Gość: suprise zawod inzynier: reglamentowany ? :DDD IP: *.ext.ti.com 28.08.08, 11:04 "Reglamentowane są zawody nie tylko adwokata, notariusza czy inżyniera" Pierwszy raz slysze zeby istnialo cos takiego jak reglamentowany 'zawod inzynier' .. ok, przy wykonywaniu niektorych robot 'inzynieryjnych' trzeba miec uprawnienia, a warunkiem ich posiadania jest odpowiednie wyksztalcenie (np inz architekt, inz budowlany itd) w przypadku innych zawodow 'inzynieryjnych' (np. informatyk) nie widze zadnych formalnych ograniczen (jedynie system rekrutacji pracodawcy) zeby wykonywala go ktokolwiek 'znajacy sie na rzeczy' ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zawod inzynier: reglamentowany ? :DDD IP: *.acx.pl 28.08.08, 14:16 > ok, przy wykonywaniu niektorych robot 'inzynieryjnych' trzeba miec > uprawnienia, a warunkiem ich posiadania jest odpowiednie > wyksztalcenie (np inz architekt, inz budowlany itd) Warunkiem uzyskania uprawnien budowlanych w tym kraju jest ukonczenie studiow zw. tematyka uprawnien i odbycie po studiach 2-4 lata praktyki plus egzamin w OIIB. Obowiazkowe praktyki programowe w trakcie studiow nie sa wliczane. To prawda,ze informatycy nie musza robic zadnych uprawnien,co skutkuje tym,ze nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci karnej za spartolona robotę. Co do uprawnien bud. - zeby po zdobyciu uprawnien moc w ogole wykonywac samodzielne funkcje techniczne w budownictwie (np. kierownik budowy,samodzielny projektant) musisz nalezec do izby inżynierskiej i co roku placic haracz w postaci skladek (chyba 600 zl). Dla mnie patologia w tym calym ukladzie uprawnien jest to,ze w moim przypadku - moge zaprojektowac most,biurowiec,skomplikowana konstrukcje stadionu,a uprawnienia (przez lobby architektow) nie pozwalaja mi na zaprojektowanie domu :) POLSKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent Licencje lotnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:05 dla pilotów czy kontrolerów ruchu lotniczego to jakaś kpina. Rynek powinien decydować, kto się nadaje a kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Licencje lotnicze... jak mały KAziu wyobraża sobie 28.08.08, 12:40 Gość portalu: malkontent napisał(a): > dla pilotów czy kontrolerów ruchu lotniczego to jakaś kpina. Rynek > powinien decydować, kto się nadaje a kto nie. A może ty chciałbyś się zatrudnić jako pilot samolotu ? Idź do firmy transportu lotniczego i mów, że masz smykałkę do latania. Pewnie podejrzewasz, że "faszyści" rynkowi zanim dadzą ci stanowisko w SWOJEJ firmie, najpierw sprawdzą twoje referencje i umiejętności ? Dobrze podejrzewasz. Spróbuj założyć własną firmę transportu lotniczego ! Robisz biznesplan, wpisujesz, że masz smykałkę do latania i idziesz do banku. Pewnie podejrzewasz, że nie dadzą kredytu ? Słusznie. Jest jeszcze opcja - masz po ojcu spadek miliona złotych. Inwestujesz to wszystko w mały samolocik i chcesz latać z turystami. Pewnie pomyślisz, że inwestując cały SWÓJ majątek myślałbyś o każdym elemencie, który mógłby zniweczyć ten majątek ? Dobrze pomyślałeś ! Dbałbyś o ten milion majątku na tyle, że wydałbyś dużo na kurs latania i sprawdziwszy dokładnie swój mały kunszt lotu - wynająłbyś wysokoopłacanego dobrego pilota (pomyśl, jakbyś go testował, zanim dostałby miejsce za sterem twojego samolotu). Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Licencje lotnicze 28.08.08, 14:48 pilot czy kontroler ruchu lotniczego to zawod, ktorego trzeba sie nauczyc. Zdac egzaminy i zaliczyc praktyke. W koncu powierza sie tym osobom zycie innych ludzi. Jak twoim zdaniem rynek powinien decydowac, czy ty mozesz byc pilotem B-747? Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Licencje lotnicze 28.08.08, 15:37 mara571 napisała: > pilot czy kontroler ruchu lotniczego to zawod, ktorego trzeba sie nauczyc. Zdac > egzaminy i zaliczyc praktyke. W koncu powierza sie tym osobom zycie innych ludz > i. > Jak twoim zdaniem rynek powinien decydowac, czy ty mozesz byc pilotem B-747? Darr.darek już ten problem zanalizował. Warto natomiast pamiętać o jednym: żadne uprawnienie, ograniczenie, izba, zrzeszenie, stowarzyszenie nie jest gwarantem jakości usług. Problem jest głeboki bo z jednej strony wolność gospodarcza z drugiej bezpieczeństwo konsumentów. I to właśnie bezpieczeństwo powinno być kryterium. Notariusze? Wielki problem - kurs plus ubezpieczenie. Jak spartoli to ubezpieczyciel poniesie koszty. Kierowca? To samo. Prawnik? Adwokat? Co do informatyków to w tym wypadku jak nigdzie indziej przekonałem się o tym, że wyższe wykształcenie nie znaczy NIC. Miałem takiego po wyższych - niesystematyczny, leniwy bałaganiarz odkładający wszystko na "jutro". Ciągle w stanie alarmu bo CIĄGLE coś się pieprzyło. Zastąpił go koleś który nawet zawodówki nie skończył. Widziałem go może raz na kwartał a działało wszystko jak trzeba. Ten pierwszy był z ogłoszenia, drugi po znajomości - polecił mi go znajomy. Jeżeli demokratyczny rząd ogranicza wolność gospodarczą to on już jest do wymiany. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Licencje lotnicze 28.08.08, 16:49 zgoad na sporo twoich postulatow, ale z notariuszem to przesadziles. Znajomosc prawa szczegolnie cywilnego i handlowego jest w tym zawodzie konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Licencje lotnicze 29.08.08, 11:08 mara571 napisała: > zgoad na sporo twoich postulatow, ale z notariuszem to przesadziles. > Znajomosc prawa szczegolnie cywilnego i handlowego jest w tym zawodzie konieczn > a. Ja cię bardzo proszę. Wiesz ile musisz zapłacić notariuszowi jak chcesz kupić mieszkanie za przykładowo 8400000 zł? Do dzisiaj zachodzę w głowę za co ten koleś wziął tyle kasy. Oczywiście notariusz może wziąć MNIEJ ale już korporacja dba o to, żeby konkurencji między tymi hienami nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek A konkretnie? 01.09.08, 16:22 No ile? Dokładnie 10 000 złotych. Nieco ponad 0,1 wartości mieszkania. A podatku musisz zapłacić 2% - 168 000 złotych. Do tego VAT. To cię oczywiście nie interesuje. Tak jak i to, że zyskiem notariusza jest niewielki ułamek z tych 10 000. > Oczywiście notariusz może wziąć MNIEJ ale już korporacja > dba o to, żeby konkurencji między tymi hienami nie było. Konkretnie jak to robi? Limituje dostęp? Nie. A może ustala liczbę kancelarii? Też nie. No to w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa ktora partia IP: *.chello.pl 28.08.08, 11:16 brakuje mi w artykule ktora partia wniosla ten projekt ustawy moze dzieki temu poziom artykolow w gw sie podniesie? mze ta marna dziennikarzyna by napisiala kto wniosl ten projekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: 212.160.172.* 28.08.08, 11:27 Ja uważam, że lista powinna być dłuższa zwłaszcza osób, które zajmują się np. remontami mieszkań itp. W/g mnie nie może być tak że jest ogłoszenie "wykonuję remonty mieszkań: glazura, terakota, tynki, wstawianie okien itp itd" ! Przecież trzeba sie na tym znać, a nie każdy się za to bierze tak jak i taksówkarzem może być każdy ! I potem jeżdżą takie sieroty na taksówce nie dość że nie znają miasta to jeszcze nie potrafią jeździć samochodem ! Ja skorzystałem z takiego ogłoszenia dot remontów i żałuję do dziś ! Powinien być jakiś kurs z zakończonym egzaminem żeby chociaż człowiek mógł zobaczyć czy dany "fachowiec" się zna na rzeczy ! Ale tutaj problem jest u podstaw czyli wykształcenia ! Przecież w naszych szkołach kierunkowych niczego nie uczą tak naprawdę ważnego! Dużo teorii, a praktyka polega na sprzątaniu :-( Nauka jest na "żywym organiźmie" potem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jassie Jay Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 11:44 Ludzie!! To nie urzędnicy i państwo to ustalają tylko uzurpatorzy wywodzacy sie z dancyh zawodów/branż !! 17 artykuł konstytucji realnie spycha nas w otchłań średniowiecza, scedował on pewne atrybuty państwa w ręce prywatne i to wszystko!! Samorządy zawodwe to mafia i gangrena tocząca nasze społeczeństwo, tylko ich likwidacja pozwoli na urynkowienie usług Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 11:48 Gość portalu: realista napisał(a): > Powinien być jakiś kurs z zakończonym egzaminem żeby chociaż > człowiek mógł zobaczyć czy dany "fachowiec" się zna na rzeczy ! No to musiałbyś być na tym egzaminie, żeby to zobaczyć. W jakim zawodzie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.centertel.pl 28.08.08, 11:55 A poprosiłeś sieroto o jakiekolwiek referencje i sprawdziłeś je? Albo katalog wykonanych prac? U mnie jak dwóch rzemieślników (z polecenia znajomych) wykonało swoją pracę to zrobili zdjęcia (za moją zgodą) żeby miec co pokazywac innym klientom. Jesli ktos moze sie pochwalic wylącznie ogłoszeniem w gazecie to wiadomo, że nie wpuszcza się go do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k1 Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.chello.pl 28.08.08, 12:13 Na kasę w Tesco też powinno się mieć zdany egzamin państwowy, bo skąd wiesz, czy pani na kasie wszystko dobrze skasuje? Jeśli ktoś nie sprawdza czyichś kwalifikacji, nawet w stopniu podstawowym, do wykonania danej roboty i bierze go "na gębę", "bo tanio" to chyba sam jest sobie winien. Słabych fachowców powinien eliminować rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 14:51 kiedys byly papiery czeladnicze i mistrzowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 15:40 Gość portalu: realista napisał(a): > Ja skorzystałem z takiego ogłoszenia dot remontów i żałuję do dziś ! A jakby partacz miał pokończone kursa i zdane egzaminy to lepiej byś się czuł w spartolonym mieszkaniu? > Powinien być jakiś kurs z zakończonym egzaminem żeby chociaż > człowiek mógł zobaczyć czy dany "fachowiec" się zna na rzeczy ! Od tego masz REFERENCJE a nie certyfikaty i egzaminy. Dyplom nie dyplom - nie bierzesz kolesia z ulicy chyba, że lubisz jak ci tynk z sufitu na głowę spada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon A PO 103 % poparcia w narodzie IP: *.eranet.pl 28.08.08, 11:46 Tak jakos PiS chcial zmniejszenia klina i liberalizacji dostepu do uslug prawniczych. A PO wraca do starych praktyk znanych z czasow Mumii Wolnosci. Widocznie pryszczaci sa po to by ich doic. Odpowiedz Link Zgłoś
carpaccio4 Re: A PO 103 % poparcia w narodzie 28.08.08, 11:51 Gość portalu: zenon napisał(a): > Widocznie pryszczaci sa po to by ich doic. a niby po co komu elektorat? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: A PO 103 % poparcia w narodzie 01.09.08, 16:24 A zrobił coś? Czy jak zwykle "chciał" i "zapowiadał"? Odpowiedz Link Zgłoś
berkowicz4 a czego sie spodziewac po POlszewii?? 28.08.08, 11:51 po chamskim skoku tej komunistycznej sitwy na OFE nic mnie juz nie zdziwi :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Re: a czego sie spodziewac po POlszewii?? IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.08, 15:30 a mnie dziwia tacy durnie jak ty, berkowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: 213.77.0.* 28.08.08, 11:56 a ja proponuje licencję wyborcy - egzaminy do zdobycia takiej licencji - po pierwsze, test iq, test z wiedzy o społeczeństwie, dodatkowo średnie rozeznanie polityczne, obowiązkowo wykształcenie wyższe, bo jak to jest żeby kilku żuli spod budki z piwem ze skończoną podstawówką miało większą moc wyborczą w stosunku do wykształconego człowieka który wie co się wokół niego dzieje?! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 15:42 Gość portalu: 4g63 napisał(a): > a ja proponuje licencję wyborcy - egzaminy do zdobycia takiej licencji - po pie > rwsze, test iq, test z wiedzy o społeczeństwie, dodatkowo średnie rozeznanie po > lityczne, obowiązkowo wykształcenie wyższe, bo jak to jest żeby kilku żuli spod > budki z piwem ze skończoną podstawówką miało większą moc wyborczą w stosunku d > o wykształconego człowieka który wie co się wokół niego dzieje?! Tak jakby wykształcenie wyższe było gwarantem jakiejkolwiek wiedzy - zwłaszcza teraz kiedy duża część absolwentów to posiadacze dyplomów wyższych szkół bansu i lansu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Malarz kominów liberalizuje gospodarkę IP: *.kolornet.pl 28.08.08, 12:00 dam w morde każdemu wyborcy PO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chamardaban Re: Malarz kominów liberalizuje gospodarkę IP: 195.7.63.* 28.08.08, 14:28 Uwazaj zeby kazdy wyborca PO nie dal ci w morde:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu Re:Dobrze robią! Należy ograniczać i podnosić ceny IP: *.chello.pl 28.08.08, 12:07 i jakość usług. Przecież każdy wie, że monopol ogranicza tą stresującą konkurencje na rynku, a taki zestresowany kowal czy szewc, no sami powiedzcie jak on może naprawiać dobrze buty czy tam podkowy!? No nie może! Kurduplowaty malarz kominów ma racje! Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 12:17 Czy wy, autorzy artykułu, zachorowaliście na głowę? Optujecie za średniowieczną szarlatanerią? A gdzie weryfikacja kwalifikacji zawodowych? Polska jest w średniowieczu, jeśli chodzi o ich poziom, m.in. ze względu na brak weryfikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 16:44 Jasssne. To może stwórzmy Ogólnopolską Organizację Konserwatorów Powierzchni Płaskich. Właśnie chodzi o to, że takie reglamentowanie sprzyja WYŁĄCZNIE podnoszeniu cen (zmniejsza konkurencję na rynku). Są korporacje i prawnicze i lekarskie. I CO Z TEGO? Nie miałbym kompletnie NIC przeciwko korporacjom zawodowym. Pod warunkiem, że uczestnictwo w nich byłoby DOBROWOLNE. Odpowiedz Link Zgłoś
metall "Suwerenowi" czyli narodowi. 28.08.08, 12:24 ksks3 napisał: > Liberałowie u władzy i co ? Nic, bo to tacy liberałowie jak Jarek K. prawicowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Socjaliści dla niepoznaki ponazywali się.. IP: *.ists.pl 31.08.08, 00:03 Socjaliści - czerwoni u władzy, dla niepoznaki ponazywali się a to liberałami a to prawicą - A TO WSZYSTKO RAZEM ZŁODZIEJE BEZ WYJĄTKU. I tak trwa sobie to złodziejstwo u władzy od zakończenia II wojny światowej aż dotąd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
informix_2006 Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 12:27 Ja też mam propozycję dla Pań posłanek i Panów posłów; Chodzi, mianowicie o doskonale wszystkim znany i przez wszystkich szanowany zawód (lub też funkcję) gospodarza domu, potocznie zwanego cieciem. Stwórzmy Krajowy (albo lepiej Ogólnopolski) Związek Cieci (lub Cieciów ?). Wiadomo, że konkurencja na rynku jest duża i każdy chciałby jakiś kawałek tortu mieć dla siebie. Skoro, np., pośrednicy w handlu nieruchomościami, chcą ograniczenia dostępu do swojego zawodu, obwarowując to różnymi licencjami, koncesjami i innymi kretyństwami, to dlaczego nie mają zrobić tego ciecie ? Otóż, lobbyści z KZC (KOC) lobbowali by (za pomocą PLN) w sejmie za przyjęciem takiego projektu a PO byłaby przeciw przyjęciu tegoż projektu. Pan Palikot, z racji swojego medialnego zacięcia, założyłby gumiaki, waciak i beret z antenką, pomachałby trochę miotłą i ścierą a w TV stwierdziłby, że głupie przepisy są po to, aby je łamać. I co by się stało ? Otóż, PO zdobyła by trochę punktów w sondażach, p. Palikot pobrylowałby trochę w TV (nawiasem mówiąc, dziwię się, że nikt jeszcze nie wpadł na pomysł zorganizowania na antenie TV pojedynku PALIKOT Vs. GOSIEWSKI), kilku posłów miałoby niezłą kasę od lobbystów, a my ? Na to pytanie, to już każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Mam czyste sumienie - głosowałem na UPR 28.08.08, 12:50 Tak wygląda "liberalizm" PO. Ale..... Przyjdą wybory, faceci z PO wyciągną nowy zestaw krawatów, obiecaja drugą Irlandie i CIEMNY LUD znowu ich wybierze. A oni nas dalej beda uszczęśliwiać - za nasze, coraz większe pieniądze. Oj ludu ty ludu... ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO.......... 28.08.08, 12:47 .....i teraz mają pretensje. Tylko do kogo? Do swojej głupoty? Wybieracie socjalizm to macie. Ja głosuję zawsze na UPR więc nie muszę się wstydzić i głupio dziwić. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... 28.08.08, 13:06 kapitan_stopczyk napisał: > Ja głosuję zawsze na UPR więc nie muszę się wstydzić i głupio dziwić. Zaraz dowiesz się od wyborców PełO - partii, która pół roku po wygranych wyborach wycofała się z całego programu wyborczego i realizuje program przeciwny - że marnujesz głos, a oni - słusznie głosując na liberałów, którzy mają szansę wygrać - głosu nie marnują. Taka to już neo-logika panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... IP: 217.153.161.* 28.08.08, 14:27 UPR ? To ci co w ostatnich wyborach bratali sie z LPR i jakims jeszcze drobnym pomiotem ? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... 28.08.08, 14:59 Gość portalu: arturkosmal napisał(a): > UPR ? To ci co w ostatnich wyborach bratali sie z LPR i jakims jeszcze drobnym > pomiotem ? Z TV i GW więcej się o nich nie dowiesz, ale jak poszukasz w sieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... IP: 217.153.161.* 28.08.08, 15:23 Wiem o nich sporo. I wiele z ich postulatow mi sie podoba. Ale za kilka spraw (m.in. bratanie z LPR) maja u mnie sporego minusa. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... 29.08.08, 07:50 Gość portalu: arturkosmal napisał(a): > Wiem o nich sporo. I wiele z ich postulatow mi sie podoba. Ale za kilka spraw > (m.in. bratanie z LPR) maja u mnie sporego minusa. Powinieneś być im wdzięczny za to "bratanie", bo teraz masz gotową wymówkę. No i nie wiesz zbyt wiele skoro powtarzasz "standardy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturkosmal Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... IP: 217.153.161.* 29.08.08, 09:34 oj przesadzasz.... sa tez inne, wazniejsze powody by na nich nie glosowac. z podstaw programowych upr: - pkt 6 programu upr: osoby, ktore nie chca isc do wojska z powodow ideowych (bo nie chca np. byc szkolone na mieso armatnie / mordercow na uslugach politykow) maja byc karani pracami "uwazanymi powszechnie za dolegliwe" - a ja jestem daleki od tego, by mscic sie na kims z powodu odmiennosci pogladow. - pkt 2 programu upr: opieranie wspolzycia spolecznego na moralnosci narzuconej przez jedna (fakt, ze teoretycznie dominujaca) sekte - krk. Podoba mi sie w upr liberalizm gospodarczy. Ale brak liberalizmu w kwestiach swiatopogladowych skutecznie mnie od tej partii odpycha. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze Re: Głupcy głosowali na pseudoliberałów z PO..... 28.08.08, 15:05 jedyne zawody ktore powinny byc licencjonowane (czytaj: trzeba sie wykazac odpowiedbia wiedza i etyka aby moc je wykonywac) to lekarz (ze wzgledu na ryzyko utraty zycia badz zdrowia potencjalnego pacjenta) i polityk (ze wzgledu na notoryczna durnote obecnych i bylych poslow/poslanek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doda Re: czyli "wyksztalciuchy" to glupcy, duzo racji.. IP: *.fwgc.dot.ca.gov 28.08.08, 15:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Bo cud kosztuje i to niemało! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 12:50 Chcielśmy cudu, to może on się wydarzy, ale najpierw będziemy slono płacić, płacić i placić. Kiedyś cudu dokonywał Balcerowicz L., a obecnie PO. A tak naprawdę, to jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że o pieniądze. Pieniądze oczywiście z naszych kieszeni. Żeby zdobyć licencję zawodową zarządcy nieruchomości po ponad 12 latqach pracy w tej branży, nuszę skończyć studia podyplomowe, odbyć "praktykę zawodową", wystąpić do odpowiedniego organu o przeprowadzenie postepowania kwalifikacyjnego, po drodze zdać kilka egzaminów i obronić pracę dyplomową. A wszystko po to, aby utrzymać szkołę, która oferuje takie studia (niezależnie od żenująco niskiego poziomu wszystkich wykładowców, których wiedza praktyczna jest znacznie poniżej mojej, dać zarobić komisji przeprowadzającej postępowanie kwalifikacyjne, zarządcy prowadzącemu praktykę zawodową. A potem mając już ten upragniony świstek papieru z numerem licencji, znów trzeba masę kasy na tzw. dokształcanie na forach zarzadców nieruchomości, gdzie parę godzin durnych wykładów kosztuje po kilkaset złotych. Całe grupy pasibrzuchów wymościły sobie dziś doskonałe posadki i robią grubą kasę na takich naiwnych jak ja, którym zachciało się zdobywać licencje, certyfikaty i uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek20062 Przyklad notariusza pasibrzucha 28.08.08, 13:20 Za podpisanie umowy spolki u notariusza zaplacilem 1200zl. Umowa ta byla przygotowana przez znana firme adwokacka ale to niewazne, bo pani notariusz panoszy sie i nie masz umowy az nie zaplacisz haraczu. Przeciez notariusz nic nie wnosi do tego procesu oprocz poswiadczenia ze to ja i wspolnik po przedstawieniu dowodow osobistych, podpisalismy umowe. Tylko tyle bo za to czy umowa jest dobra czy zla i zgodna z prawem juz zaplacilem adwokatowi. Jesli pozniej cos wyjdzie ze wspolnicy sie nie zgadzaja a umowa tego nie uwzglednila to decydoje sad. Notariusz naprawde nic nie wnosi, dlatego w USA notariusze sa darmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Przyklad notariusza pasibrzucha 28.08.08, 14:56 mam troche inne doswiadczenie. Nie poszlam do adwokata w nieco skomplikowanej sprawie majatkowej, ale do dobrego notariusza. Wszystkie moje zyczenia zostaly spelnione i jednym aktem notarialnym zastapiane conajmniej 3. Prawda jest, ze wszyscy zainteresowani spedzili u notariusza 1,5 godz. ale ja z nim wczesniej 2,5 godz dyskutowalam. Calosc oszczedzila mnie i mojej rodzine sporo czasu i nerwow. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Przyklad notariusza pasibrzucha 31.08.08, 23:30 tomek20062 napisał: > Za podpisanie umowy spolki u notariusza zaplacilem 1200zl. Umowa ta byla > przygotowana przez znana firme adwokacka ale to niewazne, bo pani notariusz > panoszy sie i nie masz umowy az nie zaplacisz haraczu. Przeciez notariusz nic > nie wnosi do tego procesu oprocz poswiadczenia ze to ja i wspolnik po > przedstawieniu dowodow osobistych, podpisalismy umowe. Tylko tyle bo za to czy > umowa jest dobra czy zla i zgodna z prawem juz zaplacilem adwokatowi. Jesli > pozniej cos wyjdzie ze wspolnicy sie nie zgadzaja a umowa tego nie uwzglednila > to decydoje sad. Notariusz naprawde nic nie wnosi, dlatego w USA notariusze sa > darmowi. W USA notariusze nawet nie musza i w wiekszosci przypoadkow nie sa prawnikami. Najczesciej ta czynnoscia para sie pani pracująca w okienku banku, po krotkim kursie. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Przyklad notariusza pasibrzucha 01.09.08, 16:26 Amerykański notary nie ma NIC WSPÓLNEGO z europejskim notariuszem, poza podobną nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Przyklad notariusza pasibrzucha 01.09.08, 16:25 W USA NIE MA notariuszy. Tamtejszy system prawny w ogóle nie przewiduje czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:46 nie widze w tym niec zlego. Dostep do zawodow jest ograniczany w wiekszosci krajow. Chodzi o jakos uslug, ale rownie z rozsadne wynagrodzenie dla tych, ktorzy maja kwalifikacje. Takisystem motywuje do podwyzszania kwalifikacji. Dziala na korzysc uslugodawcow i uslugobiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 13:57 Gość portalu: sam napisał(a): > Takisystem motywuje do podwyzszania kwalifikacji. > Dziala na korzysc uslugodawcow i uslugobiorcow. Bo jak wiadomo największą korzyścią usługodawcy jest podniesienie ceny usługi i odpalenie urzędnikowi części zarobku, a usługobiorca im więcej zapłaci usługodawcy i urzędnikowi tym jest szczęśliwszy. Jego radość dodatkowo wzmaga świadomość, że usługę wykonał mu certyfikowany rzemieślnik - można sobie na przykład kopię jego certyfikatu na ścianie powiesić. Sąsiad, któremu usługę wykonał kuzyn takiego obrazka miał nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terry Jest wlasnie odwrotnie IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 28.08.08, 14:02 Masz racje tylko w pewnym stopniu. Jesli kazdy kto chce i potrafi zdac egzamin moze dostac swiadectwo kwalifikacji i pracowac w danym zawodzie to sie zgadzam ale tu nie o to chodzi. Ustawy te blokoja dostep do tych zawodow poprzez rozne biurokracje i kumoterstwo. A blokojac zanizaja podaz i zanizaja kwalifikacje bo ktos kto jest w klubie; adwokat, profesor, notarjusz, itp... nie musi sie wysilac bo i tak zarobi. Trzeba wolnego rynku bo to podnosi kwalifikacje i obniza ceny gdyz kazdy musi konkurowac aby zdobyc klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poprawiacz pociotk Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.chello.pl 28.08.08, 14:30 >>>nie widze w tym niec zlego. Dostep do zawodow jest ograniczany w wiekszosci krajow. - a to niby gdzie, gdzieś na Pacyfiku? >>>Chodzi o jakos uslug, ale rownie z rozsadne wynagrodzenie dla tych, ktorzy maja kwalifikacje. - a ukończona szkoła zawodowa, odbyta praktyka lub dyplom uczelni to nie kwalifikacje? >>>Takisystem motywuje do podwyzszania kwalifikacji.Dziala na korzysc uslugodawcow i uslugobiorcow. - i tu wkradł się błąd miało być: leśnych dziadków, pociotków i pierdzistołków ps. Jak sie wybierasz po prace np. w UK jako inżynier to zabierasz swoje portfolio. Tam "przesłuchujący" cię poświeca ci np. pół godziny i w tym czasie nie dłubie w nosie i nie rozmawia przez telefon. Sprawdza twoje kwalifikacje. Oczywiście ty wolisz system twojego wujka. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 16:50 Ale BZDURA. Taki mechanizm służy JEDYNIE podwyższaniu cen. Równie dobrze można twierdzić, że TPSA powinna mieć monopol bo dzięki temu jakość połączeń będzie lepsza :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korporacjonista Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.crowley.pl 28.08.08, 13:54 Bez przesady. korporacjonizm jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż srodowisko samo eliminuje buble. wystarczy zobaczyć, kto w naszym kraju może wykonywać usługi budowlane. osoby bez pojęcia i kompetencji mogą w naszym kraju zarejestrować i prowadzić w majestacie prawa usługi z tego zakresu. tak nie powinno być. poza tym, błędem jest przyznawanie poszczególnym srodowiskom zawodowym szczególnych przywilejów. niestety, to nie powinno iść w parze. korporacja nie jest równa przywilejom. Samo należenie do korporacji powinno być przywilejem. dodatkowe przywileje (np. emerytalne) powinny wynikać jedynie ze szczególnego charakteru pracy, vide: górnik, hutnik, strażak, policjant, żołnierz itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 16:54 Gość portalu: korporacjonista napisał(a): > Bez przesady. korporacjonizm jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż srodowisko s > amo eliminuje buble. HA HA HA! Wystarczy spojrzeć na środowisko lekarskie, czy prawnicze. No normalnie głowy tam to się wręcz sypią :> Przykładem jest lekarka z Wrocławia, która otrzymała zakaz wykonywania zawodu ponieważ doniosła do prokuratury (suka jedna), że jej przełożona ordynuje leki wycofane z użycia. Przełożona NIE została ukarana. > wystarczy zobaczyć, kto w naszym kraju może wykonywać usługi budowlane. osoby b > ez pojęcia i kompetencji mogą w naszym kraju zarejestrować i prowadzić w majest > acie prawa usługi z tego zakresu. tak nie powinno być. A to niby dlaczego? Masz PRZYMUS korzystania z ich usług? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Zawodowo cofamy się do średniowiecza 28.08.08, 13:54 Ministerstwo Zdrowia właśnie kończy prace na ustawą, która ograniczy dostęp do 23 zawodów okołomedycznych m.in. masażysty, opiekunki do dzieci czy dietetyka. moj donek. ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witający Pana premiera Tuska zapraszamy na wyspy, powitamy IP: *.chello.pl 28.08.08, 14:12 go znanym poprzednikowi hasłem. Spieprrzaj dziadu. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek zwycieskie wybory PO wykazaly ze liczba gangow 28.08.08, 14:42 dzialajacych w majestacie prawa jest duza , zyjacych z nich darmozjadow jeszcze wiecej a jelopow dajacym wiare w tuskowe cuda ogrom wiec nie licz na likwidacje izb inzynierow bud i nnych rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Maja obywateli za durni- ograniczanie swobód IP: *.am.wroc.pl 28.08.08, 14:26 Jesli państwo nie wierzy w dorosłość obywateli i prowadzić chce ich za rękę to PO CO TA DEMOKRACJA? Do jasnej anielki niedługo trzeba będzie mieć koncesję na sprzedaż gazet i papierosów w kiosku, z weryfikacja co rok - to paranoja a nie ma oficjalnego społecznego protestu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta I dlatego ciagle warto uciekac z Polski IP: 204.153.88.* 28.08.08, 14:38 W innych krajjach tez sa takie zawody, ale czesto dobry fachowiec nie musi ubiegac sie o licencje w pewnych warunkach. Wiedza, umiejetnosci i talent niekoniecznie wymagaja licencji. Oczywiscie ci kiepscy co maja uprawnienia beda walczyc, ale glupkow nalezy zawsze omijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: 194.50.110.* 28.08.08, 15:43 WIGometr: inwestujwsiebie.blogspot.com Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her_tusk_the_liar Zawodowo cofamy się do średniowiecza IP: *.chcgilgm.covad.net 28.08.08, 15:55 Notariusze, adwokaci rozpasani w zamknietych korporacjach różnią się od mafii tym, że działają w białych rękawiczkach. I taki sam powinien byc stosunek reszty społeczeństwa do zawodów przez nich wykonywanych. Tylko wartosc pobieranych haraczy jest dużo większa od gangsterki, gdyż brak naturalnej selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro A co z licencja na prezydenta, premiera i poslow?? 28.08.08, 16:07 mysle, ze od tego powinnismy zaczac. I okaze sie, ze rzadza nami nielicencjonowani idioci.... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Zawodowo cofamy się do średniowiecza 01.09.08, 16:27 Gość portalu: her_tusk_the_liar napisał(a): > Notariusze, adwokaci rozpasani w zamknietych korporacjach Nadal zamkniętych? Ostatnie parę lat przespałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Zawodowo cofamy się do średniowiecza;do tuskomafii IP: *.is.net.pl 28.08.08, 16:37 cóż trudno się dziwić jaki poziom może reprezentować ćpun TUSK???? Odpowiedz Link Zgłoś