Gość: Sebar IP: *.reverse.qsc.de 15.07.03, 16:50 Wreszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: *.dur.ac.uk 15.07.03, 17:04 I co to da? Zakaz wejdzie w Unii Europejskiej i w USA, to spam zacznie przychodzić z Hondurasu albo Kamerunu. Internetu z samej jego natury nie sposób ograniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: 213.68.127.* 15.07.03, 17:23 Trzeba miec: dobrze wymyslona nazwe konta nie rozdawac adresu emailowego na prawo i lewo dociekac w jakis sposob nasz adres dostal sie w rece spamera - karac tego kto dostarczyl i spamera (jak sie da). Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 testy na czlowieka 15.07.03, 17:41 Ciekawi mnie w jaki sposob firmy maja sie zwracac do potencjalnego klienta aby ten wyrazil zgode na dostarczanie mu faxow czy poczty elektronicznej badz SMS-ow czy MMS-ow jesli kazde zapytanie ta droga bez uprzedniej zgody jest nielegalne. Oczywiscie pozostaje kuriozalna droga: najpierw zapytac paierowa poczta a potem przejsc na elektroniczna ale jest to dla firm o wiele mniej efektywne. Z drugiej strony dlaczego nikt nie zatroszczy sie wlasnie o skrzynki konwencjonalne? Te znacznie szybciej moga sie zapchac niechcianymi reklamami, zwlaszcza podczas urlopu. Ja mam na spam prosty filtr, ktory w ogole dopuszcza na moja skrzynke elektroniczna tylko wybrane adresy wiec nie widze problemu - ktos nowy moze dostac moj adres elektoniczny tylko ode mnie albo od kogos kto go tez ode mnie dostal wiec nie ma problemu zeby do mnie dotrzec, a filtr generuje uprzejma informacje na ten temat. W zaleznosci od uslugodawcy internetowego mozna liczyc na wsparcie antyspamowe juz na poziomie jego serwera. I wreszcie aspekt statystyczny. Wielka czesc spamu generowana jest z adresow pocztowych zakladanych automatycznie nie przez ludzi ale przez programy. Tu z pomoca przychodza tzw. "testy na czlowieczenstwo" stosowane np w yahoo czy niektorych sieciach telefonii komorkowej. Dla chetnych polecam strone www.captcha.net. Po dodaniu kwestii nieograniczej mozliwosci wysylania spamu np. z Wysp Bergamuta, ktorych nie interesuje ustawodawstwo USA czy USE (Stany Zjednoczone Europy) pomysl ograniczen tego typu jest dosc watpliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo Re: testy na czlowieka IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 16.07.03, 18:04 Zgadzam sie na 100% co toja3003 napisała. Szkoda ze autor artykulu nie zatroszczyl sie wspomniec jaka mamy obecna sytuacje w prawie polskim bez czlonkowstwa tz. system opt-in a nie opt- out jak jest w unijnym rozwiazaniu. Poczta i TPSA moge sie cieszyc a rozwoj internetu dla prawdziwego e-commerce (nie SPAM) ucierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyspam Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.07.03, 18:09 Fajne oprogramowanie usuwające z poczty spam: blockspamnow.com/r/5283 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrenerT Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: 193.120.88.* 15.07.03, 18:21 Oj Zjebas, Zjebas!? Ci socjalisci z UE na wszystkim by chcieli trzymac lape. Niedlugo wprowadza zakaz rozmawiania z innym czlowiekiem bez wczesniejszej pisemnej zgody owego... a przeciez rynek internetowy sam to ureguluje!!! Masz za duzo spamu; przezuc sie na platne konta gdzie provider zapewnia bardzo skuteczna ochrone przed powyzszym problemem!!! TrenerT Gość portalu: Sebar napisał(a): > Wreszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: *.sympatico.ca 15.07.03, 23:25 "Masz za duzo spamu; przezuc sie na platne konta gdzie provider zapewnia bardzo skuteczna ochrone przed powyzszym problemem!!!" Mozesz zdradzic jakie to "platne konta" za[ewniaja skuteczna ochrone przed spamem? Na moje platne konto codziennie otrzymuje kilka-kilkanascie e- maili z propozycja powiekszenia penisa lub zakupu taniej Viagry. Te same e-maile przychodza za kazdym razem z innego addresu i sa addresowane tylko do mnie. E-maile nie moga by filtrowane ze wzgledu na kontekst, poniewaz w wiekszosci sa graficzne. Moj filtr antyspamowy jest ustawiony prawie na najwyzszym poziomie. Jeden stopien wyzej blokuje wszystke e-maile poza tymi, ktore przychodza z akceptowanych adresow. Poniewaz prowadze biznes i e-mail jest jednym z moich form komunikacji z klientami, na najwyszy poziom nie moge sobie pozwolic. Jeszcze raz, jakie to "platne" konta zapewniaja skuteczna blokade przed spamem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polecam... Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: *.cba.pl 16.07.03, 01:04 ...konta na home.pl. Sam mam tam adres i od dwóch lat przyszły mi może dwie, może trzy reklamy. Można to chyba nazwać skuteczną ochroną?? ;) pozdrawiam Łukasz olczyki@hot.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Kozicki Re: UE zamierza walczyć ze spamem IP: ProteriansAnNet:* 16.07.03, 13:36 Gość portalu: TrenerT napisał(a): > Niedlugo > wprowadza zakaz rozmawiania z innym czlowiekiem bez > wczesniejszej pisemnej zgody owego... Bzdura. Jeśli nie chcesz z kimś rozmawiać, to możesz tego nie robić. Gorzej, jeśli ten ktoś to akwizytor, który wyrzucony raz drzwiami i dwa razy oknem - wciska się jeszcze przez komin. Jeszcze gorzej, jeśli jednocześnie dobija się do Ciebie np. 50 akwizytorów. Zabezpieczenia na serwerze mojego providera odbijają około 50-100 spamów dziennie przychodzących na moje konto, moje własne zabezpieczenia unieszkodliwiają dodatkowo 30-50 szt. dziennie. To skutek długotrwałego używania tego samego adresu, bez zabezpieczeń, które jeszcze 3-4 lata temu nie były potrzebne. Spamu tak łatwo się nie pozbędziesz, ale za to musisz za niego zapłacić - bo odbieranie spamu kosztuje, i to dużo: to nie tylko Twój czas na jego przeczytanie, ale jeśli spam to 50% e-maili (na starych serwerach, takich jak pierwsze darmowe konta w Polsce to już ponad 80%) - ktoś musi zapłacić za miejsce na serwerze, dzierżawę łączy internetowych i czas pracy pracowników providera, który z takim spamem walczy. Spam, to po prostu kradzież. nospam-pl.net/reklamy.php > a przeciez rynek internetowy sam to > ureguluje!!! Rynek to może uregulować, jeśli ma środki. W tej chwili takich środków w zasadzie nie ma - można najwyżej składać skargi z wioskiem o ukaranie spamera grzywną. To już coś, ale gdyby w Polsce - tak jak jest w USA - można było spamera pozwać z oskarżenia prywatnego do sądu i zażądać odszkodowania np. 500 zł. za każdy przesłany spam, ale płatne nie do kasy państwa tylko do kieszeni zaspamowanego - problem polskiego spamu pewnie stałby się całkiem marginalny. Niestety, około 95% całego światowego spamu pochodzi spoza Unii Europejskiej, a głównie z USA, Chin i Korei. Na taki spam na razie można tylko blokować całą pocztę z określonych miejsc na świecie (procmail itp. nospam-pl.net/obrona.php ; RBL-e nospam-pl.net/rbl.php - albo testy słownikowo-statystyczne nospam-pl.net/spampal.php#Bayesian_Filter ) > Masz za duzo spamu; przezuc sie na platne konta > gdzie provider zapewnia bardzo skuteczna ochrone przed > powyzszym problemem!!! Jeszcze raz: to kosztuje. Dlaczego mam drożej płacić za konto pocztowe tylko dlatego, że jakiś spamer wyłudza od swoich niedoszłych klientów pieniądze na sfinansowanie swojej kampanii reklamowej ? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Juz to widze. Bedziemy miec e-ulotki Unijne, ze 16.07.03, 01:07 ze spamem trzeba walczyc do ostatniego wolnego bajta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD SMSy proUnijne IP: 212.33.88.* 16.07.03, 08:10 Przed referendum dostałem kilka SMSów zachęcających - nie pamiętam czy wprost do głosowania za przystąpieniem do UE, w każdym razie co najmniej za samym udziałem w referendum. Nawet w tym drugim przypadku można uznać je za proUnijne (problemy z oczekiwaną frekwencją). Nie wyraziłem zgody na wysłanie mi takiego spamu, w ogóle nikt nie kontaktował się ze mnąw tej sprawie. Czy UE zajmie się tym problemem? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Jedyny sposob na Spam to zebranie sie adminow... IP: *.int.pan.wroc.pl 16.07.03, 14:17 Jedyny sposób na Spam to zebranie się adminow i blokowanie stron, które sa natarczywie reklamowane np. po kilkuset zgłoszeniach. Pojedyńcze zgłoszenia mogą być przecież kawałem konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Internauta Słowo INTERNET pisze się DUŻĄ literą!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 19:45 Co za matoły w tej Gazecie!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś