pracownik_roku_2008 31.03.08, 10:13 A kto by chciał pracować za taką pensje jak oferują. Praca taka również nie gwarantuje świetlanej przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzeniu Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: 213.227.114.* 31.03.08, 13:30 Taaa. 1600 brutto? Jak to się ma do tzw. średniej krajowej? Powodzenia w szukaniu pracowników. Tak a propos: to już nie potrzeba wyższych studów i 2 języków obcych, żeby dostać taką posadę? Na co to przyszło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymarket Niech dadzą 3000 zł brutto to znajdą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 13:38 I niech przestaną p i e r d o l i ć bzdury! Od kiedy pracownik marketu czy kasjerka na taśmie to HANDLOWIEC ??? Ja pierwsze słyszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Niech dadzą 3000 zł brutto to znajdą! 31.03.08, 16:18 Wg definicji w słowniku (Wilga) handlowiec to osoba pracująca w handlu, zajmująca się handlem. A handel to działalność polegająca na kupnie, sprzedaży lub wymianie towarów i usług (PWN). Na marginesie: słownik gwary uczniowskiej (Europa) podaje, że handel obwoźny to ‘prostytuowanie się’. -- ♥ Nieboska satyra Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Jesteśmy dostarczycielem niewolników przez Solidar 31.03.08, 20:23 -ność. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą 31.03.08, 15:29 Gość portalu: grzeniu napisał(a): > Taaa. 1600 brutto? Jak to się ma do tzw. średniej krajowej? A jak by się miało mieć?????? Być równe???? To kto miałby mniej zarabiać od dziewczyny wykładającej towar na pólki, czy kasjerki?? No bo, żeby średnia była średnią, i jeżeli nie mają WSZYSTKIE pensje być równe, to sporo osób MUSI zarabiać poniżej średniej - i to nawet znacznie poniżej. Gdy byłem w Anglii w roku 1976 (pod rządami labourzystów, tuż przed nadejściem Margaret Thatcher) to było pełno ofert pracy w sklepach - tygodniowo od 21 do 23 funtów. Nie wiem jaka była średnia, ale ja jako adiunkt miałem 450 na miesiąc, czyli ponad 100 na tydzień. W Polsce adiunkt teraz ma poniżej 4000. To w hadlu, według tej proporcji wychodzi 1000/miesiąc. A mają nawet więcej. To o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzeniu Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: 213.227.114.* 31.03.08, 15:46 >W Polsce adiunkt teraz ma poniżej 4000. Oj tak, 2300 na rękę w Katowicach. A oprócz tego cała masa dr bez szans na adiukta z pensją 1900 brutto. Co do średniej krajowej, to jak z powyższego wynika ma się ona nijak do posiadanych kwalifikacji. Jeżeli więc brakuje gdzieś pracowników, to jedynym skutecznym sposobem ich pozyskania jest podniesienie pensji. Jak widać adiunktów póki co nie brakuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
328i Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą 31.03.08, 17:53 to by sie zgadzalo, ale nie wiem czy doczytales, ze ci ludzie musza zapier..... za 2 osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: 91.197.89.* 31.03.08, 22:48 Jasne. W tym kraju wszyscy zapie..... za dwie osoby. Wszyscy mają najcięższą pracę. Wszyscy myślą że średnią krajową osiąga 90% pracujących i tylko oni są poszkodowani. Kasjerka żali się że nie zarabia więcej niż lekarz po wielu latach nauki, lekarz który śpi na nocnych dyżurach żali się że za dużo pracuje, policjant żąda płacy adekwatnej do swojego zaangażowania nie rozumiejąc nawet znaczenia tego słowa a górnik żali się że zarabia ledwo 4000, bo przecież to nie na rękę (tak jakby średnia krajowa była na rękę)i zapomina o doliczeniu wszystkich premii, nagród, dodatków deputatów i wielu innych. Beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogownik Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.chello.pl 31.03.08, 18:06 Przyłączam się... Ja jako asysent na uczelni wyższej mam 1800 brutto. To raptem 200 złotych więcej niż na kasie :) Paranoja, tylko w którą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.chello.pl 31.03.08, 15:44 A jak ma się mieć? To do wykładania chemii w Biedronce trzeba mieć doktorat z chemii? I taka ciekawostka - nikt nie zwrócił (jak na razie) tu uwagi na to, że lepsza płaca w tych marketach oznacza, że będzie drożej (no taniej na pewno nie). Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą 31.03.08, 15:56 > I taka ciekawostka - nikt nie zwrócił (jak na razie) tu uwagi na to, że lepsza płaca w tych marketach oznacza, że będzie drożej (no taniej na pewno nie). Niekoniecznie. Można jeszcze zmiejszyć zyski sklepu albo obroty - np. którsze godziny otwarcia. Jeśli jedna sieć podniesie ceny, klienci pójdą do innej. Jeśli wszystkie duże sieci podniosą ceny, ludzie będą więcej kupować w sklepach osiedlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.chello.pl 31.03.08, 16:45 Pozwól, że szeroko się uśmiechnę. To nie jest problem jednej sieci, która wykorzystując monopolistyczną pozycję żyłuje zarówno klientów jak i pracowników. 100 tys. wakatów (10%) oznacza to, że problem dotyka WSZYSTKICH. I małych i dużych. A zyski można zmniejszać - pewnie - do bankructwa włącznie. Tyle, że prościej jest podnieść marketom ceny - i tak będą tańsze niż osiedlówki. A w sklepach osiedlowych też kokosów nie zarabiają, więc należy zakładać, że i tam dotrze fala żądań płacowych (no bo niby dlaczego robić w osiedlówce za 1000 brutto jak można w markecie za 1600?). Po prostu - wzrost cen jest NIEUNIKNIONY. To się przełoży na inflację, a to się przełoży na ceny producentów... I dzięki temu za jakiś czas GW będzie mogła ogłosić, że wzrosła PRODUKCJA :D (tak, tak, bo tą się przecież liczy wg cen zbytu, a nie ilości wyprodukowanego towaru) Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen A kto to jest "handlowiec"? 31.03.08, 13:35 Bo w artykule co rusz piszą o Tesco, Realu i innych Carrefourach. Czy wszyscy wykładający tam (towary na półkach) są "handlowcami"? To nie znaczy, że nie powinni mniej zarabiać, ale nomenklatura fachowa mię się nie zgadza :) Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To pisanina dziennikarzełków bez wykształcenia. 31.03.08, 20:04 (Mimo papierów z uczelni) osoby zatrudnione w handlu - handlowcy osoby zatrudnione w banku - bankowcy osoby zatrudnione w cyrku - cyrkowcy osoby zatrudnione w gazecie - gazeciarze i tak dalej - jak to u ćwierćinteligentów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handlowiec:) Re: A kto to jest "handlowiec"? IP: 80.50.236.* 17.04.08, 14:46 i pewnie dlatego jesteś mikro nawet nie biznesmenem a mikrobyznesmenem:)) pozdrawiam:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.08, 13:36 kiepsko placa w handlu i w Niemczech.Masa ogloszen.Ale placa tez dziadosko.A najlepiej pracuj za 400 EUR na bazie tzw mini-jobu. Niestety, ale wielkie sieci handlowe doja pracownikow, a nie wspomne ze i wykonawcow swoich obiektow handlowych.Juz coraz czesciej firmy odmawiaja wykonawstwa dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Nie ma sie co dziwić ale sami sobie zapracowali na IP: *.aster.pl 31.03.08, 13:55 to. Niech popróbują z reklamą taką jak ta pl.youtube.com/watch?v=QtUe4VqTZ-M może ktoś się zgłosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek S. Narzekają, że z tego powodu żądają podwyżek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 14:01 Narzekają, że z tego powodu żądają podwyżek? Po zdaniu podrzędnym (tu przed 'i') stawia się przecinek! To jakaś dziennikarska plaga. "Pracownicy sklepów narzekają, że z tego powodu muszą więcej pracować i żądają podwyżek - pisze 'Rzeczpospolita'". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorg rozgonic towarzystwo IP: *.infinity.net.pl 31.03.08, 14:21 jak nie chca pracowac to niech sie zwolnia, pracy wszedzie pelno lepiej platnej i mniej platnej, a zwiazki zawodowe w calym kraju zdelegalizowac bo przynosza tylko szkode przedsiebiorcom i panstwu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: rozgonic towarzystwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 14:40 Czyli, krótko mówiąc, pozamykać wszystkie sklepy, bo jeżeli wszyscy sprzedawcy pójdą pracować gdzie indziej, a właściciele nie podniosą wynagrodzeń, to nie ma innego wyjścia. Gdy w Tesco w Irlandii szef nie chciał wypłacić Polakom umówionej wcześniej stawki, wstawiły się za nimi IRLANDZKIE ZWIĄZKI ZAWODOWE. Czyli są, istnieją i jakoś irlandzka gospodarka od tego się nie wali. Wręcz przeciwnie - przyciąga imigrantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: rozgonic towarzystwo IP: 91.197.89.* 31.03.08, 22:53 Umówione wcześniej stawki to stawki umówione wcześniej, w trakcie zawierania umowy o pracę. Należy walczyć o swoje a trzeba kierować się przy tym rozsądkiem. I żeby nie było wątpliwości - ta zasada powinna obowiązywać obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamojda Problemem jest nie tylko wysokość pensji IP: *.phils.uj.edu.pl 31.03.08, 14:46 Problemem w tym wypadku jest nie tylko wysokość zarobków,ale także sposób ich wyliczania, podejście do kierowania ludźmi, perspektywy rozwoju, udział w sukcesie firmy itd. ludzielubiapracowac.blogspot.com/2008/03/o-motywowanie-przez-nagrody.html ludzielubiapracowac.blogspot.com. Odpowiedz Link Zgłoś
ameboda Dajcie mi godne pieniądze a zastanowię się ... 31.03.08, 15:06 Dajcie godne pieniądze ( może być bez ZUSU - na umowę o dzieło )a rozważę propozycję pracy w handlu ....( Katowice i okolice ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawo Re: Dajcie mi godne pieniądze a zastanowię się .. IP: *.aster.pl 31.03.08, 15:43 Trzeba się pogodzić z faktem,że praca jest towarem.Takim jak inne i jak występuje deficyt towaru to idzie w górę jego cena.W niedalekiej przeszłości jak mówiłem różnym pracodawcom,że mało płacą to słyszałem jak im się nie podoba mam 10 na ich miejsce.Dziś macie 10 wakatów i jak się nie podoba to możecie zamknąć działalność.Ludzie pracę znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 15:45 Zamknijcie sklepy w niedziele! Nie będzie problemu z brakami kadrowymi. Jeden dzień w tygodniu spowoduje, ze skończą się wakaty a i do pracy bedzie łatwiej znaleźć chętnych. Skończcie z gadaniem, że sklepy muszą być czynne w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikodem Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.chello.pl 31.03.08, 15:52 Pójdźmy dalej! Dlaczego tylko niedziele? Soboty też! I piątki! W ogóle pozamykać sklepy od poniedziałku do niedzieli i problem zatrudnienia całkiem zniknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4678 Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.chello.pl 31.03.08, 15:57 w ogóle zamknijmy sklepy, skończy się problem! I szpitale też! Bo tam też są wakaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregger Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: 91.197.89.* 31.03.08, 22:54 Celny strzał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.uwm.edu.pl 31.03.08, 16:28 Niech więcej zarabiają naganiacze to będzie jeszcze weselej. Dla mnie to zakala społeczeństwa. Nic nie robić i brać pieniądze a gdzie ludzie , którzy wytwarzją produkt, Jak oni zarabiają. Pośredników powinno się unikać na tele skuteczeni aż umrą śmiercią naturalną bo ci nto na pewno nie handlowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Podziękowanie dla Real - Szczecin Struga IP: *.fukuoka.ocn.ne.jp 31.03.08, 16:47 Nie przyjeli mnie do pracy jako magazynier za 1600 brutto w grudniu 2007 bo mam 40 lat. Teraz pracuję za 3500 brutto w firmie japońskiej. Szkolę sie w Hiszpanii, Japonii i innych krajach. Praca ludzka jest tutaj naprawdę doceniana. Dlatego teraz już myślę, że Real Szczecin jast the best. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ox Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.u.itsa.pl 31.03.08, 16:49 handlowiec hehehe /kasjer-sprzedawca/ w sieci polomarket w wawie zarabiajacy 1120 brutto na umowe zlecenie ma oddac 500zl bo "zginelo" 27kg!!!! schabu przed swietami a zaznacze ze torebki wszelakie pracownikow sa sprawdzane przed i po pracy kasa w portfelach przeliczana przed i po pracy zostawiane w depozycie;// po prostu cudownie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francis begbie Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 31.03.08, 17:36 Nie martwcie się, Chińczycy mają przyjechać! Już się nie mogą doczekać na te wszystkie stanowiska za 1500 złotych których Polacy już nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
tu-166 Re: Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą 31.03.08, 18:28 Po co chcesz ściągać Chińczyków do Polski? Pakuj manatki i sam leć do Chin to zaoszczędzisz na biletach lotniczych dla chińskich pracowników. Praca, której nikt nie chce w Polsce już tam na ciebie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ./MaTriX'u Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: 62.29.169.* 31.03.08, 17:49 ja nie kupuje w hipermarketach, meczy mnie tlum ludzi, chodzacy tam uwazaja ze to wycieczka, napic sie kawy w tlumie ludzi... wole pojsc do mniejszego sklepu, wiem co jest, spokoj cisza, bez przewalajacych sie ludzi z bachorami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kersten Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 18:34 ... handlowiec to chyba złe określenie... w sieciach budowlanych to sprzedawca nierzadko "robi za dwóch" a czasami nie ma co się oszukiwać zakres jego obowiązków wykracza poza zwykła doradztwo... i polega na przysłowiowym - "przynieś... podaj... pozamiataj..." ... a zarobki jakie są takie są... choć podwyżkami to kierownictwo lubi "mamić" ... i nie ma co się oszukiwać jaki region kraju to takie zarobki... w niektórych częściach Polski ludzie wiedzą za co pracują a w innych powiedzmy muszą... lub w pewien sposób są zmuszeni do tego by w takich miejscach pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXX Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.chello.pl 31.03.08, 20:12 Handel w niedziele powinien być zakazany! poczty, banki, itp.mają wolne, dlaczego handlowcy muszą być poszkodowani??? Oni nie mogą w niedziele załatwić sprawy np. w banku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kia Handlowcy w carrefour? hehehhe IP: 217.116.102.* 31.03.08, 20:48 Choc bycie handlowcem to jest zbyt wyrafinowane zajecie to chyba zbytnio im 'dowalacie' mowiac ze w supermarkecie [w hali] pracuja 'handlowcy'.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.bb.sky.com 31.03.08, 22:03 Powiem wam tak - czepiacie się drobiazgów. Handlowiec czy pracownik w handlu nieważne. Mieszkam w Wielkiej Brytani i tam nie mogą znależć pracowników po 7-8 funtów godz/brutto ok 30pln/brutto, a co ciekawe wiele cen artykułów i żywnościowych i nieżywnościowych jest niższych lub identyczne jak w Polsce. Dlaczego nikt nie napisze o zyskach supermarketów? O odroczonych terminach płatności 90 dni tak. Panowie profesorowie! Nikt nie kazał Wam studiować. Cenami Europę to my już dawno przegoniliśmy. Sprowadzamy niemieckie czekolady i nabiał, szwedzkie meble, używane samochody , a teraz czas na pensje. Nie bądżmy zawistni i zazdrośni. Ciągnijmy w górę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie dziwie sie!! Brakuje 100 tys. handlowców, a pracujący chcą p.. IP: *.crowley.pl 20.04.08, 22:28 hmm..na półkach towary wykładają raczej handlowcy. moja mama pracuje w sklepie zarabia ledwo 800zł a ile sie narobi? kasuje na kasie w miedzy czasie wykłada towar lub poprawia jak jacys 'klienci' porozwalaja bo im sie nalezy..po zamknieciu sklepu niestety trzeba go umyc i rozliczyc kase. i to wszystko za 800 zł? ;/ a nie raz jeszcze sie trafi taki wredny klient ze jeszcze naubliza..wiec wcale sie nie zdziwie jak zaniedlugo bedziemy kupywali w hurtowniach. Odpowiedz Link Zgłoś