Dodaj do ulubionych

Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p...

14.12.07, 11:30
Może wykorzystać okazję i ich wszystkich zwolnić? :>
Obserwuj wątek
    • Gość: terek Ocho, juz urzedasy poczuły na karku bicz boży... IP: 77.79.210.* 14.12.07, 12:13
      bardzo dobrze, ZUS był panem, moze teraz to sie wreszcie skonczy.
      Dla fiskusa tez!
      • Gość: antywielbicielzus Przecież oni tam cały czas strajkują, więc o co ch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 14:07
        odzi ? Zwolnik 10tys tych co najwolniej pracuja z tych 50 tys i będzie spokój.
      • Gość: A1 Re: Ocho, juz urzedasy poczuły na karku bicz boży IP: *.chello.pl 14.12.07, 14:55
        > bardzo dobrze, ZUS był panem, moze teraz to sie wreszcie skonczy.
        > Dla fiskusa tez!

he, he... bicz to było poprzedni prezes który chciał 700
        przesunąć z biura do okienka... ale przecież PO nie będzie
        skłócać polaków no i prezes dostał kopa...

a jak leworękiemu dasz palec to po łokieć cię capnie...
        no i nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
        ... a przecież PO nie będzie skłócać polaków

albo Donald przestanie udawać że można wszystkim wszystko
        albo już niedługo będzie b. premierem...
    • thehard Brawo, nie dajcie się!!! 14.12.07, 12:23
      Jeżeli rząd stać na górnictwo, rolnictwo o raz KRUS, to na was też ich musi być
      stać. Innego wybory nie macie, w tym kraju tylko siła się liczy.
    • Gość: Vercyngetoryx pensja IP: *.redan.com.pl 14.12.07, 12:42
      A niby czemu mają więcej zarabiać? 2100 brutto to właściwe pieniądze za
      przerzucanie papierków z półki na półkę i puste klepanie dokumentów według
      wzorca. Jaka praca taka płaca.
      • Gość: Ijon_Tichy Re: pensja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 14:41
        Kur... mać, przecież każdy chce utrzymać za coś rodzinę! Też pracuję w urzędzie,
        ale nie ZUS - uwierzcie mi, to wcale nie jest "przerzucanie papierków". To
        cholerna odpowiedzialność za zerową kasę, dlatego u nas jest obecnie koszmarna
        rotacja kadr, ludzie nie wytrzymują ani pół roku!
        To co, ciągle ideałem jest niewykształcony gość z łopatą, bo "to jest prawdziwa
        praca"?! A to, że ludzie nawet na niskich urzędniczych szczeblach muszą mieć co
        najmniej wyższe studia, a czasem mają i po 2 fakultety - to nic?! Dlaczego mają
        dostawać grosze? Przecież każdy chce żyć! Ja też chciałbym luksusowego wozu,
        willi i żebym nie ciułał forsy "byle do pierwszego". Oczywiście szukam pracy,
        ale tez i wymagania mam większe niż obecnie, a na rynku pracy wcale nie jest tak
        łatwo, jak piszą media.
        • Gość: Darmozjady Re: pensja IP: 212.180.168.* 14.12.07, 15:28
          No tak... Tez bym nie byl chetny na miejscu pracodawcow zeby zatrudnic bylego
          urzednika z ZUSu :).
    • Gość: Gość Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: 195.138.200.* 14.12.07, 12:43
      Można zrozumieć że pracownicy ZUS i pracownicy Urzędów Skarbowych i Policjanci nie są lubiani. Ponieważ wymagają i stoją na straży prawa. Często suszymy opinie że są mało kompetentni i wcale nie są zorientowani na petenta. ( klienta ). Winą można obciążyć tylko i wyłącznie kadrę zarządzającą ( głównie stołki typowo upolitycznione ). "Kadra zarządzająca" dba tylko o własny tyłek i stołek. Przy doskonałych własnych zarobkach zapominają o pracownika i ich wydajności i warunkach pracy podległych. Jak pracownik może wydajnie pracować za stawkę upokarzającą pracowników 1800 zł brutto. Dla pracownika z niemal zawsze wyższym wykształceniem jest to stanowczo za mało. Moim zdaniem jest to ostatni moment na podniesienie stawek pracownikom i utrzymanie obecnych pracowników na stanowiskach.
      W przeciwnym razie będą nam emeryturę naliczać pracownicy ZUS po podstawówce. Nie wspominając już o kosztach ponownej rekrutacji pracowników. Związki zawodowe ZUS słusznie podejmują rozmowy o podwyżkach tylko dlaczego tak późno.
      • Gość: Misiek Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.agora.pl 14.12.07, 12:51
        Ludzie z wyższym wykształceniem NIE MUSZĄ pracować w ZUS. Taki ich
        wybór.

Mogą się zwolnić i iść na rynek. Założyć działalność gospodaarczą.
        Nie ma przymusu.

Całe 50.000 tysięcy ludzi robi robotę, która kosztuje. Nic nie
        wytwarzają. A pieniędzy i tak braknie na wypłaty.

Cała idea jest błędna.
      • Gość: AZAZEL Po co ZUS?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 12:57

Ja sie chetnie z tej cudownej instytucji wypisze.

Gotow jestem oddac te pieniadze, ktore mi do tej pory
        ta firma ukradla.

Tylko jak to zrobic?
        • Gość: :-) Jak to co? IP: *.zus.pl 14.12.07, 15:21
          zagłodx swoich dziadków i innych krewnych, którzy juz sa na
          emeryturze, bo to oni dostaja pieniądze, które ty placisz jako
          skladki na ZUS. Nie bedzie dziadków, nie będzie na kogo płacic....
      • Gość: arecki Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.polkomtel.com.pl 14.12.07, 14:14
        Jak dla mnie mogą mi pieniądze wydawać ludzie po podstawówce. I tak
        komputery wszystko liczą, a przekładać papierki z miejsca na miejsce
        nie jest wiele trudniej niż łopatą ziemię z miejsca na miejsce. Jak
        za mało zarabiają niech szukają pracy za więcej. Pewnie dostaną, ale
        nie będa mogli się opie..ć jak tutaj a ponadto w prywatnej firmie
        szef nie pozwoli im tak maksymalnie zlewać klienta.
        • Gość: shreek Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 82.160.216.* 14.12.07, 23:37
          zdziwił byś się :/
    • rock73 Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. 14.12.07, 12:54
      Nie ma sprawy, zgadam się, że pracownicy ZUS powinni dużo zarabiać, bo to ważna
      i odpowiedzialna praca. Tyle że jest ich zdecydowanie za dużo. 50 tysięcy ludzi,
      wyobrażacie sobie taką firmę? To jak małe miasteczko. Albo raczej średniej
      wielkości, powiedzmy stutysięczne miasto, bo przecież w mieście mieszkają też
      dzieci, starcy i niepełnosprawni. Ilu pracowników spośród tych 50 tys. ma za
      zadanie zajmowanie się pozostałymi pracownikami i innymi sprawami
      wewnątrzfirmowymi? 50 tys. razy średnio 1800 zł to jest 90 mln zł miesięcznie i
      1,08 mld zł rocznie. Tyle kasy idzie nie na emerytury i renty, tylko na ich
      obsługę, czyli obliczanie, przyznawanie, dostarczanie. Przypomni mi ktoś ile
      wynosi budżet całego państwa i jaki z tego procent idzie na pracowników ZUS?

Raz czy dwa razy w życiu byłem z interesem w ZUS-ie. W pokoju siedziały 3 panie,
      jedna mnie obsługiwała, 2 się nudziły. Okazuje się, że ZUS istnieje nie po to,
      żeby obsługiwać emerytów i rencistów, tylko żeby zapewnić bezpieczeństwo
      socjalne pracownikom. Muzeum PRL-u normalnie. Kartki na mięso i wczasy
      pracownicze też tam istnieją?
      • Gość: tototo30 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 195.138.200.* 14.12.07, 13:05
        Wina jest po stronie złej organizacji pracy.
        A system emerytalny mamy jaki sobie wybraliśmy jak sie nie podoba to
        trzeba migrować z kraju.
        Może napiszcie jak byscie WY pracowali za 1800 zł brutto ???
        • rock73 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 14:09
          Też to samo piszę: owszem, powinni zarabiać więcej, ale powinno ich być znacznie
          mniej. Organizacja pracy - tak, powinna się zmienić, ale to oznacza zwolnienia.
          Może Twoja żona wyleci z pracy. A może nie, może jest dobra w tym co robi i
          dostanie podwyżkę.

Natomiast nie zgadzam się, że wybraliśmy sobie taki system emerytalny i jak się
          nam nie podoba, to trzeba migrować. System emerytalny dostaliśmy w spadku po
          PRL-u, razem z ukrytym bezrobociem, które tak przy okazji też właśnie wśród
          pracowników ZUS-u występuje. Migrować z kraju i zostawić syf? Można. Można też
          go naprawiać.
    • Gość: Robert Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 13:09
      Ostatnie podrygi trupa o nazwie ZUS. Pomimo, że na rynku pracy są
      oba wyże (powojenny i ich dzieci), czyli najlepsza z możliwych
      sytuacja, to składki nie starczają i trup jest reanimowany z budżetu
      kwotą 25miliardów rocznie (plus KRUS, dotowany kwotą 12 mld). Co
      będzie gdy wyż powojenny za kilka odejdzie na emeryturę? Poleje się
      krew gdy głodni, zrozpaczeni brakiem emerytur ludzie wyjdą na ulice.
      A politycy PO, PiS,LiD czy PSL zamiast coś z tym robić to zajmują
      się walką frakcyjną w łonie jednej Wielkiej Partii Socjalistycznej.
      Tragedia polega na tym, że ludzie uwierzyli, że pomiędzy LiD, PO a
      PiS jest jakakolwiek różnica.
    • Gość: matematyk Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: 139.191.127.* 14.12.07, 13:11
      "" W ZUS pracuje prawie 50 tysięcy ludzi. Zakład ma 42 oddziały w
      całym kraju. Wypłaca świadczenia ponad 7,3 miliona emerytów i
      rencistów""
      Co oznacza 146 osob na jednego Zusowca do obslugi w ciagu roku.
      Dobrze zalozmy, ze kazdego trzeba obslugiwac co miesiac ale to daje
      tylko niecale 6 osob/dzien przy 25 dniowym tygodniu pracy.

Litosci, oni poprostu maja za duzo czasu stad ten caly balagan w
      ZUSie
      • rock73 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 14:15
        Na czym polega obsługa emeryta czy rencisty? Obliczanie emerytury/renty,
        wygenerowanie wypłaty i kilku dokumentów? W normalnych warunkach takie rzeczy
        powinien robić komputer. Pracownik jest potrzebny w sytuacjach wyjątkowych, jak
        coś jest nie tak.

A dlaczego kasę z ZUS-u wyłącznie przynosi gotówką listonosz, a nie da się
        dostać przelewu na konto, znacznie tańszego, nawet jak się chce dostać? Dla
        wyjaśnienia, żeby nikt nie myślał, że chcę zmusić pana Jarka do założenia konta
        w banku i sprowokowania go do korupcji: nie chodzi mi o zlikwidowanie
        listonoszy, kto lubi gotówkę, to niech sobie dostaje jak dotąd, tylko żeby była
        opcja do wyboru, a takiej nie ma.
        • Gość: urzędas Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.elsat.net.pl 14.12.07, 15:10
          No człowieku, skąd ty się urwałeś? Przecież ZUS wielokrotnie namawiał wszystkich
          do założenia kont- spytaj babci ile razy dostała taką ulotkę. Ale po co? Lepiej
          dowalić kobietom, które są Bogu ducha winne, a że to nieprawda... kogo to
          obchodzi, co?
          • rock73 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 16:38
            Po kolei: z pracy się urwałem, jako pracujący z ZUS-em kontakty bezpośrednie mam
            rzadkie. Parę razy zdarzyło mi się dostać zasiłek chorobowy, niestety, nie było
            możliwości na konto, zawsze był listonosz, a jak nie było mnie w domu, to awizo
            i lecieć na pocztę. Straty: chodzenie listonosza i stukanie do moich drzwi, jego
            czas, praca i płaca, leżenie gotówki co najmniej dzień na poczcie, bo jak wracam
            z pracy, to poczta dawno śpi, potem jak już kasę dostanę i zdarzy się, że to
            więcej niż potrzebuję na drobne wydatki, to jazda do banku, bilet 3,10 zł i
            prawie godzina stracona, No dobra, z tym bankiem przesadziłem, mogę sobie
            odpuścić. ;-)

Skoro jesteś zorientowany, to napisz proszę: czy każdy emeryt/rencista może
            dostawać wypłatę na konto? A czy pracownik pracujący i wypadkowo chory może taki
            zasiłek też dostać?

Dowalam nie kobietom, tylko zarządzającym. Nie wiem, może tam też są kobiety,
            ale to akurat nie ma nic do rzeczy. Pracownicy (pracownice, bo pewnie je miałeś
            na myśli) - owszem, też straciłyby na tym, ale nie może być tak, że ktoś dostaje
            - przyznaję - niewielkie pieniądze, ale za pracę, której nikt nie potrzebuje.
            • reti Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 19:27
              Mój ojciec jest emerytem i dostaje emeryturę na konto bo tak chciał
              i nie było z tym problemów. ZUS namawial wiele razy do kont. ZUS-owi
              łatwiej jest robić przelew. Listonoszom opłaca się nosić emerytury
              bo dostają napiwki. Część starszych osób nie chce konta, woli
              gotówkę do ręki. Z tym zasiłkiem chorobowym na poczcie też mnie
              zdziwiłeś.
        • Gość: ojapierdziu Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.net.autocom.pl 14.12.07, 16:27
          To jakim cudem moja babcia bierze forsę z bankomatu? Dostaje
          emeryture do ręki i wpłaca do banku, żeby potem ją wyjmować? :P
      • Gość: EKONOMISTA Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.elsat.net.pl 14.12.07, 15:07
        No chłopie prawie dobry jesteś z matematyki, tylko zapomniałeś, że ZUS wypłaca
        też zasiłki chorobowe i zbiera składki. Sięgnij do źródeł i sprawdż ilu jest
        ubezpieczonych, ile wypłaca się co roku zasiłków, ile spraw międzynarodowych ZUS
        załatwia...Matematyku sięgnij do statystyk!!!
      • reti Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 19:21
        ZUS obsługuje nie tylko obecnych emerytów (przy nich jest najmniej
        pracy) i rencistów, ale też przyszłych emerytów i rencistów,
        obecnych chorych (bardziej lub mniej), obecnych prowadzących
        działalność gospodarczą (tj. przedsiębiorców), a także tych którzy
        własnie zmarli. I i II filar obecnych pracujących też idzie przez
        ZUS. ZUS i US maja kiepskie warunki pracy. Organizacja pracy zalezy
        od zarzadzających tymi instytucjami, ale ten od roboty w ZUS-ie nie
        ma różowo.
    • Gość: zrg Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 14.12.07, 13:14
      Dobra okazja, żeby zlikwidować Zakład Ucisku Społecznego, a pieniądze oddać ludziom. Niech sami decydują czy i gdzie się ubezpieczyć.
      • Gość: shreek Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 82.160.216.* 14.12.07, 23:43
        ...a Ty zapewnisz emerytury i renty swojej matce, ojcu, babce i dziadkowi. POWODZENIA ja na to nie ide.
    • trente A ja myslalem ze strajk wloski trwa tam od lat!!!! 14.12.07, 13:19
      To oni dopiero zaczna?? Myslalem ze strajk wloski trwa we wszystkich
      panstwowych urzedach od lat! Ciagle odsylanie, wymaganie co i roz to
      nowych papierkow itp itd..
      • Gość: Robert :-))))))))))))))))))) IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 13:24
        Świetne!
    • Gość: tototo30 Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: 195.138.200.* 14.12.07, 13:24
      Wasze opinie są upokarzające dla pracowników ZUS. Kogo WY
      krytykujecie pracowników czy ustrój i system emerytalny. Każdy ma
      prawo być nie zadowolony z systemu emerytalnego, ale jeśli już mamy
      jaki mamy i pracują tam ludzie to powinni godziwie zarabiać .
      • Gość: Robert Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 13:26
        To zrezygnuj ze swojej pensji i oddaj ją jakiemuś urzędasowi z ZUS
        by mu było godniej. Przecież oni są tam siłą trzymani, nikt nie ma
        prawa stamtąd odejść!
        • Gość: tototo30 Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: 195.138.200.* 14.12.07, 13:29
          Oddaje swojej żonie co nagina w ZUS-ie za 1800 brutto na ręke ma
          około 1000 zł.
          • Gość: Robert Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 13:32
            Nie wstydź ci, że masz żonę, która zarabia na cudzej krzywdzie?
            Wyslij kobietę do jakiejś uczciwej roboty.
            • Gość: urzędas Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: *.elsat.net.pl 14.12.07, 15:16
              Robercie, życzę ci z okazji świąt pomocy żeby Bozia dała ci rozumu. Jak możesz być taki podły? Zabrała ci coś jakaś urzędniczka? Fajnie tak być anonimowym i obrażać ludzi, co? Rzeczywiście gratuluję odwagi. Mężczyzna, który atakuje bezbronne kobiety. I to anonimowo....Supertchórz
              • Gość: Robert Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 17:13
                Patrz, a ponoć jest równouprawnienie. Ja ludzi żerujących na
                krzywdzie innych nazywam po imieniu. Praca w ZUS to hańba.
        • Gość: Darmozjady Re: Kogo oceniacie ZUS czy pracowników. IP: 212.180.168.* 14.12.07, 15:35
          > To zrezygnuj ze swojej pensji i oddaj ją jakiemuś urzędasowi z ZUS
          > by mu było godniej. Przecież oni są tam siłą trzymani, nikt nie ma
          > prawa stamtąd odejść!

Przeciez kazdy pracujacy co miesiac oddaje na nich spora sumke!!!

Zmniejszyc skladke na ZUS, wtedy pracownicy ZUSu dostana wiecej netto!!!
    • Gość: janusz0910 Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:32
      Mam wyższe wykształcenie. Zarabiałem (w budżetówce) za mało. Nie strajkowałem
      tylko zmieniłem pracę. Pracownikom ZUS proponuję to samo. Mamy wolny rynek.
      • Gość: tototo30 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 195.138.200.* 14.12.07, 13:35
        Kto Ci bronił strajkować. Pracownicy ZUS pragną Wam naliczyć
        emeryturkę.
    • Gość: emeryt Wiceprezes ZUS Tomasz Bujak dostał 55 tysięcy .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:36
      Wiceprezes ZUS Tomasz Bujak ( w wyborach kandydował na posła PiS)
      dostał w tym roku już 55 tysięcy złotych w PFRON z funduszu
      niepełnosprawnych , a w tym samym czasie był wiceprezesem w ZUS,
      więc niech pracownicy ZUS uczą się od niego. Działacze PiS dają
      pracownikom ZUS przykład, jak walczyć skutecznie o swoje prawa!
    • Gość: Naprzód ZUS zostanie zlikwidowany za 4 lata. IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.07, 13:42
      Kiedy do władzy dojdą ludzie kompetentni.
      • Gość: radek Re: A za kuper szarlatana Tuske, niech robi cuda IP: *.fwgc.dot.ca.gov 14.12.07, 15:57
        Naobiecywal wam zlote gory i co...Lewus nie ma pojecia o rzadzeniu
        kerajem . Nadaje sie tylko na malarza.
    • Gość: Naprzód Nowy system emerytalny potrzebny. IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.07, 13:47
      1.Likwidacja wszelkich składek płacowych.
      2.Płaca obliczana tylko w formie netto.
      3.Emerytura gwarantowana dla wszystkich po osiągnięciu wieku 60 lat.
      4.Emerytura w równej wysokości dla kobiet i mężczyzn, dla
      sprzątaczek i dyrektorów.
      ZUS nie jest potrzebny.
    • Gość: Naprzód ZUS-owskie pałace. IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.07, 13:55
      Białystok
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_bialystok3_t2.jpg

Szczecin
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_szczecin_t2.jpg
      Gdańsk
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_gdansk2_t2.jpg
      Wrocław
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_wroclaw2_t2.jpg
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_wro_sajan4_t2.jpg

Lublin
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_lublin4_t2.jpg
      Olsztyn
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_olsztyn_t2.jpg
      Kielce
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/1097693469364_t2.jpg

Gdynia
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_agdynia2_t2.jpg
      Koszalin
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_koszalin4_t2.jpg

Jelenia Góra
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_jg4_t2.jpg
      Kołobrzeg
      zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/img2967si6_t2.jpg
      • Gość: miśka Re: ZUS-owskie pałace. IP: *.lodz.mm.pl 14.12.07, 17:33
        szkoda, że nie pokazałeś "pałacu" w Łodzi
        • lukasblazej Re: ZUS-owskie pałace. 14.12.07, 17:39
          Rozwalają mnie teksty o marmurach w ZUS, zapewne każdy z was
          chciałby być przymjowany w pakamerze,suterenie na kartonach. Już
          słysze te wrzaski, płacimy składki a przyjmuja nas jak w chlewie.
          Tak naprawde w ZUS pensje sa żenujące, skoro górnik, nauczyciel
          strajkuje czemu nie może pracownik ZUS, skoro zarabia mniej niż
          robol na budowie.

• Gość: córka Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:56
      Czy pracuje jeszcze w ZUSie w Kielcach pani dr Biskup???
    • Gość: xxx Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: 217.153.158.* 14.12.07, 14:26
      najlepiej to wsyztkich wywyalic zamknac 3/4 odzialow i nie bylo by
      problemow
      • Gość: tototo30 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 195.138.200.* 14.12.07, 14:37
        Proponuję pracownikom ZUS aby w ramach strajku olali pracę w taki
        sam sposób jak lekcewarzą ich wypowiadający się na forum. Jakby
        jeden z drugim nie otrzymał emeryturki to by starał się o szacunek.

Druga metoda to założyć firmę dorafdczą jak oszukiwać ZUS ( są
        przecierz luki w prawie ) można dorobić do pensji skromnej.
        • rock73 Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną 14.12.07, 16:55
          Przecież ja, podobnie jak jeden z drugim, żadnej emerytury z ZUS nie dostanę, a
          jeśli już, to rzędu 200-400 zł licząc w dzisiejszych pieniądzach. ZUS
          zbankrutuje zanim my doczekamy emerytury. Nie wytrzyma, jak emerytów i rencistów
          będzie więcej niż pracujących. Ludzie, ubezpieczajcie się w III filarze, albo
          jakie tam jeszcze macie pomysły na inwestycje, bo tylko te pieniądze są Wasze.
          Ja się jeszcze nie ubezpieczyłem, ale to mój błąd i jestem go świadomy. Tych
          pieniędzy, które wpłacamy teraz do ZUS-u, nigdy nie zobaczymy. Przepadły, poszły
          się paść, zostały zutylizowane. Umówmy się, że to jest socjal dla naszych
          rodziców, dziadków, oraz tych, którzy potomstwa nie mają, i ja się na to godzę,
          byleby tylko jak najmniej tych pieniędzy było marnowane po drodze.

A druga metoda mnie nie interesuje. Wbrew pozorom akceptuję tylko uczciwe
          rozwiązania. Zresztą to nawet zawodowo nie moja działka.
    • Gość: Naprzód Żona niech szuka nowej pracy. IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.07, 14:50
      ZUS zostanie zlikwidowany. Będzie reforma systemu emerytalnego. Nie
      będzie składek i nie będzie w związku z tym potrzeby naliczania
      emerytur. Urzędnicy nie będą potrzebni.
      • Gość: fds Re: Żona niech szuka nowej pracy. IP: *.chello.pl 14.12.07, 15:16
        Przecież reforma systemu emerytalnego już była - w 1999 roku. Zgodnie z
        wyrażąnymi wtedy opiniami był to jeden z najnowocześniejszych systemów na
        świecie. i co z tego wyszło. kolejne uprzywilejowane grupy pracownicze rozp..
        ten system w drobny mak.
        ps. : a co do dotacko - to nie są one do Zus a do systemu emerytalnego. Ponadto
        spotkałem sie z opiniami że w porównaiu z instytucjami ubezpieczoniowymi w
        innych krajach koszty obsługi przez ZUS są niższe - ile w tym prawdy nie wiem.
      • Gość: ma Re: Żona niech szuka nowej pracy. IP: *.lodz.mm.pl 14.12.07, 17:35
        i jak powiedział Kononowicz - nie będzie niczego
    • ws21 A to oni pracowali? 14.12.07, 15:13
      Bo ja, obserwujac prace ZUS o startu reformu odnosze wrazenie ze
      cale te 8 lat strajkuja.
      Przyklady - realizacja ustawowego obowiazku wobec osob na urlopach
      wychowawczych - strajk, nie kiwneli palcem, zmieniono ustawe
      przerzucajac rozbote na pracowawcow
      - tzw. bledy w raportach, 80-90% to bledy wynikajace z winy ZUS,
      kto wykonuje czarna robote, ZUS? Ale skad, panie strajkuja, rozbote
      odwalaja inni.
      Tak ze niech strajkuja, nikt nawet tego nie zauwazy.
      • Gość: Pani z ZUS Re: A to oni pracowali? IP: *.elsat.net.pl 14.12.07, 15:25
        W sumie to, o co masz pretensję nie wynika z naszej winy: mamy beznadziejny
        system komputerowy, a co do decyzji kto ma wykonywać jakie czynności, to
        przecież wiesz, że to nie panie w ZUS decydują, tylko ojcowie narodu. Oczywiście
        zawsze punkt wdzenia zależy od punktu siedzenia, ale to niesprawiedliwe obciążać
        nas winą za coś, na co nie mamy wpływu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
        Ps. I żebyśmy się wszyscy trochę lubili...
        • ws21 Beznadziejny system? 14.12.07, 15:39
          Troche wiem na ten temat, bo jestem informatykiem.
          Proste pytanie - to ten system w takiej, a nie innej postaci
          zamowil?
          A jesli zostal wykonany niezgodnie z zamowieniem, to te nasze, a
          nie zus-u pieniadze wydal?
          Uczestniczylem w spotkaniach jesienia 1989 roku z ZUS. Jakie byly
          zachwyty, jaki to wspanialy system.
          Ale ja odnosze wrazenie, ze po 8 latach sa w ZUS pracownicy ktorzy
          tego systemu po prostu nie znaja. I maja sie dobrze. Burdelowki,
          zlote lancuchy, po 2 pierscionki na kazdym palcu, i laleczka
          obsluguje z obrazona mina petentow. Taka jest rzeczywistosc
          polskiego ZUS.
          • Gość: pomysl-o-tym Kup sobie metr gumy i strzel w łeb. IP: *.zus.pl 14.12.07, 15:58
            Tak w moim liceum mowiono tym, którzy pletli bzdury. Jeśli jesteś
            informatykiem to wiesz, ze bardzo często załozenia projektowe nie
            znajduja 100% odzwierciedlenia w realizowanym systemie, albo też -
            są źle wykonane. Gdybyś popracował trochę z systemem zusowskim to
            wiedziałbys, że w pierwszych latach zawierał duzo błędów
            wynikających z bylejakości wykonawców.
            • ws21 A g... prawda. 14.12.07, 16:20
              Czesc systemu KSI udostepniona platnikom znam bardzo dobrze.
              Od nieomal 30 lat tworze systemy informatyczne, wiec pojecie jakies
              o tm tez mam.
              Ten system zawiera podstawowe bledy w zalozeniach a nie w wykonaniu.
              Trzeba byc amatorem zeby identyfikowac platnikow i ubezpieczonych
              w oparciu o kilka pol, w tym tekstowe, sprawdzajac ich zawartosc.
              99% bledow system powinien poprawic automatycznie, dajac ew.
              ostrzezenie. BO co to za blad, ze nazwisko z "polska" litera nie
              zawiera "ogonka" albo jest napisane w innym kodzie, jesli NIP i
              PESEL jest zgodny?
              A za zalozenia do sytemu odpowiedzilany jest ZUS a nie wykonawca.
              • Gość: pomysl-o-tym znasz ułamek systemu IP: *.zus.pl 14.12.07, 16:46
                a się wymądrzasz. Ilość nie przechodzi w jakość, sam pewnie wiesz,
                że praca przy systemie przetwarzającym 80 milionów dokumentów
                miesięcznie daje więcej doswiadczenia niz pisanie przez 20 lat
                systemów F-K dla kilkuosobowych firemek.
              • Gość: pani z ZUS Re: A g... prawda. IP: *.elsat.net.pl 14.12.07, 20:14
                No i co udowodniłeś? Słyszaleś, żeby urzędnik podpisywał te umowy? Bo chyba to
                byly różne Aloty. A my musimy się z tym cholerstwem męczyć i jeszcze wysłuchiwać
                takich pseudoekspertów jak ty. Jak tak super w ZUS to czemu tam nie pracujesz????
    • Gość: Darmozjady Zastapic darmozjadow komputerami !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.180.168.* 14.12.07, 15:26
      Zastapic darmozjadow sprawnym system komputerowym!

W stosunku do jakosci pracy zdecydowanej wiekszosci tych urzedasow (nie mowie
      oczywiscie ze wszystkich) 1600 brutto to i tak za duzo. W prywatnej firmie za ta
      sama ilosc wykonanej pracy dostaliby mniej jesli w ogole by ich ktos zatrudnil.
      • Gość: P.M. Re: Zastapic darmozjadow komputerami !!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 21:17
        Tyle tylko, że nawet za najsprawniejszym systemem komputerowym stoją ludzie. To
        nie komputer sprawdza poprawność złożonych dokumentów tylko człowiek.
        A co do 1600 brutto to chciałbym tyle wyciągać - bo niestety na chwile obecną
        mam 1200 brutto.
    • Gość: UPsRany Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną p.. IP: *.wszib.poznan.pl 14.12.07, 15:34
      Jest tak w USA. i co z tego większość mieszkańców żyje jak w krajach trzeciego
      świata bez dostępu do medycyny, rent i emerytur.
      • Gość: Darmozjady Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: 212.180.168.* 14.12.07, 15:50
        > Jest tak w USA. i co z tego większość mieszkańców żyje jak w krajach trzeciego
        > świata bez dostępu do medycyny, rent i emerytur.

To bardzo ciekawe, ze "wiekszosc" Amerykanow tak zyje...

Z tego co ja wiem tak zyja tylko ci co nie maja prywatnych ubezpieczen, ktore
        kosztuja taniej niz w Polsce ZUSy i skladki na inne eNeFZety, a zapewniaja
        poziom opieki o niebo lepszy nawet osobom z niskimi dochodami.

Ale daje sobie glowe uciac ze zaden zaklad ubezpieczen w USA nie zatrudnia 50
        tysiecy ludzi, pomimo ze kraj jest duzo wiekszy niz Polska.
        • Gość: dobrze poinformowy Re: Pracownicy ZUS zastrajkują, jeśli nie dostaną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 18:43
          W kancelarii Premiera pracuje 530 osób a w Polsce żyje 38 518 241 osób z tego 32 541 944 to osoby powyżej 15 roku zycia. I jaki tu wniosek - dla jednej osoby pracuje aż 530 a dla ponad 30 milionów ok 50 tys. Więc pisanie o dużej liczbie urzędników jest co najmniej nie na miejscu. A tak na marginesie czy osoba z wyższym wykształceniem która zarabia w ZUSie brutto 1400 zł czyli ok 924 zł na rękę jest oszołomem kiedy domaga się podwyżki ?. Bo szeregowy pracownik nawet mający studia tak tam zarabia. Osoba z 15 letni stażem w tej instytucji ma często na rękę ok 1200 zł. To czy jest tak wiele ? Chyba nie jest dziwne że ktoś kto ma rodzinę chce godnie żyć. Tak samo pisanie o marmurach i w związku z tym częste przelewanie żali na zwykłego szeregowego pracownika jest dziwne. Bo tak naprawdę to nikt się nie prosi o taki wystrój.Wystarczy zwykłe biuro bez ekstrawagancji i godziwe zarobki. A kto decyduje o tym co i jak się bedzie budować ? Bo chyba nie referent z jakiegoś wydziału w ZUSie ?
    • Gość: antyTuske Re:A ciebie jelopie wyslac do.. Sudanu?(do cwoka r IP: *.fwgc.dot.ca.gov 14.12.07, 15:47
      • Gość: Darmozjady Re:A ciebie jelopie wyslac do.. Sudanu?(do cwoka IP: 212.180.168.* 14.12.07, 15:52
        A z glowka wszystko w porzadku?
    • Gość: obserVATor Dzieki ZUS-owi całe wsie mają z czego żyć IP: *.zus.pl 14.12.07, 16:13
      Często jeżdżę po Polsce i stwierdziłem, że na terenach
      popogeerowskich (np: w byłym woj. koszalińskim) są cale wsie
      utrzymujace się z pieniędzy które otrzymuje babcia (lub dziadek,
      rodzice itd) w ramach emerytury. Ale ZUS to też firma, która sciąga
      pieniądze - zarówno na emerytury jak i na składki przekazywane do
      OFE. Jakby któs zadał sobie trud poszukania w archiwum "Gazety" to
      móglby się doczytac, że koszty własne ZUS są na poziomie 3,3% -
      czyli mniej niź w jakimkolwiek OFE. Pokażcie mi bank czy towarzystwo
      ubezpieczeniowe, które maja nizsze koszty własne :-) A przecież
      ludzie powierzaja im swoje pieniądze bez mrugnięcia okiem... Zaletą
      firmy typu ZUS jest wypłacalność i bezpieczeństwo - każdy bank czy
      OFE może ogłosic upadłość, a ZUS nie.
      • mikolaj.plank Re: Dzieki ZUS-owi całe wsie mają z czego żyć 14.12.07, 16:19
        Skoro zarabiają za mało, to zawsze mogą się zwolnić. A probelm? Może być tylko
        jeden: nikt nie zauważy. Siedzi w zusie pięciu urzędników i pracuje. Wentylator.
        • Gość: obserVATtor przeczytaj mój tekst ze zrozumienim IP: *.zus.pl 14.12.07, 16:49
          ciekawe, skąd weżmiesz pieniądze gdy zachorujesz?
          • Gość: Robert Re: przeczytaj mój tekst ze zrozumienim IP: *.gdynia.mm.pl 14.12.07, 17:18
            A o prywatnym ubezpieczeniu ty słyszał czy pod kamieniem żyjesz?
        • reti Re: Dzieki ZUS-owi całe wsie mają z czego żyć 14.12.07, 19:37
          To samo można powiedzieć każdemu kto strajkuje i krzyczy, ze mało
          zarabia, górnikom, hutnikom, rolnikom, nauczycielom, lekarzom,
          eksporterom (bo złoty tani). Skoro dawało się podwyżki pracownikom z
          dotowanych przedsiębiorstw (np. górnikom) to dajmy tez innym.
    • Gość: arahat zlikwidowac toto a kazdy sam na koncie mialby swoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 16:20
      pieniadze na starosc.. czy to takie trudne aby nawet debil zrozumial ze moja kasa jest moja a nie do utzrymywania jakis partii politycznych , kleru i pracownikow zusowskich??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka