Gość: mm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 21:31 I znowu pan Kubik lobbuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ka2 Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 21:50 Ciekawe, że panu Kublikowi się nie nudzi. Ciągle tylko " bla ..bla.. używane auta.. bla bla... import używanych aut. bla bla..." To musi być już chyba nudne pisać ciągle tylko o tym samych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 21:53 Jak nudne jak mu za to płacą? www.google.pl/search?q=andrzej+kublik Niesamowite jest za to to, jak bardzo Wyborcza się zeszmaciła. Od lat zamieszcza "teksty" tego... lobbysty (choć inne słowa przychodzą mi do głowy) jako artykuły. Przecież to jawna reklama! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.mas.airbites.pl 10.12.08, 00:35 Tak mówiąc szczerze to stare samochody nie są wcale takie nieekologiczne. Nie można zapominać, że samo wyprodukowanie auta pożera bardzo dużo zasobów i energii, tak więc nawet wymieniając je na oszczędniejsze niekoniecznie jesteśmy ekologiczni. Prosty eksperyment myślowy: co jest bardziej ekologiczne? - kupić auto, pojeździć 5 lat, zezłomować, kupić drugie spalające mniej - kupić auto, pojeździć 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow .........Polska zlomowiskiem Europy..... 10.12.08, 08:23 Jest to ogromny skandal o niewyobrazalnych skutkach dlka srodowiska naturalnego. Jak dlugo kolejne rzady beda udawac, ze nie widza problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Złom jest cennym surowcem! IP: *.polskieradio.pl 10.12.08, 09:22 Powinniśmy się cieszyć, że mamy darmowy wsad do pieców hutniczych, niemcy muszą takowy importować. Poza tym przedłużanie życia samochodu jest proekologiczne - unikamy zanieczyszczeń i niepotrzebnego zużycia energii oraz surowców koniecznych do wytworzenia nowego auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auciarz to jest spadek optymizmu klientów???? BUHahahaha!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 10:12 wręcz przeciwnie, to jest tylko zwykła kalkulacja rodzącej się właśnie klasy średniej, auta, które są ściągane są bardzo często jakościowo na równym poziomie jak te z salonów - po prostu np Niemcom nie chce się myśleć i idą prosto do salonu, Polak pomyśli i kupi to samo od Niemca, ot co. Prowadzę salon Toyoty w jednej z dzielnic warszawskich i wiem co się dzieje u dystrybutorów. Nie ma żadnego spadku optymizmu klientów, wręcz przeciwnie! A niby skąd taki wynik? Klienci, powiedziałbym tak, są wręcz nakręceni. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: to jest spadek optymizmu klientów???? BUHahah 10.12.08, 12:39 "W innych państwach UE nie myślą o podnoszeniu podatków na auta w czasie kryzysu. [...]. Od przyszłego tygodnia rząd w Bukareszcie trzykrotnie podnosi też podatki przy rejestracji używanych aut z importu, skarżąc się na ich "inwazję". A myślałem, że Rumunia jest w UE. "Na całym świecie ekolodzy domagają się aut, które w spalinach mają jak najmniej trucizn i emitują jak najmniej CO2 - czyli po prostu spalających jak najmniej paliwa (bo emisja CO2 zależy od ilości spalanego paliwa). " Tak, szczególnie że produkcja nowego pojazdu jest neutralna dla środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik dzidziuś Sprowadzilem 1 roczn Mitsu Outlander i sorki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.08, 13:49 Sprowadzilem 1 rocznego Mitsubishi Outlander z USA i sorki ale złomem to jeżdżą ci co kupują nowe auta w polskich salonach. Mam 220KM (nowy z salonu w PL 140KM diselowski clunker:-) i po prostu frunę po drodze. Za dolce płaciłem po 2,2PLN. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: lekko rozwalonego, ale sie naciagnie 10.12.08, 13:56 wyklepie, zaszpachluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksdadjq Pogromca_kretynow IP: 213.185.212.* 10.12.08, 14:12 Pogromca_kretynow... czlowieku jak czytam te twoje posty to... Rozumiem ze troszczysz sie o ekologie (ja tez). Zadaj sobie jendak pytanie, dlaczego ludzie sciagaja starsze samochody zamisat isc do salonu i kupic sobie nowy... Odpowiedz jest prosta - poniewaz ich na nowy nie stac (tylko nie pieprz tutaj ze ich stac - sam rynek jest najlepsza miara zamoznosci danej grupy i on wyraznie pokazuje czym jezdza polacy). Zastanow sie rowniez coby sie stalo gdyby sprowadzanie uzywanych samochodow nigdy nie bylo mozliwe - wiekszosc nadal jezdzilaby polatanymi fiatami 125, lub maluchami... Ah, mialbys oczywiscie wielu, przykutych (i cierpiacych przez to finanoswo co miesiac) przez nastepnych 10-20 lat do kredytu za np. glupie Daewoo - samochod ktory (kupiony np 5-7 lat temu) niebylby juz w tym momencie prawie nic wart (w porownaniu do aut z zagranicy). Tak wiec zastanow sie jeszcze raz nad cala koncepcja i sensem sprowadzania, chlopie. Niestety, nie jestesmy jeszcze na tyle bogaci zeby tzw 'polska klasa srednia' (lumpy) mogla sobie pozwolic na nowe samochody i krzyczec o ekologi w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) [...] IP: 213.185.212.* 10.12.08, 14:16 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Odpowiedz jest prosta" 10.12.08, 14:44 "Odpowiedz jest prosta" Szkoda, ze nie ma jej w Twojej argumentacji: wystarczy regulaminowo wykonywac wszelkie rejestracje, zwiekszyc kontrole i powiekszyc kary za korpucje w zakladach wykonujacych przeglady techniczne i urzedach rejestrujacych samochody a ilosc sprowadzanych samochodow zmaleje o polowe. Jest to sektor w ktorym funkcjonuja dobrze zorganizowane mafie majace wplywy i lobbujace nasze wladze na rzecz "importu" uzywanych samochodow. Przyklad wlasciwej strategi ochrony wlasnego rynku samochodowego jak zwykle dla nas jest znowu wschodni: to powszechnie opluwany w naszym kraju Putin zaostrza warunki mafijnych dzialan korzystajacych z wplywowych lobby wspierajac krajowa produkcje tanszych samochodow. Te stare samochody sa od dawna "materialem" wszelkiego rodzaju zwyklych oszustw na ktore przerzucily sie nasze prl-owskie warsztaty samochodowe bedace w swoim czasie wylegarnia zwyklych zlodziei (przy wspoludziale "rzeczoznawcow" PZU). Kto nie "smarowal" ten nie jechal i tak po prostu zostalo do dzisiaj tyle ze rynek jest stokrotnie wiekszy wlasnie dzieki wszelkiego rodzaju "wyklepanym" trumnom jezdzacym po naszych drogach. Sa to najczesciej duze samochody jako, ze na okolicznosc naszych zapoznionych standardow "statutu" socjalnego jaki reprezentowal, nawet na zachodzie kiedys samochod, te uzywane zachodnie wieksze sa obecnie wzglednie duzo tansze od nowszych popularniejszych dzisiaj malych a komfortowych. Ilosc jezdzacych po naszym kraju trumien powypadkowo wykluczonych przez zachodnie ubezpieczalnie z ruchu drogowego liczy sie jesli nie w setkach to na pewno w dziesiatkach tysiecy. Re: Pogromca_kretynow Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: "Odpowiedz jest prosta" 10.12.08, 15:28 1stanczyk napisał: > "Odpowiedz jest prosta" > > Szkoda, ze nie ma jej w Twojej argumentacji: wystarczy regulaminowo wykonywac > wszelkie rejestracje, zwiekszyc kontrole i powiekszyc kary za korpucje w > zakladach wykonujacych przeglady techniczne i urzedach rejestrujacych samochody > a ilosc sprowadzanych samochodow zmaleje o polowe. ***************************** To i tak ich będzie więcej, niż tych sprzedanych w salonach. Poza tym samochód z salonu musi po 3 latach trafić na przegląd techniczny. Sądzisz, że lepiej wypadnie po trzyletniej jeździe po polskich drogach, niż trzylatek jeżdżący trzy lata po niemieckich? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Gdyby "import" dotyczyl tylko tych trzyletnich 10.12.08, 17:42 wymienianych w ramach "standardu" zwiazanego ze statutem socjalnym (ktory zreszta juz bezpowrotnie przemija) to sytuacja bylaby zupelnie inna. Czesto jezdzilem na trasie ze wschodu na zachod i widzialem dziesiatki jesli nie setki naczep (za kazdym przejazdem) z rozbitymi samochodami zwozonymi z calej Europy z Hiszpania wlacznie. Stan niektorych jasno wskazywal, ze sa to nowe samochody po z reguly powaznym wypadku, ktore zostaly zdyskwalifikowane do remontu przez zachodnie ubezpieczalnie. Ponowne wprowadzenie ich do ruchu na zachodzie jest jesli nie przestepstwem to na pewno wykroczeniem surowo karanym. Dzisiaj jezdza po naszych drogach. Nasz kraj w swoim czasie byl zlomowiskiem rowniez na okolicznosc "taniej" robocizny liczonej zatrudnianiem sie samemu na czarno w tym interesie co bylo byc moze uzasadnione przy 20% bezrobociu i katasrofalnej sytuacji gosspodarczej ale niekoniecznie obecnie. Re: "Odpowiedz jest prosta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Gdyby "import" dotyczyl tylko tych trzyletnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 17:51 A patrzałeś na tablice tych naczep?? polacy zwykle wożą na kołach lub lawetami, hurtem sprowadzają głównie Litwini i pchają to dalej do ex-sowietów. Gdyby nie liberalizacja importu, to do dzisiaj jeździlibyśmy Polonezami, Daciami i 20-letnimi "audikami prawie nówka", a wybrańcy nówkami z salonu na jedyne 84 raty. Tak było kilka lat temu i na szczęście to już nie wróci. Słuchaj dalej pierdół różnych redaktorów kibleków :) Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Słuchaj dalej pierdół różnych redaktorów kibleków 10.12.08, 19:14 "Słuchaj dalej pierdół różnych redaktorów kibleków :)" "Polacy zwykle wożą na kołach lub lawetami" Kazdy jezdzacy duzo, widzial i jeszcze do dzisiaj moze zobaczyc: te samochody na kolach nie mogly jechac. Rodakow poznaje nawet gdyby nic nie mowili i nie mieli zadnej tablicy rejestracyjnej: to jest moj "piaty zmysl". "Gdyby nie liberalizacja importu, to do dzisiaj jeździlibyśmy Polonezami, Daciami i 20-letnimi "audikami prawie nówka" Tak jakby rzeczywiscie chodzilo o to czym dzisiaj jezdzimy ! Gdyby nie "liberalizacja importu" kilkudziesieciu bonzow tego mafijnego interesu rozwinietego w calej Europie, i kilku albo kilkudziesieciu pOSLOW i urzednikow panstwowych, byloby biedniejszych o ladne kilkadziesiat milionow zlotych ! Re: Gdyby "import" dotyczyl tylko tych trzyletnic Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Gdyby "import" dotyczyl tylko tych trzyletnic 11.12.08, 03:10 1stanczyk napisał: > Stan niektorych jasno wskazywal, ze sa to nowe samochody po z reguly powaznym > wypadku, ktore zostaly zdyskwalifikowane do remontu przez zachodnie ubezpieczal > nie. ***************************** Argumentujesz marginesem. Import aut ze starej UE ma zrównoważoną strukturę. Nie ma potrzeby kupowania remontowanego powypadkowego samochodu w komisie, skoro taniej wychodzi kupienie bezpośrednio od właściciela w Niemczech bądź w innym kraju. Różnice między kupionym w polskim salonie trzylatkiem, a jego niemieckim odpowiednikiem będą się powiększać z każdym rokiem użytkowania - i to na niekorzyść tych kupowanych w polskich salonach. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow Re: Pogromca_kretynow odpowiadam 10.12.08, 14:46 Gość portalu: ksdadjq napisał(a): > Pogromca_kretynow... czlowieku jak czytam te twoje posty to... > Rozumiem ze troszczysz sie o ekologie (ja tez). Zadaj sobie jendak > pytanie, dlaczego ludzie sciagaja starsze samochody zamisat isc do > salonu i kupic sobie nowy... Bo stare wraki sa tanie. > Odpowiedz jest prosta - poniewaz ich na nowy nie stac (tylko nie > pieprz tutaj ze ich stac - sam rynek jest najlepsza miara zamoznosci > danej grupy i on wyraznie pokazuje czym jezdza polacy). Nie ma obowiazku posiadania samochodu. > Zastanow sie rowniez coby sie stalo gdyby sprowadzanie uzywanych > samochodow nigdy nie bylo mozliwe - wiekszosc nadal jezdzilaby > polatanymi fiatami 125, lub maluchami... Nic by nie bylo. Wiekszosc ludzi korzystalaby z transportu publicznego. Efektem ubocznym masowego naplywu zlomu jest szybki zanik transportu publicznego. Prawda jest ze zadko widzi sie cuda techniki typu Polonez, czy Fiat 125, ale cena tego jest horrendalnie wysoka. Ile sprowadzonych wrakow przypada na jeden wycofany z eksploatacji samochod marki o jakiej wspomniales? 10? 15? Ah, mialbys oczywiscie > wielu, przykutych (i cierpiacych przez to finanoswo co miesiac) > przez nastepnych 10-20 lat do kredytu za np. glupie Daewoo - > samochod ktory (kupiony np 5-7 lat temu) niebylby juz w tym momencie > prawie nic wart (w porownaniu do aut z zagranicy). > Tak wiec zastanow sie jeszcze raz nad cala koncepcja i sensem > sprowadzania, chlopie. Niestety, nie jestesmy jeszcze na tyle bogaci > zeby tzw 'polska klasa srednia' (lumpy) mogla sobie pozwolic na nowe > samochody i krzyczec o ekologi w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Pogromca_kretynow odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 17:52 Nie znasz się na motoryzacji, to po co się wypowiadasz... Ze tak powwiem: sam jesteś "wrak" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik tylko sie sam nie pogrom... IP: *.one2one.net 10.12.08, 22:20 ...poslugujac sie twoja logika dotyczaca transportu publicznego ktorego de facto nigdy tak naprawde nie bylo - wprowadzmy 1000% cla na komputery wtedy zapobierzemy zanikowi cafejek internetowych albo 1000% clo na kino domowe odrodza sie kinoteatry we wszystkich miescinach albo zakazmy korzystania z komorek wtedy powroca budki telefoniczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik dzidziuś lekko rozwalonego??? Nawet nie draśnięty, perfecto IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.08, 15:11 Stan IDEALNY, żaden wypadek, nic podobnego, po prostu praktycznie nowy samochód z żadnym przebiegiem, za pół ceny i dwa razy mocniejszy niż wersja europejska. Zrobiłem 5k mil i dalej jest super. Kocham USA!!! PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: lekko rozwalonego??? Nawet nie draśnięty, per IP: *.chorzow.n4a.pl 10.12.08, 22:38 Może i prawdę piszesz, ale trochę podejrzewam, że nadajesz z przeszłości. SDI w Warszawie? Neostrada do was jeszcze nie dotarła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meryno Re: Sprowadzilem 1 roczn Mitsu Outlander i sorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 14:49 słuchaj a gdzie ubezpieczałeś? ja też sprowadzam auto z zagranicy dla siebie, nie na handel, no i potrzebuje je ubezpieczyc, a TU chyba krzywo patrza na sprowadzane auta, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konik dzidziuś Re: Sprowadzilem 1 roczn Mitsu Outlander i sorki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.08, 15:06 w PZU. Mini CASCO, nie miałem żadnych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
sappone Re: Sprowadzilem 1 roczn Mitsu Outlander i sorki 11.12.08, 13:39 PZU ma zniżkę na ubezpieczenie samochodów kupionych za granicą, 20% na OC. To jedno z niewielu towarzystw, które mają coś takiego w ofercie. Dziwne, bo samochodów rzeczywiście sprowadza się wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Podobnie jak stare opony, akumulatory IP: 78.133.245.* 10.12.08, 10:17 katalizatory i inne czesci, ktore trzeba wymienic. Opony pieknie komponuje sie z polskimi lasami i cudzymi podworkami, kwas z akumulatorow i skladniki katalozatorow nadaja polskim wodom unikalnych wlasnosci itd. Ilu jeszcze idiotow napisze tu podobne bzdury? A "niemieckich" aut to w Niemczech wcale tak wiele nie produkuja, ze starym zlomem tez nie maja problemow bo przyjezdzaja po niego Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus Czy dziesięcioletni samochód to złom? IP: *.lanet.net.pl 10.12.08, 11:09 Dziesięcioletni diesel 1,9JTD jest ciągle nowoczesnym silnikiem, o emisji CO2 140-160 g/km, w zależności od tego, w jakim Fiacie (Alfie, Lancii) jest zamontowany. I jest znacznie mniej awaryjny niż późniejsze, "napakowane" delikatną elektroniką monstra. Pewnie, trzeba na bieżąco wymieniać wszystko, co się zużywa, ale choćby się nie wiem jak starać, wyprodukowanie całego nowego samochodu bardziej obciąża środowisko. Ekologia w takim wydaniu to tylko kolejny fioł mający nakręcić koniukturę - przedtem liczyło się poduszki powietrzne i trzyliterowe akronimy różnych systemów "myślących" za kierowcę... Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Podobnie jak stare opony, akumulatory 10.12.08, 11:40 Jako magister ochrony środowiska mogę powiedzieć że kwas akumulatorowy nie ma negatywnego wpływu na stan polskich wód z uwagi na dużą zawartość naturalnych substancji buforujących w tychże wodach. Można go wylewac do jezior wiadrami. Gorzej z olejami które mają ogromny potencjał zanieczyszczający ale olej może się wylewać i z nowego samochodu. Moja stara honda nie uroniła kropli oleju przez ponad rok uzytkowania a miała już trzynaście lat. W warsztacie powiedzieli mi że spełnia wszystkie normy emisji i spokojnie przejdzie MOT. Oczywiste jest, że bardziej proekologiczne jest użytkowanie starego samochodu (przy odpowiedniej trosce o jego stan techniczny) niż kupowanie nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
malutki-pistolecik Re: kiepsko cie wyksztalcili magistrze 10.12.08, 12:30 rasklaat napisał: > Jako magister ochrony środowiska mogę powiedzieć że kwas akumulatorowy nie ma n > egatywnego wpływu na stan polskich wód z uwagi na dużą zawartość naturalnych su > bstancji buforujących w tychże wodach. Można go wylewac do jezior wiadrami. Gor > zej z olejami które mają ogromny potencjał zanieczyszczający ale olej może się > wylewać i z nowego samochodu. Moja stara honda nie uroniła kropli oleju przez p > onad rok uzytkowania a miała już trzynaście lat. W warsztacie powiedzieli mi że > spełnia wszystkie normy emisji i spokojnie przejdzie MOT. Oczywiste jest, że b > ardziej proekologiczne jest użytkowanie starego samochodu (przy odpowiedniej tr > osce o jego stan techniczny) niż kupowanie nowego. > Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: kiepsko cie wyksztalcili magistrze 10.12.08, 15:28 nie sądzę żebyś miał rację, gimnazjalisto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: Podobnie jak stare opony, akumulatory IP: *.ch.abb.com 10.12.08, 12:51 Najbardziej ekologiczne jest wywiezienie zlomu samochodowego za granice do jakiegos zacofanego kraju, niech tam ludzie sie truja, tak jak robia Niemcy. A co do naukowych teorii, to dobrze ze zajmujesz sie tuningowaniem szrotu a nie nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Podobnie jak stare opony, akumulatory 10.12.08, 15:32 Gość portalu: aleks napisał(a): > Najbardziej ekologiczne jest wywiezienie zlomu samochodowego za > granice do jakiegos zacofanego kraju, niech tam ludzie sie truja, > tak jak robia Niemcy. A co do naukowych teorii, to dobrze ze > zajmujesz sie tuningowaniem szrotu a nie nauka spytaj kogokolwiek kto zna się na rzeczy, powie ci to samo co ja Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Podobnie jak stare opony, akumulatory 10.12.08, 16:02 Gość portalu: aleks napisał(a): > tak jak robia Niemcy. A co do naukowych teorii, to dobrze ze > zajmujesz sie tuningowaniem szrotu a nie nauka. Ten Saab z filmiku to nie mój. Też mam LPT, rocznik 2002, bez tuningu, bezwypadkowy zadbany a dałem za niego całe 1500 GBP. Ale przepłaciłem, jeszcze 3 razy tyle i już bym miał najtańszego logana albo fabię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skromny Re: A jakie kasy robia laweciarze??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 14:04 Na uliczce osiedlowej gdzie mieszkam jeden taki"biznesmen" postawil 5 lawet ktore wypozycza. 200zl. za dobe lawetka do sciagniecia autka z zachodu. Policzcie sobie jaka kase robi ten przyglupawy zlomiarz oczywiscie majac wszystkich sasiadow w glebokim powazaniu. Zadnych podatkow, ubezpieczen, zusow i innych do placenia. Czysty zysk. To jest skandal, wielki skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszer Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:05 Zeszmaciła hehe. Gdzie ty żyjesz "wyborco" ? Odpowiedz Link Zgłoś
debil13 Re: to zaboli ale 10.12.08, 17:58 wolę rozbitka z zachodu niż nowego z salonu. Jakby co tego nie mówiłem. Na koncie mam 100, Ale sza. Roz jebali moja inżynieryjna gosPOdarkę to co mam młody inżynier PO studiach zrobić . Mój tot to BMW 850 KOENING SPECIAL. Ale Nikuś.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 21:51 Kublik, mam nadzieję, że ten kryzys ostatecznie spowoduje, że cię z tej roboty wywalą. Kublik, my już tobą rzygamy. Kublik, odejdź już. Bardziej skompromitować się nie możesz, ale błagam, oszczędź nam dalszych swoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: 79.97.244.* 09.12.08, 21:55 sprzedam 30 golfow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azyt Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.fbx.proxad.net 09.12.08, 22:00 jaki rozmiar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściągnąłem IP: *.chello.pl 09.12.08, 22:17 8 letnią Mazdę323F,Diesel, 1998 cm3,90KM, pali 5 l ON na 100km za miastem i 6,3 l w korkach w Krakowie, ma 120 tys km. Nie psuje się nigdy, wygląda idealnie, jak nowa, ma ABS,klimę,centr. zamek, 2 poduszki, radio, regulację foteli, składane tylne, światła przeciwmgielne,taki mały wyświetlacz czasu i temp. Jest duża, 5 drzwi i wielki bagażnik, jeżdzi sie super i cały ten szpas za ... 14 tys zł, w marcu 2008. Niech pan autor artykułu da mi alternatywę gdzie w Polsce dostanę to wszystko za 14 tys zł i to auto mając 120 tys km jako Diesel pojeżdzi lata bez awarii. Nie ma grama rdzy, silnik super, jak nowy, otwierał mi inżynier mechanik w Polsce, leję Mobil 1 i tyle. Taka jest prawda o imporcie aut z RFN, Ladne, dobre, tanie, sprawne,full opcje z lat 2000 -2005 za psie pieniądze, juz tanieją Mazdy3 Diesel, z 2003 do 2005, spadły do 8 tys euro, za 2 lata wymienię sobie moją na Mazdę3 Diesel, będą po 5000 euro i nie dam zarobic polskim dilerom, i tak dalej będę robił,może Toyotę, albo VW,Audi, zawsze Diesel, zawsze używane z RFN, zawsze tanie i niezawodne. Nawet te starsze z lat 1997 do 2000 są super, takie Audi A4,A6, TDI, super. I z czym ten redaktor podchodzi? Polacy juz nigdy nie spełnią jego marzeń, czym się dilernia w Polsce tego szybciej nauczy, tym lepiej. Padną na 4 łapki a my sobie Mazdami i A4 TDI za grosze pośmigamy. W 2009 będzie jeszcze taniej w RFN przez ten kryzys a na te nową akcyzę jest sposób: kupować Dieslowe fury TDI do 1998 cm3, pełno ofert 1,9TDI ma VW,Audi, Japońce, kein Problem, po co powyżej 2 litrów silnik, na polskie warunki Audi z 1,9TDI lub podobny to jest wystarczająca moc. a jak ktoś lubi duże silniki to mu Niemiec na cenie opuści i też do Polski to ściągnie. Polska ma długą granicę z RFN i jest w Unii, a dobrych aut w RFN nigdy nie zabraknie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 22:31 Jasne, kto jak kto ale dusigrosze Niemcy juz tam dobrze wiedza czego juz im sie remontowac nie oplaca i tego sie pozbywaja. Za duzo Niemcow znam zeby tego nie wiedziec. A przebieg tej twojej Mazdy oczywiscie wychodzi rowno 15tys/rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad_moherfvcker Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg IP: *.pl.man-mn.com 10.12.08, 06:58 Oczywiście, Niemcy głupi nie są. Jak znajdą jelenia, tym gorzej dla jelenia. Ale jeśli ma się nieco pojęcia, można trafić naprawdę zadbane egzemplarze. Uwierz mi, nie jażdy Niemiec sprzedaje, bo nie opłaca mu się remontować. Niektórzy po prostu zmieniają auto co 5-7 lat i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad_moherfvcker Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg IP: *.pl.man-mn.com 10.12.08, 06:53 Całkowicie się zgadzam. Polecam np. BMW E-46 320d. 1951cm3 pojemności, 136KM (ostatnie roczniki nawet 150), 280Nm. Naprawdę dobrze się "zbiera", a spalanie średnio 6,0-6,5L/100km. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg 10.12.08, 11:47 136KM z prawie dwóch litrów? czemu tak mało? ja mam 150 z 2l w moim 9-3 a po oddławieniu (chip-tuning) ponad 220. oszacuj to: uk.youtube.com/watch?v=9SEpy2QiG6s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:43 No to jesteś gość, nie? www.urbandictionary.com/define.php?term=pissing+contest punkt 1.2 Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg 10.12.08, 16:07 Gość portalu: atx napisał(a): > No to jesteś gość, nie? wyraziłem tylko zdziwienie że bmw słynące z mocnych bryk ma mniej koni niż krowiasty saab, ya cuntchy Odpowiedz Link Zgłoś
bad_moherfvcker Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg 10.12.08, 20:19 Nie podałem tego wyniku, żeby robił piorunujące wrażenie. W mojej ocenie jest to po prostu autko pozwalające sprawnie się poruszać. Podobnie jak np. Volvo V40 lub Audi A4 diesel z początku stulecia. Wolę każde z tych aut (ceny od około 18000 do 25000 pln) niż bieda wersję nowej dacii lub fiata za 30000. Mogłem napisać, że nowa 335d o pojemności ponizej 3,0 (335 to po prostu oznaczenie mocniejszej wersji) ma prawie 290 koni, ale po co? Nie ten wątek :) PS. Popieram Twoją wypowiedź nt. lania kwasu do jeziora itd. Roposty oponentów rzeczywiście na poziomie gimnazjum. Zresztą, ignoranci tak piszą, jakby w nowym aucie nie trzeba było wymieniać olejów, filtrów lub opon co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbking Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 14:45 Wszystko się zgadza kolego, ale dopiero w dniu w którym przesiądziesz się do NOWEGO samochodu bez przebiegu (jeżeli to Ci się kiedykolwiek uda - a nie wierzę, że byś nie chciał) zrozumiesz, że: 1. Twoja wypierdziała mazda nie była jednak taka zaje.ista 2. Cała Twoja wcześniejsza argumentacja to próba rozwiązania Twojego dysonansu poznawczego 3. Fajnie się jeździ samochodem z 2008 roku w 2008 roku P.S. Miesiac temu sprzedałem swoją leciwą toyotę i kupiłem nową hondę accord. I wiesz co? Od tego momentu trochę zmieniła mi się perspektywa... Życzę Ci tego samego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: i ja też zrobiłem coś dla tego wyniku i ściąg 10.12.08, 15:42 Gość portalu: bbking napisał(a): > Wszystko się zgadza kolego, ale dopiero w dniu w którym > przesiądziesz się do NOWEGO samochodu bez przebiegu (jeżeli to Ci > się kiedykolwiek uda - a nie wierzę, że byś nie chciał) zrozumiesz, > że: > > 1. Twoja wypierdziała mazda nie była jednak taka zaje.ista > 2. Cała Twoja wcześniejsza argumentacja to próba rozwiązania Twojego > dysonansu poznawczego > 3. Fajnie się jeździ samochodem z 2008 roku w 2008 roku > > P.S. Miesiac temu sprzedałem swoją leciwą toyotę i kupiłem nową > hondę accord. I wiesz co? Od tego momentu trochę zmieniła mi się > perspektywa... Życzę Ci tego samego:))) Niektórych ludzi cechuje skapstwo i nie lubią przepłacać. Wolą zatem kupic używany samochód zamiast nowego, żeby nie tracić 30% jego ceny w momencie wyjazdu z salonu. Kupują zatem (za te same pieniądze) paroletni pojazd ale z wyższego segmentu. BMW z 2003 AD zamiast nowego Logana. Inni kupują pojazd w celach ćwiczebnych. Mogą wtedy swojego grata porysować przy parkowaniu a i tak ich to nie rusza bo i tak mają zamiar go oddać na złom. W takim przypadku nie kupuje się nowego tylko tanią używkę. Jeszcze innych nie stać na żaden nowy samochód więc kupują taki na jaki ich stać. Ja kupiłem swój pojazd (używany) bo bardzo spadły ceny na takie sprzęty (50% w ciągu roku). Taka filozofia o nazwie "good value for your money". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:02 To nic zaskakującego, Polacy gustują w przechodzonych sztukach. Większość ma używane, wręcz zużyte kobiety więc dlaczego mieliby gustować w nowych samochodach? W jednym i drugim przypadku tłumaczą sobie, że używki są tańsze w utrzymaniu, wyszły już wszystkie wady, są łatwiejsze w prowadzeniu, jak się kompletnie zajedzie można bez żalu wywalić na złom albo oddać jakiemuś bezdomnemu. Co prawda w jednym i drugim przypadku nękają wycieki, charczy z rury, wnętrze ma nieświeży zapach i jest wypierdziane przez poprzedników ale brak hamulców jest tak wadą jak i zaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:05 Kupujcie graty po Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny39 Joł, jeden z najlepszych komentarzy jaki na necie IP: *.net.pulawy.pl 09.12.08, 23:11 czytałem,szacunek dla autora, gdzie autor:)autor , autor!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kodem_pl Wiadomo, ze w Niemczech same dziewice 09.12.08, 23:14 A Niemki prowadza sie niczym muzulmanki. Tiaaa... Po prostu ludzie kupuja auta, na jakie ich stac. Zarabiamy mniej, kupujemy za mniej. I cale szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Wiadomo, ze w Niemczech same dziewice 11.12.08, 03:13 kodem_pl napisał: > A Niemki prowadza sie niczym muzulmanki. Tiaaa... > > Po prostu ludzie kupuja auta, na jakie ich stac. Zarabiamy mniej, kupujemy za > mniej. I cale szczescie. *********************************** I tu pojawia się kluczowe pytanie: co zrobiły polskie rządy, by było nas stać kupować w salonach? Przecież wiemy, że robiły wyłącznie pod górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.brhm.cable.ntl.com 10.12.08, 00:59 ty frajerze lubisz jeżdzić na dziewicach? na takich możesz sie dowartościować co? twat! Odpowiedz Link Zgłoś
bad_moherfvcker Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 10.12.08, 07:01 Tak, większość nie gustuje w nowych kobietach. Ja np. lubię takie, które mają minimum 18 lat. Jeśli Ty wolisz nowe... oj, bracie! To jest ścigane z urzedu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 10.12.08, 16:46 Bravo, Kolego... !!! Grześ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:15 Do końca listopada Polacy sprowadzili [...] więcej niż w całym 2008 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Czy znajdzie się tu dzielny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:15 I poda mi teoretyczną minimalną emisję CO2 potrzebną do przejechania 1km. Ewentualnie czy ktoś obliczy jaką emisję na 1km daje spalenie 8l/100km? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Czy znajdzie się tu dzielny? IP: *.mas.airbites.pl 10.12.08, 00:45 Teoretyczna minimalna = 0 (przy założeniu, że już jesteś rozpędzony i jedziesz bez tarcia :)) ) Samochody np. z 2003 średnio wytwarzają ok. 200g CO2 na kilometr. Nowsze - do ok. 15% mniej. Wartość ta zależy od wielu czynników - np. diesel/benzyna, stan techniczny, nawet ciśnienie w oponach... Tu jest ciekawy kalkulator - daje do myślenia. www.mycarbonfootprint.eu/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Czy znajdzie się tu dzielny? IP: *.bchsia.telus.net 10.12.08, 05:05 Dziekuje za wlasciwe oszacowanie emisji dwutlenku wegla. Mysle, ze zadajac to pytanie, Macho mial na mysli nastepujacy fragment artykulu: "W zeszłym tygodniu prezydent Francji Nicolas Sarkozy ogłosił, że każdy francuski kierowca, który odda na złom samochód mający ponad dziesięć lat, dostanie od państwa 1 tys. euro premii przy zakupie nowego auta, które emituje nie więcej niż 160 g CO2/100 km - niezależnie od pojemności silnika. Mysle, ze ktos sie tu nieco machnal, albo Pan Prezydent (Francji) albo redaktorzyna. Do tego korektor GW nie zapracowal na premie. A moze chodzi tu o samochody czysto elektryczne. Pozdrawiam zmotoryzowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus 150 g/km to nie jest żadna rewelka... IP: *.lanet.net.pl 10.12.08, 11:30 Fiat Bravo 1,9JTD produkowany chyba od 1998 albo 1999 roku ma emisję CO2 143 g/km. Ten sam silnik w Alfie lub Lancii może dojść max do 165 g/km, a są to samochody 10-letnie. I nowe samochody wcale nie mają niższej - po prostu "po drodze" był szał na bezpieczeństwo, liczenie poduszek i trzyliterowych systemów "myślących" za kierowcę, więc samochody nam utyły, silniki muszą być mocniejsze i kółko się zamyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: ale 150 g/100 km to juz osiagniecie .... IP: *.bchsia.telus.net 10.12.08, 15:52 Sam jednak przyznasz, ze 160g/100 km. to juz nie lada osiagniecie ..... A Francuzi do tego doszli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-quoque Re: Czy znajdzie się tu dzielny? IP: *.15-87-r.retail.telecomitalia.it 10.12.08, 13:15 we Wloszech od wielu lat panstwo placi,jesli zdemolujesz samochod lub motor/skuter Euro 0 lub 1 -i kupisz nowe Euro 4-przez 2 lata nie placi sie tez 'bollo auto' corocznej oplaty wlasnosciowej za samochod.I oczywiscie stary samochod czy motor zostawiasz tam,gdzie kupujesz nowy i nie biegasz po urzedach niepotrzebnie. Jak widac niektore kraje chca pozbyc sie za wszelka cene starych gratow a inne ciesza sie,ze ich wiecej jezdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Czy znajdzie się tu dzielny? IP: 82.177.197.* 10.12.08, 16:57 Nie mój drogi. Mam na myśli wyliczenie oparte na fizyce i chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
em_obywatel Co do CO2 10.12.08, 10:36 Co do CO2 - czemu polski rzad i parlament ustala akcyze i podatki od pojemnosci silnika a nie od emisji CO2? moze byc silnik o duzej pojemnosci i niskiej emisji i maly (ponizej 2 litry pojemnosci) ale staroswiecki silnik o wysokiej emisji spalin. Czemu w rzadza kretyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Co do CO2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 14:09 Z tego samego powodu dla którego w ogóle jest pobierana opłata za emisję CO2 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Czy znajdzie się tu dzielny? 10.12.08, 11:33 Gość portalu: Macho napisał(a): >I poda mi teoretyczną minimalną emisję CO2 potrzebną do przejechania >1km. Ewentualnie czy ktoś obliczy jaką emisję na 1km daje spalenie >8l/100km? 8 l benzyny to emisja 18.9 kg CO2, czyli 189 g/km. Gwoli ścisłości, tyle spala się źle wyregulowanymi autami lub jadąc jak zwykły ciołek (bez podstaw wiedzy, co najbardziej zużywa paliwo) lub jak młody szaleniec. Mnie udaje się przejeżdżać trasy krajowe pozbawione tras szybkiego ruchu ze zużyciem 5.5 l/100 km benzyny (z prędkością od 10-20 km/h przekraczającą dopuszczalną, co z dużym prawdopodobieństwem pozawala unikać mandatów) w bryczce Astra III z silnikem 106 KM (77 kW). To zużycie bez klimy, z klimą conajmniej 0.4 l więcej. Oczywiście, traktowanie CO2 jako gazu szkodliwego to nowa, lewicowa religia. Tak głupia w założeniach, że uczciwy, niesponsorowany naukowiec nie podpisałby się nigdy pod tym tematem "globalnego ocipienia". Głównym celem tej nowej, lewicowej religii jest powstrzymanie szybkiego rozwoju Chin i Indii. Dysponując taką "religią" lewactwo da Chinom i Indii ultimatum: albo ograniczanie emisji CO2 albo koniec handlu (jedno i drugie to koniec szybkiego rozwoju tamtych krajów). A że to może grozić wojną za parę dekad - co to miałoby obchodzić lewactwo ideologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Czy znajdzie się tu dzielny? 10.12.08, 11:43 darr.darek napisał: >8 l benzyny to emisja 18.9 kg CO2, czyli 189 g/km. >Gwoli ścisłości, tyle spala się źle wyregulowanymi autami lub jadąc >jak zwykły ciołek Oczywiście, warto dodać, że nawet 8.5 l (bez klimy) można spalić identyczną bryczką jak wspomniana jadąc "spokojniutko" po autostradzie 130-140 km/h. Cena za szybkość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Czy znajdzie się tu dzielny? IP: 82.177.197.* 10.12.08, 16:59 Poproszę, ale bez ideologii, o info w jaki sposób wyszedł taki wynik. Komentarze czy to dużo czy mało prosze sobie darować. Interesuje mnie tylko to co wynika z fizyki i chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Czy znajdzie się tu dzielny? 10.12.08, 19:33 Gość portalu: Macho napisał(a): > Poproszę, ale bez ideologii, o info w jaki sposób wyszedł taki > wynik. 8 dm3 benzyny o gęst. ok. 0.75 kg/dm3, daje 6 kg, z czego węgiel stanowi udział jak w przybliżeniu 12/14 (ok. dwa atomy wodoru na jeden węgla średnio w cząsteczkach skład. się na benzynę). Węgiel po spaleniu daje CO2 jak 44/12 (do jednego atomu węgla dochodzą dwa tlenu i stąd mol CO2 równy 44g). Czyli 44/14 (wow, prawie pi wyszło) razy 6 kg benzyny daje 18.857 kg CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.iamm.fr 09.12.08, 22:16 Ja sie zawsze zastanawiam, co ekologicznie jest bardziej korzystniejsze? Uzywanie dluzej starego samochodu czy wyprodukowanie nowego, zezlomowanie starego i uzywanie nowego? Jest pewnie jakas granica wieku, ale chyba wiecej niz 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 09.12.08, 22:37 Ja Ci powiem co jest najbardziej ekologiczne: wywiezc caly zlom za granice do Polski (co ja mowie wywiezc - sami niech po niego sobie przyjada lawetami) i jeszcze zgarnac za to kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfg Disel jest ekonomiczny a placi sie od pojemności.. IP: 194.126.165.* 09.12.08, 22:26 to jest dopiero bezsens! mi 1,9 TDI pali 5 w mieście a musze placić wieksze oplaty bo mam pojemność 1893 m3...to ma być ekologiczne myślenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyFrajerstwo Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.echostar.pl 09.12.08, 22:56 Auto z 1997 roku to złom? Audi A4 w skórach. Nic się nie psuje. Igła. Zatankowałem cały bak i przejechałem 1000 km. 1.9 silnik. 110 KM. I ja mam takie auto zezłomować tak? Nieee kur**, kupie nówkę "funkiel" SZKODĘ albo FIATA. Zadzieram kiecę i lecę po auto do salonu, które straci na wartości o kilka % w ciągu pierwszego kwartału. SORRY! Frajerem nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foks Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: 213.134.165.* 09.12.08, 23:30 kurde stary 11 letnie auto, z takim dieselkiem. cud miod palce lizac. toz taka fura to igla prosto z salonu. do tego ten znaczek audi... hmm tez chcialbym sie tak lansowac pod remiza co sobote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 13:55 "Zadzieram kiecę i lecę po auto do salonu, które straci na wartości o kilka % w ciągu pierwszego kwartału." A zamierzasz je sprzedawać w ciągu pierwszego kwartału. Jak nie, to w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.acn.waw.pl 10.12.08, 14:44 Najlepiej kup auto producenta w zarządzie którym siedzi Kubik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.tktelekom.pl 25.12.08, 11:56 Myślisz,że sprowadziłes sobie A4 to już jestes gość?? To nic innego jak złom na kółkach. Miało pewnie ze 4 właścicieli, ze dwa poważne wypadki i 700 tys km na liczniku albo 1.7mln.Mieszkam w Niemczech już kilka lat i widze jak polacy są naiwni.Dobry samochód w Niemczech też kosztuje.W wielu przypadkach dużo więcej niż w Polsce. Są oczywiśćie okazje od TURASA.niemcy, Francuzi, Włosi kupują z polski Pandy, Zafiry, Agile, a rodacy sprowadzają stare złomy. Mam takie wrażenie,że mają kompleks niższości i chcą pokazać swój statut materialny. To nieważne że dzieci nie pojadą na wakacje, ważne jest to żeby jakaś wielka limuzyna stała przed domem najlepiej audi, vw lub bmw. Polacy podchodzą do auta jak do dobra najwyższego- najważniewjsze to mieć auto pod domem żeby sąsiad zobaczył. Kiedyś ludzie jeździli maluchami i nic zlego w tym nie widzieli, dzisiaj jak mają do wyboru roczną Pandę i 10letnie Audi wybierają to drugie mimo że nie jest im potrzebne tak duze auto. Przypomnę też ze w Niemczech auta z silnikiem diesla średnio przejeżdzają około 40- 50tys. i nikt diesla nie kupuje jak ma malo jeździć. Także jest to wielkim oszustwem jak prosty Polak kupuje autu które na liczniku ma po 10 latach 160 tys, a tak naprawdę gdzieś powyżej 350 tys. CUDZE WIDZICIE, SWEGO NIE ZNACIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kublik koncz juz Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.12.08, 23:08 "Do końca listopada Polacy sprowadzili 1 mln 30,1 tys. używanych samochodów z Zachodu, więcej niż w całym 2008 r" . Miałem napisać coś o tym skur.... kubliku, ale pierwszym zdaniem tego artykułu sam się skompromitował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masło jupi Kublik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 23:25 lubie czytać jego artykuły - zawsze o tym samym, czy hossa czy bessa - używane auta są złe :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: 77.236.0.* 10.12.08, 00:14 Żenada - znów Kublik lobbuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość <a href="http://www.google.pl/search?q=andrzej+kublik" target="_bl IP: 77.236.0.* 10.12.08, 00:14 Znowu Kublik lobbuje Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Mam podstawy sądzić, że to koszmarne łgarstwo 10.12.08, 00:19 Gdzie dowód, że w galaktyce Pegaza pewna rasa inteligentnych strunowców nie sprowadziła z sąsiedniego bagna metanowego w okresie 11 tys. cykli ich gwiazdy neutronowej, jednego miliarda samowirowców z drugiej ręki. Więc nasz rekord nie musi być rekordem WSZECHŚWIATA, nawet jeśli za wierszówkę w GW dają 10zł brutto plus darmowa drożdzówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Dowaliłeś :)))))))))))))))))) IP: *.ghnet.pl 10.12.08, 01:40 A myślałem że mam niezłą wyobraźnię :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eventhorizon Re: Mam podstawy sądzić, że to koszmarne łgarstwo 10.12.08, 08:38 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Mam podstawy sądzić, że to koszmarne łgarstwo IP: *.markom.krakow.pl 10.12.08, 12:25 Generalnie kojarze Cie z Ojcem Dyktatorem, ale tym razem duze uznanie za poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
secesja44 CO2 nam nie przybędzie 10.12.08, 00:33 Jak już mamy po kilka aut na podwórku to i tak na raz nie pojedziemy wszystkimi. W końcu mogę do sklepu jechać małym autem, na wycieczkę większym a na ryby tym najmniejszym . Ilość aut nie ma nic do ilości emitowanego CO2. A Polaków też nie przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: CO2 nam nie przybędzie IP: *.mas.airbites.pl 10.12.08, 00:48 > Ilość aut nie ma nic do ilości emitowanego CO2. Ktoś te auta musiał kiedyś wyprodukować, a na to poszło sporo energii (= w praktyce emisja CO2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: CO2 nam nie przybędzie IP: *.bchsia.telus.net 10.12.08, 05:09 secesja44 napisała: > Jak już mamy po kilka aut na podwórku to i tak na raz nie pojedziemy wszystkimi > . > W końcu mogę do sklepu jechać małym autem, na wycieczkę większym a na ryby tym > najmniejszym . Bylbym tutaj ostrozniejszy przy wyborze samochodow. Co bedzie, jak pojedziesz na ryby "tym najmniejszym" i zlapiesz stukilogramowego suma?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jad Re: CO2 nam nie przybędzie IP: 194.146.248.* 10.12.08, 11:04 Człowieku, na swoim podwórku na wsi ustawiaj sobie ile chcesz aut, żeby wszyscy widzieli na ile cię stać. Ale w miastach pod blokowiskami niech sobie każda rodzina postawi pojazd dla każdego członka rodziny, to o drzewku czy piaskownicy nie ma już mowy. Już likwiduje się place zabaw dla dzieci i skwerki z ławeczkami dla osób starszych, by w tym miejscu robić parkingi. Tak jest w nowoczesnych osiedlach Krakowa, Katowic i innych miast. I gdzie tu odetchnąć świeżym powietrzem? Jechać nad Amazonkę, jak jakiś miejski architekt radził? Czy te raki i inne choróbska nie biorą się z zatrutego środowiska? A efekt cieplarniany? Zielonym łatwiej chronić żabki i robaczki niż ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: CO2 nam nie przybędzie 10.12.08, 12:47 Bo jak w tych nowoczesnych osiedlach deve-tfu-loper napchał budynków, bo mu za metr mieszkania, a nie trawnika płacą, , bo jak nie zrobił garaży, bo można mieszkanie w przyziemiu sprzedać, to takie są konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://autoflorida Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.200-68.tampabay.res.rr.com 10.12.08, 00:53 autoflorida.eu/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.itt.com 10.12.08, 02:20 Polacy sprzataja Europe ze zlomu, i jeszcze jezdza na tym zlomie na ktorym sie zabijaja, a Niemcy, Holendrzy i inni ciesza sie ze za ten zlom jescze dostaja pieniadze, co za glupota i brak wyobrazni zeby tylko jezdzic samochodem.4,5 ml uzywanych samochodow , trujecie sie na calosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolwaski Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.elk.mm.pl 10.12.08, 02:36 No a ja? Ile emituję co2 jak jeżdżę na swoim rowerze??? Oddycham i emituję to cholerstwo. Czasem bąka puszcze i wtedy jest mi wstyd bo zatruwam naszą kochaną planetę:( i boję się ,że unia wprowadzi ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.chorzow.n4a.pl 10.12.08, 22:59 > No a ja? Ile emituję co2 jak jeżdżę na swoim rowerze??? Niemało. CO2 stanowi 5% powietrza wydechowego, a jadąc na rowerze (wysiłek fizyczny) wydychasz zapewne z 15 litrów na minutę. To jest 45 litrów czystego dwutlenku węgla na godzinę! Więc to przez ciebie topnieją lody w Arktyce i już niedługo zaleje pół Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 18:07 Zabawne, że takie bzdety pisze ktoś z USA, gdzie ilość rupieci na drogach, które w Polsce nie przeszłyby badań technicznych (w wielu stanach o czymś takim nie słyszeli), przywodzi na myśl republiki radzieckie. Śrdni wiek samochodu w USA to 9 lat (w Niemczech 8, w Poslce 12), a blisko 40% samochodów osobowych w USA ma ponad 10 lat. Z czym do ludzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA DYZMA Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.olesno.info.pl 10.12.08, 03:16 jak słysze 'green peace' to mnie CZYŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astaz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 04:34 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BoBo Re: Auta za pół ceny - młode roczniki IP: *.chello.pl 10.12.08, 04:51 Życzę powodzenia w sprzedaży . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksporter eksportujemy samochody używane z Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 16:51 więc ich nie przybywa.Auta idą do krajów biedniejszych np.Daewoo Tico do Kazachstanu albo do tych co mają preferencyjne cła np.Daewoo Nubira jest eksportowana do Libii.Daewoo lanos wyparował na Ukrainę a inne wyjeżdzają tak samo. Jesteśmy juz w UNI i możemy handlować swobodnie z całym światem. Przed aneksja do UNI paru importerów i dealerów blokowała handel samochodami zeby nie dopuscić polaków do tego biznesu.Był taki sobie Knaclerz na zachodzie doktor w Polsce i prezydent na wschodzie którzy dbali żeby Polacy nie dotykali tego biznesu. Teraz też ktoś majstruje przy wyliczaniu akcyzy i stanął import u zywanych samochodów .Niby pod płaszczykiem ekologii czy ratunku samochodowych producentów manipuluje sie ustawą o akcyzie że celnicy sami nie wiedzą co robić,jak wyceniać auta a tu przecież nikt nie chce unikac placenia akcyzy. Co się nalezy fiskusowi to trzeba płacić ale po co tyle dymu.Płacenie akcyzy to tylko czynnośc administracyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnysadov Trzeba ograniczyć import ropy 10.12.08, 06:15 To że kupujemy gaz i rope tam gdzie kupujemy to jedno i jedno jest pewne należy ograniczać ile się może ten import. Co do tego jak bedziemy liczyli spalanie paliwa ... to mi jest obojętne można nawet przyjąć ten licznik CO2 który w sumie wzrasta wprost proporcjonalnie do ilości spalonego paliwa. Miejmy nadzieje że ktoś zajmie się tym na poważnie i import ropy naftowej uda się zmniejszyć bądz chociaż zachamować wzrost ... gdyż to jest nasze bezpieczeństwo emergeyczne. Ceny ropy zależą od popytu na nią i teraz doskonale widzimy co się dzieje kiedy zachód dostał zadyszki i konsumuje mniej. Lecz nie miejmy wątpliwości, kiedy gopodarka światowa znów ruszy z miejsca ... ceny pójdą w góre. Jeżeli będziemy konsumować mniej ropy ... zapłacimy mniej i będziemy bezpieczniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_moherfvcker Osoby sprowadzające używane auta będą... 10.12.08, 06:47 "Osoby sprowadzające używane auta będą zaś wybierać starsze lub powypadkowe pojazdy, aby oszczędzić na akcyzie." Sonda: czy redaktor jest idiotą? Jeśli akcyza będzie jeszcze mocniej zależna od pojemności niż dotychczas, to po prostu zwiększy się udział importowanych aut o pojemności <2.0L. Ja tam wcale nie uważam, żeby np. BMW 320d (pojemność 1951cm3) z rocznika 2001-2003 było trupem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.lublin.enterpol.pl 10.12.08, 06:49 w Polsce jest za dużo samochodów w wielkich miastach, ale przyrost ilości samochodów w małych miasteczkach i na wsi nie jest szkodliwy, wręcz przeciwnie pozwala na lepszą mobilność i znalezienie pracy, bo PKS i PKP polikwidowały kursy, a urzędnicy nie chcą wydać koncesji prywatnym przewoźnikom. Dlatego trzeba wprowadzić opłaty ekologiczne za rejestrację samochodu w dużych miastach np. 1500 zł rocznie w Warszawie, 800 zł w Krakowie, 350 zł w Lublinie, 80 zł w Siedlcach natomiast w miastach poniżej 50 tys. mieszkańców i wsiach tych opłat nie powinno być bo na wsi niechby nawet każda rodzina miała po 3 samochody to i tak korków nie będzie chyba że w niedzielę pod kościołem ale w inne dni na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 10.12.08, 07:36 Gość portalu: aron napisał(a): > Dlatego trzeba wprowadzić opłaty ekologiczne ...za zaśmiecanie forumowego środowiska kretyńskimi komentarzami, w wysokości 100zł za jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.08, 07:54 > Dlatego trzeba wprowadzić opłaty ekologiczne za rejestrację > samochodu w dużych miastach np. 1500 zł rocznie w Warszawie, 800 zł > w Krakowie, 350 zł w Lublinie, 80 zł w Siedlcach natomiast w > miastach poniżej 50 tys. mieszkańców i wsiach tych opłat nie powinno > być to bys zaraz zobaczyl autka smigajace po wawie z blachami malych miejscowosci ;) juz nie tak polakow chcieli kroic wszystko sie rozbija o pieniadze, jak polakow bedzie stac na nowe audi to beda kupowali nowe, a nie zlomy i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.lublin.enterpol.pl 10.12.08, 09:44 nie każdy z warszawiaków ma możliwość zameldować się w małej miejscowości to nie takie proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:49 Od nowego roku nie ma juz meldunku Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 10.12.08, 12:49 To sobie furaka na ciotkę z Pierdziszewa Dolnego zarejestruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.ch.abb.com 10.12.08, 11:28 Import szrotu z Niemiec to nie jest tylko kwestia pieniedzy ale i prestizu. Gdyby tak bylo to sprowadzane byly male ekonomiczne auta, tanie w utrzymaniu. Nikt ze wzgledow ekonomicznych nie kupi beemy albo 15 letniego japonca do ktorego byle g. czesc kosztuje majatek. Chodzi czesto o dzieciece marzenia o takim a takim aucie albo o leczenie kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 18:11 Przejedź się najpierw prawdizwym samochodem, dobrej jakości, z odpowiednim silnikiem itp. a potem pisz coś o kompleksach i marzeniach. Nie kazdy jest predysponowany, do jeżdżenia Chevroletem Sparkiem :D A co do cen części, to najdroższe są do samochodów nowych, a wspomniane BMW ma części w cenach bardzo przystępnych, Honda jest trochę droższa. Ja mam dwa auta - jedno większe, a drugie "małe, ekonomiczne, tanie w utrzymaniu" - cześci do tego drugiego są wyraźnie droższe, choć to krajowy wyrób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyrak Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.thx.pl 10.12.08, 09:31 A jak taki wieśniak wybierze się do miasta na zakupy do jakieś galerii handlowej to od razu na rogatkach wpie...ić mu 1000 PLN opłaty wjazdowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.lublin.enterpol.pl 10.12.08, 09:51 dokładnie, możnaby wprowadzić opłatę 10 zł za wjazd do centrum Warszawy dla samochodów osobowych w dni robocze w godz. 6-20. Zwolnieni z opłat byliby właściciele samochodów z normą Euro3 i wyżej oraz ci którzy zapłacili opłatę ekologiczną przy rejestracji samochodu w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut 10.12.08, 12:47 Dlaczego €3, a nie €5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelagia Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.acn.waw.pl 10.12.08, 14:47 bez kozery powiem 20! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.cable.smsnet.pl 10.12.08, 20:47 Wielu ludzi ma gdzieś cotam u was w warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszpiros Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: 158.75.197.* 10.12.08, 13:15 > w Krakowie, 350 zł w Lublinie, 80 zł w Siedlcach natomiast w > miastach poniżej 50 tys. mieszkańców i wsiach tych opłat nie powinno > być bo na wsi niechby nawet każda rodzina miała po 3 samochody to i > tak korków nie będzie chyba że w niedzielę pod kościołem ale w inne > dni na pewno nie. Wiesz ja mieszkam kilka lat na wsi oddalonej od kilka km od miasta. I widzę jak z roku na rok przybywa samochodów , bo ludzie przenoszą się z miast na wieś (budują domy , mieszkają w blokach (ja np. kupiłem mieszkanie w bloku (nowe) na wsi bo chciałem mieć cisze , spokój i zieleń) i wcale ta różowo nie jest ... Jest taki natłok samochodów że codziennie stoję w korku na ... wsi .. Większość tych co mieszka na wsi codziennie rano jedzie do pracy do .. miasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: *.lublin.enterpol.pl 10.12.08, 20:27 pewnie mieszkasz na wsi pod warszawą albo Krakowem. Ale dlaczego zabraniać sprowadzania samochodów ludziom ze wsi pod Włodawą czy Ustrzykami, gdzie korków nie ma i nie będzie chyba że w niedzielę pod kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Polacy sprowadzili ponad 1 mln używanych aut IP: 80.48.243.* 11.12.08, 15:00 a co tylko te dwa miasta są w Polsce ?? Ludzie - Ci których na to stać - przeprowadzają się na obrzeża miast bądź do mniejszych miejscowości w obrębie tych miast ale do pracy dojeżdzają w większości przypadków do miasta. Więc defakto są zameldowani poza miastem a i tak co dziennie dwa razy stoją w korku. Ja przez pewien czas mieszkałem w większym mieście a pracowałem w mniejszym okolicznym to było piękne rano droga w miarę pusta a korek w przeciwnym kierunku po południu to samo - tak to już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Czy ktoś już ustalił, ile Kublikowi płacą? 10.12.08, 07:38 ...i którzy dealerzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Sam sobie płaci w Seacie! IP: *.polskieradio.pl 10.12.08, 09:17 www.motogazeta.mojeauto.pl/Aktualnosci/Zmiany_w_zarzadzie_IMC,a,12934.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PisMak Re: Sam sobie płaci w Seacie! IP: *.xdsl.centertel.pl 14.12.08, 10:17 Wyluzuj - to dwa różne Kubliki. Sprawdzone - poznałem obu :-) Odpowiedz Link Zgłoś