Gość: ZiomisławPaliblant IP: *.e-wro.net.pl 25.06.07, 21:59 No najwyższy czas! Nie może tak być, że byle buda blokuje inwestycję o skali wręcz międzynarodowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetlian Re: Rusza lawina wywłaszczeń 25.06.07, 22:06 Od tej pory wszystko będzie własne. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 GDDiA będzie masowo przegrywać w sądach. 25.06.07, 22:36 Sztywna procedura wywłaszczeniowa w powiązaniu z nadmierną oszczędnością spowoduje, że prawie każda sprawa zakończy się w sądzie i zasadniczo będą to sprawy wygrane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania A Rospudę chcą zniszczyć, gdyż nie chcą 850 działe IP: *.eranet.pl 17.07.07, 23:18 działek przeciąć, a 150 domów burzyć. Oczywiście okaże się, że w tym domach mieszkają urzędnicy albo ich krewni, albo są to domy letniskowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trokin I bardzo dobrze ludzie protestuja o kazda rzecz i IP: *.ghnet.pl 25.06.07, 22:16 zawsze lepiej, zeby gdzie indziej budowac. A gdzies budowac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucho no to ja proponuje żeby Tobie chatę przeorali... IP: *.nysa.3play.net.pl 25.06.07, 22:28 wszystko jest do przyjęcia jeśli nie dotyczy nas kiedyś był taki kawał Baco jeśli partia potrzebowałaby waszych krów, dalibybście? Dołbych! A waszych świń tez dołbych A owiec? nie dołbych... A dlaczego ? Bo mom... Zapłacić ludziom po cenach rynkowych to jedyne wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trokin Re: no to ja proponuje żeby Tobie chatę przeorali IP: *.ghnet.pl 25.06.07, 22:50 Dobra, ale co to za argument. Ja jestem po prostu przeciwnikiem zasady, ze egoistyczny interes moze blokowac dobro wspolne. I tyle. Jak mi chate przeoraja to trudno. Wole tak niz stac codziennie w korkach bo jakis 70 latek nie chce tracic swojego ogrodka dzialkowego. Nie mowiac juz o mozliwosci blokowania budowy bez podania przyczyny. Absurdy po prostu. Wszyscy tu krzycza ze rzad nie buduje autostrad, ale jak chce budowac to zaraz placzliwy artykul GW, ze 70 latkowie cos straca. Nie obchodzi mnie to budujmy i koniec. Pozdr Trokin ps. Zeby nie bylo watpliwosci jestem zwolennikiem GW i nie cierpie naszego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Bo ty jesteś socjalistą, nie szanujesz własności 25.06.07, 23:30 prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbibi Przeczytaj uważnie artykuł i to, co sam napisałeś- IP: *.tpnet.pl 25.06.07, 23:43 nie wstyd Ci? Tak łatwo szafujesz cudzą własnością? Ciekawe, gdybyś to Ty dorabiał się przez całe życie, zbudował sobie wymarzony dom z ogródkiem, a na emeryturze jakiś cymbał zabrał Ci kawał działki i poprowdził autostradę pod samym oknem - też byś był taki pryncypialny w swich poglądach? Ci ludzie prosili tylko o to, żeby wykupić od nich całą posiadłość, gdyż w tej bliskości drogi nie da się tam mieszkać. Pomijam zupełny brak szacunku dla starszych, bo to już jest jakby "standard" wśród młodych pokoleń (do czasu, aż sami się nie zestarzeją...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: no to ja proponuje żeby Tobie chatę przeorali IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.06.07, 06:44 jasne trokin, do gazu z nim, kutas i tak po nocach sać nie moze, a przy swietle reflektorów to sobie poczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: no to ja proponuje żeby Tobie chatę przeorali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:04 a ja nie cierpie takich głupoli jak ty i opozycii.To dlatego ze ktos ma 70 lat i wiecej uwazasz ze mozna mu zabrac dorobek życia? ze dziadków mozna popedzic jak psów? Poczekaj jeszcze troch gbure i ty bedziesz starcem i życzę ci by ciebie potraktowali jescze gorzej niz tych staruszków.Szkoda ze matka ciebie urodziła i chodzisz po tej ziemi. Jesteś zakałą narodu polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: no to ja proponuje żeby Tobie chatę przeorali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.08, 09:32 trokin ty głupolu oby było tak żeby tobie przszli zabrali główne wejście domu inajłdniejsze pokoje,dali na dwa pączki i mówili że to jest odszkodowanie a ty podstawisz drabine i będziesz wchodził przez okno... bo oni tobie droge robią. P.S takie odszkodowanie proponują mi za wykup ziemi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hectorr666 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo szkoda ze Ziobro nie zajal sie sadami 25.06.07, 22:42 zeby przyspieszyc sprawy toczace sie latami. Zamiast tego robi konferencje prasowe co 15 minut. Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanex Re: Rusza lawina wywłaszczeń 25.06.07, 22:46 Ziomislawie, mam wrazenie, ze opacznie zrozumiales artykul. Nie ma tu mowy o blokowaniu. Chodzi o takie wywlaszczanie, ktore oparte byloby na klarownych, rozsadnych zasadach. Nie chcialbys chyba miec pod oknem ciezarowek pedzacych w ruchu wrecz miedzynarodowym? odszkodowanie powinno umozliwiac wywlaszczanemu "odtworzenie" nieruchomosci, ktorej zostal pozbawiony, a opisany przypadek w zasadzie uniemozliwia taka operacje. Za kawalek wywlaszczony dostali pieniadze, a wartosc tego pozostawionego kawalka z TIRami pod oknem myslisz, ze zachowala swoja wartosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:02 Masz zupełną rację pisząc o tej ruderze co stoi na drodze przyszłej autostrady. Ludzie liczą, że uda się postawić pod murem wykonawcę i otrzyma za nieruchomość jakąś bajońską sumę. Dlatego stworzono odpowiednie przepisy, bo inaczej żaden cel publiczny nie mógłby być zrealizowany. Dziennikarz piszący ten artykuł nich się douczy, nie sieje zamętu i poczyta ustawę o gospogarce nieruchomościami, która ustala wyraźnie procedury związane z wykupem, a w ostateczności z wywłaszczeniami. Bo procedura jest następująca: najpierw są negocjacje prowadzone z właścicielami i jeśli strony nie dojdą do porozumienia wówczas rzeczoznawca dokonuje szacowania nieruchomości ustalając cenę rynkową obowiązującą na danym obszarze, która jest ceną wykupu. Oczywiście właściciel nieruchomości może sprawę skierować do sądu, który powoła niezależnego biegłego i próbować podważyć wycenę z urzędu, ale to dodatkowe koszty i efekt może być mizerny. "Nikt nie pyta właścicieli o wycenę ich nieruchomości. Kwoty ustalonej przez rzeczoznawcę nie mogą negocjować...." Więc jak można pisać takie bzdury! Ale Wybiórcza nie na darmo tak jest nazywana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluszczyk Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.aster.pl 25.06.07, 23:54 > "Nikt nie pyta właścicieli o wycenę ich nieruchomości. Kwoty ustalonej przez > rzeczoznawcę nie mogą negocjować...." Więc jak można pisać takie bzdury! > Ale Wybiórcza nie na darmo tak jest nazywana. Chyba nie rozumiesz, co czytasz. Ale to latwe: nie skumac, a wine zwalic na innych. Na przyklad na Gazete. Chodzi o to, ze wlasnie w tej nowej specustawie NIE MA mozliwosci negocjacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 00:14 Ta nowa spec ustawa (określenie użyte przez Ciebie) to ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 roku. To jaka ona nowa? Może masz na myśli te ustawy sprzed 1989r, bo wówczas to obywatel musiał siedzieć cicho i wywłaszczenie to był swoisty rabunek, a odwołać to się mogł jedynie do Pana Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
s_mi Re: Rusza lawina wywłaszczeń 15.07.07, 19:31 Ustawa o gospodarce nieruchomościami to nie specustawa. Jak chcesz wiedzieć więcej to: www.gddkia.gov.pl/article/akty_prawne/ustawy/article.php/id_item_tree/5064ee402d6eaf9f15558a1052f3c9ef/id_art/38a8f643432aa913be98bb0e25c6e4d6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: 128.32.55.* 26.06.07, 00:35 Masz zupełną rację pisząc o tej ruderze co stoi na drodze przyszłej > autostrady. Ludzie liczą, że uda się postawić pod murem wykonawcę i otrzyma za > > nieruchomość jakąś bajońską sumę. Dlatego stworzono odpowiednie przepisy, bo > inaczej żaden cel publiczny nie mógłby być zrealizowany. Absolutnie zgadzam sie ze w naszym kraju ludzie protestuja wtedy kiedy maja racje ale niestety takze wtedy gdy jset to pozbawione jakiejkolwiek racjonalnej przeslanki. W tym wypadku jednak zgodze sie z protestujacymi. Powinni isc do sadu i wygrac. Pisze tak dlatego ze znam osobe ktorej posesja znajduje sie obok planowanej A2. Dom zostal wybudowny conajmniej jakies 50 lat temu wiec nie ma mowy o tym ze wiedzieli, znali plany i mimo wszystko budowali w tym miejscu. kilka lat temu zostali poinformowani ze ich posesja jest przeznaczona do wysiedlenia poniewaz bedzie przelegala bezposrednio do autostrady i tam gdzie stoi ich dom ma byc pas zieleni. Dostali nawet mape. Ci ludzie nie stwarzali zadnych problemow, po prostu pogodzili sie z tym ze beda musieli sie wyprowadzic z tego domu. Rok temu dostali zawiadomienie ze nie zostana jednak wysiedleni. Okazuje sie ze w ramach oszczednosci nie bedzie pasa zadrzewien ktory mial byc w orginalym planie. Tak wiec postawiono ich w sytuacji ze panstwo wykupi tylko kawalek ich ziemi. Beda musieli mieszkac doslownie kilka metrow od autostrady. przeciez to nie jest zalatwienie problemu. Owszem w tym momencie publiczny interes jest wazny i autostrada powinna byc szybko wybudowana, nikt nawet nie domaga sie i nie protestuje zeby trasa A2 byla zmieniona ale zmuszanie ludzi zeby mieszkali 3 metry od autostrady jest nieludzkie. Przeciez oni nawet nie beda mogli tego sprzedac zeby sie wyprowadzic bo nikt od nich tego nie odkupi. To ze dostana pieniedze za 1/4 posesji (cena gruntu)niczego nie zalatwia bo za te pieniadze nic nie kupia. I nie chodzi tu o palace tylko o porownywalna posesje. Pozostale 3/4 ich majatku stracilo jakakolwiek wartosc. Jezli wezmie sie pod uwage ze wedlug planow (tez w ramach oszczednosci) zjazdy z autostrady sa mniej wiecej co 18 km ich dom nie nadaje sie ani do mieszkania ani na jakas dzialalnosc. Powinny byc przepisy ktore precyzuja w jakiej minimalnej odleglosci od autostrad moga sie znajdowac budynki mieszkalne. Uregulowalo by to widzimisie kolejnych budowniczych autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Rusza lawina wywłaszczeń 26.06.07, 09:17 To sie nazywa solidarne panstwo, w ktorym panuje prawo i sprawiedliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stillebach Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.06.07, 22:31 Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: - autostrada: 30 m - teren zabudowany 50 m - teren niezabudowany. (Dz.U z 2007 r. nr 19, poz.115). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neutralny Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.chello.pl 26.06.07, 08:26 Gosciu, najpierw Ty sie doucz, zanim zaczniesz krytykowac autora tekstu. Przy wywlaszczeniach pod drogi nie stosuje sie ustawy o gospodarce nieruchomosciami, lecz specustawe "o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych". Z ta pierwsza ma ona tylko tyle wspolnego, ze rzeczoznawcy dokonuja wycen w jej trybie. Nie ma natomiast mowy o zadnych negocjacjach ceny! Jest to chyba zreszta powod do zaskarzenia specustawy do Trybunalu Konstytucyjnego, bo wywlaszczani pod drogi sa w duzo gorszej sytuacji prawnej od osob wywlaszczanych dajmy na to pod oczyszczalnie sciekow, czy innny cel publiczny wymieniany w ustawie o gospodarce nieruchomosciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.10, 09:08 dropdzy internauci i wywlaszczani wywlaszczenie jest terrorem wymierzonym we wlasciciela i npanstwo. terrorem nie bedzie tylko wtedy jezeli wlasciciel dostanie godzxiwa zaplata. i tak ja zapie.....m na budowe 15 lat cement po nocy cegly za lapowke wartosc domu 400.000 dzialki 250.000 a biegly szacuje tak dzialka 50.000 zl dom 100.000 zl o i kurw..a walka walka walka walka walka za 150.000 nawet nie piernie co wy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Lipski Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.crowley.pl 26.06.07, 13:06 [... najpierw są negocjacje prowadzone z właścicielami i jeśli strony nie dojdą do porozumienia...] Hej. 5 lat temu przeszedłem tą drogę (przez moją chatę miała być poprowadzona droga) więc mogę to-i-owo powiedzieć. - negocjacje wyglądały tak: oferujemy tyle-a-tyle. Jak nie, to za taką sumę wywłaszczamy. - rzeczoznawca z urzędu wycenił mi chatę tak, że cena 10-letniego wykończonego domu na działce 900 m2, przeliczona na m2 budynku wyniosła 1800 PLN, gdy 100 m dalej w nowobudowanym BLOKU mieszkania w stanie SUROWYM gonili po 2200. - ŻADEN rzeczoznawca w mieście nie chciał wystąpić przeciw wycenie urzędowej. Miałem SPORO szczęścia bo udało mi się znaleźć rzeczoznawcę spoza "układu" który zgodził się wykonać wycenę ze świadomością, ze mogę iść z nią do sądu (wycena wyszła mu o ponad 100% wyższa). Dopiero wtedy urząd skapitulował (szczególnie, ze podczas procedury wywłaszczeniowej naruszyli przepisy co udało mi się odkryć tylko dlatego, że godzinami siedziałem w internecie i wyszukiwałem odpowiednie dzienniki ustaw). W efekcie dostałem mniej więcej TYLE ile była warta moja chałupa minus poniesione koszty na udry z urzędem, minus moje siwe włosy i minus życie Ojca, który zmarł raptem rok później bo nie wytrzymał stresu. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
olias Rusza lawina wywłaszczeń 25.06.07, 23:16 może to przykre ale nie mamy wyjścia. albo chcemy mieć autostrady, albo nie. Metoda "po dobroci" zawiodła. jedni chcieli pałacyku w Monako za stodołę, inni kazali czekać wiele lat, bo nie przesadza się "starych drzew". Na całym świecie państwo ma możliwosci szybkiego wywłaszczania, tylko u nas myśleli ze się uda inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hectorr666 tylko nikt nie mowi za ile m2 ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:19 ....rozsadnie tj wg mnie ok 300 zl za metr ..... ////////\\\\\\\\\\\\\\\\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:24 Wraca komuna!!! Znowu nikt nie liczy sie z obywatelami... Najwyższy czas stąd spier...ć! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 [...] 25.06.07, 23:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Autostopem przez Galaktyke... IP: *.chello.pl 25.06.07, 23:48 Czyz to nie jest identyczny absurd jak w tej ksiazce? Jedyny uczciwy sposob wywlaszczania to oferowanie podobnych nieruchomosci zamiennie, a dopiero na wyrazne zadanie - pieniedzy. Warto tu przypomniec, ze tak wywlaszczala komuna, ktora sie podobno z prawem wlasnosci nie liczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 popieram GDDKIA- sieć autostrad jest znana od 25.06.07, 23:56 wielu lat- wywłaszczać za odszkodowaniem- stop warcholstwu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hectorr666 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 00:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ave Jak komuś nieodpowiadają wywałaszczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 00:22 Jak komuś nieodpowiadają wywałaszczenia to niech głosuje na SLD - za SLD nie będzie się żadnych autostrad budować. No moze Kulczykowi się pozwoli na parę kilometrów i wypłaci mu się rakompensaty bajońskie za zbyt mały ruch na autostradzie z 15-to centymetrową nawierzchnią - do remontu po 2 latach. Ave! Odpowiedz Link Zgłoś
marekkow1 Solidarne Państwo, ale nie dla wszystkich 26.06.07, 00:24 Pogarda dla własności prywatnej, wyższość własności "społecznej" nad prywatną, przymusowe wywłaszczanie za symboliczne odszkodowanie, wypłacane na dodatek z wielomiesięcznym a nawet kilkuletnim opóźnieniem. Takie to są zasady Solidarnego Państwa. Za PRL bylo tak samo. Czy górnicy z kopalni wujek umierali za takie Solidarne Państwo? Sprawiedliwe odszkodowanie musi opierać się na wartości odtworzeniowej, a nie na jakieś wycenie przez posłusznego funkcjonariusza. W państwie prawa i sprawiedliwości odszkodowanie powinno wystarczyć na kupno działki o tej samej wielkości w innym miejscu o porównywalnej lokalizacji, opłacenie firmy która wybuduje dom o porównywalnych parametrach, opłacenie przeprowadzki, a na czas budowy opłacenie zakwaterowania w hotelu wywłaszczanych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobrek nie uzalac sie nad wywlaszczonymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 00:33 Do k... nedzy, GDZIES trzeba te drogi zbudowac! Trasy autostrad znane byly od dawna, ludzie mogli zawczasu sprzedac ziemie i miec spokoj. Ale wiekszosc cwaniaczyla liczac na gigantyczne sumy na kawalki ugorow. Olbrzymia wiekszosc wywlaszczen dotyczy ZIEMI ROLNEJ, a nie dzialek budowlanych z domami! Pewnie jest kilka przypadkow, ze autostrada przebiega kolo jakiejs 100-letniej rozpadajacej sie chalupy albo moze i nowej, ale zbudowanej przez wlasciciela z pelnym lekcewazeniem faktu, ze obok jest PLANOWANA autostrada (na zasadzie: e tam, zbuduje tu bo mi wygodnie, a autostrady i tak przez 100 lat jeszcze nie bedzie, a jak bedzie, to zablokuje ze szwagrem droge i wywalcze co "moje"). Popieram: stop warcholstwu! Litujacy sie nad wywalaszczonymi, jaki macie pomysl na rozwiazanie sytuacji, kiedy jakas jedna buda dla psa blokuje cala inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: nie uzalac sie nad wywlaszczonymi IP: 128.32.55.* 26.06.07, 00:51 Nie chodzi o bude blokujaca inwestycje. Chodzi o to zeby nie zmuszac do mieszkania metr od autostrady bo nie uwaza sie za stosowne kupic calosci. Jezeli masz dzialke szeroka na 30m a dom Twoj stoi 10m od granicy i jestes postawiony wobec faktu ze na budowe autostrady zostanie Twoja dzialka obcieta o 6m, to nie mysle ze bedziesz uwazal ze to jest zalatwienie tematu. Po pierwsze nawet jezeli dostanisz uczciwa cene za zabrany kawalek to pozostala czesc Twojej nieruchomosci straci jakakolwiek wartosc. Pieniadze ze CZESC Twojej nieruchomosci nie pozwola Ci sie wyprowadzic gdzie indziej, natomiast mieszkanie 4 metry od drogi nie jest zadna frajda. Denerwuja mnie krzykacze ktorzy rozrabiaja ze musza mieszkac kilkaset metrow od trasy. Ale ludzi ktorych stawia sie w sytuacji ze zabiera im sie czesc wlasnosci i zmusza sie do mieszkania kilka metrow od trasy naprawde mi zal i nie uwazam ze akurat oni musza ponosic wiekszy niz inni koszt budowy autostrad. Jeat to rabunek w bialy dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
marekkow1 Re: nie uzalac sie nad wywlaszczonymi 26.06.07, 01:00 Zgadzam się, drogi trzeba gdzieś zbudować, ale nie można budować dróg na krzywdzie ludzi wywłaszczanych za śmieszne pieniądze. Mówię tylko, że każdy wywłaszczony powinien otrzymać pełen zwrot kosztów na odtworzenie porównywalnej nieruchomości. Czy właściciel jest coś temu winien, że przez jego działkę chcą budować drogę? Co to za odszkodowanie, że za nie, nie można odtworzyć wywłaszczonej nieruchomości? Wtedy to nie jest odszkodowanie tylko rozbój w majestacie solidarnego państwa. Może nie wszyscy pamiętają, ale tak już było - jedyna różnica że państwo zwało socjalistyczne a teraz solidarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski inteligent Autostrada A2 nigdy nie powstanie! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.06.07, 03:48 Autostrada A2 zawsze bedzie tylko mitem bo nigdy nie powstanie nawet jej kilometr! Bo tak juz jest! Nic nigdy nie powstanie! O tym mowie wam ja, polski inteligent! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trabant Re: Autostrada A2 nigdy nie powstanie! IP: 193.30.108.* 26.06.07, 04:53 Co to jest na zdjeciu? Autostrada? Cztery pasy ruchu to rozumiem, w USA bywaja drozki z 8 pasami w jedna strone. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.sa.bigpond.net.au 26.06.07, 05:45 Pozdrowienia dla "joli" i innych rozsadnych internautow probujacych prowadzic rzeczowa dysusje. Podziwiam was za ciagle mocne nerwy. Budowa autostrad - tak, wywlaszczenia- tak; brak szacunku dla prywatnej wlasnosci - NIE!!! koala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roosevelt5 Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.toya.net.pl 26.06.07, 06:54 A mnie wkurza to, że wszelkie ustawy i przepisy dotyczące wywłaszczania, wykupu, załatwiane są bez pomysłu na konsekwencje swoich czynów. Autostrady, drogi ekspresowe i inne są konieczne. Tylko jeśli co kolwiek ustala się drogą ustawy lub decyzji urzędniczej, to niech tworzona będzie spójna całość dotycząca tematu. A nie jak w wypowiedzi. > Zapisy są i zobaczymy co dalej... Niestety taka filozofia myślenia jest nie od dzisiaj, ani nie od wczoraj. Jednak arogancja ma też swoje granice. Jeśli chodzi o autostrady to oprucz samej drogi jest jeszcze tzw wolna strefa, zaliczana do infrastruktury drogi. Tak więc sama droga nie będzie pod oknami. Inna sprawa jeśliu chodzi o bohaterke artykułu. Tam przynajmniej powinni postawić ekran i tyle, bez żadnej łaski. A swoją drogą to GDDKiA martwi się o procesy sądowe, a na siłę forsują budowe drogi S8 w innym miejscu niż planowana była już od bardzo dawna. W miejscu pierwotnie planowanej droki już są wykupione tereny lub jest zakaz wszelkiej inwestycji budowlanej. Samorządy i mieszkańcy są przygotowani i co? Zmiana planów (ciekawe dlaczego?). I tak koło się zamyka, martwiąc się o sprawy w sądzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Państwo prawa IP: *.icpnet.pl 26.06.07, 06:50 w polskim wydaniu. O ile sobie przypominam, w czasach ortodoksyjnego socjalizmu w Polsce w latach 50-tych i sześćdziesiątych obowiązywały te same zasady. Jesteśmy więc w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roosevelt5 Re: Państwo prawa IP: *.toya.net.pl 26.06.07, 07:02 Już od dawna powtarzam, że Kaczyńscy cierpią na syndrom dziecka PRL-u. Rezzta ich zwolenników lub przydu..... powiela ich myśli. Tak więc nic nowego. Szkoda tylko tej (krwawicy) transformacji kraju w III RP. Jak tak dalej będzie zmarnowane będzie to co było już wypracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Rusza lawina wywłaszczeń 26.06.07, 07:45 dziecko drogie to że mieszkasz w jakimś postpeerelowskim blokowisku gdzieś na wsi gdzie diabeł mówi dobranoc a o czymś takim jak autostrada to czytali w parafialnej gazetce nie oznacza że inni mają mieć gorzej od ciebie. Ludzie naprawdę długo dorabiali się na swoje a teraz przychodzi jakiś wał i każe im się pakować albo obcina pół działki i prowadzi pod oknami "autostrade". Gdyby zagwarantowano tym ludziom wybudowanie za odszkodowanie identycznego metrażu na identycznym kawałku ziemi to myślę że nie byłoby by problemu. Niestety jak zwykle polskie państwo chce zrobić w wała zwyczajnych ludzi. A ty zgodnie z najlepszą komuszą tradycją wołasz kułak kułak imperialista :) ehh dzieci dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roosevelt5 Re:lambert77 IP: *.toya.net.pl 26.06.07, 08:29 A co masz do mnie? Czytałeś uważnie mój post? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re:lambert77 26.06.07, 09:51 twój post jest rozsądny spokojnie... mnie idzie o tych wszystkich piszących o tym że wywłaszczonym się nic nie należy małe peerelowskie ścierwojady Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Własność prywatna jest rzeczą świętą 26.06.07, 07:48 A więc żadnych wywłaszczeń, a tylko dobrowolny wykup. A jak pogodzić dobrowolność ze skutecznością? Bardzo proste, oferować atrakcyjne (a więc wyższe od rynkowych) pieniądze za przejmowaną nieruchomość. Pisobolszewia tego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki.chomik skąd w was tyle wkur....ienia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:09 ludzie spokojnie, umiecie dyskutować rzeczowo czy tylko się wyzywać jeden przez drugiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: skąd w was tyle wkur....ienia??? 26.06.07, 08:23 umiemy ale nam się nie chce :) tu na forum w tym temacie toczy się odwieczna wojna pomiędzy poskomunistycznymi malutkimi ludźmi, którzy z chęcią wróciliby do czasów kiedy wszystko było wspólne czyli niczyje a tymi którzy rozumieją czym jest własność prywatna i jak powinno to przekładać się na odszkodowania :).... Niestety poziom merytoryczny z każym postem się obniża jeszcze z pięć postów a zaczną sobie spam wysyłać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro20?? Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.cable.ubr16.edin.blueyonder.co.uk 26.06.07, 08:30 tiaaa LOL euro to chyba bedzie 2052 LOL Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_nawratek ta ustawa to w calosci bubel 26.06.07, 08:39 krzysztof-nawratek.blog.onet.pl/2,ID154354592,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Rusza lawina wywłaszczeń 26.06.07, 12:16 Nie będzie problemów z wywłaszczeniami, gdy będzie to przeprowadzone uczciwe. Niestety, o uczciwości nie ma mowy. Zasady są proste; 1. Zaproponować jak najmniej. 2. Upierać się przy swoim strasząc wszystkim czym się da postraszyć. 3. Grozić jak się tylko da. 4. Uświadamiać, że nie przyjęcie warunków to zatrzymanie budowy autostrady. 5. Na upartych stosować środki masowego przekazu wykazując krnąbrność, brak współpracy, nie zrozumienie wielkich celów, itd. W odpowiedzi wywłaszczeni odpowiadają tymi samymi metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:57 szkoda ze twej mamuski albo twoja buda nie stoi na trasie budowy, wtedy byś spiewał inaczej.Uważam,że w takich przypadkach nalezy sie uczciwe odszkodowanie, a nie ochłapy. Był dom lepszy czy gorszy ale był, a odszkodowanie nalezy sie aby ci ludzie mogli postawic dom o tej samej wielkosci i co najmniej tym samym standarcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierwsze ukłucie Rusza lawina wywłaszczeń IP: *.lodz.dialog.net.pl 26.06.07, 23:37 Teraz widzicie do czego prowadzi "olewanie" wyborów. Paradoks polega przy okazji na tym, że ci, którzy na nich głosowali też odczują na własnej skórze tę arogancję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel VRP wykup za smiesznie niskie ceny IP: 195.94.214.* 06.07.07, 09:45 Ceny sa zanizone calkowicie, czlowiek traci dom i nie moze nic kupic za proponowana cene. gdyby cena byla rynkowa to problemów by nie było takich. Nie wynika to ze złej woli mieszkanców tylko bardzo zlej i krzywdzacej Panstawa i GDKiA. Powtorka z PRL-u nic dodac. A ludzie przeciwko sobie sa nastawianie jak np. na takim forum, trzeba leczyc przyczyny bo skutki widac jakie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wywlaszczenie. Re: wykup za smiesznie niskie ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.10, 14:25 dac tyle aby mo0gl sie wybudowac .koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gossc portalu. wywlaszczanie za slusznym odszkodowaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 20:34 juz tak dozarli jakiemus panu z portalu obwodnica kleczewa ze ten wkrotce cholocoie postawi pomnik z a wywlaszczanie z dzielek budowlanuch za ceny gruntu rolnego czyli jak za adolfa tak za jozefa a niewinni piach gryza bo im zaufali. Odpowiedz Link Zgłoś