bq 13.05.08, 22:36 No i właśnie dlatego nie można puścić w kapitaliźmie wszystkiego samopas na żer wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: svb PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.eranet.pl 13.05.08, 23:48 wolny rynek ręcznie sterowany przez wiedzących lepiej; dlaczego 2.5% - obniżmy do 2, nie - do 1 , nie - lepiej do 0; albo niech towarzystwa dopłacają za to że mogą nas obslugiwac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:20 Hehe, a dlaczego nie 7%, jak można 10 albo 15, potem 50, a nawet 200% - wtedy prezes zarobi trzy miliony miesięcznie w nagrodę za swoją "inicjatywę" za to emeryci będą zdychać pod mostami i będzie superwolnorynkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 09:39 Gość portalu: a napisał(a): > Hehe, a dlaczego nie 7%, jak można 10 albo 15, potem 50, a nawet > 200% - wtedy prezes zarobi trzy miliony miesięcznie w nagrodę za > swoją "inicjatywę" za to emeryci będą zdychać pod mostami i będzie > superwolnorynkowo. Gdyby było wolnorynkowo (nawet bez "super-"), to prowizja mogłaby być nawet 300%. Problem firmy jak sobie klientów znajdzie. Jak klienci są zmuszeni - państwowym aparatem przymusu - do bycia klientem, to mamy reżim, a nie wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 09:55 A o zmowach cenowych słyszałeś? Od kilkunastu lat mamy w Polsce coraz więcej banków i coraz droższe usługi bankowe. A przecież rząd nie zmusza nikogo do korzystania z banków. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:04 Gość portalu: s napisał(a): > A o zmowach cenowych słyszałeś? Od kilkunastu lat mamy w Polsce > coraz więcej banków i coraz droższe usługi bankowe. A przecież rząd > nie zmusza nikogo do korzystania z banków. Spróbuj zapłacić składkę ZUS gotówką w oddziale tej instytucji. Pracownik najemny z banków może się wynieść jak mu za drogo, a z OFE nie. Że w bankowości nie ma wolnego rynku już nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 09:08 Gość portalu: svb napisał(a): > wolny rynek ręcznie sterowany przez wiedzących lepiej; dlaczego > 2.5% - obniżmy do 2, nie - do 1 , nie - lepiej do 0; albo niech > towarzystwa dopłacają za to że mogą nas obslugiwac sprawa prosta: dostali pieniądze i mieli na nich zarabiać, to niech biorą procent od _zysków_, a nie _składek_. A jak nie - łaski bez - polikwidować to towarzycho. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.08, 10:23 Mam pytanie - a jkai to wolny rynek, ze OFE chcą zarabiać nawet i wtedy gdy ich klienci tracą? Co to za zarządzanie że jednak stracili i to dużo. Jkai to wolny rynek, w którym są różne Bauce, Lewickie i inne takie osobuy będące kiedyś członkami rządu. To jest kurde kapitalizm polityczny!! A prowizje winny być od zysku a nie od zarządzania. I kapitał gwarancyjny na pokrycie strat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox.mulder a może by sprawdzić czy nie było zmowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 08:03 wiadomo że OFE to kartel/mafia i nic im nie można zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: a może by sprawdzić czy nie było zmowy? 14.05.08, 10:19 Gość portalu: fox.mulder napisał(a): > wiadomo że OFE to kartel/mafia i nic im nie można zrobić. A co tu sprawdzać? Gołym okiem widać, że zmowa była i jest - między (p)osłami i OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 08:23 Można, tylko muszą być stworzone warunki. Jak masz dwa sklepy obok siebie, to jeśli właściciele będą idiotami, to wyrżną się obniżkami cen, jeśli mają trochę oleju w głowie to się dogadają. Tak np. działa MediaMarkt i ElectroWorld na Bielanach. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Populisci? 14.05.08, 08:24 No i czym sie roznicie od PiS w swojej glupocie? Prosze mi wykazac na cyfrach , jak to prowizja PTE do ktorego naleze zrzera moja emeryture. Mi juz sie nie chce nawet wykazywac jaka to piramidalna glupota. Emaryture najwyzej zrzeraja oplaty za zarzadzanie, ale po pierwsze nie o tym mowa, a po drugie to w wiekszosci nie sa oplaty na rzecz PTE ale na przyklad swoja dole pobiera bank dypozytariusz .... Moja emeryture skutecznie zrzera ZUS swoim wskaznikiem waloryzacji kapitalu poczatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antysocjal Re: Populisci? IP: *.ghnet.pl 14.05.08, 10:12 No wykaż tę głupotę. Tutaj masz dane odnośnie opłat: www.knuife.gov.pl/su/fundusze/temat6/index.shtml Jak opłaty od składki są takie nic nie znaczące, to dlaczego ich nie zlikwidują całkowicie, zaoszczędzą na systemach komputerowych do ich wyliczania. Tak wysokie opłaty powodują, że jak ktoś zaczyna odkładanie do OFE, to będzie miał na koncie OFE 100% wpłaconego kapitału dopiero po kilku latach. To ja dziękuję za taki system, dlaczego nie mogę tych pieniędzy wpłacić na zwykłą lokatę, tam nie ma prowizji od wpłaconego kapitału? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Populisci? 14.05.08, 10:35 Prosze bardzo. Zarobek 2000 zl/mc. ZUS przekazuje (a zasadze ponienien przekazac) do OFE 146 zl/m-c. Prowizja w moim OFE 2 lata 10%, nastepnie 3.5%. Koszty - 2 lata 350,64 + 61,31 za kazdy nastepny rok. Daje to 1226 zl po 20 latach. Wspanialy pomysl - obnizymy o 2 punkty procentowe. Ile to wyniesie? 70 zl za 2 pierwsze lata, + 700 zl za nastepnych 20 lat. Brawo, zaoszczedzilem 770 zl. Ile to w emeryturze? Da mi to 3.20 zl w miesiecznej emeryturze. Ale ciemny lud to kupi. Bo ci zlodzieje kapitalisci .... A kapital w poczatkowy w ZUS waloryzowany wskaznikiem ponizej inflacji to malo interesujacy temat. A ja tam mam 1 500 000 zl. 1 % wiecej to bagatela 15 000 zl w roku. Widac, ze dziennikarze (i politycy!) nie lubia rachunkow, humanisci. Walczymy o 770 zl zysku w ciagu 22 lat, 15 000 rocznie olewamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: Populisci? IP: *.chello.pl 14.05.08, 10:51 : Ale ciemny lud to kupi a nie kupi? gdyby nie kupował to takie kreatury jak Chlebowski nie straszyłyby z TV oczywiście masz 100% racji w swoich wyliczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tylko 99% 14.05.08, 11:03 Bo pomylilem sie o jedno 0. Mam kapitalu 150 000, zysk roczny z 1% waloryzacji 1500 zl, * 22 lata... Wiec sensu to nie zmienia, ale chcialo by sie miac 1,5 mln w ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos W ogóle pozbyć się tych pijawek! 14.05.08, 08:27 Wpłacać składkę na indywidualne konto i niech każdy inwestuje jak chce, z jedynym ograniczeniem takim jak dla IKE - nie można skonsumować przed osiągnięciem wieku emerytalnego. Jak ktoś nie będzie potrafił, to sobie wynajmie zarządcę. Tak jest w Singapurze i jakoś nie słychać, żeby tam emeryci umierali z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: W ogóle pozbyć się tych pijawek! 14.05.08, 08:41 Piekna wizja. Bo banki na calym siecie, a w Polsce szczegolnie pracuja bez prowizji .... A swistak siedzi i zawija je w te sreberka ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.chello.pl 14.05.08, 08:37 Wystarczy zrobić tylko JEDNĄ JEDYNĄ rzecz. Znieść obowiązek ubezpieczenia w OFE i prowizje znikną w 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 08:43 Dokładnie, bo teraz po co mają obniżać skoro "czy się stoi czy się leży to do OFE się należy"?? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:21 Pełna zgoda panowie. Jest tylko jedna partia, która to głosi. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 09:10 gra pod publiczkę. Rozwiązaniem byłoby wywalenie całych tych OFE (ZUSu też) w sensie: kto sie chce w nich ubezpieczać - niech sie ubezpiecza. A kto nie - to nie. I wtedy byłby wolny rynek Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.chello.pl 14.05.08, 09:15 > gra pod publiczkę. Rozwiązaniem byłoby wywalenie całych tych OFE > (ZUSu też) w sensie: a co z tymi co pracowali w PRL? do gazu? oj glupi ty głupi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 24 Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:02 Na tych z PRLu powinno się wydzielić odrębny fundusz z budżetu. Mogę płacić podatki na tych ludzi, bo to nie ich wina, że nie mogli sobie samodzielnie odkładać na emeryturę. Jeżeli będę wiedzieć, jaka część moich podatków idzie na ten cel i do kogo trafia, mogę płacić. Ale odkąd skończył się PRL, każdy powinien odkładać sobie na emeryturę samodzielnie, na własne konto, a potem dostać tyle, ile sobie odłożył. Zadnych KRUSów, a wcześniejsze emerytury tylko pod warunkiem, że za pieniądze, które sobie taki ktoś zdążył odłożyć w tym krótszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:17 Gość portalu: 24 napisał(a): > Na tych z PRLu powinno się wydzielić odrębny fundusz z budżetu. Zasilany kasą z prywatyzacji na przykład. > Mogę > płacić podatki na tych ludzi, bo to nie ich wina, że nie mogli sobie > samodzielnie odkładać na emeryturę. Jeżeli będę wiedzieć, jaka część > moich podatków idzie na ten cel i do kogo trafia, mogę płacić. Ale > odkąd skończył się PRL, każdy powinien odkładać sobie na emeryturę > samodzielnie, na własne konto, a potem dostać tyle, ile sobie > odłożył. Zadnych KRUSów, a wcześniejsze emerytury tylko pod > warunkiem, że za pieniądze, które sobie taki ktoś zdążył odłożyć w > tym krótszym czasie. Prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.chello.pl 14.05.08, 10:38 > Gość portalu: 24 napisał(a): > > > Na tych z PRLu powinno się wydzielić odrębny fundusz z budżetu. > > Zasilany kasą z prywatyzacji na przykład. ale już jest na to za późno... na prywatyzacji zarobił JK Kaczmarek, Kulczyk, Kuna z Żaglem itp. itd bo to jest trzecia rp, zbudowana przez geniusza Balcerowicza Tuska i Pawlaka którzy w tym biznesie są od zawsze a wy chłopaki możecie sobie pogdybać i popostulować a wasz geniusz z Kaszub obieca że obniży waszą prowizję do OFE o 3zł/mc więc powinniście to pod nogi podejmować jaki to wielki pan jest... Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:43 Gość portalu: A1 napisał(a): > ale już jest na to za późno... > na prywatyzacji zarobił JK Kaczmarek, Kulczyk, Kuna z Żaglem > itp. itd bo > to jest trzecia rp, zbudowana przez geniusza Balcerowicza > Tuska i Pawlaka którzy w tym biznesie są od zawsze > a wy chłopaki możecie sobie pogdybać i popostulować > a wasz geniusz z Kaszub obieca że obniży waszą > prowizję do OFE o 3zł/mc więc powinniście to pod nogi podejmować > jaki to wielki pan jest... > "Wolne" media ubiorą to w bardziej przystępną dla motłochu (bo to przecież on decyduje w demokracji) formę i powalczymy w następnych wyborach prezydenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:35 Gość portalu: A1 napisał(a): > a co z tymi co pracowali w PRL? do gazu? spłacić ich trzeba po prostu. A do tego niepotrzebne są ani OFE ani ZUSy. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.chello.pl 14.05.08, 10:41 toż spłacasz frajerze... prem Tusk v-ce Pawlak i ich sitwa już o to zadbał żebyś ty to musiał robić sprzedając za bezcen różne PZU, BPH, CPNy itd... teraz ten menel Chlebowski obiecuje ci za to jakieś ochłapy ciesz się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albrecht krzywy Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 16:34 taaaak brak struktury finansowej i dzikie odmiany kapitalizmu ludzkosc cwiczyla przez tysiace lat. efektem byly ciemne, brudne i niedouczone masy i feudalizm broniacy sie w ogromnych zamkach. a potem ciemne masy uzyly przewagi liczebnej i wyrznely panow w pien i mielismy 3 wieki kiedy to parchate chamy rozhulaly sie w swoim totalnym zezwierzeceniu i bestwialstwie. jesli chcesz byc miliarderem i masz w d*** biednych tego swiata to przygotuj sie na to ze jak glod przyjdzie to oni cie zezra. chocbys sie zes*** to nie zatrzymasz naporu ciemnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 POpuliści: te złote myśli to w Macchu Pichu IP: *.chello.pl 14.05.08, 09:13 powstały? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 09:36 bq napisał: > No i właśnie dlatego nie można puścić w kapitaliźmie wszystkiego samopas na > żer wolnego rynku. No dlaczego? Co mają wspólnego przymusowe ubezpieczenia, płacone wyselekcjonowanym firmom z kapitalizmem i wolnym rynkiem? Przecież to czysty socjalizm i gospodarka planowana, czy planowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.chello.pl 14.05.08, 09:40 > No i właśnie dlatego nie można puścić w kapitaliźmie wszystkiego samopas na > żer wolnego rynku. o uczeń Gadomskiego się odezwał... przymus i wolny rynek to wykluczające się pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 10:24 Od samego początku należało stworzyć osobny fundusz emerytalny, na który szły by wszystkie pieniądze z prywatyzacji, z tego funduszu finansowano by emerytury tych, co pracowali w PRL i "odkładali" na ZUS kilka dolarów miesięcznie. Dziś nie byłoby wrzasku wokół prywatyzacji - skorzystaliby na niej emeryci i nie słuchaliby głupot w Radiu Maryja. Cała reszta spokojnie odkładałaby sobie kasę na własnym rachunku bankowym, z którego nie mogłaby wyciągnąć kasy przed 65 rokiem. System byłby i sprawiedliwy i stabilny, bez tykającej obecnie bomby demograficznej, którą usiłuje się rozbroić finansowymi zachętami do płodzenia frajerów, by w przyszłości spłacili długi swoich ojców i dziadków, o ile wcześniej nie uciekną za granicę. Komunizm upadł ale socjalizm ma się lepiej niż za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:34 Czyli proponujesz taką wolność, ale nie do końca. Dlaczego na rachunku bankowym, a nie jakimś innym lub w ogóle? I dlaczego człowiek przed 65 rokiem życia nie może dowolnie dysponować własnymi pieniędzmi, a po 65tym już tak. Już lepiej by było chyba odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 10:42 Jak dla mnie może nie być ograniczeń, sęk w tym że większość społeczeństwa to jednak jednostki o ograniczonej poczytalności, jeśli pozwolisz im dziś przejeść kasę, to jutro wybiorą Ci Leppera z Kaczyńskim i zabiorą Twoje oszczędności w ramach tzw sprawiedliwości społecznej. By uniknąć takiego scenariusza wolę zrezygnować z części swobody w tej materii. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 10:53 Gość portalu: jet napisał(a): > Jak dla mnie może nie być ograniczeń, sęk w tym że większość społeczeństwa to > jednak jednostki o ograniczonej poczytalności, Dlatego właśnie nie pozwólmy im decydować. Zmieńmy prawo tak, żeby nawet jak sobie wybiorą Leppera, to sobie a nie nam i nasza "kaska" będzie bezpieczna. Tak - mówię zapomnijmy o demokracji. Te jednostki mają ograniczoną poczytalność tylko w tłumie. O samych sobie potrafią decydować, a jak nie, to szybko się nauczą. Zauważ, że na przykład menele raczej z głodu nie umierają, co oznacza, że potrafią tak zarządzać tym co mają, że na "bułkę" im wystarczy. Pozwólmy ludziom decydować o ich własnym losie, bo zrobią to dużo lepiej niż zdecydowaliby o losie innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 11:08 > Dlatego właśnie nie pozwólmy im decydować. Zmieńmy prawo tak, żeby nawet jak > sobie wybiorą Leppera, to sobie a nie nam i nasza "kaska" będzie bezpieczna. --to nic nie da, oni to prawo zmienią jutro i "kaska" i tak nie będzie bezpieczna, chyba że ulokowana za granicą. Zawistny i mściwy motłoch nie cofnie się przed prawem i prędzej dopuści się ludobójstwa niż zrezygnuje z cudzej własności. Już to ludzkość przerabiała i nie ma sensu tego powtarzać. > Pozwólmy ludziom decydować o ich własnym losie, bo zrobią to dużo lepiej niż > zdecydowaliby o losie innych. --jestem za, tylko że to pięknie brzmi w teorii- pewne zabezpieczenia przed jednostkami nieprzewidywalnymi muszą być. Nic złego się nie stanie jeśli ograniczysz możliwość przechulania oszczędności przed emeryturą. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 11:21 Gość portalu: jet napisał(a): > Zawistny i mściwy motłoch nie cofnie > się przed prawem i prędzej dopuści się ludobójstwa niż zrezygnuje z cudzej > własności. Do "zawistnego motłochu", "dopuszczającego się ludobójstwa" (nie przesadzajmy) się strzela. > --jestem za, tylko że to pięknie brzmi w teorii Dlaczego w teorii? Jakoś przez kilka tysięcy lat znanej historii tak to działało. Przymus ubezpieczeń wprowadzono przecież stosunkowo nie dawno. > Nic złego się nie stanie jeśli > ograniczysz możliwość przechulania oszczędności przed emeryturą. Toż przecież przymus ZUS i OFE nic innego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 11:52 > Toż przecież przymus ZUS i OFE nic innego nie robi. --Właśnie robi coś więcej niż tylko "blokuje środki"- większość pieniędzy wpłaconych do ZUS przepadnie na emerytury dla innych. Co do OFE, jak dziś się okazuje, kasa tam odłożona nie do końca należy do właściciela. Np. jeśli w wieku 65 lat, pierwszego dnia na emeryturze odkryje ktoś, że jest chory i tylko skomplikowana i droga operacja umożliwi mu przeżycie kolejnych 20 lat na emeryturze, to nie będzie mógł wypłacić np. połowy oszczędności aby sfinansować zabieg i nacieszyć się jeszcze życiem. OFE jego własnej kasy mu nie wypłaci, uśmierci nieszczęśnika, a następnie przejmie jego własność rodzinie pokazując środkowy palec. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 12:12 Gość portalu: jet napisał(a): > > --Właśnie robi coś więcej niż tylko "blokuje środki"- większość pieniędzy > wpłaconych do ZUS przepadnie na emerytury dla innych. Jeżeli zgadzamy się (ja nie, Ty tak) na ograniczanie naszej wolności w dysponowaniu naszymi pieniędzmi, choćby tylko - jak proponujesz - do "niepozwolenia na ich przepicie", to droga ta prowadzi wprost do przymusowego ZUSu. Nie widzisz tego? > Co do OFE, jak dziś się > okazuje, kasa tam odłożona nie do końca należy do właściciela. Np. jeśli w wiek > u > 65 lat, pierwszego dnia na emeryturze odkryje ktoś, że jest chory i tylko > skomplikowana i droga operacja umożliwi mu przeżycie kolejnych 20 lat na > emeryturze, to nie będzie mógł wypłacić np. połowy oszczędności aby sfinansować > zabieg i nacieszyć się jeszcze życiem. OFE jego własnej kasy mu nie wypłaci, > uśmierci nieszczęśnika, a następnie przejmie jego własność rodzinie pokazując > środkowy palec. I dlatego ja jestem za pełną wolnością, a Ty zgadzasz się na jej ograniczanie. No to ją ograniczają. A jak ten człowiek dowie się o chorobie dwa dni przed emeryturą, to ma umrzeć? Uważasz przecież, że zasadne jest zabronić mu ruszać jego własną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 12:47 > Jeżeli zgadzamy się (ja nie, Ty tak) na ograniczanie naszej wolności w > dysponowaniu naszymi pieniędzmi, choćby tylko - jak proponujesz - do > "niepozwolenia na ich przepicie", to droga ta prowadzi wprost do przymusowego > ZUSu. Nie widzisz tego? --jest różnica między przymusowym wpłacaniem do ZUS, a przymusowym odkładaniem na własny rachunek w dowolnej instytucji finansowej, np. banku, bez prowizji za zarządzanie i "inwestowanie". Normalny prywatny rachunek oszczędnościowy, na którym nikt (z wyjątkiem wierzycieli) nie może położyć łapy i który jest dziedziczony. > A jak ten człowiek dowie się o chorobie dwa dni przed emeryturą, to ma umrzeć? > Uważasz przecież, że zasadne jest zabronić mu ruszać jego własną kasę. --Właśnie dlatego przytoczyłem przykład z chorobą aby pokazać, że obecne "ograniczenia" są w zasadzie zawłaszczeniem cudzych pieniędzy. Mi zaś chodzi jedynie o stworzenie pewnych mechanizmów uniemożliwiających PRZEJEDZENIE odłożonych środków (w dowolnej instytucji finansowej) do czasu osiągnięcia wieku emerytalnego. PRZEJEDZENIE kasy to nie to samo, co wydanie jej na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tylko Matka Boska pomoze. 14.05.08, 13:06 Troche czasu jestem juz poza krajem i coraz mniej mnie dziwi. Jesli na nieomal 50 wypowiedzi 90% to totalne brednie, dodac do tego bredzacego polityka i 2 dziennikarzy, to jak w takim kraju moze byc dobrze? A do autora powyzszej wypowiedzi mam drobne pytanie. Skad bank czerpie pieniadze na siedzibe, place dla pracownikow i jeszcze osiaga zysk? Drukuje w podziemiu czy co? No bo do rachunkow doplaca .... Tak jak ten swistak ..... Moje OFE dalo mi w 2007 roku 16% zysku, jak odlicze prowizje to i tak ma ponad 10%. Na koncie mam oprocentowanie 3.5%. Wole OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Tylko Matka Boska pomoze. IP: 62.29.168.* 14.05.08, 13:16 > A do autora powyzszej wypowiedzi mam drobne pytanie. Skad bank > czerpie pieniadze na siedzibe, place dla pracownikow i jeszcze > osiaga zysk? Drukuje w podziemiu czy co? No bo do rachunkow > doplaca .... Tak jak ten swistak ..... --bez jaj, bank nie trzyma kasy w skarbcu tylko nią obraca i wystarczy, że zadowoli się prowizją od zysku z tego obrotu już dziś w niektórych bankach, nie płaci się za prowadzenie rachunku ale tego chyba nie muszę tłumaczyć. > Moje OFE dalo mi w 2007 roku 16% zysku, jak odlicze prowizje to i > tak ma ponad 10%. Na koncie mam oprocentowanie 3.5%. Wole OFE. --Narazie. Jak pęknie bańka i przyjdzie bessa Twoje preferencje mogą się zmienić i to wiele razy biorąc pod uwagę okres pracy. Rachunek oszczędnościowy podałem tylko jako przykład, kto chce niech "idzie w" OFE, jeszcze inny w obligacje (choć to na jedno wychodzi), o to własnie chodzi, że to nie państwo wskazuje mi, gdzie mam wpłacić kasę, do banku czy do funduszu, czy -o zgrozo- do FUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Tylko Matka Boska pomoze. 14.05.08, 13:24 Gość portalu: jet napisał(a): > o to własnie chodzi, że to nie państwo wskazuje mi > , > gdzie mam wpłacić kasę, do banku czy do funduszu, czy -o zgrozo- do FUSu. No i racja. Nie mogę tylko zrozumieć dlaczego jednocześnie zgadzasz, żeby to samo państwo w ogóle kazało Ci te pieniądze gdziekolwiek wpłacać i - "o zgrozo" - zabraniało Ci je wypłacić kiedy chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Tylko Matka Boska pomoze. IP: 62.29.168.* 14.05.08, 13:42 > No i racja. Nie mogę tylko zrozumieć dlaczego jednocześnie zgadzasz, żeby to > samo państwo w ogóle kazało Ci te pieniądze gdziekolwiek wpłacać i - "o zgrozo" > - zabraniało Ci je wypłacić kiedy chcesz? --nie gdziekolwiek, tylko na własny rachunek. A zgodziłbym się dlatego, gdyż uważam to za mniejszy dyskomfort (i tak z własnej woli sam odkładam część dochodów) aniżeli wizję motłochu, który za lat kilka(dziesiąt) wybierze populistę, który mnie zmusi do utrzymania tych, co przejedli swoje oszczędności. Wolę aby państwo zmusiło ich dziś do odłożenia kasy na wiek poprodukcyjny. Gdyby nie to zagrożenie, byłbym w ogóle przeciwny jakimkolwiek regulacjom. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Tylko Matka Boska pomoze. 14.05.08, 13:54 Gość portalu: jet napisał(a): > uważam to za mniejszy dyskomfort (i tak z własnej woli sam odkładam część > dochodów) aniżeli wizję motłochu, który za lat kilka(dziesiąt) wybierze > populistę, który mnie zmusi do utrzymania tych, co przejedli swoje oszczędności Czyli akceptujesz "dyskomfort" , by o prawie w kraju decydował motłoch. A co lub kto obroni Twoją odkładaną dzisiaj z własnej woli część dochodów przed motłochem, który stwierdzi, że emerytury z ZUS i OFE mu nie wystarczają? O tym , że masz kasiorkę "na boku" dowiedzą się przecież bez problemu. Jeżeli jest taka siła, to dlaczego nie wierzysz, że ochroniłaby Cię w przypadku zniesienia przymusu ubezpieczeń? > . > Wolę aby państwo zmusiło ich dziś do odłożenia kasy na wiek poprodukcyjny. Gdyb > y > nie to zagrożenie, byłbym w ogóle przeciwny jakimkolwiek regulacjom. I z tego wmówionego Ci "zagrożenia" dobrze żyją politycy, OFE i ten właśnie motłoch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Tylko Matka Boska pomoze. IP: 62.29.168.* 14.05.08, 13:59 > I z tego wmówionego Ci "zagrożenia" dobrze żyją politycy, OFE i ten właśnie motłoch. Ale ja nigdzie nie napisałem, że popieram dzisiejszy system.. Jestem za tym aby każdy sam sobie odkładał na emeryturę, prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Tylko Matka Boska pomoze. 14.05.08, 14:08 Gość portalu: jet napisał(a): > Ale ja nigdzie nie napisałem, że popieram dzisiejszy system.. Toteż ja Ci tego nie zarzucam. W polemice z Tobą chodzi mi o to, że jak pozwolimy władzuchnie ograniczać naszą wolność, to wcześniej czy później skończymy w ZUSie. Tylko tyle. > Jestem za tym aby każdy sam sobie odkładał na emeryturę, prywatnie. I słusznie. Bo ja też. Tylko dla mnie "każdy sam" "prywatnie" kłóci się z przymusem odkładania i zakazem robienia z kasą co ja chcę. Coś jest moje tylko wtedy, gdy mogę z tym zrobić co chcę. Jak nie mogę, to to już nie jest moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Tylko Matka Boska pomoze. IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:14 > I słusznie. Bo ja też. Tylko dla mnie "każdy sam" "prywatnie" kłóci się z > przymusem odkładania i zakazem robienia z kasą co ja chcę. Coś jest moje tylko > wtedy, gdy mogę z tym zrobić co chcę. Jak nie mogę, to to już nie jest moje. --Mylisz się, świat wolnorynkowy zna wiele przypadków, kiedy nie możesz robić ze SWOJĄ własnością, co chcesz przez określony czas- np. własnością będącą przedmiotem zastawu, akredytywa, środkami zablokowanymi na rachunku etc Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Tylko Matka Boska pomoze. 14.05.08, 14:23 Gość portalu: jet napisał(a): > --Mylisz się, świat wolnorynkowy zna wiele przypadków, kiedy nie możesz robić z > e > SWOJĄ własnością, co chcesz przez określony czas- np. własnością będącą > przedmiotem zastawu, akredytywa, środkami zablokowanymi na rachunku etc Tylko dając coś w zastaw właśnie zrobiłem z moją własnością co chciałem. Jakbym nie chciał, to bym nie dał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet pragmatyzm zamiast idealizmu IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:33 > Tylko dając coś w zastaw właśnie zrobiłem z moją własnością co chciałem. Jakbym > nie chciał, to bym nie dał. --Na tej samej zasadzie ja uważam za dopuszczalny rygor oszczędzania kasy na prywatnym rachunku przez każdego pracującego, po to by zminimalizować ryzyko niepokojów społecznych w przyszłości. Rozwiązanie to nie kosztuje mnie finansowo- nie finansuję innych emerytur tylko zmuszam innych aby sami na siebie oszczędzali. Wolę ograniczyć prawo do dysponowania swoją własnością na pewien czas, aniżeli się to własnością dzielić pod przymusem. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: pragmatyzm zamiast idealizmu 14.05.08, 14:38 Gość portalu: jet napisał(a): > --Na tej samej zasadzie ja uważam za dopuszczalny rygor oszczędzania kasy na > prywatnym rachunku przez każdego pracującego, Tylko ja decydując się na zastaw decyduję o mojej i tylko mojej własności, a Ty zgadzając się na "rygor każdego pracującego" decydujesz nie tylko o swojej (mnie nic do tego), ale i mojej własności. Pozdrowionka jeszcze raz i spadam. po to by zminimalizować ryzyko > niepokojów społecznych w przyszłości. Rozwiązanie to nie kosztuje mnie > finansowo- nie finansuję innych emerytur tylko zmuszam innych aby sami na siebi > e > oszczędzali. > Wolę ograniczyć prawo do dysponowania swoją własnością na pewien czas, aniżeli > się to własnością dzielić pod przymusem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: pragmatyzm zamiast idealizmu IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:41 narka, pora się skupić na robocie by wydolić na te ochłapy emerytalne za lat pardziesiąt:) Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Jak przyjdzie bessa .... 14.05.08, 13:53 Ja przezyje, bo zostane tu gdzie jestem i wypracowana w Polsce emeryture zostawie na pozarcie rodakom. Ale z czego bedzie wyplacal ZUS emarytury w takim przypadu pojecia nie mam. To po pierwsze. Banki taz nie dadza wysokiego oprocentowania a wiekszosc z nich zniknie z rynku, pozostawiajac byc moze oszczednosci, bo ta sa zabezpieczone, ale zgadnij jakie oprocentowanie da fundusz gwarancyjny klientom? Jak bedzie bessa, to bedzie krach wszystkiego. OFE sa chyba najlepiej zabezpieczone. Bo czesc inwestycji w obligacjach, czesc, niestety mala za granica .... Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Jak przyjdzie bessa .... 14.05.08, 14:03 ws21 napisał: > OFE sa chyba > najlepiej zabezpieczone. Bo czesc inwestycji w obligacjach, No, jeżeli uważasz, że zabezpieczenie przez obligacje zadłużonego państwa jest dobre, to gratuluję poczucia humoru. Żeby OFE odzyskał pieniądze (przypominam, że pod przymusem zabrane ludziom), to musi je zapłacić państwo (które ten przymus wprowadziło), a skąd to państwo weźmie kasę na wykup obligacji? Z podatków nałożonych na tych samych ludzi (albo ich dzieci, ale to żadna różnica). Czyli ludzie zrzucą się na wykupienie zabranych im wcześniej pieniędzy. Czyli państwo i OFE razem się bawią, a "wyborca" płaci po kilka razy za to samo i jak piszą niektórzy - taki "dyskomfort" im nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Jak przyjdzie bessa .... IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:10 > Czyli państwo i OFE razem się bawią, a "wyborca" płaci po kilka razy za to samo > i jak piszą niektórzy - taki "dyskomfort" im nie przeszkadza. Ale czemu przypisujesz mi słowa, których nie wypowiedziałem /napisałem? Nigdzie nie stwierdziłem faktu, że dzisiejszy system mi odpowiada, przeciwnie- cały swój wywód na tym forum zacząłem od tego, że pieniądze z prywatyzacji powinny były być przeznaczone na obecne emerytury (na co jest za późno), a obecnie pracujacy sami powinni oszczędzać na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: To do ws21 było przecież IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:26 tak, ale przytoczyłeś moje słowa mówiąc, że "niektórzy zgadzają się na dyskomfort.." Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: To do ws21 było przecież 14.05.08, 14:31 Gość portalu: jet napisał(a): > tak, ale przytoczyłeś moje słowa mówiąc, że "niektórzy zgadzają się na dyskomfo > rt.." Fakt, trochę to niefortunne było. Przepraszam. Tak jakoś z rozpędu wyszło. Muszę spadać. Narka i pozdrowionka. Dawno tak miło mi się tu nie gadało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albrecht krzywy Re: To do ws21 było przecież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 16:38 milo ci sie gada bo sie ktos z toba zgodzil? boze czego oni w tej szkole teraz ucza... Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: To do ws21 było przecież 04.06.08, 09:19 Gość portalu: albrecht krzywy napisał(a): > boze czego oni w tej szkole teraz ucza... Nie wiem, ale rozumienia czytanego tekstu Ciebie na pewno jeszcze nie nauczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Bledy w reformie. 14.05.08, 15:23 Zasadniczy to ograniczanie srodkow skladanych w OFE. Gdyby panstwo dalo wolny wybor ZUS lub OFE w 100%, dzis byla by inna dyskusja. Z moich doswiadczen wynika, ze przy takim wyborze z 80% obecnych czlonkow OFE takze by sie na to zdecydowala, rezygnujac calkowicie z emerytury z ZUS. W ZUS powinny pozostac renty i ubezpieczenie w przypadku choroby. Choc to drugie budzi moje watpliwosci, bo gdyby na rynku byly ubezpiecznia zadrowotne jak to bylo w projekcie .... No ale i tak tym to sie skonczy, bo innej drogi nie ma. Budzet udzwignie ZUS jedynie jesli w Polsce trysnie ropa w ilosci porownywalnej z Kuwejtem. Czy Polak musi przywalic glowa w sciane aby uwierzyc ze ona jest? A ta sciana jest, i nic tego nie zmieni. Chcecie podatkow 80%? To bawcie sie tak dalej, w fikcje typu obnizanie prowizji OFE zamiast konkretnych, dajacych efekty dzialan. Zawsze twierdzilem ze PO to dla PiS zadna alternatywa. Co sama paczka popaprancow. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Obligacje. 14.05.08, 15:11 Jest w historii gospodarczej swiata jeden przypadek nie splacenia przez panstwo obligacji. Stalo sie tak w Rosji, po rewolucji pazdziernikowej. Jesli przewidujesz w Polsce rewolucje i powrot komunizmu, to rzeczywiscie, obligacje to kiepski pomysl..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Obligacje. IP: 62.29.168.* 14.05.08, 16:15 Jest też i drugi przypadek- niespłacone obligacje II RP, gdyby powęszyć to kolejnych przykładów pewnie by się znalazło sporo. Kryzys w Azji w 1997, a potem w Argentynie ujawnił, ze państwu także może zajrzeć w oczy widmo bankructwa. Historia się nie skończyła wbrew Fukuyamie, a co gorsza lubi się powtarzać i rewolucja zawsze może kiedyś wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Obligacje. 14.05.08, 23:49 Chyba nie zrozumiałeś, tego co napisałem. Ja nie napisałem, że państwo nie wykupi obligacji (choć wcale bym się nie zdziwił), tylko skąd weźmie na to pieniądze. ws21 napisał: > Jesli przewidujesz w Polsce rewolucje i powrot komunizmu, to > rzeczywiscie, obligacje to kiepski pomysl..... > Nie w Polsce tylko w UE. Różnice między UE a ZSRR w szybkim tempie zanikają. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 13:41 Gość portalu: jet napisał(a): > --jest różnica między przymusowym wpłacaniem do ZUS, a przymusowym odkładaniem > na własny rachunek w dowolnej instytucji finansowej, np. banku Jest ale niewielka i tylko na początku. Jeżeli zgadzasz się na przymus i ograniczenia, to władza pozwoli Ci odkładać np w banku, tak jak chcesz, ale żeby Cię "dobrze zabezpieczyć" nie pozwoli bankom inwestować tak jak chcą. Potem "zabezpieczy" Cię jeszcze bardziej przed bankructwem banku, poprzez stworzenie funduszu, który będzie zarządzał "Twoimi" pieniędzmi w "prywatnym banku". Jeszcze później wytłumaczy Ci, że przecież bez sensu trzymać pieniądze w banku, gdy i tak zarządza nimi fundusz - lepiej przenieść je do funduszu, który jest przecież bezpieczniejszy, bo "gwarantowany przez państwo". I czym ten fundusz będzie się różnił od ZUSu? Dlatego jedyna możliwość, to nie dać decydować o własnej kasie nikomu innemu szczególnie urzędasowi państwowemu, chyba, że dobrowolnie. > PRZEJEDZENIE kasy to nie to samo, co wydanie jej na leczenie. Kto będzie decydował, co jest, a co nie jest "PRZEJEDZENIEM"? Urzędnik? Przecież dla niego operacja ratująca Ci władzę w ręce kilka dni przed emeryturą jest oczywistym "PRZEJEDZENIEM", ale dla Ciebie, Twojej rodziny, wnuków już nie. A pozwalasz decydować urzędnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 13:55 "...ale żeby Cię "dobrze zabezpieczyć" nie pozwoli bankom inwestować tak jak chcą. Potem "zabezpieczy" Cię jeszcze bardziej..." --właśnie o to mi chodzi, żeby nie tworzyć "dalszych" zabezpieczeń, tylko funkcjonować w ramach sektora finansowego, gdzie OFE będą tylko opcją a nie przymusem. Jedyne co jestem w stanie zaakceptować to właśnie ograniczenie możliwości przejedzenia zaoszczędzonych na emeryturę środków. > Dlatego jedyna możliwość, to nie dać decydować o własnej kasie nikomu innemu > szczególnie urzędasowi państwowemu, chyba, że dobrowolnie. --całkowicie rozumiem tyle, że nie uwzględniasz jednostek lekkomyślnych, które stanowią niestety gros społeczeństwa wychowywanego najpierw przez PRL, a teraz przez MTV i to ta otumaniona część decyduje w demokracji, a nie Ty. Gdyby zrealizować to co mówisz, musiałbyś lokować kasę za granicą (ze szkodą dla rozwoju gospodarczego kraju, w którym żyjesz) i przez całe życie być gotowym do wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: PO: obniżymy prowizje OFE 14.05.08, 14:19 Gość portalu: jet napisał(a): > i to ta otumaniona część decyduje w demokracji, a nie Ty. No i przeciwko temu ja się buntuję. Jeżeli będziemy się godzili by ulegać tumanom, to tych tumanów będzie coraz więcej, a przecież powinno nam zależeć, żeby ich ubywało. No i właśnie wykazałeś, że demokracja jest do doopy. Wszyscy o tym wiedzą, ale nikt nie godzi się by ją znieść. To jest problem ludzi rozsądnych i zaradnych. Gdyby > zrealizować to co mówisz, musiałbyś lokować kasę za granicą (ze szkodą dla > rozwoju gospodarczego kraju, w którym żyjesz) i przez całe życie być gotowym do > wyjazdu. Nie tak łatwo, rewolucja socjalistyczna zatacza coraz większe kręgi na świecie i coraz trudniej znaleźć wolny kraj. Moje pieniądze są moje i nic rozwojowi mojego kraju do nich. Rozwojowi kraju powinno wystarczyć, że w nim je zarobiłem np wytwarzając coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: 62.29.168.* 14.05.08, 14:39 > Moje pieniądze są moje i nic rozwojowi mojego kraju do nich. Rozwojowi kraju powinno wystarczyć, że w nim je zarobiłem np wytwarzając coś. --tak ale sam przyznasz, że wolałbyś aby Twoje środki oprócz stopy zwrotu i zabezpieczenia poprawiały sytuację gospodarczą kraju, w którym mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: PO: obniżymy prowizje OFE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:05 niestety masz rację :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityK Re: epoka Tuska Kwaśniewskiego Pawlaka Balcerka to IP: 87.118.104.* 14.05.08, 10:44 : Od samego początku należało stworzyć osobny fundusz emerytalny złodziejstwo - ale odkrycie... no ale lepiej późno niż wcale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuk PO: obniżymy prowizje OFE IP: 195.50.110.* 14.05.08, 11:32 według mnie wyglada to na zmowę cenowa - dowaić im po 0.5 miliarda kary i niech płaczą Odpowiedz Link Zgłoś
metall O naiwności!!! 14.05.08, 11:38 Gość portalu: zuk napisał(a): > według mnie wyglada to na zmowę cenowa - dowaić im po 0.5 miliarda > kary i niech płaczą Kto to ma zrobić? Ci sami co im klientów "na łańcuchach" przyprowadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
b52h Gdyby... 14.05.08, 12:25 GW była dla ludzi inteligentnych to albo z litości nic by nie pisała albo by wyśmiała ww brednie np pisząc: znany hochsztapler i notoryczny kłamca Z. Chlebowski (PO) znowu się zbłaźnił przedstawiając propozycję sprowadzającą się do podwyżki 1,5PLN/mc jako ... itd... ale GW nie jest dla inteligentnych jest dla ciuli Odpowiedz Link Zgłoś