy z pobudzeniem systemu w ogóle. A w notebooku Della skończyło się na "wyrwaniu" baterii, żeby sprzęt "umarł do końca" i można było uruchomić normalny "zimny start". To mnie skutecznie zniechęciło do dalszych eksperymentów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vl Re: Tzw. stany nieustalone zawsze były groźne dla IP: 212.160.172.* 11.05.07, 15:33 Hmmm... A u mnie Linux podnosi sie bez problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaz4 Komputery NIE psują sie od włączania i wyłaczania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:00 No nie, z tego co piszesz wynika, że moje dyski już padły. Co do jednego ;) Jak ktoś uzywa beznadziejnych systemów operacyjnych to mu wszystko pada. A ja mam w kompie 4 dyski używane do różnych celów. Te które nie pracują system usypia (po prostu lubię ciszę). I jeszcze mi żaden dysk nie padł. A dlaczego mnożyc przez miliony oszczędność prądu - to proste, miliony wat to jedna elektrownia o mocy 1MW. Ja tam mam swoje metody oszczędzania energii i żadna z nich nie jest wysiłkiem. A ci co energię marnotrawią trolluja pod każdą informacją o podwyżce cen w stylu "te kaczory to chyba zgłupiały, prąd droższy o 10%!". Ano tak, im więcej zużywamy prądu, tym szybciej wykończamy węgiel w kopalniach. Im szybciej kończy się węgiel, tym większe podwyżki cen. Użytkownikom bojącym się wyłączać swoje cudeńka życzę ciepłych zim. Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Re: Komputery NIE psują sie od włączania i wyłacz 11.05.07, 23:13 Na razie czytam sobie i porównuję wypowiedzi. Ale teraz o czym innym. Już wielokrotnie, w wielu miejscach (szczególnie w ulotkach reklamowych), jak i powyżej napisano: "wat". Z tego co pamiętam, powinno być "watów". Tak jak nie mówi się "pięć kilometr", 20 "kilogram". Gramów, metrów, watów, woltów, bitów, bajtów itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Komputery NIE psują sie od włączania i wyłacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 08:34 > No nie, z tego co piszesz wynika, że moje dyski już padły. Co do jednego ;) gdzie to napisałem ? > Jak ktoś uzywa beznadziejnych systemów operacyjnych to mu wszystko pada. uzywam bardzo róznych > A dlaczego mnożyc przez miliony oszczędność prądu - to proste, miliony wat to > jedna elektrownia o mocy 1MW. Ja nie pytałem o to jaki jest efekt tych wyliczeń , tylko jaki jest powód wiem ile to milion watów, ale na razie ustaliliśmy ze oszczędności są na poziomie 6 złotych ponieważ tyle zaoszczędził "Goszc Ja", a nie miliona watów. ja właśnie nie rozumiem tego nastepnego kroku, bo to mi przypomina zdanie: "zgubiłem skarpetkę, gdyby pomnozyć to przez miliard, na świecie brakowałoby miliarda skarpetek" Zdanie niby jest prawdziwe, na poziomie mnozenia w pierwszej klasie podstawówki. Pytanie tylko o sens tego mnozenia... jeżeliby miliard ludzi zgubił jednego dnia po skarpetce to może i w szwajcarii nie musieliby produkować prądu aczkolwiek wszystko to wydaje mi sie mało prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł T. Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: 83.145.162.* 11.05.07, 13:03 Nie mogłem się dokopac do źródłowego niusa więc zacytuję to co udało się znaleźć: "Co jeszcze ciekawego - Google promuje przejscie producentow kompow na 12V pradu stalego - jest to znacznie bardziej ekonomicznie. Czytalem ze kolo 28% mniej energii sie zuzywa (standardowo wchodzi prad zmienny - przechodzi przez UPSy jako staly, jest zamieniany na zmienny i wchodzi do kompow i jest zamieniany na staly, a google robi teraz tak - wchodzi zmienny, przechdozi przez UPSy jako staly i idzie jako stale 12V do serwerow). a nie zapominajmy o chlodzeniu bo straty na prostownikach/falownikach sa i ida w cieplo..." Od siebie dodam jeszcze, że jakas firma do swojego datacenter ma doprowadzoną specjalną linie stałego napięcia 12V i też chwalą sobie niższe rachunki. Ale jak zwykle źródłowego niusa nie idzie odnaleźć... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Nie takie hop - siup, jak się wydaje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 13:13 W standardowym pececiaku zasilacz dostarcza kilku napięć stałych -12V, +12V, +5V (nowsze chyba także +3,3V). Tak więc płyty główne musiałby być odpowiednio przekonstruowane do zasilaczy zewnętrznych +12V. Problem w tym, że zewnętrzny zasilacz nikomu nie jest na rękę, w mieszkaniach trudno o inne zasilanie niż 230V AC. Z drugiej strony współczesne zasilacze impulsowe w pecetach mają bardzo wysoką sprawność. Tylko nieliczne UPSy cały czas pracują z czynnym przekształtnikiem, przeważająca ich liczba jedynie kontroluje napięcie zasilające i przełącza obciążenie na baterię (poprzez przekształtnik DC/AC) z chwilą zaników napięcia sieci energetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vl Re: Nie takie hop - siup, jak się wydaje... IP: 212.160.172.* 11.05.07, 15:35 A produkuja jeszcze inne niz online UPSy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirius Mądrale ... IP: 212.160.172.* 11.05.07, 13:30 No to potrzeba było firmy DELL i różnej maści wysoko wynagradzanych analityków żeby stwierdzić coś takiego. :-(((( To ja proponuje nie stopniowo zmniejszać pobór prądu, a od razu skonstruować komputer (CPU, GPU, MEMORY, MOBO) który będzie czerpał "łyżkę" WATÓW. Dlaczego taki od razu nie skonstruują ??? A no dlatego że każda technologia musi się dobrze sprzedac. Dlaczego do tej pory korzystamy z przeżytku jakim jest silnik spalinowy. Latamy w kosmos a silnika elektrycznego nie mogą wymyśleć tylko jakieś tu hybrydy a la Toyota Prius będą nam serwować. Mądrale. Przecież to nie ja produkuje sprzet i oprogramowanie. Niech skonstruują coś takiego co np. będzie czerpało 50W i z trybu hibernacji w ułamek sekundy będzie ładował się system, a w czasie hibernacji będzie czerpał <1W. Myśle że ten pomysł nie zakrawa o sc-fi. Więc tego typu artykuły mnie po prostu wk.... . Wszystko w imie czego, a no firmy. Gdzieś ludzie stracili głowę po drodze. Pomyślcie, był XIX i XX wiek i ile wtedy było wtedy odkryć takich "czystych" i szczerych które ogłaszało się światu. Teraz wszystko jest wyciszane bo obecne technologie muszą się przecież sprzedać. Ile takich wynalazków poza odkryciem ludzkiego genomu można by obecnie wymienić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekqwerty częste włączanie i wyłączanie powoduje awarie dysk 11.05.07, 15:27 ów Niestety, lepiej zostawić komputer włączony niż bawić się z padniętym dyskiem i za niego płacić. TANIEJ jest zostawić kompa włączonego Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari 11.05.07, 15:35 Komp przy odpalaniu i zamykaniu zużywa trzy albo i więcej razy tyle energii co przy pracy non stop. Najlepiej używać opcji "hibernate". Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari 11.05.07, 16:08 Hej Artykuł ciekawy, jednakże doświadczenia Polski są w tej kwestii chyba zaupełnie inne. We wszystkich firmach w jakich dotąd pracowałem (i w urzędzie gdzie teraz pracuję także) komputery biurowe są wyłączane po fajrancie. Odpowiedz Link Zgłoś
chardonnay Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari 11.05.07, 20:28 Oczywiscite ten tekst byl pisany przez jakiegos idiote ktory duzej firmy na oczy nie widzial.Co za kretyn.Wszystkie czynnosci administracyjne sa wykonywane w nocy ...backup, defrag, anti-virus,anty-spyware, WSUS , rebootowanie po zainstalowaniu latek itd itp... Wylaczac to sobie mozna komputer w domu ale nie w firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcarię IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 11.05.07, 20:27 w ogole wylaczmy wszystko;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieścisłość Można korzystać biernie lub czynnie IP: *.lastunicorn.info 11.05.07, 20:53 Np. jeśli ktoś włącza na nockę EMULE i idzie spać to w pewnym sensie też korzysta choć śpi. Komputer nie pracuje na darmo bo ściąga coś co się później wykorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skywalker Re: Można korzystać biernie lub czynnie IP: 201.10.42.* 11.05.07, 22:54 korzystac z komputera biernie i czynnie haha dobre ! zgadzam sie w stu procentach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giz Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcarię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 08:18 nie chodzi o to zeby gasic w ciagu pracy, a po pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Wyłącz komputer, pomożesz oświetlić Szwajcari IP: *.tpnet.pl 12.05.07, 08:22 Kiedyś załatwiłem oszczędzaniem zasilacze dwóch HUB-ów 3com. Pracowały sobie latami bez przerwy a ja wpadłem na pomysł żeby na weekend je wyłaczać jak nikt z nich nie korzysta. I dwukrotnie w niewielkim odstępie czasu zdażyło mi się że w piątek wyłączałem działający HUB a w poniedziałek już nie wstał z powodu uszkodzenia zasilacza. Raczej marne to były oszczędności - to ja już wolę wyłączyć Szwajcarię ;-P Odpowiedz Link Zgłoś