Dodaj do ulubionych

Spór o wpływ niższej składki rentowej na inflację

IP: 80.54.12.* 30.06.07, 16:26
INFLACJA.....WZROST PŁAC ??????? Panowie eksperci zielonego pojęcia nie macie
o rynku pracy w sektorze niepublicznym ,a ten zdaje się jest dominujacy.
W zwiazku z lichwiarskimi składkami "ZUS" ,istnieja niestety dwa rynki płac i
takie zmiany to tylko śmieszna kosmetyka -przesuniecia 20 zł."na papierze".
Zajmijmy sie LICHWĄ: 500 zł.przymusowej składki emerytalnej X 12 miesiecy X
40 LAT = 1200 zł. śr.emerytura X 12 miesięcy X 5 LAT /tyle statystycznie żyją
mężczyźni/. 240 000 = 72 000 TO JEST JAWNE ZŁODZIEJSTWO!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • bobdywro Spór o wpływ niższej składki rentowej na inflację 30.06.07, 17:21
      Takie wypowiedzi ekspertów są szkodliwe dla gospodarki i rynku pracy . Tylko debil i ignorant nie dostrzega pro rozwojowego wpływu popytu wewnętrznego na wzrost PKB i spadek bezrobocia . Panowie eksperci nie mają pojęcia co komentują albo doskonale wiedza jak gospodarce szkodzić , nie wiem co gorsze .
      • tetlian Re: Spór o wpływ niższej składki rentowej na infl 30.06.07, 18:49
        Lepiej żeby nie napędziła.
    • zdrajca1 Kim jest Wojciech Nagel? 30.06.07, 17:35
      Co osiągnął,żeby nazywać się ekspertem?Nie słyszałem!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: now Re: Kim jest Wojciech Nagel? IP: *.nyc.res.rr.com 01.07.07, 00:15
        Eksperci ekonomii myla sie tak samo czesto jak wszyscy inni -uzywac swojej
        glowy.
    • Gość: ... Bzdura, to by znaczyło, że podatki można tylko IP: *.ny325.east.verizon.net 30.06.07, 18:03
      podnosić? Bo każda obniżka ciągnie za sobą wzrost inflacji?
      • adamxyz3 Re: Bzdura, to by znaczyło, że podatki można tylk 30.06.07, 18:12
        Ciekaw jestem który z Panów ekspertów-ekonomistów potrafiłby poprowadzić kiosk
        "RUCH"-u?
      • Gość: now Re: Bzdura, to by znaczyło, że podatki można tylk IP: *.nyc.res.rr.com 01.07.07, 00:22
        Nie podnosic.Ten mechanizm doplywu pieniedzy na rynek trzeba by uruchomic jak
        gospodarka mocno zwalnia-wtedy inflacja nie grozi.Ale rzadzacy Polska nie maja
        zadnego planu ani przy wzroscie ani przy recesji.Kiedy jest recesja to im sie
        wydaje ze nie ma z czego obnizac podatkow a wlasnie wtedy trzeba to robic.
    • reakcjonista1 Ręce opadają 30.06.07, 18:30
      eksperci idioci?
    • Gość: Boyakki Re: Spór o wpływ niższej składki rentowej na infl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 19:23
      Ciekawe dlaczego nagle inflacja mialaby wzrosnac? Przeciez pieniadza nie bedzie
      wiecj na rynku, ale zamiast do zradowych pacholkow trafi w rece osob, ktore je
      zarobily i to one je wydaja, a nie osoby z rzadzacej sitwy.
      • Gość: tryper Re: Spór o wpływ niższej składki rentowej na infl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 20:50
        ale to jest za trudne dla "ekspertów", żyjących z żołdu wypłacanego przez państwo
      • Gość: ecot bełkoczesz IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.PL 01.07.07, 12:38
        ta forsa "zabrana" będzie musiała byc zrekompensowana większą dotacja budżetową
        dla zusu kosztem większego deficytu, gdyby wydatki budżetu i funduszy celowych
        obniżono, albo zweryfikowano wszystkie te wyłudzone renty to wtedy miałbyś racje
    • janan2 Spór o wpływ niższej składki rentowej na inflację 30.06.07, 19:51
      Smiem wątpić.Obniżka podwyższy średnią,średnia wpływa na wysokość płaconego
      haraczu do ZUS.Wzrośnie wysokość składki na zdrowie i to znacznie,tak że z
      obniżki zrobi się de fakto podwyżka.Poza tym dojdzie podatek Religi i nie będzie
      chyba 9% tylko więcej.Pilnować portfeli.To jak za komunizmu.Jeśli była hucznie
      zapowiadana obniżka czegoś to wychodziło jak zawsze.Podwyżka.Teraz będzie
      podobnie.Ktoś musi sfinansować KRUSY i czarnych.Ci nie płacą nic lub prawie
      nic.Inlacji więc nie będzie,bo kto będzie taki głupi aby zatrudniac więcej
      pracowników.Raczej odwrotnie i to się wyrówna.
    • Gość: J-k Re: Spór o wpływ niższej składki rentowej na infl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 19:51
      Polski rząd zaproponował osobom prowadzącym działalność gospodarczą unikatowy w
      skali światowej system podatkowy, czyli podatek regresywny. W skrócie polega on
      na tym, że najwyższe podatki (procentowo) płacą najmniej zarabiający. Ale
      przewrotność tego rozwiązania idzie dalej, osoby zarabiające bardzo dużo i
      płacące wysokie podatki (kwotowo a nie procentowo) dostaną bardzo skromną emeryturę.
      Na taki system nie wpadliby nawet ekonomiści od Bieruta.
    • Gość: thor Szkoła balcerowicza IP: 81.190.83.* 30.06.07, 19:53
      Panowie ekonomiści prezentują ten sam poziom co Leszek B.
      wszystko co ma napędzać konsumpcje i rozwój jest złe bo powoduje wzrost
      inflacji która to gdy niska jest największym dobrem społecznym i wszyscy
      powinni sie do niej w kościołach modlić...
      • Gość: mar Trzeba przyznać ,że są dosyć dziwni IP: 82.139.157.* 30.06.07, 20:53
        np. nie mają wpływu na inflację dotacje chłopskie ,chociaż ta grupa społeczna
        ma słaby wpływ na gospodarkę .
        • Gość: equilibrysta Re: Trzeba przyznać ,że są dosyć dziwni IP: *.ramtel.pl 30.06.07, 21:18
          Możesz trochę rozwinąć tę "szkołę Balcerowicza"? Znam trochę tekstów tego
          ekonomisty i jakoś nigdy nie natknąłem się na poglądy, które próbujesz teraz
          wtłoczyć w jego usta...
          • Gość: mar Re: Trzeba przyznać ,że są dosyć dziwni IP: 82.139.157.* 30.06.07, 22:05
            Możesz trochę rozwinąć tę "szkołę Balcerowicza"? Znam trochę tekstów tego
            > ekonomisty i jakoś nigdy nie natknąłem się na poglądy, które próbujesz teraz
            > wtłoczyć w jego usta...

to nie jest pytanie do mnie i nie jestem "Balcerologiem" ale napiszę ,że
            ,jeżeli ktoś reformuje właśnie w ten sposób gospodarkę ,to powinien się liczyć z
            lawinowym wzrostem bezrobocia ,a i zatem spadkiem liczby ludzi płacących podatki
            ;) .A potem to juz poszło z górki ,nie było kasy z podatków i nie było kasy na
            dotacje.
            Analogiczna sytuacja w przemyśle była taka jak obecnie w służbie zdrowia
            ,zabrakło kasy ,i co sprzedać teraz szpitale za złotówkę bo tyle warte ?
          • Gość: thor Re: Trzeba przyznać ,że są dosyć dziwni IP: 81.190.83.* 30.06.07, 22:29
            > Możesz trochę rozwinąć tę "szkołę Balcerowicza"? Znam trochę tekstów tego
            > ekonomisty i jakoś nigdy nie natknąłem się na poglądy, które próbujesz teraz
            > wtłoczyć w jego usta...

no balcerowicz mówi ze niska inflacja jest najważniejsza
            czy coś innego wtłaczam w jego usta?
            mogę powiedzieć że niejednokrotnie twierdził - wzrost płac źle bo grozi
            wzrostem inflacji
            wzrost konsumpcji źle bo grozi wzrostem inflacji
            krótko mówiąc pracujmy za darmo żryjmy trawę a wtedy bedzie dobrze bo inflacja
            będzie niska
            • Gość: ecot nic nie zrozumiałes z tego co mówił balcerek IP: *.244.149.234.ostrow2.tnp.PL 01.07.07, 12:45
              wzrost płac jest zły jeśli nie jest powiązany ze wzrostem wydajności
              • Gość: thor Re: nic nie zrozumiałes z tego co mówił balcerek IP: 81.190.82.* 07.07.07, 22:04
                to balcerek nie zrozumiałby tego co Ty powiedziałeś
                dla niego wzrost płac zawsze był zły, nawet wtedy gdy wydajność pracy rosła
    • Gość: opt Ten rząd jeżeli coś czyni ,to w jaKimś celu IP: *.tsi.tychy.pl 30.06.07, 21:54
      i zwykle nie w tym,o którym mówi.Najpierw ogranicza się wpływy do ZUS-u ku
      zadowoleniu wszystkich pracujących,następnie wykaże się
      upadłość,niegospodarność tej instytucji i potrzebę jej
      zreformowania,tzn.obsadzenia od początku do kopńca swoimi towarzyszami,no i jak
      przy każdej reformie obniży się świadczenia tych co to są teraz na emeryturach
      a pracowali w czasach tegoi niesłusznego systemu.Wypracowane środki da się
      nowym zasłużonym,tym co mają niskie emerytury,bo nie splamili się uczciwą
      pracą,dzieciorobom no i biednym biskupom np. Głodziowi,który pobiera prawie 10
      tyś emerytury,dalej czesze parafian i to bez ograniczeń(ciekaw jestem czy takie
      emerytury mają byli ubowcy)
      • Gość: parampapa Re: Ten rząd jeżeli coś czyni ,to w jaKimś celu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 23:10
        Nie Leszek Balcerowicz to wszyscy byśmy popierd...li po łące i zbijali bąki,
        byłoby biednie i nie śmiesznie. Duża część by z was oczywiście jakby miała
        robotę to w PGR-ach, a jak by się wam nudziło w mieście to komunę byście
        wskrzeszali tak z nudów i dla zabawy.
        A co do meritum to obniżenie składek rentowych wyjdzie nam na dobre, o inflację
        nie mamy co sie martwić, a raczej o deflację, popyt i konsumpcja popędzają
        gospodarkę więc wszyscy na tym dobrze skorzystamy. Ale też składki
        ubezpieczeniowo zdrowotne powinny być mniejsze, bo ja się pytam; PO JAKI KIT MAM
        PŁACIĆ NA NFZ?? gdzie nie dość że to jest worek bez dna. Dzisiaj oglądałem
        reportaż w telewizji, gdzie w szpitalu w warszawie trzeba było ewakuować ponad
        20 pacjentów bo kurv..się lekarzom i pielęgniarkom strajkować. TU CHODZI O ŻYCIE
        CZŁOWIEKA!!! i dlatego mam każdego ze służby zdrowia w Dxxxe!!!
        I prośmy Boga codziennie o zdrowie, bo jak już go nie mamy to w tej Polsce tylko
        można modlić się bo tylko to nam pozostaje.
        • Gość: keks trele morele IP: *.forweb.pl 01.07.07, 11:05
          W Czechach, Słowacji, Litwie, Łotwie, Estonii, itd, nie mięli "Boga"
          Balcerowicza, a jakoś biedy i śmiechu u nich nie widać. heh, Polaczki lubią
          tworzyć różnego rodzaju mity...:D

Gość portalu: parampapa napisał(a):

> Nie Leszek Balcerowicz to wszyscy byśmy popierd...li po łące i zbijali bąki,
          > byłoby biednie i nie śmiesznie. Duża część by z was oczywiście jakby miała
          > robotę to w PGR-ach, a jak by się wam nudziło w mieście to komunę byście
          > wskrzeszali tak z nudów i dla zabawy.
          > A co do meritum to obniżenie składek rentowych wyjdzie nam na dobre, o inflację
          > nie mamy co sie martwić, a raczej o deflację, popyt i konsumpcja popędzają
          > gospodarkę więc wszyscy na tym dobrze skorzystamy. Ale też składki
          > ubezpieczeniowo zdrowotne powinny być mniejsze, bo ja się pytam; PO JAKI KIT MA
          > M
          > PŁACIĆ NA NFZ?? gdzie nie dość że to jest worek bez dna. Dzisiaj oglądałem
          > reportaż w telewizji, gdzie w szpitalu w warszawie trzeba było ewakuować ponad
          > 20 pacjentów bo kurv..się lekarzom i pielęgniarkom strajkować. TU CHODZI O ŻYCI
          > E
          > CZŁOWIEKA!!! i dlatego mam każdego ze służby zdrowia w Dxxxe!!!
          > I prośmy Boga codziennie o zdrowie, bo jak już go nie mamy to w tej Polsce tylk
          > o
          > można modlić się bo tylko to na
      • Gość: Anty-Histeria Nieźle to sobie wykombinowałeś IP: *.dolsat.pl 01.07.07, 11:08
        Nieźle to sobie wykombinowałeś... Zapomniałeś tylko dodać, że skorzystają na tym też Żydzi i Cykliści.
    • Gość: poster A te same pieniądze wydane przez rząd na np. IP: *.tpnet.pl 01.07.07, 06:56
      podwyżki dla lekarzy lub pielęgniarek inflacji by nie napędziły? Ci eksperci
      krytykują już jedynie dla samego krytykowania.
    • krzych.korab Jak się zarabia po kilka tysięcy to nie widzi się 01.07.07, 08:03
      tych zarabiających 600 zł. Dlatego wysoko zarabiający powinni płacić bez
      obniżki a mało zarabiający mieć większą ulgę.
    • danek121 Bogaci zyskają niewiele i bjadolą 01.07.07, 08:41
      Poraz pierwszy od 17 lat obniżono podatek o 5%
      zyskają w całości tylko zarabiający do 2,5 średniej
      krajowej czyli około 95% podatników. Wszyscy pozostali zyskają tylko około
      280zł. miesięcznie co dla
      zarabiającego np. 100 tys. miesięcznie to zaledwie 0,28%
      To w porównaniu z dwoma stawkami gdzie 95% podatników
      zyska od kilku do 30 kilku złotych a zarabiający
      100 tys. aż 8 tys. zł. miesięcznie dla bogatych
      pryszcz. Dlatego krytykują tę obniżkę bojąc się,
      że dwa progi mogą nie wejść w życie. SLD posunęło się
      nawet tak daleko, że te nie swoje pieniądze chcieli
      dać na służbę zdrowia prosząc o weto prezydenta.
      To są specjaliści od takich decyzji jakoś nie
      prosili o weto do 2 progów. Wtedy nie bali się inflacji.
    • Gość: Krzysztof Spór o wpływ niższej składki rentowej na inflację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 09:17
      Inflację to napędzają bezproduktywni politycy,ekonomiści,prawnicy,dziennikarze
      i inne darmozjady,które nie wytwarzają żadnych istotnych dóbr i nie wiadomo
      dlaczego dużo zarabiają
    • Gość: HH Ci z BCC to albo głupki, albo gnoje! IP: *.swietochlowice.org 01.07.07, 10:29
      Rozumiem ich narzekanie, bo to nie im obniżono składkę tylko pracownikom,
      których większość z takiego BCC zawsze chciałoby gnoić, wykorzystywać i okradać
      na każdym kroku. Niech wreszcie oni zaczną płacić w tym kraju podatki a nie ci
      najsłabsi na samym dole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka