Gość: effa Trzeci filar to dno IP: *.range86-130.btcentralplus.com 30.09.08, 13:05 Gromadziłam z mężem pieniądze na III filarze kiedy on tylko się pojawił. Było to około 300 zł miesięcznie. Po jakichś 3 latach nie było nas stać na takie wpłaty, więc musieliśmy zrezygnować. W świetle prawa i zgodnie z przepisami (sic!) straciliśmy wszystko, co tam zgromadziliśmy. Nie dostaliśmy ani grosza z powrotem. Do dziś mam żal i do siebie i do Commercial Union i, przede wszystkim, do państwa, że takie bandyckie przepisy toleruje. Bo tak stanowi prawo, że jeśli wpłaca się pieniądze krócej niż ok 5 lat (nie pamiętam szczegółów), to NIC się nie odzyskuje w momencie rezygnacji z III filaru. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Trzeci filar to dno 30.09.08, 13:10 W ogóle mało ludzi wie, że pieniądze przeznaczone na emerytury są wydatkami celowymi, a to oznacza że nie można (lub bardzo trudno) przeznaczyć je na inny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
george2020 Re: Trzeci filar to dno 30.09.08, 15:00 Wydaje mi się, że nie do końca tak jest. Chyba po prostu musiałaś poczekać jeszcze 2 lata i po w sumie 5 latach mogłaś wypłacić całość minus podatek Belki od zysku. Przecież nie trzeba wpłacać całej sumy limitu na IKE. Można np. 1PLN rocznie. Poradź się jeszcze specjalisty, bo wydaje mi się, że możesz odzyskać pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły Państwo i tak wydyma przyszłych emerytów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 13:32 Wspólny wór w ZUS i zakaz dziedziczenia. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Trzeci filar?Iluzja.Rezygnujcie i kupujcie ha ziem 30.09.08, 13:42 Trzeci filar?Iluzja.Rezygnujcie i kupujcie ha ziemii jesli jeszcze w Polsce czy innych krajach mozna kupic. Dyktatorzy "solidarnosciowi"w Polsce skazali was nie tylko na niewolnictwo placowe i jestescie tania sila robocza, a tylko z nazwy sa polskie banki w...Polsce; kapital i tak "wychodzi". Dla was w przyszlosci nie wiele pozostanie.... Jesli na gieldach wygraliscie bylo to tylko krotkotrwale, jak sie przekonaliscie po katastrofie w USA,EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 700pln Trzeci filar się chwieje IP: *.jarsat.pl 30.09.08, 13:54 Mój poważny pracodawca płaci na mój III filar 250 pln miesięcznie. Dodatkowo wpłacałem 100pln miesięcznie, ale już wycofałem się z tego. Zakład niech sobie płaci na mój III filar, ja zapłacę podatek, ale moja stówka będzie wydana na bieżące przyjemności. Wolę kupić dodatkowe mieszkanie, to pewna emerytura na starość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Trzeci filar się chwieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 13:56 Eh..emerytury. W trzeci filar sie nie bawie, bo moim zdaniem nie warto, lepiej te pieniądze zaoszczedzic albo zainwestowac. A emeryturę można sobie podniesć na inne sposoby: emerytury.wieszjak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han solo a nie lepiej kasę przejeść i przehulać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 14:01 a jak nam przyjdzie głodować na starość to żyletka i /good bye cruel world/? starość nie radość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: a nie lepiej kasę przejeść i przehulać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 14:40 nie, bo wcale nie musisz głodować na emeryturze o ile o to wczesniej zadbasz. emeryt moze pracowac, emeryt moze wynajmowac (komus) nieruchomosc i ten dochod nie obnizy mu emerytury. lepiej np zaciagnac kredyt na mieszkanie i je potem wynajmowac, na emeryturze. polecam lekture przepisow, czy to na zus, czy na linku ktory przesłałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: a nie lepiej kasę przejeść i przehulać IP: 212.14.63.* 30.09.08, 14:51 To teraz mam zaciskać pasa, żeby na emeryturze do której nie wiadomo czy dożyję nie głodować? Dzięki, beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: a nie lepiej kasę przejeść i przehulać 30.09.08, 15:40 Ok, to może zrobimy taki układ : nie płacisz i migasz się, a w wieku 65 lat Cię odstrzelimy. Uczciwe rozwiązanie. Pasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: a nie lepiej kasę przejeść i przehulać 30.09.08, 16:37 Już dzisiejszych emerytów to czeka więc po co te groźby? Pomysł z odstrzeleniem starych nie jest wcale nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur Mi pasuje. 02.10.08, 10:02 Nie płacę, migam się, a wy nie pomagacie mi, ani teraz, ani na emeryturze. Odstrzelcie mnie już teraz. Najlepsze jest to, że tak myśli kilka mln ludzi i sami się poodstrzelali. Jedni w UK, inni w Rajchu, a jeszcze inni za oceanem. Jak myślisz, kto najbardziej zgrzyta zębami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Trzeci filar się chwieje IP: *.com 30.09.08, 14:12 Państwo jest niestabilne. Zadłuża się nieprzytomnie, przejada dochody, mało inwestuje. Już raz nasz kraj przeputaliśmy, jako jedyni tak głupi w historii. Moi rodzice zostali trzy razy podczas swojego życia okradzeni przez Polskę: ich dorobek z dnia na dzień okazał się nic nie wart. Ja uczę się na błędach innych i mówię wam: tylko złoto, kamienie szlachetne i "bank ziemski". W żadnym wypadku nie wolno powierzać owoców swej pracy polskim politykom. To jak prosić złodzieja o opiekę nad kluczami do sejfu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em 3% zysk to strata IP: *.devs.futuro.pl 30.09.08, 14:31 Po co mi 3% roczny zysk przy takiej samej stopie inflacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr Bo cholerrny złodziejski ZUS kradnie... IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.08, 14:49 ... to, co powinniśmy właśnie sobie sami odkładać dobrowolnie na III filar. Obowiązkowe ubezpieczenia społeczne są niekonstytucyjne i na dodatek niemoralne. Nie uczą odpowiedzialności, a brak jest możliwości odzyskania pieniędzy, jeśli nie spełni się warunków do emerytury czy nie chce korzystać z niekonstytucyjnie przymusowego systemu upodlania społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianin III filar to utopia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 14:59 O niebo lepsze sa zwykle fundusze, wieksza elastycznosc, wplaca i wyplacac mozna kiedy sie chce, wystarczy zwykla systematycznosc w odkladaniu pieniedzy, jesli ktos mysli o odkaldaniu na starosc, srodki mozna wyplacic i gdzie indziej zainwestowac, ziemie, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Ostatni frajerzy się wykruszają. Każdy rozsądny IP: 217.98.20.* 30.09.08, 15:49 człowiek widzi, że to oszustwo. Najlepiej, że od pieniędzy, które można będzie wykorzystać dopiero za kilkadziesiąt lat już dziś pobierany jest podatek. A wiadomo jaka będzie inflacja w Bolandii? Czy tej wyrzeczeniami zaoszczędzonej emerytury nie starczy jedynie na kupno pudełka zapałek? Ile razy Polacy byli już namawiani do oszczędzania a później cynicznie okradzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Trzeci filar się chwieje IP: 80.51.122.* 30.09.08, 16:39 Na IKE zarabiają tak naprawdę oni sami a my się łudzimy! W firmie handlowej każdy tysiąc PLN przynosi po roku średnio drugie tyle czyli ok.100% więc moge powiedzieć,że kiepsko inwestują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Trzeci filar się chwieje IP: *.bydgoszcz.agora.pl 30.09.08, 16:47 najpierw trzeba mieć pieniądze na ten III filar, ja pracuję, zarabiam w sumie niezłe pieniądze jak na moje miasto, ale nie stać mnie żeby co miesiąc odłożyć 300 zł na IKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areq Jak sam się nie dorobisz,to na pewno IP: *.171.65.147.crowley.pl 30.09.08, 16:51 nie przeżyjesz z emerytury.Te wszystkie brednie o wpłacaniu pieniędzy na mniej lub bardziej otwarte fundusze wywołują we mnie mdłości.Jak na "kupce" w wieku 60lat nie będzie ze sto tysięcy,dom i dobry nowy samochód to na kij żyć dalej?? Co,łasić się na państwowy grosz?Na 10zł podwyżki? Wkurzać się,że taki Józefowicz wyprowadził z naszych pieniędzy /czytaj abonamentu/ z 5 baniek w ciągu roku z TV pseudopublicznej? Państwo liczy ,że kosttucha oszczędzi im cierpienia w postaci wypłaty jałmużn.y Odpowiedz Link Zgłoś
patman Proszę o rzeczowe odniesienie się do informacji 30.09.08, 17:26 Rozmawiałem z agentem z Ergo-Hestia, zastanawiam się nad uczestnictwem w tym funduszu. Pytanie jest takie: czy faktycznie obecnie realna stopa zysku wynosi 8% w skali roku? Czy istotnie inwestują wyłącznie w obligacje skarbowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Proszę o rzeczowe odniesienie się do informac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:07 Zastanów się co to znaczy 8% zysku w skali roku. W szkolnym najprostszym przypadku oznacza to 8PLN na 31.12 od każdego 100PLN jakie miałeś 01.01. Tyle teoria. Praktyka mówi zaś, że owe 8% zostanie pomniejszone o różnego rodzaju prowizje w takiej wysokości, że prawie na pewno to co pozostanie nie skompensuje utraty wartości środków wynikającą z inflacji. Gdyby to było 8% netto, po potrąceniu prowizji i uwzględnieniu inflacji być może miało by to sens, ale tak to czysta lipa. Jedyne co zalecam to pytać, pytać, pytać a wszystko co mówi gość interpretować na swoją niekorzyść gdyż właśnie tak zachowa się podmiot prowadzący IKE. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Re: Proszę o rzeczowe odniesienie się do informac 30.09.08, 21:06 Oczywiście, że chodzi o mój zysk bez kompensacji inflacji. Prowizja towarzystwa ubezpieczeniowego ma wynosić 15% z zysku. Proszę tylko o potwierdzenie bądź zaprzeczenie tu podanym informacjom. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Trzeci filar się chwieje. 70 tys. Polaków zamkn... 30.09.08, 17:55 70 tys.polakow zostalo oskubanych przez lichwe.najbezpieczniejsza lokata na emeryture jednak jest kana po mleku w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 Trzeci filar się chwieje IP: *.centertel.pl 30.09.08, 18:13 Olać wszystkie ZUSy i wszystkie filary. Dać ludziom wolną rękę. Pracujesz i odkładasz 20 czy 30% zarobków na swoje prywatne konto. Masz wyciągi i cały czas znasz stan swego konta. Jeżeli kogoś stać, zostaje emerytem nawet po 10 latach pracy. Skończą się narzekania na emerytów, na ZUSy KRUSy i inne filary. Skończy się narzekanie, że jakieś grupy idą na emerytury wcześniej, a inni muszą pracować do wieku emerytalnego. Poza tym odpada spora grupa urzędników, których utrzymanie kosztuje krocie. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Trzeci filar się chwieje 30.09.08, 20:12 OK, CI co "pracujesz i odkładasz" w porządku. ALe co zrobić z masą 80 % tych, którzy "pracujesz i NIE odkładasz" a po 30-40 latach "nie pracujesz i dajcie mi, bo nie mam" ? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Trzeci filar się chwieje 30.09.08, 20:47 A co cie to obchodzi? Boisz się że z twojego będą dokładać? Będą. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Trzeci filar się chwieje. 70 tys. Polaków zamkn... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:14 Po raz kolejny zostaliśmy oszukani.Państwo polskie wpuszcza na nasz rynek firmy ubezpieczeniowe złodziejskie.Zyję 50 lat i po raz drugi państwo mnie nie ochroniło.Pierwszy raz to książeczki mieszkaniowe,drugi to fundusze emerytalne.Tak nam sie dobrze żyje w tym polskim ,złodziejskim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Trzeci filar się chwieje. 70 tys. Polaków zam 30.09.08, 20:11 Właśnie CU przysłał mi informację z której wynika, że wypracował dla mnie w minionym roku -13.2% zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt 43 Trzeci filar się chwieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 19:46 Jestem młodym emerytem i czy się stoi czy się leży dwa kafle się należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elon Trzeci filar się chwieje IP: *.rzeszow.mm.pl 30.09.08, 20:40 ludzie...3 filar to fikcja dla tych co myślą;że są trendi- ewent.napiszcie coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Trzeci filar się chwieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:45 "Specjaliści z banku ING przekonywali, że wpłacając na IKE ok. 300 zł miesięcznie przez 30 lat, możemy liczyć na powiększenie państwowej emerytury o 2085 zł" - przecież nie można zakładać, że warunki teraz i w ciągu tych 30 lat będą takie same! Można wręcz z pewnością stwierdzić, że się zmienią (wprowadzenie euro, wzrost pensji - dążenie do poziomu z Europy Zachodniej). Nie wiadomo, czy za te 30 lat podniesienie emerytury o 2085 zł będzie cokolwiek znaczyło, bo być może wtedy przeciętna emerytura będzie na znacznie wyższym poziomie (zarobki wyższe i wszystkie dobra odpowiednio droższe). Odkładanie 300 zł teraz może wiązać się z dużo większym wyrzeczeniem niż np. odkładanie po 1 tys zł/kilkaset euro za kilka lat. To już chyba lepiej inwestować np. w złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Trzeci filar się chwieje 30.09.08, 20:53 Proponuje zatem, jako rozrywkę umysłową, obliczenie ile pieniędzy musi wyłożyć bank dzisiaj, żeby za 30lat, przy założeniu czystego zysku na poziomie 5% wypłacić 1mln PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Trzeci filar się chwieje 30.09.08, 20:54 5% rocznie ma się rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Matolki i agenci wplywu na forum. IP: 89.174.216.* 30.09.08, 21:26 Diagnoza: Na forum mamy kilka osob myslacych i znajacych realia, kilku krzykaczy no i cala reszta to matolki i agenci wplywu. Funduszy, rzadu opozycji. Mlodziezowki jeszcze na forum ? PS1. Jak bedzie zobaczymy i odczujemy sami. Niestety bedzie za pozno. PS2. W wielu kwestiach: ekonomia panstwa, ubezp. pesudospoleczne, zdrowie - szczuropolacy zachowuja sie jakby mieli kilka zyc. Ale to nie gra ! Macie jedno zycie ktore wlasnie marnujecie (choc tragizm sytuacji jest taki, ze JE WAM MARNUJA). Kiedy sie obudzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sx Trzeci filar się chwieje. 70 tys. Polaków zamkn... IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.08, 21:40 dlaczego nikt nie pomyslal o uldze podatkowej dla oszczedzajacych w IKE? To na pewno zachecilo by do oszczedzania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja trzeba mieć wyobraznie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 21:56 powiem tak, żeby wypowiadać się na temat szeroko rozumianego rynku emerytalnego trzeba mieć o tym choćby minimalne pojecie 1.wprowadzenie mieszanego system emerytalny (pokoleniowo-kapitałowego)jest dobrym rozwiazaniem, jego załozeniem jest odciazyc panstwo czyli nas jako społeczenstwo bo zus stawał sie coraz glebsza studnia(do której co roku panstwo dopłaca krocie, bo gdyby nie to to zus dawno stracił by płynnosć) 2.drugi filar czyli OFE to dobre rozwiązanie ale jego pozytywne skutki odczujemy dopiero za kilkanaście jak nie kilkadziesiąt lat i będzie to dotyczyć tylko osób które obecnie maja miedzy 20 30 lat i ich potomstwa (choć raz władza pomyślała przyszłościowo)...a jeśli ktoś spodziewał się ze zarobi w OFE przez te kilka lat to padł ofiara nieuczciwych agentów jak ci z CU 3.trzeci filar......a to już szersza sprawa ponieważ obecnie pod to można podciągnąć wiele produktów i z założenia miało tak być aby każdy mógł znaleźć to co mu najlepiej odpowiada, NIE MOŻNA porównywać inwestycji emerytalnej do lokaty a to dlatego ze te pierwsze to z założenia "życiówki".... w niektórych ubezpieczeniach na życie i dożycie zysk jest gwarantowany a dodatkowo w produktach wieloletnich mamy do czynienia z czymś co nazywa się efektem procentu składanego Jeśli ktoś myśli długo falowo to nie załamie się tym ze w ciągu miesiąca giełda zanotowała spadek bo w przeciągu ostatnich 10 lat jest na sporym plusie.......... Weźmy przykład z Niemców oni odkładali przez cała zecie a teraz na emeryturze jeżdżą mercedesami,tak to wygląda!! Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: trzeba mieć wyobraznie!!! 30.09.08, 22:12 Gość portalu: ja napisał(a): > powiem tak, > żeby wypowiadać się na temat szeroko rozumianego rynku emerytalnego trzeba mieć > o tym choćby minimalne pojecie > 1.wprowadzenie mieszanego system emerytalny (pokoleniowo-kapitałowego)jest > dobrym rozwiazaniem, jego załozeniem jest odciazyc panstwo czyli nas jako > społeczenstwo bo zus stawał sie coraz glebsza studnia(do której co roku panstwo > dopłaca krocie, bo gdyby nie to to zus dawno stracił by płynnosć) I jak się okazuje nic to nie dało, bo ZUS jest ciągle na najlepszej drodze to utraty płynności i wyrywania z budżetu jeszcze większych kwot. > 2.drugi filar czyli OFE to dobre rozwiązanie ale jego pozytywne skutki odczujemy > dopiero za kilkanaście jak nie kilkadziesiąt lat i będzie to dotyczyć tylko osób > które obecnie maja miedzy 20 30 lat i ich potomstwa (choć raz władza pomyślała > przyszłościowo)...a jeśli ktoś spodziewał się ze zarobi w OFE przez te kilka lat > to padł ofiara nieuczciwych agentów jak ci z CU Bujda na resorach. Żeby to było prawdą OFE powinny przynosić cały czas spore zyski. Tak się nie dzieje więc jakim cudem zakładać, że będzie lepiej. Do OFE trafiają śmiesznie małe pieniądze, dodatkowo bardzo nędznie inwestowane. Jak do tej pory wszystkie fundusze pracują jedynie na odwal się, żeby nie dopłacać z własnej kieszeni. > 3.trzeci filar......a to już szersza sprawa ponieważ obecnie pod to można > podciągnąć wiele produktów i z założenia miało tak być aby każdy mógł znaleźć to > co mu najlepiej odpowiada, NIE MOŻNA porównywać inwestycji emerytalnej do lokaty > a to dlatego ze te pierwsze to z założenia "życiówki".... w niektórych > ubezpieczeniach na życie i dożycie zysk jest gwarantowany a dodatkowo w > produktach wieloletnich mamy do czynienia z czymś co nazywa się efektem procentu składanego Kolego. Przeciętnego oszczędzającego g... obchodzi jak to jest zrobione. Jedyne co wie to fakt, że podmioty ubezpieczeniowe nie wypracowują dla niego odpowiedniego zysku, oraz to, że pieniądze tam zdeponowane są środkami celowymi. Raz wpłacone są praktycznie nie do odzyskania. Co do procentu składanego to świetny bajer marketingowy, ale w praktyce wychodzi z tego wielkie g... > Jeśli ktoś myśli długo falowo to nie załamie się tym ze w ciągu miesiąca giełda > zanotowała spadek bo w przeciągu ostatnich 10 lat jest na sporym plusie........ Taka gadka ma absolutnie zerowe znaczenie dla ludzi z wyżu demograficznego początku lat 80-tych. Oni wchodzą na rynek pracy na giełdowej dziurze i jeszcze długo giełda nie przyniesie im żadnych, nie mówiąc już o znacznych, zysków. > Weźmy przykład z Niemców oni odkładali przez cała zecie a teraz na emeryturze > jeżdżą mercedesami,tak to wygląda!! Ich w przeciwieństwie do nas nikt nie okradał. Tylu lewych emerytów których utrzymuje ZUS nie udźwignie nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do cloclo80 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.08, 22:30 nie od razu Rzym zbudowano na niektóre rzeczy trzeba czasu..... a jesli uważasz ze inwestując w dołku nie da sie zarobić w perspektywie tego ze giełda i tak pójdzie do góry to mamy odmienne zdanie...... zgadzam sie ze OFE nie sa zarządzane najlepiej ale lepsze to niz nic a to ze wpłacane sa tam male pieniądze przypominam ze to jest regulowane prawem iz sa to składki procentowe od poziomu zarobków..... wazne jest jak skonstruowane sa formy oszczedzania bo od tego zaleza zyski a one sa moze nie takie jak powinny ale sa i nie zmienimy tego na lepsze ani ty ani ja....... co do tego ze nas okradano to cóż nie zmienimy tego, tak wiec należny robic wszystko aby w przyszłosci bylo lepiej bo na to mamy wpływ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borygo Re: trzeba mieć wyobraznie!!! IP: *.olsztyn.mm.pl 06.10.08, 01:51 Ja jestem prostakiem więc napiszę prosto ale większość tego nie pojmie. 1. Likwidacja systemu emerytalnego 2. Twoje zabezpieczenie na starość to a dzieci b wnuki c oszczędności które możesz sobie ulokować gdzie ci się podoba. Wiem że to jest proste jak budowa cepa i megamózgi z tego forum tego nie pojmą szczególnie pasibudżety. Posibudżet - osobnik żyjący całe życie na koszt innych podatników. Cechą charakterystyczną pasibrzucha jest popieranie partii lewicowych, niechęć do kościoła katolickiego. Pasibudżet przeważnie nigdy nie skalał się pracą fizyczną. Odpowiedz Link Zgłoś