Gość: rt IP: *.aster.pl 22.11.07, 11:35 dajcie linka na tę listę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan bezsilnosc czlowieka wobec bankow jest dolujaca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 11:35 Odpowiedz Link Zgłoś
ankaku Re: bezsilnosc czlowieka wobec bankow jest doluja 22.11.07, 11:43 Zastanawiam się jak spowodować opublikowanie listy banków które np: nie rewidują w ustawowym czasie BIK-u , wprowadzają tam błędne dane i ogólnie mają cię w dupie! Nasze prawo nie chroni obywatela przed insttucją ! Uważam że to obywatel jako słabszy powinien być wspierany przez przepisy a nie odwrotnie! Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Mnie oszukła ING Bank Śląski. Na jaką listę trafi? 22.11.07, 12:29 proszę nie usuwac tego maila jako łamiącego regulamin tylko współpracować z Bankiem i Policją w sprawie ustalenia moich personaliów. Ma je zresztą sam Bank, który przegrał ze mną prawomocnym wyrokiem sądu więc może lepiej żeby poszukali u siebie zamiast szkalować kolejną niewinną osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czy jak ? Nie rozumiem dlaczego jesteście zdziwieni - prze- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:46 cież to normalna procedura - co w tym złego, że ktoś chce odzyskać swoje pieniądze ??? Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Nie ufam bankowi, który mi nie ufa. 22.11.07, 12:59 Jestem rzetelnym klientem, zawsze dokonuję wszelkich czynności, by zapłacić w terminie. Nie chcę jednak bać się, że jeśli jeden z setki przelewów nie dotrze na czas, bank z automatu znieważy mnie wpisując na jakąś listę z powodu jakiejś drobnej końcówki. Nie chcę korzystać z banku, który traktuje mnie nie jako partnera, tylko potencjalnego oszusta. Nie chce banku, którego musiałbym się bać. A moje zaufanie do BPH i Deutsche Banku zostało bardzo zredukowane. Odpowiedz Link Zgłoś
chudymisio nie przesadzaj 22.11.07, 14:10 Przecież jest napisane, że banki informują dłużnika kilkakrotnie o długu zanim go wrzucą na listę. > erminie. Nie chcę jednak bać się, że jeśli jeden z setki przelewów nie dotrze n > a czas, bank z automatu znieważy mnie wpisując na jakąś listę z powodu jakiejś > drobnej końcówki. Pomyśl co się stanie gdy w ten sposób pomyśli sobie Twój pracodawca. No niech w firmie się zdarzy, że ktoś akurat nie dostanie wypłaty i to akurat będziesz Ty. Tak po prostu, ktoś zapomni wpłacić na twoje konto... Odpowiedz Link Zgłoś
o0o0o0 Mnie mBank dał do BIK za 22.11.07, 16:17 Mnie mBank dał do BIK za kilkadziesiąt złotych opłaty za kartę kredytową (opłaty - nie długu). Nikt ze mną o tym nie gadał, a zwłaszcza wielkorotnie. Więc nie wiesz o czym mówisz naiwniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: Mnie mBank dał do BIK za 22.11.07, 16:52 Koledze, który wierzy w myślenie banków polecam przypadek pewnego Łodzianina, wpisanego na "czarną listę" za 64 grosze domniemanego długu. Oczywiście ani jego wieloletnia rzetelność, ani fakt, że dług nie istniał, nie miały znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przezorny Re: Mnie mBank dał do BIK za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 19:47 Który to bank?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Jak nie przelewasz przez rok pieniędzy - o takich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:13 okresach czasu jest mowa, to chyba jasne, że coś jest nie halo. Więc nie panikuj i nie odwracaj kota ogonem. Nie jestem żadnym pracownikiem banku, ani żadnym zwolennikiem kredytów - nawet nigdy kredytu nie brałem. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Jak nie przelewasz przez rok pieniędzy - o ta 22.11.07, 14:20 Od formułowania takich twierdzeń sa sądy. Co wiesz o nie swojej sprawie, aby rozstrzygac czy ktoś wziął kredyt czy nie wziął? Bank jest tylko jedną stroną i tylko domniemanej umowy do czasu kiedy nie ma wyroku sądowego. Dać małpie brzytwę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Ty jakiś dziwny jesteś - myślisz, że banki nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:33 mają co robić tylko zbierać jakieś przypadkowe dane i robić z nich listy ? Zostałeś pokrzywdzony (pewnie przypadkiem,nie specjalnie) - wypłacz się, ale nie obracaj kota ogonem. To co zrobiły banki jest zgodne z prawem. Co więcej - ja zrobiłbym na ich miejscu to samo. A Ty ? Darujesz dług, bo nie udało Ci się skontaktować z dłużnikiem 2 lata ??? Jeżeli tak - szkoda mi Ciebie, jeżeli nie - po co się rozpisujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Ty jakiś dziwny jesteś - myślisz, że banki ni 22.11.07, 14:38 Poszedłbym do sądu i przedstawił swoje racje. Banki mają do tego doskonałe możliwości: przedsądowe wezwanie do zapłaty i przyspieszone tryby orzekania oraz egzekucji należności. Podawanie kogoś danych w sytuacji, w kórej nie zrobiło się samemu wszystkiego co możliwe aby sprawę wyjaśnić przy jednoczesnym godzeniu się na to, że najwyżej przez pomyłkę kogoś opluję jest mi obce. Nie jestem pewien czy do końca rozumiesz konsekwencje swojego sposobu myślenia. Bezwględni w swej szlachetnoścu rewolucjoniści prędzej czy później padają ofiarą swoich szczytnych idei i celów. Zamiast tego wolę równość praw i dobre obyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuta Re: Nie ufam bankowi, który mi nie ufa. IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 22:14 I moje również.Jeszcze bym do nich dołączyła PKO BP.. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Nie rozumiem dlaczego jesteście zdziwieni - p 22.11.07, 13:13 Od tego są sądy, a nie Internet. Najpierw trzeba komuś winę/dług udowodnić, a potem nazywac go oszustem/dłużnikiem. Tak trudno to zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśl ! Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:10 jak nie reagujesz przez rok czy więcej na próby kontaktu to może bank ma uznać, że jest OK i po sprawie ? Zwyczajnie chce odzyskać chociaż część pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, 22.11.07, 14:18 a jak nie wziąłeś żadnego kredytu to też jesteś dłużnikiem? :-) Ja nie wziąłem. umieszczono moje dane w międzybankowych systemach. Dowiedziałem się o tym nie od ING, ale od innych banków, które zaczęły mi wypowiadać kredyty i karty kredytowe. poszedłem do sądu. Wygrałem w dwóch instancjach. Wyrok się uprawomocnił. ING zostało zobowiązane do zwrotu kosztów z klauzulą natychmiastowej wykonalności. ING BŚ nie uczynił tego dopóki nie został wezwany do tego przez knacelarię prawną (nie szanują nie tylko klientów, ale nawet wyroków sądowych!). Przez cały proces, pomimo przegrania sprawy w I instancji nie wycofali moich danych z systemów. Do dzisiaj nie tylko mnie nie przeprosili, ale nawet nie ponformowali mnie gdzie umieścili mje dane i czy już je usunęli. Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycwaniak Re: Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:21 > a jak nie wziąłeś żadnego kredytu to też jesteś dłużnikiem? Jeżeli jesteś komuś winien pieniądze to tak. Jak nie jesteś winien, to nie komentuj artykułu bo Ciebie nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, 22.11.07, 14:23 Jak najbardziej mnie dotyczy, bo znalazłem się na takiej liście. Oczyściłem sie też z oszczerstw przed sądem, wracaj do pracy bo myślenie ci nie idzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atycwaniak Zacytuj może ten fragment artykułu, który potwierd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:27 za to, że artykuł jest o biednych, bogu ducha winnych osobach, które straszne banki umieściły na swoich przerażających listach (udowodnisz w ten sposób nie tylko, że myślisz, ale i potrafisz czytać ze zrozumieniem). PS. Nie jestem w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Zacytuj może ten fragment artykułu, który pot 22.11.07, 14:29 Pozwól, że jednak zacytuję tobie klasyka: "wracaj do pracy bo myślenie ci nie idzie :-)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycwaniak Nie zacytowałeś nic - zatem mam rację. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:37 . Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Nie zacytowałeś nic - zatem mam rację. 22.11.07, 14:40 Absolutną! I chyba szalenie niskie poczucie własnej wartości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion1 Re: Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 22:50 Ten ING,to też jakiś nieudolny bank.Już od wielu osób słyszeliśmy o problemach z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion1 Re: Dłużnikiem jesteś od momentu wzięcia kredytu, IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.08, 22:48 Jeśli bank chce odzyskać jak mówisz chociaż część pieniędzy to dlaczego sprzedaje firmom windykacyjnym dług za 10-20% wartości?.Dlaczego nie sprzeda tego długu za taką kwotę samemu dłużnikowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming No bez przesady... IP: *.aster.pl 22.11.07, 14:17 Nie histeryzuj. Dluznikiem mozna nazwac kogos, kto nie splaca dlugu w terminie - i zaden sad nie jest do tego potrzebny. Nie kazdy dluznik jest oszustem, tu sie zgadzam - ale banki opublikowaly listy dluznikow, a nie oszustow, wiec o co ci chodzi? Kredyty sa po to, zeby je splacac. Jesli uwazasz inaczej, Samoobrona przyjmie cie z otwartymi ramionami. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: No bez przesady... 22.11.07, 14:22 O to, że na liscie dłużników znalazłem sie chociaż od ING BŚ żadnych pieniędzy nie wziąłem. Sąd to potwierdził prawomocnym wyrokiem więc o co Tobie z kolei chodzi? Mi tylko o to, że do dzisiaj nie mam gwarancji, że czyjeś kłamstwa nie plamia mojego imienia. Rozumiem, że dla Ciebie może to nie być ważne, ale dla mnie jest ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le ming Re: No bez przesady... IP: *.aster.pl 22.11.07, 14:27 No i bardzo ladnie. Bank sie pomylil (i to bardzo brzydko), ty wygrales sprawe w sadzie - od tego w koncu sa sady. Jak to sie ma do ewentualnego niepublikowania takich list? Nieuczciwi dluznicy zostaja napietnowani, uczciwi nie-dluznicy wygrywaja w sadzie. Mile to nie jest, ale lepsze od poblazania lajdakom. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: No bez przesady... 22.11.07, 14:28 To chyba coś ze Stalina albo Lenina było. Mniejsza o jednostki. Liczą się rzeczy ważniejsze, większe, banki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszczedny Dla mnie ING Bank Śląski to najlepszy bank........ IP: 84.19.254.* 22.11.07, 13:16 i to od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Dla mnie ING Bank Śląski to najlepszy bank... 22.11.07, 14:27 gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś 751 Re: Mnie oszukła ING Bank Śląski. Na jaką listę t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:48 A moją znajomą, i jej koleżanki "wystawił" Bank Śląski ING i nie zapłacił w terminie pensji tylko 10 dni po. Pracują na umowę. Można sprawdzić kiedy wyszły przelewy!! wiem bo odemnie pożyczała. mysza Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 11:42 Z jednej strony to może oburzające, ale widocznie Panu redaktorowi nikt nigdy nie "wisiał" kasy za zlecenie ;) IMO permanentnych dłużników powinno się ścigać i uprzedzać innych. A co do samych banków, to nie od dziś wiadomo, że przy takich obrotach banki mogą robić wszystko. Najbardziej rozczula mnie krajowy rejestr długów, gdzie zwykły szary obywatel musi płacić za sprawdzenie czy jest w rejestrze (pomijam sytuację kiedy zechce się telepać osobiście na to zadupie). Nie mówiąc już o tym, że jakim prawem (głupie retoryczne pytanie), banki wymieniają się moimi danymi osobowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalny Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: 129.9.163.* 22.11.07, 11:48 Odpowiedz jest prosta: prawo bankow do opublikowania twoich danych w takiej sytuacji wynika z twojej umowy z bankiem oraz z przepisow prawa. Jesli nie ufasz bankom, nie musisz brac kredytu. Jesli bierzesz kredyt, musisz liczyc sie z konsekwencjami jesli go nie splacisz. Z jednej strony to prawda ze nie jest to do konca etyczne (moze niektorym osobom po prostu podwinela sie noga i nie jest to ich wina), ale dlaczego ja jako osoba ktora splaca kredyty mam pokrywac bankom straty z tytulu osob ktore tego nie robia i oszukuja uczciwych klientow banku? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 11:53 Nie mówię o publikacji, a o wymianie. Skąd w innym banku, bez podawania żadnych zaświadczeń wiedzą, że mam zdolność kredytową i ile kasy mniej więcej wpływa na moje konto? Najśmieszniejsze jest to, że w życiu nie brałem żadnego kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
oliveira Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 11:44 Wolne żarty - bronicie złodziei? Jeśli ktoś zawłaszcza sobie nie swoje pieniądze (a czymś takim jest nie oddawanie pożyczonych pieniędzy) jest złodziejem. Nieważne dlaczego nie oddaje - typowi złodzieje też najczęściej kradną bo nie mają co jeść - nie zmienia to faktu, ze banki to nie MOPS. Jak coś bierzesz - musisz oddać. Jeśli nie oddajesz - licz się z konsekwencjami. Inna sprawa, jeśli ktoś się na takiej liście znalazł w wyniku błędu banku, ale to już przecież inna historia i w tym artykule nie było o tym słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:03 oliveira napisał: > Wolne żarty - bronicie złodziei? Jeśli ktoś zawłaszcza sobie nie swoje pieniądz > e > (a czymś takim jest nie oddawanie pożyczonych pieniędzy) jest złodziejem. > Nieważne dlaczego nie oddaje - typowi złodzieje też najczęściej kradną bo nie > mają co jeść - nie zmienia to faktu, ze banki to nie MOPS. Jak coś bierzesz - > musisz oddać. Jeśli nie oddajesz - licz się z konsekwencjami. > Inna sprawa, jeśli ktoś się na takiej liście znalazł w wyniku błędu banku, ale > to już przecież inna historia i w tym artykule nie było o tym słowa. Chwileczkę - nie każdy kto nie oddaje długów jest złodziejem. Jeśli ktoś bierze kredyt z założeniem, że go nie odda to owszem jest to kradzież. Jeśli jednak z przyczyn losowych przestaje płacić to taki ktoś nie jest złodziejem i proponuje warzyć słowa. Tak samo można by powiedzieć, że banki to też złodziejskie firmy, bo czasem się zdarza, że jakiś bank bankrutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzyciel Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: 84.203.168.* 22.11.07, 12:47 Jesli ktos nie oddaje z zalozenia to jest zlodziejem, jesli ktos nie oddaje z przyczyn losowych to jest zlodziejem nieumyslnym, ale jednak zlodziejem, bo wzial i nie oddal. Relatywizowanie kradziezy to taki sam grzech, jak sama kradziez. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 12:59 Gość portalu: wierzyciel napisał(a): > Jesli ktos nie oddaje z zalozenia to jest zlodziejem, jesli ktos nie oddaje z > przyczyn losowych to jest zlodziejem nieumyslnym, ale jednak zlodziejem, bo > wzial i nie oddal. Ty nawet nie wiesz kto to jest złodziej. Wymyśl sobie, że wszyscy posiadacze zielonych swetrów są złodziejami. Będzie to miało taki sam sens :D > Relatywizowanie kradziezy to taki sam grzech, jak sama kradz > iez. Tylko, że ty nie masz pojęcia czym kradzież jest. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 13:19 >Jeśli jednak z przyczyn losowych przestaje płacić to taki ktoś nie >jest złodziejem i proponuje warzyć słowa Jakich losowych: -bo nie chciało mu się zapłacić np. rachunku za telefon? -bo zarabiał po 5000 na miesiąc i stracił pracę? To trzeba było przewidzieć, a nie mysleć że to tak na zawsze Owszem banki też bakrutują, ale nieodpowiedzialni klienci występują nieporównywalnie częściej. Znam sporo osób dobrze zarabiających, które niemal nie mają oszczędności, bo żyją na max-a, jak coś mają to wpakują np. w ogrodzenie domu za 20 000 zł. Krótko: złodziejom i zapominalskim taka lista się należy, jednak za wstawienie na listę kogoś niesłusznie (np.gdy poczta ukradnie list z rachunkiem) musi być kara i to duża. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 13:33 manhu napisał: > -bo zarabiał po 5000 na miesiąc i stracił pracę? To trzeba było przewidzieć, a > nie mysleć że to tak na zawsze Ty jesteś taki mądry na co dzień czy tylko okazjonalnie? Za mało wiesz o życiu i o ludzkich losach skoro wypisujesz takie dyrdymały. > Owszem banki też bakrutują, Bankructwo jest jednym z NORMALNYCH zjawisk w normalnych gospodarkach. Zanim się zapienisz uświadom to sobie. > Krótko: złodziejom i zapominalskim taka lista się należy, jednak za wstawienie > na listę kogoś niesłusznie (np.gdy poczta ukradnie list z rachunkiem) musi być > kara i to duża. Niepłacący kredytu klient nie jest złodziejem. Wbij to sobie do głowy zanim nazwiesz kogoś złodziejem z powodu niepłacenia kredytu i odpowiesz za to przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 14:13 "Niepłacący kredytu klient nie jest złodziejem". No ja słyszałem o takich, którzy po 89 roku wzięli kredyt na kilka milionów i zwiali zagranicę. I Twoim zdaniem to nie złodzieje ? A poza tym to nie jest lista złodzieji tylko lista dłużników. Nie widzę nic złego w tym, że takie dane są dostępne i uważam, że powinny być dostępne dane ze wszystkich banków czy KRD. Bo skoro ktoś ma długi i chce np. wziąść z hurtowni towar na 20 tys., to lepiej o tym wiedzieć. Możliwe, że coś mu w życiu nie wyszło i dlatego ma długi, ale dlaczego to hurtownia ma ponosić ryzyko ? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 15:44 zdrowy_rozsadek78 napisał: > "Niepłacący kredytu klient nie jest złodziejem". No ja słyszałem o takich, > którzy po 89 roku wzięli kredyt na kilka milionów i zwiali zagranicę. I Twoim > zdaniem to nie złodzieje ? Jeszcze raz: nie jest złodziejstwem niepłacenie kredytu. W pewnych okolicznościach może to podpadać pod paragraf (jeśli kredyt był wzięty z zamiarem niepłacenia co trzeba UDOWODNIĆ). Popadnięcie w tarapaty kredytowe i wyjazd za granicę nie jest kradzieżą. > A poza tym to nie jest lista złodzieji tylko lista dłużników. I bardzo dobrze. Jestem za takimi listami - każda taka lista na której może się znaleźć mój kontrahent dzięki czemu spuszczę go na drzewo nie ryzykując pieniędzy jest OK. > Nie widzę nic złego w tym, że takie dane są dostępne i uważam, że powinny być > dostępne dane ze wszystkich banków czy KRD. Jestem tego samego zdania. > Bo skoro ktoś ma długi i chce np. wziąść z hurtowni towar na 20 tys., to lepiej > o tym wiedzieć. Możliwe, że coś mu w życiu nie wyszło i dlatego ma długi, ale > dlaczego to hurtownia ma ponosić ryzyko ? Dokładnie tak. Jedyne o co mi chodzi to to, że niepłacenie kredytu nie jest złodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 16:00 Zatem kryterium wg ktorego niespłacenie kredytu jest lub nie jest złodziejstwem powinno Twoim zdaniem opierać się na intencjach. Jak dla mnie wszystko jedno, czy nazwiemy to kradzieżą, oszustwem czy po prostu problemami finansowymi. Z punktu widzenia banku czy, bardziej ogólnie, podmiotu udzielającego pożyczki takie zdarzenie jest stratą. Jeśli pożyczę od Ciebie aparat fotograficzny, nieumyślnie go uszkodzę i powiem, że nie mam z czego oddać, to niezależnie od tego jak to nazwiesz i tak stracisz ten aparat. Dlatego uważam, że takie zjawiska należy tępić nie patrząc na intencje. Bank to nie pomoc społeczna i tacy klienci przynoszą straty. Te straty (jeśli dług jest nieściągalny) bank uwzględnia obliczając koszty kredytu dla innych osób, więc w efekcie to ja i miliony innych, rzetelnych kredytobiorców płacą za takiego delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 22:10 zdrowy_rozsadek78 napisał: > Zatem kryterium wg ktorego niespłacenie kredytu jest lub nie jest złodziejstwem > powinno Twoim zdaniem opierać się na intencjach. Na faktach!!! Pisałem przecież, że zamiar niepłacenia trzeba UDOWODNIĆ. Jest takie przysłowie - "gdybyś wiedział że upadniesz, to byś się położył". Bardzo często nasz los zależy od zmiennych, których nie możemy kontrolować i nie mamy na nie wpływu a granice asekurowania się wyznacza zdrowy rozsądek. Dlatego właśnie nazywanie złodziejem kogoś kto popadł w tarapaty jest bardzo złe. Mojemu znajomemu w ciągu roku średni dochód na głowę w rodzinie spadł pięciokrotnie (efekt domina) - no i upadł kredyt, jest komornik. Bywa. Znowu - postawienie kredytu w stan natychmiastowej wymagalności, BTE i w konsekwencji komornik to normalna rzecz. Pewien DZIAŁAJĄCY mechanizm. Wprzęganie w to emocji jest nie na miejscu. > Jak dla mnie wszystko jedno, czy nazwiemy to kradzieżą, oszustwem czy po prostu > problemami finansowymi. I tu właśnie popełniasz błąd. To jest bardzo nie wszystko jedno. > Z punktu widzenia banku czy, bardziej ogólnie, podmiotu > udzielającego pożyczki takie zdarzenie jest stratą. Dokładnie tak. Co z tego wynika? Jazda po drodze samochodem może zakończyć sie stratą. Milion rzeczy, które robimy codziennie może zakończyć się stratą. No ale? > Jeśli pożyczę od Ciebie aparat fotograficzny, nieumyślnie go uszkodzę i powiem, > że nie mam z czego oddać, to niezależnie od tego jak to nazwiesz i tak stracisz > ten aparat. Tak ale nazywanie ciebie złodziejem będzie nieuprawnione. > Dlatego uważam, że takie zjawiska należy tępić nie patrząc na > intencje. Tak tylko co z tego? > Bank to nie pomoc społeczna i tacy klienci przynoszą straty. Te strat > y > (jeśli dług jest nieściągalny) bank uwzględnia obliczając koszty kredytu dla > innych osób, więc w efekcie to ja i miliony innych, rzetelnych kredytobiorców > płacą za takiego delikwenta. O masz, ale mądrość napisałeś. Przecież to jest OCZYWISTE i jest cały zestaw mechanizmów, które można wykorzystać do ściągania kasy. Bo tu o kasę chodzi a nie o emocje (złodziej, niezłodziej, uczciwy, nieuczciwy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Biuro Informacji Bankowej-BIB, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 14:57 proponuje założyć Biuro Informacji Bankowej-BIB, gdzie będzie umieszczać się informacje o bankach;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruder GIODO i prokurator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:05 Dane osobowe podlegają w Polsce szczególnej ochronie. Gdyby ktoś mnie umieściła na takiej liście za dług w wysokości 200 PLN, to zgłosiłbym to do GIODO i prokuratury. Obsługa prawna tej skargi i doniesienia kosztowałaby bank wielokrotnie więcej i może w przyszłości matoły z zarządu banku by się zastanowiły co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront pomysł jest ok, tylko co to za próg 200 PLN ????? 22.11.07, 11:56 w dzisiejszych czasach to równowartość 4 dużych pizz w pizza hut???? i za taka sumę już na listę???? próg to powinno być 1.000-2.000 poniżej tej sumy to nawet egzekwować się nie opłaca węc kto to kupi??? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: pomysł jest ok, tylko co to za próg 200 PLN ? 22.11.07, 14:07 Próg jak próg, grunt, skoro wraz z nazwiskiem podana jest wartość zadłużenia, to każdy może sobie ocenić, czy to dużo, czy mało i czy podejmnie się egzekucji tego długu. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzales.wroclaw Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 11:59 Bez urazy, ujawnianie ewidentnych dłużników unikających przez lata spłaty zobowiązania to nic nadzwyczajnego; co więcej - takie rzeczy trzeba ujawniać. Ale jeżeli banki wrzucają na takie listy ludzi wiszących niecałe 10 Euro (vide lista BH BPH), to jest to jednak lekkie przegięcie bo każdy, kto miał kontakt z bankami w ostatnim czasi wie, jak łatwo wpaść w drobne zadłużenie z tytułu posiadania ROR. Nota bene, to o czym napisał Dziennik to nie jest ujawnienie czarnej listy w celu na przykład ostrzeżenia, tylko zaproszenie do rokowań odnośnie sprzedaży wierzytelności banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:01 Lista tu jest: www.deutsche-bank-pbc.pl/content/pdf/ogloszenie_wierzytelnosci_6112007.pdf Szkoda że na sztuki nie można kupować:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budyn Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:14 lista bph www.bphbh.pl/_itemserver/pliki/sprzedaz_wierzytelnosci_do_publikacji_22.11.07.xls Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 12:09 Mam fajny sposób na interes - szukamy paru smutnych kolegów i jako "egzekutor wierzytelności" chodzimy od jednego dłużnika do drugiego oferując bardzo atrakcyjne warunki spłaty, z umorzeniami sięgającymi 50%. w drugiej opcji, zależy od klienta do długu doliczamy koszty egzekucji i straszymy... Może nie sprawdzi się za każdym razem, ale trochę uda się wyłudzić na pewno. Dla przestępców jest to bardzo, bardzo przydatna lista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budyn lista bph IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 12:19 www.bphbh.pl/_itemserver/pliki/sprzedaz_wierzytelnosci_do_publikacji_22.11.07.xls Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Naiwni zakładają konta gdzie nie trzeba to maja IP: 213.25.153.* 22.11.07, 13:26 co mają. Jak by moj bank odstawił taki numer nawet mimo ze nie mam kredytów to bym podziekował za wspólpracę, banków jest jak psów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Naiwni zakładają konta gdzie nie trzeba to ma IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.07, 13:38 I tu się zgadzam.... Przypuszczalnie mój bank zanim wezmę od niego kredyt (który usiłują mi wcisnąć już dłuższy czas, a ja się nie daję) to wpierw będzie musiał mi udowodnić, że nie upubliczniał, i że nie będzie upubliczniać moich danych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jsjsssss Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 22.11.07, 12:24 www.bphbh.pl/_itemserver/pliki/sprzedaz_wierzytelnosci_do_publikacji_22.11.07.xls Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 mnie oszukał ING Bank Śląski 22.11.07, 12:27 proszę nie usuwac tego maila jako łamiącego regulamin tylko współpracować z Bankiem i Policją w sprawie ustalenia moich personaliów. Ma je zresztą sam Bank, który przegrał ze mną prawomocnym wyrokiem sądu więc może lepiej żeby poszukali u siebie zamiast szkalować kolejną niewinną osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bm Bank w Polsce i przyzwoitosc ! Najbardziej IP: 81.171.165.* 22.11.07, 12:54 nieprzyzwoity jest mbank. Odpowiedz Link Zgłoś
your.goofee jak to bankom wolno ujawniać dane klientów ? 22.11.07, 13:22 to co przyjdzie Zenek do okienka PKO BP i może zapytać :ten pan co był przede mną to gdzie mieszka ? i uzyska moje dane ? Odpowiedz Link Zgłoś
juzush Chcieliście cudu, to macie 22.11.07, 13:35 Najważniejszy jest interes wielkich instytucji finansowych. Liberalizm oznacza, że każdy dba tylko o swój interes, a im kto większy, tym robi to skuteczniej. POlacy zagłosowali za liberalizmem, więc banki się ośmieliły. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !!!! 22.11.07, 13:51 Już widzę tę falę samobójstw, tysiące ludzi będzie skakać z mostu do rzeki i się wieszać, bo bank opublikował ich długi. A co w tym takiego strasznego i niemoralnego ? Gdzie jest ten cały konflikt z zasadami etyki, bo ja go tu nie widzę. Jak ktoś wisi bankowi 100 tysięcy, to co złego w tym, że się o tym dowiemy? Co złego, że można się dowiedzieć, że ktoś jest nieuczciwy, niewypłacalny czy niegodny zaufania? A jak ktoś winien jest 200 zeta, to w czym problem ? Skoro wisi 200 zeta to żaden z niego naciągacz, zapomniał albo coś. I gdzie tu problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !! IP: *.acn.waw.pl 22.11.07, 14:09 zdrowy_rozsadek78 napisał: > Już widzę tę falę samobójstw (...)Co > złego, że można się dowiedzieć, że ktoś jest nieuczciwy (...) I gdzie tu problem? Problem jest w liczebności Polaków, którzy w tym działaniu nie widzą problemu. Fornalska mentalność - dziedzic ma zawsze rację a jak nie, to bierze w pysk. Kiedy pójdziemy po rozum do głowy i zaczniemy cenić samych siebie? Już od dawna Polak jest nikim we własnym kraju. Nic nie znaczy. W normalnych państwach oświadczenie obywatela ma jakąś tam moc. W Polsce obywatel musi mieć na wszystko zaświadczenie, bumagę - bowiem w oczach państwa jest kłamliwym nikim i nic co powie nie może mieć znaczenia. Niezły kraj sobie urządziliśmy - Stalin chichocze w grobie ze szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !! 22.11.07, 14:18 Ale w czym rzecz? Opublikowano listę wierzytelności, możesz założyć firmę windykacyjną, wygrać przetarg na ich egzekucję i trochę zarobić. Tak właśnie to wygląda w "normalnych państwach". A co ma do tego "oświadczenie obywatela" i stalinizm ? > Problem jest w liczebności Polaków, którzy w tym działaniu nie widzą > problemu. Fornalska mentalność - dziedzic ma zawsze rację a jak nie, > to bierze w pysk. Kiedy pójdziemy po rozum do głowy i zaczniemy > cenić samych siebie? Już od dawna Polak jest nikim we własnym kraju. > Nic nie znaczy. W normalnych państwach oświadczenie obywatela ma > jakąś tam moc. W Polsce obywatel musi mieć na wszystko > zaświadczenie, bumagę - bowiem w oczach państwa jest kłamliwym nikim > i nic co powie nie może mieć znaczenia. Niezły kraj sobie > urządziliśmy - Stalin chichocze w grobie ze szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !! 22.11.07, 14:51 Ciepło, ciepło. Pomyśl jeszcze trochę, a wpadniesz na to. Skąd Twoja wiara w to, że na tej liście są wyłącznie dłużnicy? Bo zrobił to wielki Bank, a wielki wie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !! 22.11.07, 15:24 Byłeś na stronach tych banków i widziałeś te listy ? To wykaz wierzytelności wystawionych na przetarg dla firm windykacyjnych,tak jak wykaz sprzętu do sprzedaży po upadłej fabryce. Jak dla mnie jest to oczywiste. Przyszedł szef banku i powiedział pracownicy "Pani Krysiu, trzeba coś zrobić z tymi zobowiązaniami. Proszę zrobić zestawienie i wystawimy je do licytacji". A to, że GW szuka tutaj sensacji i spisków to nic nowego, media robią to non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 A tutaj cytat z jednej z list 22.11.07, 15:28 Deutsche Bank PBC S.A. z siedzibą ... zaprasza do rokowań w sprawie sprzedaży wymagalnych wierzytelności Banku wobec następujących dłużników: Dalej widzisz w tym jakis spisek? Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 jesteś ja te banki :-) 22.11.07, 15:31 Nie sprawdzisz, a oskarżasza. To nie GW, a Dziennik opisał tę sprawę. Zresztą chwała obu gazetom za zajęciem się tematem. Czy wolno w Internecie opublikować listę sąsiadów, którzy podkradają mi gazety? Dlaczego nie? Jaka jest różnica między mną, a bankiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: jesteś ja te banki :-) 22.11.07, 15:43 Może i Dziennik, ja przeczytałem na GW. Jeśli sąsiad ukradnie Ci gazetę, to możesz wytoczyć mu sprawę. Jeśli dodatkowo napiszesz w necie, że pan X ukradł Ci gazetę, to nawet jak oskarży Cię o pomówienie przegra sprawę, gdyż nie skłamałeś. W każdej umowie kredytowej jest punkt mówiący o tym, że w razie niespłacania kredytu wyraża się zgodę na to, by bank przekazał dług firmie windykacyjnej. Nie zgadzasz się na takie warunki to nie podpiszą z Tobą umowy. Uważasz, że to nie fair, że tak być nie powinno? Proszę bardzo - jak się dorobisz możesz założyć firmę udzielającą pożyczek (coś jak Provident) i w Twojej umowie ominiesz ten punkt. Ciekawe czy wtedy też będziesz miał takie zdanie. Rynek długów to taki sam rynek jak rynek żywności czy akcji. Towarem jest tutaj niespłacony dług, który bank "sprzedaje", a firma windykacyjna kupuje. Lista długów to tak jak lista płyt CD, które chcesz sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: jesteś ja te banki :-) 22.11.07, 15:59 W sądzie powiedzieliby Tobie, że nie rozpoznałeś sedna sprawy :-) Zgadzając się na taki automat zgadzasz się na to, że na listę trafią zarówno dłużnicy, jak i osoby "przez pomyłkę". dyskusja nie idzie o to czyścigać dłużników tylko czy wolno uzywac takiego narzędzia do masowego publikowania danych osobowych. Tak po prostu nie można. Trzeba tak jak z sąsiadem: do sądu. Potem mozna sobie pisać. Wierz mi, że nie chciałbyś być pozwany do sądu przez sąsiada, o którym piszesz w Internecie, że kradnie ci gazety. Bez względu na to czy je rzeczywiście kradnie, pożycza czy nawet nigdy tam nie był :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowy_rozsadek78 Re: jesteś ja te banki :-) 22.11.07, 16:10 Firmy windykacyjne powstały dlatego, że bankom nie opłaca się załatwiać spraw sądownie. To trwa masę czasu, kosztuje i odwraca uwagę od tego, czym bank powinien się zajmować. Firmy windykacyjne starają się załatwić sprawę polubownie - dzwonią do dłużnika i mówią "Panie Maćku, może jednak zrobimy coś z tym długiem, przynajmniej będzie mógł Pan kiedyś wziąść pralkę na raty. Może rozłożymy spłatę na 3 spłaty, co Pan na to?". I taka jest idea firm windykacyjnych. Te dane to imię, nazwisko, miasto i kwota, nie sądzę, że można komuś tym zaszkodzić. Przecież to nie lista ludzi skazanych na śmierć czy przestępców, tylko lista długów! Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: jesteś ja te banki :-) 22.11.07, 17:11 zdrowy_rozsadek78 napisał: > Te dane to imię, nazwisko, miasto i kwota, nie sądzę, że można komuś tym > zaszkodzić. Przecież to nie lista ludzi skazanych na śmierć czy przestępców, > tylko lista długów! ~ Nie można zaszkodzić? Naiwniaku! Wpisz faceta prowadzącego działlnośc gospodarczą na taką listę, a chociażby był najuczciwszym pod słońce, a jego dług nie istniał, to doprowadzisz go do bankructwa! Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Jesteś jak te banki :-) 22.11.07, 15:30 Nie sprawdzisz, a oskarżasza. To nie GW, a Dziennik opisał tę sprawę. Zresztą chwała obu gazetom za zajęciem się tematem. Czy wolno w Internecie opublikować listę sąsiadów, którzy podkradają mi gazety? Dlaczego nie? Jaka jest różnica między mną, a bankiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monocyklista Re: Lecz jaka Wielka Tragedia, Wielka Tragedia !! IP: *.aster.pl 22.11.07, 14:22 Nie wiem, moze to tylko takie (mylne) wrazenie, ale poziom sk...synstwa i cwaniactwa w Polsce jest nieprzecietnie wysoki. Wiec moze dobrze, ze niektorych rzeczy nie da sie zalatwic na gebe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient no to TYM bankom już dziękujemy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 14:23 a podobno nasz klient nasz pan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greet brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.telnet.krakow.pl 22.11.07, 14:44 jak nie płacą, ich wina. Nie wierzę że ktoś zapomniał spłacić 3 milionów kredytu, a ciułaczy tak od razu banki nie umieszczają... Odpowiedz Link Zgłoś
koles751 Re: brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 22.11.07, 14:54 Ja bym od razu rozstrzeliwał. W razie pomyłki rodzina zawsze może wnieść o rehablitację. Tylu jest w naszym kraju matołów, że nic dziwnego, że i do banków paru trafiło. Stąd te listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: brawo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 17:03 Po kilku latach, po kilku listach ponaglajacych gosciu mowi bezczelnie "a bo zapomnialem zaplacic". Ku...wa tego nawet sie skomentowac nie da. Telewizor ktory kupil na kredyt codziennie wlacza i nie zapomina o tym ale jakos tak dziwnym zbiegiem okolicznosci zapomina za ten telewizor zaplacic. W wieku komputerow, elektronicznych notesow na notatki oraz starych papierowych, w wieku stalych zlecen w bankach cham bezczelnie twierdzi ze zapomnial zaplacic dlugu. Naprawde ktos wierzy w takie 'zapominanie'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: 217.97.163.* 22.11.07, 14:53 Google forever: 209.85.135.104/search?q=cache:8VWdrBga3U4J:www.deutsche-bank-pbc.pl/content/pdf/ogloszenie_wierzytelnosci_6112007.pdf+ogloszenie_w ierzytelnosci_6112007.pdf&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platnik Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 15:17 A nie splacanie kredytu to "przyzwoitosc" i "etycznie".Zastanowcie sie galgany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Banku Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.kredytbank.pl 22.11.07, 15:20 Kiedy w zakończy obronai ochrona dłużników na wszystkich frontach? Jeżeli ktoś pożyczył pieniądze, to musi je oddać! To przez niesolidnych uczciwi klienci muszą płacić wyższe odsetki - ktoś przecież musi pokryć te straty. Jeżeli bank ma tytuł wykonawczy - ma prawo upublicznić te dane. Wstydem powinno być nieoddawanie cudzych pieniędzy, a nie domaganie się ich zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poganin przyzwoitość w bankach??? IP: 213.17.140.* 22.11.07, 15:50 a co to takiego???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bankowiec Banki ujawniły w internecie listy dłużników IP: *.donetworks.se 22.11.07, 16:11 Liste moge wyslac na emaila. Napiszcie do mnie pod adres: desiredwawa@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smoked Ooops! Likwiduje konto w BPH IP: *.tktelekom.pl 22.11.07, 16:21 Dluznikiem nie jestem, ale taka polityka jest zenujaca. W przyszylym tygodni likwiduje tam swoje konto. Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Banki ujawniły w internecie listy dłużników 22.11.07, 16:47 Te dwa banki mają u mnie przechlapany. Już mnie więcej nie zobaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek żenujący dziennikarze IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 16:55 Dluznik kilka lat nie spłaca długu, przez te kilka lat podstawa np. 300zł rośnie o odsetki do paru nawet tysięcy, gościu dostaje kilka listów poleconych z ponagleniem a dziennikarzyna po dwu letnim studium dziennikarskim pisze, że gostek ZAPOMNIAŁ zapłacić. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Naiwniactwo. 22.11.07, 17:33 Co komu po nawet 10 wezwaniach do zapłaty...wysłanych pod zły adres? A takie przypadki się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Naiwniactwo. IP: *.e-wro.net.pl 22.11.07, 19:15 A to bank jest winny ze frajer sie przeprowadzil i nie poinformowal o nowym adresie? A jesli nie poinformujesz urzedu skarbowego i ten bedzie przysylal wezwania nop. z zadaniem doplaty podatku na stary adres az wreszcie wysla za toba list gonczy to winny takze bedzie urzad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: Naiwniactwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 19:41 mam listę: rapidshare.com/files/35724552/pl2.zip Odpowiedz Link Zgłoś